2020-04-30 685 瀏覽
三年前開始在新蒲崗工作,有次,同事帶往公司附近的「廚師帽」用膳,聽另一同事說,不好吃,試了一次就沒再去,其他的就說不過不失,基於每個人的口味不同,即管試試吧。職員對顧客的態度,不冷也不熱,可以的話,帶一點微笑,效果會好些,因為對於某些客人,不笑或目無表情,就等於對她不禮貌,餐飲業也是服務行業,若添一點微笑,世界會更美妙。出自內心的笑容,自己也會有所得著。食物方面,當時,確實有些食物有進步空間,但有些蠻不錯,自此之後,偶爾也會到訪「廚師帽」。去年開始,食物味道提升了,特別是煎的,香氣撲鼻,炸的,香脆可口。以往煎扒飯的伴菜很少,現在加添了份量,很好 ^_^    還有,煎扒一直都是維持很大塊的啊 ^o^  若問有沒有改善之處,我個人認為焗飯可以減鹹。她們的餐牌,當中幾款會不時轉換的。疫情關係,用餐有折扣優惠,不同餐價所減的金額有異,最多的會減 $10 啊!

海鮮意粉
煎豬扒飯
咖哩吉列豬扒飯
煎雞扒飯
2019-08-21 552 瀏覽
嘢食水準ok差, 其實都只係好普通嘅焗飯, 但完全係唔好食. 雖然價錢唔算貴, 但質素實在太差.後來食完先知, 啲人話原來呢間鋪頭衛生情況都好唔掂, 我算比較好彩, 只係嘔左一次, 至少冇話全個下晝攬住個廁所.....前兩日仲聽到佢地話, 會對政見同佢地唔同嘅食客嘅食物做手腳, 加料俾佢地嘆.... 呢個真係已經超越廚藝高低嘅問題, 係去到有冇尊重自己嘅專業, 同埋有冇尊重食客嘅問題. 你去幫襯佢, 但你其實唔知人地點睇你, 如果佢當你同佢政治立場唔同, 咁就真係祝你好運喇.....

2019-08-08
2019-04-04 760 瀏覽
住係樓上,幫襯兩次,兩次都肚疴,諗住街坊街理叫佢注意下食物係咪有咩事,點知個四眼廚房大哥話佢地啲嘢食唔會食到人肚疴喎,仲話我無証無據唔好亂咁講,又話自己姓童,有咩搵佢,搵你有鬼用咩,有咩事我下次搵食環啦!第一次係中午,落黎食個$35餐,唔好話我貪平,只係工廠一般就係呢個價,到左6點幾就疴,連晚飯都無食,當時都無諗係個lunch出事,點知兩日前收工諗住食埋先反屋企,都係叫左個白汁芝士焗海鮮飯,好普通啫,點知平夜起身疴到九彩,今日叫做精神少少去同餐廳經理連小姐講,點知就夾埋個廚房佬話我無証無據唔好亂講,態度仲黑社會咁款,咁點做生意呀,執左佢啦!無食物相影到呀,茶餐廳格局根本無嘢好影!
無食物相影到呀,茶餐廳格局根本無嘢好影!
2019-04-01
2019-02-27 454 瀏覽
雞比飯 一定要堂食,真的外脆內軟有肉汁,不會乾柴,只吃過黑椒汁👍👍😋白汁煎魚柳飯 味道佳 但太少白汁😋😋焗鮮茄豬扒飯 鮮茄味濃,不會只有茄汁茄糕👍👍👍焗白汁三文魚飯 三文魚很薄鋪面,味道可以西湯忌廉湯係列非常濃厚好味,可惜不夠熱
白汁煎魚柳飯 味道佳 但太少白汁😋😋
焗鮮茄豬扒飯 鮮茄味濃,不會只有茄汁茄糕👍👍👍
焗白汁三文魚飯 三文魚很薄鋪面,味道可以
西湯忌廉湯係列非常濃厚好味,可惜不夠熱
炸雞比飯
白汁煎魚柳
炸雞比飯
白汁煎魚柳
2019-02-24 94 瀏覽
恭喜發財 身體健康 事事順利 圓滿 ,開工啦,又來了這間,今次吃焗鮮茄豬扒飯、粟米忌廉湯、凍檸茶,這間水準中上喔,每次吃不同的都有非常滿意,上次覺得他們的湯不夠熱,現在改善了,是濃濃厚厚的粟米忌廉味道,鮮茄豬扒飯亦是有點意外,雖說是鮮茄,但一般都是只吃到蕃茄糕蕃茄汁的味道,但這個就不同,入口就覺得是鮮茄的味道,豬扒就薄了些,但很好味,加杯檸檬新鮮茶夠清的凍檸檬🍋茶。焗吞拿魚意粉是過年前吃的,味道好,但入口很糊....(不知道怎樣形容)😅雖然不是我吃魚柳和吉列豬扒烏冬,但我的同事都說是好味,而魚柳她還吃了兩次
2019-02-08
2019-01-28 108 瀏覽
😋😋😋😋😋超值外賣,外賣特價$35,飲品加$5,炒粉炒飯夠鑊氣又多材料,雖然看到兩炒飯樣子一樣,但吃下便知是兩種不同口味的飯,十分超值又好味👍👍👍👍👍
大澳海鮮炒飯
XO醬海鮮炒飯
外賣自取
大澳海鮮炒飯
XO醬海鮮炒飯
2018-09-22 545 瀏覽
自從公司附近的屋苑入伙後,又多了一間餐廳可選擇,距離之近,可說是暴雨都唔驚第一次幫襯,當然要望晒D各時段的餐牌先尤其係佢會做埋晚市,我地OT時就唔洗行咁遠了午餐也有兩張餐牌馬來咖喱雞扒撈出前一丁麵 $38馬來咖喱汁香濃,彌補了沒有點醃過的雞扒丁麵不會太腍身,軟硬程度很適合用來撈丁翠玉瓜與咖喱撈丁的配搭雖然是有點詭異,但起碼有蔬菜類匈牙利牛腩配日式珍珠飯 $48個汁夠濃郁,牛腩不會鞋口作為快餐店有如此質素,實在不錯餐湯比較一般特式炸雞肶飯配燒汁炸雞脾有D料到,即炸,皮夠香脆,肉質不差,不過還是有少少雪味與同事商討後,考慮價錢、距離及食物質素,可列入下雨天的飯堂之一
自從公司附近的屋苑入伙後,
又多了一間餐廳可選擇,
距離之近,可說是暴雨都唔驚

第一次幫襯,當然要望晒D各時段的餐牌先
尤其係佢會做埋晚市,
我地OT時就唔洗行咁遠了

午餐也有兩張餐牌

馬來咖喱雞扒撈出前一丁麵 $38

馬來咖喱汁香濃,彌補了沒有點醃過的雞扒
丁麵不會太腍身,軟硬程度很適合用來撈丁
翠玉瓜與咖喱撈丁的配搭雖然是有點詭異,
但起碼有蔬菜類

匈牙利牛腩配日式珍珠飯 $48
個汁夠濃郁,牛腩不會鞋口
作為快餐店有如此質素,實在不錯

餐湯
比較一般

特式炸雞肶飯配燒汁

炸雞脾有D料到,即炸,
皮夠香脆,肉質不差,
不過還是有少少雪味

與同事商討後,考慮價錢、距離及食物質素,
可列入下雨天的飯堂之一