2019-08-02 498 瀏覽
小店就梗係食人情味㗎啦...不過同老公食...老公話同廈門嗰時食嘅味道一樣...夠哂地道夠哂正宗...加上價錢都唔太貴...幾樣加埋先$13x蚊...(唔記得實數)真係好抵食...招牌沙茶麵湯底香濃...成碗湯比我飲哂有豬潤...豬肚...腩肉搭條菜...真係好好食...但係略嫌麵底份量少咗啲啲...不過都好值得一試!廈門炒米粉抵食...料多夠鑊氣...好有風味...炒粉麵最緊要油要多...唔係就食落乾爭爭...呢碟啱啱好韮菜餃煎得好香口又多汁...餡料味到啱啱好...夠哂味又唔會太咸...一口一件...正福州魚丸湯用煮餃子嘅水做湯底...再加少少蔥花同紅蔥頭...飲落啖啖麵粉香味加蔥嘅香味...而魚丸嘅內餡多汁好味...食粒丸飲啖湯個味好夾
小店就梗係食人情味㗎啦...
不過同老公食...
老公話同廈門嗰時食嘅味道一樣...
夠哂地道夠哂正宗...
加上價錢都唔太貴...
幾樣加埋先$13x蚊...(唔記得實數)
真係好抵食...

湯底香濃...成碗湯比我飲哂

廈門炒米粉

韮菜餃

福州魚丸湯
2019-07-29
2019-03-09 792 瀏覽
難得係香港搵到間有廈門野食既鋪頭,想去解愁鄉,入店叫左份沙茶麵,扁食,土荀凍,春卷(薄餅),肉糉, 花生湯,一試全部都唔夠味,一d都唔正宗。扁食唔係廈門扁食,係褔州既! 沙茶湯底連蒜蓉味都冇!花生湯冇花生味,仲要稀爆,又細又貴,你話整到黃則和咁,都算。連最基本既配菜—菜頭酸都做唔好,一黎唔夠味,二黎正宗又點會一條條。辣椒醬仲要加水加茄汁,打住個廈門朵,個味實則似惠安,真係好失望。間野叫福建小吃都冇咁嬲。
2018-11-29 1099 瀏覽
自多年前從土記區搬離後,有許多從前經常光顧的店子現在已很少再重遇了。這一所主打福建廈門小吃的小店便是其中一例....記起當年常獨個兒買冰肉燕餃回家自己弄,買的次數多得連老闆娘也認得小弟。但至現在,可能是真的太久沒來,今次偕同太太一同重臨,老闆娘對我已全失了印象了....對此,我完全不打緊,最重要是食物還是好吃,那就夠....從前若是堂食的話,土筍凍我是必點的。但今天有太座在,她一看到那些像蟲狀的東西早就嚇破膽啦,還要叫她吃 ? 別說笑了....還是點些正正常常的炒麵線又或是魚丸湯春卷一類的物事好了....偷吃了太太一點的蔥油撈麵線,蔥粒的確夠多但就未能散發出香氣來,而且醬油亦似乎下得太少,弄得整碗麵線味道淡出個鳥來;麵體質地方面處理得偏軟身帶濕,不是我那杯茶....魚丸質感不是走彈牙的一路,內裡藏著些濃味的肉末饀是其一大特色,味道不算特別鮮美但也不過不失....再來兩大條廈門春卷,薄薄的餅皮中塞滿了紅蘿蔔絲、肉碎、蠔仔、紹菜碎及木耳絲等,味道集甜、微酸與辣於一身,甚是惹味刺激,而且滿滿一大卷吃後夠晒飽肚....最後的炒麵線,個人認為沒用太多葷油去炒絕對是失策。不過麵本身處理得濕潤不爛而

對此,我完全不打緊,最重要是食物還是好吃,那就夠....

最後的炒麵線,個人認為沒用太多葷油去炒絕對是失策。不過麵本身處理得濕潤不爛而帶微微彈牙這一點,倒是要讚一下的....

個人感覺是食物的水平比前有所不及了....不過始終福建菜及廈門小食在本地市場中實在已買少見少,若有得吃的話已是萬幸,亦不要太過吹毛求疵了....
2018-09-16 870 瀏覽
曾經很喜歡吃的土筍凍今天再次去 苦澀的有點散開感覺好像不新鮮五香卷 有點像齋燒鵝這兩款都是我在這家小店最喜歡的食物之一 但現在都不再好吃了 好可惜唯有小雲吞保持水準在香港這種尺寸的小云吞比較少一口一粒我最喜歡💕
曾經很喜歡吃的土筍凍

• 五香卷
  • 土荀凍
  • 小雲吞
2018-04-19 1542 瀏覽
大約半年前已曾幫襯過,自此對半煎煮魚念念不忘。今次一如既往,店舖一營業便立即入座,因愈接近中午一點,便要等位。今次繼續要點了半煎煮魚,共有8條約6寸長的魚,先煎再以汁煮,味道剛剛好,非常惹味。再點了扁食湯,扁食,即是小雲吞,一口一啖;廈門肉糭是廈門特色食品,但今次口感有點怪,告之老闆有點酸,他說可能是因為栗子影響了。沙茶麵是必點之選,怕辣的可揀清湯。蝦米仔蒜蓉炒芥菜稍咸,但亦可以接受。順帶一提,可以外賣生料,選擇也頗多。唯一缺點,小店面積不大,地方有點擠,每當有等待的客人,老闆便心急詢問是否食完,有趕客之感。

蝦米仔蒜蓉炒芥菜
蝦米仔蒜蓉炒芥菜
扁食湯
沙茶麵
半煎煮魚
  • 半煎煮魚,沙茶麵
2018-02-10 1197 瀏覽
土瓜湾的闽南菜,阿珠小吃店,主打闽南菜,肉粽瘦肉羹,丸啊汤,花生汤,五香炸,蚵仔煎……,五香炸应该是来自石码的五香卷,和北角春秧街买的比较细一点,瘦肉羹粉比较多,花生汤只能用闽南语说,好呷
2017-07-08 1578 瀏覽
朋友介紹來吃這間,看看外表裝修一般,很街坊化,那就大膽試一試吧!!門口已貼了幾張明星來光顧的相。店內裝修平庸,但很整潔。只有數張枱櫈。牆上也有圖片介紹不同的食品。肉燕餃麵 - 份量有些少,女士都夠食得飽的。肉燕餃在其他店舖都很少見有,所以我估計是很地道的福建食品吧。餃子內𥚃包的全是豬肉,尺寸如一囗餃子。湯底較清淡,附送一束唐生菜,夠健康,而味道尚可。總結 : 侍應都是阿姐級,夠熱情,食品價格屬於平民價。

總結 : 侍應都是阿姐級,夠熱情,食品價格屬於平民價。
2017-06-09 1427 瀏覽
橫掃土瓜灣之甲十分唔就腳的小店太耐無食過土筍凍, 所以前黎掃一掃朋友見我食依個STEAM蟲, 大家都嚇親~不過成條冬蟲草咁, 幼幼地....質感好一般...未至於失望...但食很不暢快之前食的都係肥美肥美,好爽口麵線出奇地好味, 香口幼幼既麵又不會太糊, 蝦皮浸一下麻油, 剛好不太硬四物鴨燉湯火喉可以藥味可以, 但我喜歡重藥味多點$4X 抵飲料去開的話, 值得可以幫襯PS 沒有北角區的福建菜咁正宗, 地道
橫掃土瓜灣之甲

十分唔就腳的小店
太耐無食過土筍凍, 所以前黎掃一掃
朋友見我食依個STEAM蟲, 大家都嚇親~
不過成條冬蟲草咁, 幼幼地....
質感好一般...未至於失望...但食很不暢快
之前食的都係肥美肥美,好爽口

麵線出奇地好味, 香口
幼幼既麵又不會太糊, 蝦皮浸一下麻油, 剛好不太硬

四物鴨燉湯火喉可以
藥味可以, 但我喜歡重藥味多點
$4X 抵飲料

去開的話, 值得可以幫襯

PS 沒有北角區的福建菜咁正宗, 地道
土筍凍
四物燉鴨
好細粒的土筍凍
麵線
2017-05-29
四物燉鴨
麵線
2017-06-03 1141 瀏覽
見到阿珠,是否以為是阿珠媽?是否以為賣韓國美食? 不是不是, 這是厦門的阿珠, 是賣厦門美食呀店前的招牌好大,一定不會錯過! 好容易看見這店! 入到店后,你會聽到店員與店員都是以福建話來溝通,好像去了厦門, 很地道! 店內裝修很簡單 ( 很街坊 ),我估這也是因為這點,食物價格可以買得這樣便兒吧這碟厦門炒米粉,小小的一碟,味道酸酸的,又甜甜的,令人想食多幾口, 材料有椰菜絲,紅蘿蔔絲,芽菜等等,算足料, 份量若多一點會好些不夠飽,當然叫多一份小食會令我滿足些,來個厦門春卷吧!  一聽到春卷以為是炸的, 原來是用米紙包著的,有少許似越式, 酸maymay, 又有些花生碎, 材料滿滿的, 而又䁔䁔的, 好吃!!餐牌貼在牆上, 簡單而清楚!總結: 平而好味! 多街坊來! 可再來!!
見到阿珠,是否以為是阿珠媽?
是否以為賣韓國美食?
不是不是, 這是厦門的阿珠, 是賣厦門美食呀

店前的招牌好大,一定不會錯過! 好容易看見這店!

餐牌貼在牆上, 簡單而清楚!

總結: 平而好味! 多街坊來! 可再來!!
  • 福建春卷
2017-05-20 808 瀏覽
突然好想食我的家鄉菜,又吾想過海,試一試土瓜灣呢間。我想講佢入面的照片很吸引,於是我叫左碗招牌沙茶麵,卷餅,炸肉,煎蠔餅。個麵放係我張抬,我非常期待食,點知!好失望,豬肝好鞋,湯底又一般卷餅都係一般,如果加花生碎會更好,我鄉下係咁食,炸肉,無骨,啖啖肉,味道係帶酸,因為係落醋整,蠔餅都吾錯,配埋辣醬食,我覺得最好食係煎雞卷,味道同口感係吾錯
2017-01-04 2204 瀏覽
自重吃過一次之後就對他們的沙茶麵念念不忘, 今日再一次嚟到當然要食返自己懷念的沙茶麵啦!點知不算太大此後數張枱, 餐廳其實可以容納到數十人, 但每一次來光顧的都不算太多人, 而且坐下不久職員多次追問落單, 數分鐘的時間問了差不多三次, 要不是人多也不是繁忙時間, 難道她怕我會走嗎?價錢方面屬平易近人, 因為男朋友對沙嗲面感覺一般, 所以除了叫沙嗲面之外還叫了一個蛋煎麵線招牌五香卷 $26廈門特色小吃, 上次已經有吃過了. 五香卷以肉碎腐皮做成, 未知是否腐皮一早已經染上顏色還是之後加上調味在蒸炸而變成咖啡色, 看下來及吃落來也很像鴨肉卷, 而且口感不錯, 沾上適量甜醬味道更佳 👍🏻招牌沙茶麵 $35期待已久的沙茶麵終於來到了! 雙併$35 叫了豬肝 & 肉燕餃濃濃的沙茶湯底盛栽着麵線, 麵線相當有份量, 麵線被濃濃的沙茶湯底重重包圍, 吃下來真的相當吸引! 可惜豬肝煮得有點過火, 口感偏林身食落喪失元有口感. 因為湯底的確很香濃, 肉燕餃味道已經被它完全蓋過了, 雖然沙茶麵的份量很多, 但竟然我一個人可以吃光光😂 看來只有香濃口味的東西才合我心意煎蛋麵線 $40在店子牆上貼上了食物圖片

招牌五香卷 $26
招牌沙茶麵 $35
看來只有香濃口味的東西才合我心意
煎蛋麵線 $40
在店子牆上貼上了食物圖片的煎蛋麵線看起來是香脆無比的, 因為這個相當吸引的樣子令我忍不住叫了, 麵線上枱的時候賣相有點落差的, 比起我想像中乾身的口感還有一段距離...
麵線沾上蛋漿再將其輕輕煎香, 只有外層的麵線煎得比較乾身, 內裡的麵線呈原身一條條的口感, 調味方面有點不太集中, 導致某邊味道較淡, 整體沒有想像中好吃
2016-12-31
  • 五香卷
2016-09-24 1364 瀏覽
我地專誠搭車黎食呢間廈門小食,因為好耐以前黎過,覺得都唔錯!以前好抗拒土筍凍,因為好核突,但食過後就回味無窮 哈哈 廈門食物既特式,而且原來好有營養地再叫左個糭餐有埋肩食(似水餃), 好味仲有個蠔仔面食 呢個好清淡 左我個人都中意清清地
地再叫左個糭餐有埋肩食(似水餃), 好味
仲有個蠔仔面食
呢個好清淡 左我個人都中意清清地
2016-08-02 1499 瀏覽
是日朋友帶我來試地方菜,這是我初次接觸夏門菜,還好沒什麼期待。店面不大,約坐20-30人。家庭式經營,服務隨便是意料內。就不多評論可否了。到處貼有餐單, 方便易明,也有不少明星到訪的照片。沒想到小小的店, 食物種類繁多, 初次來吃也不知道該點什麼好的話。不消一回, 應該是老闆娘的店員便來幫我們落單, 見我們不會點, 便介紹了幾個招牌菜。先來的是五香卷, 原來是肥豬油卷起來炸的卷物, 真的香, 但肥膏整塊放進口有點怕接下來是家鄉蠔煎, 做法像台灣的蠔煎, 但粉漿少很多, 也不會像港式炸蠔餅油油的。可是蠔仔量很少, $70來說覺得應該多一點蠔仔吧, 完全沒吃到蠔仔的鮮, 外觀也灰灰的最後是店員介紹的廈門炒麵線, 麵線炒出來有點斷開, 雖然有顏色但沒什麼味道, 好像普通的炒米。材料以菜為主, 還有一點點像櫻花蝦的東西。還是廣東廈門炒米好吃多了離開時我買了一包$30/50粒的扁食, 吃過1次便扔了, 因為覺得豬肉不太好吃.....整體我是想給負評的, 但現在能生存的小店已很難得, 希望他們在用料上有改善, 做出跟價錢相應的菜式
到處貼有餐單, 方便易明,也有不少明星到訪的照片。
家鄉蠔煎

2016-06-30
2016-07-13 985 瀏覽
成日都會帶女朋友食好西, 今日帶佢黎到呢度試下D風味小食五香卷望落似鴨肉條, 其實係自家製產品, 入面有肉碎,雖然炸過但覺得油膩招牌沙茶麵(豬潤)沙茶麵好杰身,豬肝食落比較林, 而且湯入面有點蒜蓉碎本身自己唔太中意, 不過女朋友好中意食林身野, 所以佢一個人食晒!
成日都會帶女朋友食好西, 今日帶佢黎到呢度試下D風味小食

2016-07-02
2016-07-02 1395 瀏覽
土瓜灣只要你花心機去搵,橫街窄巷其實有好多特色小店。😊 今日黎到呢間小店,食既係平時好少機會食到既「廈門菜」,而且店子小小好似大有來頭,搵食飯團黎過拍攝,坤哥,林峰等明星都食過😀正宗福建菜其中有個名菜叫廈門土荀凍?入面原來有蟲仔😱 好得人驚呀,真係唔敢食。唯有食返d正常野招牌沙茶麵(豬潤)$35沙茶麵湯底味道好濃厚既沙茶味而且帶點杰身,豬肝食落口感較林身,味道屬一般沒有太大驚喜。沙茶湯入面有點蒜蓉碎,配上麵線一齊食令到麵線充斥著濃濃既沙茶味。唔錯!😊五香卷 $26五香卷係福建小食之一食落口感同平時既付皮有d唔同,似係特別製造既豆皮咁。每條五香卷入面都有碎肉,口感感覺似一條特製過既鴨肉條咁,豆皮應有有返炸過幾次,食落唔覺得油膩,干身得黎有「香、酥、脆」既感覺,呢個菜式獨特,配以佢既特製辣辣醬食更添一番風味!正呀!😍😍😍👍🏻香芋盒 $16雖然係炸物,但食落好干身唔會覺得好油👍🏻 炸得真係好有水準。入面既外層係芋蓉包著有少量既肉碎同蔥段醉,芋蓉唔會做得過太林,食落有少少芋香既甜味,配埋入面既食材一齊食又真係唔錯喎!😋👍🏻❤️整體感覺野食落左好多心機煮,下次一定會再幫襯再試下佢地其他既廈門菜式。
招牌沙茶麵(豬潤)$35

五香卷 $26
五香卷係福建小食之一
香芋盒
香芋盒 $16

整體感覺野食落左好多心機煮,下次一定會再幫襯再試下佢地其他既廈門菜式。😁
2016-07-02
香芋盒