2020-07-17 3829 瀏覽
我太太今早1130左右打電話落單買晚飯外賣自取, 730來取.  730去到時, 侍應生話要等一等, 很小事, 但結果是等了45分鐘,  當時亦有4-5個容都起碼等超過半小時, 我估計是廚房唔夠人手, 你接得外賣單, 就要準時煮好比客人, 要等45分鐘是絕對不能接受.  這次經歷令我對張公館印象大打折扣.
2020-07-17
45 分鐘 (外賣自取)
2020-07-12 2518 瀏覽
登龍街張公館位高二十九樓,可眺望維港灣,是該處一大賣點。地方尚且舒適寧靜,但洗手間衞生要改善。叫了點心樱花蝦蘿蔔糕、麻辣燒賣、素菜餃、义焼腸粉等,再炒一碟乾炒牛河,甜品叫了桂花糕。一件三角形狀蘿蔔糕,面層佈滿細細的樱花蝦,煎得很香口鬆軟。麻辣燒賣,外表很豐腴飽滿,同枱客說放入口有種很滿足感覺。腸粉軟滑,很有嚼勁;雞扎,一片大冬菇加雞件很入味。一般說,試過乾炒牛河便知這裡水準龍與鳯。端出來,見一陣熱騰騰煙縷嬝娜,想該惹味,不過味道不是預期的超水準,是合格的作品。整體來說,食物符合水準,不過可以再提高,以配合公館在高層海景環境的格局。

2020-07-12
2020-07-04 1915 瀏覽
唔知您地會唔會覺得一間餐廳幾好食都好,如果沒有配合出色嘅服務態度,成餐飯都會受影響,食物都唔好食... 今日提早慶祝父親節去飲茶,去到景色唔錯,坐係近窗望海會開心好多!下次大家訂枱可以留意下。一早訂左4人,去到張枱有6個位,叫服務員2次,先收,不過小事啦雖然其實冇乜客。齊哂人,開左茶,Menu都唔擺低,又要叫人。其實講真唔係咁多人,作為高等食肆絕對有能力安排不同服務員負責不同枱,好可惜係冇,非常失望。叫左黑松露蝦餃,麻辣燒賣,認真都幾好食,麻辣味挺重 卡邦拿海鮮卷也好食,有驚喜,其他地方食唔到叫左出名嘅張公館波蘿叉燒包,我想講真係唔好食,好失望,裡面叉燒唔夠熱,外面冇脆皮可言,員工落單時問得3隻,洗唔洗叫4隻,咁4隻啦,當然上菜時都係得3隻啦,我地話我地叫左4隻,服務員話,係喎唔記得咗,係咪仲要多隻呀咁,可想而知,呢啲咪冇服務咯再叫左蝦多士,蝦唔新鮮,炸到只有油益味 最令人失望係所謂招牌芝士蟹蓋焗海皇飯,我個隻只有芝士汁,飯同洋蔥,完!仲要個面唔燶,重點係我未試過少少蟹肉都冇嘅焗蟹蓋菜式,$99 一位 我同經理講,經理話,應該有帶子同少少蟹肉,我比佢睇,都真係睇唔到有,跟住就話拎入廚房

叫左黑松露蝦餃,麻辣燒賣,認真都幾好食,麻辣味挺重
卡邦拿海鮮卷也好食,有驚喜,其他地方食唔到

黑松露蝦餃,麻辣燒賣,蒸蝦腸

再叫左蝦多士,蝦唔新鮮,炸到只有油益味

我同經理講,經理話,應該有帶子同少少蟹肉,我比佢睇,都真係睇唔到有,跟住就話拎入廚房,當我地取消一個,我話唔洗啦,同你反映下,見父親節set, 個個都有蟹蓋飯,唔想其他客投訴,埋單經理係有減左我地一個。唯有相信可能個日太忙啦,但係不推薦比大家。
芝士焗蟹蓋

這個是一個很不滿意嘅飲茶經驗,話哂係得 V Point, 呢個價錢,應該有優質服務,呢個價錢,食物好壞參半啦,期待服務有改進

2020-06-20
黑松露蝦餃,麻辣燒賣,蒸蝦腸
2020-04-11 3342 瀏覽
已經飲咗好幾次茶啦。 點心 水準下降了,點心大小不一,品質控制有待改善,...。入門口叫人量體溫, 「咪走住」!可以客氣啲嗎!女服務員比較細心。男經理和男服務員有待改善。
點心做得好,食物冇問題。但係服務員,比較踢一踢,郁一郁,見到枱上面已裝滿骨嘅器皿,或者係多餘嘅碗筷,唔會主動同你收返。唔覺佢哋有笑容,亦都唔會主動又好招呼,比到你一種去咗北韓嘅感覺。服務態度唔係冇禮貌,不過亦都唔係好有禮貌,好公式化,好呆。一般嘅街坊酒樓就冇所謂啦,但係係呢啲地方,就講唔通,部份服務員嘅儀容,同餐廳嘅級數不符。銅鑼灣呢間店舖,睇得出應該頗舊全餐廳最有禮貌嘅職員就係電梯一打開,嗰個問你有冇訂位嘅職員。呢間餐廳絕對比到你一種感覺就係:你叫貴嘅嘢食同平嘅嘢食,係會有差別嘅對待但係佢食物嘅價錢拍得住金鐘酒店嘅中菜廳,咁就不如索性去酒店食啦。反正質素一樣,但係招呼酒店好好多
點心做得好,食物冇問題。

2020-03-12
2020-02-02 7032 瀏覽
居住在外國的好友終於回來香港,這麼長時間不見,當然要好好相約朋友們敘舊一番,經常在港島出沒的我,選擇了銅鑼灣近年新建成的地標 V Point 品嚐一下高級中菜。以往朋友推介張公館,恰巧他午市提供特惠商務套餐,我們一行四人當然要品嚐一下。店內簡潔優雅,環境開掦,180 度的落地玻璃,可以飽覽維港的海景,居高臨下,眺望九龍,感受寧靜舒泰。蟲草花花膠燉水鴨湯底清澈少油,花膠軟腍厚身,煙韌微彈。水鴨肉質嫩滑,肉味濃郁,燉湯味道清甜,材料十足,貨真價實。張公館菠蘿酥皮叉燒包菠蘿包外型較一般的小,可以滿足女士們更優雅地進食的要求,而且是即叫即焗,所以上桌時還是熱呼呼的。菠蘿包外層酥脆,入口鬆軟,新鮮半肥瘦的叉燒配上自家製的醬汁,味道更見昇華。與別不同的是,內餡真的有菠蘿的,使味道鹹中帶甜,緩和了油膩感,更見開胃。一帆風順米網鍋貼飽滿的鍋貼黏貼三角形的米網,外型猶如一艘艘帆船,精緻吸睛。鍋貼皮的厚度適中,餡料豐富,香脆多汁,肉香鮮味,可口不膩。太子麻辣燒賣給端上的時候,濃濃的麻辣香經己搶鼻而來。燒烤肉餡豐富,口感十足。麻辣滿溢,味道刺激誘人。菊花瑤柱素翅海皇餃給端上的時候是放在燭台盛器上保溫,實在細
蟲草花花膠燉水鴨
張公館菠蘿酥皮叉燒包
一帆風順米網鍋貼
太子麻辣燒賣
菊花瑤柱素翅海皇餃
給端上的時候是放在燭台盛器上保溫,實在細心周到。細碎的菊花作點綴,感覺矜貴非常。餡料豐富,童叟無欺,當中包括素翅、竹笙和瑤柱。素翅彈牙可口,餡料清膩脫俗,再配上幽香的菊花香以及上湯,鮮味可口。
荷葉和牛面頰肉
給端上的時候也是放在燭台盛器上保溫的,實在細心周週到。巨型的荷葉包裹著餡料,有如特大巨大的餃子般。稍等一陣之後,店員把荷花葉剪開。濃濃的牛肉香和荷葉的清香撲鼻而來。牛面頰肉是肉質鮮嫩,口感鬆軟彈牙,濃厚肉味之外還夾雜著荷葉的幽香。
桂花五色糕
五色糕分別由桂花、密瓜、草莓、芒果、椰汁搭疊成五層不同口味,可見花費不少事先工夫。當中更加入果肉使其更有口感,味道果香十足,天然甜美,精緻好吃。

整體而言,食物精緻,用料童叟無欺,可口美味,環境高雅舒適,維港景色盡入眼簾,實在是相約朋友聚餐談天的好地方。
2020-01-02 2407 瀏覽
呢個一入到去就聞到一陣貴氣 佢d野食都幾貴 但係我覺得無真係咁好食🙊🙊同埋大家如果想食片皮鴨/鹽香雞個d記住要預早訂啊 如果唔係無得嗌🙊·鐵板西班牙黑毛豬叉燒 $338呢個係我覺得最好食既 佢肥瘦好適中 調味都唔錯🐷不過真係有d貴🤣🤣·燒汁銀鱈魚 $388呢個個皮煎得好脆既 個魚肉都好嫩 但係我覺得佢個調味對我黎講有d太重口味🤔·百花煎釀秋葵 $98香煎墨魚餅 $98呢兩個頭盤都係一般水準啦 唔差既 但係無咩記憶點🙊🙊·#rbyeat#rby銅鑼灣·📍銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
鐵板西班牙黑毛豬叉燒 $338
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
燒汁銀鱈魚
2019-12-30
2019-12-21 1534 瀏覽
隨著新年的新商廈落成,銅鑼灣登龍街這邊頓時成了美食集中地,這次幾個老友就來到這家主打高檔中菜的「張公館」用餐。螺頭竹絲雞燉湯味道較清甜的燉湯非常足料,色澤清澈透明,沒有絲毫油膩感,喝起來順喉滋潤,而用來燉湯的竹絲雞肉亦非常嫩滑彈牙,整體高質。百花煎釀秋葵秋葵獨特的滑溜質感在師傅的烹調下變得充滿細節,微微炸香的外皮加上肉質爽彈的蝦滑,口感多變而富層次。川式口水雲吞配糖心皮蛋半熟的糖心皮蛋質感軟熟細滑,配上自家製的手工雲吞及麻辣汁,蛋漿、辣汁與雲吞一同入口,味道多元而統一,帶來簡約而不簡單的滋味。脆皮鹽焗雞外酥內嫩的鹽焗雞肉汁豐富,肉質柔軟煙韌,而恰到好處的鹹度引出了雞肉本身的鮮味,而伴碟的炸芋絲及雞腎片,亦使整體口感更豐富。黃湯娃娃菜鮮甜的湯頭加上爽嫩的娃娃菜,入口爽甜清新,簡約高質的傳統粵菜。陳皮紅豆沙 陳皮香濃厚而不搶味,紅豆蓉亦沒有煮得太爛而失去口感,整體清甜而不膩,正好去一下口腔中的油脂感。

川式口水雲吞配糖心皮蛋

脆皮鹽焗雞

黃湯娃娃菜

陳皮紅豆沙
2019-12-19 680 瀏覽
食物一般非所收價錢所值。餸菜價錢貴點唔落手。冇招呼,起菜慢,收酒店或以上價錢但地方迫和窄,檯與檯之間空間少,客人間對話互相干擾,整個餐廳嘈雜似大牌檔。一定唔會再有下次。
食物一般非所收價錢所值。餸菜價錢貴點唔

落手。冇招呼,起菜慢,收酒店或以上價錢

但地方迫和窄,檯與檯之間空間少,客人間

對話互相干擾,整個餐廳嘈雜似大牌檔。一

定唔會再有下次。
2019-12-11 770 瀏覽
今晚和朋友一起食慶祝生日飯,當然要選一間食物和環境都優質的餐廳,於是找到這間位於銅鑼灣V Point樓上的高級中菜館,決定訂位來食。餐廳位於V Point大樓上的高層,環境闊落優雅,周圍都有落地玻璃窗,可以望到外邊的美麗維港景色,氣氛十分不錯。螺頭竹絲雞燉湯燉湯火候十足,熬得令食材的鮮味都流出,飲下湯汁清甜而滋潤,材料新鮮鮮甜,有螺頭竹絲雞等,用料認真。脆焗蝦多士即叫即焗,香脆可口,份量小塊,蝦肉彈牙鮮甜,外脆內軟,味道香濃,食落口感層次豐富。鐵板西班牙黑毛豬叉燒賣相精美,色澤鮮艷,蜜汁香甜而入味,滲入叉燒當中,口感嫩滑爽口,富有豬肉的香甜味,燒得剛好熟,多汁香甜,令人食不停口。黃湯娃娃菜娃娃呈淺黃色和白色,嫩滑爽甜,湯底以香濃的雞湯為主,令娃娃菜吸收湯底的精華,爽脆多汁,可以中和一下油膩感。生磨蛋白杏仁茶一端上檯已經有香濃的杏仁茶味飄出,奶白色,滑溜香甜,入口即溶,加上有嫩滑的蛋白在當中,令奶香味更突出,口感豐富。

脆焗蝦多士

黃湯娃娃菜

生磨蛋白杏仁茶
2019-12-10 531 瀏覽
今晚天氣轉涼,我們在銅鑼灣附近,找到這間中式食店張公館,就決定去試吓啦。入門就覺得無選擇錯,色香味區全,未夠7點就客滿了。看到有花膠雞絲菊花燴蛇羹$168位,便點了一個,蛇羹附上檸檬葉,薄脆,白菊花,這些配料令我想起多年前在酒樓吃蛇宴時,傳統的味道。蛇羹的味道清香,蛇肉已經拆成幼絲,而且還有荀絲和冬菇絲,想不到高級中菜館,都有這個蛇羹供應。另外值得一提,就是碗底有蠟燭在加熱,這個安排令到蛇羹保持熱度,個人是從未試過的。鐵板西班牙黑毛豬叉燒$338,以黑毛豬作為叉燒都是第一次吃,肉質軟腍,味道濃郁,蜜味香甜,以鐵板上可以令到叉燒保持熱度,這個做法,西為中用,果然出色又美味。上湯千層菠菜$188,千層是用腐皮壓製而成,用了高湯來浸,令到菠菜的味道減少了,適合不喜歡菠菜,而又想吃蔬菜的人。蜜汁銀鱈魚(4件)$268,外脆內軟,味道鮮美,這個做法很新穎好味。紅豆沙每位$48,甜度不高,而紅豆煮成沙,吃完這個甜品就心滿意足。

入門就覺得無選擇錯,色香味區全,未夠7點就客滿了。

今次MAMA同朋友一起食飯 去到一間位於銅鑼灣的中菜餐廳 感覺很high class 好特別的店員都幾親切友善 推介左好多款秋天的美食 我點了一款蛇羹 連小火爐上,有白菊、蛋散等調味 蛇肉切細絲,帶陳皮香,非常精緻 每一口都好好味 口水雲吞皮蛋 皮蛋好JERRY,好香 雲吞皮薄蝦正,味道唔錯呀 百合鳳梨咕嚕肉 咕嚕肉非常好食 因為炸薄皮,肉汁多多 味道開胃 上湯千層菠菜 菠菜super 嫩,似我夠 super 食到食材原味道 份量多而且上湯浸得好香 蟹蓋焗飯 啖啖都好香蟹味 芝士夠香濃,實在100個讚! 紅豆沙 煮左最少2個小時 沙沙入味,好香濃

今次MAMA同朋友一起食飯
去到一間位於銅鑼灣的中菜餐廳
感覺很high class 好特別的

店員都幾親切友善
推介左好多款秋天的美食

我點了一款蛇羹
連小火爐上,有白菊、蛋散等調味
蛇肉切細絲,帶陳皮香,非常精緻
每一口都好好味

口水雲吞皮蛋
皮蛋好JERRY,好香
雲吞皮薄蝦正,味道唔錯呀

百合鳳梨咕嚕肉
咕嚕肉非常好食
因為炸薄皮,肉汁多多
味道開胃

上湯千層菠菜
菠菜super 嫩,似我夠 super
食到食材原味道
份量多而且上湯浸得好香

蟹蓋焗飯
啖啖都好香蟹味
芝士夠香濃,實在100個讚!

紅豆沙
  • 百合鳳梨咕嚕肉
  • 上湯千層菠菜
  • 蟹蓋焗飯
2019-12-09 432 瀏覽
幾位朋友想要美食,又想要美景,在銅鑼灣這裡,V point 也是一個不錯的選擇,看了看樓下的水牌,便到了29樓這間張公館。吃飯時間也座無虛席的呢,向窗外看,還可以欣賞到維港夜景。茶具也很用心,用一點蠟燭把整壺茶暖著,不熱不冷的水溫最能䓵茶。花膠雞絲菊花燴蛇羹天氣涼了,吃一點蛇羹,既可以暖身,又可以補身,按需要自行加入菊花片及脆片。螺頭竹絲雞燉湯燉湯湯料豐富,螺肉味雞味十足,不含味精非常清甜。百花煎釀秋葵想不像秋葵可以這樣做,做法類似港式煎釀三寶,釀入鮮嫩魚肉,有效去除秋葵青澀味。鐵板西班牙黑毛豬叉燒用燙熱鐵板盛著惹味蜜汁黑毛豬叉燒,暖暖的熱氣令肉質不會變硬,保持嫩滑,而且用了黑毛豬,比一般豬肉,味道口感是另一個層次。川式口水雲吞配溏心皮蛋外表看來平平無奇的雲吞,內裡大有文章,餡料竟然是川式麻辣,真是出奇不意地味道非常夾。溏心皮蛋很晶瑩剔透,外觀已吸引,口感很嫩滑。陳皮紅豆沙最後吃了一碗傳統中式糖水,陳皮味恰到好處,紅豆含量極多,但不會過甜。

吃飯時間也座無虛席的呢,向窗外看,還可以欣賞到維港夜景。
花膠雞絲菊花燴蛇羹

螺頭竹絲雞燉湯
燉湯湯料豐富,螺肉味雞味十足,不含味精非常清甜。
川式口水雲吞配溏心皮蛋

陳皮紅豆沙
2019-12-09 404 瀏覽
女朋友約我去吃晚飯, 選擇了銅鑼灣 張公館,  因為今晚大家都想食中菜.餐廳招呼好好, 侍應迅速安排了座位,天氣凍 凍又送上熱茶小食, 及餐牌。女朋友當初想食大閘蟹, 仲有大閘蟹套餐.看餐牌後,又被其他美食吸引了.海鮮,海產類,小菜.   我口乾乾, 好想飲有益湯水   女友愛吃香口食物, 即點懷舊焗蝦多士,伴有沙律醬.好睇好食, 炸得鬆脆, 大蝦甜又爽,入口唔會油膩.燉湯~ 烏雞燉螺頭湯,燉得清香, 火候夠, 慢慢飲, 仲要食湯料, 烏雞, 瘦肉, 瑤柱.  湯料 好豐富, 又有益.西班牙黑毛豬叉燒 ~~黑豚肉燒得香,   切得夠厚, 肥瘦適中,  望落立立令,  不乾身.  入口肉質鬆軟, 調味不錯,  黃豆十分惹味, 用鐵板上檯, 保持熱度.番石榴香脆咕嚕鱔片~~  賣相吸引,用上長形盛器,鱔片卷成球狀,番石榴, 百合及紅辣椒, 加點點色彩, 組合不錯 !鱔片炸得香脆,咕嚕酸甜汁, 調味得好好食 !我叫了個白飯, 冬日吃晚飯, 暖笠笠.餐後, 侍應通知送免費送糖水,  今晚是杏仁茶. 杏仁磨得香滑,  不太甜, 優質. 巧手菜給我們留下好印象.  下次要帶媽媽來吃.
女朋友約我去吃晚飯, 選擇了銅鑼灣 公館,  因為今晚大家都想食中菜.
餐廳招呼好好, 侍應迅速安排了座位,
天氣凍 凍又送上熱茶小食, 及餐牌。
女朋友當初想食大閘蟹, 仲有大閘蟹套餐.
看餐牌後,又被其他美食吸引了.
海鮮,海產類,小菜.   我口乾乾, 好想飲有益湯水
女友愛吃香口食物, 即點懷舊焗蝦多士,伴有沙律醬.
好睇好食, 炸得鬆脆, 大蝦甜又爽,入口唔會油膩.
西班牙黑毛豬叉燒 ~~
鱔片炸得香脆,咕嚕酸甜汁, 調味得好好食 !
我叫了個白飯, 冬日吃晚飯, 暖笠笠.
餐後, 侍應通知送免費送糖水,  今晚是杏仁茶
杏仁磨得香滑,  不太甜, 優質.
巧手菜給我們留下好印象.  下次要帶媽媽來吃.
  • 西班牙黑毛豬叉燒
2019-12-07 498 瀏覽
最近在電視上,經常看到這𥚃冠名贊助,加上知道這𥚃的環境一流,可以看到維港夜景,便來到了。是夜除了有夜景,還有幾位電視台的明星在貴賓房內舉行生日派對。茶位每位$20 ,侍應待點了茶之後,會送上一壺茶和蠟燭台,在蠟燭台上的茶,除了可以保持熱度,又可以喝到濃郁的茶味。小食每位$18 ,有香脆的花生和酸甜適中的酸菜,吃著這兩個美味的小食,期待著更好的主菜。時令燉湯每位$98 ,今晚是竹絲雞燉湯,材料豐富,包括有竹絲雞、淮山、杞子、瑤柱、響螺和瘦肉,湯頭味道鮮甜,喝完感覺全身有股暖流在流動,完全不會口渴,因為沒有味精。鐵板西班牙黑毛豬叉燒$338,這個叉燒是這𥚃的名物,肉味香甜,令人不期然地要一個白飯來吃。蜜汁銀鱈魚(4件)$268,廚師輕輕炸過銀鱈魚,令到肉汁鎖在內𥚃,每一口都可以吃到銀鱈魚的鮮味,是在日本料理以外第一次吃到的做法,個人覺得這個廚法不比京燒銀鱈魚差。生磿蛋白杏仁茶每位$48,對於一個愛吃杏仁茶的人來說,這個甜品不會過甜,杏仁味道十足,每一口都可以吃到幼滑的杏仁粒,絕對是生磿的,不會是沖劑而成,以這個價錢來說是值得的。