2021-07-20 0 瀏覽
一直都好想黎試下依間好出名既雞湯拉麵聽講係日本過江龍黎入到去個整拉麵area真係有個日本人係到 整緊拉麵同湯底環境方面:以拉麵店黎講 地方幾大下 感覺幾高檔次 店員服務態度都好好食物方面:我地就叫左最出名既白雞湯拉麵同一份炸雞個拉麵要138$ 咁我對佢都有一定既expectation 啦拉麵一到 第一時間緊係要試試佢個湯底先啦濃濃既白雞湯 一入口好有驚喜 就好似用左超多隻雞煮左N多個鐘咁 超濃味!!!另外一提 前面果幾條黃色野又炸得幾好味肉就2大塊以138$既拉麵黎講 我覺得未食過既好值得黎試一試 不過食第二次 我就未必會啦 終於都有小小貴
一直都好想黎試下依間好出名既雞湯拉麵
聽講係日本過江龍黎
入到去個整拉麵area真係有個日本人係到 整緊拉麵同湯底

食物方面:我地就叫左最出名既白雞湯拉麵同一份炸雞

拉麵一到 第一時間緊係要試試佢個湯底先啦

另外一提 前面果幾條黃色野又炸得幾好味
肉就2大塊

2021-07-06 149 瀏覽
中午經開跑馬地,最鍾意的其中一間雞白湯拉麵。湯濃,面有口感,炸牛蒡,靜。幾好!我鍾意沾麵多些,但好似大家都點雞白湯拉麵🤣服務到位,食物上台快靚正!good!!
我鍾意沾麵多些,但好似大家都點雞白湯拉麵🤣
服務到位,食物上台快靚正!good!!
雞湯沾麵
雞湯沾麵
呢一間是來自大板銀座的Zagin Soba,最出名的招牌拉麵{雞白湯拉麵},除了拉麵還有沾麵選擇😋由門口到餐廳裝修都是日式簡潔風格,一般有卡位和bar枱之分,坐位都較為寬躺,整個環境都走簡約日系風格,平靜的環境令人專心享受美食。————————————————————————·拉麵·- 海鮮。雞 拉麵首先以雞拉麵做基本,還加入蝦乾和魚乾,所以讓湯底的鮮味升華至另一個層次,有好濃厚的海鮮鮮味🤤🤤🤤 叉燒肥瘦適中,而且肉質嫩滑👍🏻 - 雞沾麵而雞沾麵的湯底就好像把一隻雞的精華都濃縮在湯裡😋讓每一口都能感受濃厚的雞鮮味🤤而沾麵的麵質比湯麵更厚身,所以口感上會較硬~~~美中不足的是,沾麵的沾湯很容易就涼掉,需要大口大口的完食,而且沾麵吃到後期很容易感到膩~~~————————————————————————·提醒·它們的麵是不可以選擇軟硬度,而且叉燒基本沒有調味,但是湯底已經夠濃厚,相信會中和味道~~~ (我特別喜歡它們的牛蒡,非常酥脆,也完全沒有油膩的感覺,不建議過度泡在湯底裡,只沾一下下,然後夾住拉麵和湯底一起吃,嘩🤤🤤🤤 我要流口水了

————————————————————————

雞沾麵
2021-03-13
海鮮°雞 拉麵
雞沾麵
呢間座銀拉麵店,相信好多人都唔會陌生,因為有唔少人已經介紹過佢😃今次就到小編親身去試下係咪真係咁好食啦🤤餐廳地點幾隔涉,小編同朋友仔都搵咗陣路🤣大家去之前記得google map定喇🗺🐥雞白湯拉麵 ($138)雞白湯好濃味,上面有啲好似cappucino嘅泡沫😌飲落好清甜,口感好滑🤪湯麵嘅麵質比較淋身,唔係好彈牙,唔知係咪煮耐咗,認真一般☹️碗麵有一塊雞肉一塊豚肉😯兩款肉都好嫩滑,小編估應該係低溫煮🥰但淨係得一片,有啲唔夠喉🥺另外仲有舊脆卜卜嘅炸牛蒡,但就冇乜味🤣總括嚟講佢湯底出色,麵就有啲失望😢🐥雞沾麵 ($148)沾麵味道幾有驚喜,湯底比湯麵嘅更加濃郁同creamy,適合重口味人士😋而且拉麵好掛湯,麵質幾煙韌😄配料同湯麵一樣所以就唔多講喇☺️可惜沾麵最重要嘅就係碗湯要夠熱,但佢只係做到開頭熱,食食下就凍,所以要盡快食🤥如果大家去嘅話,建議叫沾麵就得🤫🌟6.5/10

🐥雞白湯拉麵 ($138)

🐥雞沾麵 ($148)

🌟6.5/10
2021-05-31
2021-05-29 191 瀏覽
餐廳環境不錯,午餐食物選擇不多,但食物味道不錯,麵夠爽,白湯底味道鮮甜,另海鮮湯底很鮮味,魚乾蝦乾味香甜,流心蛋可以。價錢適中,服務員態度非常好,值得讚賞,整體不錯
2021-05-27 204 瀏覽
呢間來自大阪的座銀Zagin Soba,招牌濃雞白湯,有提供拉麵和沾麵,今次就試吓比拉麵更濃味嘅沾麵。雞白湯沾麵 $148之前食過佢哋嘅雞白湯拉麵,沾麵嘅雞白湯比拉麵嘅湯底更加濃稠,帶有泡沫的口感。沾麵比一般拉麵粗身,唔可以選擇麵的軟硬度。麵條煮得軟硬適中,質感Q彈亦十分掛汁,可以吸收湯汁嘅精華。沾麵會配上兩片肉片,一片係雞胸,一片係豬肉(?!) 薄薄地肉質柔軟但無乜肉味,不過吸收湯汁後食落又唔錯。配菜牛蒡炸得香脆,可以當小食亦可以浸湯食。總括而言:呢度嘅雞白湯味道濃稠鮮味,比一般沾麵嘅豚肉濃湯清爽,唔會死鹹亦無咁油膩,屬於中等重口味之選。除咗招牌濃雞白湯,間中會推出一啲特別嘅限定口味,好似龍蝦、蟹、海膽,牡蠣等等,有興趣不妨一試!

雞白湯沾麵 $148

2021-04-19 499 瀏覽
難得路過跑馬地發現好多舖都關咗門得呢間門口有人龍原來係久仰大名雞白湯拉麵久違了決定試試湯底:很有層次的雞白湯雞的鮮甜湯底body 濃稠但卻不死鹹好高水準的湯底店家可以把湯底上半部打入空氣形成氣泡你可以想像為卡布奇諾的效果為多謝次的湯底再添加多一點順滑的口感麵:麥香味重嚼勁十足而且掛湯不得之了牛蒡:很特別的存在炸得酥脆酥脆的但不帶一點油溢味個人建議不要浸泡在湯底就這樣吃配上啤酒絕對是星期五夜晚的爽快之選煙燻溏心蛋:吃吧,會有驚喜不想吧所有都寫出來有時自己冒險也很好
難得路過跑馬地

吃吧,會有驚喜
不想吧所有都寫出來
有時自己冒險也很好
2021-04-19 292 瀏覽
打波前同波友係跑馬地附近搵嘢食店舖距離跑馬地球場 電車總站果邊兩個街口到 望左兩望先見到 招牌唔係太顯眼由於我地五個人都無尊重過約既時間 導致第一位到既朋友等左50分鐘到😂 雖然等位時間耐 不過出菜時間快佢晚巿menu 款式唔算多 麵得三款 一個迷你飯 一啲小食咁我哋四人點左三個雞沾麵,一個雞白湯麵,同兩份炸雞share (一份有三舊)麵底好煙韌 沾麵汁好濃郁沾麵汁面頭上面有層泡 好似係佢地特色黎 不過我個人就麻麻地個汁有泡底 所以我不開左汁入面有啲雞粒個麵對我同幾位女仔朋友黎講好大 食完超飽呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)炸雞好食 入面仲好juicy! 呢張有花紋先係紙巾 黑色果張係圍裙黎 唔好用錯😂餐廳座位唔算多 開放式廚房 比人感覺有啲似日本啲拉麵店 由於我地有五個人 又等得太耐 所以有位朋友就自己坐開左😂題外話:佢個廁所有好多野provide, 女性用品,牙膏牙刷,漱口水,lotion等等,賓至如歸feel呢
打波前同波友係跑馬地附近搵嘢食

店舖距離跑馬地球場 電車總站果邊兩個街口到

望左兩望先見到 招牌唔係太顯眼

雖然等位時間耐 不過出菜時間快

麵底好煙韌 沾麵汁好濃郁

汁入面有啲雞粒

炸雞好食 入面仲好juicy!

呢張有花紋先係紙巾 黑色果張係圍裙黎 唔好用錯😂

餐廳座位唔算多 開放式廚房 比人感覺有啲似日本啲拉麵店

由於我地有五個人 又等得太耐 所以有位朋友就自己坐開左😂

2021-04-17 329 瀏覽
雞白湯拉麵湯底濃厚唔假🤩完全就係屋企嘅雞湯唔油膩版,面仲有好綿密嘅泡(搞到我忍唔住影closeup)好似cappuccino 咁。平時食拉麵好少飲湯但呢到真係忍唔住飲哂雞肉好滑(但唔係雞髀肉嗰種,純粹係好似無哂纖維,所以個人唔係好鐘意),豬肉好薄切但好嫩無筋👍炸牛蒡:略嫌唔夠脆但都好食🤩見好多熟客叫佢多牛蒡比較可惜嘅係麵,無乜麥香,麵質亦一般、無乜彈性。坦白講呢個價位嘅拉麵我覺得佢應該要做好啲麵😕Something trivial 但個廁所都值得一提🤣有化妝棉、棉花棒、衞生巾、漱口水,仲有塊化妝鏡,真係好有日本嗰種幫你諗好哂嘅貼心(但有幾位侍應好粗魯)平日1點幾出黎已經要等枱,可想而知有幾受歡迎👏

炸牛蒡:略嫌唔夠脆但都好食🤩見好多熟客叫佢多牛蒡

平日1點幾出黎已經要等枱,可想而知有幾受歡迎👏
雞白湯拉麵
今次要介紹嘅餐廳係位於跑馬地嘅座銀,係大阪過江龍嘅拉麵店,主打雞白湯拉麵和沾麵。店內吧枱或者一般座位可供選擇。我哋當日去嘅時間尚早,所以就唔需要排隊。總結而言,座銀係我哋喺香港食過最好食嘅雞白湯沾麵同拉麵 ,即使價錢較進取,我哋仍然覺得值得一試,我哋亦會再次到訪。餐廳都有提供圍裙同埋濕紙巾,著恤衫去都唔需要擔心。兩款麵都好吸引好好食,但我哋認為沾麵更勝一籌。Zagin is located in Happy Valley, and is a ramen restaurant that originated from Japan Osaka. Zagin is well-known for its chicken soba. As we visited quite early on that day, so there're plenty of seats. To conclude, Zagin is the best chicken soba we have had so far. Although the pricing is relatively higher than the a
Zagin is located in Happy Valley, and is a ramen restaurant that originated from Japan Osaka. Zagin is well-known for its chicken soba. As we visited quite early on that day, so there're plenty of seats. To conclude, Zagin is the best chicken soba we have had so far. Although the pricing is relatively higher than the average ramen, we still agree that it is worthwhile to have a try. They will provide you with aprons, so you don't have to worry about wearing a suit. Among the two, we prefer the tsukemen more.

雞白湯拉麵 (Chicken Soba) $138

雞湯用咗泡沫咖啡嘅打泡方法,令到佢有一層層嘅泡沫,飲落真係比較 Creamy 同滑,富有濃郁嘅雞味,相對豚骨拉麵冇咁膩。叉燒同雞肉都處理得好好,肥瘦均勻且肉質嫩滑,一旁點綴嘅牛蒡亦都炸得好香脆。
They intentionally create a layer of foaming on top of the chicken soup, to give a creamy and smooth texture to the chicken broth. The chicken broth tastes rich, and will not taste as greasy as tonkotsu ramen. The barbecued pork and chicken have an adequate level of fat, that gives a tender texture. The burdock on top is extremely crispy.

雞白湯沾麵 (Chicken Tsukemen) $148

沾麵嘅湯底較拉麵更加濃郁,加上本身嘅質感更有質量比拉麵更加好食。沾麵嘅質地更為彈牙,而且掛湯能力好好,好好咁將雞白湯嘅味道融入到沾麵本身。儘管湯底內嘅雞肉相對雞白湯拉麵嘅韌,但連同湯底嘅質量去考慮仍然於整體上較出色。
The broth of tsukemen is even richer than the ramen one, and the soba itself has a springy texture that can fully absorb the chicken flavour of the chicken broth. Although the chicken in the broth is tougher than the ramen one, after considering the quality of the chicken broth, we still agree that the tsukemen performs better in overall.

煙燻玉子 (Smoked Japanese Egg) $15

不過不失,煙熏嘅味道唔算突出,可以唔使突登去試,下次會嘗試唐揚炸雞
The flavour is not as outstanding as we expected. We don't think it is worthwhile to try at this price. We would prefer to try the fried chicken in our next visit.

座銀

Zagin Soba
📍跑馬地景光街13號地下A舖
📍G/F, 13A King Kwong Street, Happy Valley
2021-04-01 273 瀏覽
第一次食嘅時候係係日本大阪。當時一心只係想係住宿附近揾間會開到好夜嘅食肆醫飽個肚。但食完一次之後,果個trip完之前再食一次。之後到香港開舖,我就時不時都黎食。香港同大阪食到嘅味道係冇分別嘅。差不多次次都會食佢嘅白雞湯拉麵!濃濃白滑嘅雞湯底,微微蛋香軟硬度適中嘅拉麵,薄切雞片,再加上鮮炸牛蒡。呢個組合簡直無敵,超好味。每次都會飲晒佢湯底。個人覺得湯拉麵比沾麵更出色,可能沾麵個湯比較快凍。服務方面,佢地都好體貼,見到你食完會幫你換熱茶。另外,有次前面有位孕婦客人order左湯拉麵,侍應主動問客人要唔再煮熟啲雞,因為怕正常嘅會偏生。好體貼。本人極力推薦白雞湯拉麵🍜

個人覺得湯拉麵比沾麵更出色,可能沾麵個湯比較快凍。

本人極力推薦白雞湯拉麵🍜
2021-02-27
2021-03-30 113 瀏覽
上兩星期係中環分店食過1次之後就一直念念不忘,呢次係銅鑼灣買完野又唔趕時間,又記得有人話跑馬地座銀做得比中環座銀更出色更好食,就戚起條筋搭電車搭到跑馬地試下。跑馬地店有啲隱蔽,唔係好覺眼哈哈menu都係個幾樣野啦,雞白湯,雞沾麵,我地2個人都揀左雞沾麵,重口味之選,2個人都加埋蛋碗沾麵汁或者我叫佢做湯啦,真係好濃郁,真係好似將我條脷沉落好多隻雞既精華到咁但跑馬地店個汁係暖至偏室溫,呢點就真係麻麻啦,希望可以改善下中環店就暖上

跑馬地店有啲隱蔽,唔係好覺眼哈哈

中環店就暖上

2021-03-22 201 瀏覽
由於太耐無得去日本 真係好掛住日本既拉麵😭聽講呢間沾麵好好食所以放工都專程搭去跑馬地一試 餐廳可以揀既麵唔多 麵有3款-雞白湯拉麵-雞 沾麵-海鮮 雞 拉麵我地就揀左雞沾麵 , 炸雞 同埋糖芯蛋個湯真係超香 好rich 但又唔會好咸 而且d麵好掛湯🤤 麵既份量都唔細!湯入面仲有荀 同埋有炸牛蒡 超好食呀呢個🤩 如果可以加錢要炸牛蒡就好啦至於炸雞就正常 糖芯蛋 我個人喜歡個蛋黃再生d 下次想再試下佢既雞白湯拉麵😋
由於太耐無得去日本 真係好掛住日本既拉麵😭
聽講呢間沾麵好好食
所以放工都專程搭去跑馬地一試

餐廳可以揀既麵唔多
麵有3款
-雞白湯拉麵
-雞 沾麵
-海鮮 雞 拉麵

我地就揀左雞沾麵 , 炸雞 同埋糖芯蛋
個湯真係超香 好rich 但又唔會好咸
而且d麵好掛湯🤤 麵既份量都唔細!

至於炸雞就正常
糖芯蛋 我個人喜歡個蛋黃再生d

下次想再試下佢既雞白湯拉麵😋
雞  沾麵
雞  沾麵
2021-03-22 124 瀏覽
全港數一數二嘅日本過江龍雞白湯拉麵,據稱湯底以原隻雞高溫及長時間熬製至奶白色,味道極濃郁!師傅仲會將雞白湯用攪拌棒打成輕盈泡沫,就好似Cuppuccino 咁,令口感更細滑!我其實都已經食過幾次,湯底依舊係咁濃郁同creamy!不過呢..今次食就覺得雞味冇之前食過嘅咁出同濃...-今次我哋2個人叫咗兩碗麵,一份炸雞同埋一份溏芯蛋,好飽好滿足!😋-《雞白湯拉麵》碗麵上枱熱辣辣,湯底好creamy,拉麵尚算彈牙而且掛湯力高!嗰兩片慢煮叉燒同雞胸肉都煮得剛剛好,非常嫩滑!🤤而我最欣賞嘅就係脆身嘅炸牛蒡薄片,浸完湯食冇咁油膩之餘仲keep到口蒡嘅香同口感,令成碗麵昇華咗好多!😍-《雞白湯沾麵》沾麵個湯底比湯拉麵更加濃,湯係熱湯而麵就係凍麵。沾麵嘅麵條比湯拉麵嘅粗,麵質爽彈掛湯力亦高。不過個湯就好快變凍,想加熱嘅可以同店員講,佢會幫你叮返熱(不過叮完都係好快凍😂)。另外,如果最後想飲埋啲湯但又覺得好濃嘅話,可以叫店員俾清湯你加落去,會淡同清好多。Btw跟沾麵嘅炸牛蒡份量就極之少,好唔夠喉呀!😫-《座銀炸雞》炸雞炸得都算脆,肉質亦都幾幾juicy同嫩滑,正常水準啦!-《棵木煙燻糖芯蛋》拉麵本身係唔
《雞白湯拉麵》

《雞白湯沾麵》
Btw跟沾麵嘅炸牛蒡份量就極之少,好唔夠喉呀!😫

《座銀炸雞
炸雞炸得都算脆,肉質亦都幾幾juicy同嫩滑,正常水準啦!
《棵木煙燻糖芯蛋》
拉麵本身係唔包溏芯蛋嘅,要額外加$15一隻!呢到嘅蛋煮熟入味之後會再以棵木煙燻,不過講真,燻木香味唔重,食落唔多覺煙燻過,有啲失望..😶

總括嚟講呢間拉麵係特別同幾好食嘅,不過價錢略貴,性價比就偏低了..🙈
2021-03-19 115 瀏覽
午飯時間同同事一齊經過呢區,第一次去,聞說話有間好出名既日式拉麵店於是入去試試,好彩當時唔多人,好快入到去就有位座。環境清潔乾淨舒適,餐牌唔算多選擇~我只點左個雞白湯拉麵,出餐十分快唔洗點樣等。賣相好特別,碗身比較高,d長蔥炸左做一個花型裝飾,食得睇得,麵份量好充足食到落底都仲夾到有麵,雞湯底夠濃厚夠熱配有紫洋蔥,雞肉份量亦都足夠大份。好好味好滿意,最後成個湯底都飲埋。飽飽地飲啖熱茶清一清個口,消下滯。真係值得一試👍🏻
環境清潔乾淨舒適,餐牌唔算多選擇~
我只點左個雞白湯拉麵,出餐十分快唔洗點樣等。
  • 雞白湯拉麵