2020-02-21 931 瀏覽
在口罩短决的時期,中環食店飯餐送口罩,真是雪送炭。這店食品新鮮,有即抄小菜,蒸飯和粥麵。没有味精,健康餐。可以手機訂餐不用排隊久等,很受中環白領歡迎。這店可以訂制即食鮑魚,花膠等高級食材。
2019-09-23 1238 瀏覽
在公司附近想找蒸飯吃......結果在OpenRice看到這一家決定試試.....原來menu已經更新了不少(沒有供應甜品了><)......建議提早十幾分鐘用whatsapp下單,因為食物同湯品都是即叫即蒸的.....所以蒸飯不會乾乾的.....湯也真材實料~食物質素是值得一讚的~本來打算堂食....不過可以生意太忙,老闆娘脾氣有點暴躁....可憐的收銀哥哥一直被罵...所以還是帶回公司享受吧~

2019-09-23
10 分鐘 (外賣自取)
2019-09-08 628 瀏覽
一年容易又中秋,今年的中秋節有點不同往年。今年是第一次自己買奶皇月餅做節,為什麼是第一次? 原因是我不太喜歡吃奶皇包,怕太甜及肥膩。破天荒的第一次,給我遇上了好吃非凡的奶皇月餅。原來是由知名酒店中菜廳的退休師傅精心製作,入口香味及甜度適中,最難的是流心得來不肥膩,加上鹹蛋黃的適當配合。完全有齒頬留香之餘,更有類似香水界的前中後三調。今個中秋,有超凡奶皇月餅加上超大金魚燈籠來陪伴。好開心,值得一百個 like 👍🏻😃
今個中秋,有超凡奶皇月餅加上超大金魚燈籠來陪伴。
好開心,值得一百個 like 👍🏻😃
2019-09-06
外賣送餐
  • 常歡笑奶皇月餅
2019-03-20 863 瀏覽
一心想食有兩粒鮑魚的鮑魚雞絲碗仔翅$35但只見餐牌有$48的花膠鮑魚雞絲碗仔翅於是問佢,可唔可以唔要花膠?只係叫鮑魚雞絲碗仔翅,佢話OK點知佢收我$48(有花膠個隻)咁我就話都係照要花膠了估唔到無客都要等5分鐘左右?碗野都幾大碗碗,的料好豐富,唔係好覺有味精的冬菇好厚身(唔係浸得唔夠耐,但有陣旱味)鮑魚好入味好正,為整碗野加晒分,但只係得一隻(鮑魚雞絲碗仔翅的相有2隻)花膠,鐘意食應該會鐘意,但對我黎講就可有可無
一心想食有兩粒鮑魚的鮑魚雞絲碗仔翅$35

但只見餐牌有$48的花膠鮑魚雞絲碗仔翅
於是問佢,可唔可以唔要花膠?只係叫鮑魚雞絲碗仔翅,佢話OK

點知佢收我$48(有花膠個隻)咁我就話都係照要花膠了

估唔到無客都要等5分鐘左右?碗野都幾大碗
碗,的料好豐富,唔係好覺有味精

的冬菇好厚身(唔係浸得唔夠耐,但有陣旱味)

花膠,鐘意食應該會鐘意,但對我黎講就可有可無

2019-03-20
5 分鐘 (堂食)
2019-03-14 714 瀏覽
以前食糖水都唔會特登揀啲滋補嘢但而家一見到果啲乜桃膠呀花膠呀即兩眼放光 幾時都話中女吾補好易老轉季更加要整番個花膠燉鮮奶補補佢原本口痕淨係想食個糖水但發覺買任何一個飯 糖水半價$34蚊食到花膠燉鮮奶好過同樣價錢飲果啲糖精珍珠奶茶常歡笑絕對係中環人仕佳音成日買外賣返公司邊食邊做果班更加要對自己好啲 外賣都可以有啲要求嘅又或者收工懶得煮喺哩度買隻海南雞加個燉湯返去烚個菜 健健康康又一餐 真正蔗渣既價錢燒鵝既味道 ◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾地址:常歡笑中環威靈頓街18號地下電話 : 68020818
以前食糖水都唔會特登揀啲滋補嘢

地址:常歡笑
中環威靈頓街18號地下
電話 : 68020818

2019-02-02 1442 瀏覽
2019 年 踏入新一年,當新一年,你又有甚麼新目標新願望?新一年,我只希望身體健康,工作順利,學業進步。真的,以住的目標總是意想天開,今年還是踏實點好。常歡笑,位於中環蘭桂芳,不少上班一族也會到這外賣的,門面以鮮明的藍色作主調,店舖有坐位供堂食,但主要是外賣客多。今次大約12點多到達,店內堂食客不多,外賣客即會手機下單自取。花膠撈麵 $58花膠的份量也不少,厚肉嫩滑,入口滿溢膠質,麵質爽彈有嚼勁不會乾身,配上雞湯,可以撈起麵條,帶點濕潤感,配菜有西蘭花及紅蘿蔔。淮山石斛石斛有良好的養陰生津作用,石斛搭配枸杞、淮山煲湯能滋陰養腎,養潤肺腑增強肺部功能,石斛有利於調節人體機能,使得人體經絡能夠疏通,使得人體血液能夠正常地迴圈。對糖尿病降糖有非常好的減緩作用。(網上資料)湯頭清甜入口順口,滋潤喉嚨,午市可以飲到住家湯真是幸福。鮑魚燒賣鮑魚燒賣即叫即蒸,所以製作需時,燒賣肉嫩多汁肥瘦均勻,鮑魚彈牙,每顆都是真材實料。中環午餐時間想不到吃甚麼可以來這邊一試。

真的,以住的目標總是意想天開,今年還是踏實點好。

花膠撈麵 $58

淮山石斛

鮑魚燒賣

中環午餐時間想不到吃甚麼可以來這邊一試。
2019-01-13 375 瀏覽
依間餐廳簡直係專門為中環打工仔而設!提供嘅食物都比較健康同養生,啱哂一班打工仔😻 店鋪堂食嘅座位不多,主要提供外賣,見好多人都之前打電話order定,去到鋪面即刻有得攞👍🏽 午餐主要有粉麵類,蒸飯同燉湯,而且餐廳主打用鮑魚做食材,所以好期待今次嘅午餐!-至尊農家雞蒸飯($68) 加至尊8頭鮑魚($38) 個蒸飯熱辣辣,啲雞食落去肉質嫩滑,雞味重,而且份量都足夠。旁邊仲有啲蔬菜🥬,唔會淨係得肉。食得豪啲嘅仲可以加錢加多隻鮑魚😍,size都幾大隻,而且好入味!間唔中加返隻黎食都唔過份呀😛鮑魚雞絲碗仔翅($35) 鮑魚有兩粒,而碗仔翅都幾足料,入面係一條條嘅素翅,而唔係粉絲!頂級鮮鮑魚燉野菌($98) 依個湯雖然有少少貴,但材料好足!鮮鮑魚比其他罐頭鮑多左份鮮味。見到湯入面仲有好多瘦肉,乾瑤柱等等,加上用左4-6個鐘去燉,所以個湯係非常濃味。而且一班上班一族都需要湯水滋潤一下,依到嘅湯係唔錯嘅選擇!
至尊農家雞蒸飯

鮑魚雞絲碗仔翅

頂級鮮鮑魚燉野菌
2019-01-09
至尊農家雞蒸飯
頂級鮮鮑魚燉野菌
  • 頂級韓國鮮鮑魚燉野菌
2019-01-10 938 瀏覽
每次走在中環街頭,總會勾起絲絲回憶,昔日艱苦的日子,如人飲水,點滴在心頭。想不到近年食肆多開了,而且五花八門,豐儉由人。近日有不少朋友提過一間比較有趣的食肆。 店子位處威靈頓街,從大街斜路往上走的左手邊,不難找。 野生花膠瑤柱燉農家雞($88)用料十足,花膠並非“碎濕濕”貨色,燉得夠火喉,所以就連瑤柱都好稔身,湯色雖然未夠清澈,但香氣四溢,材料的味道都融入湯裡,以中環的消費,其實$88已不算貴,想要真材實料,多花些少是必然的。 鮑魚燒賣($25 / 粒)鮑魚燒賣是店方名物,反正可以單點,就要了兩隻試試,鮑魚扣得入味,而且柔韌可口,燒賣肉味不俗,不妨一試。 花膠鮑汁撈麵($58)想起同區幾間老牌廣東麵店,一碗吃不飽的雲吞麵,閒閒地都四五十蚊碗,家陣不用60蚊,已經有三四片花膠,幼麵底用鮑汁撈均,基本上好惹味,但略嫌有些少鹼水味,但未算嚴重,可以接受。看得出是有心的食店,訂價合理,有時候想對自己好一點,又多了一個選擇。

想不到近年食肆多開了,而且五花八門,豐儉由人。

近日有不少朋友提過一間比較有趣的食肆。

店子位處威靈頓街,從大街斜路往上走的左手邊,不難找。

野生花膠瑤柱燉農家雞($88)

鮑魚燒賣($25 / 粒)

花膠鮑汁撈麵($58)

2019-01-09 172 瀏覽
<細鋪盡顯美味 鮑魚推介>😍常歡笑座落喺中環威靈頓街既一個細鋪位 藍白色為主 有幾個坐得唔太舒服既坐位 感覺上都係做 office 外賣為主 唔怪得830pm 就關門🙂 menu上面 都幾特別 有蒸飯 碗仔翅 燉湯 米線等等 而好多食物都加上鮑魚 好明顯鮑魚係佢地好推介既食物黎 點可以唔點😈🍴頂級鮮鮑魚燉野菌湯 98 蚊 🍞🐟好清澈既湯 好香野菌香味🍄 入面有瘦肉同紀子令到湯充滿肉香同清甜😍 而鮑魚唔算大隻但十分爽口彈牙 同湯既肉同香甜味十分 match 😃🍴 鮑魚雞絲碗仔翅 35 蚊🍲🐥第一次食有鮑魚既碗仔翅 鮑魚肉質彈牙 細隻但鮮甜😍 碗仔翅落左少少胡椒粉加左 d惹味感, 粉絲比較粗身 加上煙靭既雞絲🐥 爽口木耳同冬菇絲 十分有口感 好正😍🍴至尊 農家雞蒸飯 68蚊 加8頭飽魚 38 蚊 🐥🍚蒸飯一上枱有好香雞味 雞肉多 而且甜咸度適中 醃得十分好 💪🏻 飯係好傳統既味道 口感煙靭 米味香 盡吸雞油 加上香甜既8 頭鮑魚 十分好味 十分 match 😍#蒸飯 #雞湯 #鮑魚 #野菌 #碗仔翅 Score 平均分 <7/10>Taste 味道:👍🏻👍

<細鋪盡顯美味 鮑魚推介>😍

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#常歡笑
中環威靈頓街18 號地下
~~~~~~~~~~~~
2019-01-09
2019-01-08 595 瀏覽
最近,我經過蘭桂坊一帶,才發現有間新店 <常歡笑>!這是一間鮑魚專門店!供應:意大利三文治 Panini 早餐、小食、蒸飯、燉湯、糖水...等,最近還發現店子有賀年糕賣!設有堂食及外賣!平日晚上 8:30 last order,亦可以先 what's app 落單!有些美食:燉湯、蒸飯,要早上 11:00 開始供應,如小食要下午 2:30 後才供應!午餐:至尊黑豚肉蒸飯 & 花膠瑤柱燉農家雞湯至尊黑豚肉蒸飯 $68黑豚肉鋪滿飯面,肉質柔軟帶脂肪,零舍多一份香氣! 配上黃色的醃漬蘿蔔及甜美的甘筍,給味蕾更驚喜!而且,點綴令賣相更好看! 配上的豉油並非死鹹,卻有助提味,白飯香軟綿綿,吸收肉汁精華及豉油,別有一番風味!花膠瑤柱燉農家雞湯 $88選用厚身花膠、龍崗雞、瑤柱、新鮮蓮子等,絕無味精!真材實料又健康!湯水濃郁鮮美,既有雞帶出的鮮美,亦有瑤柱帶來的鹹鮮!尚算少油,是潤喉及滋補之選!
最近,我經過蘭桂坊一帶,才發現有間新店 <常歡笑>!
這是一間鮑魚專門店!

設有堂食及外賣!

午餐:至尊黑豚肉蒸飯 & 花膠瑤柱燉農家雞湯
至尊黑豚肉蒸飯 & 花膠瑤柱燉農家雞湯

至尊黑豚肉蒸飯 $68
黑豚肉鋪滿飯面,肉質柔軟帶脂肪,零舍多一份香氣!
配上黃色的醃漬蘿蔔及甜美的甘筍,給味蕾更驚喜!
而且,點綴令賣相更好看!
至尊黑豚肉蒸飯

花膠瑤柱燉農家雞湯 $88
選用厚身花膠、龍崗雞、瑤柱、新鮮蓮子等,絕無味精!
真材實料又健康!

花膠瑤柱燉農家雞湯

2019-01-05
至尊黑豚肉蒸飯
花膠瑤柱燉農家雞湯
忙了一星期,連夜加班至夜深。今天同好友在蘭桂坊敘舊後,肚子空空的,正想找一點東西醫肚。行至不遠處,發現在威靈頓街地下有一家藍調的小店。原來是賣燉湯和蒸飯的!來得正好,真的需要湯水滋潤一下。餐廳裝潢企理光猛,設有兩邊的吧枱座位。而餐點選擇方面,有小食、米缐和撈麵,還有海南雞飯、蒸飯和燉湯,價錢由$35-$98。估唔到這小店仲有8頭或10頭鮑魚供應!今次試下野生花膠瑤柱燉農家雞$88這燉湯色澤清澈金黃,不帶半點油膩。呷一口,湯汁味道極為鮮美濃郁,而且帶有雞湯和瑤柱的鮮甜味道,正呀!這燉湯十分足料,有齊花膠、瑤柱、瘦肉和農家雞。估唔到放湯的花膠也十分厚肉,口感十足,而且燉得軟稔,充滿骨膠原。就連雞肉也軟腍離骨,原來這燉湯是原盅蒸燉4-6小時。我可沒有這樣的心思,花上六小時燉製。鮑魚燒賣$25/粒這燒賣大大粒,而且燒賣頂上有一顆小鮑魚,感覺矜貴。鮑魚仔炆得軟滑,口感爽爽。燒賣充滿豬肉香,而且啖啖肉,又無乜肥膏,充滿肉汁,幾滋味。花膠鮑汁撈麵$58$58居然有花膠鮑汁撈麵吃,真高興!這花膠可不是薄薄又細小的那一種。驚喜的是這花膠大大件又厚肉,而且煮得十分入味,帶有爽身口感和濃濃的鮮味。撈麵的份量

餐廳裝潢企理光猛,設有兩邊的吧枱座位。
。估唔到這小店仲有8頭或10頭鮑魚供應!

今次試下野生花膠瑤柱燉農家雞$88

鮑魚燒賣$25/粒

花膠鮑汁撈麵$58

。驚喜的是這花膠大大件又厚肉,而且煮得十分入味
,帶有爽身口感和濃濃的鮮味。撈麵的份量唔少,口味爽彈
,而那鮑汁鮮美,而且令麵條惹味潤色。再沾上高湯一試,麵條更為濕潤,又別有一番風味。

意想不到,所費不多,可以品嚐質量唔錯的花膠和燉湯。喝過燉湯,吃過花膠,感覺十分滋潤暖和,多日的勞累感到舒緩,值得一試。
2019-01-03 141 瀏覽
上塔羅班前去找餐廳用膳,剛好見到這家店朋友之前都介紹我去,說食材很足料。海南雞飯三款不同的醬料,包括了傳統的醬油、薑蓉及大廚自家醬料醬油一向深得我心,而自家醬料是酸酸地都幾夾。海南雞肉質嫩滑,的確讚而且已經去骨,每口都是肉,超好吃~碗仔翅是平民的食物,添加了鮑魚即時變得名貴,自己可以再加醋,碗仔翅的濃度剛剛好,而且食材很多,每口都有豐富的口感。鮑魚燒賣每粒燒賣都有一粒鮑魚仔,鮑魚爽口燒賣絕對是大部份人的喜歡。
上塔羅班前去找餐廳用膳,剛好見到這家店
朋友之前都介紹我去,說食材很足料。

海南雞飯

三款不同的醬料,
包括了傳統的醬油、薑蓉及大廚自家醬料
醬油一向深得我心,而自家醬料是酸酸地都幾夾。

海南雞肉質嫩滑,的確讚
而且已經去骨,每口都是肉,超好吃~

鮑魚燒賣
每粒燒賣都有一粒鮑魚仔,鮑魚爽口
燒賣絕對是大部份人的喜歡。
2019-01-01 112 瀏覽
中午經過見有堂食就入去試試, 雖然這店主要做外賣,但有6個座位供堂食。基本上menu就大大的印在牆上,清楚易見。瑤柱螺頭蟲草花瘦肉雞湯剛好這幾天天氣變冷,飲熱湯就正好。用料都算多,飲完很滿足很舒服,味道濃郁,不會死咸。農家雞蒸飯再來個蒸飯,幾多餸,飯上鋪滿雞,仲有大半條潤腸,還有紅蔔葡,粟米仔及醃黃瓜。飯粒粒分明,軟硬適中,吸收晒雞嘅香味,再淋上不會過咸的豉油。👍👍👍再加埋個奢侈小食就夠晒->鮑魚雞絲碗仔翅 & 鮑魚燒賣碗仔翅都足料,但如果胡椒粉份量少啲就更好😉燒賣即叫即蒸,咬下去肉質幾彈牙,沒有像平時食慣那些燒賣會有勁多肥豬肉,感覺健康啲。上面的鮑魚雖然細細隻,但幾入味。平時lunch又可以多個健康選擇喇。如果胃口細嘅女生,吃一個蒸飯或海南雞飯都好夠食。如果遇著天氣凍,就加個湯就👍

瑤柱螺頭蟲草花瘦肉雞湯

農家雞蒸飯

再加埋個奢侈小食就夠晒->
鮑魚雞絲碗仔翅 & 鮑魚燒賣

碗仔翅都足料,但如果胡椒粉份量少啲就更好😉

平時lunch又可以多個健康選擇喇。
2018-12-30
10 分鐘 (堂食)
  • 時令燉湯
  • 農家雞蒸飯
  • 鮑魚燒賣
2018-12-30 113 瀏覽
今日同好姊妹去中環行街食飯,當我地肚餓嘅時候比我見到一間好得意既餐廳 - 《常歡笑》我俾佢嘅名字吸引了,於是我和姊妹決定入去試吓🥰《常歡笑》餐廳門面不大,但係餐廳裡的座位比較寬闊舒服而且餐廳的員工都好nice 餐廳內的裝修雖然簡單,但係牆上貼滿了餐廳的招牌食品感覺好吸引...首先我們點了餐廳裏的招牌菜《星級海南雞飯》海南雞飯配對上三個醬汁,甜黑醬油,薑蓉醬和酸辣泰式醬。我比較鍾意食薑蓉醬因為呢個味道係我由細食到大,但係如果鍾意新式食法可以試吓酸辣泰式醬因為佢食落感覺清爽不油膩。雞肉不肥又滑加上雞皮一齊食超級爽口,另外配上熱呼呼油飯,超級好味👍👍👍另外叫了一個《野菌瘦肉燉雞湯》,湯材料十足,沒有味精,而且燉了4至6小時,就好似媽咪煲的老火湯一樣好味😍當然唔少得叫《鮑魚燒賣》啦,呢個係餐廳誠意推薦的小食,燒賣裏的豬肉爽口彈牙肉質不會太乾再配上鮑魚仔這樣的食法也是第一次,一啖一粒感覺好爽⋯正🤣🤣🤣最後比我見到一個女性恩物《紅棗雪耳燉花膠糖水》呢碗糖水超值只係$68,有大大嘅花膠,爽口彈牙,而且雪耳超多,不會太甜,食完超滋潤🥰🥰🥰今次食左幾樣食物感覺他沒有味精,而且健康有益下次要再去試吓店裏面

首先我們點了餐廳裏的招牌菜《星級海南雞飯》

今次食左幾樣食物感覺他沒有味精,而且健康有益下次要再去試吓店裏面其他食品😂😂😂
2018-12-30
  • 海南雞飯
2018-12-30 101 瀏覽
雖然轉工後可以放紅日,但假期後便要考試,趁著兩天假期作最後衝刺,老闆很好人容許我返公司溫習。返公司前也先要吃飽肚,在中上環,除連鎖店外,也有很多選擇,但往往又貴又唔好食,今天想試試同事介紹的無味精燉湯,作為自己無假放的獎勵。店子小小,除外賣,也可堂吃。選了海南雞飯,一個燉湯和鮑魚燒賣。點餐後,大概要等八分鐘才送來,海南雞已褪骨,伴齊薑蓉,黑豉油和辣椒醬。飯呈淡黃色,有雞油和香茅等香味,米是圓渾的珍珠米,在咬口和軟糯,雞肉相當滑,點豉油和薑蓉是我認為最夾的。是日燉湯是羊肚菌,牛肝菌,姬松茸燉雞湯,份量大,用料很豐富,這三種菌十分名貴,各有獨特香味,是「山珍海錯」裏的山珍,用來燉湯味道必定很好,加了雞去燉味道更濃郁,無味精,又夠熱,同事無介紹錯。小食中,特別想吃鮑魚燒賣,鮑魚大小剛好放在燒賣上,鮑魚彈牙,燒賣肉餡肥瘦參半,剛蒸好即吃最好味。燉湯相當不錯,值得再來!