41
37
5
等級4
136
0
2024-03-01 273 瀏覽
裝修方面,佢係港式嘅懷舊茶餐廳,係舊式嘅木枱同埋瓷磚。另外餐廳仲有整一啲好舊式嘅朱古力曲奇餅,菠蘿包,雞尾包等等。-今日凍冰冰,想食返啲暖野,所以就諗起叉燒意粉🤤。呢間舊式茶餐廳平靚正,充滿懷舊風味,而且出餐快,嘢食又夠熱,午餐黎講以呢個價錢真係冇得挑剔。-叉燒嘅份量適中,唔算太肥,咬落一啲都唔鞋,抵讚。另外佢係舊式嘅餐包,大大個夾住少少牛油好好味!-😋: Score 8.5/10💰: $46 Lunch❀——❀——❀——❀——❀——❀——❀——❀——
更多
裝修方面,佢係港式嘅懷舊茶餐廳,係舊式嘅木枱同埋瓷磚。另外餐廳仲有整一啲好舊式嘅朱古力曲奇餅,菠蘿包,雞尾包等等。
9 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
今日凍冰冰,想食返啲暖野,所以就諗起叉燒意粉🤤。呢間舊式茶餐廳平靚正,充滿懷舊風味,而且出餐快,嘢食又夠熱,午餐黎講以呢個價錢真係冇得挑剔。
7 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
叉燒嘅份量適中,唔算太肥,咬落一啲都唔鞋,抵讚。另外佢係舊式嘅餐包,大大個夾住少少牛油好好味!
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
5 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
😋: Score 8.5/10
💰: $46 Lunch

❀——❀——❀——❀——❀——❀——❀——❀——

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2023-09-27 279 瀏覽
成個拳頭咁大嘅菠蘿油,實而不華,用叉壓完仲有成吋厚,菠蘿皮無散到,咬落去係少少甜,非常足料,當日去到下午四點過去先覺得肚餓。相信只有自設餅房嘅舊式茶冰廳先有得食,其間見到有人食雞尾包,都係比較大個嘅。麥皮都係唔甜嘅,配埋一杯特別濃嘅熱齋啡,
更多
成個拳頭咁大嘅菠蘿油,實而不華,用叉壓完仲有成吋厚,菠蘿皮無散到,咬落去係少少甜,非常足料,當日去到下午四點過去先覺得肚餓。

相信只有自設餅房嘅舊式茶冰廳先有得食,其間見到有人食雞尾包,都係比較大個嘅。

麥皮都係唔甜嘅,配埋一杯特別濃嘅熱齋啡,

11 瀏覽
0 讚好
0 留言

6 瀏覽
0 讚好
0 留言

8 瀏覽
0 讚好
0 留言

5 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2023-09-27
等候時間
5 分鐘 (堂食)
人均消費
$38 (早餐)
等級4
2023-09-11 496 瀏覽
Wandering around Tsuen Wan, we decided to just eat at 康樂茶冰廳 because I was pretty hungry.A very old cha chaan teng, it was filled with residents who seemed to live nearby.Menu is in Chinese only. There is no English and no 10% service charge. I decided to have the daily set of char siu with macaroni ($45). The soup was very salty and tasted just like MSG.  The macaroni was not  over cooked and still al dente. The char siu wasn't very good. A bit on the dry side.It came with a dinner bun and fried
更多
Wandering around Tsuen Wan, we decided to just eat at 康樂茶冰廳 because I was pretty hungry.
A very old cha chaan teng, it was filled with residents who seemed to live nearby.

15 瀏覽
0 讚好
0 留言


Menu is in Chinese only. There is no English and no 10% service charge. 


83 瀏覽
0 讚好
0 留言



73 瀏覽
0 讚好
0 留言



116 瀏覽
0 讚好
0 留言


I decided to have the daily set of char siu with macaroni ($45). The soup was very salty and tasted just like MSG.  The macaroni was not  over cooked and still al dente. The char siu wasn't very good. A bit on the dry side.

33 瀏覽
0 讚好
0 留言


It came with a dinner bun and fried egg. The egg was nicely cooked. The yolk was still runny. The bread was sweet and soft.


14 瀏覽
0 讚好
0 留言


Boyfriend had the satay beef with instant noodles in soup set ($45). The instant noodles were a bit too soft for my liking. The satay beef was very salty and not much satay taste. The beef was also very soft.

23 瀏覽
0 讚好
0 留言


It came with a slice of buttered toast and a ham omelette that was overcooked and was rubbery.

13 瀏覽
0 讚好
0 留言


Food wasn't great but it seemed to be popular among the people who live here as they were all regulars. I doubt we'd be back but at least the service was friendly.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2023-08-31
用餐途徑
堂食
人均消費
$50 (午餐)
等級3
33
0
2023-07-30 288 瀏覽
今日因為想食朱古力曲奇,所以特登來此食今日午餐.咖哩吉列豬扒飯-而家已經好少見一般食店主動將飯同汁分開上,見上菜時將汁同飯分過上,值得一讚,另外食到吉列豬扒還有肉汁,唔錯。凍檸檬茶少甜-唔算特別出色飲品。朱古力曲奇-唔多食店有得食朱古力曲奇,同曲奇都鬆脆,唔錯。
更多
今日因為想食朱古力曲奇,所以特登來此食今日午餐.
咖哩吉列豬扒飯-而家已經好少見一般食店主動將飯同汁分開上,見上菜時將汁同飯分過上,值得一讚,另外食到吉列豬扒還有肉汁,唔錯。
凍檸檬茶少甜-唔算特別出色飲品。
朱古力曲奇-唔多食店有得食朱古力曲奇,同曲奇都鬆脆,唔錯。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2023-07-30
用餐途徑
堂食
人均消費
$60 (午餐)
推介美食
  • 朱古力曲奇
等級4
4K
17
2022-10-03 1059 瀏覽
喺上篇新記嘅食評中提到前日(1-10-2022 Sat)朝因冇位而同老公嚟荃興徑,老公話食呢間咁舊嘅啦(上次食評係2020年7月5日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%87%B7%E8%88%8A%E4%B8%8D%E8%AE%8A-e3769289),我哋隔住玻璃門睇到full full地,開門後睇,老公見到有張卡位,於是入去坐.一坐低,個亞姐即問我哋食咩嘢?我都未睇menu有咩啱食,睇完後,老公要$37.00嘅A餐,要沙爹牛肉通同西煎雙蛋,加$3.00要凍奶茶,再要個椰撻.我要$36.00嘅D餐,漢堡扒火腿煎蛋配菠蘿油,要百事可樂,亞姐提我係汽水機嘅汽水.落完單,$8.00嘅椰撻即到,我哋未食住.然後兩杯嘢飲到嚟,凍奶茶正常冇問題.之後沙爹牛肉通同西煎雙蛋到嚟,我黐食件沙爹牛肉,夠腍同唔太辣,幾好嘅.通粉口感亦正常.然後我嘅漢堡扒火腿煎蛋配菠蘿油都到嚟,睇見個蛋黃穿咗.先食漢堡扒,一啖咬落去好油膩,完全唔想再食;菠蘿包大大個,個面仍脆,包身甜甜,地,件牛油都幾厚;火腿同煎蛋正常冇問題.最後食椰撻,都係嗰句,我唔
更多
喺上篇新記嘅食評中提到前日(1-10-2022 Sat)朝因冇位而同老公嚟荃興徑,老公話食呢間咁舊嘅啦(上次食評係2020年7月5日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%87%B7%E8%88%8A%E4%B8%8D%E8%AE%8A-e3769289),我哋隔住玻璃門睇到full full地,開門後睇,老公見到有張卡位,於是入去坐.

一坐低,個亞姐即問我哋食咩嘢?我都未睇menu有咩啱食,睇完後,
246 瀏覽
0 讚好
0 留言
老公要$37.00嘅A餐,要沙爹牛肉通同西煎雙蛋,加$3.00要凍奶茶,再要個椰撻.

我要$36.00嘅D餐,漢堡扒火腿煎蛋配菠蘿油,要百事可樂,亞姐提我係汽水機嘅汽水.

落完單,$8.00嘅椰撻即到,我哋未食住.
椰撻
$8
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
然後兩杯嘢飲到嚟,
百事可樂同凍奶茶
$3
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
凍奶茶正常冇問題.

之後沙爹牛肉通同西煎雙蛋到嚟,
沙爹牛肉通同西煎雙蛋
$37
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
我黐食件沙爹牛肉,夠腍同唔太辣,幾好嘅.通粉口感亦正常.

然後我嘅漢堡扒火腿煎蛋配菠蘿油都到嚟,睇見個蛋黃穿咗.
漢堡扒火腿煎蛋配菠蘿油
$36
16 瀏覽
0 讚好
0 留言
先食漢堡扒,一啖咬落去好油膩,完全唔想再食;
漢堡扒火腿煎蛋配菠蘿油
$36
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
菠蘿包大大個,個面仍脆,包身甜甜,地,件牛油都幾厚;火腿同煎蛋正常冇問題.

最後食椰撻,
椰撻
$8
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
都係嗰句,我唔係咁鍾意食椰撻,呢個唔係太甜,ok.

味道:除咗沙爹牛肉通係4分外,其餘都係3分.

服務:
原本都算ok,但我哋出去俾錢,問個亞姐除咗八達通外,有冇其他電子消費劵可能用,佢好晦氣咁答:”冇冇冇冇冇.”然後行咗去執枱.亞姐,我問得你就係俾錢,你答完我同收完我前面嗰個就走咗去,係咪即係我哋免費?我就即叫收錢.然後一個男嘅嚟收.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2022-10-01
用餐途徑
堂食
人均消費
$42 (早餐)
等級1
2
0
2022-05-10 639 瀏覽
We happened to try this 40-year-old Hong Kong-style cafe after hiking to Tai Mo Shan. Its interior design and decorations are good for nostalgia. The stir-fried beef spaghetti is SUPERB for its fresh and tasty beef. However, the price is only $50 something.
更多
We happened to try this 40-year-old Hong Kong-style cafe after hiking to Tai Mo Shan. Its interior design and decorations are good for nostalgia. The stir-fried beef spaghetti is SUPERB for its fresh and tasty beef. However, the price is only $50 something.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2022-05-09
用餐途徑
堂食
人均消費
$60
等級3
62
0
2022-05-09 513 瀏覽
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️(五⭐️為滿分)精美早餐A $36精美早餐B 雙拼 $35兩款都是沙爹牛同蛋嘅配搭一個是公仔麵🍜、一個是通心粉牛肉份量算多,味濃而不過咸公仔麵通粉煮得爽口不過淋港式茶餐廳質素👍🏻奶茶香滑,有茶味總結是 $40以下已經算抵食質素又唔錯舊式茶餐廳/ 冰廳已甚為罕見😮‍💨😮‍💨但不是住在附近又好難常常光顧茶餐廳也有提供港式西餅要不是之後有事做必定買一兩件享受一下🤤🤤
更多
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️
(五⭐️為滿分)


精美早餐A $36
精美早餐B 雙拼 $35

兩款都是沙爹牛同蛋嘅配搭
一個是公仔麵🍜、一個是通心粉
牛肉份量算多,味濃而不過咸
公仔麵通粉煮得爽口不過淋
港式茶餐廳質素👍🏻

奶茶香滑,有茶味
總結是 $40以下已經算抵食
質素又唔錯


舊式茶餐廳/ 冰廳已甚為罕見😮‍💨😮‍💨
但不是住在附近又好難常常光顧
茶餐廳也有提供港式西餅
要不是之後有事做必定買一兩件享受一下🤤🤤
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
40 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
126
0
2022-02-01 622 瀏覽
康樂茶餐廳,我由細幫襯到大,讀書嘅時候已經喺嗰度食下午茶餐,印象中十零蚊有交易,對學生哥而言真係貼地又好食。今日再重臨,裝修依然冇乜變,情懐仍舊。老夥計人手落單,上菜依然快靚正。沙嗲牛肉包$18 包面微微焗熱,入口香脆,沙嗲牛肉又軟又稔、沙嗲醬惹味,真係又平又好食。茶餐$41叉燒湯意叉燒不肥不靭,意粉彈牙,湯底美味,味精感不多。火腿奄列正常水準,蛋入口唔老餐包就係凍嘅。熱鴛鴦茶啡味道平均,奶夠滑,熱足夠,有水準。
更多

康樂茶餐廳,我由細幫襯到大,讀書嘅時候已經喺嗰度食下午茶餐,印象中十零蚊有交易,對學生哥而言真係貼地又好食。

今日再重臨,
裝修依然冇乜變,情懐仍舊。
老夥計人手落單,上菜依然快靚正。
沙嗲牛肉包$18
包面微微焗熱,入口香脆,沙嗲牛肉又軟又稔、沙嗲醬惹味,真係又平又好食。

茶餐$41
叉燒湯意
叉燒不肥不靭,意粉彈牙,湯底美味,味精感不多。

火腿奄列
正常水準,蛋入口唔老
餐包就係凍嘅。

熱鴛鴦
茶啡味道平均,奶夠滑,熱足夠,有水準。
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
230
0
2021-11-21 540 瀏覽
今日同朋友去城門水塘行下,撘小巴前係荃灣醫肚。見到呢個舊式茶記門口放著多款麵包蛋糕,內裏裝修都以舊式為主,所以就入去食個三文治Light Lunch。凍奶茶唔算好香濃,可能熱的會更好。奶油多的多士用用厚麵包,咬落去較實身,不過外面夠香脆,不錯。餐蛋治細心用了紙巾包好兩邊,蛋的厚度不錯,如果餐肉可以大塊少少會更好。呢到就算散叫都好抵食,30幾蚊就食到三文治加凍奶茶。另外一提,餐廳職員好有禮貌,我落單改來改去都好有耐性。==============================我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
更多
今日同朋友去城門水塘行下,撘小巴前係荃灣醫肚。見到呢個舊式茶記門口放著多款麵包蛋糕,內裏裝修都以舊式為主,所以就入去食個三文治Light Lunch。

凍奶茶唔算好香濃,可能熱的會更好。
凍奶茶
$15
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


奶油多的多士用用厚麵包,咬落去較實身,不過外面夠香脆,不錯。
奶油多
12 瀏覽
0 讚好
0 留言


餐蛋治細心用了紙巾包好兩邊,蛋的厚度不錯,如果餐肉可以大塊少少會更好。
餐蛋治
11 瀏覽
0 讚好
0 留言

餐蛋治
7 瀏覽
0 讚好
0 留言


呢到就算散叫都好抵食,30幾蚊就食到三文治加凍奶茶。另外一提,餐廳職員好有禮貌,我落單改來改去都好有耐性。
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


==============================
我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
奶油多
餐蛋治
餐蛋治
等級4
257
0
2021-11-08 290 瀏覽
每逢去親荃灣我都一定會找一找這間古老特色的茶餐廳淨係見到門口嘅裝潢同埋入面嘅格局已經知道呢間茶餐廳一定有歷史嘅痕跡每逢去到一間茶餐廳梗係要帶返個沙爹牛麵啦咁樣先至可以感覺到亦都認識到這間茶餐廳的功力 當然唔會令人失望啲面就爽口啲沙嗲牛肉入晒味大家有冇留意到呢一份腸仔煎雙蛋一睇就知道係老一輩茶餐廳先至會做到 再加埋一份厚厚的多士真係非常的開心順帶一提茶餐廳對面就係長面對月豆平豆好食的量凍豆腐花 下次嚟到順便幫襯埋先
更多
每逢去親荃灣我都一定會找一找這間古老特色的茶餐廳


淨係見到門口嘅裝潢同埋入面嘅格局已經知道呢間茶餐廳一定有歷史嘅痕跡

每逢去到一間茶餐廳梗係要帶返個沙爹牛麵啦

咁樣先至可以感覺到亦都認識到這間茶餐廳的功力 當然唔會令人失望
啲面就爽口啲沙嗲牛肉入晒味

大家有冇留意到呢一份腸仔煎雙蛋一睇就知道係老一輩茶餐廳先至會做到 再加埋一份厚厚的多士真係非常的開心

順帶一提茶餐廳對面就係長面對月豆平豆好食的量凍豆腐花 下次嚟到順便幫襯埋先
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
338
0
TEA
2021-09-15 365 瀏覽
最近文青又改路線喇! 唔再去打卡既餐廳 係改為去真正有歷史既老店茶餐冰室去食一件蛋糕一隻蛋撻果然打卡打到悶就會轉玩第2種路線 我都跟上熱潮介紹一下老店先呢間有幾十年歷史 已經第2代接手既茶冰室係最熱鬧既食街之上,真正做到日復一日 每日七點就準備開門 店門口維持住開幕時貼上既紅字呢種懷舊風味,真係無可取代呢度最出名既係佢每日新鮮焗製既麵包蛋撻同酥餅每一隻每一個都係飽滿大件 一件就足以令你飽上一個早上既活力麵包椰絲撻 朱古力曲奇 合桃蛋糕 卷蛋 波羅包 酥皮蛋撻 蝴蝶酥 皮蛋酥等等唔同美食別以為老店就會態度差,呢度既人都做左好多年,對客係好友善有禮貌評分8/10消費$20康樂茶冰廳荃灣荃興徑21號地下荃發大廈D座
更多
最近文青又改路線喇! 唔再去打卡既餐廳 係改為去真正有歷史既老店茶餐冰室去食一件蛋糕一隻蛋撻
果然打卡打到悶就會轉玩第2種路線 我都跟上熱潮介紹一下老店先
呢間有幾十年歷史 已經第2代接手既茶冰室
係最熱鬧既食街之上,真正做到日復一日 每日七點就準備開門 店門口維持住開幕時貼上既紅字
呢種懷舊風味,真係無可取代
呢度最出名既係佢每日新鮮焗製既麵包蛋撻同酥餅
每一隻每一個都係飽滿大件 一件就足以令你飽上一個早上既活力麵包
椰絲撻 朱古力曲奇 合桃蛋糕 卷蛋 波羅包 酥皮蛋撻 蝴蝶酥 皮蛋酥等等唔同美食
別以為老店就會態度差,呢度既人都做左好多年,對客係好友善有禮貌

評分8/10
消費$20
康樂茶冰廳
荃灣荃興徑21號地下荃發大廈D座
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
240 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$11
等級3
42
0
2021-09-13 236 瀏覽
好鍾意食康樂,有種以前嘅味道,個個星期都起碼要嚟食一次早餐。花款唔係多,但有我至愛,傳統港式茶餐廳早餐,唔使搞新花樣。最鍾意佢煎雙蛋,半生熟,好滑,配湯粉,沙嗲牛無得輸,加埋杯奶茶,真係好完滿。傳統茶餐廳要搭枱,座位有點迫,坐得唔算舒服,就係舊式嘅感覺囉!😉😉伙記阿姐和阿哥都有禮貌,又唔會趕人嘅,我通常週末去食早餐都有人等位,不過食完就走啦,無謂阻人做生意。😆😆另外我都鍾意食茶餐,有傳統港式火腿奄列,而家唔係度度有得食。😋😋
更多
好鍾意食康樂,有種以前嘅味道,個個星期都起碼要嚟食一次早餐。花款唔係多,但有我至愛,傳統港式茶餐廳早餐,唔使搞新花樣。最鍾意佢煎雙蛋,半生熟,好滑,配湯粉,沙嗲牛無得輸,加埋杯奶茶,真係好完滿。
傳統茶餐廳要搭枱,座位有點迫,坐得唔算舒服,就係舊式嘅感覺囉!😉😉
伙記阿姐和阿哥都有禮貌,又唔會趕人嘅,我通常週末去食早餐都有人等位,不過食完就走啦,無謂阻人做生意。😆😆
另外我都鍾意食茶餐,有傳統港式火腿奄列,而家唔係度度有得食。😋😋
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
82
2
2021-04-01 575 瀏覽
咁啱同男朋友去荃灣行街因為未食lunch所以好肚餓 行到攰,喺路德圍附近是但入咗間茶餐廳食嘢 餐廳畀我嘅感覺係充滿懷舊feel 就係鍾意呢種茶餐廳,夠親切其中有位老侍應,服務態度好好做嘢又勤快 又細心,好有親切感仲好有禮貌添,所以令我哋印象深刻佢幫我哋落完單之後,叫我哋等一陣食物好快就會到我哋一人嗌咗一杯凍飲 我飲七喜,男友飲凍檸茶唔知點解總係覺得茶餐廳啲汽水特別好飲天氣又咁鬼熱,飲一啖真係透心涼我就嗌咗炸雞髀配薯條,都等咗一陣先上枱由於係啱啱炸出嚟,所以仲係熱騰騰因為太肚餓所以好心急食,點知熱到辣親條脷薯條睇落同m記嘅差唔多大細味道食落去都好似,不過呢間嘅質感就實淨啲,脆啲雞髀就大細適中,肉唔算多唔算肥美不過呢~炸得有少少乾,所以雞髀嘅肉汁可能因為太大火所以被吸乾好食就好食嘅啲,肉炸到脆卜卜但係有少少硬,如果唔係炸得咁over會好啲嘅味道嚟講,都有少少淡,唔夠鹹男友就嗌咗西多士,反而呢個就有啲驚喜 因為個樣望落去麻麻地,但味道反而又幾香口餐廳仲畀埋一大樽蜜糖我地牛油又一大片,睇見都流口水可以自己按鍾意嘅份量加落去
更多
咁啱同男朋友去荃灣行街
因為未食lunch所以好肚餓
行到攰,喺路德圍附近是但入咗間茶餐廳食嘢
餐廳畀我嘅感覺係充滿懷舊feel

就係鍾意呢種茶餐廳,夠親切
其中有位老侍應,服務態度好好
做嘢又勤快 又細心,好有親切感
仲好有禮貌添,所以令我哋印象深刻

佢幫我哋落完單之後,叫我哋等一陣
食物好快就會到




我哋一人嗌咗一杯凍飲
我飲七喜,男友飲凍檸茶
唔知點解總係覺得茶餐廳啲汽水特別好飲

天氣又咁鬼熱,飲一啖真係透心涼
6 瀏覽
0 讚好
0 留言






我就嗌咗炸雞髀配薯條,都等咗一陣先上枱
由於係啱啱炸出嚟,所以仲係熱騰騰

因為太肚餓所以好心急食,點知熱到辣親條脷
薯條睇落同m記嘅差唔多大細
味道食落去都好似,不過呢間嘅質感
就實淨啲,脆啲

雞髀就大細適中,肉唔算多唔算肥美
不過呢~炸得有少少乾,所以雞髀嘅肉汁
可能因為太大火所以被吸乾
好食就好食嘅啲,肉炸到脆卜卜但係
有少少硬,如果唔係炸得咁over會好啲嘅
味道嚟講,都有少少淡,唔夠鹹
16 瀏覽
0 讚好
0 留言





男友就嗌咗西多士,反而呢個就有啲驚喜
因為個樣望落去麻麻地,但味道反而又幾香口
餐廳仲畀埋一大樽蜜糖我地
牛油又一大片,睇見都流口水
可以自己按鍾意嘅份量加落去

6 瀏覽
0 讚好
0 留言



(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-03-28
用餐途徑
堂食
人均消費
$50 (下午茶)
等級2
12
0
2020-07-18 954 瀏覽
假日走走荃灣區,路德圍這個地方大家應該聽聞過😁😁圍繞住都係食肆林立的地方,經常人群聚集地方吃小食的,在餐廳門口排隊等候的,呢個地方可以說是香港美食點之一,大家有空不妨一試😍😍今次來到一間有四十多年歷史的茶餐廳😲😲比我年紀大😂😂服務員都一把年紀了😅😅聽聞包是出名的,新鮮出爐,我目測菠蘿包很吸引😋😋蛋撻也不錯的😍😍另外很多美食及飲科外面的茶餐廳沒有的,例如什果刨冰,滾水鮮蛋等等
更多
假日走走荃灣區,路德圍這個地方大家應該聽聞過😁😁圍繞住都係食肆林立的地方,經常人群聚集地方吃小食的,在餐廳門口排隊等候的,呢個地方可以說是香港美食點之一,大家有空不妨一試😍😍今次來到一間有四十多年歷史的茶餐廳😲😲比我年紀大😂😂服務員都一把年紀了😅😅聽聞包是出名的,新鮮出爐,我目測菠蘿包很吸引😋😋蛋撻也不錯的😍😍另外很多美食及飲科外面的茶餐廳沒有的,例如什果刨冰,滾水鮮蛋等等
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-07-18
用餐途徑
堂食
人均消費
$40 (下午茶)
推介美食
  • 凍咖啡
等級4
4K
17
2020-07-05 760 瀏覽
今(5-7-2020 Sun)朝同老公去買西瓜俾爸爸前,食個早餐,諗無可諗喇,行到嚟路德圍,老公見到呢間,就話呢間啦,ok. 啱啱重有卡位,我哋都係要$34.00嘅早餐A,老公要沙爹牛肉通同西煎雙蛋,加$3.00要凍奶茶少甜.我要雪菜肉絲米同餐肉煎蛋,要七喜.老公再加個椰撻,要$7.00.椰撻即到,其實我唔好椰撻,都食一啖吧,佢幾甜嘅.餐肉煎蛋,煎蛋係半生熟蛋,好正.餐肉得半件重要薄切.雪菜肉絲米口感同味道都正常又唔太鹹.我覺得老公杯奶茶茶味好淡.味道係2.33分上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%BA%B7%E6%A8%82%E8%8C%B6%E5%86%B0%E5%BB%B3-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-r15724/reviews?page=4
更多
今(5-7-2020 Sun)朝同老公去買西瓜俾爸爸前,食個早餐,諗無可諗喇,行到嚟路德圍,老公見到呢間,就話呢間啦,ok.

啱啱重有卡位,我哋都係要$34.00嘅早餐A,老公要沙爹牛肉通同西煎雙蛋,加$3.00要凍奶茶少甜.我要雪菜肉絲米同餐肉煎蛋,要七喜.老公再加個椰撻,要$7.00.
261 瀏覽
0 讚好
0 留言
360 瀏覽
1 讚好
0 留言

椰撻即到,
椰撻
$7
64 瀏覽
0 讚好
0 留言
其實我唔好椰撻,都食一啖吧,佢幾甜嘅.

餐肉煎蛋,煎蛋係半生熟蛋,好正.餐肉得半件重要薄切.
餐肉煎蛋
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
雪菜肉絲米
雪菜肉絲米
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
口感同味道都正常又唔太鹹.
西煎雙蛋
16 瀏覽
0 讚好
0 留言
沙爹牛肉通
15 瀏覽
0 讚好
0 留言

我覺得老公杯奶茶茶味好淡.
凍奶茶少甜同七喜
$3
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
味道係2.33分

上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%BA%B7%E6%A8%82%E8%8C%B6%E5%86%B0%E5%BB%B3-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-r15724/reviews?page=4
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-07-05
用餐途徑
堂食
人均消費
$39 (早餐)