2023-10-06 67 瀏覽
餐廳空間闊落,多卡位,座椅都非常舒服,環境開揚,望到彌敦道街景黃金板栗雞湯$138呢個湯真係不得了!雞湯清甜又濃郁,但又唔會油膩,加咗紅棗杞子就更入味,雞件嫩滑又索哂雞湯精華,一路食一路飲下湯認真yummy為保持原汁原味,建議唔好後加清湯入雞湯裡,盡量自行調校火力唔洗咁快煲乾雞湯手打鮮蝦滑$68蝦滑質地細膩,夠晒爽口又彈牙,味道有鮮味安格斯小牛排$168油花均勻,牛肉味甚濃,唔錯新鮮脆脘腩$128色澤光鮮,肉質爽脆又新鮮,食落好爽口,配埋雞湯一齊食更鮮甜馬駮魚丸$58有魚肉味,但又唔會腥,帶有鹹香味,比一般魚蛋較為鹹滷鳳爪$58滷水味濃郁,但又唔會過鹹金針菇$22唐生菜$22兩樣蔬菜索晒雞湯味Asahi$38打邊爐啤啤佢夠哂爽快自助小料$40另有vip 房,同樣望到彌敦道街景,適合同一大班朋友打邊爐飯局
黃金板栗雞湯

黃金板栗雞湯$138

手打鮮蝦滑$68
蝦滑質地細膩,夠晒爽口又彈牙,味道有鮮味

安格斯小牛排$168
油花均勻,牛肉味甚濃,唔錯
新鮮脆脘腩

新鮮脆脘腩$128
色澤光鮮,肉質爽脆又新鮮,食落好爽口,配埋雞湯一齊食更鮮甜

馬駮魚丸$58
有魚肉味,但又唔會腥,帶有鹹香味,比一般魚蛋較為鹹

滷鳳爪$58
滷水味濃郁,但又唔會過鹹

金針菇$22

2023-07-23
黃金板栗雞湯
新鮮脆脘腩
2023-09-14 53 瀏覽
平時都會去譽發廣場揾好野食,今次想打邊爐就試下呢間火鍋店,呢度空間闊落,多卡位,冷氣夠涼,環境乾舒適。😉😉佢地湯底有分輕同重唔味,亦有各種辣度可選,除我左川味菜底,亦有栗子、蕃茄及鴨肉湯底。😎😎🍲川渝重口味 + 原骨豬濃湯🍲川渝重口味湯底有幾片大黃油,揀左小辣所以絕對不會讓你太辣,口感仲非常濃郁,至於豬骨湯都好出色,好香濃,適合唔食得辣嘅人。🍢 丸類拼盤 🍢這個拼盤可以俾我地一次過試曬多種丸類,包括牛丸、香菇丸、墨丸和魚丸,好彈牙,個人最愛墨丸,食得出係手打,粒粒墨魚肉係入邊。🦆 鮮鴨血 🦆鮮鴨血係一整碗長碟,放入麻辣湯底好入味。😮鮮毛肚 😮平時好少食肉臟,但覺得幾好食,好爽口。🥩 安格斯牛小排 🥩肉質嫩滑,油香豐富,超好食。

🍲川渝重口味 + 原骨豬濃湯🍲

🍢 丸類拼盤 🍢

🦆 鮮鴨血 🦆
鮮鴨血係一整碗長碟,放入麻辣湯底好入味。

😮鮮毛肚 😮
平時好少食肉臟,但覺得幾好食,好爽口。

🥩 安格斯牛小排 🥩
肉質嫩滑,油香豐富,超好食。
2023-08-31 65 瀏覽
今天我要來為大家評論一下這些美食!首先,我品嚐這一道川渝風味的湯底,這個湯底以重口味為主,結合了川渝地區的特色,再加上原骨豬濃湯的味道,真的是讓人回味無窮。接下來是手打鮮蝦滑,這款料理讓人驚艷。鮮蝦滑的質地細膩,彈牙有嚼勁,真的是手工精湛。每一口都能感受到鮮蝦的鮮甜,給整道菜增添了豐富的口感。現炸酥肉是另一道令人垂涎的佳餚。這道料理以肉質鮮嫩多汁的酥肉為主,外層炸得酥脆金黃,每一口都帶來滿滿的口感享受。無論是外層的酥脆還是內裡的肉汁,都讓人愛不釋手。牛胸肉切得薄片,咬上一口,口感爽脆,肉質鮮美。這道菜不僅香氣四溢,而且能讓人感受到牛肉的獨特風味,絕對是肉食愛好者的最愛。竹笙、自家炸響鈴、魔芊素毛肚和鮮腐竹都是這道料理的精華所在。竹笙的脆度和韌度帶來了不同的口感層次,自家炸響鈴的外脆內嫩令人驚喜,魔芊素毛肚的質感和口感都非常出色,而鮮腐竹則是增添了豐富的口味和口感。此外,皇帝菜和老豆腐的組合確實令人驚豔。皇帝菜的嫩葉和綠意讓人心曠神怡,而老豆腐的滑嫩和鮮美更是完美的搭配。這道菜不僅口感豐富,而且給人一種簡單卻別具風味的享受。最後,我們來品味一下紅糖糍粑。這款點心甜而不膩,口感綿密軟糯,紅

最後,我們來品味一下紅糖糍粑。這款點心甜而不膩,口感綿密軟糯,紅糖的香甜味道令人回味無窮。無論是作為甜品還是下午茶的點心,紅糖糍粑都能帶來一份滿足和幸福感。

總而言之,這些美食真的是讓人驚艷不已。無論是湯底的重口味,手工製作的鮮蝦滑,還是其他各種配料的組合,每一道菜都散發著獨特的風味和口感。如果你想要品嚐川渝地區的美食,這些菜品絕對是你的不二之選!讓我們一起享受這美味的旅程吧!
嗜辣既我發現左油麻地譽發廣場哩間新開既重慶辣火鍋店,佢個湯底超掂,中意食辣既要黎試下!哩度有個小小既自助區,可拎醬料同前菜,仲有木瓜雪耳糖水,正!川渝重口味+黃金板栗雞湯講緊既係佢地既招牌牛油全紅鍋,牛油香辣味豐富,唔係一味死辣,加湯既時間見佢地唔係加雞湯,原來係加左茶底既湯,難怪特別香濃又有層次。板栗雞湯鮮甜,用黎緩和一下辣既刺激🤣鮮切吊龍牛肉吊龍都唔係度度有得食,肉質細緻嫩滑夠鮮嫩❣鮮毛肚焯10秒食得!爽彈脆口😋手捶牛筋丸哩碟牛筋丸真係超彈牙,牛味重咬落去有爆汁感覺!網紅泡泡豆干哩款豆干好好咬口帶豆香,吸埋麻辣湯汁,係令人有種追住食既吸引力。最後叫左准山,皇帝菜同埋烏冬,好彩有個雞湯底,因為皇帝菜索左辣湯真係辣到噴火係咁咳🤣而烏冬就絕對要放辣湯個邊,原本純白既烏冬煮兩煮已經變成深紅色,入哂味勁好食🤤巴璧手打青桔檸檬茶茶底好香醇,加埋青桔酸maymay,解辣一流。辣得過癮,見佢有唔少特色甜品,叫左紅糖鍋盔同埋冰粉試下。鍋盔原來外面係類似炸鍋餅,微微脆再加埋紅糖內餡,幾好味。冰粉冰涼消濟,食完咁多重口味食番碗冰粉係舒服既!

川渝重口味+黃金板栗雞湯

板栗雞湯鮮甜,用黎緩和一下辣既刺激🤣

鮮切吊龍牛肉
吊龍都唔係度度有得食,肉質細緻嫩滑夠鮮嫩❣

鮮毛肚
焯10秒食得!爽彈脆口😋

手捶牛筋丸
哩碟牛筋丸真係超彈牙,牛味重咬落去有爆汁感覺!

網紅泡泡豆干

巴璧手打青桔檸檬茶
茶底好香醇,加埋青桔酸maymay,解辣一流。

冰粉冰涼消濟,食完咁多重口味食番碗冰粉係舒服既!

2023-08-26 27 瀏覽
火鍋店林林總總,油麻地這間四川火鍋店湯底正宗,而且非常足料,位置也很方便。火鍋店的店內空間很大,座位大多是卡位,非常寬敞舒適。他們有多款湯底選擇,除了經典的川渝重口味湯底,還有養生湯鍋選擇,黃金板粟雞湯、豬骨濃湯、酸蘿蔔老鴨湯、蕃茄濃湯等等。我們試了鴛鴦湯底,分別選了川渝辣湯和蕃茄濃湯。辣湯內有很多指天椒,越煲越辣;蕃茄湯底好鮮甜,茄味十足,可以當湯喝,非常暖身。除了醬料之外,餐廳提供任食前菜吧,有不同的醃製小菜,醃蘿蔔、雲耳、醃白菜仔,十分開胃。推介手切肥牛,牛肉薄片,脂肪紋理分明。牛味非常香濃,肉質嫩滑,肉汁鮮甜飽滿,涮8-10秒入口即化。另外,原味手工蝦滑十分新鮮,蝦肉大大粒,爽口彈牙。喜歡海鮮的朋友一定要試鮮魷魚,魚肉爽口,顏色晶凝通透,十分新鮮。其他蔬菜魚金針菇和鮮淮山,不但可以消滯,配川渝辣湯,真是越辣越滋味。最後試了四川冰粉,有花生和杞子粒鋪面,冰涼得來不會太甜,味道正宗。巴璧老火鍋 📍油麻地彌敦道558-560號譽發廣場2樓

巴璧老火鍋
📍油麻地彌敦道558-560號譽發廣場2樓
2023-08-24 37 瀏覽
利申我本身係完全唔食得辣,我完全係為咗挑戰自己所以食依間(同我真係有啲好奇重慶火鍋係咩味 🤣)結論係我覺得依間由重慶來既得獎火鍋店都幾照顧港人需要(係調較辣度方面),佢既川渝重口味湯底落足香料同傳統黃油之餘有設計到港式辣既辣度,啱唒我依啲貪新鮮想試下辣但其實又唔係好食到辣既廢j,拼埋原骨豬濃湯底算係唔錯既選擇($158)!.🥰另外依度都有好多係出面揾唔到既特色重慶小菜,例如有現炸酥肉($38/半份),炸成條狀既五花肉配上點點辣粉好惹味,屠腸鮮毛肚($78/半份)同聰明腦花($32/一份)啱晒鐘意食內臟既朋友,兩樣我都覺得好出色,前者彈牙後者係牛骨髓升級版來既喂!🤣鮮切吊龍牛肉($108/半份) 以佢價錢來講質素算ok,推薦!反而好多格睇樣好似好爆既「巴璧九宮格」($168)我就覺得skip 咗都唔可惜最後加埋食重慶菜必食既冰粉($20) 同紅糖糍粑($30),可以話係為依餐劃上圓滿既句號Wuwu 😭

2023-08-17 32 瀏覽
香港人一年四季最中意食乜?我自己一定係答打邊爐!今晚同老婆兩個去到油麻地譽發廣場呢間巴璧老火鍋!環境光鮮而且發現衛生情況好好,好乾淨!而爐既設計係下凹式,容易睇清楚滾滾下既食物🤣,而出面有多種配料選擇,仲有埋生果食,真係唔錯睇返menu有幾多既湯底選擇,可以選辣度,亦都可以鴛鴦鍋甘併,今日想食清d就決定點左野生珍菌湯,係有菇類再加紅棗既清甜湯底!巴璧牛雙品兩款牛包括1.雪花肥牛:完全唔韌,而且牛肉味偏濃郁👍🏻2.安格斯牛小排:油花均勻,咬落肉質鮮嫩,唔錯!新鮮脆鯇片賣相一流,色澤光鮮,薄切一樣好爽口炸魚皮份量足而且冇乜油膩味,香脆可口!手打牛肉丸唔同一般牛丸,有牛肉味之餘唔會有蘇味,可以一試
而出面有多種配料選擇,仲有埋生果食,真係唔錯

野生珍菌湯,係有菇類再加紅棗既清甜湯底!
巴璧牛雙品
新鮮脆鯇片
賣相一流,色澤光鮮,
薄切一樣好爽口

炸魚皮
份量足而且冇乜油膩味,香脆可口!
手打牛肉丸
唔同一般牛丸,有牛肉味之餘唔會有蘇味,可以一試

2023-08-16 24 瀏覽
今日我地去咗一間打邊爐餐廳,湯底我揀左川渝輕口味番茄養生湯,個湯底酸酸甜甜,麻辣味香得黎又唔會太辣,好開胃㗎!🍅🌶️首先試咗手打鮮蝦滑,個質地好彈牙,食得出鮮蝦味道都好濃郁!🍤✨然後就係安格斯小牛排,淥熟咗之後入口即化,肉質嫩滑多汁!🥩☺️我地仲點咗現炸酥肉啦,外皮炸得金黃酥脆,內裡肉質又嫩又多汁,香噴噴嘅肉味!🍖🤣當然要食下蔬菜啦,點少得皇帝菜,菜葉綠油油咁,非常新鮮,營養豐富。🥒🥦此外,我地仲點咗老豆腐,質地滑嫩,入口即化。湯底入面燉煮過後,令到豆腐吸收到湯汁嘅鮮甜味道。🍲🤩最後就係紅糖糍粑,佢個外層脆卜卜,包裹住紅糖,一啖咬落去就會有濃郁的甜味,而且口感又軟又Q彈,真係好好食㗎。❤️🍡

2023-08-14 20 瀏覽
由旺角踏入重慶的時空門地點絕對是旺中之旺, 餐廳裝修簡單,座位,走廊寬敞, 整體感覺清潔衛生。火鍋湯底川渝輕口味加黃金板栗雞湯在未打邊爐之前先喝兩口湯, 濃而不膩的雞湯,一定要試試,另外為避免過於油膩,叫店員在辣味不要牛油, 湯底既麻且辣,非常配合。現炸酥肉外脆內軟, 肉味加上調味,非常開胃。鮮切吊龍牛肉牛肉味濃, 不會起筋, 兩種湯底都能配搭出牛肉鮮味。西班牙黑毛豬非常肥瘦均勻的五花肉, 豬油香, 肥肉爽, 順滑入口。馬鮫魚丸帶有魚肉味,鮮而不腥, 爽滑彈牙, 口感非常好。藤椒牛舌非常薄切不會起筋, 經過簡單醃製, 比較適合清湯, 可以帶出牛舌的味道。海帶苗比一般的海帶比較薄身,吃起來會比較爽口, 這個無論放在清湯或辣湯也非常配合,非常有鮮味。九宮格這個是廚師發板,把當天新鮮的食材放置在九宮格內, 賣相非常討好,有青口,魷魚,水魷,海帶苗,墨魚丸,鳳爪,臘腸條,蟹柳及豆乾。 印象最深是臘腸條, 短短的圓圓的, 見到精瑩剔透的肥豬肉, 亦見到臘腸肉, 像一支鉛筆的粗,狀甚可愛。
由旺角踏入重慶的時空門

火鍋湯底川渝輕口味加黃金板栗雞湯

現炸酥肉
外脆內軟, 肉味加上調味,非常開胃。

鮮切吊龍牛肉
牛肉味濃, 不會起筋, 兩種湯底都能配搭出牛肉鮮味。

西班牙黑毛豬
非常肥瘦均勻的五花肉, 豬油香, 肥肉爽, 順滑入口。

馬鮫魚丸
帶有魚肉味,鮮而不腥, 爽滑彈牙, 口感非常好。

藤椒牛舌

海帶苗

九宮格

2023-08-13
  • 鮮切龍吊牛肉
  • 馬鮫魚丸
  • 現炸酥肉
2023-08-13 15 瀏覽
近排好想食麻辣火鍋,路過見到有間老火鍋,覺得應該係重慶老火鍋的味道,入去睇下好五好食。入面環境都幾好,座位寬落,而且服務態度又好好。話不多說,睇下食物質素係點先。辣鍋係川渝輕火鍋,以為五會好辣,事實上都已經係辣鍋,仲好夠味,五係只有辣的味道,仲有少少麻,好香的麻辣鍋,個鮮菇鍋用料都好足,好多菇,鮮味十足。調味台有各種醬料,除此之外,仲有餐前小食,酸辣蘿蔔很開胃。呢個鮮鴨血簡直一流,係我食過甘多次最好食的鴨血,鮮嫩入味。黃喉亦爽脆好食手切牛肉同吊龍牛肉都好好味,手切牛肉更勝一籌,肥瘦均勻,肉汁鮮美,真係好正。牛肉丸不過不失,都好食既。鮮蔬拼盤好大份,種類又多,滴菜比較嫩,同樣甘有驚喜。紅糖糍粑係正常水平,都好好食。總體來講,呢間火鍋店水準好高,湯底係我食過最好味的辣湯底,好正宗。
調味台有各種醬料,除此之外,仲有餐前小食,酸辣蘿蔔很開胃。
呢個鮮鴨血簡直一流,係我食過甘多次最好食的鴨血,鮮嫩入味。
黃喉亦爽脆好食
牛肉丸不過不失,都好食既。
鮮蔬拼盤好大份,種類又多,滴菜比較嫩,同樣甘有驚喜。
紅糖糍粑係正常水平,都好好食。
2023-08-12 19 瀏覽
10點宵夜之選:打邊爐,有國內風味,辣度適中,香辣得來又不會死辣。食物份量偏多和新鮮。環境舒服,服務態度非常好👍🏻食物推介桂花蚌、毛肚、鴨血、竹海笋片、鴨腎。
食物份量偏多和新鮮。環境舒服,服務態度非常好👍🏻
食物推介桂花蚌、毛肚、鴨血、竹海笋片、鴨腎。
呢間火鍋店,有少少私房菜嘅感覺!朋友同我過嚟聚會無意中發掘!醬料有多款選擇,感覺有啲中國特色✨原骨豬濃湯138湯底感覺唔油膩,而且自家製 !仲有粟米紅棗等等配料感覺天然!✨鮮切吊龍牛肉牛肉幾重牛肉味,而且係手切!感覺上會落左雪櫃擺咗好耐!配合埋湯底同埋醬油又真係好正!✨巴璧牛雙品牛肉冇咩筋,軟林林!火鍋牛肉嘅煮法係佢嘅秘訣之一。入鍋嘅牛肉片會迅速煮熟,保持住佢嘅嫩滑口感。每一片牛肉都會即刻變色,散發出誘人嘅香味,真係令人忍唔住流口水。✨滷味鴨血咁個滷水味都幾重!入晒啲鴨血入邊!✨白蘿卜片蘿蔔片好似而且清甜冇咩渣✨老豆腐都幾有豆腐香味,而且可能落咗雪櫃,所以唔會一夾即散!呢間餐廳都坐得舒服,員工都幾有禮貌
呢間火鍋店,有少少私房菜嘅感覺!
朋友同我過嚟聚會無意中發掘!

醬料有多款選擇,感覺有啲中國特色

✨原骨豬濃湯138

✨鮮切吊龍牛肉

牛肉幾重牛肉味,而且係手切!
感覺上會落左雪櫃擺咗好耐!配合埋湯底同埋醬油又真係好正!
✨巴璧牛雙品

✨滷味鴨血
咁個滷水味都幾重!入晒啲鴨血入邊!
✨白蘿卜片

蘿蔔片好似而且清甜冇咩渣

✨老豆腐
都幾有豆腐香味,而且可能落咗雪櫃,所以唔會一夾即散!

呢間餐廳都坐得舒服,員工都幾有禮貌
2023-08-10 17 瀏覽
其實我一開始見到個店名冇咩概念到底巴璧係咩類型嘅火鍋。但誤打誤撞入到去又真係幾ok.首先每張枱都好大。我地坐窗邊,寬落。 20蚊嘅茶費已經包埋醬料+水果+糖水,抵到爛。未上鍋之前我地已經食左一輪生果(其實仲有d 微辣嘅蘿蔔)都係任食。質素好高糖水有可能日日唔同。今日的係雪耳木瓜,唔會超甜,但d 料真係勁多!而且係凍的,夏天熱完入店已經要整番碗生果一開始係西瓜同橙。但佢嘅橙好似唔係平時個d 新奇士,勁juicy 爆曬汁+甜!我真係估唔到自己有一日會係火鍋店食咁多橙lol佢仲要切到冇左d 膜 望落就已經忍唔到。西瓜都好甜好沙,解暑之後有曬西瓜就轉做哈密瓜。單單係e d 我覺得耳機誠意好足終於要入正題鍋底揀左mix,老鴨湯, 唔貴,入面真係有鴨件👍🏼今日有朋友唔食牛,所以主打叫豬就算。豬都係黑毛豬我地一開始叫左一份,最尾好食又再落多半份。份量好足,好味羊肉有羊肉,唔柴,值得試蔬菜盤種類同份量都好滿意午餐肉應該係靚午餐肉,食落冇太鹹太油,我一個人又食左一半酥肉係就咁食,即製熱辣辣,好脆口紅糖糍粑好味+飽肚 上個陣唔好太心急,入面d 紅糖可能好熱下整體好唔錯,又抵食,值得番兜

之後有曬西瓜就轉做哈密瓜。單單係e d 我覺得耳機誠意好足

終於要入正題

鍋底揀左mix,老鴨湯, 唔貴,入面真係有鴨件👍🏼

今日有朋友唔食牛,所以主打叫豬就算。豬都係黑毛豬
我地一開始叫左一份,最尾好食又再落多半份。份量好足,好味
羊肉有羊肉,唔柴,值得試

蔬菜盤種類同份量都好滿意
午餐肉應該係靚午餐肉,食落冇太鹹太油,我一個人又食左一半
酥肉係就咁食,即製熱辣辣,好脆口

整體好唔錯,又抵食,值得番兜
2023-08-10 17 瀏覽
Mongkok is no doubt one of the busiest districts in HK. Among thousands of restaurants, we came across Babi Hot Pot specializing in spicy hot pot and lo sui marinated dishes.Smashed cucumber as a cold appetizer was fresh and juicy and came in huge portion.Picked sour radish duck broth and spicy broth. Both flavorful enough and soy sauce was not necessary. Bouncy shrimp paste. Beef omasum, as one if their signature dishes, was fresh and crunchy.Mala soup with lamb is always my personal favorite.

Mala soup with lamb is always my personal favorite. Their lamb slices were thick and exceptionally tender with a fair amount of fat.

For the hot pot veggies, we ordered bamboo shoot, kelp and yam. All perfect for absorbing the savory soups.
2023-08-08 16 瀏覽
位置方便,油麻地地鐵站A 出口行兩步就到,如果安排到坐窗口位,仲可以一唔打坐邊爐一路睇住彌敦道車來人往嘅城景。川渝輕口味,蕃茄養生湯店員講解輕口味同重口味分別就係湯底咸啲同濃味D,辣度都係分4級。可以仲可以揀一半係唔辣嘅湯底,唔食得辣嘅朋友都有得選擇。醬料,生果,糖水都有個自助嘅俾客人任拎任用,吧仔細細但五臟俱全。另外佢每張檯嘅爐都有獨立嘅抽氣扇,所以食完唔怕好大陣邊爐味咁返屋企。手打鮮蝦滑蝦滑起膠嘅程度掌握得好好,碌完好彈牙!蝦味好重!鮮鴨血盒裝鴨血食得多,鮮鴨血真係未試過,未熟之前無一般鴨血咁凝固,所以落湯有d啲難度,但勝在味道真係濃好多,同埋食落滑啲。鮮切吊龍牛肉呢個係無論屋企打邊爐定出去打邊爐,只要有得食就一定會叫嘅牛肉,牛肉望落鮮紅新鮮,食落爽口牛味就極重。鮮鴨腸鴨腸比起鵝腸相對冇咁多肥膏識落比較爽口,同埋識落冇咁油膩,碌嘅時間亦都比較快。牛骨髓牛骨髓亦都係打邊爐嘅最愛之一因為佢軟滑嘅口感,煮熟咗之後實在係太好味。紐西蘭羊肉雖然我係本分嘅羊肉大估唔到份量都有咁多兩個人食一點真係飽晒,呢款羊肉咬落口感比較彈牙而且膻味比較少。雪花肥牛牛魔王嘅我地,叫多款肥牛補補飛。牛肉嘅脂肪比例

川渝輕口味,蕃茄養生湯

手打鮮蝦滑
蝦滑起膠嘅程度掌握得好好,碌完好彈牙!蝦味好重!

鮮鴨血

鮮鴨腸

牛骨髓

紐西蘭羊肉

雪花肥牛
牛魔王嘅我地,叫多款肥牛補補飛。牛肉嘅脂肪比例均秤,上枱嘅時候亦都好新鮮,食落唔會有雪味。

皇帝菜
最後點都要食小小菜,叫咗個味道比較特別嘅皇帝菜有啲似唐蒿,但係唔會令到湯都有唐蒿味,始終唐蒿並不是個個人都喜歡。