2024-01-10 3914 瀏覽
Affordable Dim Sum/hotpot all you can eat@Tsuen Wan..My families and I went to a restaurant called“Sheung Moon Chinese Cuisine” (常滿百家菜)located in 12/F, Emperor Plaza, 55 Chung On Street, Tsuen Wan荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心12樓..it only costs HKD$198 per person to enjoy over 50 different types of Dim Sum and hotpot without time limit!!(無時限)..each customer can enjoy one abalone.."Shrimp siu mai"鮮蝦蒸燒賣.nicely seasoning yet.springy and bouncy texture.Yummmmm."."shrimp dumplings"蝦餃.incredibly huge size!!.with
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心12樓

"Shrimp siu mai"
鮮蝦蒸燒賣
nicely seasoning yet
springy and bouncy texture
Yummmmm
"

"shrimp dumplings"
蝦餃
incredibly huge size!!
with 3 while shrimp is wrapped inside

"fermented bean chicken feet"
豉汁鳳爪
very collagenic
with a bite

"Steamed pork ribs with garlic"
蒜香蒸排骨
the pork ribs are fresh and sweet

"Fried turnip cake"
蘿蔔絲酥餅
with sweet ,soft shredded turnip as the filling
Golden crispy and crunchy crust on the outside

hotpot is also all you can eat woth seafood and proteins
the prawns are fresh and sweet
the beef is fresh woth pleasant beefy flavour
all in all ,value for money at such affordable price!!

2024-04-17 18 瀏覽
無限時任食點心火鍋放題,就是荃灣大紅輝的常滿百家菜, 晚市平日都是 $198/每位, 認真抵食 ∼∼坐下點完要食的點心及火鍋湯底及配料,當然是直接去自助區取熟食、飲品及自助區火鍋配料。自助區有串燒、炸物、椒鹽雞翼、炸薯條、炸蝦片……等。火鍋自助也有很多的配料,有豬潤、雞肉、斑片、牛柏葉、丸類、蔬菜、粉麵、甜品及飮品……等,自取任飲任食∼∼餐廳本身是酒樓,中午都食點心及中菜、火鍋,所以點心有質素,放題點心款式也不少,有招牌小籠包、常滿蝦餃皇、鮮蝦燒賣皇、蒜香蒸排骨、鮮竹牛肉球……等,因為太多嘢食,我隻揀自己喜愛食的……。豉汁蒸鳳爪,蒸得夠腍夠入味。招牌小籠包 ,一口一個,很鮮味。及椰香蒸饅頭……等,因為要留肚食火鍋,所以都不會揀太多。火鍋湯底的款式也有十多款,而且鴛鴦鍋也可以免費雙拼。我就選擇了澳門豬骨鍋拼沙嗲鍋。精選肥牛肥瘦適中。本地滑牛,非常嫩滑。海鮮海生蝦、魚頭、脆肉鯇魚腩,非常新鮮,最愛海生蝦,爽口鮮甜,及雖然多骨但皮肉軟滑的魚頭。豚肉片也是不錯,切得薄薄的肉味好鮮。多款的甜品及雪糕放於雪櫃,任飲任食,真是夠曬滿足!

自助區有串燒、炸物、椒鹽雞翼、炸薯條、炸蝦片……等。

豉汁蒸鳳爪,蒸得夠腍夠入味。
招牌小籠包 ,一口一個,很鮮味。
及椰香蒸饅頭……等,因為要留肚食火鍋,所以都不會揀太多。

火鍋湯底的款式也有十多款,而且鴛鴦鍋也可以免費雙拼。
我就選擇了澳門豬骨鍋拼沙嗲鍋。

精選肥牛肥瘦適中。
本地滑牛,非常嫩滑。

豚肉片也是不錯,切得薄薄的肉味好鮮。

多款的甜品及雪糕放於雪櫃,任飲任食,真是夠曬滿足!
$198 點心+邊爐放題有咩食?酒樓格局,座位都幾多,不過平日7點入到去已經滿座。雖然好多人都打緊邊爐,但職員話佢哋其實主打食點心。始終係酒樓,就試吓佢哋啲點心先~點心款式多,蝦餃,燒賣,牛肉球,包類都有最鍾意都係蝦餃同燒賣,真係酒樓質素,大粒又足料~邊爐我哋就冇試太多。叫咗肥牛,墨魚滑,魷魚等等,食材本身嘅質素都唔錯。除咗點心同邊爐,仲有自助區,有唔同熟食,邊爐配料,甜品,飲品可以自取連樽裝汽水同酒都可以免費任飲!
$198 點心+邊爐放題有咩食?
酒樓格局,座位都幾多,不過平日7點入到去已經滿座。

雖然好多人都打緊邊爐,但職員話佢哋其實主打食點心。

始終係酒樓,就試吓佢哋啲點心先~

點心款式多,蝦餃,燒賣,牛肉球,包類都有
最鍾意都係蝦餃同燒賣,真係酒樓質素,大粒又足料~

邊爐我哋就冇試太多。
叫咗肥牛,墨魚滑,魷魚等等,食材本身嘅質素都唔錯。

連樽裝汽水同酒都可以免費任飲!
2024-04-09 0 瀏覽
朋友話呢間係佢同事推介過抵食嘅食肆,咁啱今日約喺荃灣,一於試下。一出𨋢見到二三十年前嘅酒樓裝修,完全唔係大鴻輝各層餐廳嘅風格。一開波就叫點心,蝦餃燒賣好一般,但味道還可以。小籠包皮厚,大家都食淨啲皮。打邊爐係敗筆,牛肉冇肉味,豬肉又鞋口,鯪魚肉丸散嘅,食完呢輪,已經完全冇意欲再食落去。跟住試甜品,個甜品櫃內有啫喱同桂花糕,但睇個樣就唔多想攞。朋友攞咗個青檸啫喱,估唔到佢話好食。跟住我試豆腐花,豆腐花嘅質感似豆腐多過豆腐花,失望。唯一抵讚地方係飲品,罐裝喜力,嘉士伯都任飲。汽水方面,可樂雪碧芬達都有細支裝任飲。其餘有石榴汁,荔枝烏龍同忌廉溝鮮奶等。整體來說,食物多但質素一般,食開環境嘅更加唔啱你嚟,我亦唔會再幫襯。
2024-04-03 289 瀏覽
想搵個地方無限時同朋友坐低傾下計 朋友帶咗我嚟呢間食晚市任食點心同埋火鍋🍲 呢個價錢真係好抵食 點心先講呢度嘅重頭戲 就係即叫即蒸嘅點心☺️ 就連坊間至少係大點嘅蝦餃燒賣都係任食✌🏻 有成近20款點心任食 當中我最推介嘅係蝦餃同埋炸雲吞🍤 入面有好多蝦仁同埋好彈牙火鍋我地嗌咗個清清地嘅鮮茄薯仔排骨鍋 部分排骨係有豬軟骨嘅😻 番茄湯配牛肉好夾🍅 除咗肥牛 豚肉片之後 脆肉鯇魚 海蝦 牛𦟌 牛脷都有🥰 肥牛質素都唔錯 肥瘦分明 自助區除咗有丸類同埋蔬菜等嘅火鍋配料之外🥬 喺等緊火鍋滾起嘅時候仲可以先享用熟食區嘅食物 當中今日最吸引我嘅係椒鹽豬扒 同埋椒鹽雞軟骨 亦都有咖喱魚蛋等等嘅街頭小食 飲品有嘉士伯啤酒任飲🍻 好適合同三五知己嚟啤啤佢 仲有多款汽水同無糖茶🍵 呢度嘅汽水係懷舊玻璃樽裝汽水嚟㗎 真係夠晒氣同埋原汁原味🥤甜品有本地牌子嘅雪糕 啲口味都幾特別 有豆腐味 焦糖爆谷味等等🍿 雪櫃仲有馬豆糕同桂花糕攞添㗎呢度話晒都係酒樓嚟 點心都有返咁上下質素✌🏻 又無限時 都覺得性價比係幾高

點心

火鍋

自助區

飲品

甜品

晚市平日每位198蚊💰蝦餃皇 🦐蝦餃皇的外皮薄而有彈性,內餡鮮美多汁。蝦肉的鮮甜與蔥花的香氣完美結合,令人回味無窮😀蟹籽燒賣皇 🦀這款燒賣皇不僅外觀精緻,而且內餡豐富。蟹籽的鮮味在每一口中都能感受到😃薑蔥牛柏葉 🥩牛柏葉切得薄,蘸上薑蔥醬汁,入口即化。這道菜的清新口感😁蒙古流沙包 🥟流沙包外皮柔軟,內餡則是濃郁的流沙餡。一咬下去,流沙順滑地流出😄蒜香蒸排骨 🍖排骨蒸得啱啱好,肉質鮮嫩多汁。蒜香味道讓這道菜更加美味😆香辣雞煲 🍲香辣雞煲湯底濃郁,配上嫩滑的雞肉和各種蔬菜,是暖胃的最佳選擇😄

晚市平日每位198蚊💰

蝦餃皇 🦐

蟹籽燒賣皇 🦀

薑蔥牛柏葉 🥩
牛柏葉切得薄,蘸上薑蔥醬汁,入口即化。這道菜的清新口感😁

蒙古流沙包 🥟

蒜香蒸排骨 🍖
排骨蒸得啱啱好,肉質鮮嫩多汁。蒜香味道讓這道菜更加美味😆

香辣雞煲 🍲
2024-03-28 273 瀏覽
座落於荃灣大鴻輝的常滿,每位$198,長者65歲以上還可以減$20優惠,點心及火鍋無限時放題,任飲任食∼∼餐廳非常滿座,好在等位差不多 5-7分鐘,就已經有位。自助區熟食有椒鹽雞翼、椒鹽豬扒、炸薯條、炸蝦片、煎茄子、炸雞軟骨,還有一串串的燒烤……等∼∼火鍋自助配料有斑片、牛柏葉、豬潤、雞肉、丸類、蔬菜、粉麵、甜品及飮品……等,自取任飲任食∼∼自助區的椒鹽雞翼及椒鹽豬扒都非常得人愛,因為入味又嫩,尤其是椒鹽雞翼,見到客人喜愛,廚師很快又會添加,讚∼∼任食的點心招牌小籠包、常滿蝦餃皇、鮮蝦燒賣皇、蒜香蒸排骨、鮮竹牛肉球、姜蔥牛柏葉、酸甜炸雲吞、蘿蔔絲酥餠……,點心都有十幾款哦……個人最愛招牌小籠包,汁不太多,但是很鮮味!及鮮蝦燒賣皇、姜蔥牛柏葉、常滿蝦餃皇……,點心都高質美味!湯底都有12款選擇,還可以免費雙拼。除自助區的火鍋配料,還有 紙點的火鍋配料,牛類都有多款、及海鮮、肉類……等。 一級牛雙拼,牛𦟌拼牛脷,牛𦟌灼完緊緻帶點爽,牛脷油香,不過就稍為有點韌。火鍋必備的牛類,還有精選肥牛、本地滑牛,大理石紋 ,不太肥,啱曬我哋愛健康嘅人士!及海鮮類的海生蝦、魚頭, 都非常新鮮,海生蝦尤其爽

餐廳非常滿座,好在等位差不多 5-7分鐘,就已經有位。

個人最愛招牌小籠包,汁不太多,但是很鮮味!
及鮮蝦燒賣皇、姜蔥牛柏葉、常滿蝦餃皇……,點心都高質美味!

湯底都有12款選擇,還可以免費雙拼。

及海鮮類的海生蝦、魚頭, 都非常新鮮,海生蝦尤其爽口鮮甜。

甜品有繽紛的啫哩及雪糕,任飲任食無限時真是很滿足!😍😋

2024-03-15 542 瀏覽
常滿百家菜,其實我已經係第二次黎。今次係一班朋友返工黎聚舊,因為呢度係無限時的火鍋點心放題,而我地好耐無見真係有好多計傾,所以揀左呢度。首先大家一定要好清楚呢度的賣點唔係食物味道,環境舒適之類。距主要sale無限時,200蚊人頭包啤酒人隊!食物同環境一定唔係高級果d ga la,不過不失。我地叫個雞煲,d雞應該的4分1隻,6個人一人兩舊就無曬。d點心你加幾多距上幾多,絕對唔會俾少你。d蝦餃燒麥味道正常。火鍋配料就不過不失,成班佬薩下薩下,一路傾一路drink,200蚊一個,難怪距咁多年都可以響大鴻輝唔倒閉。

食物同環境一定唔係高級果d ga la,不過不失。
我地叫個雞煲,d雞應該的4分1隻,6個人一人兩舊就無曬。

2024-03-10 664 瀏覽
老公知我鍾意食點心,就帶咗我嚟呢間可以無限時任食點心加打邊爐,嚟到就發現呢度好多街坊幫襯,就知道係正嘢!一坐低梗係即刻叫點心啦,呢度點心即叫即蒸夠晒新鮮,我發現佢啲蝦餃同燒賣用料10分足,一粒特大蝦餃裏便竟然有三隻蝦,淡淡蝦肉勁,好味勁鮮甜!小籠包一咬開還會爆湯汁,豉汁蒸鳳爪同埋排骨都非常惹味,個人十分推薦呢度嘅牛柏葉,上湯薑蔥屈一屈,真係滋味滿分!打邊爐方面都有好多唔同款式嘅材料,先嚟個二人雞煲,春雞肉夠晒嫩口,食完就可以加湯底打邊爐。除了點餐子的肥牛,豬肉雞件海蝦等等之外,原來自助區裏面有勁多款,例如各款蔬菜、各款丸類、各款菇類、仲有水魷魚、豬紅、豬皮、豬潤等等新鮮食材,款式都原來幾多!另外我仲見到有好多即食餸菜,麵包汁雞腳同埋滋補豬腳薑都有,唔少得嘅係餐後糖水,番薯糖水飲完暖粒粒,仲有雪糕任食,仲可以無限是慢慢食,啱晒Gathering啦!

荃灣大鴻輝有好多食肆,特別多任食放題類,今次👦🏻👧🏻去咗間中式酒樓食任食點心同火鍋,由晚上6點可以食到11點半,無限時可以慢慢食。而且價錢好抵,成人$198一位,有長者咭嘅65歲長者仲有減$20優惠。呢度有12款鍋底選擇,我地揀咗澳門豬骨鍋拼沙嗲鍋。鍋底、點心同火鍋配料自己寫紙order,出面自助區會有支裝可樂、維他奶同各款罐裝飲品,雪櫃有其他火鍋配料,例如蔬菜、腸仔、魚蛋等等。仲有個熱食櫃,款式有雞肉串燒、椒鹽豬扒、炸雞軟骨等等。甜品有自家製桂花糕、椰汁糕、啫喱糖同多款口味嘅杯裝雪糕。💛點心推介💛鮮蝦燒賣皇豬肉同蝦肉比例剛好,餡料飽滿彈牙。招牌小籠包小籠包做到皮薄多汁,咬落去肉汁爆開,口感滿足。蒙古流沙包包身香滑鬆軟,入面做到流沙效果,呢款冇蛋黃碎,不過任食嚟講都唔錯。❤️火鍋推介❤️一級牛雙拼牛展充滿濃郁嘅牛味,細細片口感爽脆。牛脷大大片,厚薄適中,嫩滑容易咀嚼。海生蝦蝦肉結實爽彈,有蝦鮮味,鮮甜美味。脆肉鯇魚魚腩位切得厚肉,魚皮彈牙,肉質爽口有彈性,完全唔會有腥味,加啲豉油提鮮更好味。💜甜品推介💜焦糖爆谷杯裝雪糕打開成杯白色以為只係雲呢拿雪糕,食落有香甜嘅焦糖同爆谷味,幾特別值得一試

💛點心推介💛

鮮蝦燒賣皇
豬肉同蝦肉比例剛好,餡料飽滿彈牙。

招牌小籠包
小籠包做到皮薄多汁,咬落去肉汁爆開,口感滿足。

蒙古流沙包

❤️火鍋推介❤️

一級牛雙拼

海生蝦
蝦肉結實爽彈,有蝦鮮味,鮮甜美味。

脆肉鯇魚

💜甜品推介💜

焦糖爆谷杯裝雪糕
打開成杯白色以為只係雲呢拿雪糕,食落有香甜嘅焦糖同爆谷味,幾特別值得一試。

📍 常滿百家菜 (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心12樓
2024-03-04
2024-03-05 357 瀏覽
好想食點心放題,跟左個youtuber介紹簡左呢間,仲有羊腩煲送。呢個係傳統舊式嘅酒樓,好有以前細個跟爸爸媽媽去打邊爐一樣。佢嘅賣點係又有得打邊爐,又有得食點心,仲要啤酒任飲,所以我嗰日去都坐滿晒人。整體嚟講可以一試,因為佢嘅蝦餃同燒賣真係超級大粒同好味,未食過一粒蝦餃入邊有四五隻蝦,同埋個炸饅頭都有奶香味,除咗呢三樣之外,其他都冇特別推介,好彩有埋送嗰個羊腩煲,如果唔係可能會負評😂⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️為滿分邊爐類羊腩煲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一級牛雙拼碟 牛展拼牛脷⭐️⭐️⭐️本次滑牛⭐️⭐️⭐️⭐️海生蝦⭐️⭐️⭐️脆肉鯇魚 魚片拼魚腩⭐️⭐️⭐️⭐️手打雙丸 鯪魚球、墨魚丸⭐️⭐️⭐️鬼馬釀百花⭐️⭐️⭐️點心類蠔皇叉燒包(有小小強🪳無食到)招牌小籠包⭐️⭐️⭐️懷舊馬拉糕⭐️常滿蝦餃皇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鮮蝦燒賣皇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒙古流沙包⭐️⭐️⭐️蒜香排骨⭐️⭐️⭐️天津九不理⭐️⭐️⭐️鮮竹牛肉球⭐️⭐️⭐️芋絲炸春卷⭐️⭐️⭐️薑蔥牛柏葉⭐️雜菌蒸滑雞⭐️⭐️⭐️蘿蔔絲酥餅⭐️黃金炸饅頭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️金勾鹹水角⭐️⭐️

呢個係傳統舊式嘅酒樓,好有以前細個跟爸爸媽媽去打邊爐一樣。

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️為滿分
邊爐類
羊腩煲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
一級牛雙拼碟 牛展拼牛脷⭐️⭐️⭐️
本次滑牛⭐️⭐️⭐️⭐️
海生蝦⭐️⭐️⭐️
脆肉鯇魚 魚片拼魚腩⭐️⭐️⭐️⭐️
手打雙丸 鯪魚球、墨魚丸⭐️⭐️⭐️
鬼馬釀百花⭐️⭐️⭐️

點心類
蠔皇叉燒包(有小小強🪳無食到)
招牌小籠包⭐️⭐️⭐️
2024-03-01
  • 燒賣
  • 蝦餃
2024-02-29 295 瀏覽
和爸爸去荃灣一家酒樓晚餐,有點心放題+火鍋放題,晚市$198,超抵食,特別是點心質素有驚喜,有傳統風味和似手工製作,火鍋我們就淺嚐,集中火力吃點心,點心如燒賣蝦餃以人數上菜,可以試到多點款式。點心:鮮蝦燒賣皇:不是工整的則形狀,似手工燒賣,燒賣皮細軟,裡面的鮮蝦和豬肉香氣濃郁,肉質紮實,配上鮮甜的魚子,十分滋味。蒜香蒸排:排骨呈粉紅色,鮮嫩入味,蒜香四溢,不油膩,咬下去有豐富肉汁。鮮竹牛肉球:牛肉球有香茜,淋上喼汁,吃到傳統風味,它肉質軟綿,牛肉味香,想再來多一碟!薑蔥牛柏葉:牛柏葉切成小件,方便進食,口感清爽,醬汁味道濃郁,有蒜和薑的香氣,為本身口味清淡的牛柏葉添上姿彩。豉汁蒸鳳爪:鳳爪軟糯,入口即化,豉汁鹹香,橙紅色的鳳爪顯得很入味。蠔皇叉燒包:叉燒包皮白而鬆軟,包著鮮橙紅的叉燒和醬汁,叉燒餡料配上鹹鹹甜甜的蠔皇醬,雖然飽肚也吸引我們吃。芋絲炸春卷:幾件炸物都是大大件,春卷外皮酥脆,裡面有芋頭切絲,香甜綿密,加上其他蔬菜配料口感豐富。蘿蔔絲酥餅:酥餅外層金黃酥脆,比較厚身,內層的蘿蔔絲鮮甜多汁,是一道傳統美食,感覺比較少見。金勾鹹水角:鹹水角也比平常的大隻,而皮也較厚,口感煙韌,包

點心:

金勾鹹水角:鹹水角也比平常的大隻,而皮也較厚,口感煙韌,包裹鹹香的餡料,阿爸說是小時候吃的味道。

除此之外,在外可以任取汽水啤酒等飲品,還有一些熟食如燒雞肉串、炸茄子、炸紅腸、豬腳薑,點心紙沒有的點心如雞扎、腸粉、碗仔翅、粥、滾湯等,阿爸特別欣賞有豬腳薑,豬腳炆很好軟腍入味,而雞扎很足料大大件。

火鍋湯底選了澳門豬骨鍋,味道比較清淡,不會搶去食材的味道,而火鍋配料選了肥牛、海生蝦、手打墨魚丸,另外還可以在外自取各種蔬菜、粟米等。

甜品選了芒果布甸和椰汁糕、桂花糕,還有小杯的雪糕,豆腐和蜜瓜味都很濃郁。

我們都覺得很滿意,會再來光顧,而星期一晚都全場滿座,可見真是十分好食又抵食呢!
2024-02-23 296 瀏覽
常滿百家菜,客滿是常態,不管平日或假日,用餐人數都很驚人,食客均比任食點心、火鍋吸引而來,說到這個份上,怎麼能不來常滿百家菜試試看? 升降機門打開的瞬間,還真是高朋滿座。豉汁蒸鳳爪看似簡單但做法複雜,先炸後炆方式料理,最後再淋上豉汁蒸熟,才有軟彈不軟爛的嚼感及鹹香入味的豆鼓香氣,吃完讓人吮指回味,是必吃的經典點心。鮮蝦燒賣皇走豪邁的路線,鮮蝦燒賣皇個頭碩大結實,薄皮與肉餡加上原隻蝦仁,吃得到豬肉餡料黃金肥瘦比的嫩口和鮮汁,鮮蝦燒賣皇豐盈的肉肉感使人大滿足。常滿蝦餃皇真的不愧蝦餃皇的美名,絕對是媽媽多年任食點心中,吃過最讓媽媽驚艷的蝦餃皇。常滿蝦餃皇皮薄且彈,蠻大顆的,蝦隻超大的一尾,夠鮮夠彈,極之厲害,必點。芋絲炸春卷塞入了芋絲作為春卷的內餡,滿滿芋頭氣息,春卷皮炸到金黃香脆,可口好吃,教人難以忘懷。蘿蔔絲酥餅外層採用多層次的手法製作外衣,一口咬下蘿蔔絲的清甜滋味散發出來,十分巧妙,重點是餅皮吃上來不油膩。薑蔥牛柏葉亦是常滿百家菜人氣點心之選,薑蔥牛柏葉調味恰到好處,牛柏葉薑蔥味足但不會死鹹,薑蔥牛柏葉蒸過後爽口透徹,輕鬆被我們掃光。冒著陣陣蒸氣的招牌小籠包,沉甸甸的外觀挺吸引人,小心

冒著陣陣蒸氣的招牌小籠包,沉甸甸的外觀挺吸引人,小心翼翼的夾起尖端,先用筷子剝開包皮,喝一口熱騰騰的湯汁,招牌小籠包的肉鮮味蠻不賴,豬肉餡也飽嘴,濃濃卻不膩味。

麻辣雞煲上桌前會先在廚房烹調至一定的熟度,上桌後,再燜煮拌炒後即可享用,拌炒後的麻辣雞煲,帶骨的雞肉都呈現扎實不乾柴,細緻嫩彈,吸附麻辣醬汁,香辣帶麻,有夠入味,越吃越有勁。

享用完麻辣雞煲再加雞湯煮火鍋,就是大吃火鍋的時候,別忘了也要點一些火鍋食材,才能吃得更盡興。麻辣雞醬混合雞湯後有著順口的辣香後韻,麻辣雞湯不辣喉。

精選肥牛那是我的愛,油脂看似豐腴而覺得膩口? 其實一點也不會,精選肥牛入鍋涮過後會將牛油轉換成香氣,飽滿的肉感帶著豐富肉汁,這根本就是單點的品質,任食就多吃些,別跟自己的肚皮客氣。

豚肉片脂肪豐沛,個人偏愛豚肉片跟蔬菜一起吃,讓油花滲入鍋內與蔬菜們形成絕配,常滿百家菜的麻辣雞煲湯底更增添豚肉片的美味度,使脂香更為動人。

本地滑牛切得有厚度,極具誠意,涮至三分熟最佳,本地滑牛牛脂適中,軟嫩中帶有嚼勁,令人口齒留香,是許多牛肉控的心頭好。脆肉鯇魚魚片拼魚腩稍微涮熟就可以起鍋開動,魚肉的水份鎖住,直接享受新鮮魚片和魚腩本身的魚鮮。

不選吃蔬菜,那會錯過品嚐味美的機會,因為麻辣雞湯別樹一幟,會讓菜蔬更添風味,尤其粟米、金菇、西洋菜、南瓜的風味更是一絕,親身品味一番便會懂得。

芝心丸外層的丸子非常彈牙,內餡流心芝士芝味十足,一口咬下,小心熱呼呼的熱溶芝士燙口啊。炸響鈴卷吸飽了麻辣湯汁,脆嫩帶有豆香,也是很不錯。牛丸保留牛肉的原汁原味,紮實且有彈性,貢丸菇味無窮,越是咀嚼越釋放出菇香和豬肉香。

粟米海鮮羹裡均是好料,魚肚、蝦膠、蟹肉等經文火慢煮,把食材豐足的膠原蛋白熬煮出來,喝上一碗相當濃稠的湯羹,補充豐碩的膠原蛋白,真材實料令人一喝就愛上,忍不住多喝好幾碗,實在太好喝。
2024-02-17 362 瀏覽
侍應冇服務黑口黑面又惡死,問酒樓衛生都好差,係價錢夠平民,午市加埋一220蚊左右,點心上枱熱辣辣,出面自助區既湯同酸辣湯味道唔錯。兩個人去食點心加打邊爐放題,個爐慢到食完點心都未滾起,同職員講完,佢笑笑口就行開左就冇再理過,邊爐材料魚同牛呢個價錢都算合格,啲丸同菜全部哂係出面雪櫃,好處係可以食足4個鍾。點心有得叫炸饅頭加煉奶,問個職員想要多小小煉奶,佢答我:呢到冇架,後尾有另一個職員見到先再拎比我。
2024-02-09 228 瀏覽
6點入座 6點半先上到雞煲 7點點心都仲未上到員工就無理過我地 問左就話 點心即來即蒸 人都蒸得熟 點心都未到 垃圾 仲趕住要同我地講8點還枱 認真講 大家無必要再去 食物質素不予置評 因為仲未食到
6點入座 6點半先上到雞煲 7點點心都仲未上到
2024-02-09