2019-03-30 66 瀏覽
到尖沙咀飲吓野、輕鬆一下。走到此酒吧食店,我倆也感到意料之外的美味。我們較早來,坐了一會兒後已很多客人了!我很愛吃Nachos,而這裡的Beef Nachos Bite$98,熱騰騰脆卜卜,配上肉碎、牛油果、忌廉芝士及芝士,十分美味。另外,Grilled Whole Squid $158,魷魚內釀了蝦膠及辣肉腸😍必食Sweet Potato Chips Bite $58也不錯很愛吃Ribs, Spare Rib Full $248,味道好,大大份,薯條也十分美味Angel Hair Crab Meat $228,用料十足,麵質軟硬度適中很美味至於飲品方面點了Banana Stick $70十分烈的Breaking Up Again$138還有,這餐廳服務員很有禮貌喔!

我們較早來,坐了一會兒後已很多客人了!

Beef  Navhos  Bite

至於飲品方面點了Banana Stick $70
Banana  Stick

十分烈的Breaking Up Again$138
Breaking  Up  Again

還有,這餐廳服務員很有禮貌喔!
2019-03-23
10 分鐘 (堂食)
Beef  Navhos  Bite
Grilled  Whole  Squid
Sweet  Potato  Chips  Bite
Spare  Rib  Full
Angel  Hair  Crab  Meat
星期二夜晚, 又係時候放慢腳步搵嘢食嚟到呢度尖沙咀,有一間live band嘅酒吧餐廳現場環境幾大又寬敞,食下野傾下計enjoy係唔錯嘅選擇兩個女仔嗌咗兩個主菜,一個小食德國咸豬手😍Pork Knuckle豬皮好脆,肉嫩, 切嘅時候 ,筋同埋肉分離好容易切, 雖然之前喺大埔嗰間分店食過-但係今晚再食,都覺得唔會膩同樣覺得脆卜卜,Baked potoato Skin bite 🥔 烤薯皮有三件烤薯皮,烤得薯仔肉好鬆軟,而且皮脆卜卜我真係可以連皮食㗎, 隨碟附送一個沙律醬配搭薯食感覺更易入口。Cavatelli Sea Bass 🍝海鱸魚柳 覺得皮脆,配埋黑松露醬同手工貝殼粉味道新鮮,第一次食, 不過個人就麻麻地因為唔係食慣硬粉🍹Summer PunchMango ,syrup,mango puree, home made Honey 同 soda water酸酸甜甜帶點芒果同埋橙汁嘅清甜,感覺嘅清新🍹Sour Jam呢一杯嘢飲係有泡喺面,所以佢係冇飲管㗎主要係由 莓類 製成嘅, 有一種酸酸地嘅感覺我鍾意甜品:心太軟🍫外面脆, 用叉吉心太軟嘅時候,入面啲朱古力係慢慢流出嚟, 重點係暖笠笠熱
星期二夜晚, 又係時候放慢腳步搵嘢食
嚟到呢度尖沙咀,有一間live band嘅酒吧餐廳

現場環境幾大又寬敞,食下野傾下計enjoy係唔錯嘅選擇

兩個女仔嗌咗兩個主菜,一個小食

德國咸豬手😍Pork Knuckle

Baked potoato Skin bite 🥔 烤薯皮

有三件烤薯皮,烤得薯仔肉好鬆軟,而且皮脆卜卜

Cavatelli Sea Bass 🍝

因為唔係食慣硬粉

🍹Summer Punch

酸酸甜甜帶點芒果同埋橙汁嘅清甜,感覺嘅清新

🍹Sour Jam

呢一杯嘢飲係有泡喺面,所以佢係冇飲管㗎
主要係由 莓類 製成嘅, 有一種酸酸地嘅感覺我鍾意

甜品

心太軟🍫

熱情果焦糖燉蛋🍮

好靚呀,又有熱情果肉,係傳統嘅焦糖燉蛋入面多咗一陣果香,食落唔會太甜又唔會好漏

2019-03-26
  • 美式芝士煙肉焗薯皮
2019-03-30 47 瀏覽
佐敦有個唔錯嘅地方,可以去飲酒食飯再加埋聽下歌,仲要全部質素都唔錯。入面環境都幾大,係要上一層樓,不過真係座無虛席,差啲無位要等位。薄切北海道鮮帶子及鮮三文魚伴三文魚子配柚子醋汁$178呢個沙律係比想像中有啲唔同,本身以為會有啲沙律菜但係原來裏面全部都係海鮮,如果鍾意食海鮮嘅不妨一試!因為帶子同埋三文魚都好鮮甜,特別我最鍾意係帶子,好滑好新鮮。而且有相關調味,三文魚子爆出黎亦都鮮味十足。如果多人食嘅話每人食少少會更加好。野菌濃湯$58意大利雜菜湯$58因為口痕嘅關係除咗叫嘢飲之外每人都叫咗一款湯,湯嘅感覺就普普通通不過不失,雜菜湯同平時飲嘅味道有啲唔同;野菌湯就感覺比較多乾野菌喺裏面。所以比較建議叫其他特色菜式啦!12小時低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配芥末籽蘋果燒汁$248忽然間想食乳豬,原來12小時低溫慢煮乳豬啲香味出晒嚟,感覺可以鎖住肉汁喺裏面,鎖住啲水份就唔會咁乾身,但係表面同時可以做到香脆嘅效果,仲有好多特色嘅配菜一路食就冇咁飽膩啦。Banana stick$70 H.H. Left Ice$70 H.H.兩杯飲品各有特色,第一杯就直情有條香蕉喺裏面,另外一杯就主要係沙冰。

薄切北海道鮮帶子及鮮三文魚伴三文魚子配柚子醋汁$178

野菌濃湯$58
意大利雜菜湯$58

Banana stick$70 H.H.
Left Ice$70 H.H.
兩杯飲品各有特色,第一杯就直情有條香蕉喺裏面,另外一杯就主要係沙冰。作為無酒精飲品但係色彩更豐富調味啱啱好可以頂下癮!
2019-03-30 50 瀏覽
Happy Friday! 今日專登搵左一間有live band嘅餐廳同朋友食飯,店名都好特別,叫彌敦左岸,係M1集團旗下嘅餐廳之一。餐廳環境比較幽暗,好好feel,而且裝修擺設各方面都做得好靚!Live band隊員見我影相,仲專登俾你勝利手勢我,好鬼馬🤪。講返嘢食:低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律份量超級多,先講講慢煮三文魚,肉質超鬆軟,而且慢煮完仲keep到三文魚嘅油香。 第一次試藜麥同芒果嘅配搭,幾香幾清新,但沙律醋有點過酸。烤西班牙黑毛豬扒伴輕蔬(七成熟)店員非常推薦我地試七成,因為佢話西班牙嘅黑毛豬都確保過質量可以七成熟咁食,即管一試! 切開時肉色好靚,pink pink的,而且油同肉汁不停滲出,超級juicy,豬肉味超香濃。至尊比薩超大嘅hand made pizza,有蝦、雞肉、辣肉腸,食材非常豐富。 即叫即做,餅底都夠脆。Cocktail stick & Breaking up again兩杯signature嘅vodka味都好重,而且果香味好夠,鍾意vodka又鍾意生果嘅人一定會鍾意。

講返嘢食:

低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律

烤西班牙黑毛豬扒伴輕蔬(七成熟)

至尊比薩

2019-03-29 54 瀏覽
很久之前都已經黎過這裏,不過最主要都是飲嘢為主,最多到時是同佐酒小食例如薯條、洋蔥圈等。這次來的感覺已經和以前完全不一樣了,就當他是一間新餐廳來嘗試。餐牌都是偏向大路的。不過最特別是他有威靈頓牛柳供應,因為這個菜式不是常常會在香港西餐廳入邊會見到的,因為工序比較麻煩和難掌握。連Gordon Ramsey 間餐廳近來都俾人批評水準不穩定。這樣更加刺激我的好奇心去點這個菜色,另外再加一份意大利飯就是今晚的菜單了。一個看似普通的海鮮意大利飯,但嘗過第一口之後就發覺這裏的水準應該是非常之高的意大利飯帶咬勁醬汁香濃,帶子煎得剛剛好,最重要是所有配料都帶來不同的口感和味道,菠菜,栗子和辣腸配合得天衣無縫主角威靈頓牛柳來了,一切開是帶粉紅色的牛肉,肉質不錯,中心位置是帶粉紅色但不是血的質感。包着牛肉的應該是磨菇醬,雖然缺少了帕爾馬火腿,但味道還是夠濃的酥皮亦做得鬆脆,吃威靈頓牛柳最重要是做到鬆脆的酥皮和嫰滑的牛肉混在一起那一種感覺,這個絕對是達標了另外還飲了兩杯mocktail, 一杯應該是模仿芝士奶蓋茶的,在酒吧裏喝到也是比較少有的,另外一杯就比較果味重。總括兩杯都是易入口,好快會飲完的。

Risotto  Nduja  Scallops

醬汁香濃,

Beef  Wellington

Risotto  Nduja  Scallops
Beef  Wellington
同朋友行完街係附近搵嘢食,俾我哋搵到一個好地方。餐廳有兩層,最低嗰層有好多人喺度睇波,一上到去就化身成氣氛浪漫嘅餐廳。除咗氣氛同燈光浪漫,我哋食食下野中間仲有Live Band,令到氣氛更加完美😆我哋叫咗兩杯嘢飲,兩個main dish👍全部都好有水準!!首先叫咗威靈頓牛柳粒,一切開真係非常之鬆軟,而且牛柳粒唔使點汁都夠晒味,牛味十足❤另外叫咗個三文魚藜麥香芒沙律。以前成日聽人講藜麥嘅營養價值好高,可以代替米飯,之前成日都會擔心藜麥會唔夠飽肚,點知唔係,好味得來又有口感。而且好香麥味,我覺得我以後都可以用藜麥代替米飯了。而且佢個三文魚配上芒果,味道非常之新鮮,配合得非常好。另外又叫咗兩杯cocktail👍可以一路飲野一路傾計,正!
同朋友行完街係附近搵嘢食,俾我哋搵到一個好地方。

威靈頓牛柳粒
三文魚藜麥香芒沙律
另外又叫咗兩杯cocktail👍可以一路飲野一路傾計,正!
2019-03-10
威靈頓牛柳粒
三文魚藜麥香芒沙律
2019-03-27 33 瀏覽
朋友約我去晚飯和聽歌。印象中,近幾晚無咩勁人開演唱會噃,係咪搞錯咗呀? 原來佢係約我去一間有Live Music 的酒吧餐廳。明白晒! 來到赫德道,這個傳統尖沙咀的酒吧街,附近有好多鬼佬出沒,經過實同你say hi,不過我哋無鬼睬佢哋,便直上我哋訂咗位的酒吧餐廳。樓下有幾張檯,有個大電視機播緊足球比賽。樓上是酒吧和餐廳,座位都坐得七七八八,好彩我哋有訂位。開咗場喇,兩位俊男美女已經唱緊歌,唱嘅係Eason、Joey的舊歌,幾好聽呀,氣氛又好,唔使錢,一路聽一路dinner都幾好。可惜朋友唔好生蠔,呢度半打生蠔加一支白酒都只係$498乍,下次搵個愛食生蠔嘅friend再上來奉場先得。今晚飲品我哋叫咗【Crazy Juice】和【Left Ice】,嘢食就叫咗【烤澳洲羊架及芝麻燒羊柳伴薯蓉,炒嫩菠菜配馬莎拉酒燒汁】和【鮮海膽,手拆鮮蟹肉,蟹粉,半乾車厘茄,鮮蟹汁天使幼麵】。【Crazy Juice】飲落有清香的菠蘿和橙味,味道不錯。【Left Ice】顏色幾靚,草莓味道很突出。【鮮海膽,手拆鮮蟹肉,蟹粉,半乾車厘茄,鮮蟹汁天使幼麵】賣相幾OK,食落仲OK。尤其是有很大份的鮮海膽,味道濃郁又

樓下有幾張檯,有個大電視機播緊足球比賽。

樓上是酒吧和餐廳,座位都坐得七七八八,好彩我哋有訂位。

【Crazy Juice】
飲落有清香的菠蘿和橙味,味道不錯。

【Left Ice】
顏色幾靚,草莓味道很突出。

【鮮海膽,手拆鮮蟹肉,蟹粉,半乾車厘茄,鮮蟹汁天使幼麵】
賣相幾OK,食落仲OK。尤其是有很大份的鮮海膽,味道濃郁又有after taste。

蟹肉、蟹膏又多,撈勻天使麵一齊食,啖啖蟹膏味,超正!

【烤澳洲羊架及芝麻燒羊柳伴薯蓉,炒嫩菠菜配馬莎拉酒燒汁】
其實係羊柳和羊架的fusion菜式。

烤羊柳的外層是芝麻呢種造法都係第一次見,好特別。要了6成熟,啱啱好,顯得羊柳很鮮嫩。

羊味濃郁又唔膻,加上外層的烤芝麻,食落更加香。

同樣地羊架都係要了6成熟,好腍好易切,可以因應個人喜好點薄荷醬、芥末醬或馬莎拉酒燒汁。樣樣都試了,始終都係愛點薄荷醬。
2019-03-25 27 瀏覽
首先餐廳的環境及情調不錯,燈光及裝修也調較得很好。主菜有威靈頓安格斯牛柳,塊牛柳都幾juicy, 熟成程度剛剛好,配上酥皮感覺一流。另外仲叫咗一份低溫三文魚藜麥香芒沙律,口感粒粒分明,三文魚配上香芒沙律,感覺多汁有層次,味道亦調教得宜,值得一試。飲品方面,叫左杯left Ice 同埋Earl Grey on top, 兩杯嘢飲都唔會太甜,口感唔錯。最後最值得一讚嘅係成間餐廳嘅環境都好舒服,有live Band唱歌,好似置身於外國餐廳之中,絕對係週末假日食飯Relax嘅好地方。
首先餐廳的環境及情調不錯,燈光及裝修也調較得很好。

2019-03-10
2019-03-25 60 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀食飯,想傾下計飲下野,所以就揀左呢間酒吧餐廳。餐廳由地下行上一層,氣氛非常好,而且仲見到有個stage 應該周末會有live band 表演。睇下meun, 原來餐廳食物種類一d 都唔少,今次真係冇揀錯啦。 我地先叫左一個烤原隻魷魚作為前菜,魷魚好大隻,而且烤得非常香,切開後見到中間釀左d 辣肉腸同蝦膠,配合埋特製既莎莎醬,非常開胃。之後,我地叫左一個supreme pizza, piza 材料非常多,雞肉,辣肉腸,鮮蝦,而且仲有一層好厚既芝士,pizza 係屬於薄批,焗得岩岩好,非常香脆。主菜就叫左個烤羊架及羊柳,我地叫左5成熟,羊架烤得好靚,切開見到粉紅色,火候控制得非常好,肉質多汁又嫩。羊柳,廚師用左芝麻鋪係外表,再拎去燒,令到成件羊柳有好香既芝麻味,加上羊柳比羊架既肉更加淋,食落香脆既芝麻包住非常嫩滑既羊柳,好好食。而且餐廳仲準備左3種唔同既醬汁,黃芥辣,薄荷醬,燒汁。另外,配菜方面一d 都唔馬虎,菠菜整得非常好食,調味得好好,而且薯蓉配合燒準亦好好味。黎到酒吧點可以唔叫野飲呢, 我地叫左2杯cocktails, 味道都非常好飲。

非常好飲。
2019-03-24 25 瀏覽
其實自己好少黎酒吧餐廳食野,今次第一次,真係好正😍😍首先個環境好寬闊舒適,晚上有live music,一路食野一路聽歌真係好享受🥰🥰。食物方面都好正好新鮮,不得不讚個生蠔真係超級鮮甜!!我食完一隻又一隻,呢個下次食絕對要encore🤩🤩Pizza 冇太大既驚喜,但勝在足料餅底又香脆。口味好濃郁。落黎酒吧叫薯條食是必須的🤣🤣飲品有好多選擇,都有mocktail同juice,適合所有客人。
其實自己好少黎酒吧餐廳食野,今次第一次,真係好正😍😍

落黎酒吧叫薯條食是必須的🤣🤣
2019-03-01
2019-03-23 32 瀏覽
依排搬屋搞裝修身心俱疲, 星期六日放假一定要好好獎勵自己, 今日同老公又唻左尖東, 唯獨依間外表黑色裝修幾型格, 地下半露天飲野, 樓上用餐, 好有情調! 我地被安排坐到最入, 隔離有stage, 如果撞正有live band表現一定更有氣氛, 我地order左澳洲m5和牛肉眼扒同一個北海道帶子Risotto, 先講下個risotto, 飯好有口感, 帶子好大粒而且食落好鮮甜!望落細細碟但估唔到食哂我已經飽左八成, 再唻塊牛肉眼扒, 肉質好淋, 一入口好重牛油味, 咬幾啖已經溶化, 不知不覺兩個人ko左一塊成十安士既扒, 依一間nathan left唔單止氣氛好好, 食物方面好有水準, 情侶唻慶祝/一班朋友都非常適合!
星期五想relax下,選了一間9pm後有live band既Bar hae下和食個豐富晚餐,無時限就無敵呢!位於尖沙咀的彌敦左岸都幾full,晚上七點左右要等位,未齊人坐低就叫左客黑松露薯條🍟,黑松露味都幾夠!晚餐點了risotto,risotto既帶子都幾新鮮同大粒,味道不錯!ham peach salad 都值得推介一下,個ham好味而且不太鹹!另外,還點了steak、spring chicken,不過個人認為味道就偏淡。9pm 開始有 live band 當然唔少得要叫番柸cocktail 飲下呢! 餐廳drink menu 好多選擇 ,一定揀到款岩心水呢!
黑松露薯條
M5  Wagyu  Rib  Eye  steak
Ham  Peach  Spinach  Salad
Spring  chicken
Risotto  Neuhaus  Scallops
Mango  Mille-feuille
Terrazas  Chardonnary  Gls
2019-03-15
5 分鐘 (堂食)
黑松露薯條
Terrazas  Chardonnary  Gls
2019-03-20 43 瀏覽
如果想有點不一樣的酒吧menu ,來呢間係不錯的選擇。例如 cocktail 可以揀呢款,以伯爵茶為主題的雞尾酒。Earl Grey on top $148自家製的 gin 混入伯爵茶,加入蘋果汁、乳酪仲有接骨木花的cream cheese 造成的奶蓋。幾新鮮的組合,淡淡的味道,易入口又有啖啖茶香。細心品嚐下,發現原來佢既冰粒都係由伯爵茶造成的。第一次飲,真係好特別。Breaking up again $138而朋友飲既呢杯,係 vodka 加上果汁,佢話酒味好濃,仲有少少雲呢拿味,好醒神。Nathan Snack platter $348有別於一般的油蔥圈薯條拼盤,呢到的小食拼盤夠曬陣容龐大,見到都覺得誇張。黑毛豬火腿密瓜,三文魚+三文魚子伴青瓜 , 龍蝦尾伴香芒莎莎,橄欖油煎虎蝦,烤八爪魚伴韓式泡菜鷹嘴豆,牛油焗田螺伴芝士薯蓉,西班牙五花腩伴芥末醬青蘋果 ,炸雞鎚,一共八款。當中最吸睛的當然就是果 pair 龍蝦尾了,肉質結實彈牙,又燒到香噴噴。而西班牙五花腩亦係另一極品,火候控制得啱啱好,油香四溢。牛油焗田螺伴芝士薯蓉亦焗得好香。小食款式好靚,見到已經充滿 party feel
如果想有點不一樣的酒吧menu ,來呢間係不錯的選擇。

Earl Grey on top $148
Earl  Grey  on  Top

Breaking up again $138
Breaking up again

Nathan Snack platter $348

Nathan Snack platter

而西班牙五花腩亦係另一極品,火候控制得啱啱好,油香四溢。

牛油焗田螺伴芝士薯蓉亦焗得好香。

小食款式好靚,見到已經充滿 party feel 了,
用來送酒真係唔錯架。

Iberico Ham pizza $158
仲叫左一個黑毛豬火腿 pizza, 熱辣辣又夠脆口,都幾好味架。而且夠大份,三個人 share 都夠食。

有駐場樂隊,可以邊飲邊食邊聽歌,好 relax !

仲有飛鏢同波枱,自成一角,決定下次要約埋班 friend 來 chill 1 chill !

Earl  Grey  on  Top
Breaking up again
Nathan Snack platter
2019-03-19 35 瀏覽
來了這間酒吧吃晚餐, 餐牌上的食物款式有很多。我們先點了兩款前菜一起分享, 我們點了八爪魚羽衣甘藍沙律伴溫泉蛋和低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律。沙律裏面有八爪魚、羽衣甘藍、番茄粒和鷹嘴豆。裏面亦有一些鹽, 所以會帶點鹹鹹的味道。我很喜歡三文魚藜麥香芒沙律, 三文魚很嫩,帶油脂香, 幾肥美。藜麥的份量有很多, 芒果粒很鮮甜,所有配料加起來是一個很好的配搭。鹽焗是令鮮魚上面有一層鹽塊。魚的肉質很嫩滑,吃落帶一點檸檬香。最後,我們點了自家製榴槤雪糕作甜品,它的榴槤味比想像中突出。

2019-03-19
2019-03-19 1986 瀏覽
呢日好有mood, 帶左女朋友去老尖既吧食晚餐~超正有live band演出, 好有氣氛~先飲一杯先~Summer Punch~ 夏日味道加上非常有趣既外表,正。橙味同熱情果互相配合,非常解渴。Peachy Coco~噢~又一杯外表非常有趣既桃味飲品。兩個波波荔枝上 有少少海鹽, 甜度因此而帶出, 非常有心思。接住要叫小食~彌敦小食拼盤~非常eye catching~黑毛豬火腿蜜瓜~薄切火腿加甜到入心哈蜜瓜係經典小食配搭酒吧必叫!西班牙五花腩伴芥末醬青蘋果~五花腩固然邪惡,但配合芥末醬青蘋果 既心思真是難得三文魚三文魚籽,一啖咬落去 幸福到不行~八爪魚伴泡菜鷹咀豆~辣味八爪魚好有咬口牛油焗田螺伴芝士薯蓉~新鮮焗起田螺,加上焗成金黃色薯蓉,我只覺得唔夠喉!龍蝦尾伴香芒莎莎~龍蝦尾啖啖肉再配香芒,回想起依然流口水!鮮海膽蟹肉蟹粉天使麵~呢一個combination非常少見,真係不可錯過,因為限量發售~海膽超大片 入口即溶,味道竟然同蟹勁配。食過番尋味啊~
呢日好有mood, 帶左女朋友去老尖既吧食晚餐~

超正有live band演出, 好有氣氛~
先飲一杯先~
Summer punch

橙味同熱情果互相配合,非常解渴。
Peachy coco

Peachy Coco~
噢~又一杯外表非常有趣既桃味飲品。

接住要叫小食~
彌敦小食拼盤~
非常eye catching~

西班牙五花腩伴芥末醬青蘋果~
五花腩固然邪惡,但配合芥末醬青蘋果 既心思真是難得

三文魚三文魚籽,一啖咬落去 幸福到不行~

八爪魚伴泡菜鷹咀豆~辣味八爪魚好有咬口

牛油焗田螺伴芝士薯蓉~
新鮮焗起田螺,加上焗成金黃色薯蓉,我只覺得唔夠喉!

龍蝦尾伴香芒莎莎~龍蝦尾啖啖肉再配香芒,回想起依然流口水!

鮮海膽蟹肉蟹粉天使麵~

海膽超大片 入口即溶,
味道竟然同蟹勁配。
食過番尋味啊~

Summer punch