2024-01-29 254 瀏覽
星期六突然轉凍,個人勁頭痛,瞓到晏就兩點先起身食下午茶。行咗去環翠,呢間d下午茶第一次食,叫咗份油脾配沙律。略嫌個味道比較淡,不雞脾算係大隻,肉質唔鞋口。如果夏天嚟一定要試埋個紅豆冰。
2024-01-27
2023-01-01 1045 瀏覽
廉記開張華廈街頭頭時質素真的很差,不敢再幫襯。但5知幾時開始質素上升返,經常門口大排長龍,當然我的早餐從此也非廉記不可。但5知係咪太多人幫襯近期水準開始下降,呢幾日質素好差。麵發漲多士大火都係凍,其他餸也是最慘係菠蘿油凍,成塊牛油根本溶5到,之前食都有D暖,至少塊牛油係個包度都會溶到,問待應有無辦法加熱少少都好,話無架,加5到架wo,菠蘿油係咁架飲品叫小冰,又俾錯左杯走甜,同丫姐講少冰不是走甜呀,丫姐不停回覆咪少冰囉,仲話張單都係寫少冰呀。。。。完全5明我地講乜,大概表達左5次先明白質素突然係呢個幾星期突降得好勁我地明白係連續假期,人係多,但無理由水準比之前都有假期呀都多人wo,可以差咁遠。其實當時都5係我地話差左,聽到連後面張枱既食客都話質素下降左。5知廚房近期係咪換左人,定CF呢排心情差,希望水準回覆返正常,咪柴灣早餐真係無野好食最後菠蘿油帶走回家叮熱先品嚐

麵發漲
火退麵

多士大火都係凍,其他餸也是
菠蘿油

質素突然係呢個幾星期突降得好勁

最後菠蘿油帶走回家叮熱先品嚐
2023-01-01
$45 (早餐)
2022-08-24 850 瀏覽
最愛廉記12點前都仲可以叫早餐 而且夠晒大份一定夠飽!廉記全日早餐$50 叫了吉列豬扒配煎雙蛋+火腿+薯餅+茄汁豆+牛油多士 還配飲品,非常豐富 但今次的吉列豬扒炸得有點過火偏深色。還叫了個經典早餐因為沒有沙嗲牛肉所以叫了雪菜肉絲通粉配司華力腸(只有半條)、漢堡扒 還有牛油餐包 配飲品。質素不錯 算正常水平,值得一提的是他的咖啡奶茶做得幾好茶底好香 又濃又滑 這次我叫了鴛鴦👍🏻好好味!意猶未盡的我們還叫了兩個蛋撻 $6一個 有點微熱 比起外賣回家吃 翻熱好吃很多!
$50 (早餐)
2022-04-26 699 瀏覽
柴灣廉記冰室座位好寬落,坐得舒適。上菜速度亦好快,由落單到上菜全程唔駛五分鐘。我點咗個避風塘雞翼豉油王炒麵,雞翼有四隻, 上面撒有一啲炸蒜粒, 下面係市面上常見嘅豉油王炒麵, 有啲韭黃同芽菜咁。食落第一個感想就係好鹹, 豉油王炒麵本身已經係鹹, 混入咗避風塘雞翼嘅炸蒜之後係鹹上加鹹。 我自問已經係比較偏向重口味嘅人, 都有啲難接受到呢度嘅避風塘雞翼炒麵。如果將豉油王炒麵同避風塘雞翼分開嚟睇係唔差嘅。 不過同時將呢兩樣嘢撈埋一齊就真係好鹹唔多接受到啦。

避風塘雞翼豉油王炒麵
2021-12-19 534 瀏覽
今日唔洗錢搭車,睇完蜘蛛俠,有啲口痕,見又唔係好餓,突然想起近來廉記多新聞,就去下廉記啦,話哂茶餐廳都係佬嘅浪漫,去食咗個土製菠蘿,午餐肉炒蛋,菠蘿包都新鮮,味道懷舊,應該係菠蘿油嚟嘅,加杯凍奶茶,但味道極淡,無茶味,唔合格,不過整體就不過不失啦,都係放假休息一下啫
2021-10-28 448 瀏覽
呢間廉記比較闊落,但都係要排隊等位,通常有呢種情況出現呢,都證明呢間食物質素唔差架😅🤣😂事實又真係唔差嘅🤪吉列豬扒撈公仔麵配咖喱汁試左從未試過用咖喱汁撈公仔麵,試完都還可以,不過不失,此終各人口味不一😝但塊豬扒肉質嫩滑,不錯的😋😋福仔雙拼公仔麵(漢堡扒+司華力腸)+ 新鮮出爐菠蘿包由細食到大既福仔公仔麵,味道仍然沒變☺️如果司華力腸可以比成條咁就完美啦,因為只有半邊,真的唔夠喉😝😅菠蘿包果然新鮮出爐,最外個層好夠脆,內裡軟棉棉的🤤🤩

吉列豬扒撈公仔麵配咖喱汁

福仔雙拼公仔麵(漢堡扒+司華力腸)+ 新鮮出爐菠蘿包
菠蘿包果然新鮮出爐,最外個層好夠脆,內裡軟棉棉的🤤🤩
2021-10-26 350 瀏覽
柴灣嘅冰室選擇雖然唔多,但廉記係其中一間相對性價比唔錯嘅冰室。早餐永遠多人排隊,最重要原因款式同出邊有別,而最重要係早餐嘅供應時間係中午12點前,所以訓晏一族、早午餐一齊食既一族至愛。雖然早餐嘅價錢對於屋村價錢比較進取,$36-38元左右,而且份量唔會好多,但勝在食物種類同一般茶餐廳唔同,佢竟然有司華力腸、漢堡扒等相對回本嘅食物選擇。今次試佢嘅自家製回鍋肉公仔麵,起初以為係罐頭嘅回鍋肉,點知原來真係用腩肉醃製嘅回鍋肉,而醬汁都香濃,非辣味醬汁。

自家製回鍋肉麵早餐
2021-10-24
$38 (早餐)
自家製回鍋肉麵早餐
  • 自製回鍋肉麵
2021-10-24 230 瀏覽
第一次食到甘hea 甘差的冰室今日同同事一行4人tea 2個焗豬扒飯2個加央西多士一檸檬茶一咖啡一奶茶一杯朱古力飲品一上台已經睇得出色水唔對路朱古力慳粉,稀到冇得再稀,飲水甘奶茶同樣無茶味焗飯d汁多過飯,濕立立到唔想食西士外表係睇落好似炸得唔錯金黃色但食落似濕麵包建議所謂嘅咖央多一啲都唔正宗根本就係超級市場買返嚟嗰隻咖央醬雖然價錢好經濟但都總不能因為價錢太勁所以質素低到一個點實在不能接受最後卡位設計10分逼!
第一次食到甘hea 甘差的冰室
今日同同事一行4人tea
2個焗豬扒飯2個加央西多士
一檸檬茶一咖啡一奶茶一杯朱古力

飲品一上台已經睇得出色水唔對路
朱古力慳粉,稀到冇得再稀,飲水甘
奶茶同樣無茶味

焗飯d汁多過飯,濕立立到唔想食
西士外表係睇落好似炸得唔錯金黃色
但食落似濕麵包
建議所謂嘅咖央多一啲都唔正宗
根本就係超級市場買返嚟嗰隻咖央醬

最後卡位設計10分逼!
2021-10-17 675 瀏覽
我撫心自問,覺得自己對「柴灣」實際環境的認識非常有限,認識最多的「柴灣」地方就只有「小西灣」、「柴灣」港鐵站旁邊的「新翠商場」、「吉勝街」還有「怡泰街」旁邊的戲院而已。後來我從「新翠商場」樓上出口,發現到有行人天橋通道,可以前往其他「柴灣」建築物,包括地標「青年廣場」,還有另一個屋邨商場「環翠商場」「環翠商場」令我意外發現港式茶餐廳「廉記冰室」。我在「廉記冰室」裡面點了一客「咖喱牛坑腩飯」,配上飲品「凍奶茶」套餐。餐廳套餐還另外附送一碗老火例湯,我從老火例湯裡面除了少許鹹味之外,還喝到一陣「雞腳」甜味,令我覺得例湯實際味道有點像「雞腳湯」。至於「廉記冰室」套餐裡面的飲品「凍奶茶」,「凍奶茶」飲品裡面的冰塊頗碎,飲品裡面的淡奶甜味感覺尚算濃厚,但是「淡奶」裡面的甜味,始終還未能夠完全遮蓋「奶茶」裡面的「紅茶」澀味感覺。至於「廉記冰室」晚餐「咖喱牛坑腩飯」實際製成品,「咖喱牛坑腩飯」裡面的咖喱汁辣味濃度感覺屬於尚可的程度,但是「咖喱牛坑腩飯」實際辣味程度,不是我食過最辣的「咖喱牛坑腩飯」。反而「廉記冰室」晚餐食品「咖喱牛坑腩飯」比較吸引我注意的地方,是「馬鈴薯」實際口感被餐廳廚房煮到變得非

反而「廉記冰室」晚餐食品「咖喱牛坑腩飯」比較吸引我注意的地方,是「馬鈴薯」實際口感被餐廳廚房煮到變得非常之腍,「馬鈴薯」而且吸收大量來自咖喱汁的辣味。

至於「咖喱牛坑腩飯」裡面的「牛腩」,稍嫌餐廳廚房把「牛腩」外層實際口感,煮到變得有點乾和有點硬,即使「牛腩」已經吸收咖喱汁辣味,還是彌補不了「牛腩」外層口感有點乾這個問題。

反而「咖喱牛坑腩飯」裡面的「牛腩」內部肉質和實際口感,還稱得上算是偏腍,不需要花力氣咬和撕開「牛腩」,就可以把「牛腩」嚼碎,吞嚥過程尚算不難。

至於「廉記冰室」內部雖然是有不少座位,然而餐廳卡位闊度相對比較狹窄,不太適合像我這種身形偏大的男士選擇使用,所以我最後選擇坐一般餐檯。幸好光顧「廉記冰室」食客不算非常多,所以沒有遇上「搭檯」情況發生。

至於價錢方便,「廉記冰室」「咖喱牛坑腩飯」售價賣港幣六十四元,反而下午茶享用價錢比較便宜,「廉記冰室」相對一般餐廳而言,「咖喱牛腩飯」正價稍為昂貴了幾元,性價比感覺不算很高,不知道將來還有沒有機會再幫襯。

凍奶茶

咖喱牛腩飯

2021-10-14
凍奶茶
咖喱牛腩飯
2021-09-15 234 瀏覽
我和家人常常光顧廉記冰室😼因為他的服務、食物、環境都很不錯 而且地點也方便 有一陣子 我們是天天都會到訪一次🤣媽媽最愛吃廉記的酸辣豬扒米線🍜有一陣子廉記取消了這餐點時 媽媽還失落了好一陣子 不過!幸好!店家現在將其列入了恆常餐牌!大家也可以去試試了😽 湯底夠麻 有股濃烈花椒的味道 對我而言 辣味和酸味則沒有很明顯 所以這湯底不太對我的口味〰️反而正中我媽媽下懷🤣 豬扒厚切 juicy 又爽口 很好吃😋而且從圖中也得知 真的很大一塊🤣這次我點了港式的全日早餐🍳 裡面包括雞扒、煎蛋🥚、火腿🍖、茄汁豆🥫、薯餅、多士🍞 很豐富😛而且每項食物都是即製的 熱騰騰 很好吃 🥰🥰 吐司所選用的麵包質素很好 即使放到最後才吃 還是能吃到那外脆內鬆軟的口感 甜甜的♥️ 吃了讓人幸福感滿分來到廉記必吃的一定是那蛋撻和菠蘿包!下次我再補回菠蘿包的食評😽 蛋撻酥皮不會過膩 吃得到牛油🧈的香氣 有很多層 又很酥脆 👅 蛋餡的部分 我則覺得有些過甜 不過蛋味也是有的 很滑溜 嗚 現在一邊形容 一邊很想吃 😫 飲料很大一杯!不論咖啡還是奶茶 都是不錯的選擇☕️夏天喝了真透心涼🧊-店員服務很好呀 每次我們到訪都是很快安排我

這次我點了港式的全日早餐🍳

店員服務很好呀 每次我們到訪都是很快安排我們入座 下單,上菜那些都是很快 我還常常見到店員向查詢其他客人查詢食物的味道 💁🏻‍♂️ 更多是有關客人最近的生活 他們對長者和孕婦特別有禮 由此可見 其實廉記冰室也是一所很有溫度的餐廳 我所講的不止是指食物的溫度 是人與人之間的溫度 是關心 是重視 這就解釋了為什麼柴灣區有這麼多茶餐廳 廉記還能保持其屹立不倒的人氣吧.
  • 酸辣豬扒米線
  • 蛋撻
  • 全日早餐
2021-09-11 135 瀏覽
當我上呢個食評嘅時候我已經去咗三次呢間餐廳第一次係叫咗呢一個男人摯愛套餐呢一個餐簡直係大到阿媽都唔認得唔怪得知佢話男人要食菠蘿油係超級超級好味菠蘿包嘅外皮超級脆入面夾住一塊冰凍嘅厚牛油咬落去感覺超級正!又有雖然好邪惡但係人生點都要為佢破戒一次不過一定要快快趣咁食!如果唔係牛油融咗菠蘿包就會變鹹火腿奄列就冇咩特別至於呢一個豬扒腸仔福字麵完全係一個童年回憶不過豬扒都幾厚,唔會好多筋同埋好韌所以唔需要刀叉都可以食到真係好方便呢張相睇落菠蘿包簡直係超級巨型第二次去就係去食早餐呢一間餐廳嘅早餐係供應到12:00呢個餐包係非常之軟熟但係一定要即刻食如果唔係就會變到石頭咁硬沙嗲牛肉都不錯唔會有太濃嘅花生味亦唔會太咸面真係我最鍾意嘅大光麵😂😂🤣🤣咁樣都只係$36超抵
當我上呢個食評嘅時候

不過一定要快快趣咁食!如果唔係牛油融咗菠蘿包就會變鹹

火腿奄列就冇咩特別
至於呢一個豬扒腸仔福字麵
完全係一個童年回憶
不過豬扒都幾厚,唔會好多筋同埋好韌
所以唔需要刀叉都可以食到

面真係我最鍾意嘅大光麵😂😂🤣🤣
咁樣都只係$36
超抵
2021-08-08 290 瀏覽
外賣自取,去到有人比緊錢,我排後面,點知前面果個一走轉身,有個男人咁就攝左過去,果個咁嘅收銀照比佢。😡😡😡算 。唔記得註明要胡椒粉,答冇。你下次一早註明,又或者我即刻加係碗粉上面😑,你全場滿,我係邊度加😒😒 返回家,有漏雞批 ,真心差。有隨意門咩?🤬取回果時,多人,只係指住,要我自取,冇唔好意思㗎!蛋治果蛋一D都唔滑,唔值。今次,真係冇下次 。之前食過 ,味道Ok,但堂食趧收工 ,D嘢半熟半凍,又肚屙。諗住咁耐會有改善,冇,越來越差🤬🤬🤬🤬🤬完全冇服務態 ,態度差!
2021-08-08
3 分鐘 (外賣自取)
早餐
午餐光顧了一個茶餐,名叫男人的浪漫顧名思義茶餐中比較多肉一個菠蘿油火腿奄列,雞扒腸仔米粉,一杯熱飲重點:1. 菠蘿油中的牛油有一股雪櫃味,懷疑是放了很久2. 火腿奄列中的火腿是用國內的牌子,和國內的火腿腸味道是一樣的,有一股難以形容的味道,餐廳將價就貨缺乏誠意3. 雞扒沒有味道湯底偏鹹4. 檸檬茶亦是沒有茶味,相比其他小店差太多總括餐廳的服務態度正常,可惜食物質素欠佳,以一個$60的茶餐為例性價比極低
午餐光顧了一個茶餐,名叫男人的浪漫
顧名思義茶餐中比較多肉

一個菠蘿油火腿奄列,雞扒腸仔米粉,一杯熱飲

重點:
1. 菠蘿油中的牛油有一股雪櫃味,懷疑是放了很久

3. 雞扒沒有味道湯底偏鹹

4. 檸檬茶亦是沒有茶味,相比其他小店差太多

呢間野一直好欣賞佢菠蘿包以前成日堂食,疫情下叫多咗外賣,係嗰啲外賣app 擺明貴咗$20一個餐都照嗌,會湯、麵分開送,但發現外賣自取竟然唔會咁做,試過兩次返嚟d面漲晒,大佬啊,唔係住你上面,都要坐mini bus, 15-20 mins 返到家,你個餐都唔平,成$70,同我慳呢啲...真是唔該晒!依家出去食茶餐廳間間都免費分,打去問話要加兩蚊...咁樣好失望,面漲哂搵鬼食,又唔是平~ 唔改善唔會再食!
咁樣好失望,面漲哂搵鬼食,又唔是平~ 唔改善唔會再食!
2021-04-08
10 分鐘 (外賣自取)
  • 常餐
2021-02-17 364 瀏覽
黎到柴灣,想睇下柴灣有咩食,睇到環翠商場試下呢間,入面滿座,有位女性扎辮的好冇禮貌叫我出去等,等幾分鐘,入到去坐低嗌左個早餐,火腿通粉,炒蛋,熱奶茶,入面有賣麵包既位置賣麵包的,有菠蘿包。。。。等等,幾分鐘黎到個通粉有小小凍又冇味,舊蛋都係凍又係冇味,杯熱奶茶吾熱又係凍既冇奶,冇茶,奶水咁,飲到想嘔,食左小小已經吾想再食,真係從來未食過咁差既野,總之叫其他餐可能好過其他餐,咁難食既野,絕對吾會再有下次!