2018-09-02 643 瀏覽
我唸住想投訴他們服務差,因為我原本想唸住遲啲走及差唔多要結賬的時候;這個收銀員放在我的面前卜,說要唔要埋單呀!我心想她好似想趕我走及離開範圍咁樣,我覺得他們很離譜,以後我想不去他們處吃下午茶。
2014-12-15 2736 瀏覽
廣東燒味餐廳,門面看似挺大,進去后,直接把我們安排到垃圾桶旁邊的桌子,很不爽。服務員愛理不理。飯也非常難吃,餐巾紙硬的像A4打印紙。點了三個一共付了235塊,本來覺得已經很貴,結果說還要再付10%服務費。衰衰衰衰……大家以后去要慎重
2014-12-14
用餐優惠
現金券
嘢食極烏曹!!!!侍應態度極差!!! 去到就嗌lunch食啦, d野食味道還過得去, 但極唔新鮮, 仲好似壞咗咁酸酸地...但係好差既就係果度侍應既服務態度!!極冇禮貌! 極唔專重客人 (d態度好似我地冇俾錢咁!)唔會再去食野啦 ( 激氣
嘢食極烏曹!!!!侍應態度極差!!!

唔會再去食野啦
( 激氣

2014-06-23
a
2014-04-30 1107 瀏覽
差劣的旅客專用餐牌已經非常過分, 雞鴨雙併僅得五舊肉和四塊連白飯過百, 講德文意大利文就一定唔係本地人等招呼?問服務員點解咁貴, 原因係料係上盛的, 但無論賣相味道香味份量, 任何一樣都係一般的級數.服務方面都好差, 收咁貴問多兩句就粗聲粗氣, 黑口黑臉, 帳單也不清不楚, 價錢似是漫天開價.味道方面, 白雞很差滿是雞膏, 燒鴨相反得全瘦肉, 一個好油膩一個好硬, 飯又乾又硬, 非常不值!
2014-04-14
2013-11-14 661 瀏覽
今天在旅行社辦事,足足有好幾小時,連食飯時間也過了。辦事過後已經來到三時多四時,晚上又要出席活動,故此不能吃得太飽,只有向輕盈一點食店進發。來到廣東燒味,不會吃得太輕盈,但是卻又有一碗燒味飯叫,加上實在肚餓,於是二話不說就走了入去。入了餐廳後,就發覺是完全是茶餐廳的格局,但是勝在夠光猛。看看餐牌,除了燒味外,還有碟頭炒粉麵飯,也有小菜,甚麼都有,就像似是一間燒味茶餐廳,也不會專注做燒味呢!既然以燒味做主打,故然吃一碗燒味飯好了。一碗叉燒燒肉飯,叉燒燒肉和飯分開而上,叉燒表面上有燶位,似乎乎心意似的,吃一口叉燒,卻又乾爭爭的,沒有太多的蜜汁,而且肉質未算鬆化,加上又較腍,就覺得久缺了叉燒應有的味道;燒肉賣相都可以的,而且雖然皮是燒得脆,可是脆得來卻又硬,差點咬崩牙似的,燒肉本身不太鹹,皮下的脂肪較少,吃起來不會夾雜油脂,也有少少靭的感覺。凍奶茶沒太多茶味,也較薄弱,回甘度可以說是沒有的,而且淡奶份量較多,就像喝奶水般的感覺。但當忎是冰凍飲品解渴,都沒有太大問題。有時候會覺得廣東燒味,近來似乎差了一點,希望在燒味方面可以下一些功夫吧!而且又覺得有點貴。

2013-11-13
2013-08-29 425 瀏覽
睇番其他食家的食評先知原來廣東燒味餐廳係香港都算幾有名。其實都係經過見入面幾多人先入去試下。哈哈。下午茶有炒粉麵套餐,叫了一客干炒沙嗲牛河+ 熱奶茶。($29)干炒沙嗲牛河與其話係干炒沙嗲牛河,不如話係干炒牛河。因為係一啲沙嗲味都冇。不過其實味道又唔錯。牛河炒得有煱氣,唔會太油,鹹淡適中。牛肉亦唔會太老,不過又未至於腍到無咬口。熱奶茶熱奶茶比較遜式,有小小澀,而且帶有小小的酸味。入口亦都唔夠滑。服務正常,無咩笑容。總括黎講,食物水準過得去,以$29 一個下午茶係尖沙咀算係抵食,如果想平平地食一餐飽肚的茶餐,廣東燒味餐廳係一個唔錯的選擇。

干炒沙嗲牛河

熱奶茶

服務正常,無咩笑容。

熱奶茶
干炒沙嗲牛河
題外話/補充資料: 其實見好多茶餐廳都會係門口放上餐牌俾食客知道有咩選擇,但係廣東燒味餐廳門口卻無何餐牌可供食客參考。我都係入到去先知原來有下午茶餐。我相信唔係咁多食客會好似我咁有好奇心,如果係門口整塊餐牌,相信會吸引更加多人幫襯。
2013-08-28
2013-07-13 140 瀏覽
I have been coming to this restaurant for ages. the joint serves straight forward Hong Kong style BBQ toprice and then some. Prices have remained reasonable up to today and you can expect meals for about 40-50HKD.during this vacation I came around 11am because  I just had to have my roasted goose fix. The place had a couple of customers but i sat where I pleased. I ordered roasted goose, white chicken and BBQ pork and a cup of rice. The goose as usual was amazing, juicy and tasty at the same tim

during this vacation I came around 11am because  I just had to have my roasted goose fix. The place had a couple of customers but i sat where I pleased. I ordered roasted goose, white chicken and BBQ pork and a cup of rice. The goose as usual was amazing, juicy and tasty at the same time. i also added the plum sauce they gave me which made it more tasty. The white chicken on the other hand was also spectacular. the chicken was cooked just right with no trace of blood unlike other BBQ roasting restaurants. The special BBQ pork cut was also juicy with a little fat which is exactly what you get in other more expensive restos. total damage for this trip 120hkd, for me totally reasonable.

I also asked for their "cong you" sauce which is fresh green chives in oil which is bit salty. the sauce is a perfect combination to the white chicken and also to a generous helping of rice.

the only strange thing I find in this place is they ask complete strangers to sit with you when the places starts to get full during lunch and dinner rush hours. I saw office workers, Asian and western tourists and construction  workers frequent the place.

I remember staying in Hong Kong for about 5days and I had breakfast, lunch or dinner (just one visit a day
) for 5 straight days here. The variety in this establishment is simply amazing. A good example of a hong kong cha chaan teng or hong kong style cafe/ diner for breakfast i had milk coffee, ham, bread and eggs. Lunch they serve BBQ pork and white chicken combination top rice. Dinner stir fry vegetable dish and chicken leg quarter. You will never run out of options in this place
2013-07-12
  • Roasted goose
  • BBQ pork
  • meat cake w/ salted fish
  • white chicken
同朋友去到,下午茶時間都有八九成客人,求其搵個卡位我叫左個四寶飯同凍檸茶朋友叫了個都吾知乜餐先講我個飯,睇落份量都可以不過四件雞,有兩件係皮加脂肪一件雞骨,一件雞胸燒肉有5小件,都係脂肪多過肉皮就夠脆,唯一可取,但啲肉凍嘅紅腸例牌有,叫做不過不失咸蛋都有咸香味但成碟飯嘅餸可以食嘅比例得一半老實講,咁出名燒味店嘅出品真係影響自己招牌而朋友個餐有羅宋湯粉同雞扒三文治我食咗半份,雞扒厚又吾鞋口有少少沙律汁都好醒胃至於飲品都係一般地方夠大,最緊要有好多卡位有機會行過都會試吓嘅無理由因一次出品吾好就back list嘅
同朋友去到,下午茶時間
都有八九成客人,求其搵個卡位
我叫左個四寶飯同凍檸茶
朋友叫了個都吾知乜餐
先講我個飯,睇落份量都可以
四寶飯
不過四件雞,有兩件係皮加脂肪
一件雞骨,一件雞胸
燒肉有5小件,都係脂肪多過肉
皮就夠脆,唯一可取,但啲肉凍嘅
紅腸例牌有,叫做不過不失
咸蛋都有咸香味
但成碟飯嘅餸可以食嘅比例得一半
老實講,咁出名燒味店嘅出品
真係影響自己招牌
而朋友個餐有羅宋湯粉同雞扒三文治
我食咗半份,雞扒厚又吾鞋口
有少少沙律汁都好醒胃
至於飲品都係一般
地方夠大,最緊要有好多卡位
有機會行過都會試吓嘅
無理由因一次出品吾好就back list嘅

2012-11-26
2012-09-01 40 瀏覽
  常常有一種感覺,也許是錯覺吧,總覺得這家餐廳是服務遊客的,地道得來又有點高檔。  今天中午吃得太飽,晚上有聚會,不吃晚了就會餓,吃份量大的話又怕會太飽滯,於是很想簡單地吃一客三文治。恰好路過這類,推門進去一試。  環境方面,格局比較簡單,燈光明亮,左右兩排的卡位中間是闊闊的通道,看起來整齊清潔。  食物的選擇方面,個人覺得比較少,可能是時間比較尷尬吧,剛到六點,下午茶時間剛結束,我又不想吃晚餐。於是叫了蛋牛治配熱奶茶。  服務員十分熱心,態度親切友善,推介我不如乾脆要個常餐,有雞扒湯粉,又有三文治和熱飲,不過是三十六元,我散叫蛋牛治和熱奶茶也都是三十六元,湯粉或三明治可帶走,但因為我晚上有活動,要很晚才能回家了,帶著食物在街上,天氣又這麼熱,會變壞,服務員也很理解,還細問我要的是鹹牛蛋治還是牛蛋治,我要的是鹹牛肉蛋治。她很細心。  先端來的是熱奶茶,值得一讚,首先是夠熱,這是第一重點,二是質感夠香滑,像絲一般,三就是它的濃而不澀,四是奶和茶的比例恰到好處,一喝難忘。  至於蛋牛治,讓我印象深刻的是,我沒有要求烘底,在這個情況下,其他餐廳可能給我一份餡料熱但麵包如冷飯那樣又硬又實的三

至於蛋牛治,讓我印象深刻的是,我沒有要求烘底,在這個情況下,其他餐廳可能給我一份餡料熱但麵包如冷飯那樣又硬又實的三文治,但我卻看到端來的三明治沒烘底,但麵包是冒著煙的,是軟的,連碟子也是。實在讓人感動。

再慢慢咀嚼,炒蛋夠厚也夠滑,同樣是冒著煙的,和著點點牛油,有一種水乳交融的感覺,配上鹹牛肉,是很好的配搭,但鹹牛肉的份量略嫌少了一點。

真的很不錯,只是六點多的時間,餐廳內很安靜,我還在其中看了一會兒書,是不受打擾的時間,我非常享受。

桌面
餐牌
甘香濃滑奶茶
餡料和麵包都夠熱的蛋牛治
2012-01-22 49 瀏覽
我同個外國朋友去食,我地講英文,點知 d 侍應見我地講英文,竟然俾個英文餐牌我地,d 野貴過普通個餐牌好多。我用廣東話問佢點解英文餐牌同中文餐牌唔同價,佢又支吾以對,只係拎走個英文餐牌扮無野,擺明搵笨,已 blacklist 此黑心食店。
2012-01-20
2011-09-24 39 瀏覽
同事係團購買左coupon,$24可以有一個雙併飯+杯野飲~好抵咁。前日先開始用, 立即去試下。lunch 時間預左爆晒, 好彩同事一早搵定位。見到個個都拎住d coupon 落order, 場面攪笑。因為太多人關係, d waiter 超忙, 我地足足等左十分鍾先有人幫我地落order.我要左個x燒油雞飯配熱檸茶, d 野超快上枱。上枱後好失望..........因為我地個d 明顯比隔離枱叫既正價雙併細左一半。x燒又切得細粒, 味道都ok既, 油雞真的超油, 只見雞皮不見肉, 失敗。飯超少, 汁超多, 失敗。最後我只係食左幾啖飯同d x 燒。><但同事既x燒燒鵝雙併比我好, 份量雖然都係少, 但d x 燒起碼大舊d 同靚d, 燒鵝得2舊但都幾好樣。其實我唔介意份量細, 最緊要好食囉!
前日先開始用, 立即去試下。
lunch 時間預左爆晒, 好彩同事一早搵定位。
見到個個都拎住d coupon 落order, 場面攪笑。
我要左個x燒油雞飯配熱檸茶, d 野超快上枱。
其實我唔介意份量細, 最緊要好食囉!
2011-09-23
2011-03-13 17 瀏覽
返工ot, 就黎呢到叫個外賣。要個叉燒油雞飯, 打開個飯盒, 睇就靚呀, 但食落d 叉燒超超超硬, 太瘦啦, 真係考你牙力呀!油雞都仲可以, 但唔算滑囉。好彩有d 薑容送下飯咋。加埋杯檸茶都$4x, 無下次呀!
返工ot, 就黎呢到叫個外賣。
油雞都仲可以, 但唔算滑囉。
好彩有d 薑容送下飯咋。
加埋杯檸茶都$4x, 無下次呀!
2011-03-11
5 分鐘 (外賣自取)
2010-09-28 26 瀏覽
回飯店途中經過,看它的菜色一堆,點了個他的金牌鹽焗雞飯(保力龍便當盒裝的),有外加個湯(大雜燴湯)。還好他的米不是泰國米,還OK,但是太多了,整個便當盒滿滿的,只有雞肉和幾葉青菜,就這樣而已,搞不清楚主菜是菜還是飯,飯我只吃一半就飽了,女生可能只能吃1/4吧,他們的米都不用錢的嗎...還是便當沒料只能用飯來撐滿,比起台灣的便當真的是差太多了,雞肉還OK,湯有點鹹,不怎麼好喝... 台灣來的一定吃不慣.....
3 分鐘 (外賣自取)
跟友人一坐下,他叫了一個常餐 ($32)1. X燒湯意-X燒真係乾到食唔到.2. 火腿奄列-又唔錯WOR, 好JUICY跟面包上都OK3. 干炒牛河($35)-味道唔錯,不過真係多油左小小.客多數都係國內人,野食都算快,不過X燒差都甘,又真係幾恐怖.同何文田個間無得比WOR.
跟友人一坐下,他叫了一個常餐 ($32)
1. X燒湯意-X燒真係乾到食唔到.
2. 火腿奄列-又唔錯WOR, 好JUICY跟面包上都OK
3. 干炒牛河($35)-味道唔錯,不過真係多油左小小.

2010-01-10 35 瀏覽
今日(10-1-2010 Sun)陪男友出尖沙咀公司,諗住橫豎都等佢同事o黎做o野,就一齊去食好時沙嗲,佢同事話12:30pm-1:00pm到,咁我o地就等啦,點知到12:44pm至call我男友話o係上水同埋已經食o左o野,所以唔使預佢.咁我o地自己食o野啦.但因為要攞o野,又驚好時多人失預算見到呢間,咁不如食呢間啦.我叫o左一碗雞鵝飯$30.00,男友要$40.00o既腸仔牛扒意粉,蒜茸汁,飲熱檸茶.等o左一陣,我o既雞鵝飯到o黎,白切雞已經有鹹味,唔使醮薑蓉食,燒鵝皮脆,唔錯,幾好.男友o既意粉終於到o黎,有好多蒜茸汁,嗅到好大陣味.食落,蒜茸汁又鹹又甜,味道搶晒腸仔同牛扒,意粉呢啲冇問題.不過好攪笑o既係,意粉都畀兩大片生菜你.環境岩o岩坐o係收銀o既卡位,冷氣好大,唔會坐得耐啦.
咁我o地自己食o野啦.

環境:
o岩o岩坐o係收銀o既卡位,冷氣好大,唔會坐得耐啦.
$35.00 (午餐)