今日約咗同事一齊嚟食午餐, 我哋1pm入座, 應該過咗高峰時期.員工都好友善, 環境亦都算坐得舒服.我哋都同樣地叫咗魚生午餐, 都新鮮好味😋 價錢少貴, 如果下次冇優惠可能會揀番其他經濟之選⋯⋯

員工都好友善, 環境亦都算坐得舒服.

2024-08-14 580 瀏覽
同朋友好耐冇見~book咗太古嘅幸福鳥諗住飲吓酒食吓嘢~去到唔使等就有人帶我哋入座~坐嘅位置亦寛敝舒服~上咗茶之後就有侍應嚟介紹食物~所有員工都非常有禮貌又親切~食嘢嘅其間會留意我哋幫我哋添酒或者俾濕紙巾~食物方面~小食冷蕃茄酸甜適中~開胃~燒嘅食物香口有肉汁~整體非常滿意~
2024-08-12
鴨肝多士
極上牛舌芯
鐵板一口牛肉粒
2024-07-31 728 瀏覽
第一次試呢間店.   午餐價錢唔平.  唔平唔緊要. 我會期望有一定既水準.    可惜.   真係OVERPRICE左 , 唔太好食.  叫做正常飯餐感覺.點了三SET 都已經 600 $1. 幸之特上丼 $288- 海膽苦同"聲"既.   其他魚生不過不失完全沒驚喜, $288 我會期望食到既水準會高一點點.   飯又不多.  迷你版吧.2. 豚肉生薑燒丼 $108這個. 跟相片看. 成碗飯迷仔左.  108元. 一個男人我相信唔會夠飽.   味道正常. 無特別話差. 但又唔特別出色.3. 滑蛋吉列豬扒配飯 $138正常,  但吉列豬扒我覺唔夠鬆.  完全唔會令人食完好想再食既感覺 所以. 真係唔會再幫襯.  價錢同質數完全唔成正比.   我唔介意比得貴, 但至少質數上應該有番咁上下.  所以呢餐真係有D失望. 寧過隔離食好過. 點都有番咁上下水準菜式.
點了三SET 都已經 600 $
1. 幸之特上丼 $288
2. 豚肉生薑燒丼 $108
3. 滑蛋吉列豬扒配飯 $138
2024-07-29
2024-06-22 1116 瀏覽
今天去幸福鳥晚餐,見到比食物更好味的事,就是有位妹妹打爛隻碟,她當時怕父母責備,表現好驚。幸福鳥內的職員(男及女)好有愛心地对該妹妹說,不緊要的,無事的,講左10次有多。最後妹妹都冇甘擔心。我真系好想贊賞6月22號晚返工的幸福鳥員工,香港飲食業要以你們為榜樣。食物方面,我發現牛舌燒到好黑,向他們說,亦立即更換,態度好,食物好,應作表楊。池魚魚生,好好食,之後魚骨仲可以做個湯。最後仲有個甜品(缺餅),非常好食。
池魚魚生,好好食,之後魚骨仲可以做個湯。
最後仲有個甜品(缺餅),非常好食。
2024-06-22
用餐優惠
優惠券
  • 牛肉壽喜燒鍋
  • 極上牛舌
午市、公眾假期都有午餐menu、整體性價比一般串燒、午市串燒盛合、2百幾、雞翼豚肉牛舌雞肉棒雞髀香菇秋葵、以上午市套餐七串普普、A la ca 活鰻同雞尾好食。刺身一般、厚切、普通三文魚油甘魚魷魚質素OK、去到赤身同大と就完全唔係嗰回事、冇鮮味。玉子燒 Fail。真心Fail。可能係我最近響香港食過包尾嘅玉子燒?真係未食過咁實的的、硬綁綁嘅😂 最致命係$88加一、食完當下第一個感覺係、煎到咁、憑咩?送甜品、抹茶蕨餅加紅豆、正常。
午市、公眾假期都有午餐menu、整體性價比一般

A la ca 活鰻同雞尾好食。
串燒

刺身

伏已中玉子燒

甜品、抹茶蕨餅加紅豆、正常。
抹茶蕨餅

2024-05-15
串燒
2024-05-02 804 瀏覽
今晚同朋友一行6人食飯聚會~食物質素非常好~服務亦非常滿意~極上刺身~新鮮鮮甜~真蠔~無論刺身食或燒食~都好肥美~貴妃蚌~juice~磯煮鮑魚~凍食~非常入味~汁燒尤魚~燒汁香濃~但唔會蓋過尤魚嘅鮮味~雞棒~牛舌芯~雞腿肉~雞翼~香口惹味唔會太乾~juice~福岡六盛合~必試~清酒煮硯~和風牛肉烏冬~仲有叫咗其他嘢食~未能盡錄~總結~必定會同朋友再嚟~雖然眼見今晚好多客人~但每位員工都好有耐性解答同介紹~抵讚!
極上刺身

極上刺身~新鮮鮮甜~

真蠔~無論刺身食或燒食~都好肥美~

貴妃蚌~juice~

磯煮鮑魚~凍食~非常入味~

汁燒尤魚~燒汁香濃~但唔會蓋過尤魚嘅鮮味~

雞棒~牛舌芯~雞腿肉~雞翼~香口惹味唔會太乾~juice~

福岡六盛合

福岡六盛合~必試~

清酒煮硯~和風牛肉烏冬~
仲有叫咗其他嘢食~未能盡錄~

2024-05-01
極上刺身
福岡六盛合
2024-04-09 827 瀏覽
下午二時左右,三人行到太古城Apita 午膳,之前看到此店也有很多人流。午市套餐非常豐富,食材優質,員工態度超好,有機會試尖沙咀K11分店。😁😋我們品嚐了壽喜燒,燒頂級谷飼牛及吉列豬扒丼,份量合適。😄👍#太古城Apita
我們品嚐了壽喜燒,燒頂級谷飼牛及吉列豬扒丼,份量合適。😄👍

#太古城Apita
2024-03-27 726 瀏覽
(利申平時好懶唔會寫食評,但係呢一次好想投訴一下)兩個人平日lunch嚟咗食lunch set,一個嗌串燒七盛盒($198),另一個嗌咗汁燒牛舌飯($128),再單點加多一串燒牛舌芯串燒($68) (因為真係好鍾意牛舌)。坐咗喺吧枱,啲師傅喺面前燒串燒,望落唔錯,果然個盛盒黎到係ok既👍🏻 但係‼️‼️‼️個汁燒牛舌飯嚟到嘅時候,完全o咗嘴😮啲牛舌一望落去就知道唔係汁燒,似煲咗10年多啲🙃勁深色⚫️望落去又好硬,一咬落去果然好似食緊一塊好鞋既膠咁,又冇乜味,我食過咁多牛舌之中(真係經常食)呢個應該算係最難食!🤮🤮🤮尤其是明明佢個串燒牛舌係ok既(有少少臊但係質地都好),點解爭咁遠?!🤔睇吓啲比較圖就知咩事⋯其實一開始見到汁燒牛舌呢幾個字,以為會係用薄片牛舌真系蘸啲汁黎燒(其他舖頭普遍應該會咁),點知⋯⋯😅😅😅滴曬汗。跟著就觀察到隔籬左右都係嗌串燒七盛盒,大家請好好考慮啦⋯⋯
(利申平時好懶唔會寫食評,但係呢一次好想投訴一下)

跟著就觀察到隔籬左右都係嗌串燒七盛盒,大家請好好考慮啦⋯⋯
「汁燒」(右)vs 串燒(左)牛舌⋯
「汁燒」(上)vs 串燒(下)牛舌⋯
牛舌串燒
2024-03-26
牛舌串燒
  • 極上牛舌
放工後,同朋友相約在太古城辦事,路過幸福鳥,便打算一試。七點左右,我同朋友二人入座叫左一個原價$1088的二人餐,download一個apps套餐 減$400,餐廳另收取二人$40蚊茶芥。套餐含一個沙律、一碟刺身、兩份前菜、兩碗主食、五串串燒、兩個鍋物及兩個甜品。結果我同朋友由7點一路等到9點30餐廳準備收舖都未等齊上菜。平心而論,前面的沙律、刺身和前菜都不過不失,尚算可以。但刺身過後,坐在吧台當眼處的我們,竟約30多分鐘都未見再上菜。期間我們多次向服務員禮貌詢問上菜進度,第一次詢問一位女侍應時,女侍應竟未聽畢,就留下一句「慢慢上緊」便揚長而去。再等,我們第二次詢問一位年輕男侍應並要求斟水,男侍應只點頭便沒有再跟進。第三次,再詢問一位較年長的男侍應,終於在其後數分鐘內一次過出了兩個鍋物和五串串燒。而我和朋友早已等得呵欠連連,其間更是一滴水都無。但姍姍來遲的鍋物和串燒味道和質素令人更加失望。野菜鍋的湯底只有濃濃味精和鹹味;而串燒中的雞翼更有一半是燒焦至苦澀,第二串疑似叉燒的串燒,一擺入口,醬料極鹹,而且頭兩舊依然都係燒焦,甚至因咬不到,吐出來才發現有黑色的焦炭,第三串白豬肉,口感如煲過湯
放工後,同朋友相約在太古城辦事,路過幸福鳥,便打算一試。
平心而論,前面的沙律、刺身和前菜都不過不失,尚算可以。但刺身過後,坐在吧台當眼處的我們,竟約30多分鐘都未見再上菜。期間我們多次向服務員禮貌詢問上菜進度,第一次詢問一位女侍應時,女侍應竟未聽畢,就留下一句「慢慢上緊」便揚長而去。再等,我們第二次詢問一位年輕男侍應並要求斟水,男侍應只點頭便沒有再跟進。第三次,再詢問一位較年長的男侍應,終於在其後數分鐘內一次過出了兩個鍋物和五串串燒。而我和朋友早已等得呵欠連連,其間更是一滴水都無。但姍姍來遲的鍋物和串燒味道和質素令人更加失望。野菜鍋的湯底只有濃濃味精和鹹味;而串燒中的雞翼更有一半是燒焦至苦澀,第二串疑似叉燒的串燒,一擺入口,醬料極鹹,而且頭兩舊依然都係燒焦,甚至因咬不到,吐出來才發現有黑色的焦炭,第三串白豬肉,口感如煲過湯的豬肉般韌而無味,只有一層油膩包裹,而非油香。招牌的串燒質素尚且如此,其他食物質素更是可想而知。

之後,侍應再上一碗烏冬,然後又過去10分鐘,沒有再上任何菜。我同朋友再次向侍應詢問,只得到一句「整緊整緊」,但眼見串燒的師傅已開始洗嘢收爐,我哋過左一陣再次詢問一位短頭髮女經理。此時,女經理才恍然大悟般急步走向廚房,要廚房急出一份鰻魚飯。當我哋向女經理表示用餐時多次漏單的事和因用餐時間過長而困擾時,女經理亦無作任何解釋或致歉,只急說鰻魚飯已出好,不好取消,最多打包。之後奇蹟般,我哋等左十幾分鐘都等唔到嘅鰻魚飯,兩分鐘內打包好連同餐入面嘅甜品一併送上台。
如此「優質」服務,最後收了15%服務費。

平日返工,已經攰到成隻狗,本身只想在happy Friday食餐好嘅慰勞自己,結果食餐飯仲攰過返工,愈食就愈眼瞓。而我同朋友本身要辦嘅事情,亦因時間關係,無辦法做到,要擇日再山長水遠來到太古城。但再來到幸福鳥,就不了。
等左差唔多20分鐘先有嘅鰻魚飯
非常鹹的味精野菜鍋
Salad
2024-01-19
2024-02-16 617 瀏覽
想要更多食物推介 follow me on openrice🤑價錢約$200-400 性價比唔算好高🙊🪑裝修都幾日式 有d 係bar 枱望住師傅整野食 門口仲掛左d細木牌 俾食客寫吓comments/心願整體感覺調味同食材質素都唔算好高質 😿有唔少野已經賣哂 (e.g 士多啤梨豚肉卷)Ⓙ 芝士玉子燒 $88芝士拉絲感覺可以做得更好 芝士唔算好澎湃Ⓙ 海之盛有3種燒海鮮 包括蠔, 鱔, 多春魚 多春魚就會多骨少少 另外2樣都算可以 Ⓙ 蠔鍋有5隻蠔 都算幾肥美 但當中細size d ge 蠔 有少少腥 配菜只係用上紹菜同唐生菜 壽喜燒湯底都算幾香濃Ⓙ 各類串燒🔹豚肉蘆筍 都幾特別 🔸免冶雞肉 配燒汁/辣味 2 個食法都唔錯🔹和牛串 幾嫩滑🔸雞腿肉 配山葵/鹽燒 山葵就有少少奇怪

🤑價錢約$200-400 性價比唔算好高🙊

整體感覺調味同食材質素都唔算好高質 😿
有唔少野已經賣哂 (e.g 士多啤梨豚肉卷)

Ⓙ 芝士玉子燒 $88

🔹豚肉蘆筍 都幾特別
🔸免冶雞肉 配燒汁/辣味 2 個食法都唔錯
🔹和牛串 幾嫩滑
🔸雞腿肉 配山葵/鹽燒 山葵就有少少奇怪
太古城~高質串燒店💛💛食到勁飽 好食!~人均消費$500上年係K11 mall食過一次,已經覺得佢地嘅串燒好食,比起香港好多串燒店,我覺得佢地價錢同食物真係成正比☺️ 而且服務好好K11 mall店 比較有氣氛,室內環境較大,好多打卡位,但枱與枱之間就窄少少,而太古城呢間~我自己感覺好似高檔啲,枱與枱之間好闊落,我地兩個人又有訂位,所以職員比左張大長枱比我地,坐6人都得,真係好爽呀,因為食串燒會放到成枱都係,今次唔駛就住就住🥰餐廳職員都服務好好,上菜有分幾段時間,等你唔駛食得太急,加茶都加得好密😆特別係一位樓面姐姐,超級nice,仲會不時問我地食物質素如何,又有啲特別推薦建議👍🏼我地兩人order 左一個「兩人套餐-幸之晚宴」再加左幾份串燒🍢🍢🍢🤤兩人餐 仲有會員價、平勁多架,樓面姐姐教我即時downloaded app ~折實左就$688✨好多款野食,飽到震😂「幸之晚宴」折左$688再加1🥗沙律(好食,個汁調味剛好,啲菜幾滑身,口感有啲似日本牛油生菜~全碟食晒)前菜小食:🍤脆炸白蝦 (呢個超驚喜🤣勁好食,第一次食咁酥脆嘅白蝦仔)🫔味醂魚干(呢個我勁鍾意,想一個人食晒,送酒一流)🍣時令刺
太古城~高質串燒店💛💛

食到勁飽 好食!~人均消費$500

好多款野食,飽到震😂

「幸之晚宴」折左$688再加1
前菜小食:
🍤脆炸白蝦 (呢個超驚喜🤣勁好食,第一次食咁酥脆嘅白蝦仔)
🫔味醂魚干(呢個我勁鍾意,想一個人食晒,送酒一流)
🍣時令刺身三品盛(中TORO 、甜蝦、帶子)
呢樣味道正常發揮
🍢串燒六品(和牛舌心 👅,雞翼、雞串、黑豚肉、蘆筍、秋葵-呢個全部都好好食,又唔燒得太乾,調味又啱,見到食評話太鹹,嗯🤔我今晚食就唔覺,平時我食好清都接受到)
🍱一口鰻魚飯(魚好食,不過汁多左少少,下次我會走汁🤣)
🍜迷你牛肉烏 (我鍾意呢個多啲,個湯底好正,烏冬口感都好好,牛肉都滑~)
🍲清酒煮蜆,呢個真係大推🥹 一見到 佢唔係蜆,係好大隻嘅沙白😍 好新鮮又肥美
🍰時令甜品 (🍵🍰抹茶芝士蛋糕 ,嶡餅,芝士蛋糕好有驚喜,份量唔止大件,都算係好食,唔會太甜,我全件食晒😂嶡餅就略甜,但味道和口感都係好嘅)
平時呢啲餐,甜品都係流流地,但佢地真係唔流☺️

另外再加左其他串燒,不能盡錄
但我推薦~💛海之盛$138 💛
-有燒白鱔,真係勁好味呀🥹 只係加左少少鹽,帶點少少碳燒香再有少少油脂,勁正/ 燒蠔 1粒~又係好好食😂 不過燒完細粒左好多,不過我下次都會再叫、多春魚:呢個都好味,但我鍾意乾身啲,不過呢間餐廳師父,應該係偏向保留水份~唔會做得太邪惡,脆卜卜咁😆

京葱燒$38🍢👍🏼👍🏼 勁大件,仲勁熱😂食嘅時候要小心啲 ,但真係好好味🥰

————————————

飲品 apple lychee squash $68
(較甜,仲有啲花香味,我唔太鍾意😅)

另加單嘅有85折,因為係經openrice 訂位,樓面姐姐好細心咁幫我地分左單,因為會員價二人餐及openrice 優惠要分開使用,非常好~飽到癲左都係千零蚊,仲要好食!好坐!好服務👍🏼👍🏼👍🏼

環境闊落

沙律
脆炸白蝦
時令甜品-抹茶芝士蛋糕、嶡餅
京葱燒
清酒煮蜆
串燒六品
沙律
脆炸白蝦
京葱燒
串燒六品
2023-10-01 1450 瀏覽
一篇遲來的評語,我在太古坊返工,老闆生日又喜歡日本菜,因為店舖經理Francis優質的服務所以選擇了幸福鳥。一班同事30多人而且有budget,要求餐廳設計菜單,經理非常細心菜單有刺生、串燒、玉子燒、日式菜、烏冬、甜品等。經理帶領的員工有非常優質的服務,整晚笑容滿面,令我們一班人也食得非常開心。食材新鮮,份量足。刺身鮮味;串燒還分開上菜,熱辣辣,這店的串燒非常出名,食物有水準,廚師一次烹調三十幾人份量的食物,絕不求其,賣相吸引,令我們也吃得津津有味。是一個小型party,整晚也可以慢慢享受每道菜式,如果有慶祝活動,幸福鳥真是令大家幸福快樂。🎉🥳

如果有慶祝活動,幸福鳥真是令大家幸福快樂。🎉🥳
2023-09-30 1191 瀏覽
尋日中秋,一早約屋企食,都預好難book餐廳。點樣幸福鳥有位,本身望住評價兩極都放低期望,當同屋企人食餐飯就算。必須大讚係服務❤️超用心望你張枱有冇嘢都執走,斟茶勤力,係近年我好少感到真係應該收服務費嘅餐廳!一到,佢上前菜見到半隻鮑魚嚇一嚇,會唔會濫收錢,但最後埋單$20一位包茶芥,我覺得okok。之後講到🥗食物,全部都達到水準嘅,真係出色嘅我覺得係刺身沙律,串燒雞腎,同魷魚🐙❤️壽喜燒好多菜,啱我呢啲追求食菜嘅~🔔重點:上菜速度一流,唔會要你等十世。埋單$1300左右4個人,係飽住走~❤️我食係太古店,真心推介一個闊落嘅地方傾下偈,食下嘢~
尋日中秋,一早約屋企食,都預好難book餐廳。
🔔重點:上菜速度一流,唔會要你等十世。

埋單$1300左右4個人,係飽住走~❤️
我食係太古店,真心推介一個闊落嘅地方傾下偈,食下嘢~
2023-09-29
  • 汁燒原條九州槍魷魚
  • 刺身拼盤
2023-08-07 1144 瀏覽
呢間位於太古城商場嘅日式料理店舖有好抵食嘅午餐套餐,連星期六都有得食。套餐包括前菜有沙律同埋麵豉湯,而主菜有唔同選擇,包括壽司飯,壽喜燒,串燒等等,選擇好多。食物雖然份量唔大,但係質素幾好,值得一試。
2023-07-21 1035 瀏覽
同事興起話一齊叫外賣返黎開會食.  上網迎站見到最貴88蚊都幾抵, 大家都揀好晒就派出"專人"去買. 去到店面原來平價外賣便當已經唔供應, 咁同事們即時又揀另一張一百完以上既午餐.  負責店面既小妹子似乎係頭幾日返工, 樣樣都要問經理再回答.  落晒order之後唔見佢去入單, 原因係開始有walk-in客, 佢忙住招呼堂食客人入座, 遲遲都未幫我地落到單. 結果"專人"開始失去耐性去同佢講, 佢先真係入單, 計埋之前已預計外賣要等20分鐘既煮食時間, 足足花35分鐘先有得拎食物.又原來餐庭係無外賣湯用既盒(應該一早要註明) 即係話我地外賣午餐根本唔會有湯.....同事們都話食物質數係好既,  不過個人認為性價比就較低. 或者堂食會比較好.
燒汁牛舌定食
2023-07-20
35 分鐘 (外賣自取)
燒汁牛舌定食