2016-06-25 2233 瀏覽
相約了朋友於這裡晚膳, 店面積不算大, 但環境舒服, 為不錯的三五知己聚腳點點了清酒, 味道清香且淳, 不錯!刺身, 本人很喜歡這裡的池魚 ($84), 夠鮮且爽口! 海膽 ($268)亦不俗, 鮮甜味美~蒲燒特上鰻魚料理 ($148), 鰻魚燒得名脆內軟, 入口即溶, 讚!價錢都合理, 這裡不錯, 值得一試!

點了清酒, 味道清香且淳, 不錯!

價錢都合理, 這裡不錯, 值得一試!

2016-06-18
2016-02-17 4111 瀏覽
假日我同家人決定吃和食做冬。來到can 幸村環境中上檔。裝潢是典型日本料理風格。日本蕃茄沙律,蕃茄味道確實清甜,賣相飽滿。田園沙律清爽,配上香口麻醬一流。刺身壽司,帶子大大粒好新鮮,三文魚厚切新鮮爽口。海膽壽司的海膽大舊,冇腥味。土佐蠔 $62被木魚包住炸,好香木魚味,蠔身多汁炸得好香。雜錦天婦羅有,南瓜十分甜美沙錐魚肉質柔滑。

刺身壽司,帶子大大粒好新鮮,

三文魚厚切新鮮爽口。

海膽壽司的海膽大舊,冇腥味。土佐蠔 $62

沙錐魚肉質柔滑。
2016-01-23 3636 瀏覽
幸村是銅鑼灣鬧市中的小村落,環境清靜高檔,慶祝節日等不妨試試。 先來杯自家製梅酒,要求加soda water ,梅酒味幾醇,甜酸度適中,若杯係用返梅酒杯就更好喇 海膽飯,中間隻蛋係天婦羅蛋,混入飯內食,加上紫菜等,十分配合,海膽味鮮甜,惟海膽份量有d少... 秋刀魚,是次最滿意之作一串咁燒既秋刀,起了骨,食落啖啖肉,擺設亦十分精美,魚皮燒得香口,不錯的熱食~其他刺身等亦十分新鮮,希望加入更多新菜式!
幸村是銅鑼灣鬧市中的小村落,

環境清靜高檔,

慶祝節日等不妨試試。
先來杯自家製梅酒,

要求加soda water ,

梅酒味幾醇,

甜酸度適中,

若杯係用返梅酒杯就更好喇
海膽飯,

中間隻蛋係天婦羅蛋,

混入飯內食,加上紫菜等,十分配合,

海膽味鮮甜,

惟海膽份量有d少...
秋刀魚,

是次最滿意之作

一串咁燒既秋刀,

起了骨,食落啖啖肉,

擺設亦十分精美,

魚皮燒得香口,

不錯的熱食~

其他刺身等亦十分新鮮,

希望加入更多新菜式!
2016-01-19 2525 瀏覽
今日同老公試左其中一間日本嘢 , 位於hysan 附近位置很方便餐廳環境不錯,裝修以簡約為主,感覺很舒服。坐壽司枱可以看着師傅表演明太子炸蝦:炸粉夠薄身,蝦夠大隻, 入口又爽口彈牙.司盛有六貫款式,鯛魚鮮爽, 油甘魚甘香肥美,三文魚油脂分佈均勻,食落好新鮮。飯團大小適中。甜蝦好大隻,肉質黏口。帶子亦都好肥美鮮味突出。鹽燒雞翼 $58撒上鹽巴燒雞翼,雞翼咸不油膩香口惹味,實在技術高超。土佐蠔,蠔身被木魚包住炸成,炸得好香外觀已感受到鬆脆。入口蠔身多汁,咬第一口蠔汁流出,非一般傳統既炸蠔
餐廳環境不錯,裝修以簡約為主,感覺很舒服。
壽司枱可以看着師傅表演

明太子炸蝦:炸粉夠薄身,蝦夠大隻, 入口又爽口彈牙.
司盛有六貫款式,
飯團大小適中。甜蝦好大隻,肉質黏口。
帶子亦都好肥美鮮味突出。
鹽燒雞翼 $58
撒上鹽巴燒雞翼,雞翼咸不油膩香口惹味,實在技術高超。
土佐蠔,蠔身被木魚包住炸成,
炸得好香外觀已感受到鬆脆。入口蠔身多汁,
咬第一口蠔汁流出,非一般傳統既炸蠔
2016-01-16 1665 瀏覽
在繁忙的生活裡也別忘了與好友們相聚...每次跟她們選擇的地方也會盡量揀未到訪過的...總喜歡和她們一起去發掘好吃的...今次就揀左位於銅鑼灣的居酒屋... 位於恩平道...即希慎對住的內街...地點方便...一進去餐廳...地方不算很大...幾張2至4人枱及另一邊是面對司傅的吧枱...很日式的木系裝修及柔和的燈光給人很relax的感覺...侍應奉上熱茶, 同時亦會先推介幾款食物給我們考慮...日本菜的優點是每款都精緻, 可以order多幾款 但亦都令我們想了很久才下了決定...刺身, 壽司, 燒物, 卷物...都有點到 三文魚刺身, 蔥燒金鎗魚腩卷, 帆立具壽司, 加州卷: 魚生的部份也很新鮮 火灸燒鰻魚壽司, 火灸燒左口魚壽司: 偏愛左口魚的鮮味 , 這個燒出來的顏色也很吸引呢 鹽燒雞翼, 梅子秋刀魚磯燒: 燒物是很有驚喜的, 燒的外皮都很香脆, 亦很惹味 土佐蠔, 豚肉卷風味燒:都很juicy的, 要稱讚一下他加了沙律菜 米雪場蟹捧天婦羅: 聊天怎能缺少炸物, 這天婦羅餡料非常豐富 在繁喧的銅鑼灣與好友們處於舒適的環境享用美食, 很滿足

但亦都令我們想了很久才下了決定...刺身壽司, 燒物, 卷物...都有點到

火灸燒鰻魚壽司, 火灸燒左口魚壽司: 偏愛左口魚的鮮味
, 這個燒出來的顏色也很吸引呢
在繁喧的銅鑼灣與好友們處於舒適的環境享用美食, 很滿足

2015-11-14
2016-01-14 1395 瀏覽
和Best Friend撐抬腳做冬,唔想費神諗食乜,就㸃了一客冬日2人餐。前菜4款沙律:蕃茄沙律、中華沙律、明太子沙律及八爪魚沙律。我最愛蕃茄!蕃茄顏色鮮紅,肉質結實,汁不多但甜,再配上香口胡麻醬,冇得輸!其餘沙律3小碟,每碟份量少少,剛好醒胃!當中,八爪魚沙律最出色!切成小粒嘅八爪魚彈牙,拌醃過的wasabi汁同吃,口感滑溜,wasabi 攻鼻,超感官刺激!刺身整碟刺身賣相精緻,有針魚丶目張魚丶深海池魚、三文魚和帶子。目張魚屬白身魚,經過火炙後,魚油味香濃,而且肉質軟腍。目張魚是另一白身魚,因未經烹調,故保留了結實爽彈嘅肉質和原有嘅清淡鮮甜。深海池魚薄切後,其肉質綿密滑溜,味道清淡,醮酸汁吃更能帶出魚香味。整體而言,食材新鮮,份量合理。壽司有:𩶘魚、油甘魚丶深海池魚丶黑鯥丶甜蝦及海膽。整體而言,壽司水準符合預期,屬中上質素。當中,黑鯥最出色,一是比較少吃到,二是其魚肉鮮甜,令人回味!天婦羅有:蟹棒、蝦、南瓜、蕃薯及沙咀魚。熱滕滕的天婦羅食感鬆脆不油膩,食材也是優質。當中,南瓜甘甜最好味。可惜,這2人餐的天婦羅不是每樣2件,如蟹棒要切開share,感覺有點怪及欠大方 。牛柳粒串燒 -
前菜

4款沙律:蕃茄沙律、中華沙律、明太子沙律及八爪魚沙律。

我最愛蕃茄
蕃茄沙律
中華沙律、明太子沙律及八爪魚沙律
刺身

整體而言,食材新鮮,份量合理。
刺身

天婦羅
牛柳粒串燒 - 一串牛柳粒,有啲腍有啲硬,水準不平均。幸好惹味香口,因而取回分數。
牛柳粒串燒
餃子鍋 - 主角餃子只有數粒,食味一般。其餘配菜和湯底也是中規中矩。
餃子鍋
甜點 - 1小粒紫薯,味道甘甜。建議可以再大粒㸃或多加數,令整個presentation更見大體。
甜點
綜合而言,餐廳環境及座位舒服,適合三五知己把酒言歡!
2015-12-22
蕃茄沙律
2016-01-04 1207 瀏覽
位於hysan 附近,有好多貴價上樓餐廳,今日同老公試左其中一間--幸村 上到去環境好好,唔係好大地方但夠日式今次全個晚餐最正既就係拖羅刺身同隻大蝦! 大拖羅如相中肥美,入口有即浴既感覺~脂肪分配好靚,魚油滲晒入口新鮮得可比美日本當地食用!一人食兩件,雖未飽但少食多滋味,令人十分回味! 另外大蝦亦十分出色,炸得整隻都可以食,蝦鮮膏多,大過我隻手!亦是呢間店既出色之作!其他壽司亦十分好食,未能一一盡錄👍🏻👍🏻
位於hysan 附近,有好多貴價上樓餐廳,

今日同老公試左其中一間--幸村
上到去環境好好,唔係好大地方但夠日式

今次全個晚餐最正既就係拖羅刺身同隻大蝦!
大拖羅如相中肥美,

入口有即浴既感覺~

脂肪分配好靚,魚油滲晒入口

新鮮得可比美日本當地食用!

一人食兩件,

雖未飽但少食多滋味,

令人十分回味!
另外大蝦亦十分出色,

炸得整隻都可以食,

蝦鮮膏多,

大過我隻手!

亦是呢間店既出色之作!

其他壽司亦十分好食,未能一一盡錄👍🏻👍🏻
  • 幸村壽司盛合
2016-01-01 1371 瀏覽
一排無與友人見面, 便相約係銅鑼灣食飯, 這次佢提議去幸村食日本嘢, 反正我未試過這間食店, 一試無防.入到店內, 店員安排我地坐壽司枱, 這樣可以看着師傅表演整刺身和壽司的情形.而這裡的裝修以簡約為主, 俾人舒服的感覺.由於我不食生嘢, 我就點了鹽燒牛舌和鹽燒鯖魚.鹽燒牛舌厚薄適中, 入口帶點咬口, 加了鹽來燒, 更能帶出牛舌的鮮味.鹽燒鯖魚, 初時以為是整條, 原來是半邊鯖魚.鯖魚肉質幾鮮味, 口感不俗. 只需要簡單用上鹽便能帶出魚的味道.清酒煮大蜆.上枱時已被大蜆所吸引.蜆好大隻, 夠飽滿和厚肉, 肉質鮮甜, 又彈牙. 入口時, 仲帶有微微的酒香味.愛食海鮮的我, 決定再點一個海鮮來食, 最後選了明太子炸蝦.這個份量都幾大, 除了炸蝦外, 仲有配料, 如茄子和南瓜.連碟也好別緻.炸粉夠薄身, 我最怕過厚的粉漿. 而且加入了明太子, 天婦羅顏色更靚外, 口感有點不同.蝦夠大隻, 入口又爽口彈牙.食完蝦, 再食茄子和南瓜, 可以中和一下.而這個炸到好似一把扇咁, 是由麵條所整成, 好靚.

入到店內, 店員安排我地坐壽司枱, 這樣可以看着師傅表演整刺身壽司的情形.
而這裡的裝修以簡約為主, 俾人舒服的感覺.
由於我不食生嘢, 我就點了鹽燒牛舌和鹽燒鯖魚.

鹽燒鯖魚, 初時以為是整條, 原來是半邊鯖魚.
清酒煮大蜆.

上枱時已被大蜆所吸引.
清酒煮大蜆
明太子炸蝦
這個份量都幾大, 除了炸蝦外, 仲有配料, 如茄子和南瓜.

連碟也好別緻.

蝦夠大隻, 入口又爽口彈牙.
食完蝦, 再食茄子和南瓜, 可以中和一下.
而這個炸到好似一把扇咁, 是由麵條所整成, 好靚.

清酒煮大蜆
明太子炸蝦
2015-12-29 1173 瀏覽
酷愛日本文化的友人,完全不受韓流影響半分,對和式料理依然着迷。作為好友的我,久不久也要捨命陪君子的。今約相約在幸村來嘆正宗的日式料理,正宗的日式料理一看就是格調大不同,有兩三位師傅在你面前 舞刀弄劍的,煞是好看!去御手洗時還讓我發現到這裡有個室外場地,佈置得相當浪漫憩雅,不過寒冷的北風讓我乖乖地進回室內進餐吧了~~先來個友人的最愛:鹽燒牛舌是也!既然是友人的最愛,所以我們所到之處,幾乎有得食牛舌的,都食過了!好的不好的也都試過了遍。於我倆而言,大家喜歡的口味各不同,我就較喜歡吃有點爽,有點彈性有點嚼頭但又不會過韌的質感,就好像幸村這種了~~她嘛,說這種也可以,不過就是喜歡煲到好腍,腍到沒有彈性那種才合她心意。奇怪,明明我才是無牙婆(>﹏<)燒三文魚鮫是我男友的最愛魚頭部分,我也不例外,鍾意它燒得香口,而且魚皮部分脆卜卜,但魚肉位卻嫩滑非常,而且這部位魚油較多,邊食邊漏油,非常滋味!突然傳來陣陣香氣,原來是銀鱈魚西京燒出現了!銀鱈魚一向是高級食材,我在家自己整,成本都要超過一百元。想不到,這裡售150元的銀鱈魚西京燒竟然有厚厚的兩大塊!完全是喜出望外呢!在那結實的鱈魚肉裡

奇怪,明明我才是無牙婆(>﹏<)

三文魚鮫

銀鱈魚西京燒

想不到,這裡售150元的銀鱈魚西京燒竟然有厚厚的兩大塊!完全是喜出望外呢!在那結實的鱈魚肉裡是齒頰留香的魚油,煎得香香的魚肉散發出金黃色的光輝,啖啖肉口感令人大滿足!

清酒煮蠔

清酒煮蠔相對較平凡,不過清酒的香氣和蠔的鮮味倒是夾得很!

清酒煮蠔

蠔身非常飽滿,肚滿腸肥正是相當恰當的形容吧~
加上蠔味香濃,一咬下去有爆漿之感,非常爽快!
2015-12-17
三文魚鮫
2015-12-23 1517 瀏覽
是日冬至,因早陣子已和家人吃了冬至飯,家中細細又跟公公婆婆外出逛街,只剩下我兩小口子「撐枱腳」。為了避開做節人潮,大家決定吃和食做冬。開業於亨利中心的幸村,走中上檔次的路線。店內裝潢是典型的日本料理風格,除室內用餐區外,更設有室外用餐區,是比較少有的配套設計。為免傷腦筋,是晚點了一客冬日套餐,刺身壽司天婦羅串燒等款款皆有,算上多樣化。最先來的是日本蕃茄沙律,雖然蕃茄汁量不算很多,但味道確實清甜,賣相亦紅潤飽滿。蕃茄下方是爽鮮的田園沙律雜菜,配上香口的胡麻醬吃食味有一定保證。沙律之後送來的同樣是冷盤小吃「日式前菜三款」,內含中華沙律、明太子沙律及芥末八爪魚。中華沙律味道爽辣。明太子沙律以製作成正方粒狀的明太子作食材,拌以芥末沙律醬,口味鹹香脆口,並帶少許辛辣感。芥末八爪魚則是三者之中刺激感最強的一款,吃下有典型攻鼻的感覺。 以上三款一口小吃皆富辣感,程度更是逐款提升,接下來送上相對清淡的刺身作緩衝是恰當的安排。一客刺身盛(季節),內有五點時令刺身各兩件。針魚先經輕輕火炙燒香,魚油被充份迫出,味道油潤香口。三文魚以厚切備製,選材屬偏瘦的赤身部份,無乜特別。目張魚本味清淡,但見質感。帶子
日本蕃茄沙律
日式前菜三款
中華沙律
明太子沙律
芥末八爪魚
以上三款一口小吃皆富辣感,程度更是逐款提升,接下來送上相對清淡的刺身作緩衝是恰當的安排。一客刺身盛(季節),內有五點時令刺身各兩件。針魚先經輕輕火炙燒香,魚油被充份迫出,味道油潤香口。三文魚以厚切備製,選材屬偏瘦的赤身部份,無乜特別。目張魚本味清淡,但見質感。帶子 肉厚帶爽,可惜甜度不強。深海池魚味鮮滑溜,又富一定口感,不論空口吃或是蘸上特色酸汁吃皆很美味。
刺身盛(季節)
針魚
三文魚
目張魚
帶子
深海池魚
壽司盛(季節)有六貫款式,但每款只有一件,二人分享不太方便。鯛魚食味爽鮮。油甘魚甘香肥美。深海池魚口感保持柔滑。黑鯥魚肥美厚身,富咬口餘韻足。甜蝦大隻味甜,蝦身鮮爽。海膽是眾多刺身壽司中味道最濃郁最甜美的食材,很棒!而壽司用上的飯團大小適中,黏著酸感亦差不多,飯粒富一定嚼勁。
壽司盛(季節)
鯛魚壽司
油甘魚壽司
深海池魚壽司
黑鯥魚壽司
甜蝦壽司
海膽壽司
安格斯牛肉串是串燒的代表,約燒至八成熟度,肉粒中心呈微粉紅色,擠壓下有肉汁溢出。牛肉串肉香都算不俗,肉質富一定彈性,但奇怪的是近表面部份明顯帶硬,或多或少影響了整體口感。
安格斯牛肉串
雜錦天婦羅有五款口味,除海老有兩只外,其餘款式只有一件。海老外層酥脆,內裏爽口。蟹腳肉質結實,味道清甜。沙錐魚肉質柔滑。南瓜十分甜美。蕃薯雖甜但相較南瓜則顯得普通。
雜錦天婦羅
辣泡菜豚肉餃子鍋是日韓 fusion 配撘。豚肉餃子雖然餡料肉嫩,但只有兩只明顯少了一點吧!除餃子外,鍋中全是不同的菇菌雜蔬,另有少量豚肉,較富和風風味的食材則只有原條秋葵。泡菜湯汁固然帶點香辣,但不知為何總覺得少了一份神髓,另建議調輕一點整體調味相信味道會更吸引。
辣泡菜豚肉餃子鍋
辣泡菜豚肉餃子鍋:豚肉餃子
辣泡菜豚肉餃子鍋:豚肉片
辣泡菜豚肉餃子鍋:菇菌雜蔬
跟餐附上熱清酒一瓶,但因是日無甚酒興,還是換了兩杯巨峰梳打作罷。甜品是一件小巧的朱古力紫薯,普普通通喇,無乜特別。
巨峰梳打
朱古力紫薯
整體來說,餐廳用餐環境不俗,食品用料新鮮,但未算十分出眾,計及價錢因素,性價比只屬合理。
[22/12/2015; Tue]

黑鯥魚壽司
甜蝦壽司
海膽壽司
2015-12-22 894 瀏覽
在銅鑼灣地鐵站附近的亨利中心發現這家名字散發幸福感充滿日本風味的餐廳碟子上印有典雅的花紋是細味日本菜的好地方鹽燒雞翼 $58撒上鹽巴燒香,香氣出眾而不過咸不油膩,香口惹味很靠譜卵黃海膽天丼 $138鮮味海膽在口中溶化截開中間的流心蛋黃拌勻灑上天掃羅脆漿碎,令每一口熱飯都拌著香脆口感,蠻飽肚的~鹽燒靖魚 $78靖魚的鹽味剛剛好伴著嫩滑的魚肉非常棒~~網燒雞扒 $78面頭塗上略甜的燒汁,散上香料粉肉質嫩滑,連著脆卜卜雞皮,香甜惹味~梅子秋刀魚磯燒 $82擺盤及口味也非常創新但不太習慣梅子的味道感覺有點兒怪怪呢~很欣賞店員們欣勤斟茶而且食物速度來到快很滿意的一頓~
在銅鑼灣地鐵站附近的亨利中心
發現這家名字散發幸福感
充滿日本風味的餐廳
碟子上印有典雅的花紋
是細味日本菜的好地方
鹽燒雞翼 $58
撒上鹽巴燒香,香氣出眾
而不過咸不油膩,香口惹味很靠譜
卵黃海膽天丼 $138
鮮味海膽在口中溶化
截開中間的流心蛋黃拌勻
灑上天掃羅脆漿碎,令每一口
熱飯都拌著香脆口感,蠻飽肚的~
鹽燒靖魚 $78
靖魚的鹽味剛剛好
伴著嫩滑的魚肉
非常棒~~
網燒雞扒 $78
面頭塗上略甜的燒汁,散上香料粉
肉質嫩滑,連著脆卜卜雞皮,香甜惹味~
梅子秋刀魚磯燒 $82
擺盤及口味也非常創新
但不太習慣梅子的味道
感覺有點兒怪怪呢~
很欣賞店員們欣勤斟茶
而且食物速度來到快
很滿意的一頓~

2015-12-21 653 瀏覽
恩平道很多有質素的食店,今次同朋友一齊到"幸村"這間日本小店。喜歡日本簡約的環境,而且我們被安排到Bar枱坐。3個人叫了一個2人餐及新出品的食物.土佐蠔及梅子秋刀魚磯燒。首先到來日本蕃茄沙律,蕃茄是我的最愛!沙律菜及蕃茄超Fresh配上芝麻醬一流~而且師傅將蕃茄切到非常薄~Good!前菜方面:鮑魚、海膽豆腐、海髮菜。我首先試海髮菜,味道偏酸但非常開胃。切片後的鮑魚容易入口,新鮮又爽口。推介:海膽豆腐,豆腐呈現黃色原來加入膽汁製成。超級滑溜面上有新鮮海膽,超滿足。主打刺身果然厚切新鮮,三文魚不會太肥。甜蝦刺身 大大隻的 也算鮮又好味! 帆立貝厚身但不太有帆立貝的鮮味。壽司的特別之處,是每一款都加入了不同的配料,使每款壽司都變得與別不同。每款不同壽司,可以試出不同味道~鰻魚及海膽壽司是我的最愛,鮮味突出~每款細細件已足夠~辣泡菜豚肉餃子鍋,泡菜不算辣而且湯底不油膩。內含金菇、冬菇、豆腐及粉絲等。連同湯一齊吃,非常暖胃。安格斯牛肉串,燒得不算韌而且入味又滋味!正~雜錦天婦羅,炸粉不算多剛剛好。通常只有蝦、南瓜,蕃薯等。但這處有秋葵,秋葵是日本菜才會有的食物。本身沒有任何味道,但口感偏爽。現在
喜歡日本簡約的環境,而且我們被安排到Bar枱坐。

首先到來日本蕃茄沙律,蕃茄是我的最愛!
沙律菜及蕃茄超Fresh配上芝麻醬一流~
而且師傅將蕃茄切到非常薄~Good!
前菜方面:鮑魚、海膽豆腐、海髮菜。
我首先試海髮菜,味道偏酸但非常開胃。
切片後的鮑魚容易入口,新鮮又爽口。
推介:海膽豆腐,豆腐呈現黃色原來加入膽汁製成。
超級滑溜面上有新鮮海膽,超滿足。
主打刺身果然厚切新鮮,三文魚不會太肥。
甜蝦刺身 大大隻的 也算鮮又好味!
帆立貝厚身但不太有帆立貝的鮮味。
辣泡菜豚肉餃子鍋,泡菜不算辣而且湯底不油膩。
內含金菇、冬菇、豆腐及粉絲等。
連同湯一齊吃,非常暖胃。
安格斯牛肉串,燒得不算韌
而且入味又滋味!正~
雜錦天婦羅,炸粉不算多剛剛好。
通常只有蝦、南瓜,蕃薯等。
但這處有秋葵,秋葵是日本菜才會有的食物。
本身沒有任何味道,但口感偏爽。
現在經過炸漿包含後,脆口又美味~
新出品的食物.土佐蠔及梅子秋刀魚磯燒
土佐蠔利用木魚炸成,首先外觀已感受到鬆脆。
而且熱辣辣的炸蠔,咬第一口蠔汁流出鮮味洋溢。

梅子秋刀魚磯燒
秋刀魚起骨卷起,燒到皮脆肉嫩。
沒有半點魚骨而且入口嫩滑,特別!
梅子的酸味連同魚的鮮,一絕。
日本清酒(冷),不算太濃而且令人愈飲愈想飲。
我地仲叫多一個卵黃海膽天丼。
日本珍珠米加上半熟蛋及新鮮海膽,滋味無比。
還有少許紫菜襯托下,正~
近期最流行用紫薯製作甜品,這個不會太甜。
口感似蛋糕加少許朱古力醬,細細件不錯。
2015-12-13
  • 土佐蠔
2015-12-18 765 瀏覽
想試下食高級日本菜,所以今日同朋友黎左呢間位於銅鑼灣既幸村 入到去原來唔算好多座位,不過外面有outdoor可以坐,都幾好feel,環境幾靜,啱哂知己相約聊天。我地被安排坐bar枱,可以睇住壽司師傅整壽司。Bar枱放有新鮮日本直送魚蝦同蟹,隻蟹仲要識得郁既。 我們揀選了冬祭二人前另加土佐蠔,梅子秋刀魚磯燒同卵黃海膽天丼先來二人餐的食物~ 蕃茄超fresh,沙律菜配埋芝麻醬再加蕃茄係絕配 鮑魚,已預先切開,好爽口。海膽豆腐,豆腐係橙色好特別,入口好滑,海膽味突出海髮菜--酸酸地,唔太識食 刺身由日本新鮮空運,全部都好厚切。三文魚油脂分佈均勻,食落好新鮮。甜蝦好大隻,肉質黏口。帶子亦都好肥美。 望住壽司師傅慢慢每件咁制作壽司,壽司好精美,每件壽司中間都預先落左wasabi,而且有唔同既裝飾。海膽壽司入口好鮮,甜蝦好大隻肥美,每件都好有特式。 雜錦天婦羅炸得ok,食落好香脆安格斯牛肉串牛肉燒得剛剛好,好有肉汁又唔韌,食落好香燒烤味。辣泡菜豚肉餃子鍋鍋內粉絲好彈牙,泡菜味酸酸辣辣令人好和味。 土佐蠔 $62蠔身被木魚包住炸成,好香木魚既味道,入口蠔
想試下食高級日本菜,所以今日同朋友黎左呢間位於銅鑼灣既幸村

我地被安排坐bar枱,可以睇住壽司師傅整壽司

Bar枱放有新鮮日本直送魚蝦同蟹,隻蟹仲要識得郁既。

先來二人餐的食物~
日本番茄沙律
蕃茄超fresh,沙律菜配埋芝麻醬再加蕃茄係絕配
前菜三款

鮑魚,已預先切開,好爽口。

海膽豆腐,豆腐係橙色好特別,入口好滑,海膽味突出

海髮菜--酸酸地,唔太識食
刺身盛

壽司盛

望住壽司師傅慢慢每件咁制作壽司壽司好精美,每件壽司中間都預先落左wasabi,而且有唔同既裝飾。海膽壽司入口好鮮,甜蝦好大隻肥美,每件都好有特式。

雜錦天婦羅

炸得ok,食落好香脆

安格斯牛肉串

牛肉燒得剛剛好,好有肉汁又唔韌,食落好香燒烤味。

辣泡菜豚肉餃子鍋

鍋內粉絲好彈牙,泡菜味酸酸辣辣令人好和味。

土佐蠔 $62

蠔身被木魚包住炸成,好香木魚既味道,入口蠔身多汁,非一般傳統既炸蠔,炸得好香,蠔唔係完全炸熟哂蠔汁鮮甜,旁邊的沙律菜可以中和油膩感。

梅子秋刀魚磯燒 $82

秋刀魚已經起哂骨卷成串燒狀,魚皮被燒得爽脆,淡淡既梅子味中和魚鯹味,咁細條魚都可以起哂d骨,實在技術高超。
卵黃海膽天丼

卵黃海膽天丼 $138

海膽仍然係新鮮,味道鮮甜。表面有隻炸脆左既卵黃,一篤開入面流心,蛋醬慢慢流出黎,富有蛋香,溝埋飯一齊食好滋味。
清酒

清酒,日式料理配上清酒,食下飲下已經醉醉地😂😂
黑胡麻紫蕃薯

好香紫薯味,入口軟綿綿,唔算太甜。為這餐美好作結
日本番茄沙律
前菜三款
刺身盛
壽司盛
卵黃海膽天丼
銅鑼灣希慎開了間Line Friends Store,還有裝上紅鼻子扮Christmas Reindeer的巨型Brown撐場,身為Line Ranger粉絲的我當然要去朝聖一番!Shopping後老公帶我到了希慎後面的亨利大廈,去一間叫「幸村」的日本餐廳吃晚飯。之前我們也在恩平道吃過不少餐廳,但這間餐廳還是第一次試。先來【燒三文魚沙律】($78)夠新鮮,份量也夠兩人分享,燒三文魚特别在只有外層是燒過的,裡面仍是刺身質感。沙律上撒了芝麻增加風味。【蔥碎金倉魚腩卷】($88)蔥粒切得很幼細,魚腩夠肥入口即溶,魚味也濃~突然很掛念在日本的Toro呀!可惜最近因工作未能走開,否則真想在日本過聖誕呀!不要緊,在這裡吃日本菜止一下我的「思鄉之情」! 店員推介的【土佐蠔】($62),我們都是第一次吃,和沾麵包糠油炸的吉列蠔不同,土佐蠔是沾上木魚片炸的,木魚片本身有平時煮木魚高湯的濃厚味道,配上重味的炸蠔有畫龍點晴之妙,唯一美中不足是有一點油膩,始終是炸物嘛~主菜是【天婦羅烏冬】($128),炸天婦羅和湯烏冬分開擺放避免浸泡變軟,店員也給我們備上天婦羅汁和七味辣粉。烏冬質地夠彈牙,湯底則比較清淡。天

燒三文魚沙律
土佐蠔
主菜是【天婦羅烏冬】($128),炸天婦羅和湯烏冬分開擺放避免浸泡變軟,店員也給我們備上天婦羅汁和七味辣粉。烏冬質地夠彈牙,湯底則比較清淡。天婦羅有兩隻蝦、南瓜、秋葵和菇類等等。
天婦羅烏冬
總括來說幸村的食品質素不錯,我們吃得飽飽回家看男親女愛重播大結局喇!!!

燒三文魚沙律
2015-12-14 516 瀏覽
高級既日本餐廳多數都係樓上鋪,今次去左食既呢間正正係樓上鋪。 簡約既日式門面裝修,入到去係舒服既佈置。三個人叫左個二人餐加一個炒飯。 餐牌選擇豐富 前菜番茄沙律,新鮮番茄配上芝麻醬同菜,清清地又開胃。鮑魚,新鮮又爽口,切片又易食。海膽豆腐,海膽新鮮,豆腐黃色好得意。海髮菜,好新穎既前菜,少少酸又濕濕地,好開胃。 刺身壽司,剌身新鮮,帶子大大粒,三文魚厚切,蝦夠爽口。海膽壽司有大舊海膽,唔似出面比好少,而且海膽冇腥味。蝦壽司特別用上大大舊蝦羔配新鮮蝦,好食! 天婦羅,唔厚粉又唔會太乾身,幾好食。 串燒牛肉,火候岩岩好,外層燒到好香,內層仲未完熟透,食落唔會"un",好爽口,香料又野味! 日式餃子鍋,餃子皮薄,湯底少少辣,成鍋連湯清晒,好食! 梅子秋刀魚磯燒,師傅先起骨,再串住捲起燒,燒完好香,食落冇骨而且好滑,值得推介! 土佐蠔,非一般傳統日式炸蠔煮法。用木魚包住蠔,食法新穎,外脆內軟。木魚味道同蠔都幾夾! 卵黃海膽天丼,卵黃係好似天婦羅咁炸左既蛋黃,配埋海膽,撈埋一齊食口感特別之如又食到海膽既鮮味。 食日本野唔少得叫番杯日本清酒襯托下。紫蕃薯

餐牌選擇豐富

前菜

番茄沙律,新鮮番茄配上芝麻醬同菜,清清地又開胃。

鮑魚,新鮮又爽口,切片又易食。

海膽豆腐,海膽新鮮,豆腐黃色好得意。

海髮菜,好新穎既前菜,少少酸又濕濕地,好開胃。

天婦羅,唔厚粉又唔會太乾身,幾好食。

日式餃子鍋,餃子皮薄,湯底少少辣,成鍋連湯清晒,好食!

食日本野唔少得叫番杯日本清酒襯托下。

紫蕃薯

口感似蛋糕,唔會漏,少甜。

如果喜歡寧靜既高級日式餐廳,可以試下幸村。
2015-12-14