2022-06-25 451 瀏覽
去到大澳好肚餓,食小食都未夠醫肚,最後去了一間冰室進食午餐。見到餐牌,價錢同市區一樣。我地點咗蛋包飯配炸雞扒。價錢雖然唔貴但很有驚喜,睇得出廚師的誠意,餸的份量也很足夠。蛋雖則不及日式蛋包飯,因為煮太比夠老,但味道搭夠。雞扒比較普通,但配搭著西檸醬,誠意十足超越一般茶記。我地仲叫咗宜家比較小見的芝士咸牛肉多士,兩者很搭配。仲叫咗特飲,紅豆冰同菠蘿冰。正常發揮。
我地仲叫咗宜家比較小見的芝士咸牛肉多士,兩者很搭配。
仲叫咗特飲,紅豆冰同菠蘿冰。正常發揮。
雞扒蛋包飯
芝士咸牛多士
紅豆冰,波蘿冰
2022-06-11 162 瀏覽
到大澳一日遊,行行吓覺得攰,便隨便搵咗間茶餐廳坐低食下午茶,強記冰室設計懷舊,我哋叫咗一杯熱奶茶、一杯熱檸蜜、一件西多士,食物質素正常,算不錯,如果去大澳可以考慮強記冰室!
2021-10-10 399 瀏覽
最近去咗大澳本地遊,試吓呢間強記冰室,佢嘅沙嗲滑牛麵真係幾好味,沙嗲味都幾濃!✨✨👍🏻👍🏻牛油多士,比嘅牛油一啲都唔孤寒,兩塊又大又厚嘅牛油夾住多士一齊食✨😚,真係勁好味勁正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)奶茶都唔錯✨✨👍🏻👍🏻(*≧ω≦) 茶味濃👍🏻✨下次去大澳都要去返呢間冰室,見到冰室都多大澳本地人去,滿哂座,都應該質素唔差!👍🏻✨

奶茶都唔錯✨✨👍🏻👍🏻(*≧ω≦) 茶味濃👍🏻✨

2021-02-22 500 瀏覽
過年入大澳今次選擇唔去出名嘅棚邊咖啡室避免同其他人爭位而且唔想趕頭趕命要離開所以去左附近一間冰室新春餐牌不設午市套餐不過新年算係上下.【沙嗲牛肉麵($48)】牛肉份量算幾多不過唔似新鮮牛肉經梳打粉醃製後都唔會無左質感牛肉片厚薄幾適中咬落幾嫩滑唔太韌沙嗲醬都算入味不過湯底似係公仔麵味粉再另加少許沙嗲醬汁中意食花生香既朋友可能會失望整體口味屬偏濃、質素同一般茶記比較的話算中上值得一讚係麵條質感唔會過腍仲保持爽口質感.【奶茶(茶走)($20 左右)】奶茶味幾香濃滑身而且大大杯雖然茶走用煉奶不過行離島應該要多啲能量 🤣而且用左煉奶係真係滑身好多好多令熱奶茶昇華到另一層次.【火腿煎蛋米粉($48)】無乜特別但湯底有驚喜竟然唔係清到無味既湯底而且煎蛋幾出色蛋香味濃 🍳而蛋黃仲保持半熟狀態可以混入湯底一齊食更滋味.傳統冰室買少見少去開離島不妨幫襯下
過年入大澳

牛肉片厚薄幾適中咬落幾嫩滑唔太韌
沙嗲醬都算入味
不過湯底似係公仔麵味粉再另加少許沙嗲醬汁
中意食花生香既朋友可能會失望
整體口味屬偏濃、質素同一般茶記比較的話算中上
值得一讚係麵條質感唔會過腍仲保持爽口質感

可以混入湯底一齊食更滋味

傳統冰室買少見少
去開離島不妨幫襯下
2020-09-29 389 瀏覽
消磨時間同醫肚好地方,點了炸雞翼同薯條及紅豆冰。鷄翼外脆內軟有肉汁,薯條是波浪外型外脆內軟食到最後都依然脆,平凡嘅食物都有驚喜難得!紅豆冰用足料大粒紅豆同花奶有懷舊味到。有機會再去幫襯😋
  • 鷄翼薯條同紅豆冰
2019-05-14 546 瀏覽
坐咗四十五分鐘車終於到大澳,即刻揾間冰室食少少嘢先開始遊大澳。冰室無炒粉麵飯供應,只有湯粉麵、三文治、多士。餐廳內大部分都係街坊,坐係兩排卡位,好似時光倒流返去細個去冰室嗰時。而廚房係由伯伯負責,每樣嘢都係伯伯即叫即整。通粉同雞翼係分開上,先上通粉。因為雞翼係即刻生炸,所以雞翼係後上,雞翼炸得香脆,皮薄無雪味,食得出有醃過。雪菜肉絲味道適中唔過鹹,麵係出前一丁。值得一讚公仔麵係煮熟先上枱,唔係只係過一過熱水半生熟咁上枱。樓面嬸嬸見我地無點嘢飲,俾咗一壺熱茶我地,又主動幫我地加水。依種街坊冰室真係越嚟越少!

炸雞翼通粉
雪菜肉絲麵

2019-05-11
炸雞翼通粉
2018-10-30 370 瀏覽
行完山同朋友去醫肚, 一來便送上膠樽水, 但眼見內裡有少少飄浮物 (嚇親). 行完山幾口渴都唔敢飲. 之後都唔敢點飲品, 只點食物. 食物款色都是簡單粉麵同三文治多士. 最後點左排骨麵($38)同腿蛋米($42). 注意飲品單價是 $17, 凍飲再加好似$3. 所以平均連飲品就$60.質素正常, 但價錢不相宜.....大概是給遊客吧!眼見隔離枱嘅就非常欣賞.....大概是第一次來這種懷舊冰室的陸客.

排骨面
2018-08-16 288 瀏覽
朋友住係大澳 介紹左我去呢間茶餐廳食 門面同入面格局都係好傳統懷舊 去到就叫左件奶油多 佢嘅奶油係搽左係塊方面嘅中間 啲麵包索晒啲鍊奶 好正 另外佢舊牛油係超大塊!成件事感覺好邪惡 不過真係好滿足🤤叫左呢個雪菜肉絲排骨麵 重點就係呢間餐廳提供嘅辣椒醬度 任何嘅麵或者米粉加左呢個辣椒醬 都會即刻個味變得好特別 酸酸地辣辣地咁 比起一碗普通嘅茶餐廳公仔麵 變得有特色好多! 另外佢個排骨好入味!而且好小出面茶餐廳嘅麵會有呢個選擇👍🏻
朋友住係大澳 介紹左我去呢間茶餐廳食
門面同入面格局都係好傳統懷舊

叫左呢個雪菜肉絲排骨麵
另外佢個排骨好入味!而且好小出面茶餐廳嘅麵會有呢個選擇👍🏻
价廉物美价廉物美价廉物美!排骨面只要36HKD,加双蛋只要5HKD!!炼奶多士也超好吃!最重要的是,有空调!在大澳逛了半天饿plus累,还好有这家店恢复精神!!
2017-07-30 303 瀏覽
37度行山,就嚟中暑入咗呢間冰室,老闆好好人俾我地坐兩個鐘,仲要俾埋冰我地!正👍🏻食物係出前一丁,價值合理,最扺係大檸樂都係19蚊咋!見到個個都叫雞翼,不過今次熱得滯無食,下次再食!
食物係出前一丁,價值合理,最扺係大檸樂都係19蚊咋!
見到個個都叫雞翼,不過今次熱得滯無食,下次再食!
2017-06-29 212 瀏覽
invited by friends to spend a few days on Tai O fishing village The morning tea was at the Keung Kee ice club Kui hing st a big bowl of fried egg with corned beef The size is King 👑 size Very pleased 😁 friend lives in Tai OShe has this pork ribs soup mai rice noodles 34$Great work and fair price I also appreciate the milk tea of Keung KeeThe ice tea shop should be changed to King of the tea restaurant Not just Keung Namely Strong 💪
Tai O fishing village
King of the tea restaurant
Not just Keung
Namely
Strong 💪

Fried  corn  beef  omelette      Soup  noodles
2017-06-29
$55 (早餐)
2016-07-11 320 瀏覽
去年大澳遊入強記而食不到之早餐超強奄列面強奶茶恆常一杯奶茶喝了一口等了一年想吃的足球直徑般 大之炒蛋咸牛一丁面到大可用尺度一下吃了一口炒蛋加上同珍辣椒醬名牌吃到大半真的大份這個加奶茶收我56元問要一杯茶水當我上賓一個壺,滾燙熱清茶令客*交出客的心*其實我的錢也不一定難賺始終人心要哄
去年大澳遊

*交出客的心*

其實我的錢也不一定難賺
始終人心要哄
2016-07-11
$56 (早餐)
  • 排骨米早餐
2011-10-25 233 瀏覽
好友相約周五同遊大嶼山…中午走左黎大澳哩度揾食…幾年冇踏足, 再次感受下漁水之鄉o既獨有風情…雖然感覺中外遊人眾多…但相信跟周末或假日相比終究叫疏落…所以街上好多舖下午都懶開門做生意喎…選擇吾多, 走入<強記冰室>…靜靜只有幾位老街坊嚮度用膳…舊式買少見少o既冰室, 餐牌吾會吾花八門…望望貼嚮牆上o既一頁紙, 供應o既就係最簡單不過o既吐司餐通奶茶之類…好快就可立定主意!!排骨丁麵 $21…大嬸講明排骨係自家製…小試朋友一口, 係用冬菇炆的, 好軟好入味, 有胡椒, 輕甜, 味道吾錯, 而且係收費最便宜o既一道添?!雞翼丁麵 $33…好搞鬼係先上一碗丁麵…雞翼仍在預備中…等埋?! 麵會發脹變軟…食住先啦…雞中翼到來, 一碟有4隻啊!!...炸到入心, 皮身薄脆, 脂肪都分解晒…朋友仔最愛雞翼, 清光一碟冇難度呢!!火腿炒蛋通粉 $30…最後登場…嘩!!...起初以為炒蛋會係嫩黃果隻炒法, 而且會同火腿分開…點知原來係較金黃香口, 多油脆邊o既火腿煎蛋餅做法?! 再嘩!!...係因為好大塊, 覆蓋全碗面範圍…應該用左兩隻蛋?!...感覺勁量…下面o既通粉亦好似比一般常餐的

排骨丁麵 $21

雞翼丁麵 $33
…好搞鬼係先上一碗丁麵雞翼仍在預備中…等埋?! 麵會發脹變軟…食住先啦…雞中翼到來, 一碟有4隻啊!!...炸到入心, 皮身薄脆, 脂肪都分解晒…朋友仔最愛雞翼, 清光一碟冇難度呢!!

火腿炒蛋通粉 $30
…最後登場…嘩!!
...係因為好大塊, 覆蓋全碗面範圍…應該用左兩隻?!...感覺勁量…下面o既通粉亦好似比一般常餐的多左倍份量咁…夠晒撐肚架!!!

這道燆...大澳標誌!!
漁水之鄉
排骨丁麵
雞翼
火腿炒蛋通粉
2011-10-21
這道燆...大澳標誌!!
漁水之鄉
雞翼
2010-08-16 146 瀏覽
佢地d炸雞翼麵真係好好食ga!!!!!!雖然要等耐少少~~因為係即炸~~~而家天氣咁鬼氣~入到去有咁涼冷氣,所以等耐d無無乜所謂~~~~環境好有老式少少de茶餐廳,不過個環壞都ok~~
佢地d炸雞翼麵真係好好食ga!!!!!!
所以等耐d無無乜所謂~~~~
環境好有老式少少de茶餐廳,不過個環壞都ok~~
2010-08-15
2009-10-28 106 瀏覽
我地一行 5 人一坐底見到張Memu ,其實食物真係無咩選擇 ( 來來去去都係 : 火腿、蛋、餐肉、雞翼....),係我地諗唔想食咩時候,有位叔叔介紹 "排骨出前一丁""叫我地試試,d 排骨係自已整架,於是乎我地就集體叫"排骨出前一丁" ,見到碟麵有好多排骨,而且食落又淋又真係幾好食,我地其中一位冇叫飲品,個位叔叔好好人成支水比佢,服務真係一流。"排骨出前一丁" ~ $19.00 ( 好味)涷檸檬茶 ~$11.00 ( 冇茶味唔得)
"排骨出前一丁" ~ $19.00 ( 好味)
涷檸檬茶 ~$11.00 ( 冇茶味唔得)

排骨出前一丁
2009-10-25