餐廳: 帝樂 - 德國餐廳 (美利樓)
資訊:

4天前 21 瀏覽
再見了,我一早訂了座,同時也是第一位入場,因此拍下每個角落的照片作為紀念。這間餐廳的裝潢實在美輪美奐。各行各業順利度過疫情,本以為前路一片光明,但開關後,港九新界的店鋪紛紛歇業,不少業者不得不收攤,看到這情況真的令人心痛!今天是餐廳的最後一天營業。餐廳提供室內及室外座位,室外座位面向海景,可以俯瞰赤柱美麗的海景,位置絕佳,讓用餐的同時也能享受海景的美妙。至於食物,餐廳最著名的就是德國豬手,外皮香脆,肉質鮮嫩,另一道招牌菜則是德國香腸,美味非凡。頭盤包括凍海鮮、沙律、火腿、南瓜火腿配鷹嘴豆、凍蝦及青口等。主菜有青口、雞翼、豬肋骨、意大利粉、酒煮蜆、薯角等,同樣美味。室外部分設有燒菠蘿、腸仔、牛扒,特別推薦燒菠蘿,非常美味。蘑菇湯搭配各式麵包,口感宜人。除此之外,還有多款甜點,如蛋糕、布丁、啫喱、曲奇餅,以及兩款口味的雪糕,分別是朱古力和芒果口味,深受大眾喜愛。由於是最後一天營業,全店只提供自助餐,不需再煩惱點菜的問題。職員們都感到遺憾,因為這是他們在這裡工作的最後一天。

今天是餐廳的最後一天營業。

室外部分設有燒菠蘿、腸仔、牛扒,特別推薦燒菠蘿,非常美味。

蘑菇湯搭配各式麵包,口感宜人。

職員們都感到遺憾,因為這是他們在這裡工作的最後一天。

徳國豬手
徳國豬手
餐廳分室內同室外,室外環境真係一流,座位可以望到赤柱海景同卜公碼頭,用餐當日聖誕節,所以除左圍欄有聖誕裝飾之外,每張枱仲要有啲聖誕發光棒/玩具比食客,加上應該冬天同埋聖誕既關係,室外既枱都加左火爐喺座位旁邊,暖得黎仲好好氣氛。食物方面,款式都好豐富,龍蝦(每人限半邊)、火雞、德國豬手配酸椰菜、德國腸、烤羊架、烤牛肉、燒蠔、燒扇貝、螺、青口、白灼蝦、燒菠蘿、螺絲粉、雞翼、咖哩角、春卷……仲有其他冷盤、熱盤等。甜品方面,有芝士蛋糕、朱古力蛋糕、冬甩、木糠布甸、慕絲、焦糖燉蛋、Dreyers 雪糕等等。食物最出色都係佢招牌既德國豬手配酸菜,食完會再encore,外皮夠脆,肉質充滿鹹香,配搭埋酸椰菜一齊食,食多啲都唔會太膩。聖誕最特別係有火雞食,佢係原隻火雞焗,再喺你面前切片,不過火雞肉唔算嫩滑,都係意思意思,應下節。食物整體黎講唔算出色,因為天氣凍,食物唔係好keep到熱度。另外,侍應人手亦都唔係好夠,好多時候都唔係即時處理到食客要求。自助晚餐 $824 per 2(加咗$30 升級無限量添飲汽水、果汁、茶、咖啡)

• 德國鹹豬手
2024-02-29 592 瀏覽
一直都好中意食德國🇩🇪豬手 終於同friend發掘咗間喺赤柱開嘅德國餐廳 餐廳名叫 king Ludwig Beerhall 赤柱分店 佢環境十分安靜 可能去既時候係下午茶時段 佢有露台可以坐出去望到海景 不過當日天氣比較熱 所以就坐室內 叫左👉🏻德國豬手 ($290)💓💓💓💓💓 👉🏻德式芝士麵團配辣肉腸豬牛丸 ($180)💓💓💓 👉🏻芒果大蝦沙律 ($115)💓💓💓💓五個心心最高分 先講吓德國豬手,呢間德國豬手外脆內軟,唔知其他餐廳食過嘅豬手裡面咁乾身。咁啱當日去到個豬手新鮮熱辣辣出爐,所以食落個口感真係非常唔錯。我覺得呢個係性價比當中最高,因為佢一隻豬手兩個人食都好足夠夠大隻👍🏻而德式芝士麵團配辣肉腸豬牛丸,雖然佢芝士味都好濃同埋配上辣肉腸同豬牛丸都非常之夾,豬牛丸都好Juice 但食到最後可能有啲漏冇食晒😵‍💫😂不過整體嚟講佢性價比就冇豬手咁高。👉🏻芒果大蝦沙律呢道菜配合埋上面嗰兩道菜,簡直就係畫龍點睛。佢解決晒豬手同埋芝士麵團呢兩道菜既太漏,加上佢酸酸甜甜既芒果配合酸酸meimei既大蝦真係好開胃,可以大食一餐都冇問題🤓不過之前去已經係早幾年前,唔知價錢餐牌有冇變動。所以只供
叫左👉🏻德國豬手 ($290)💓💓💓💓💓
👉🏻德式芝士麵團配辣肉腸豬牛丸 ($180)💓💓💓
👉🏻芒果大蝦沙律 ($115)💓💓💓💓
五個心心最高分
不過之前去已經係早幾年前,唔知價錢餐牌有冇變動。所以只供參考。🫶🏻🫶🏻

帝樂 - 德國餐廳 (美利樓) (赤柱)
地址 : 赤柱美利樓2樓202號舖
德國豬手
德國豬手
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔
2024-01-12 706 瀏覽
有一日特登嚟到赤柱行吓散吓心,行完市集之後已經係夜晚,就要搵餐廳食晚飯。一路都見過呢間德國餐廳評價好好,所以就決定試吓。餐廳提供室內同埋室外嘅座位,喺室外坐嘅話就可以享受到赤柱嘅靚靚海景,而餐廳嘅位置一流,可以邊享受赤柱嘅海風,一路食住晚餐。我哋選擇咗德國豬手,外皮焗到超級香脆,大大嚿又多肉,食到好滿足。我哋又再嗌咗芝士麵團配豬牛肉丸,係好有特色嘅德國菜式,值得一試。餐廳職員亦十分友善,服務質素好好。

餐廳職員亦十分友善,服務質素好好。
2023-12-06 1371 瀏覽
平日去赤柱食午餐幾好,風和日麗唔多人,上年仲未除口罩食過一次,覺得豬手幾好食,每個set lunch 都會有沙津吧、飲品&甜品。1. 脆皮燒豬手配酸椰菜及薯條:烤得好脆,肉質唔會乾,仍然有肉汁,份量5個人剛剛食得曬,都好大隻,上一次3個人就食唔曬。2. 厚切美國西冷牛肉配薯菜(7色熟):切開一件件仍有少許肉汁,冇咩脂肪但都唔嚡,幾好食。3. 白汁時菜伴意粉:有燒翠肉瓜、紅青椒、菇菌等,香口味道淡淡,白汁唔膩。4. 白汁香煎魚柳配飯:魚柳肉質嫩滑,香口美味,份量適中。可能本身有沙津吧,午餐份量都唔會好大,沙津吧有蘋果沙津、沙葛沙津、紅菜頭、各式沙津菜,磨菇湯、炸物、雞翼、金沙骨等,甜品是木糠布甸+迷你芝士蛋糕。坐係outdoor 好舒服,食物品質高、沙津吧refill快、服務員親切有禮,讚讚讚!!!

1. 脆皮燒豬手配酸椰菜及薯條:

2. 厚切美國西冷牛肉配薯菜(7色熟):
切開一件件仍有少許肉汁,冇咩脂肪但都唔嚡,幾好食。

3. 白汁時菜伴意粉:
有燒翠肉瓜、紅青椒、菇菌等,香口味道淡淡,白汁唔膩。

4. 白汁香煎魚柳配飯:
魚柳肉質嫩滑,香口美味,份量適中。

2023-12-05
生日
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔
  • 自助沙律吧
2023-11-22 1161 瀏覽
今天和媽媽慶生,到久違了的赤柱美利樓用膳,揀了這餐廳吃豬肘。媽媽看了餐牌一遍,想吃些有澱粉質的東西,自說自話說有沒有米粉。怎知那女服務員竟說: 「這裏不是茶餐廳。」甚麼?當我們未吃過西式?竟然說出這樣無禮貌不屑的說話,把一個開心日子搞垮……你可以說說我們有意粉有面包,推介下德國美食,而不是這樣待客!
2023-11-22
生日
2023-10-18 1573 瀏覽
秋涼可以去outing喇,去咗赤柱食brunch buffet,適逢德國啤酒節主題,都幾多特色嘢食,室外座位對住西貢碼頭,好多外國人都鍾意坐出面~兩個人會得到4個Token,可以試齊四款特色小食,自己最喜歡兩款有芝士嘅小食,分別係瑞士燒芝士同迷你巴伐利亞杯,芝士香濃好好味,另外兩款小食分別係炸雞配德式麵包圈同手撕油封鴨腿配薯仔,各有特色都一定要試吓~另外重點推介係個BBQ counter,可以攞到燒牛肉、燒豬手、各款德國腸、串燒、燒粟米菠蘿等等,嚟呢間餐廳就係貪佢有呢啲傳統德國嘢食~熟食方面仲有煎三文魚都好得我歡心,冷盤沙律都應有盡有,凍海鮮就唔算太多選擇,有大蝦、螺同青口~甜品選擇幾豐富,試咗馬德蓮蛋糕、黑森林蛋糕、芝士蛋糕、燉蛋等等都幾好食,最後最後食埋生果同Dreyer’s雪糕,大滿足~兩杯Mocktail就揀咗Mango Delight同Sea of Star, 餐廳整體氣氛都好chill, 鍾意飲啤酒嘅朋友可以考慮買啤酒通行證~

☞ 赤柱 帝樂 - 德國餐廳 ☜———————————————適逢餐廳搞緊啤酒節活動,除咗食,仲有得玩同比賽🤩———————————————◊ 午市自助餐 ◊午市自助餐黎講,呢個好多食物款式,有海鮮、熱食、炸野、甜品等等。嘢食整體來講都幾好食,印象最深刻嘅係焗三文魚腩,佢上面鋪住一大堆嘅脆粒,食起上嚟又有口感又重口味。仲有豬手同德國腸都好正。入座佢會俾幾粒coins我地換特別嘅食物,我哋換咗pretzel burger同燒芝士,兩樣都唔錯。至於甜品方面,必推嘅係brownie,食起上嚟唔會好甜但係都非常邪惡。而飲品方面,去德國餐廳一定係飲德國啤酒,啤酒飲起嚟好大浸果味,同時間亦都唔會搶咗啲小麥味,算容易入口。另一杯百香果汁就飲落清新,可以達到消膩嘅效果🤪美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5———————————————📍:帝樂 - 德國餐廳赤柱美利樓2樓202號舖#為食豬在赤柱 #赤柱美食#foodblog #德國菜 #自助餐 #香港美食 #香港餐廳
☞ 赤柱 帝樂 - 德國餐廳 ☜
———————————————
適逢餐廳搞緊啤酒節活動,除咗食,仲有得玩同比賽🤩
◊ 午市自助餐
美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5
📍:
帝樂 - 德國餐廳
赤柱美利樓2樓202號舖

#為食豬在赤柱 #赤柱美食
2023-09-30
2023-10-05 851 瀏覽
原來唔覺唔覺又十月,咁啱見到美利樓 King Ludwig beerhall嘅Oktoberfest裝飾,懷念以前喺歐洲瘋狂食豬手嘅日子,加上冇機會去德國Bierfest 嘅遺憾,今日唯有好好補償下自己🤤是日有brunch buffet ,食物選擇都幾多,肉類好多款,salad bar,仲有幾款魚,青口,cold cut,pasta等,仲有德國傳統pretzel 🥨 ,太多款影唔晒😅德國香腸同豬手當然係必食😋豬手皮好脆,唔硬,焗完唔會好肥,encore 左幾次🤣配德國酸菜更開胃👍🏻芝士超濃郁,好邪惡🤣剛好今日係Oktoberfest 開幕,staff叫我哋去玩小遊戲,贏左可以有Oktoberfest 嘅beer pass 🤤可惜我輸咗😩不過氣氛很好👍🏻有得食有得玩有酒飲,正👍🏻

芝士超濃郁,好邪惡🤣

可惜我輸咗😩不過氣氛很好👍🏻有得食有得玩有酒飲,正👍🏻
2023-09-30
  • 咸豬手
  • Pork knuckle
  • 德國豬手
  • 德國鹹豬手
  • 豬手
2023-10-02 586 瀏覽
今晚同一班朋友去佐咗赤柱德國啤酒節King Ludwig 食好嘢。一入到去就好驚喜,因為餐廳佈置得好靚,我最鍾意佢藍白色嘅佈置,真係好似去咗德國啤酒節咁樣。餐廳主人仲特意喺德國各地搜羅不同的古董放在餐廳的一個角落供大家打卡,真係好值得來,打卡一流😍我哋八個人叫咗主菜Meat Platter大拼盤,Raclette Cheese, and Braised Beef, 配咗八杯特飲,充滿風情。❤️Meat Platter餐廳嘅特色菜式之一就係肉拼盤,佢擺滿咗各款精選肉類,包括烤德國豬手、雞腿、燒烤香腸、烤豬排同烤牛肉。每一塊肉都經過精心烹調同調味,保持住肉質嘅鮮嫩多汁。搭配上新鮮蔬菜同酸菜,味道更加豐富。❤️Raclette Cheese呢個係另外一道必試嘅菜式。傳統嘅德國菜餚。佢以瑞士雷克勒特奶酪為主角,奶酪經過熔化到濃稠嘅狀態,再搭配上新鮮嘅麵包、薯仔同酸菜。當你將奶酪倒落食材上時,佢會慢慢融化,散發出香濃嘅奶酪香氣同口感。呢道菜帶嚟一種獨特嘅享受,令人回味無窮。呢間德國餐廳唔單止提供美味嘅肉食,仲有其他正宗德國菜式同啤酒供應。餐廳環境舒適,服務周到友善,係一個適合與朋友同家人共享美食嘅好

❤️Meat Platter

❤️Raclette Cheese

呢間德國餐廳唔單止提供美味嘅肉食,仲有其他正宗德國菜式同啤酒供應。餐廳環境舒適,服務周到友善,係一個適合與朋友同家人共享美食嘅好地方。不論係肉拼盤定係Raclette Cheese,呢間德國餐廳絕對能夠滿足肉食愛好者嘅味蕾,帶嚟一個美食冒險同享受。
2023-10-02 337 瀏覽
上個星期日晚同三五知己去咗King Ludwig 食好嘢。 埋單一個人晚飯都係$300多,性價比好高。首先,我好鍾意嗰度個環境,坐得舒適,打卡一流,好似去咗德國開party!我哋八個人叫咗主菜Meat Platter大拼盤,Raclette Cheese, and Braised Beef. 飲品方面我哋叫咗八杯特飲, 充滿風情。首先是meat platter,這道菜絕對是肉食愛好者的最佳選擇。拼盤上擺滿了各種精選的肉類,包括烤雞腿、燒烤香腸、烤豬排和烤牛肉。每一塊肉都經過精心調味和烹調,保持了肉質的鮮嫩多汁。搭配著酸菜和新鮮的蔬菜,這道肉類拼盤絕對能滿足你對美味肉食的渴望。其次是Raclette Cheese,這是一道傳統的德國菜餚。以瑞士雷克勒特奶酪為主角,它被熔化到濃稠的狀態,搭配新鮮的麵包、馬鈴薯和酸菜。當你將奶酪倒在食材上時,它會緩緩融化,散發出香濃的奶酪香氣和濃郁的口感。這道菜給你帶來了一種獨特的享受,讓你愛不釋手。最後是braised beef,這是一道慢燉的經典菜餚。牛肉被燉煮至軟嫩多汁,搭配著濃郁的醬汁和香料。每一口牛肉都入口即化,散發出令人垂涎的香氣和豐富的味道。搭

我哋八個人叫咗主菜Meat Platter大拼盤,

最後是braised beef,這是一道慢燉的經典菜餚。牛肉被燉煮至軟嫩多汁,搭配著濃郁的醬汁和香料。每一口牛肉都入口即化,散發出令人垂涎的香氣和豐富的味道。搭配著馬鈴薯泥或酸菜,這道燉牛肉絕對是一道令人滿足的主菜。

Passion Island和Naisel是兩款非常特別的飲品,它們都有獨特的風味和口感,讓我一試難忘. 當然值得一提,就係佢啲啤酒都係清純好飲,同啲食物好夾!

下次好想去食德國嘢,呢度就係一個好選擇!
2023-09-30 217 瀏覽
而家成日都講北上消費,其實留港消費都有好多好嘅選擇呀。今晚約埋一班朋友一齊嚟赤柱美利樓呢間King Ludwig Beerhall(帝樂-德國餐廳)聚下。呢間係一間傳統德國餐廳,餐廳嘅佈置採用德國傳統的木質家俱,燈光同佈置好有party嘅感覺,營造出一種舒適而放鬆嘅用餐環境。餐廳員工服務都好好,所以食得好開心!👍我哋order咗:🍻慕尼黑啤酒節待色拼盤 $1588GERMAN Meat PLATTERS拼盤有酥炸薄牛仔,脆皮燒豬肘及豬腩,聖路易斯燒排骨,不紐倫堡腸,維也納豬肉腸,火焰牛肉串,燒虎蝦,酸椰菜,炸薯,燒粟米,配埋啤酒🍻🍹豐富又好味😋😋拼盤份量好大好多,我哋一見到都嘩嘩聲😂,8個人都好夠食,大家都食得好享受。下次有機會再嚟😎
我哋order咗:
🍻慕尼黑啤酒節待色拼盤 $1588
GERMAN Meat PLATTERS

2023-09-27 235 瀏覽
星期日同班朋友入左赤柱chill下,去左美利樓二樓呢個德國餐廳,餐廳既裝修令人好似置身德國🇩🇪咁,可以坐係戶外,都可以坐室內,兩邊都各有特色。餐廳做緊啤酒節嘅宣傳,試咗一個好正嘅拼盤!拼盤好大,上碟時真係好誇張,入面有好多款德國傳統食物:酥炸薄牛仔、脆皮燒豬踭、聖路易斯燒排骨、紐倫堡腸、火焰牛肉串、燒虎蝦、酸椰菜、炸薯、燒粟米脆皮燒豬踭脆皮燒豬踭嘅外皮烤到金黃酥脆,入面嘅豬肉鮮嫩多汁,每一口都好有嚼勁聖路易斯燒排骨排骨都好出色,肉質鬆軟,配埋啲燒烤醬汁更加美味。火焰牛肉串服務生會帶住一個燃燒嘅酒精瓶,將火焰加到牛肉串上,味道更加濃郁。燒虎蝦虎蝦新鮮彈牙,鮮味十足。每一隻蝦都好大隻再配埋一杯冰涼嘅啤酒同特式飲品,係完美既一餐

脆皮燒豬踭

聖路易斯燒排骨
排骨都好出色,肉質鬆軟,配埋啲燒烤醬汁更加美味。

火焰牛肉串

燒虎蝦
虎蝦新鮮彈牙,鮮味十足。每一隻蝦都好大隻

再配埋一杯冰涼嘅啤酒同特式飲品,係完美既一餐
2023-06-11 1709 瀏覽
早幾日前喺openrice買去$328coupon,今日特意由海洋公園站行海濱長廊入赤柱,今次仲揀左戶外用餐可以睇到赤柱海景頭盤有三款凍海鲜,蝦,青口,翡翠螺普通一般,其他什菜沙律相當清新開胃熱盤有多款肉類,焗三文魚最好食,其他食物如燒排骨,雞翼,咖喱牛腩,豬頸肉,炸雞,焗青口等,味道ok燒烤區燒西冷牛肉汁豐富,燒羊脾肉味夠,鹹豬手皮脆肉夠鹹香,德國腸,串燒雞唔錯,仲有燒菠蘿,燒粟米等菜蔬幾新鮮甜品有多款蛋糕,果凍,奶凍,水果同雪糕,都幾高質,個buffet仲包埋一杯飲品食完個lunch buffet, 感覺食物質素唔會輸蝕俾任何大酒店,仲可以戶外睇哂成個赤柱海景幾正!

2023-06-11
  • 牛扒
於OpenRice 訂座服務,到達只需出示booking number便可。平日到訪人流不多,所以選擇了室外長枱吹吹海風🙂—————-1. 半自助沙律吧,有幾款麵包提供。2. 油鴨配薯餅$160,超級軟身,輕咬已醉也很入味。3. 脆皮豬肘配酸椰菜及薯仔$375,過火喉,肉質老脆變硬皮,口感一般也太喊。4. 燴菠菜意大利飯$155,清新也不會被芝士套過。5. 套餐甜品,重咖啡味,有心思設計不是hea的,還可以跟餐飲喝完才離開,不用急著吃。Total: $759 —————*商場消費滿指定金額,有泊車優惠。*半自助沙律吧沒有蓋上蓋,餐廳需考衞生問題。*夏天炎熱,室外會比較曬。*侍應細心解答食物資訊及建議。
—————-
1. 半自助沙律吧,有幾款麵包提供。
2. 油鴨配薯餅$160,超級軟身,輕咬已醉也很入味。
4. 燴菠菜意大利飯$155,清新也不會被芝士套過。

Total: $759
—————
*商場消費滿指定金額,有泊車優惠。
*半自助沙律吧沒有蓋上蓋,餐廳需考衞生問題。
*夏天炎熱,室外會比較曬。
*侍應細心解答食物資訊及建議。

半自助餐沙律吧
油鴨配薯餅