廷廊

Palm Court
餐廳: 廷廊
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-07-22 478 瀏覽
今日到香港朗廷酒店既廷廊食下午茶, 可以試下期待以久的Bvlgari afternoon tea set,  朗廷酒店英式裝修, 可以舒舒服服享受一個舒適下午茶. 除左特色裝修, 甜咸點各有特色, 外形同味道加埋擺位設計都令人唔捨得食.鹹點有我喜歡既鵝肝松露, 食材高質,配搭新鮮松露雞肉蘆筍三文治意大利巴馬火腿配蛋黃醬煙三文魚卷配魚子醬鵝肝慕絲配無花果香檳果凍 甜點賣相精緻吸引, 配搭特別, 口味有層次櫻桃花流心配白朱古力小桑莓玫瑰朱古力粉紅番石榴柑桔芝士蛋糕野生草莓柚子奶凍環境加埋食品可以好好享受一個舒適嘅下午茶, 期待下一個主題妮下午茶$688/2位+10% 服務費

鹹點有我喜歡既鵝肝松露, 食材高質,配搭新鮮

松露雞肉蘆筍三文治
意大利巴馬火腿配蛋黃醬
煙三文魚卷配魚子醬
鵝肝慕絲配無花果香檳果凍

甜點賣相精緻吸引, 配搭特別, 口味有層次
櫻桃花流心配白朱古力
小桑莓玫瑰朱古力
粉紅番石榴柑桔芝士蛋糕
野生草莓柚子奶凍

$688/2位+10% 服務費
2021-03-28
♥️♦️~與愛麗絲共聚下午茶~♠️♣️朗廷酒店地點方便 休息下 差下電 食下野 又可以再出發前一晚醒起有張Coupon就到期未用 就啦啦林Book位試下 ~入到Lobby好冠冕堂皇 吊燈雲石地板都好靚~ 成個人講野都即刻斯文曬排隊登記資料 之後職員會安排入座我地有目的性泥用餐 所以好清楚知道自己想食咩就係 Set啦~🤤🤤鹹點SAVOURY包括有:♣️ 蘇格蘭三文魚| Scottish Salmon♠️ 愛爾蘭蟹| Irish Crab♣️ 鵝肝醬 | Foie Gras Terrine♠️ 蘑菇餡餅 | Mushroom Tartlet四款鹹點我覺得4個都好出色 食落口都好有驚喜🤩😆👍🏻👍🏻其中最仲意一定係*蘇格蘭三文魚* 回味無窮甜點SWEETS♣️ The Botanist 氈酒檸檬青檸餡餅 | The Botanist Gin Lemon & Lime♠️ 經典乳脂鬆蛋糕 | Classic Trifle♣️ 「Drink me」威士忌太妃糖蛋糕 | “Drink me” Sticky Toffee Pudding♠️「Eat me」粉紅馬卡龍 | “Eat me” Macaron Rose-Stra
♥️♦️~與愛麗絲共聚下午茶~♠️♣️

朗廷酒店地點方便 休息下 差下電 食下野 又可以再出發
前一晚醒起有張Coupon就到期未用 就啦啦林Book位試下 [下午茶]~

排隊登記資料 之後職員會安排入座

甜點SWEETS
甜點set
原味鬆餅&提子鬆餅

♠️ 經典乳脂鬆蛋糕 | Classic Trifle

♠️「Eat me」粉紅馬卡龍 | “Eat me” Macaron Rose-Strawberry

♣️ 「Paint me & Pick me」糖製小雛菊 | “Paint me & Pick me”

♠️ 原味英式鬆餅及提子鬆餅Plain Scone and Raisin Scone

Paint me & Pick me」糖製小雛菊 有得食有得玩👩🏻‍🎨
有個粉紅色朱古力醬比你自己加落去 幾得意🤠

朱古力
你愛麗絲共聚下午茶
  • 蘇格蘭三文魚
2021-06-16 534 瀏覽
無嗱嗱吾知邊度見到酒店攪星馬套餐,見到相片影得好靚,電話訂枱無人接聽,最終要經電郵訂枱;未坐穩個外籍侍應就話1:45要交枱即時嚇親,因坐下已是一點多,後來又話兩點,因為下午茶好full,本來你好生意係開心事,但喺我訂枱時無講清楚,令我失預算,那就儘快點餐,餐牌內主菜有三款選擇,一款海鮮湯粉免加錢,另外兩款額外要加150,做白老鼠就梗係揀免加錢試下先,上菜時見有三隻蝦頭,但係得兩隻蝦身,另一隻不知是否去咗隔離枱,我在猜測個厨師煮法大dou亂炒埋一碟,蝦和粉一起煮,蝦肉過熟,收三百蚊一位都吾用新鮮海蝦,味道係可以嘅,串燒鷄肉好乾,應該吾係即點即燒而係一早燒定備用,至於甜品甜味適中,呢個厨好自為知;就係俾呢張相呃左。

未坐穩個外籍侍應就話1:45要交枱
,至於甜品甜味適中,呢個厨好自為知;

就係俾呢張相呃左
  • 不會推介朋友到palmcourt
以為去朗廷酒店的Palm Court,就一定是吃傳統英式座地三層架下午茶?世事無絕對,只有真情趣,餐廳最近來了一位大馬總廚,從此餐單加入更多星馬美食。推薦三道菜套餐 $268,用三層架上桌,很有High Tea感覺,打卡啱晒!有齊前菜、主菜及甜品,分量頗多,兩個女仔肯肯定夠食!Palm Court位於朗廷酒店大堂,很有氣派,一向都是吃英式下午茶的熱門餐廳,其座地三層架非常Signature,圖為我去年聖誕節吃的Tea Set。Gourmet Malaysian & Singaporean Hawker Delights $268+在眾多星馬新菜式中,我最推介這個套餐,除打卡度高之外,也可以一次吃到幾款招牌菜,價錢由$268起,如吃BCM (肉脞麵) 不用加錢,其他如龍蝦喇沙和巴東和牛肉配椰漿飯則要加$150,因為分量夠大,就算加錢兩個人Share都是抵食的。Appetizer: Singapore Fried Carrot Cake前菜是炒蘿蔔糕,是我今天的最愛,蘿蔔糕軟腍有蘿蔔香,一口一塊非常方便,吃時記得連芽菜、菜甫粒等同吃,滋味無窮。Main Lobster Laksa +$15

Main Lobster Laksa +$150

龍蝦喇沙也很好,湯底非常濃郁,另壺奉上,吃時倒入碗內,確保不會浸腍底下的粗米粉。
龍蝦已經起肉,鮮甜美味,非常新鮮;魚片爽口彈牙,也是高質;唯一不滿意的是大蝦,淡而無味,可能要換一換來貨了。
Dessert: Durian Cream Puff, Sago Gula Melaka, Kuih Bakar

甜品一炮三響,有榴蓮忌廉泡芙、黑西米露椰漿和斑蘭烘糕,三款都不錯,香氣十足而不會過甜。榴蓮忌廉泡芙以貓山王榴蓮製成,味道香濃,不過太細粒了,不夠喉;黑西米露椰漿充滿椰香,我一口氣像喝糖水般吞下;斑蘭烘糕帶點煙靭口感,淡淡斑蘭香,也是不錯的選擇。
兩個人吃的話,我覺得三層架已經很豐富了,但我們今天有四個人,一於加碼再試試其他。
Seasonal Fruit Rojak $88

Rojak是馬拉沙律,多以油炸鬼配蔬果,用辣椒膏和蝦膏炒成的Rojak醬,帶微辣,十分惹味。今天的蔬果有青瓜、沙葛等,新鮮爽口,油炸鬼炸得脆卜卜,豆卜吸收了醬汁,確是很好的開胃菜。
Char-grilled Chicken Satay $88

不可錯過的還有沙嗲雞肉串,雞肉外層微焦,內裡仍軟嫰Juicy,吃時別忘了蘸一下沙嗲醬,甜甜的帶花生香氣,我們吃到最後,將伴碟的青瓜和洋蔥都蘸醬吃掉。
Wagyu Beef Rendang with Nasi Lemak $288

巴東和牛肉配椰漿飯也是今日重點,大廚以香茅、高良薑、香料等,將和牛面頰燜至軟腍入味,椰漿飯則蒸得軟身帶椰香,我喜歡吃時撈一些參巴辣醬,更加惹味!伴碟的炸魚仔和花生很香口,我的朋友當它是小吃,吃個不停。
Hokkien Seafood Noodles $138

看這碟福建海鮮摻摻麵色澤較淡,我以為它會淡而無味,試一口,卻是喜出望外,麵條都有香濃海鮮味,細問之下,原來濃湯用上了大蝦熬製,麵條內還有魷魚、大蝦、五花腩肉等等,很豐富呢!
2021-06-01
趁星期五去左朗廷諗住食個下午茶廷廊呢期係做緊徠卡傳奇tea set 喺openrice訂有八折本身對朗廷都冇乜大期望只係諗住天氣咁熱 去酒店坐下避下暑啦點知…真係冇下次一去到喺門口等帶位都等左好耐 心諗 唔係五星酒店真係有原因再舉手落單 又係舉到手斷都冇人理其實來來去去都係得要個set 到個set黎到喇樣已經好唔吸引 全部隔夜餸咁款個三文治塊麵包好明顯係隔夜好韌個scone…凍嘅 又實又硬個鵝肝配無花果?腥到想即刻吐返出嚟全部咸點都好難食甜點都不值一提到取後想埋單 又係舉左好耐手都冇人理茶餐廳嘅服務都不如 佢價錢唔係平 呢個價錢我一定揀去過第二間好過
趁星期五去左朗廷諗住食個下午茶

茶餐廳嘅服務都不如
佢價錢唔係平
呢個價錢我一定揀去過第二間好過

2021-05-30 399 瀏覽
Staycation個packages包埋hightea set,原本有book到位食既,但比我地個位覺得對住lobby啲人,所以直接takeaway 攞咗上房食。整體食物一般,冇一個係覺得特別好食,如果要比錢應該唔會特登過嚟食。

2021-05-02 791 瀏覽
食4:30嗰場,5月1號公眾假期都唔多人。入到去即刻俾左open rice coupon俾waitress, 到埋單時都係黎左張原價既單,要叫佢改返8折,折完加埋一都要610幾蚊。睇圖都見到個scone唔係好對路,個scone 食落真係好唔掂,硬骨骨,無牛油香,個底直頭係硬到切唔開。。。失敗!三文魚三文治正常。Crab quiche個撻皮係淋既。。味道正常,但賣相係成個set都唔靚既。。。燒牛肉卷有啲乾爭爭。鵝肝醬無鵝肝味道,好淡,比無花果嘅酸味蓋過咗,個面包底又係乾硬化。。。真心對啲咸點感到失望!紅莓泡芙好似無filling 咁,內餡似係少少jam同乾燥紅莓脆粒,我expect 入面會多啲filling。抺茶紅豆tart既抹茶味唔夠濃郁,成件食完係偏甜左啲,要即刻飲水。。成個set唯一好食既係朱古力脆皮嗰件cake,蛋糕濕潤,有果仁增加口感,有少少passion fruit 酸味balance 返個朱古力既濃味。Black Forest 杯仔甜品,正常嘢。成個set食完係覺得個出品好無誠意好hea 。我完全唔會建議大家黎食,600幾應該可以有更好既quality.

Black Forest 杯仔甜品,正常嘢。

成個set食完係覺得個出品好無誠意好hea 。

2021-04-28 520 瀏覽
🎻食第二次朗廷酒店high tea🦦今日醒目Request沙發位🛋️ 裝飾盒上嘅甜點都幾好味又精緻😆鹹點就相對來講麻麻地~其實我好鍾意佢D花花碟🌹雖然呢間冇景睇 但係佢每張枱相隔位置都比較遠同朋友仔傾偈都唔怕俾人聽到同埋影相嘅話 都唔會影到其他人 唔錯唔錯💕 影得都幾靚嘅~ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ$𝟞𝟠𝟠 𝕠𝕗 𝕥𝕨𝕠 𝕡𝕖𝕣𝕤𝕠𝕟大家如果去朗廷 high tea唔好叫𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎嗌茶會穩陣好多🙈 我杯咖啡好難飲個朗廷酒店食自助餐(𝚃𝚑𝚎 𝙵𝚘𝚘𝚍 𝙶𝚊𝚕𝚕𝚛𝚎𝚢)咖啡明明好好飲唔明點解 (廷廊)會差咁遠🙈👣廷廊尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店大堂
🎻
食第二次朗廷酒店high tea🦦
今日醒目Request沙發位🛋️
裝飾盒上嘅甜點都幾好味又精緻😆
鹹點就相對來講麻麻地~

其實我好鍾意佢D花花碟🌹
雖然呢間冇景睇 但係佢每張枱相隔位置都比較遠
同朋友仔傾偈都唔怕俾人聽到
同埋影相嘅話 都唔會影到其他人
唔錯唔錯💕 影得都幾靚嘅~

ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ

唔明點解 (廷廊)會差咁遠🙈

👣廷廊
尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店大堂
2021-04-27 331 瀏覽
Langham之前出左個幾igable嘅Tea Set。賣相好靚 ~打卡一流同埋啲位好舒服又隔得遠,最啱同friend傾計hea一個晏就。講返食物黎講咸甜點都係質素正正常常合格嘅,但就無乜特別亮眼位。而Scone黎講真係有啲失望,好乾、又一咬散哂。櫻花提子鬆餅除左面頭染左粉紅色之外都無櫻花味嘅🥲要食scone都係要去返MO😬兩次去Palm court 食野都發覺佢地人手嚴重不足 雖然係咁 但係要讚下員工忙到踢哂腳到好有禮貌好細心。

Langham之前出左個幾igable嘅Tea Set。
賣相好靚 ~打卡一流

要食scone都係要去返MO😬

2021-03-21
2021-04-19 473 瀏覽
本身上網見Bvlgari afternoon tea set 好靚,所以為佢宜黎。🤡🤡因為我地5個人所以request jor 要2張近d 既枱。不過果日真係好full, 要預食物有排得。咸點唔錯,個scone 一般但d 醬好食😋甜點就好一般打卡就一流
不過果日真係好full, 要預食物有排得。

咸點唔錯,個scone 一般但d 醬好食😋
甜點就好一般
打卡就一流

2021-03-21
2021-04-13 453 瀏覽
傳統英式afternoon tea☕️準時入座 優質服務幾個月前book定要求坐沙發位Bvlgari Rose Goldea Afternoon tea今次真係有D唔捨得食晒🤤真係好好味呀😋尤其係個鵝肝mousse👍🏻👍🏻👍🏻最鍾意佢個clotted cream好香滑😍我當佢係雪糕就咁食哂😆仲有玫瑰花醬 冇諗過可以咁清香咁好味因為我係對花味食物好高要求的😂😂鹹點超級好味道😋松露雞肉蘆筍三文治🥪意大利巴馬火腿配蛋黃醬煙三文魚卷配魚子醬鵝肝慕絲配無花果香檳果凍👍🏻👍🏻👍🏻甜點也不錯👏🏻有人唔鍾意食甜品都話好味全部食晒🤤😂櫻桃花流心配白朱古力小桑莓玫瑰朱古力粉紅番石榴柑桔芝士蛋糕野生草莓柚子奶凍期待下一個主題一樣咁出色
傳統英式afternoon tea☕️

2021-03-27
  • 鵝肝慕絲配無花果香檳果凍
  • Afternoon tea set
2021-04-10 399 瀏覽
朋友仔生日,因為朋友仔喜歡影相打卡,所以就預訂了朗廷酒店的「 BVLGARI寶格麗玫香金漾」下午茶,結論就只是比較很適合打卡。現場有餐椅及沙發兩種,人較多的單位,應該是分配予沙發位置,相對而言,餐桌部分亦較闊落。我和朋友二人被分配與餐椅區,餐桌較小,tea set 架就需放在地上。明白這個安排是逼不得已,但感覺就不太良好。然而餐具確是精美。一個粉紅色首飾箱放上同色系列的甜點,色香滿分,味道略甜,只宜小嚐。相對而言,咸點則較為出色。四款咸點,意大利巴馬火腿配蛋黃醬及蘇格蘭煙三文魚配魚子醬都令我意外,味道濃厚分明,讓人想一試再試。有一點想指出,下午茶本身會隨餐附送香水一枝(若有錯,請指明),但據酒店表示,早於二月已送完。點解咁早已經送完?既然送完、為何不在宣傳上表明?我們到場,主動問起才將實情告知,令我們錯愕。沒有贈品不是問題,但應該如實告知客人。侍應說已在宣傳上寫了,但我們前後再看,都沒有發現。

2021-03-27
生日
和家人一起試試這2月至3月限定的「寶格麗玫香金漾」下午茶,以粉紅色為主題,的確是少女心爆發,很精緻也很適合打卡用。甜點放在透明粉紅色石的箱上,擺盤精美,各樣甜品各有特色,甜而不膩,是值得欣賞的,甜品包括:櫻桃及櫻花流心的玫香金漾小桑莓玫瑰朱古力永恆寶石粉紅番石榴和柑桔味的大膽築夢芝士蛋糕慕絲草莓柚子奶凍而鹹點放在座地三層架上,每款都是本人鍾意的口味,最可惜是太迷你,太細件,如果大番少少會好些,各款食物分別有:松露雞肉蘆筍三明治:好驚喜,松露味好香好出,我很喜歡。意大利巴馬火腿配蛋黃醬:是我喜歡的口味,都好鍾意蘇格蘭煙三文魚卷配魚子醬:又是我的口味,無得頂鵝肝慕絲配粉紅香檳果凍:原本也是我至愛口味,不過食落唔覺有鵝肝味。英式鬆餅:外脆內鬆,是及格的鬆餅,可惜太細件。櫻花提子鬆餅:外表有特色的鬆餅,雖然味道和普通英式鬆餅分別不大,仍是同一問題,太細件。每人自選一壺茶,唔錯,壺靚茶香。整體環境優雅,每張檯空間十足,坐得舒服,食物質素我認為唔錯,但無BV香水味,亦無任何BV香水 tester送(已派完)太可惜!原來紀念品先到先得就是做不到最有效品牌宣傳囉,所以食完這餐是不會令人想買BV香水咖而
櫻桃及櫻花流心的玫香金漾
小桑莓玫瑰朱古力永恆寶石
粉紅番石榴和柑桔味的大膽築夢芝士蛋糕慕絲
草莓柚子奶凍

松露雞肉蘆筍三明治:好驚喜,松露味好香好出,我很喜歡。

意大利巴馬火腿配蛋黃醬:是我喜歡的口味,都好鍾意

蘇格蘭煙三文魚卷配魚子醬:又是我的口味,無得頂

英式鬆餅:外脆內鬆,是及格的鬆餅,可惜太細件。
每人自選一壺茶,唔錯,壺靚茶香。

而全餐最敗筆是兩小時的下午茶時間,我足足坐了70分鐘才送來下午茶
……換言之,我得番不足一小時品嚐下午茶……中間我追了兩次……個女侍應還要回我一句因為“first come first serve ”
oh sorry,佢唔講這句我本身都無所謂,佢咁講完我就唔高興,事關要客人坐70分鐘才有食物已經離譜,加上我眼見我附近所有遲過我入座的都就快食完咁滯。有張檯仲要埋單走了!!! 我比原定時間早15分鐘已到,而排隊入座我係前5張檯的!好想知貴酒店如何first come first serve???

唔夠侍應/整唔切咪唔好接待咁多客……唔full house都可以要人家坐足70分鐘先有得食。如果full house咪變快餐??

anyway, 自問食過不同價位的下午茶,第一次去酒店等咁耐,份量仲要迷你版。外表再靚都有點浪費,至少唔會有下次。

p.s. 負責帶位入座的男侍應好醒目好有禮貌非常好,埋單的男侍應亦好快手。
所以服務層面也不是太差嘅。

2021-03-20
2021-03-20 360 瀏覽
今日同朋友去食下午茶,入座後等左10分鐘先有人理我地,落完嘢飲後,等左有20分鐘先有嘢飲到,tea set 等左一個鐘先有。仲要明明一早講好有生日牌及小蛋糕都冇左,已經好冇mood,吾再期待。點知去到臨走先道歉出現,話內部搞錯左,吾知邊張枱,補返件小蛋糕。太過份,嘢食又一般,吾會再有下次。垃圾。
今日同朋友去食下午茶,
入座後等左10分鐘先有人理我地,
落完嘢飲後,等左有20分鐘先有嘢飲到,
tea set 等左一個鐘先有。
仲要明明一早講好有生日牌及小蛋糕都冇左,
已經好冇mood,吾再期待。
點知去到臨走先道歉出現,話內部搞錯左,
吾知邊張枱,補返件小蛋糕。
太過份,嘢食又一般,吾會再有下次。垃圾。
生日
2021-03-16 405 瀏覽
Went to Palm Court at The Langham Hotel 🏨 for a quiet evening a couple weekends ago. Ordered a cocktail which came with a side of crisps (I think it was lays) and a variety of smoked beans. We also ordered a jug of comforting jasmine tea (it prob had a fancier name on the mneu😂) which came with their artisan earl grey cookies! We enjoyed the cookies so much that we asked if they were for sale, unfortunately they don’t sell them but they offered us extras on the house! They also offered us a free side of chips! Small favours like this just completely won me over and will definitely going back for another quiet evening!