2014-09-17 1732 瀏覽
夜晚同屋企人黎食飯,座位寬闊,而且人流唔算多,淨淨地幾舒服。我地叫左個4人餐,388蚊,竟然有4個小菜同埋冬瓜盅!先黎既係翠玉瓜炒斑塊同燒味拼盤!翠玉瓜炒斑塊:翠玉瓜爽口而且鮮甜,斑塊大件而且彈牙。燒味拼盤:重點係叉燒度,佢就係傳說中既半肥瘦叉燒!有爽口既肉質又有肥美既肥膏,有住黃金比例(7:3),加上蜜汁既昇華,好好味道!至於雞就正常發揮;燒鵝就有少少瘦,但個皮都算香口;同埋有中華海藻有少少surprised.碧綠花姿珊瑚蚌:西芹新鮮可口,花姿片淋淋地,唔會太''un''好難咬,珊瑚蚌口感爽脆!帶蒜香既''獻''汁巧妙地將三種食材融合!咕嚕雞球:口感香脆,雞肉嫩滑,甜酸醬較得岩岩好,唔會太酸。青椒同洋蔥唔會太多,唔會喧賓奪主!冬瓜盅雖然睇落細細地,但每人都飲到兩碗!而且都好足料:蝦肉蟹肉雞肉粒有齊,而且選材新鮮!遺憾係d冬瓜煲得有少少唔夠淋。

我地叫左個4人餐,388蚊,竟然有4個小菜同埋冬瓜盅!

先黎既係翠玉瓜炒斑塊同燒味拼盤!
翠玉瓜炒斑塊:翠玉瓜爽口而且鮮甜,斑塊大件而且彈牙。

題外話/補充資料: 每人除返開係一百蚊鬆d,好抵
2014-09-14
  • 咕嚕雞球
2014-04-15 259 瀏覽
已不是第一次來皇室堡14樓的帝廷酒家,除了這裡是皇室堡內的另一間婚宴專門店以外,這裡也是飲茶吃點心的好地方,而另一樣做得不錯的就是燒味。乳豬燒得皮脆且酥化,皮下還帶一層薄薄的肥脂,加上一點海鮮醬已很香口好吃。肉也嫩滑而醃得入味,絕對不是配角。還有的是四頭鮮鮑扣海蔘,原隻鮮鮑看上去油光令立,賣相甚佳感覺也豪華。吃起來口感腍滑而夠味,扣煮的火候也到家。加上原條海蔘,是很有體面的菜式。
用餐優惠
試食活動
2010-12-16 949 瀏覽
四人份等於一人份量叫經理佢話個師夫係咁架,時多時少的即刻囧咗。咁係唔係可以時俾錢時唔俾錢呀?...........................................................................................................................................................
2010-12-16
Visited this restaurant in this busy Sunday lunch. It only took us to wait about 5-7 minutes and we were offered a table for 2 around 12:15pm. Not bad comparing to those located at the busy Times Square.Ordered 5 dim sums, they all came very quickly. The quality was okay. The chicken pastry was average - the skin was a bit rough and cold - 3 pieces were charged of HKD20. We also ordered a plate of stir-fried fat noodle. We had waited for about 15-20 minutes without seeing it. Checked with the w

We also ordered a plate of stir-fried fat noodle. We had waited for about 15-20 minutes without seeing it. Checked with the waitress and she told us it was of missing order.

Overall, the dim sums served and environment were okay.
dim sums were okay
2010-03-11 582 瀏覽
相識多年的中學同學的大囍之夜,當然要來賀一賀,友人是夜筵開廿多席,場面好不熱鬧,與同枱的舊同學寒暄一會,時間也過得很快,由於友人在下午較早的時候已經是註冊了,所以新郎新娘進場之後,就已經是起菜的時候了。打頭陣必定是乳豬出場的時間了,乳豬的芝麻皮打孔打得夠,火爐火候也夠,自然就是今天吃到的香脆又卜卜聲的,可惜小豬的皮下脂肪頗多,吃起來的油脂是多得過份了,所以也要除去一點才吃,幸而乳豬肉質算幼嫩,再蘸點乳豬醬同吃,美味,但吃兩件就真的夠哂數了。吃過了乳豬,接下來的是金巢海中寶,金巢即以伊麵炸成的一個如鳥巢的碗,內裡盛着花枝片及蝦仁,伊麵巢炸得不夠透,吃起來不太乾,所以也不夠脆,花枝片及蝦仁就與西芹同炒,首要是炒得夠乾身,而花枝片煙韌有致,蝦仁也是非常爽口,西芹就每口咬下也是索索聲的,鮮甜清爽,當是一道西芹炒花枝蝦仁吃也很不錯。百花釀蟹鉗基本上即是炸蝦球,也不只一次說過這番話了,那蟹鉗端也只不過是裝飾品罷了,但蝦球炸得好,外層脆脆的,而且用料還算新鮮,蝦肉挺彈而不是腍腍無力,如果能炸得熱一點會更好,蝦肉味?我想這對於一席走席菜來說,這個要求是過高了。再來的已經是紅燒雞絲大生翅了,看上去有點漿

再來的已經是紅燒雞絲大生翅了,看上去有點漿糊,幸而用匙羹舀起來仍不太嚴重,比最經典的煌府強力漿糊有很大的距離,吃下一口,湯是帶點雞湯鮮味的,但絕對不是太過濃香,而且肉絲下得太多,絕對有喧賓奪主的感覺,吃不到翅的質感,但也不厭其煩也耍再三說多一遍,個人來說,我是寧可吃一碗充滿雞湯金腿味的魚肚羹,也不吃魚翅的,因本人不太主張吃魚翅。

吃過了翅後,就吃一些素一點的菜式,這個翠玉環瑤柱甫,素起來其實又是很有鮮味的一道,用上原粒的瑤柱甫確有感用料夠足,原粒瑤柱煮得有點過腍,味道又是比較弱,吃不到一口濃濃的乾瑤柱味,加上茨汁不太濃味,味道方面偏向清淡,玉環的節瓜煮得軟腍,但在汁沒甚味道的情形下,又真的沒甚吃感可言。

蠔皇翡翠鮮鮑片又是味道近似的菜式,鮑片厚薄適中,不會薄得如吃風一樣,吃起來當然不會溏芯,但至少都是煙煙韌韌的,可是用來煮鮑魚的蠔油汁就真的很茨汁,吃起來味不夠濃鮮,而最奇妙的是,肥大肉厚的冬菇吃起來有點不低的酸味,這是何解呢?本人不知,但味道我可肯定就不太討好了,而墊底的生菜煮得軟腍,也沒什麼特別好評的。

之後已經是清蒸大海星斑了,也是一貫酒席菜的豉油清蒸的青斑,而我也是一貫的要吃魚骹的位置,骹邊位帶點魚的膠質,而魚肉就是肥美嫩口,吃這部份是準沒錯的了,而其他部份其實也不賴,至少蒸的火侯及時間是全標準化了,又真的很難會失手的,但蒸魚豉油的味道不夠鮮香,如果能用香一點的豉油,更能帶出魚的鮮味。

臨近尾聲的當紅脆皮燒雞是身旁友人的挚愛,今天的炸子雞的雞皮不是太脆,但還可說是過得去,而雞肉也是比較鬆及散,吃了雞背又沒什麼雞味,但值得一讚的是,店家用上這隻雪藏雞也還挺肥美的,燒過後竟有黃油漏出,實是不錯,但當然要數好吃的炸子雞,這一定不是一個好榜樣。

最後的單尾是幸福炒飯及雙喜金菇炆伊麵,店家改這兩個名未改得真美,幸福炒飯其實只不過是福建炒飯,而雙喜金菇炆伊麵只不過是金菇炆伊麵罷了,先談福建炒飯,店家用上了冬菇粒、西芹、甘荀粒、雞肉粒及蝦仁等跟豉油炒成一個味茨,但就沒有較名貴的燒鴨絲及瑤柱絲、味道是還不錯的,而炒飯底是真的有跟一點蛋花炒過的,但很明顯的是蛋花下得很少,而且鑊氣也不足,飯粒未撈茨汁已經是濕漉漉的,這個炒飯真的很普通。

雙喜金菇炆伊麵的金菇去了哪?除了在非常偶爾的情況下見到一兩條韮黃之外,其他什麼材料也好像不存在,吃起來只是一個醬油炆伊麵,還要是炆得過了火,伊麵腍得如Baby Food一點咬勁也沒有,這個伊麵真的很不行。

最後來指定的糖水紅豆沙,店家將其命名為百年好合,取其意思之外,也引喻糖水中的蓮子及百合,紅豆沙是煲得挺沙的,而百合軟腍,蓮子也鬆化,只不過甜湯沒有我愛吃到的陳皮味之外,更未能想像的是竟有點焦味,在座每位朋友也吃得出,店家真的要好好反省,咁樣點對得住主人家呢?

最後的美點雙輝是芒果味心形的大菜糕及呈兔子形勢的棉花糖,棉花糖外有椰絲,棉花糖不如棉花般軟腍,是有點粉粉的口感,加上有點像藥水味的糖漿,味道不是太討好;芒果大菜糕反而是相當不錯,芒果味雖然不太濃,但明顯吃得到有芒果的酸甜味,而且大菜糕又夠挺身不過硬,忍不住吃了兩三件呢!

散席的時間已是接近十一時,幸好有朋友接送,在此多謝他的幫助,另外也當然要多謝友人的邀請及讓我們分享她的喜悅,希望她跟她的先生白頭到老,永結同心。
帝廷歡囍夜
乳豬皮夠香脆,可惜小豬的皮下脂肪頗多
金巢海中寶的西芹炒花枝蝦仁不錯;百花釀蟹鉗不過不失
紅燒雞絲大生翅有點漿糊湯,雞湯鮮味也不夠濃
翠玉環瑤柱甫偏清淡;蠔皇翡翠鮮鮑片的冬菇是酸的
清蒸大海星斑及當紅脆皮燒雞也可以再好一點
幸福炒飯還可以;雙喜金菇炆伊麵只是個淨麵
紅豆沙竟有點焦味;美點雙輝中的芒果大菜糕很好吃
2010-02-28
帝廷歡囍夜
  • 金巢海中寶,芒果大菜糕
2009-12-13 398 瀏覽
今天一早就出左去銅鑼灣,十點幾攪掂d野就嚟左呢度飯茶,其實本來是想去稻香的,但係原來裝修,個商場得番呢間酒樓,於是就嚟左呢度啦.原來12:30埋單有七折,都幾抵喎,我們叫左鴨腳扎,好細呀,好似縮左水咁,原來只有一條火腿,一件芋頭,沒有肉or魚肚,味道ok的,一碗柴魚花生粥,都大碗,但冇咩料及好淡,好似冇咩味咁.叉燒腸,都好味的,不過都係好少料,另外叫左一個湯年糕,但係等左好好好耐都冇嚟,問仕應係冇回應的,再問部長就好d,幫你去跟,話3分鐘後嚟,但係都要等左5至7分鐘左右先嚟,一定係漏左單啦.仕應服務真的麻麻,黑口黑面,冇人執野的,叫好耐先有人理你呀.

2009-12-12
2009-10-19 252 瀏覽
教會朋友結婚, 揀左呢度擺酒, 見環境唔錯.......點知:1. 乳豬唔靚, 太油2. 雀巢西芹蝦球 - 蝦球太少, 但勁多西芹3. 翅幾乎係冇翅, 只有肉絲, 而且淡而無味, 我第一次食翅食到一半放棄4. 蒸魚尚OK, 太鞋......5. 炸子雞切到太大舊......6. 乾燒伊麵咸到唔信......7. 開席時我坐果圍十二個人都要橙汁, 唔夠二道菜全圍先後換成其他飲品, 其他席都有很多人換走杯橙汁, 大部份人指橙汁有異味, 甚至指其有微生物甚至其他異物.列人黑名單, 以後逢皇上皇集團不去.
教會朋友結婚, 揀左呢度擺酒, 見環境唔錯.......

點知:
1. 乳豬唔靚, 太油
2. 雀巢西芹蝦球 - 蝦球太少, 但勁多西芹
4. 蒸魚尚OK, 太鞋......
5. 炸子雞切到太大舊......
6. 乾燒伊麵咸到唔信......

列人黑名單, 以後逢皇上皇集團不去.
2009-10-18
2009-02-16 201 瀏覽
星期六晚到帝廷吃晚飯,環境一般啦!碰巧有兩對新人擺酒,分別佔據了長方型大廳的兩端,而我們則被安排坐於兩個包廳的中間,我們都係「包場」呢?!我們點了一個鮑翅套餐。鮑翅:翅的數量唔多,質素一般香橙骨:份量夠,肉質算腍,個汁有橙味,OK嘅西蘭花炒斑球:「斑球」應係青衣柳,整體無乜特別竹笙野菌時蔬:個汁杰咗同油少少,一般啦腐竹意米糖水:唔太甜,OK

我們點了一個鮑翅套餐。

鮑翅:翅的數量唔多,質素一般
香橙骨:份量夠,肉質算腍,個汁有橙味,OK嘅
西蘭花炒斑球:「斑球」應係青衣柳,整體無乜特別
竹笙野菌時蔬:個汁杰咗同油少少,一般啦
腐竹意米糖水:唔太甜,OK

[14/2/2009, Sat]

2008-10-02 160 瀏覽
如果坐窗就可以見到無敵海景,感覺一流,早茶時段點心七折,唔算貴,而且人少,慢慢坐傾計好舒服點心幾好味,有D特別D0既野葡式雞粒酥:酥皮很香,也很鬆化,入面話係葡式雞,但係我覺得似咖喱多D,細細件幾好味(不過serve出黎時碟邊有隻小昆虫,我地梗係叫佢換啦,佢好爽快咁換,過左一陣攞出黎唔知係咪仲係頭先個碟呢?)牛孖根:咖喱,微辣,但係煮得夠稔,唔韌,而且都幾多料,好味!見到人地食奶皇墨西哥包,都好似幾好味點心質素幾好,幾夠份量,而且係銅鑼灣咁好0既位置,真係幾抵食!
點心幾好味,有D特別D0既野
見到人地食奶皇墨西哥包,都好似幾好味
$45 (早餐)
  • 葡式雞粒酥
  • 牛孖根
(非會員)
2008-01-27 111 瀏覽
20080126去朋友的婚宴,食物唔評啦,只想講佢個service.我有個朋友想問佢要把刀仔,點知個waitress同佢講"你用個匙試下啦"我地都以為聽錯,唔係呀?要把刀仔都唔肯做?之後再問一個有肥有矮的老部長,佢個答案仲誇張,佢話"我地有刀,不過同你地揾要好多時間"之後就走左去...如果唔係個朋友婚宴,我一定X佢.講真,我真係未試過有個部長/waitress咁同個客講野.仲有好多其他事我都唔想提...如果有得俾0分,佢地攞硬我唔明點解皇上皇集團可以請D 垃圾返來,做D咁ge service囉.

2007-01-01 75 瀏覽
樓下既稻香和迎囍超級多人,於是就去了帝廷。這裡的枱排得密密麻麻,樓底比較矮,不過有景。但嘈到我頭都痛,服務又不敏捷。食物都ok,三個人叫了煎腸粉﹑沙薑雞腳﹑馬拉糕﹑小龍飽﹑燒賣﹑蝦醬鮮魷﹑蛋撻仔...
2006-08-28 33 瀏覽
星期六有朋友擺\\\酒,一看之下,見酒家是皇上皇集團的帝廷,滿以為始終會有質素保證。誰不知,整席宴就又頭提心吊膽至尾!食肆最忌清潔,味道普通,地方食具清潔也可算數。不過今次飲宴的帝廷,是我有生之年暫時到過最恐怖的一家。首先不論食具、用具,均有附加物:酒杯有髮菜、另一酒杯有一邊有唇膏印及一邊有紅酒漬;匙羹有奶白色污漬;公羹有髮菜數條。接著是服務嚇人,請向侍應要3杯紅酒,經過她拿了2次茶及1次污漬杯後,紅酒才可真正到手;分翅及紅糖水時天一半地一半得比一般的過份;分菜時我們客人已告知不要,但侍應竟襯我們不轉過了臉不留神之際,硬分給我們。說實,其菜式一般,地方亦一般偏細。唯走廊位置以白色為主,加上少許\\\攀藤植物及希臘壁雕點綴,帶有歐陸氣氛,屬唯一可取之處。當然,加上是好友的婚宴,大家當然識趣忍忍啦~~

2006-03-27 7 瀏覽
今天公司請去食午飯,D點心好難食! 腸粉皮厚,叉燒包好硬,菜霉;招呼差勁!侍應好似唔想做!最離譜係碗內有波璃碎!!!!!!總之幾平都死啦! 一定唔會再去!

總之幾平都死啦! 一定唔會再去!
2006-03-27 14 瀏覽
銅鑼灣區食lunch佢算幾抵,兩個人食飽飽落褸(6個點心)可以唔使80蚊.呢度d蝦蛟燒賣大部份ok,賽螃蛟不俗,飽類ok,但腸粉就唔得喇!粉皮厚,有時重唔夠熱.不過佢d炒粉麵就ok,平到38蚊有交易,仲幾好播.我覺得佢幾公道,唔會扮價錢平,但就無乜小點中點揀.食得過!
2005-10-14 6 瀏覽
昨日係公司女同事出嫁,一個普天同慶既日子,真係好開心,歡喜,恭喜晒一對新人.入到酒家既感覺好舒服,以淡色來粉飾現場.WOW,影完好多相之後...開席喇-鴻運乳豬全體......每味菜都各有精彩,菜膽魚翅-有幾碗, 好多翅(個服務員分得唔好;清蒸魚-唔得爽滑,硬撐撐;最後來個甜點:兔仔樣棉花糖;有個橙橙地色既唔知咩糕,食唔到咩味,無黎味道.補充:哩度d服務員態度好一流,派碟時係飛俾你.未散晒席,佢地已經擺左幾個膠箱係地下,準備執野.唔係卦,想扑死人咩!!!