上月最後一個星期六(26/9)上瑜伽課前到葵涌的Loving Nature Fortunate Coffee取旦黃酥。搬到新地址的Loving Nature,我一次也沒有光顧過。總是找不到時間去光顧。也因為餐廳星期日沒有營業的緣故。其實地點不難找的。遠處已看到「Edge」的白色大字髹在大廈的外牆上。在工業區之中,這商業大廈的內部裝潢顯示出不一樣的格調。從大堂的電動樓梯往上一樓層。上層的商舖差不多全部沒有出租。感覺淒冷。一直往前走,來到載貨升降機的位置,再往前走是戶外的地方。我有一點懷疑是否走錯了。但只有一個方向可以走。應該是不會錯的。走到戶外地方,便是「熟悉」的天台平台。(在官網看到相關的相片。)餐廳就在此處了。天台平台應該也是用餐區。現在可能因為疫情關係而沒有開放。又或許是剛到營業時間,客人沒有很多,所以暫時不用開放。其實餐廳外便是青山公路葵涌段。離開時,我需要到石英徑巴士站乘搭巴士到旺角。如果沿那條公路走,大約7分鐘便到達巴士站。可惜,我沿之前的路走。結果愈走愈遠……餐廳內部的裝潢跟從前沒有太大分別。只是欠缺了大房間作為用餐區。但感覺依然很恬靜。有令人慢慢用膳、細心品嚐的氣氛。如果

總是找不到時間去光顧。
也因為餐廳星期日沒有營業的緣故。

其實地點不難找的。
遠處已看到「Edge」的白色大字髹在大廈的外牆上。

在工業區之中,這商業大廈的內部裝潢顯示出不一樣的格調。

從大堂的電動樓梯往上一樓層。

上層的商舖差不多全部沒有出租。
感覺淒冷。

一直往前走,來到載貨升降機的位置,再往前走是戶外的地方。
我有一點懷疑是否走錯了。
但只有一個方向可以走。
應該是不會錯的。

走到戶外地方,便是「熟悉」的天台平台。
(在官網看到相關的相片。)
餐廳就在此處了。

天台平台應該也是用餐區。
現在可能因為疫情關係而沒有開放。
又或許是剛到營業時間,客人沒有很多,所以暫時不用開放。

其實餐廳外便是青山公路葵涌段。
離開時,我需要到石英徑巴士站乘搭巴士到旺角。
如果沿那條公路走,大約7分鐘便到達巴士站。

可惜,我沿之前的路走。
結果愈走愈遠……

餐廳內部的裝潢跟從前沒有太大分別。
只是欠缺了大房間作為用餐區。
但感覺依然很恬靜。
有令人慢慢用膳、細心品嚐的氣氛。

如果時間許可的話,可以閒坐片刻,讓自己享受一下寧靜的環境。
暫時驅走煩惱,讓內心感受那份平靜,心情也會好起來的。

貨架中依然有幸福手錶發售。

而餐廳放置了不少綠色的植物。
營造大自然的感覺。
加上木餐桌和椅子。
兩邊是落地窗,有利採光。

旁邊是開放式廚房。
也是下單的地方。
先點餐和付款,再找空座位。
食物會由店員送到客人面前。

3年前曾在此訂購旦黃酥。
後來的中秋節月份,爸媽到台灣旅遊。
他們會替我到一禾堂購買旦黃酥。
於是,我便沒有購買這裡的旦黃酥了。

今年他們不能到台灣旅遊,一禾堂又沒有海外訂購服務,所以,我便想起Loving Nature的旦黃酥了。

旦黃酥

旦黃酥早鳥優惠的4件裝是$126。
當天再加購1盒4件裝的旦黃酥送給瑜伽老師。
沒有9折優惠便是$140。

跟從前的口感和味道差不多。
值得一提的是,這次比3年前的甜一點。
我覺得味道更好。

早上跟爸媽喝過早茶,還沒有肚餓的感覺。
所以便只點了蛋糕和咖啡。

黑芝麻蛋糕

黑芝麻蛋糕,$40。

每天的款式不同。
要碰到自己喜歡的味道便要靠緣份了。

黑芝麻蛋糕

有時候吃到的純素蛋糕品質會比較參差。
有些蛋糕會比較濕和糊口。
有些會很紮實。
但有些又會很鬆散。

黑芝麻蛋糕

而這蛋糕的口感很不錯。
口感軟綿。
並不濕黏,因此不會糊口。
表面的忌廉口感亦軟滑。

芝麻味道十分濃郁。
甜度適中。

焦糖咖啡

焦糖咖啡,$43。

咖啡有適量的苦味。
以燕麥奶沖調咖啡,口感幼滑。

下單時要求少甜。
所以焦糖的甜味不會太濃重。
還是比其他口味的咖啡甜一點點。
但星期六早上嚐一點甜味也不錯,感覺幸福。

焦糖咖啡

就如這間餐廳的宗旨和咖啡上的「幸福」2字。
一直喝都是洋溢著幸福。
最後喝到底,要一口喝下「幸福」啊!

日子就是要這樣自我滿足地過才會感受到幸福的感覺。

而吃到一頓滿意的午餐,幸福的感覺也會提升的。

抹茶紅豆吐司(2件)

我另外買了2款口味的吐司。
每款口味最少要買2片。
一片吐司的厚度也不少。

這是抹茶紅豆吐司,2件是$20。
是大眾化的價錢。

抹茶紅豆吐司(2件)

我留待第2天才進食。
沒有放進冰箱。
也沒有烘熱才吃。

口感保持軟軟的。
不難咀嚼。

有抹茶的淡淡苦味。
紅豆不會太甜這一點很好。
而且還煮得十分軟腍。

巧克力吐司(2件)

巧克力吐司,同樣是2件$20。

巧克力吐司(2件)

巧克力的味道一樣超級濃郁。
我很喜歡這吐司呢!
還夾雜了軟滑的巧克力碎在麵包之中。

表面的杏仁片已不重要了。
2020-09-26
旦黃酥
  • 抹茶紅豆吐司
  • 巧克力吐司
嚟到呢間係一樓平台嘅素食咖啡店,入面環境簡潔和清靜,店中有個好大嘅時鐘,寫上的不是1之12,是一些正面詞語,幸福、快樂、歡喜、滿足、等等,好特別呀!餐牌上有8款午餐選擇,每款包餐飲 — 是日餐湯或精選花茶,或加錢配到其他飲品。牛油果大啡菇芝士漢堡配薯角 (HK$80).牛油果都幾好,是剛熟,不會太硬或太腍身.紅色一絲絲的係紅蘿蔔絲,好清甜爽脆,好有驚喜!.大啡菇係新鮮焗的,熱辣辣,一切就好多汁.芝士放在熱辣辣嘅大啡菇上,半溶狀態,好正呀🤤.新鮮番茄和生菜係底.個包係自家製天然幸福餐包,烘焗到熱辣辣又好脆口,正👌🏻.伴新鮮蔬菜沙律🥗.薯角,是分開上的,因為店員話係即叫即煮,所以要等等,味道方面有香草調味,美味呀~Oat Milk Latte (跟餐 +HK$20,單點 HK$40).拉花好似鬱金香🌷,面頭用咗啲朱古力粉鋪出「開心」,店員話希望生活要活得好開開心心.呢度啲咖啡係用燕麥奶調,有燕麥奶的香濃味道配espresso,真係第一次飲,味道不錯喔.只係口感沒有全脂奶的那麼creamy

牛油果大啡菇芝士漢堡配薯角 (HK$80)
.牛油果都幾好,是剛熟,不會太硬或太腍身
.紅色一絲絲的係紅蘿蔔絲,好清甜爽脆,好有驚喜!
.大啡菇係新鮮焗的,熱辣辣,一切就好多汁
.芝士放在熱辣辣嘅大啡菇上,半溶狀態,好正呀🤤
.新鮮番茄和生菜係底
.個包係自家製天然幸福餐包,烘焗到熱辣辣又好脆口,正👌🏻
.伴新鮮蔬菜沙律🥗

牛油果大啡菇芝士漢堡配薯角  &  燕麥奶咖啡

.只係口感沒有全脂奶的那麼creamy

燕麥奶咖啡

2021-01-23
牛油果大啡菇芝士漢堡配薯角  &  燕麥奶咖啡
燕麥奶咖啡
2020-12-22 242 瀏覽
Loving Nature係我最愛既餐廳之一,可惜佢個位置唔算方便,同埋營業時間都較短,所以要等到放假先有機會過黎。以前餐廳係位於工業大廈,地方寬敞,但就少左種開揚既感覺。餐廳既新位置係商廈外既鋪位,有一個大平台種植開草,餐廳更用左落地大玻璃,採光一流。天氣好既日子黎既話,可以感受到暖暖既陽光。Loving Nature係一個宣揚愛既地方,喺度真係好有被愛既感覺。記得第一次試「天貝」依樣神奇食物,就係喺度食牛油果天貝壽司。壽司既餡料有醃製左既天貝、牛油果、青瓜同蕃茄,幾款材料配合得幾好,不過如果份量可以多啲就更好,一個人食未必夠飯。香煎餃子入面包住左好多蔬菜,而且仲加左大啡菇,香氣爆燈。豆腐芝士漢堡既漢堡包係自家製,上菜時仲會烘返熱,成個包外脆內軟。豆腐扒份量十足,煎香左既表面封住左內面既水份,食落好濕潤,vegan cheese亦都有好香既芝士味。餐廳每日都會有唔同款式既vegan cake同麵包,而今次就比我遇到vegan croissant!牛角酥層次分明,但又唔會好油膩,絕對可以encore。焦糖豆奶都好香濃,比焦糖咖啡好味。坐喺餐廳入面,突然有種台灣文青cafe既感覺。喺冇得

記得第一次試「天貝」依樣神奇食物,就係喺度食牛油果天貝壽司壽司既餡料有醃製左既天貝、牛油果、青瓜同蕃茄,幾款材料配合得幾好,不過如果份量可以多啲就更好,一個人食未必夠飯。香煎餃子入面包住左好多蔬菜,而且仲加左大啡菇,香氣爆燈。

坐喺餐廳入面,突然有種台灣文青cafe既感覺。喺冇得去旅行既日子,黎到有特式既餐廳,都係生活裡既一點小確幸。陽光很燦爛,好想再去台灣,唔知幾時先有得再去呢。
2020-07-17 704 瀏覽
幸福、快樂、歡喜、瀟灑、開心、心寧、希望、如意、光明、信心、自在和滿足,這十二個祝福或鼓勵可在這個大鐘裏找到,但在你們的心中可找到嗎? 看着這個大鐘,真的很想擁有每個詞語。自從搬了來葵青區,第一時間就是寫嗰「想到訪」食肆list,這間是其中一間,它是一間素食咖啡室。咖啡室位於一座辦公室平台上,望看藍藍的天空,雖帶着口罩,未能深深吸入一啖清新的空氣,但晒晒太陽,感覺也不同。落地的玻璃門窗,外形好似一間溫室。一拉開門,就被那個大鐘吸引着。內以純白色和木為主調,座位不多,設有幾張長枱和四人枱,設計簡約樸實,感覺舒適悠閒。*****************************第一次(1/7/2020) 來到是下午茶時段,故沒有點套餐。除套餐外,也有小吃、自家製麵包、甜品和飲品供應。今日就等了半小時,等什麼? 就是等伯爵茶鬆餅出爐,再加杯熱抹茶豆奶。一上枱,店員便跟我說「祝你快樂」,原來杯熱抹茶豆奶 Matcha Soymilk ($36)上灑了「快樂」兩字,也正正是我的需要。溫度剛好,入口暖暖的,既有豆香,亦有抹茶的甘,味道不會太濃,也不錯!伯爵茶鬆餅 Early Grey Muffin
*****************************
即製
熱抹茶豆奶
伯爵茶鬆餅
伯爵茶鬆餅 Early Grey Muffin ($20)暖笠笠,表面微脆,糕身鬆軟,茶葉碎屑遍佈整件鬆餅,啖啖伯爵茶的幽香,配上幾粒香脆可口的杏仁,更好吃!
*****************************
生日飯
第二次(11/7/2020) 是約埋好友來預祝我的生日,也是疫情爆發的開始,但咖啡室還沒有隔板,真的很想強力建議他們快快做此措施。今次early lunch來到,故仍有不少自家製甜品和麵包,太好彩了。今日點了一份套餐、一件蛋糕、一客甜品和兩杯飲品,兩人共享。
牛油果大啡菇芝士漢堡
套餐選了牛油果大啡菇芝士漢堡 Avocado Portobello Mushroom with Cheese Burger($80),大大份,好滿足! 自家製麵包果然不同,焗得外脆內軟熟,夾着又爽又有菇汁的大啡菇、香滑的牛油果、爽甜的甘荀絲、半溶的芝士和清爽的生菜,大啖咬一口,好清新美味! 還有旁邊的焗薯粒,焗至半粉綿,仍有咬口,簡簡單單灑上鹽和黑椒,吃出薯香。
自家製柚子青檸雪榚配抹茶紅豆吐司
見今日有自家製抹茶紅豆吐司,當然不能錯過。點了一客吐司雪糕,改吐司口味Homemade ice-cream with toast ($58+$10),賣相不算非常吸引,但味道一流。抹茶紅豆吐司焗至暖笠笠,皮微香脆,包身軟熟,抹茶的甘苦慢慢滲出,而紅豆的分量又唔會過多,帶些香甜,但又唔會搶了抹茶香,喜歡! 還有那球自家製的柚子青檸雪糕,好幼滑,酸酸甜甜,好fresh,跟吐司同吃,冷暖交融,好味呀!
抹茶蛋糕
輪到抹茶蛋糕 Matcha Cake ($40),以杏仁和玖瑰花瓣碎作裝飾,賣相不錯。糕身略為有點濕潤,抹茶味較為薄弱,但忌廉輕盈,吃起來不覺膩,整體亦不會太甜。
玖瑰咖啡
飲品方面,友人點了杯玖瑰咖啡 Rose Latte($23/跟餐半價),而今次店員就向友人送上一句「祝你幸福」,原來杯飲品上灑了「幸福」兩個字。友人話咖啡味和玖瑰味平均,味道吸引。
靜崗焙茶豆奶
而我就另點了一杯靜崗焙茶豆奶 Hojicha Soymilk($38),店員送上「希望」給我,是! 人生要充滿希望。入口暖笠笠,既有豆香,亦充滿焙茶香,味道剛剛好,很好喝,喜歡!
在疫情下,大家難免會焦慮、擔心和不安,而我也不例外…..在這間滿滿的祝福和鼓勵的咖啡室裏,真的可給我多一點力量,也希望將「幸福、快樂、歡喜、瀟灑、開心、心寧、希望、如意、光明、信心、自在、滿足」這十二個詞語送給大家,齊心抗疫,加油!
2020-07-01
伯爵茶鬆餅
牛油果大啡菇芝士漢堡
自家製柚子青檸雪榚配抹茶紅豆吐司
玖瑰咖啡
靜崗焙茶豆奶
2020-06-26 1063 瀏覽
🔺Loving Nature Fortunate Coffee無意中發現的小確幸💕呢間Cafe位於葵涌工廠區附近位置都幾隱蔽 入到去感覺環境好舒適☺️仔細睇Menu發現原來呢間係素食餐廳😯.牛油果天貝壽司配有機麻醬豆腐🍣壽司入邊有牛油果、天貝、青瓜同埋紅蘿蔔😋小編第一次食天貝 上網睇原來天貝係黃豆發酵之後再壓制而成嘅健康食品😙加咗鰻魚汁之後無論樣貌同味道都同鰻魚幾似😂麻醬豆腐上面仲鋪咗D炸香菇味道清新開胃😃.牛油果大啡菇芝士漢堡配薯角🍔漢堡包好多料好厚大啡菇唔會好大草青味 入口多汁💦配搭蕃茄、沙律菜好fresh🌱不過牛油果略嫌唔夠熟😯.飲品方面揀咗餐湯同埋以半價加配咖啡餐湯係冬瓜蘿蔔粟米湯🌽飲落係食材本身嘅鮮甜味無加味精👍🏻咖啡上到嚟好surprise😀上面用朱古力粉撒上幸福呢兩個字😍
無意中發現的小確幸💕
呢間Cafe位於葵涌工廠區附近
位置都幾隱蔽 入到去感覺環境好舒適☺️
仔細睇Menu發現原來呢間係素食餐廳😯
牛油果天貝壽司配有機麻醬豆腐🍣
壽司入邊有牛油果、天貝、青瓜同埋紅蘿蔔😋
小編第一次食天貝
上網睇原來天貝係黃豆發酵之後再壓制而成嘅健康食品😙
加咗鰻魚汁之後無論樣貌同味道都同鰻魚幾似😂
麻醬豆腐上面仲鋪咗D炸香菇
味道清新開胃😃
牛油果大啡菇芝士漢堡配薯角🍔
漢堡包好多料好厚
大啡菇唔會好大草青味 入口多汁💦
配搭蕃茄、沙律菜好fresh🌱
不過牛油果略嫌唔夠熟😯
飲品方面揀咗餐湯同埋以半價加配咖啡
餐湯係冬瓜蘿蔔粟米湯🌽
飲落係食材本身嘅鮮甜味無加味精👍🏻
咖啡上到嚟好surprise😀
上面用朱古力粉撒上幸福呢兩個字😍
2020-05-06 1119 瀏覽
今日同素食朋友食午餐,就自然選擇間特別的素食,今日去決定去葵興食,沒想到其實都唔難去,而且都幾舒服,我地一人一毎餐再加小食,白汁鮮蔬牛油果意粉比較多汁,味道都夠,因為多汁比較水不太掛到意粉普通不太差。少有見到藜麥扒 就試咗個 #藜麥漢堡 ,沒想到幾好食,因入面有好多不同種類,口感都幾特別又唔會太淡,麵包面脆入面軟熟幾好味。燕麥咖啡待應會同你講希望你開心過一日,真的有點感動,味道咖啡味都濃唔會得奶味,朱古力咖啡朋友叫就字是滿足,朱古力味同咖啡味都平衡,2個餐最後每人一百元唔貴會再去。
2020-04-18 706 瀏覽
想搵個地方靜靜地坐下睇下書,朋友推薦呢一間cafe 話裝修好特別, 所以嚟試一試。我大約十二點九嚟到,唔需要等位就可以入座, 坐低之後要自己出收銀落單,呢間餐廳主要係素食嘅menu,選擇都算好多,日式同西式嘅款都有,而且 定時會轉menu,我今次試咗個牛油果天貝壽司配麻醬豆腐,落完單好快就有店員將食物送到枱上, 牛油果壽司幾好食,牛油果唔會太生 ,麻醬豆腐亦都好正常,個套餐仲有一碗海帶豆腐湯,亦都係素食嚟嘅。整體嚟講份量都算足夠,不過如果比較大食嘅男仔可能就會覺得唔夠飽。 最後仲叫咗一杯咖啡黎飲 ,佢唔同一般cafe嘅拉花,今日係中文字開心,都幾得意。想食素食嘅朋友可以嚟試下,而且佢有個好大嘅時鐘都幾特別

想食素食嘅朋友可以嚟試下,而且佢有個好大嘅時鐘都幾特別

2019-09-06 1427 瀏覽
今次係我第二次嚟Loving Nature ☺️對上一次嚟完就好想再嚟,因為環境好舒服,無論自己嚟定同朋友一齊都好適合,不過位置就離我屋企有啲遠,所以都係要星期六放假先嚟~💛💛🔸芝竹「蛋」漢堡🔸▪️價錢:$59▪️今次試嘅芝竹蛋漢堡,第一眼真係似為啲蛋係真嘅😂因爲個邊煎得好似真蛋,但唔好忘記呢度係純素餐廳嚟咖😂啲蛋應該係用腐皮做(無估錯嘅話),食落又幾香幾好味,我諗個蛋應該有調過味,而芝士當然都係純素,入面仲有菜啊、蕃茄等等。而同我上一次嚟一樣,都係覺得個薯仔仲好味😂🔸抹茶豆奶🔸之後我就跟餐叫咗杯抹茶豆奶,大豆味好香亦都較重,抹茶味就帶少少苦,甜味就唔多不過我諗可以自己再落糖嘅(我無落)🍵🍵

芝竹「蛋」漢堡

🔸芝竹「蛋」漢堡🔸
▪️價錢:$59▪️

而同我上一次嚟一樣,都係覺得個薯仔仲好味😂

抹茶豆奶

🔸抹茶豆奶🔸

芝竹「蛋」漢堡
2019-08-21 844 瀏覽
隱世素食Cafe #葵涌唔係咁岩有車同埋搵素食都搵唔到呢間😂😂😂芝竹旦漢堡配薯角🍔菜名同賣相好有驚喜 😮👍 食落個包好香脆素壽司配麻醬豆腐🍱對我黎講份量比較少😂配左杯咖啡豆果茶☕️及無味精湯味道係淡d 但野食都比較健康 又幾好食做輕食就岩🤗好多野都想試 環境舒服 值得再黎嘆返杯咖啡同試試其他素食🙏🏻🤘🏻
隱世素食Cafe #葵涌

好多野都想試 環境舒服
值得再黎嘆返杯咖啡同試試其他素食🙏🏻🤘🏻
  • 芝竹旦漢堡
2019-07-23 766 瀏覽
1) 喺呢個區賣all day夠膽收成舊水,又唔係好食。幾塊toast白烚咁,問佢攞牛油,佢竟然話冇!2) 佢收Alipay同八達通,前者未ready,咁我話比八達通啦,佢話cashier冇機,要稍移玉步去個kiosk嘟。得幾步路,咪行去囉,點知揀返所有飲食要貴$10。姐姐仔話呢部機冇discount,佢又唔早講! Cashier同kiosk價錢唔sync都算,呢間嘢,小貓三兩隻都冇,整乜鬼自助點餐kiosk?不過最膠,一定係cashier不設八達通機。3)2個Wi-Fi都冇work4) 冷氣似有若無,今日大暑呀!冇下次!

3)2個Wi-Fi都冇work

4) 冷氣似有若無,今日大暑呀!

冇下次!
2019-04-16 2104 瀏覽
當女性朋友建議去葵興Fortunate Coffee吃,其實我心裡面是拒絕的,但由於要請她吃飯以報答一夜之恩(畫面是色彩繽紛了些少,但不是你所想的這樣),唯有跟她說句"來讓我跟你走",我真是好憎我自己,點解我對女人總是咁心軟,尤其是靚女……韓式伴飯($51套餐):屬宮廷菜之一的韓式伴飯色彩繽紛,尤如一個含苞待放的女仔,是極度容易招蜂引蝶,至少我是流了不少口水,忍不住搞了幾下(我指的是飯),因為必須充分搞拌以泡菜/昆布/豆芽/青瓜/醃水果蘿蔔(紅身)等五色元素加秘製醬汁,才可以將"得成僱傭,融入飯中"。昆布香韌、豆芽爽口、青瓜清甜、蘿蔔乾爽,再將過份辣的泡菜同飽滿的飯粒融為一體時(白飯攤分了泡菜的辣),吃起來,每一口都充滿豐富的味覺層次感,有如仙樂飄飄處處聞風起舞,不自覺扯斷了自己條白色底橫,然後左右搖擺,衝口而出:"從來未試過咁清新脫俗既感覺"...芝竹旦漢堡($56套餐):本來我理應與此漢堡是有緣無份的,誰知她竟切了些給我吃,但我想說的是:傻豬來的,我自己咬咪得囉,你一啖,我一啖,多麼美滿的畫面,何必浪費把刀咁唔環保呢...漢堡包烤得來脆身,揭開即見沙律醬加青瓜,泛起陣陣溶化的牛油香
韓式伴飯

芝竹旦漢堡

漢堡包烤得來脆身,揭開即見沙律醬加青瓜,泛起陣陣溶化的牛油香。再按life落下一層,是一塊原片芝士,味道香濃,加上腐竹蛋是煎過的齋腐皮卷,以咖喱粉黃扮蛋顏色(別以為這樣就可以瞞得過我...)。G樓是蕃茄加生菜,旁邊還有略略煎過既薯粒做伴菜,用了黑椒調味,咬落又粉又香。

我狠狠地一口咬下去整塊漢堡,只有這樣,才能充足調動我雄性領袖的五種感官,以徹底感受豐富的混合口感,味道無比濃郁香脆。如果要吃到最高境界,就不能自己動用自己的五姑娘來吃,而是找對的人來餵食喔!
香煎蔬菜香茸餃

香煎蔬菜香茸餃(加配+$36) :擺盤放得像風車旋轉形的電動攪珠機, 隨手抽一隻餃子來吃,感覺沒有煎過,沒脆沒趣,餃皮亦太厚及韌,勝在涵料份量多(菜/木耳/紅蘿蔔),點一下香醋提味,食落飽滿。
香煎蔬菜香茸餃

椰菜花湯

椰菜花湯(跟餐): 看落奶白色,先嚐第一啖頗重胡椒味,飲起來似魚湯,但較為稠身,感覺特別。

洋甘菊菜(跟餐):淡淡菊花清香,飲落不會澀口。

有機朱古力燕麥奶(加配+$9):近期也在便利店看到的~瑞典熱賣OATLY燕麥奶,因叫多了便帶回家再喝。

2019-03-21
韓式伴飯
芝竹旦漢堡
椰菜花湯
2019-03-30 1127 瀏覽
Vegan純素餐廳在香港不多, 很幸運的可以找到這間優質美味的健康純素餐廳。這裡環境很舒適,有小清新的感覺。今天第一次到訪,我們點了牛油果天貝壽司配餃子和芝竹旦漢堡,味道很不錯,我特別喜歡牛油果天貝壽司,配搭很特別,出奇地美味。另外,我們買了一個健康麵包-南瓜合桃提子回家吃,十分好味,外皮脆卜卜的,內𥚃鬆軟。這個麵包是用了兩天時間發酵18小時而成的,沒有蛋,奶,蜜糖,添加劑等,十分健康。這𥚃還有售賣純素甜品和蛋糕,下次一定要試試。

這𥚃還有售賣純素甜品和蛋糕,下次一定要試試。
2019-03-30 669 瀏覽
一向神秘既葵涌都愈來愈多美食,特別係多咗好多又大又舒服既隱世cafè,近排就去咗呢間有埋露天茶座既素食cafè。【牛油果天貝壽司配香煎餃子🥑🥟 $59】呢個價錢有成10件卷物+4隻餃子+1碗蔬菜湯,CP值都算幾高,卷物入面既牛油果夠軟綿,天貝好重堅果味,配合日本醋飯,味道非常配合👍🏻餃子內裡有多種蔬菜絲,包括紅蘿蔔、椰菜、黑木耳,口感豐富,調味剛好,食到蒸菜既清新同爽甜。惟獨餃子有少少過油,希望餐廳可以改善下,或者俾客人揀蒸餃。蔬菜湯非常足料,幾乎全碗都係大大舊蔬菜,飲落有淡淡既清甜,並非求其之作。除咗lunch time時段比較多人,其餘時間都可以慢慢坐低同朋友傾計。Lunch set好抵食,味道不俗而且仲好飽肚又健康,下次再嚟飲下佢地既燕麥latte同試下佢地既健康麵包先!
牛油果天貝壽司配香煎餃子
牛油果天貝壽司

【牛油果天貝壽司配香煎餃子🥑🥟 $59】
香煎餃子

例湯

2019-03-29
$60 (早餐)
牛油果天貝壽司
香煎餃子
  • 牛油果天貝壽司配香煎餃子
2019-03-19 423 瀏覽
自己一直無食素嘅習慣,係標準嘅食肉獸。以前只有去天壇大佛,或者近期少少為咗做專題研習先專登食素。當然素都有好食唔好食之分,以往食過某啲素食餐廳,食完個口真係有浸「齋味」。聽人講可能係啲製造齋嘅豆味。所以自己都幾怕食完齋會有浸味嘅感覺。呢間素食餐廳幫襯過一次,好彩無出現呢種情況,食物味道唔差。牛油果天貝壽司配香煎餃子第一次幫襯同第二次都係叫牛油果天貝壽司配香煎餃子。其實唔太知咩係天貝,不過見佢個樣同鰻魚有少少似,味道都有點相似。加上有牛油果粒,因為自己好少食牛油果,個配搭都幾新鮮。香煎餃子略嫌有點油,煎得唔算好香脆。餡料方面,都唔算好豐富好滿,普普通通吧。一開始會驚幾件壽司同餃子會唔會唔夠飽,但對女仔而言,呢個份量絕對夠食,都幾飽下。如果係男仔,可能要叫多個小食會飽肚啲。今次跟餐要咗枸杞金菊茶(應該係呢個名)。味道比較清淡,甜度不高,頗溫和。而上次加錢轉咗豆奶,印象中豆味唔算突出,都係較清淡。
自己一直無食素嘅習慣,係標準嘅食肉獸。
以前只有去天壇大佛,或者近期少少為咗做專題研習先專登食素。
當然素都有好食唔好食之分,
以往食過某啲素食餐廳,食完個口真係有浸「齋味」。
聽人講可能係啲製造齋嘅豆味。
所以自己都幾怕食完齋會有浸味嘅感覺。
呢間素食餐廳幫襯過一次,好彩無出現呢種情況,食物味道唔差。

牛油果天貝壽司配香煎餃子
第一次幫襯同第二次都係叫牛油果天貝壽司配香煎餃子。
加上有牛油果粒,因為自己好少食牛油果,個配搭都幾新鮮。

香煎餃子略嫌有點油,煎得唔算好香脆。
餡料方面,都唔算好豐富好滿,普普通通吧。

一開始會驚幾件壽司同餃子會唔會唔夠飽,
但對女仔而言,呢個份量絕對夠食,都幾飽下。
如果係男仔,可能要叫多個小食會飽肚啲。

今次跟餐要咗枸杞金菊茶(應該係呢個名)。
味道比較清淡,甜度不高,頗溫和。
而上次加錢轉咗豆奶,印象中豆味唔算突出,都係較清淡。
題外話/補充資料: 餐廳有大量水提供,可以自行倒水飲用。 加上餐廳比較遠離一切嘅感覺,人流唔多,幾適合放空或放鬆。 可惜menu感覺唔太多選擇,如果可以定期轉下菜式會容易吸引到人回頭。
2019-03-15
上星期六,趁着早上要到長沙灣的機緣,「長葵」兩地只是相距幾個港鐵站,終於找到機會探訪葵興的 Loving Nature 了👏👏。一進店內,看着餐單,目光👀都是在3款漢堡🍔的名字中上下移動着(「漢堡控」的特色🙈🤣),最後選擇了「藜麥漢堡」,又多點了一客6隻的「香煎蔬菜香茸餃」。先上桌的是餃子,一看外型,漲卜卜的,眾多食材仿如要「破餃而出」,給人一種材料充實的感覺👍。餃子材料有菇粒🍄、木耳、蘿蔔粒🥕等等,當然少不得香茸這個主角。有趣的地方,在於店員稱呼這個為「香“訊”餃」,起初,版主以為自己聽錯了,「茸」的發音明明是「容」,怎麼會讀成了「訊」呢?🤔但當再指着餐單中的「香茸」,問店員所說的香「訊」是否這二字時,店員卻說是的,這個發音之謎,實在令人摸不着頭腦了🤷‍♂️。接着登場的是「藜麥漢堡」🍔,第一眼看見時,腦中突然浮現了「巨無霸素食版」這詞語。和日常所見的巨無霸相比,這個漢堡雖然沒有兩塊素扒,但在厚厚的麵包、藜麥扒、蕃茄的組合下,也有一定份量。麵包方面,走的不是「鬆軟」路線,而是走「爽脆」風格,有少許在吃「烘多士」的感覺。此外,這個漢堡的神秘之處,在於「伏兵」的存在😏。咬下去時,除了嚐到實在

接着登場的是「藜麥漢堡」🍔,第一眼看見時,腦中突然浮現了「巨無霸素食版」這詞語。和日常所見的巨無霸相比,這個漢堡雖然沒有兩塊素扒,但在厚厚的麵包、藜麥扒、蕃茄的組合下,也有一定份量。麵包方面,走的不是「鬆軟」路線,而是走「爽脆」風格,有少許在吃「烘多士」的感覺。此外,這個漢堡的神秘之處,在於「伏兵」的存在😏。咬下去時,除了嚐到實在的、煙韌的藜麥扒外,還有種清脆感覺,一看之下,原來扒上放了青瓜,在麵包和藜麥扒的遮掩下,起初是看不到的🙈。還有一個值得注意的小地方,就是版主吃漢堡時,有一些沙律醬滴了在盤上,一來,這反映了版主吃得有些「論盡」🤣,二來,也反映了漢堡的醬汁頗足夠,吃起來不會太「乾爭爭」喔!

吃完餃子和漢堡後,過份的事情要發生了………由於店鋪沒有晚巿,光顧機會較少,所以版主打算再來一客「牛油果天貝壽司」,不過原來一客有10件,實在吃不下🙊,只好改食「腐皮千層」。「腐皮千層」,簡單的說,就是「炸腐皮」,其實版主當初是好奇究竟「千層」是甚麼,才選擇這個,不過還好味道都是不錯。

一頓午飯點了3樣食物,份量就如2人的午餐,的確是有少許過份的呢!