2024-03-11 19 瀏覽
下班後來了一間小店吃日本料理~ 在服務方面,這家餐廳的服務非常周到和友善。餐廳的環境雖然不大,但桌椅整潔舒適~鰻魚肉質鮮嫩多汁,每一口都散發出豐富的蒲燒香氣,入口即化。鰻魚的皮烤得剛剛好,有著微微的香脆口感,搭配著蓬鬆的白飯,及半熟流心蛋,蔬菜,好豐富好吃😋 還有這碗熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵,麵條彈牙有嚼勁,每一口都能感受到麵條的彈性,湯底是以熟成味噌和廣島蠔為基礎,濃稠而滋味深厚。蠔的鮮嫩口感與湯汁相互交融,每一口都帶來滿滿的滿足感😍小食有日式煎餃子,外皮一整塊煎至金黃酥脆是特色,內餡豐富多樣,餡料經過細心調味,使得每一口都充滿了豐富的風味😉炸紫薯餅,炸得外層酥脆,內部鬆軟綿密。紫薯的自然甜味在口中綻放,邪惡的美食 😋

📍幸屋▪灣仔以前喺灣仔返工嘅Lunch愛店之一去開灣仔實在太懷念佢嘅拉麵 終於有機會再訪🫶🏻灣仔區好多拉麵店 但可以$100有找又好食暫時得佢一間!(歡迎留言推薦其他選擇🤪日式居酒屋裝修風格🏮窄長店面 真係有點日本Feel一坐低仲即刻送上煎茶及豆芽泡菜食物仍然高質 性價比高 大家不妨試試😉♡魚介豚骨沾麵必食推薦.ᐟ.ᐟ 以往都係食湯麵多今次同行朋友點咗個沾麵 估唔到勁好食🫢麵條比一般拉麵粗身(類似烏冬size)更大面積反而更易掛湯 口感更煙靭而且必試呢度嘅豚角煮軟焾豚肉夾雜入口即化豬油 加上濃濃炙燒風味一番👍🏻👍🏻.ᐟ.ᐟ .ᐟ.ᐟ♡熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵 平時最常食胡麻王豚骨拉麵今次一於試個期間限定廣島蠔拉麵 廣島蠔足足比左四大隻🦪非常飽滿脹卜卜 肥美鮮甜鹹香味噌湯配搭海鮮更鮮味濃郁仲有爽脆筍乾、流心蛋🥚、雞胸肉片超豐富.ᐟ.ᐟ .ᐟ.ᐟ♡和風餃子 好少喺香港見到大阪風味羽根餃子🥟做法係煎餃子時加入生粉水餃子面上會形成一層薄薄脆皮✨一共六粒 隻隻都咁飽滿爆餡加上沙律醬、卡夫醬同葱花醬汁味道有點似大阪燒風味♡炸紫薯餅酥脆香口 入面夾住🍠幼滑紫薯泥更特別係加左綿軟栗子粒 口感更豐富🥰
📍幸屋▪灣仔
食物仍然高質 性價比高 大家不妨試試😉

♡魚介豚骨沾麵
必食推薦.ᐟ.ᐟ 以往都係食湯麵多
今次同行朋友點咗個沾麵 估唔到勁好食🫢
麵條比一般拉麵粗身(類似烏冬size)
更大面積反而更易掛湯 口感更煙靭

今次一於試個期間限定廣島蠔拉麵
廣島蠔足足比左四大隻🦪
非常飽滿脹卜卜 肥美鮮甜
鹹香味噌湯配搭海鮮更鮮味濃郁
仲有爽脆筍乾、流心蛋🥚、雞胸肉片
超豐富.ᐟ.ᐟ .ᐟ.ᐟ

♡和風餃子
好少喺香港見到大阪風味羽根餃子🥟
做法係煎餃子時加入生粉水
餃子面上會形成一層薄薄脆皮✨
一共六粒 隻隻都咁飽滿爆餡
加上沙律醬、卡夫醬同葱花
醬汁味道有點似大阪燒風味

♡炸紫薯餅
酥脆香口 入面夾住🍠幼滑紫薯泥
更特別係加左綿軟栗子粒
口感更豐富🥰
2024-03-03 40 瀏覽
灣仔一帶有好多拉麵店,呢間拉麵店門口好吸睛,好有日本風味,打開menu有好多出面食吾到既拉麵😆🌟帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵鰹魚湯味道十分清澈,唔覺得有味精,有兩大粒帶子(超大粒😆),仲有2塊雞胸,雞胸好滑吾鞋口,最重要係有半熟蛋,流心嘅,十分好味😋👍🌟雞皮餃子喺好多地方食過雞皮餃子,但係呢度嘅雞皮餃子非常之飽滿,因為啱啱炸起油脂同肉質非常夾🤩🌟魚介豚骨沾麵個人平時好少食沾麵,但係呢碗沾麵嘅湯頭好濃,而且麵條好粗配落沾麵到有掛湯嘅效果,半熟蛋煮得啱啱好,豚骨夠淋肥而不油膩🌟蟹子沙律食完甘濃厚嘅拉麵,叫返個蟹子沙律咁就岩岩好,每口都有好清新嘅感覺,而且佢放咗好多蟹子,令人好滿足🥗🥗🥗

🌟帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵

🌟雞皮餃子

🌟魚介豚骨沾麵

🌟蟹子沙律

2024-03-03
  • 魚介豚骨沾麵
2024-03-03 23 瀏覽
經過多次灣仔“幸屋”今晚見門口無人等位,原來店內都幾滿座,麵店估計是家庭式經營,服務態度友善好好👍👍櫻花蝦味增拉麵$ 88🍜鋪滿香脆櫻花蝦,一塊薄义燒肉質嫩滑,另一件厚身琢角煮得淋身有油香,幼長拉麵口感彈牙,配搭香滑流心蛋/紫菜/爽口木耳絲/蔥花一流😋炸大蝦蕃茄醬油拉麵🍅🦐 $ 138期間限定吸睛超長吉列炸🦐長過碗🍜吉列蝦炸得香脆/蝦肉彈牙,配上溫泉香滑流心蛋,蕃茄味湯唔會蓋過原本醬油湯,又一特別味道👍脆炸鱸魚伴沙律醬 🐟$ 68薄薄脆粉包住鱸魚鮫,炸得香脆配上沙律醬超正👍自家製雞皮餃子 $ 38用雞皮包餃子,雞皮炸得非常香脆色澤金黃,咬落去餃子肉汁多而香軟😋
經過多次灣仔“幸屋”
今晚見門口無人等位,
原來店內都幾滿座,
麵店估計是家庭式經營,
服務態度友善好好👍👍

櫻花蝦味增拉麵$ 88
🍜鋪滿香脆櫻花蝦,
一塊薄义燒肉質嫩滑,
另一件厚身琢角煮得淋身有油香,
幼長拉麵口感彈牙,
配搭香滑流心蛋/紫菜/爽口木耳絲/蔥花一流😋

炸大蝦蕃茄醬油拉麵🍅🦐 $ 138
期間限定
吸睛超長吉列炸🦐長過碗🍜
吉列蝦炸得香脆/蝦肉彈牙,
配上溫泉香滑流心蛋,
蕃茄味湯唔會蓋過原本醬油湯,
又一特別味道👍

脆炸鱸魚伴沙律醬 🐟$ 68
薄薄脆粉包住鱸魚鮫,
炸得香脆配上沙律醬超正👍

自家製雞皮餃子 $ 38
用雞皮包餃子,
雞皮炸得非常香脆色澤金黃,
咬落去餃子肉汁多而香軟😋

「幸屋」是一家位於灣仔小巷內的拉麵店,我必須說他們的拉麵真的非常美味。特別是在寒冷的天氣裡,他們的熱湯底讓人感到溫暖舒適。我們點了他們的櫻花蝦味增拉麵、黑蒜濃厚豚骨拉麵以及期間限定的熟成味增廣島蠔赤雞湯拉麵。每一款都展現出獨特的口味,讓人難以抗拒。櫻花蝦味增拉麵帶有淡淡的海鮮風味,味增湯底濃郁醇厚,配上彈牙的拉麵麵條,絕對是一道令人垂涎的美食。黑蒜濃厚豚骨拉麵則以其濃郁的豚骨湯底和經過特殊處理的黑蒜增添了一層深厚的風味。而熟成味增廣島蠔赤雞湯拉麵則結合了蠔和雞湯底,帶來了豐富的口感和鮮美的味道。這裡的每一款拉麵都讓人完全滿足。湯底濃郁,配料新鮮,麵條彈牙,每一口都散發著美味的滋味。我們完全品嚐到了每一碗拉麵的清底,這足以證明他們的料理水平和用心。總的來說,我對「幸屋」的用餐體驗非常滿意。他們的拉麵美味無比,湯底熱,非常適合寒冷的天氣。無論是櫻花蝦味增拉麵、黑蒜濃厚豚骨拉麵還是期間限定的熟成味增廣島蠔赤雞湯拉麵,每一款都令人難以忘懷。如果你是拉麵愛好者,我強烈推薦你來這家店,享受他們的美味料理,相信你也會感到滿足和愉悅。

2024-02-29 23 瀏覽
難得出港島區,上網search下附近有咩好食,見到多網友推介呢間食拉麵的餐廳,就膽粗粗試下一入到餐廳,日式裝修風格,似日式居酒屋🏮餐廳位置雖然係細巷中,但見都多人幫襯,好快就坐滿哂,如果想試,建議早點黎,就吾使等太耐我們叫左兩碗麵廣島蠔拉麵$118十分推薦👍🏻👍🏻👍🏻 廣島蠔大大粒,煮完後都冇縮水,而且粒粒飽滿,拉麵爽口彈口,配埋湯底,勁滿足😌鹿兒島赤雞沾麵$108湯底較拉麵濃,因為係真才實料熬製湯底,建議趁熱食會較好和風餃子$38意外驚喜,日式煎餃子🥟煎到好似大板燒,脆脆地,好好味😋芝士年糕即叫即整,煙煙韌韌

一入到餐廳,日式裝修風格,似日式居酒屋🏮

我們叫左兩碗麵
廣島蠔拉麵$118
鹿兒島赤雞沾麵$108
湯底較拉麵濃,因為係真才實料熬製湯底,建議趁熱食會較好

和風餃子$38
意外驚喜,日式煎餃子🥟煎到好似大板燒,脆脆地,好好味😋

芝士年糕
即叫即整,煙煙韌韌
2024-02-28 18 瀏覽
幸屋係一間位於灣仔嘅日本餐廳,我今日去試咗佢嘅拉麵同沾麵。首先拉麵,我哋選擇咗櫻花蝦味噌拉麵。佢嘅湯底非常濃郁,蝦味都好濃烈,面條彈牙有咬勁。湯底裡面仲有滿滿嘅櫻花蝦,味道好鮮美。另外,我哋亦試咗沾麵,揀咗廣島蠔沾麵。每粒蠔都好新鮮飽滿,而且湯底好熱辣辣,仲有泡泡浮上面。不得不提佢哋嘅配菜,蔬菜新鮮爽脆,糖心蛋煮得剛剛好,口感順滑。而佢哋嘅小食更加出色,我試咗佢哋嘅新出品雞皮餃子,真係令人難忘!雞皮燒得香脆,内面肉質鮮嫩多汁,味道獨特。另外,我亦試咗佢哋嘅芝麻手羽,外皮燒得香脆,內裡juicy,加上香氣四溢嘅芝麻,味道非常美味。
幸屋係一間位於灣仔嘅日本餐廳,我今日去試咗佢嘅拉麵同沾麵。
2024-02-27 17 瀏覽
搵食的時候唔少得嗰啲街頭巷尾既好去處。今次我去咗呢間拉麵店,先講下個面吧,簡單嚟講就係咬落去彈牙得滯,啖啖都係熱辣辣🔥。荷蘭豚骨湯底,呢個真係勁,濃到出汁咁,飲一啖個鼻都通晒~根本唔洗加料都夠哂味👍🏻!話說返個「熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵」,聽個名都知豪邁,邊度搵到咁大啲嘅廣島蠔啊?食落去蠔味逼真新鮮,全程冇一啲沙粒,嗌完都仲想再嗌多碗!至於個黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵,嘩,黑蒜味好襯!湯底真係濃,成碗食完都仲親溜溜,唔覺得膩咁。配個和風餃子,外皮煮斯文啲,裡面嘅肉香勁足,咬落香脆得黎餡仲滿滿哋。最後呢,唔得唔提下個芝麻手羽,香脆得嚟又唔會太乾,芝麻香味夠晒正,確係食指大動嘅下酒菜。總括嚟講,這家拉麵店,價錢公道、份量足,又喺地鐵附近,方便得嚟又有質素,真係值得一試!👌🥢🍜

2024-02-27 44 瀏覽
唔寫劣評真係唔得,,,7點入到去坐左吧台位置,,,比左杯茶我,,,自己落茶包,之後嗌左個赤武士辛味拉麵小辣,,,等5,6分鐘一陣黎到,,,紅色1碗😅,,,紫菜1塊,,,好似食緊公仔面咁,,,湯底超紅冇辣味同冇味😅,,,個湯底點樣可以做到有色冇味,,,杯茶飲到一半個底有條似白色細膠條,,,飲之前冇留意到,,,之後個肚係唔舒服肚柯😅,,,再睇返d評論好似中左伏,,,仲要第1次食呢間日式拉麵,,,完。
2024-02-23
2024-02-27 15 瀏覽
朋友介紹我試下呢間位於灣仔,主打日式拉麵嘅小店,聽聞佢嘅沾麵都好正,點左佢嘅沾麵試吓。朋友由於成日幫襯,佢話要試吓鰻魚飯,explore多啲唔同菜式。餐牌有多款拉麵/沾麵選擇,價錢大約八十至百零蚊,除咗拉麵,仲有丼飯、小食同飲品。點菜時可以根據自己口味,選擇拉麵嘅硬度、湯底濃度、粗或幼麵等。鹿兒島赤雞沾麵($108)- 湯底可選熱或凍,我點咗熱湯,上菜時熱辣辣,味道非常濃郁,充滿鹹香。雞肉入口好嫩滑,仲配有半溏心雞蛋、椰菜、洋蔥、雲耳同埋筍,味道好夾好清新。麵質算彈牙,沾上湯底食,味道唔錯。蒲燒鰻魚丼($98)- 鰻魚分量相當多,厚身大件,同樣配以半溏心蛋。鰻魚質素唔錯,性價比好高。芝士年糕 ($38)- 年糕熱辣辣,好煙韌,咬落去仲有流心芝士,真心好味,芝士控必食推介。

2024-02-27 13 瀏覽
Happy Friday 放工同朋友係灣仔食一間隱世既拉麵店先食d小食,你一定要試下佢哋嘅和風餃子!啲餃子外皮薄脆,內裡裝滿啲鮮味既白菜豬肉餡,會不停想食落去😋我地仲叫左一客紫薯餅,佢炸得金黃酥脆,內裡有著紫薯嘅香甜味道!一口咬落去,脆脆嘅外皮同軟糯嘅紫薯組合,真係一個完美嘅口感👍🏻日本黑豚丼好好味,黑豚肉煮得好入味,配上啲醬汁,半熟既糖心蛋同埋椰菜,送飯真係一個絕配味噌廣島蠔赤雞湯拉麵彈牙有嚼勁,湯底濃郁鮮美,主打係有4隻好肥美既蠔同埋唔少得既糖心蛋,配埋片雞塊,好滿足呀!🍜

• 和風餃子
2024-02-26 15 瀏覽
今日揀左le間喺灣仔博多風既拉麵店🍜同鐘意食拉麵既朋友見下☺️拉麵同小食有好多款揀,整體高質,值得一試!🌟🌟#帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵十分足料,帶子好大隻,雞胸嫩滑,鰹魚湯湯底入味得黎好清爽,麵身彈牙,大推!🌟🌟#魚介豚骨沾麵麵條粗身,神奇地沾汁係濃厚得黎又不會太膩,le度既沾汁係有油香又不太咸,正~🌟🌟#和風餃子餃子 Juicy,整體煎得香脆,加埋沙律醬同葱花,更有清新既風味特色~🌟#炸紫薯餅薯餅十分酥脆,餡料除左香滑紫薯蓉,仲有粒粒栗子肉,有驚喜~#yukihouseco #灣仔美食 #美食日記 #香港必食 #香港美食攻略 #香港博多拉麵 #性價比高 #香港旅遊攻略 #香港拉麵 #香港沾麵

🌟🌟#帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵

🌟🌟#魚介豚骨沾麵

🌟🌟#和風餃子

🌟#炸紫薯餅
薯餅十分酥脆,餡料除左香滑紫薯蓉,仲有粒粒栗子肉,有驚喜~

2024-02-25
2024-02-26 10 瀏覽
一個人行經灣仔,又想食沾麵,就試下朋友曾推介的幸屋,地點容易找到,裝修也有日本風味,再加上環境舒適。一個人去食也不尷尬❤️🍜鹿兒島赤雞沾麵:濃郁的雞肉湯頭,湯底十分熱,加上鐵煱上的時候,仍保持滾起,吃到尾湯底也是熱,湯底帶有鹹香的味道,配上彈牙的麵條,口感豐富。再加上雞嫩滑不鞋口,味道出衆。🍗芝麻雞翼:則是帶有香氣的烤雞翼,外酥內嫩,搭配沙律醬汁,香氣濃郁,帶甜味和香脆口感。另外,可試試芽菜,口感爽脆,使吃拉麵時不肥膩👍

另外,可試試芽菜,口感爽脆,使吃拉麵時不肥膩👍
2024-02-19 24 瀏覽
係會展睇完展覽差不多夜晚8點幾天氣凍當然想整碗拉面用openrice 一搵, 呢間鋪都幾多好評又近地鐵站就試試佢有一個晚市set298 蚊就有兩碗拉面 四支串燒 一個前菜一份餃子 加兩個野飲以一碗拉面都80-90 既過, 套戲都ok 抵食我就叫左前菜餃子有驚喜, 好好食兩款拉面都好足料湯底好濃, 但唔會好油同埋有免費既芽菜任食呢樣野係日本好多拉面鋪都係標準配置但香港唔係好多拉面鋪有overall 成餐食得好滿足我自己碗湯飲到見碗底
係會展睇完展覽
差不多夜晚8點幾
天氣凍當然想整碗拉面
用openrice 一搵, 呢間鋪都幾多好評
又近地鐵站就試試
佢有一個晚市set
298 蚊就有兩碗拉面 四支串燒 一個前菜
一份餃子 加兩個野飲
以一碗拉面都80-90 既過, 套戲都ok 抵食
我就叫左前菜餃子有驚喜, 好好食
兩款拉面都好足料
湯底好濃, 但唔會好油
同埋有免費既芽菜任食
2024-02-18
  • 和風餃子
  • 黑武士拉麵
2024-02-15 31 瀏覽
【隱世拉麵 | 幸屋 】店舖地點較隱蔽,唔係睇到呢個Post既你 平時行過一定唔知道有間咁正既拉麵鋪幸屋可以揀拉麵既粗幼/軟硬度另外湯既濃度、香油分量、辣度都可以自選蟹子沙律 $48 第一次係幸屋叫蟹子沙律份量大、蟹子份量超級足料 青瓜仲新鮮添!鍾意食沙律醬既你仲可以叫老闆幫你多醬! 廣島蠔沾麵 $118招牌沾麵 蠔既份量唔少 每隻size都唔細!另外我仲加左赤雞胸慢煮既赤雞胸保留左香濃既雞味仲非常之嫩滑! 非常濃郁既湯頭 真係會令人念念不忘黑豚丼 $83 黑豚肉入口非常鬆化 肥瘦適中 仲有芝麻係面 加埋隻半熟蛋 非常好送飯~ 整體評分:味道: 4.5/5環境: 5/5服務: 5/5抵食: 5/5📍幸屋灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
【隱世拉麵 | 幸屋 】

店舖地點較隱蔽,唔係睇到呢個Post既你
平時行過一定唔知道有間咁正既拉麵鋪

幸屋可以揀拉麵既粗幼/軟硬度
另外湯既濃度、香油分量、辣度都可以自選
蟹子沙律 $48
第一次係幸屋叫蟹子沙律
份量大、蟹子份量超級足料
青瓜仲新鮮添!
鍾意食沙律醬既你仲可以叫老闆幫你多醬!

廣島蠔沾麵 $118
招牌沾麵 蠔既份量唔少
每隻size都唔細!
另外我仲加左赤雞胸
慢煮既赤雞胸保留左香濃既雞味
仲非常之嫩滑!
非常濃郁既湯頭 真係會令人念念不忘

黑豚丼 $83
黑豚肉入口非常鬆化
肥瘦適中 仲有芝麻係面
加埋隻半熟蛋 非常好送飯~

整體評分:
味道: 4.5/5