2020-04-25 1978 瀏覽
單睇標題,一定以為亂噏一通,睇完整篇食評就知道言出有因。晚上的尖沙咀,又要搵飯食。一路走一路走,不知不覺走到去 K11 附近,決定就在商場裏搵間餐廳食飯。水牌內見到「幸福鳥」,名字很特別,而且又是食日式串燒;啱口味,就揀這間。配合餐廳名字「幸福」,門面刻意模仿日本的神社進行設計:門口旁邊的迷你版「手水社」、玻璃外牆上的木制「繪馬」。翻查一下 OpenRice 上的資料,原來餐廳去年開業初期,門面並沒有掛上任何「繪馬」,只在餐廳內設有一堵祈福牆供客人掛「繪馬」;後來掛上「繪馬」的客人越來越多,將餐廳外牆也佔據了。細心察看,不少許願都關係到去年由反對修訂逃犯條例衍生的反政府示威,究竟香港人的內部矛盾何時才可以消除?靠門口位置設有一個串燒吧,再往內走就是座位區。一如其他餐廳的近期狀況,客人唔算多。也因為客人唔多,才留意到牆上一張海報;原來餐廳又是某某飲食集團旗下,似乎要在香港真真正正獨資經營一間個體戶小餐廳,是一件很困難的事情?「鳥」在日文解作「雞」,日本最常見的雞料理,首推「焼き鳥」,即「雞串燒」。九州博多地區將「焼き鳥」進一步拓闊成為「串焼き」,運用了更多食材,吸引更多客人。所以,從餐廳
「鳥」在日文解作「雞」,日本最常見的雞料理,首推「焼き鳥」,即「雞串燒」。九州博多地區將「焼き鳥」進一步拓闊成為「串焼き」,運用了更多食材,吸引更多客人。所以,從餐廳名字已見端倪,「幸福鳥」就是一間日式串燒餐廳。
打開餐牌,前面幾頁是各款串燒,可以隨便落單,但餐牌上的佐酒小食及其他和食就統統暫停供應。原來,除了開放式串燒吧之外,熟食廚房內一個員工都沒有;原因當然是近月生意大幅減少,餐廳要降低成本。
餐廳主打的雞串燒料理全部使用日本進口華味鳥,根據筆者所知,日本九州博多地區有一間馳名雞肉湯鍋料理專門店「華味鳥」(註:筆者曾經光顧,非常好味!),就是採用了老闆自家農場培養的雞種華味鳥;莫非「幸福鳥」就是從九州進口同一品種的雞食材?
原本想叫一客華味鳥雞盛合(6 本),但全部是指定款式、不能選擇,當中包括一串雞腎及一串雞心,唔啱食,只好放棄。之後想單點雞肝,又沽清。好彩其他串燒仍然有得供應。華味鳥雞脾肉($35)有四款口味選擇:鹽燒、汁燒、紫蘇梅醬及山葵,揀了最傳統、兼最能夠保持原汁原味的鹽燒。第一輪串燒連同雞皮($28)雞軟骨($28)一齊送上。雖然並非明火炭燒,少了炭香;但餐廳採用串燒專用高溫電爐,仍然能夠做到表面焦香效果。單從外觀,很難區別雞皮及雞軟骨;雞脾肉的賣相也不好,一塊大、一塊細。味道方面有點失望,雞皮串得太緊貼,每塊只是部分香脆、但部份就仍然腍滑,未能做到整塊香口的雞皮。雞軟骨較為好食,香口、爽脆。雞脾肉也稍為失望,肉質雖然彈牙、有雞味,但有點乾硬、欠缺了嫰滑。
幸福鳥(免治軟骨雞肉串)($32)有四款口味選擇:鹽燒、汁燒、芝士及激辛,揀了鹽燒及汁燒各一串。不愧是餐廳推介,有雞肉味、亦有雞軟骨的香脆咬口。本來汁燒最配合免治軟骨雞肉棒,略帶甜的日式醬汁,既方便沾上生雞蛋黃,更可提升蛋黃香味;只可惜「幸福鳥」的幸福鳥(免治軟骨雞肉串)沒有配搭生雞蛋黃,影響了味道。
幸福鳥(免治軟骨雞肉串)
華味鳥雞手羽先($38)雞皮燒得夠香脆,雞肉仍然有肉汁,好食過雞脾肉。
華味鳥雞手羽先
牛脷串($88)只得四塊,比起其他款式的串燒,定價有點唔合比例地偏貴;不過,又實在很好味。彈牙、少少煙靭又咬口,咬落充滿肉汁。
牛脷串
比起牛脷串,特選牛肋骨($168)相對抵吃,份量夠多。牛肋肉雖然及不上肉眼或者西冷,少了幾分油脂甘香,肉質也未夠鬆軟;但卻勝在肉味濃,有少少嚼勁之餘、又不會韌。很好吃。
特選牛肋骨
蒜香粟米($58)燒飯糰($38)燒烤得幾好,尤其是粟米,有少許燒焦之餘,每粒粟米仍然爽甜。
蒜香粟米
燒飯糰
以日式串燒店來說,「幸福鳥」未算很出色,勝在地利位置很好、價錢亦唔算很貴。晚上8:30左右結帳離開,商場內除了餐廳以外的其他商店差不多已經全部關門,疫情的影響真的很大。
2020-02-22
特選牛肋骨
蒜香粟米
食物是正常的,加上餐廳的環境,$400多 $500人頭費可接受。可惜店鋪(不知道是該餐廳的政策還是店員本身)的座位安排欠佳,令人吃得不安心。明明餐廳有足夠空間和座位,但居然把所有客人密集地安排到同一角落用餐,而且是枱貼枱(有貼上分隔紙板但感覺擠逼)。即使是走廊位的座位,雖然和另一張枱之間有空位,但非常狹窄,也沒有安裝分隔的紙板。原本來這裏吃飯的原因是覺得這裏空間夠大,可安心進餐,誰不知連普通茶餐廳/ 快餐店的安排也比不上。另外,店員持續性地聊天,而且聲浪過大,完全不介意客人聽到他們的對話內容,略欠專業,有點受騷擾的感覺。總結是這餐廳的食物算得上是好吃,但不是令人再三回味的那種。由於用餐體驗方面欠佳,試了一次便可以了,畢竟還有許多同類和好吃的餐廳可選擇。

• 醬燒日本魷魚筒
2020-07-08 61 瀏覽
同朋友晚上約會飯局,行過K11 見到泥個門面裝修好日式😙感覺去咗日本咁🙈🙈食物質素好⋯不太濃味⋯我和我朋友都喜歡😆店員服務態度非常好,亦細心介紹不同既優惠,環境舒適👍🏻
2020-07-03 129 瀏覽
必定先要讚店舖設計好有特色,就似去左日本神社⛩️,同埋帶位前會敲2下門口超大既鼓🥁 幾得意咁不過坐低左叫野食就另一個世界,店員服務比較懶散,唔係好理啲客,無論係收碟定添茶,都一樣咁慢。 🥺男豆腐係比較出色既一道菜,因豆腐有豆味。但諗深一層 啲豆腐都係買返黎,如果為左件豆腐去食就有點傻😂另外都想講下乳豬,好嫩,有bb豬既味🤪🤪出世無耐就被人食(本人就唔喜歡未成年既小豬,覺得有陣奶羶味。)其他菜式請參考圖片,中規中矩啦。喺bar枱睇住佢煮特別有風味,間中見到爐中一條火舌伸出黎,襲擊最近的串燒,佢地彷彿大叫if we burn u burn with us! hahahaaa總結:其實就唔係難食既,但又唔係好好食,服務亦一般,一講錢就傷感情。😢所有野加加埋埋,都係再不再見👋🏻食過一次幸福鳥就夠未必有下次😣

另外都想講下乳豬,好嫩,有bb豬既味🤪🤪出世無耐就被人食

(本人就唔喜歡未成年既小豬,覺得有陣奶羶味。)

其他菜式請參考圖片,中規中矩啦。

總結:
所有野加加埋埋,都係再不再見👋🏻

食過一次幸福鳥就夠
沖繩菠蘿+乳豬
男豆腐
活鰻
2020-07-02 141 瀏覽
放假出尖沙咀搵食,唔覺意又走左去食日本野🙈係K11行左個圈,見到呢間幸福鳥!記得呢間好似係黃既,望望menu都算吸引,一於試試佢!幸福串燒四盛合$118秋葵、免治軟骨雞肉串、雞髀肉、雞肉長蔥真係要講下秋葵先!人既口味真係好奇怪,秋葵係我近年黎覺得最怪既食物!而今日呢一餐我竟然乖乖地咁食,仲要食晒!師傅燒得好,加上醬汁搞到呢樣野出奇地變到好食!其他三種燒雞,一樣燒得好好!味噌湯正常,溫泉蛋ok!總結!性價比高!又多個懷念日本既好食處!
記得呢間好似係黃既,望望menu都算吸引,一於試試佢!
幸福串燒四盛合$118
秋葵、免治軟骨雞肉串、雞髀肉、雞肉長蔥
真係要講下秋葵先!
其他三種燒雞,一樣燒得好好!
味噌湯正常,溫泉蛋ok!

總結!性價比高!又多個懷念日本既好食處!
2020-06-28
2020-06-18 463 瀏覽
和朋友兩個人去試吓呢更外貌幾好嘅串燒店,入座環境服務衛生都可以,地點又很方便,但食物就好壞參半,例如青瓜味噌,青瓜配味噌係好好食,粟米就燒得很夠熱和加些少牛油在面係唔錯👍🏻一啲就做得好啊,其他如豉汁活鰻強差人意,講明係活.鰻,但係冇活嗰種口感👎🏻雞翼正常,沖繩菠蘿乳豬肥到爆和太鹹👎🏻,肉條都係熱道晤夠,豬肉蘆筍卷和煙肉番茄卷都可以,食串燒最基本就係要夠熱。有改善食物嘅溫度嘅必要,因為都想再去。
2020-06-17
  • 煙肉番茄卷
  • 粟米
  • 青瓜味增
今天和朋友相約在這午餐先說食物,不錯的,串燒ok, 免治雞肉串加了軟骨,很好吃,雞翼也不錯,蔥雞肉串大蔥好吃。和牛小排的確食到和牛的肥美。(星期五在太古廣場的Lumi也吃了牛小排,價錢不能相比所以好吃的程度也是不能想比,Lumi 太好吃了!)但這家店讓我吃得不安心的是,弄食材的職員一直和旁邊另一位職員交談,但口罩只蓋了咀,沒有蓋著鼻子。而另一位弄爐端燒的全程把口罩拉到下巴,又用手背抹鼻子... 其實我還看到有別的、挺嚇人的、防疫意識不高的行為,但我又不能100% 肯定這其中有沒有我看漏或搞錯的地方... 就不亂說了...總之食物是好吃的,但我應該不會再光顧了...
今天和朋友相約在這午餐

總之食物是好吃的,但我應該不會再光顧了...
6串串燒定食
和牛小排定食
2020-06-14
6串串燒定食
2020-06-13 348 瀏覽
一分錢,就真係一分貨,去完日本已經感受到呢個大道理,所以book呢間外貌都似日本居酒屋既地方已經預左,但…絕對值得!餐廳主打串燒,open kitchen就係面前即嗌即燒,要等但期待個下都幾正😝黎前菜(麻醬凍豆腐)既時候黎埋咖喱牛肉烏冬,前者fresh後者入味,真係食得出咖哩香同用料鮮,更加期待未上枱既串燒🤤嗌左菠蘿bb脆豬,即燒唔太肥但夠脆同juicy,真係好好味😭重要無豬既穌味,少貴但真係值!之後仲有茄子,雞皮,雞脾,和牛,粟米同冬菇,即時燒出黎上枱就肯定無得輸㗎啦,但和牛香得黎唔靭,粟米埋有紫菜味既牛油,肥仔但升華左成件事!😍😍😍串冬菇仲好貼心咁分頭同尾,頭冧尾爽,貴都抵!

• 蒜蓉粟米
  • 和牛串
  • 咖喱牛肉烏冬
  • 沖繩菠蘿乳豬
2020-06-04 527 瀏覽
第二次嚟先寫架啦。間嘢幾好。人唔係多。好乾淨。 靜靜地。食set lunch。試過咖喱和牛腩,牛小排,咖喱吉列豬。都係牛小排最好食。推薦一試,因為人唔多傾計最好。
第二次嚟先寫架啦。
推薦一試,因為人唔多傾計最好。
2020-05-28
  • set lunch short ribs
2020-06-03 444 瀏覽
本來吃日本爐端燒,可說是一種享受,可近距離欣賞廚師手藝,還可直接品嘗美食,輕鬆自在。幸福鳥爐端燒,供應一系列招牌串燒及特色日菜之餘,環境設計更以日本神宮作主題,充滿東瀛風味。但服務卻差得一團糟,進店後沒水沒餐具沒餐單,招手半天沒人理,感覺成了透明人,要跪著求人拿餐單和下單一樣。食物味道呢,好壞參半。-🍢醬燒日本魷魚筒這道菜刷新了我對魷魚的印象,腥得一批,難以下咽,問了經理是否變壞了,經理堅持是食材的特性,海產都有腥味的。作為從小吃海產長大的孩子,無數問號浮出頭上,恕在下不懂欣賞貴店對鮮味的定位🤷🏻‍♀️,還是先行告辭了。基本上整盤魷魚筒沒怎麼吃過就走了。.🍢沖繩菠蘿·膠原BB豬大愛燒菠蘿得我當然點了這道菜,菠蘿的火侯控制得很好,不會過乾,烤乳豬的火侯也很好,外脆偏嫩,但是有點偏咸了,吃了兩塊就不想繼續吃下去。.🍢幸福鳥·免治軟骨雞肉串燒比較好吃的一道,4根都是不同口味的,包括鹽燒、汁燒、芝士、激辛,師傅燒得恰道適合,雞肉不會過老,還帶很多肉汁。.🍶越乃雪樁花純米吟釀就是普通的米酒,配上燒物吃還是不錯的,味道偏女性化一點,易入口的米酒,-🙅🏻‍♀️總結還是別去了。

🍢醬燒日本魷魚筒
沖繩菠蘿·膠原BB豬

🍢沖繩菠蘿·膠原BB豬
幸福鳥·免治軟骨雞肉串燒

🍢幸福鳥·免治軟骨雞肉串燒
越乃雪樁花純米吟釀

🍶越乃雪樁花純米吟釀
🙅🏻‍♀️總結還是別去了。
幸福鳥·免治軟骨雞肉串燒
越乃雪樁花純米吟釀
2020-05-25 601 瀏覽
第一次寫食評請多多指教🙇🏻‍♀️幸好有訂座,餐廳都坐得滿滿的。我們安排了吧枱位置,可以欣賞師傅的手藝,不過油煙會比較大一點。當晚第二次下單就比較亂,有些食物等了很久還沒有送到來,不過服務員都有幫我們立刻安排,免你一死啦疫情下沒有coupon 沒有減價促銷,都座無虛席,因為真係好好食仲叫多咗兩杯生啤埋單大約$700仲有好多嘢想試吓會再encore
第一次寫食評請多多指教🙇🏻‍♀️

雞尾
燒茄子
幸福鳥 set
2020-05-15 650 瀏覽
唔記得影相,因為太肚餓😂😂味噌牛腸:蘿蔔冇渣,好嘢!牛腸入味,好嘢!腸壁肥膏清理乾淨,好嘢!腸頭軟身唔痴牙,好嘢中嘅好嘢!第一道小菜是誠意心思之作!燒雞泡魚乾:剛端上桌就香味四溢。燒得很香,但是應該浸泡味琳時間不足,中間厚身的地方比較硬。不過也許是習慣了吃外焦外軟的魚乾,有點先入為主罷了。燒鱔:這個是全晚亮點,買相好普通,放進口中滿滿的油脂帶來滿滿的驚喜,火候掌控得非常好。青椒仔,銀杏:可以擠進香港頭五位,保留到食材的香味及口感,青椒仔可考慮放少點醬油。可是仍比不上東京,沒法子,食材先天問題,非戰之罪。燒雞盛合:中規中矩。內臟方面,腎及心比較乾,肝臟竟是意外地好吃,粉、香、糯,沒有生腥味,非常好!馬蹄鮮魷棒:模仿煎肉餅的作法,不錯但沒有驚喜。雞尾:是日最後一串,也是最好的一串!外脆內軟,沒有多餘的氣味,輕身的咸度,完美作結這一頓飯!服務方面,是日晚飯時間滿座,大概25-30個客人。可是鋪頭只安排兩名樓面伙記。雖然完全冇漏單,但見到他們跑足全場疲於奔走有點於心不忍。希望管理層加多點人手,好食嘅餐廳要多支持,能幹嘅員工要多珍惜。會再光顧!
唔記得影相,因為太肚餓😂😂

馬蹄鮮魷棒:模仿煎肉餅的作法,不錯但沒有驚喜。

2020-05-12
2020-05-12 584 瀏覽
在OpenRice app 訂了週一的晚餐,店內人不多,但對於訂座帶位量體溫,店員有點混亂。餐廳在k11 一個較隱蔽的地方,入口一個在商場內一個在街牛脷串 芥辣醬好味黑毛豬露筍免治雞肉串 x 4 辣的那款對我來說真的有點太辣秋葵沖繩菠蘿 膠原bb豬為什麼這會是推介菜式,傳統乳豬好吃多了雞軟骨凍稻庭烏冬新鮮磨的wasabi 加分,擺盤也見心思,易夾起銀鱈魚西京燒又香又好味食物整體是好的,服務普普通通,但未必會有下次。

餐廳在k11 一個較隱蔽的地方,入口一個在商場內一個在街

芥辣醬好味
黑毛豬露筍

免治雞肉串 x 4
辣的那款對我來說真的有點太辣

沖繩菠蘿 膠原bb豬
為什麼這會是推介菜式,傳統乳豬好吃多了

凍稻庭烏冬
新鮮磨的wasabi 加分,擺盤也見心思,易夾起
又香又好味

食物整體是好的,服務普普通通,但未必會有下次。
免治雞肉串  4  款味
黑毛豬露筍  牛脷
沖繩菠蘿  膠原bb  豬
凍  稻庭烏冬
免治雞肉串  4  款味
黑毛豬露筍  牛脷
2020-05-12 446 瀏覽
最近同朋友B慶祝生日,去左呢間K11入面嘅日本串燒餐廳。入去到都好多人,我同朋友B當然叫一啲招牌菜式,特別係燒雞類嘅食物。因為呢間店提供好多唔同的雞部位,例如雞屁股等,而雞屁股係我去日本旅行最鍾意叫嘅,因為日本串燒鋪燒雞係特別好食,或者叫好擅長處理吧,所以我會好放心去嗌雞屁股。而係香港,唔係好多間串燒鋪會賣雞屁股,而呢間店就有做,可惜黎食個日就咁岩賣哂。不過唔緊要,佢嘅燒牛舌同埋燒魚都係同樣完色,由尤係個牛舌,只需要少量嘅鹽就帶出牛舌嘅鮮味,食落去啲油脂香實在係不得了。其他熟物都係唔錯,所以呢間店係值得平時黎食下,過下日本癮,因為呢間真係做到日本串燒鋪嘅水平。
最近同朋友B慶祝生日,去左呢間K11入面嘅日本串燒餐廳。

• 牛脷串
每次行過K11都好想試嘅一間日式居酒屋/串燒店。見到佢喺同日山同一集團,相信有一定保證🤔 結果大失所望,好彩今次有K11 $100 coupon,感覺上都冇咁唔抵。茶芥附送的小食~(值$20 㗎)馬蹄鮮魷燒肉棒,口感幾唔錯,配埋蛋汁,好味!燒牛脷幾好食,但$88就一啲都唔值鐵板日山和牛漢堡,完全食唔到係黃牛,份量勁細,成$98 ,一啲都唔抵唔值! !雞俾肉串燒四串,係燒得幾好味的,但朋友話有一串個味怪怪地,我就覺得還好啦呢個係我覺得全晚最抵食嘅一味,燒茄子,佢幫我起晒啲茄子肉出嚟,唔使我慢慢整,而只係價值$58 ,超值啊! ! !總括而言,如果唔係有$100現金券,我係絕對唔會再去食,又貴又唔值又唔係特別好味,仲要收我食$20位茶芥,連加一,市面上有更加多嘅選擇囉。

茶芥附送的小食~(值$20 㗎)
馬蹄鮮魷燒肉棒

馬蹄鮮魷燒肉棒,口感幾唔錯,配埋蛋汁,好味!
牛脷

燒牛脷幾好食,但$88就一啲都唔值