2022-12-19
🥹日本過江龍嘅希鳥omakase ,鳥即係雞.而家都越來越多燒鳥嘅廚師發辦。夜晚嚟講$1000位食到16道菜式,真係算幾抵☺️。佢哋係用備長炭明火即燒,而雞肉係來自鹿兒島黑薩摩雞,而呢一款雞肉係特別有口感,肉質柔嫩之外兼有彈性。套餐有雞串燒之外亦有前菜茶碗蒸,時令食材同主食等等…首先會嚟一碗湯品,係熱辣辣嘅雞湯,湯頭香甜之外,仲帶點清香,入面會有一粒雞肉丸子,幾特別☺️。然後就會上今餐第一串嘅串燒,嗰日我食嘅係雞頸,食落去炭燒嘅味道好濃,肉嘅口感係比較有韌度,加埋佢哋嘅麵豉醬食 好食👍🏻然後就另一個冷盤,係慢煮雞胸配牛油果再加上烏魚子,雞肉口感細嫩,烏魚子增加咗味道嘅層次。食之前職員都已經有通知過我哋套餐裏面會有生嘅雞肉,聽到都有少少期待🤭,而呢一款生嘅雞,就係一嚿雞柳配上三文魚子包一個紫菜卷出嚟🤤,一啖食晒!再嚟一個特別嘅菜式,就係雞肝醬配脆餅,如果平時鍾意食鵝肝嘅朋友,絕對唔會抗拒呢一個味道。脆餅入邊夾雜住雜果乾,我特別鍾意食呢個🤤🤤。然後我留意到每上幾道燒鳥佢中間會有一啲小品間住上,而呢幾款小品都係幫你refresh一下,等你覺得冇咁油膩,好細心😍。首先係一個,好可愛嘅小雞碗,入面係
然後我留意到每上幾道燒鳥佢中間會有一啲小品間住上,而呢幾款小品都係幫你refresh一下,等你覺得冇咁油膩,好細心😍。首先係一個,好可愛嘅小雞碗,入面係柚子紫薯沙冰,食落去好清新係好味🫢,然後仲有一款兩舊好似麻薯嘅嘢,係麩,係用艾草同小麥粉整成嘅,食落去好煙韌,配埋佢嘅雞肉麵豉醬食真係好特別,仲記得有一款幾特別嘅嘢就係巴馬臣芝士配銀杏,真係冇咩地方會咁樣配搭幾特別。
果日我嗰幾款串燒,分別有雞肩肉 雞腎邊 橫膈膜雞軟骨
雞髀肉山椒醬 ,雞翼,佢哋嘅串燒真係燒到好香脆,主要係用鹽去做主要嘅調味料,整體所有雞肉嘅肉質都係好有咬口,雞腎爽口之餘仲好彈牙🤤,好食嘅原因,主要係因為佢哋雞嘅本體質素真係好好。成餐深刻嘅印象,就係免治雞肉棒配蛋黃🥹🥹。
當然唔少得最緊要嘅主菜,本身套餐已經包咗濃雞湯拉麵,如果想轉黑松露免治雞肉飯,冇記錯係加$100轉。所以我兩款都試吓,雞湯拉麵個湯底真係一個熬咗好多個鐘嘅雞湯,另外個飯有黑松露醬之餘,仲會有幾片黑松露碎俾你撈埋一齊食🤤,真心好食啊。
最後就係抹茶奶凍,同埋栗子海鹽雪糕🥰,作完美嘅結局🫶🏻