Baan Phadthai
cinskyblue
唔使去泰國都食到 靈魂醬料配海鮮桶!
cinskyblue
2025-05-02
關注
❣️都好一段時間無去太古,估唔到而家food court可以有泰國夜市感覺海鮮桶食!❣️重點係唔少醬汁都係曼谷總店直送,還原曼谷本店味道!而且曼谷本店連續6年榮獲泰國米芝蓮必比登推介🦞雜錦海鮮桶配辣醬$498- 真係一大桶海鮮咁倒出黎,超級正!必點必點靈魂醬料,辣辣地夠惹味仲有濃蒜香,真係會食上癮- 海鮮本身都有水準,龍蝦彈口,鮑魚口感唔錯,仲有虎蝦,忍唔住瘋狂點醬料🐷燒虎蝦炒金邊粉$88- 醬料酸酸地清新,虎蝦彈口質素幾好🐷酸辣火山排骨$178- 排骨超多肉,淋香,一定要點醬料,滿滿魚露香飲品方面,推介🍉鮮榨西瓜汁,真係新鮮榨又refreshing查看更多
+ 8
chiuchiu_yan
泰國人主持既泰國餐廳🍴
chiuchiu_yan
2025-04-27
關注
依家都去少泰國🥲平日只可以食泰菜去思鄉😂估唔到今日撞手神食到泰國米芝蓮必比登推介既店🥰好多醬汁都係泰國直送🇹🇭原汁原汁💦.🦞泰式雜錦海鮮桶 $498依一個桶夠2-3人食,海鮮料超足😚入面有波士頓龍蝦🦞、虎蝦🦐、鮑魚、魷魚🦑及青口,粟米🌽等果個醬汁超級惹味😍海鮮又超新鮮,唔會因為醬汁味太濃而遮蓋住海鮮既鮮味☺️.⛰️酸辣火山排骨 $168好多泰國餐廳都必有既野食,今次我都唔例外🤣一條條既豬肋骨堆疊成山,再配上秘制醬汁去調味☺️肉整到好淋,食落帶啲酸味同時都帶啲辣味,好開胃🤤忍唔住一口一口.🌟泰式炒河(雞)$82依個河粉用糯米河去炒,食落煙煙韌韌😌鑊氣十足既炒河😍雞炒完唔會話好乾同好老,值得一試既炒河👍查看更多
+ 5
foodiett
炒飯有鑊氣
foodiett
2025-04-22
關注
依家泰國餐廳做緊復活節優惠堂食滿$300有85折幾抵食👍🏻🔸泰式雜錦海鮮桶($498)海鮮桶有龍蝦、鮑魚、大虎蝦、青口、魷魚鮑魚同大虎蝦都有3隻龍蝦原隻開邊 海鮮寫煮得好入味醬汁香辣帶微微蒜香好開胃!🔸酸辣火山排骨(細$168,大$278)呢個火山排骨有料到😍睇落去好似唔辣但入口酸辣有致愈食愈辣刺激過癮呀!🔸生拆蟹肉炒飯($78)炒飯好有鑊氣🩷飯粒有蛋香加埋蟹肉鮮味非常出色呀!🔸泰國奶茶($18)茶味好夠濃甜度適中👍🏻🔸菠蘿汁($38)其實係菠蘿沙冰🤤沙冰質感綿密菠蘿果香味酸甜清新消暑解渴查看更多
+ 5
冬菇Ting
果然必比登推介🇹🇭地道夜市美食
冬菇Ting
2025-04-16
關注
餐廳位於太古城中心,連續6年榮獲泰國米芝蓮必比登推介🎖️大部分醬料由曼谷總店直送,由超過30年泰籍廚師主理👨🏾‍🍳主打地道正宗嘅泰國菜🇹🇭近排轉咗新Menu,有全新菜式‼️🔸波士頓龍蝦雜錦海鮮桶配辣醬 $498 [晚市限定]海鮮控不能錯過‼️泰國夜市人氣美食泰式雜錦海鮮桶🦞海鮮有原隻波士頓龍蝦、虎蝦、鮑魚、魷魚及青口等等份量大概2-3人份量,個醬汁微辣帶蒜香🔸酸辣火山排骨(小) $168 [晚市限定]‼️地道曼谷夜市美食~酸辣火山排骨2-3人食小都ok,味道酸辣開胃,肉質夠嫩🔸泰式炒河(豬) $82味道好夠,河粉質地好彈滑又入味🔸鮮榨菠蘿汁 $38菠蘿沙冰有菠蘿肉,清新開胃🔸泰式奶茶 $18係用手標牌茶沖😍整體個口味調教得好啱香港人食,唔食得辣嘅都食到👅如果要辣d落單果陣記得講🙆🏻‍♀️查看更多
+ 7
kdde2
連續6年泰國米芝蓮必比登推薦全新Menu !!30年經驗大師級泰廚坐鎮~
kdde2
2025-04-10
關注
最近經過太古城,見到呢間泰國菜啲宣傳招牌好吸引🤩原來係全泰國人班底,主廚係30年經驗師傅,八卦問一問,原來好多泰國餐廳都係呢位廚師做顧問起家!雜錦海鮮桶有原隻波士頓龍蝦、鮑魚、青口、大虎蝦等等,夠2-3人食!入邊仲有粟米嗦晒啲汁真係好正跟住呢個酸辣火山骨,真係有驚喜,細份都好大份!排骨好多肉個汁真係相當唔錯!跟住再嗌咗近排好Hit嘅泰北咖喱麵同埋黃咖喱大蝦! 我想講佢呢個咖喱汁真係撈飯一流!最後一提,平時會覺得正宗泰式奶茶太甜,呢度嘅泰式奶茶唔係好甜,真係啱晒香港人口味!唯一美中不足就係九點收舖早咗少少!不過港島放工過嚟食6點幾7點就啱啱好查看更多
雜錦海鮮桶
好味嘅泰國餐
惠貞
2025-04-05
關注
晏晝兩個人搭車去太古城中心買嘢後,為咗想避開人多嘅時間,所以就等到2點鐘先去食晏,揀咗二期間帕泰家食泰國嘢。係 food court 落咗單俾咗錢後,攞住兩張飛入去帕家泰內等叫 no。坐咗大約5分鐘,就已經有得食$68雞髀泰北咖哩湯粗麵,再等多3分鐘左右另一個$68嘅泰式滷豬手飯亦都整好咗,兩個餐嘅賣相都唔錯。泰北咖哩湯粗麵,湯底有濃濃嘅咖哩香味,雞髀夠大隻,而且雞肉又夠嫩滑。至於泰式滷豬手飯,香味有別於一般滷水味,豬手嘅份量都算多,無骨豬皮炆到好淋好滑,老人家都啱食,跟餐嘅冬瓜湯都好好味。店員大部份都係泰國人,服務態度都好好,有機會一定會再去食其他嘢。查看更多
+ 4
不過不失泰國菜
foodie_eilidh
2024-10-08
關注
冬陰功豬頸肉湯河整體來說有其優缺點。豬頸肉的厚度適中,四小片的份量略少,好彩肉質偏嫩,口感不錯!!湯底的酸辣味道挺明顯,檸檬草和香菜的香氣也有帶出來,讓整碗湯增添了層次感。湯的酸度和辣度似乎還可以再加強。河粉吸收了湯汁,口感滑順,但份量偏少。。環境和服務都算中規中矩,氣氛輕鬆,職員態度友善,但可能在高峰時段會有點忙碌。總體而言,這碗湯河有其可取之處,但若能在味道和口感上再加以改進,會更具吸引力!!查看更多
codifoodie
拎咗呢個米芝蓮餐廳嘅泰國菜
codifoodie
2024-07-08
關注
今日咁啱去開太古睇戲,健身開咗有間泰式餐廳仲標榜住上咗呢個米芝蓮排名榜,於是我就諗住去試試啦。舖頭位於food court入邊,切定咗一啲指定位置專食佢舖頭嘅嘢食,或者出邊嘅公眾地方去食都得!因為我其他朋友都諗住試food court嘅其他嘢食,所以呢我哋都揀咗出邊食!喺呢間舖頭我嗌咗個冬陰功雞絲撈河,價錢喺68蚊,想講個冬陰功湯係好香啦,但係個河粉係一支味道冇完全唔可以融入到個湯。然後雞絲呢係冇再額外加調味料啦俾佢嘅,結果成碗麵就係雞絲冬陰功湯同埋河粉三種唔同嘅單獨味道。查看更多
h0410232
不太OK的泰式金邊粉
h0410232
2024-05-19
關注
說到太古城廣場的food court, 自從辦公室搬到這裏, 就見證著當中的變化, 特別是疫情之後回到辦公室工作的人真的少了, 所以食物質素更決定能否存在, 這次food court的變化除了更光鮮之外, 食物種類也更為豐富, 畢竟之前附近主打高級版的KIN也敗走了. 找來有連續五年拿到曼谷米芝蓮必比燈推介的帕泰家, 但吃罷覺得沒有對這裏有很多幫助, 因為水準真的一般.帕泰家就是主打泰式炒金邊粉, 用了除了正常的豬雞肉外, 也用上原隻蟹等較高貴的食材, 但最大問題是吃起來沒有鑊氣, 沒有焦香味, 就是一般餐廳黏在一起的金邊粉, 是但求其地炒兩炒就上碟, 所以金邊粉口感層次不分明, 甚至有點難夾起來. 豬頸肉水準一般般, 用上蛋粒而不是炒蛋, 還有醬汁過酸的味道, 真的有點難攪啊!查看更多
MandyLeung9408
消暑菠蘿沙冰
MandyLeung9408
2024-04-28
關注
見到food court咁多人,就入去裏便呢間泰國餐試吓啦燒雞金邊粉、豬頸肉金邊粉、大蝦沙律、芒果糯米飯、菠蘿沙冰金邊粉份量都算大碟,係略嫌芒果糯米飯啲飯比較硬咗啲,大蝦沙律都OK,隻蝦感覺上好似生生地但又幾好食,菠蘿沙冰好好飲,係新鮮菠蘿出嚟查看更多
+ 1
SilviaW
Food Court 海南雞飯
SilviaW
2024-04-09
關注
約咗人睇戲又未夠鐘,一個人最好就係去food court,太古城呢個新裝修之後都未來過,行行吓見到米其林推薦海南雞飯喎,會一會佢先。✨🥢無骨海南雞飯:$88套餐今時今日算市價,無加一,又坐得舒服因為人唔多。✨🥣冬瓜湯:ok喇,飲唔出有味精✨🍚油飯:餐牌話要加錢,不過又無喎✨🥢無骨海南雞:雞就一般水準喇,唔係好滑,但也不難食,跟三種醬汁我鍾意;仲有幾片酸姜,其他餐廳未見過,可清到醬汁味道;配埋新鮮青瓜,唔錯😁查看更多
+ 4
bbbclsc
凍嘅燒雞第一次食
bbbclsc
2024-03-29
關注
今日諗住Lunch近近地去樓下food court買個沙律食見到餐廳都算多人食 諗住跟機實冇死啦  點知就出晒事 (;゚Д゚)!係出面等左一排見唔對路 入去問店員先知道原來外賣係要係出面收銀處買既買完之後返去等拎啦 點知前前後後等左成25-30分鐘先有都唔緊要 打開外賣的確係好香 啲汁亦都好夠但問題啲燒雞係凍既 又硬又乾之餘亦好重味精 感覺有啲唔太新鮮 所以我其實係完全唔明等30分鐘係for咩 唔講仲以為係即場燒隻雞俾我🤣食完之後已經feel到個胃唔太舒服可能係我唔好彩啦 或者唔食得太辣掛收費進取之餘最後仲病埋 唔會再有下次查看更多
peary121
招呼好 性價比ok
peary121
2023-12-04
關注
琴日阿娘同阿弟黎搵我行街食個晏去左太古城中心嘅帕泰家佢係個foodcourt 入面你經foodcourt自助點餐係foodcourt度食又得坐入佢地餐廳範圍又得我地入左餐廳坐 兩點幾接近員工落場食晏時間都仍然好主動殷勤招呼👍🏻但餐牌贏擇唔多 點左豬頸肉炒金邊粉正正常常 豬頸肉都夠入味阿弟點左香辣肉碎飯都係大衆口味囉對我黎講就唔夠辣同鑊氣春捲就炸得好好 好脆 無食哂啲油入去無油味 👍🏻👍🏻木瓜咸旦沙律阿娘話無食過加左咸旦啲木瓜沙律喎就叫個試下 原來好夾架😂加埋一杯泰茶 加埋一 埋單 $330 近我又唔洗等位 性價比ok啦查看更多
+ 3
泰式肉碎煎蛋飯⭐️
foodie.fit.play
2023-09-20
關注
太古城食lunch有兩個大型food court揀今日去咗Carnival by Food Fiesta食泰國菜🇹🇭⭐️泰式肉碎煎蛋飯⭐️呢個係泰國菜signature之一,好有泰式風味🇹🇭香辣多汁既肉碎配以燶邊蛋,係我最鍾意既泰國菜之一油香四溢既肉碎加入金不換後有陣陣薄荷香氣🤤香氣令人好開胃蛋有燶邊,半熟流心蛋🍳張流心蛋黃戳穿後拌勻吃,送飯一流不過用上細蛋,食落唔太滿足🥹肉碎份量好多,唔算好辣 入口非常惹味,食落好有滿足感😀不過都幾多肥肉🙈唔太健康🫢 用多啲瘦肉會好啲總結: 呢個foodcourt weekday lunch time都唔算太多人,唔難搵位。我諗係因為呢個food court 既價錢有啲overprice。呢間泰國菜味道幾好,不過價錢有啲貴🙈查看更多
夜貓俠 =]
颱風下的午餐🍃
夜貓俠 =]
2023-08-10
關注
8號風之下有額外假期,無嘢做落咗去食個飯😝由屋企到商場全部室內,連遮都唔洗帶🤪落街之前無特別諗食咩,預咗唔係好多地方有開,見到咩就食咩。最近太古城中心入面food court裝修咗,除咗麵包店之外都無特別去試過,今日特登去揾嘢食🥢Food court模式同以前差唔多,有大約一半嘅位置係普通food court,有一半係餐廳。近出口位同樣有麵包店,今次去試一試泰國嘢。燒豬頸肉炒金邊粉 ($86)金邊粉上面鋪咗差唔多十片豬頸肉,份量比想像多。有芽菜、豆乾,仲有花生碎同辣椒乾放旁邊,要幾多撈幾多。豬頸肉煎到有少少焦脆,唔錯。不過豆乾有少少雪味。無骨海南雞飯 ($88)本身想叫芒果糯米飯😂但係因為打風,水吧整嘅所有食物暫停供應。Menu選擇唔多,於是揀多咗個主食。無骨海南雞肉質好滑,再配油飯,正😋整體食物份量都比想像中大,但天氣關係,想食嘅嘢都未能供應,而餐牌上選擇亦唔算好多。雖然餐廳座落喺food court入面,但係有一種自成一角嘅感覺,又坐得舒服,值得一試。查看更多