2024-07-10 216 瀏覽
中環有間好好味嘅日本大阪過江龍鐵板燒餐廳上年食過後一直念念不忘 日前襯住限定肉祭終於決定再訪喺呢家咁嘅市道都可以keep住爆場就知佢地咩料啦😎餐廳內成個氣氛令人都好有置身日本感覺客人可以欣賞日本師傅即席料理食物 食物亦熱辣辣奉上******************************🐖鹽麴烤伊比利亞豬 ($132)令人非常滿意的高水準之作🙌🏻伊比利亞豬肉肥瘦比例恰到好處 肉質彈牙 面上輕輕抹上一層鹽麴調味 經高溫烤煮後鹽香味充分散發 配上泡菜同新鮮爽口嘅沙律菜 喜愛嘅可以包住一齊食🐂鹿兒島黑毛和牛扒 ($348)採用來自鹿兒島嘅A5和牛扒師傅將烤至半熟嘅和牛扒厚切 和牛入口即融 於口腔內感受到層次變化 連埋washabi同酸蘿蔔肉一齊食 可以一解膩感配菜仲有清甜嘅烤粟米🌽同蘆筍✨豪華大阪御好燒 ($148)超級大份嘅大阪燒 材料豐富底層麵餅扎實 加入大量清爽嘅高麗菜面層再加上烤肉同烤大蝦、海鮮等食材外皮兩邊煎得香脆 呈外脆內軟感覺最後淋上沙律醬同日本燒汁 juicy美味呀~😋🥢ソース焼きそば 炒麵 ($82)加$15仲可以加一款配料 我哋加左蔥同豚肉一齊鐵板炒熱 好有日式風味🍹沖繩
中環有間好好味嘅日本大阪過江龍鐵板燒餐廳
上年食過後一直念念不忘 日前襯住限定肉祭終於決定再訪
喺呢家咁嘅市道都可以keep住爆場就知佢地咩料啦😎
餐廳內成個氣氛令人都好有置身日本感覺
客人可以欣賞日本師傅即席料理食物 食物亦熱辣辣奉上

🐖鹽麴烤伊比利亞豬 ($132)
令人非常滿意的高水準之作🙌🏻
伊比利亞豬肉肥瘦比例恰到好處 肉質彈牙
面上輕輕抹上一層鹽麴調味
經高溫烤煮後鹽香味充分散發
配上泡菜同新鮮爽口嘅沙律菜 喜愛嘅可以包住一齊食

🐂鹿兒島黑毛和牛扒 ($348)
採用來自鹿兒島嘅A5和牛扒
師傅將烤至半熟嘅和牛扒厚切
和牛入口即融 於口腔內感受到層次變化
連埋washabi同酸蘿蔔肉一齊食 可以一解膩感
配菜仲有清甜嘅烤粟米🌽同蘆筍

✨豪華大阪御好燒 ($148)
超級大份嘅大阪燒 材料豐富
底層麵餅扎實 加入大量清爽嘅高麗菜
面層再加上烤肉同烤大蝦、海鮮等食材
外皮兩邊煎得香脆 呈外脆內軟感覺
最後淋上沙律醬同日本燒汁 juicy美味呀~😋

🥢ソース焼きそば 炒麵 ($82)
加$15仲可以加一款配料 我哋加左蔥
同豚肉一齊鐵板炒熱 好有日式風味

🍹沖繩香檸可爾必斯梳打 ($58)
沖繩香檸同可爾必斯呢個組合真係好夾
整體味道酸酸甜甜得嚟亦帶有新鮮水果香氣
為食羊覺得呢杯飲品配搭烤肉一齊食真係好正😝

🍺SAPPORA DRAFT BEER ($48)
食鐵板燒嘅最佳拍檔 當然要有埋佢啦🙌🏻
  • 豪華大阪御好燒
  • 炒麵
  • 鹿兒島黑毛和牛扒
位於中環的「弁慶 御好燒 鐵板燒」來自大阪的御好燒老字號,是日本人主班,主打正宗關西風御好燒🤩因為餐廳經常爆滿,今天專登早少少放工即刻跑過去😆一踏入餐廳就見到落地大玻璃,裝潢簡約,餐廳設有兩種座位設計,包括可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師的烹調手藝嘅吧枱座位及在窗邊嘅普通椅子座位😊好有氣氛🥰最近餐廳做緊期間限定・肉祭,我都叫左其中2款試下🤭鹿兒島A5黑毛和牛扒 $348店家用上西冷部位🐮,黑毛和牛肉味濃郁,油花細緻均勻,師傅燒得剛剛好,口感較有咬勁。豪華大阪御好燒 $148必食❗️師傅將椰菜及蔥花等材料加入日式高湯製成的麵糊,然後用鐵板烤成御好燒,再加入蝦🦐、帶子及八爪魚🐙,面頭抹上老闆小松家的原創秘製醬汁、蛋黃醬及柴魚花🧂口感鬆軟,yummy yummy‼️大阪烤牛小腸 $78牛小腸切成一口大小,連同椰菜及洋蔥一同鐵板燒,質感柔軟,食落煙煙韌韌,沒有澀味及肉臟羶味👍🏻日本玉子卷 $65玉子卷層層疊疊🍳,而且呈半生熟狀態,質感鬆軟柔嫩又多汁,蛋香味濃厚,口感滑溜。沖繩香檸可爾必思梳打 $58呢款係無酒精版🍹沖繩香檸味道突出,味道好清新。柚子梳打 $30梳打加入清新芳香的柚子,味道清爽,可以一

最近餐廳做緊期間限定・肉祭,我都叫左其中2款試下🤭

鹿兒島A5黑毛和牛扒 $348

豪華大阪御好燒 $148

大阪烤牛小腸 $78
大阪烤牛小腸

日本玉子卷 $65
日本玉子卷

沖繩香檸可爾必思梳打 $58
呢款係無酒精版🍹沖繩香檸味道突出,味道好清新。

柚子梳打 $30
梳打加入清新芳香的柚子,味道清爽,可以一解膩感。
柚子梳打,沖繩香檸可爾必思梳打
2024-06-25
大阪烤牛小腸
日本玉子卷
柚子梳打,沖繩香檸可爾必思梳打
2024-06-24 419 瀏覽
位於中環的「弁慶御好燒鐵板燒」是來自大阪的御好燒老字號,主打正宗關西風御好燒(又稱大阪燒),並由日本人老闆兼主廚主理,餐廳基本上都係日本人,職員以日語溝通,就像大阪的鐵板燒店一樣,非常有氣氛👍👍🥩▪️鹿兒島和牛ステーキ $ 348鹿兒島和牛排師傅席前烹調,和牛排油脂分布非常平均,厚切一口一件,大約五成熟,入口油花滿滿,而且肉質軟腍,不需沾上任何醬汁可以食到濃濃牛味,亦可配搭蘿蔔酸醋汁和蒜片一齊食更有風味,燒蔬菜有粟米、蘆筍、茄子、紅椒,師傅只用上海鹽和黑椒調味,可以食出蔬菜的鮮甜味道🐷▪️イベリコ豚塩麹焼 $ 132鹽麴烤伊比利亞豬豬扒質素相當高,師傅切至厚薄適中,三分肥七分數,入口爽口又彈牙,用鹽麴調味味道帶有天然的鹹香,亦可用新鮮蔬菜包住豬肉和韓式泡菜一齊食,又有另外一番風味🪿▪️フォアグラ大根 $ 148鵝肝白蘿蔔 大癲好味,鵝肝厚切煎至外脆內軟,放在煮得超級清甜軟腍嘅日本白蘿蔔上,伴上特製燒汁,好味道爭啲想要多一碟🧆▪️とろ〜りチーズのお好み焼き $ 118熱熔芝士大阪燒正宗關西風御好燒(又稱大阪燒),將高麗菜、肉類、蔥段等材料加入日式高湯製成的麵糊,在客人面前用鐵板烤成御好燒,加入小

🥩▪️鹿兒島和牛ステーキ $ 348
鹿兒島和牛排

🐷▪️イベリコ豚塩麹焼 $ 132
鹽麴烤伊比利亞豬

🪿▪️フォアグラ大根 $ 148
鵝肝白蘿蔔

🧆▪️とろ〜りチーズのお好み焼き $ 118
熱熔芝士大阪燒
正宗關西風御好燒(又稱大阪燒),將高麗菜、肉類、蔥段等材料加入日式高湯製成的麵糊,在客人面前用鐵板烤成御好燒,加入小松家的原創秘製醬汁、蛋黃醬及紫魚片組成,亦可增添不同配料,多種食法
🧀我們點了熱熔芝士,滿滿的鋪在大阪燒上,再加上燒汁,有創意又好味,芝士控絕不能錯過

🍺▪️サッポロ生ビール $ 48
SAPPORO DRAFT BEER
這裏的氣氛人人皆舉杯,酒精飲品就是融合

• 熱熔芝士大阪燒
  • 鵝肝白蘿蔔
2024-06-11 517 瀏覽
旅遊大阪必吃的大阪燒、原來香港有得食,亮點是由日本人主理,大阪過江龍,手法正宗,好有氣氛;而且價錢非常合理,大阪燒午市定食$102起。遇上期間限定肉祭,美食此中尋。沖繩香檸可爾必思梳打 $58梅酒 $58開開心心星期六,大家先來碰杯,清涼可口,酸酸甜甜,作個好開始。Mix 大阪燒定食 $122大阪燒材料可以自由選,剛好看中豚、蝦又魷魚,點定食更化算,加多少少添上沙律及味噌。即點即做,看着師傅,煎煎煮煮,特別和味。大阪燒好吃之處,是兩面焦香,脆薄的外層、包著餡料,而糊糊的漿包圍著肉及海鮮,集香脆鮮軟於一身。鹽麴烤伊利亞豬 $132豬柳吃得多,煎得香嫩不嚡口的唔多,當然肉質亦很重要,這一道是少有成功的例子,肉質鬆軟味香,配合生菜及泡菜吃,添上韓風!鹿兒島A5和牛 $348煎至金黃粉嫩,恰到好處,配菜亦豐富。弁慶位於中環食廈,木系佈置,溫暖舒適。日籍服務員,倍增風味。
遇上期間限定肉祭,美食此中尋。
梅酒 $58
沖繩香檸可爾必思梳打, 梅酒
Mix 大阪燒定食 $122
Mix 大阪燒定食
即點即做,看着師傅,煎煎煮煮,特別和味。
鹽麴烤伊利亞豬 $132
鹿兒島A5和牛 $348
鹿兒島A5和牛
煎至金黃粉嫩,恰到好處,配菜亦豐富。
2024-06-08
沖繩香檸可爾必思梳打, 梅酒
鹿兒島A5和牛
平時勁少食御好燒既我上星期去左中環食呢間正宗口味既弁慶🙂‍↕️係大阪過江龍!店內有好多日本人 由下單到下廚 今次坐喺即席鐵板燒嘅座位 氣氛好好 睇住師傅整嘢食 食落都特別好味😋.愛吃枝豆既我見到有必定要叫🤤加左幼鹽炒香 熱辣辣食就最正.依家做緊肉祭menu 叫左鹿兒島黑毛和牛扒同埋大阪烤牛小腸牛小腸入口爽彈 完全冇腥味 加上洋蔥同椰菜一齊炒香 惹味小菜無誤和牛扒係師傅嘅用心之作 牛扒厚身 牛味非常濃郁 脂肪分布均勻 口感軟嫩 咬落真係好腍身 牛扒中間仲係粉紅色💗😍非常鮮甜伴碟有粟米 茄子 蘆筍同埋紅椒 令到成道菜都好顏色鮮艷🥹見到都想食.最後當然唔少得主打 御好燒💁🏻‍♀️御好燒係日本一種非常出名嘅鐵板燒小吃小麥粉加水拌成粉漿 加上蔬菜 肉同海鮮 燒成一個個既煎餅🫓我地揀左蠔御好燒 有六隻大嘅新鮮生蠔🦪煎香後再擺係餅底上面切既時候可以好似切蛋糕咁 咁就可以一次過食到咁多種材料 p.s. 中間既煙肉煎到好香脆好好食!!!蠔咬落多汁 juicy !!.雖然我哋叫嘅係冇酒精飲品但呢杯檸檬乳酸的確非常解渴解膩 夏天必須要有一杯!🫡
店內有好多日本人 由下單到下廚

御好燒係日本一種非常出名嘅鐵板燒小吃
小麥粉加水拌成粉漿 加上蔬菜 肉同海鮮 燒成一個個既煎餅🫓
我地揀左蠔御好燒 有六隻大嘅新鮮生蠔🦪
煎香後再擺係餅底上面
蠔咬落多汁 juicy !!

雖然我哋叫嘅係冇酒精飲品
但呢杯檸檬乳酸的確非常解渴解膩 夏天必須要有一杯!🫡
2024-05-25
2024-07-09 0 瀏覽
弁慶 御好燒 鐵板燒 係來自大阪既御好燒過江龍,由日本人主理,由主廚、侍應到客人當然日本人居多,加上counter座位可以望住師傅席前調理食材,俾人置身日本既氛圍🥳 一向鍾意佢地正宗既味道,近來餐廳更做緊期間限定menu 肉祭り,忠粉們一定要去試試!🔸鹿兒島黑毛和牛扒用上油花分布均勻既A5黑毛和牛,燒至medium rare後散發出脂香,入口肉味濃郁,亦可以沾少少蘿蔔酸汁或wasabi增添風味。伴碟有大量蒜片,燒粟米、蘆筍、燈籠椒及茄子,無需花巧調味就可以食到蔬菜本身既鮮甜🥰🔸鹽麴烤伊比利亞豬伊比利亞豬油份同瘦肉比例剛剛好,燒完之後保持肉質唔怕乾身,加上鹽麴帶來既微微鹹香,係一道高質既燒豬肉!🔸蠔大阪燒傳統關西風既御好燒以椰菜同先以高湯調味既粉漿為主體,配合原創自家製醬汁、蛋黃醬同豬肉片,做出最正宗既味道。呢一份好蠔大阪燒更奢華,上面放滿多隻飽滿燒蠔,鮮味十足,鍾意食蠔一定唔可以錯過😍🔸炒麵飯澱粉控必點🏅 將炒麵切碎後同飯粒一齊炒,加上豬肉、紅薑同煎蛋,口感層次豐富,惹味又飽肚

🔸鹿兒島黑毛和牛扒

🔸鹽麴烤伊比利亞豬

🔸蠔大阪燒

🔸炒麵飯
中環的「弁慶御好燒鐵板燒」是來自大阪的御好燒老字號 日本人老闆兼主廚主理,餐廳基本上都係日本人, 然後餐廳環境非常熱鬧一直都係keep住坐滿人,有一種好似去咗日本居酒屋嘅感覺鹿兒島A5黑毛和牛扒 $348黑毛和牛肉味,油花細緻均勻 , 入口即溶, 仲好Juice完全唔會乾身嘅~~喺香港真係好少食到咁正嘅和牛, 而且佢嘅配菜都係新鮮日本運嚟㗎絕對會為咗呢個A5 和牛而再去!!鹽麴烤伊比利亞豬 $132佢呢個豬有兩種食法第一種係直接食隻豬肉啦而另一種食法就係好似韓式蔬菜包住豬肉和泡菜一齊食豬肉呢我覺得係半肥瘦 係我鍾意食嘅口味,而且佢一啲都唔韌.熱熔芝士大阪燒 $118呢間餐廳呢我見差唔多每一台都有叫大阪燒,而且佢哋嘅大阪燒亦都有分幾種口味!!因為我鍾意食芝士我就叫咗呢一款,一嚟到嘅時候我覺得好似一個焦糖cream嘅pancake咁樣 !! 非常之靚, 一刀切落去呢,你會見到佢係 好厚嘅一層芝士拉絲入邊嘅蔬菜非常甜味 雪見大福$58係一個大阪嘅雪米糍切開但係呢會再加上焦糖嘅汁做點綴呢個係雲呢拿味雪糕 有埋呢個甜品做結尾非常完美沖繩香檸可爾必思梳打 $58平時呢我就好少飲梳打嘅,但係呢一個特

中環的「弁慶御好燒鐵板燒」是來自大阪的御好燒老字號

鹿兒島A5黑毛和牛扒 $348

絕對會為咗呢個A5 和牛而再去!!

鹽麴烤伊比利亞豬 $132
豬肉呢我覺得係半肥瘦 係我鍾意食嘅口味,而且佢一啲都唔韌.

熱熔芝士大阪燒 $118

雪見大福$58
係一個大阪嘅雪米糍切開但係呢會再加上焦糖嘅汁做點綴
呢個係雲呢拿味雪糕 有埋呢個甜品做結尾非常完美

沖繩香檸可爾必思梳打 $58
平時呢我就好少飲梳打嘅,但係呢一個特飲呢非常之特別好味, 必須一試
除咗呢個沖繩香檸味道同平時唔一樣之外, 仲加入咗可爾必思乳酸菌嘅味道

弁慶 御好燒 鐵板燒 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 6樓

#美食推介 #Stanley11 #環燒日本味 #A5黑毛和牛 #日式居酒屋 #環境熱鬧 #大阪鐵板燒 #餐廳熱鬧 #食在中環

2024-06-20
2024-07-03 23 瀏覽
位於中環的過江龍 是來自大阪的老字號,店內裝修也非常有日本餐廳的風味,主廚跟店員都是日本人,一進餐廳彷彿就有置身大阪的感覺!最近餐廳做緊期間限定・#肉祭點了其中兩款主打菜式試試鹿兒島A5黑毛和牛扒日本師傅席前烹調,用上頂級西冷部份,和牛排油花細緻均勻,厚切一口一件肉味濃郁,第一口建議不沾上任何醬汁,先吃優質和牛的肉味,之後可配搭蘿蔔酸醋汁和蒜片一起吃!更有風味!鹽麴烤伊比利亞豬伊比利亞豬等於豬肉界的和牛。厚薄適中,入口爽口又有果香味。烹調時用了鹽麴調味,可以配上韓式泡菜一起吃,別有一番風味。蠔🦪大阪燒 來店必點大阪燒,猶豫了很久到底要點哪個口味。最後決定點蠔,六隻超大飽滿的新鮮蠔超讚!新鮮的蠔配上大阪燒的汁鮮甜味Up!非常惹味!真的好滿足!沖繩香檸可爾必思梳打 無酒精版的可爾必思梳打配上沖繩香檸消暑的冰涼感非常清新SAPPORO DRAFT BEER 我覺得鐵板燒的氣氛是必須要點一杯酒精飲品輕鬆一下
位於中環的過江龍

2024-07-02
  • 蠔大阪燒
  • 豪華大阪御好燒
2024-07-02 13 瀏覽
一開門就會聽到純正既21314 いらっしゃいませ🥰呢句日文嘅歡迎光臨由日本人講出黎特別有feel🗾叫咗個鹿兒島黑毛和牛🐮原來唔係成日有 呢期肉祭先有得食😝其實好食嘅牛都不外乎係脂肪分布平均師傅掌握火候🔥呢度兩樣都做到!讚之後食咗個雞軟骨漢堡🍔佢係串燒雞軟骨嘅漢堡version !面頭都係有一粒蛋黃可以拮穿佢👀主食試左海鮮御好燒🍳兩隻大蝦🍤兩粒章魚🦑兩粒帶子✨完全足料夠晒飽🤍最後飲返杯🥂食飽飲醉返屋企瞓覺聽朝又有動力繼續工作了🤍
一開門就會聽到純正既21314 いらっしゃいませ🥰
呢句日文嘅歡迎光臨由日本人講出黎特別有feel🗾

叫咗個鹿兒島黑毛和牛🐮
原來唔係成日有 呢期肉祭先有得食😝
其實好食嘅牛都不外乎係脂肪分布平均
師傅掌握火候🔥
呢度兩樣都做到!讚

之後食咗個雞軟骨漢堡🍔
佢係串燒雞軟骨嘅漢堡version !
面頭都係有一粒蛋黃可以拮穿佢👀

主食試左海鮮御好燒🍳
兩隻大蝦🍤兩粒章魚🦑兩粒帶子✨
完全足料夠晒飽🤍

最後飲返杯🥂食飽飲醉返屋企瞓覺
聽朝又有動力繼續工作了🤍
2024-06-27 17 瀏覽
之前上網睇到呢一間位於中環士丹利街日本人主理鐵板燒心思思放工就想嚟試吓🤗一入門口嚟到每個員工都好有禮貌向你微笑,除咗清潔姐姐之外,其他員工應該都係日本人,我見連客人都係日本人😂唔知以為去咗大阪🙈首先叫咗呢一款蕃茄水牛芝士大阪燒滿滿嘅芝士拉絲正鹿兒島A5和牛必試 大推$348呢款鹽麴烤伊比亞豬,只係$132!!!呢度嘅價錢真係好親民 值得一試食得多肉類,叫番個炒野菜食先我哋兩個人黎食,大概人均400左右啦
之前上網睇到呢一間位於中環士丹利街日本人主理鐵板燒
心思思放工就想嚟試吓🤗

首先叫咗呢一款蕃茄水牛芝士大阪燒
滿滿嘅芝士拉絲

鹿兒島A5和牛必試 大推

呢款鹽麴烤伊比亞豬,只係$132!!!
呢度嘅價錢真係好親民
值得一試

食得多肉類,叫番個炒野菜食先

我哋兩個人黎食,大概人均400左右啦
全日本人主理嘅御好燒餐廳食物、服務𝟷𝟶𝟶%喺當地嘅水準︎︎✌︎ᵕ̈︎︎ 見到鐵板上面一個個大阪燒小火山就知道人氣十足 平日夜晚個場都座無虛席~ 加上呢度喺日本人嘅食堂,好多客都喺日本人,聽住佢哋用日文交流,彷彿置身日本真喺好有旅行ғᴇᴇʟ呀𓈒𓂂𓏸‪𓂃✈︎.▪️蠔大阪燒 $𝟷𝟻𝟾▪️明太日本玉子卷 $𝟾𝟶▪️鹿兒島黑毛和牛扒 $𝟹𝟺𝟾▪️沖繩香檸可爾必思梳打 $𝟻𝟾.🦪見隔離檯叫就忍唔住要試嘅蠔大阪燒,上面鋪滿六粒大隻飽滿嘅蠔彈下彈下視覺震撼!!煎香咗嘅蠔更加提升咗鮮甜味,配上外層焦脆嘅大阪燒口感豐富好惹味🤤 另外除了𝟼款固定大阪燒款式之外,小店貫徹お好み焼き精神可以自選材料,歡迎大家將喜歡嘅食材製作成美味嘅大阪燒❤︎.🥩肉祭り期間限定嘅鹿兒島黑毛和牛扒用鐵板燒嘅方式烹飪,保留外層香脆 入面顏色粉嫩ᴊᴜɪᴄʏ多肉汁,賣相和實際味道一樣吸引💦 和牛扒脂肪分佈均勻,口感軟腍重肉味,蘸上芥末或蘿蔔泥別有一番風味ฅ˙Ⱉ˙ฅ
▪️蠔大阪燒 $𝟷𝟻𝟾▪️明太日本玉子卷 $𝟾𝟶
▪️鹿兒島黑毛和牛扒 $𝟹𝟺𝟾