4天前 0 瀏覽
昨午慕名而至,餐廳環境很好。點了烤羊排和串燒羊肉,另女店員推介了新彊伴面。食品味道不錯,尤其串燒羊肉很好。新疆伴面有特色,烤羊排可能過火了,有點偏乾。不知是否人手不夠,未能及時上菜,個人覺得食物熱度不夠。另餐廳使用外賣餐具給客人用餐和上菜,感覺不太好。最後餐廳防疫意識不足,一男店員長時間把口罩拉至下巴位置,他又是負責上菜的,真的希望餐廳有所改善。
另餐廳使用外賣餐具給客人用餐和上菜,感覺不太好。
5天前
偶然經過呢間新疆菜,見到好多人喺出面等緊。原來全部都係一早預約好等最後一輪入座。我又醒起自從某一次喺外地食現烤全羊,之後一直念念不忘,於是問老闆可唔可以walk in ,苦等一個鐘,好好彩咁啱有一個booking 冇嚟。佢夜晚餐單選擇唔多,嚟得嘅都係食烤羊腿,唔好覺得三百幾蚊好貴,大份到嚇死人,for你一大班人食。但原來烤羊腿要好早預約定😔所以老闆娘推薦手抓羊肉俾我。本身仲覺得好失望,食唔到烤羊腿,點知原來手抓羊肉一樣咁出色😆😆本身麻麻哋鍾意食羊肉,因為接受唔到太羶嘅味道,呢個羊就恰到好處,既有羊味又唔會太smelly👍🏻👍🏻 老闆娘介紹話佢以蒸焗法烹煮,一邊蒸佢六個鐘一邊倒入高湯,怪唔得啲肉又嫩又juicy ,睇個樣咁白淨以為好淡口,點知好入味。唔同部位仲有唔同質感!另外就係佢超級大份,雖然真係好好味,食到完全行唔郁,逼不得已都要食剩兩舊。強烈建議唔好眼闊肚窄,淨係叫呢個都飽到暈。咁因為我就係眼闊肚窄嘅代表人物,所以仲叫咗個土豆絲同酸奶同羊肉串。有別於川菜土豆絲,呢隻有酸辣味,好開胃,爽口!But 個酸奶真係好睇個人喜好,我就覺得味道太重,似原味嘅希臘乳酪。羊肉串都好出色,油脂分泌均

羊肉串都好出色,油脂分泌均勻,孜然香味撲鼻而來,仲好燙口真係即烤畀你。我以為係兩枝竹籤咁上下,點知個size 有你手臂咁長,枝串可以用嚟舞劍,見到都窒一窒。好少喺香港食到咁有風味嘅羊肉串。

好可惜好可惜好可惜冇食到本店鎮店名菜烤羊腿,但無論如何都會再叫多啲朋友嚟食,下次一定要試到!

2020-11-20 2536 瀏覽
第一次和家人吃新疆菜,很好的體驗。4人晚餐訂了烤羊脾,外脆內嫰,啖啖肉,十分回味;手抓羊飯足有4件帶骨羊肋扒,大大件的,肉也嫰,下面是熱腾騰的有味飯,份量足,如果飯少些盬油更佳;熗疱是炒椰菜,和炒扁豆一樣,微辣可接受,如果少些鹽油更佳,主要是吃了肉需要清淡一些的食物平衡; 酸奶比我們吃的yohurt略酸一些,也是可以的;杏仁羊奶凍沒覺杏仁味,但羊奶味很好,帶些煙靱,份量很小,但不妨一試。總體來說香港新疆菜不多,這是難得的體驗,值得推介。埋單才800多元。
手抓羊飯 [
烤羊脾
2020-11-19
手抓羊飯 [
烤羊脾
  • 手抓羊肉
2020-07-06 4341 瀏覽
28-6-2020與友人試新疆菜,預訂了烤羊脾,食物是可以,很有風味。唯一失望的是店內職員無一戴口罩,又沒要求食客戴口罩、消毒雙手,防疫意識低。在這疫情下,還是注意一下好。
28-6-2020

2020-06-29 4009 瀏覽
一入間鋪就聞到好強烈嘅羊騷味啦⋯⋯所以唔食羊嘅人就唔好黎啦⋯我地叫左幾樣野:手抓肉,羊肉串,酸辣土豆絲同埋干扁四季豆⋯手抓肉-都幾大碟⋯有差唔多十條骨⋯佢係灼熟佢上面放左生洋蔥仲有一小碟孜然辣椒粉⋯初初我以為水灼咁一定會鞋鞋地同埋好淡⋯但因為佢個羊味真係好香同好重⋯再點埋佢個粉⋯就變到好香口得黎又唔會覺得好熱氣⋯食個陣再加一條洋蔥咁就更加平衡到個味蕾⋯唔洗咁膩⋯相反羊肉串呢就燒得好香外面脆內軟⋯仲更加有風味同香口⋯不過就熱氣好多⋯酸辣土豆絲-我同男朋友都勁鍾意⋯佢呢個同上海個個就味重少少但就無落咁多醋⋯而四季豆呢⋯我鍾意佢落左花椒落去⋯咁就令成碟野同出面食嘅四季豆唔同啦⋯一邊食呢啲重口味嘅餸⋯一邊飲佢地個自家製酸奶⋯即刻覺得好舒服⋯無咁油膩同熱氣⋯除左我覺得燈光比較暗⋯暗得黎好似有啲舊嘅感覺⋯同埋有一個成日想收你啲碗碟嘅洗碗婆婆之外⋯我絕對推薦!可以食不一樣嘅野食⋯😋😋

我地叫左幾樣野:手抓肉,羊肉串,酸辣土豆絲同埋干扁四季豆⋯
  • 哈薩克手抓肉
  • 酸辣土豆絲
巴依餐廳 #西環❗️ 米芝蓮推介罕見新疆菜 愛羊必去❗️曾獲米芝蓮推介✨喺香港大學附近,已經唔記得係第幾次再食😚主打羊肉,九成嘅菜式都係同羊有關,絕對係鍾意愛羊人士嘅天堂。午市同晚市嘅食物唔同,午市主要售賣用羊製作嘅飯面,包括羊肉手抓飯、羊肉拌麵等等,非常之有特色🤩晚市就會有整條烤羊腿、羊架等等較為大份嘅食品🥰。烤羊腿🐑$368有成兩隻手臂咁大,超級誇張😳每日限量發售,當日好好彩買到最後一份。店員會幫你拆晒骨、切好一嚿嚿,用上孜然粉調味,肉質紮實但一啲都唔鞋,羊控必定滿足👍🏻美中不足係當日個皮唔係太脆。味道: 4.2/5性價比: 4/5椒麻手撕雞🐔$150難得有羊以外嘅菜式,簡簡單單用上椒麻、洋蔥同雞湯作調味,香而不辣,同樣份量十足,雞肉夠滑😋。味道: 4/5性價比: 4/5麵底🍜$30店員推薦我哋加個面底撈手撕雞嘅醬汁,果然唔錯😍好少何見到咁闊嘅麵條,真係只有山西新疆店先會有,少少煙韌,索滿雞嘅精華,真係唔錯。味道: 4.2/5性價比: 4/5藍莓酸奶🥛$30呢度嘅酸奶都係必飲‼️味道真係非常獨特,酸酸甜甜稠稠地。另外仲有原味同芒果味,最推薦芒果味!味道: 4.2/5性價比: 4/5整體來
巴依餐廳 #西環
❗️ 米芝蓮推介罕見新疆菜 愛羊必去❗️

烤羊腿🐑$368

椒麻手撕雞🐔$150
味道: 4/5

麵底🍜$30

藍莓酸奶🥛$30
性價比: 4/5

整體來講鍾意食羊嘅一定要試吓呢一間💕真係非常有特色,建議可以先試午市睇吓鍾唔鍾意呢種新疆菜嘅味道,佢哋嘅手抓飯真係好好食🤩如果啱嘅就可以試埋佢哋嘅晚市,份量較大,非常滿足。
椒麻手撕雞
椒麻手撕雞
臨近生日之際,很想好吃一餐好的慶祝。若然想豪放吃肉,除了自助餐外,第一時間想起必然是位於水街的巴依餐廳,主賣正是傳統新疆菜式。因有訂位,所以不用排隊。座位空間寬闊,正適合一家大小用餐,一進餐廳先被一股孜然香氣吸引。首先出場是小菜: 酸辣土豆絲、熗苞菜、涼拌豆腐。土豆絲酸辣得宜,入口爽脆,每咬一口酸辣味湧現,十分開胃。反而,涼拌豆腐沒有甚麼特別,但勝在調味足夠,豆腐頗嫩。熗苞菜有驚喜,椰菜爽脆口感配上一顆顆花椒細粒,每一口麻辣味在口腔爆發,十分推薦。來到主菜: 烤羊腿,可以選擇切片還全隻上,當然選前者較為方便。羊腿用孜然調味,加上烤焗時間適當,外酥內軟,羊腿油脂及肉汁充盈,非常好吃。還不夠飽? 另外叫了大盤雞。 大盤雞像極薯仔燉雞肉,醬香味極濃,雖然加了辣椒,但入口不辣,而且用料充足。最後當然點了酸奶。酸奶亦是大推,冰涼酸奶可以解膩,作為甜點或者是解渴飲料都是合適。

2019-01-19
烤羊腿
  • 炸羊腿,熗苞菜,酸辣土豆絲,酸奶
2020-03-26 2780 瀏覽
這次我們四個朋友一起來是新疆菜,聽說這間挺地道的,很多材料都是從新疆雲來。🥟皮蛋豆腐很多的店裏都有皮蛋豆腐這個菜式,但這一家的卻賣相10分吸引,豆腐被切成花的樣子,味道也10分好。🥟烤羊腿那羊肉鮮嫩,肥瘦搭配,入口時的香味。喜歡吃羊的朋友肯定喜歡這家羊肉有獨特的氣味,不然就不應該來這家餐廳。🥟羊肉水餃也很出色,皮薄,餡料多。(太想吃了,忘了拍照😜)🥟羊肉湯以前喺天山天池吃過清燉羊肉,一吃難忘,今次到這裏嘗試,雖然沒有天山天池的好吃,但湯還是很好味的。
🥟皮蛋豆腐
🥟烤羊腿
🥟羊肉水餃
也很出色,皮薄,餡料多。(太想吃了,忘了拍照😜)
🥟羊肉湯
  • 烤羊腿
疫症時期,眼見到既所有職員都沒有戴口罩,餐桌上放著一個裝有上一手食客丟下的即棄筷子套的小垃圾筒,未能見到對疫症做足預防措施。只能在門口看餐牌,很少選擇。另外,個呀姐話羊餃已經冇賣三年啦!服務態度惡劣。好食都冇用,冇理由係度受氣,不會再去!:)

服務態度惡劣。好食都冇用,冇理由係度受氣,不會再去!:)
2020-02-12 1971 瀏覽
成日好想食巴依餐廳,但系要約一班食羊的朋友真系唔容易約咗成年終於都約到一班鍾意食羊嘢嘅朋友一齊去試吓涼拌豆腐冷盤叫左個涼拌豆腐,冰冰涼涼,豆腐好滑,豆香味十足酸辣土豆絲以為酸辣土豆絲唔算好辣,土豆絲爽身唔油膩,食過返尋味烤羊串大串大串上,落咗勁多孜然粉,燒到好香口,食完小心喉嚨痛,不過真係好正, 重口味之選烤羊腿烤羊腿連皮一齊烤,層皮厚左D有少少硬,少D牙力都咬唔開羊脂夠多,流落羊肉度好滋味大盤雞大盤雞係繼續主菜羊肉外的最愛,超級辣但係辣得好過癮Biang biang 面厚身好索汁, 吸晒辣油同埋雞油嘅精華,加上面質彈牙,真係食幾多都唔夠喉

成日好想食巴依餐廳,但系要約一班食羊的朋友真系唔容易

約咗成年終於都約到一班鍾意食羊嘢嘅朋友一齊去試吓

涼拌豆腐
冷盤叫左個涼拌豆腐,冰冰涼涼,豆腐好滑,豆香味十足

酸辣土豆絲
以為酸辣土豆絲唔算好辣,土豆絲爽身唔油膩,食過返尋味

烤羊串

烤羊腿
烤羊腿連皮一齊烤,層皮厚左D有少少硬,少D牙力都咬唔開

羊脂夠多,流落羊肉度好滋味

大盤雞
大盤雞係繼續主菜羊肉外的最愛,超級辣但係辣得好過癮

• 酸辣土豆絲
  • 涼拌豆腐
  • 大盘鸡
  • 大盤雞
  • 涼伴豆腐
2020-01-05 1674 瀏覽
今天行了很多路,才找到這間位於水街的新疆小店。當步入店舖時,便覺得店內裝修很有特色,天花上色彩繽粉的燈飾,配以橙色的牆壁和絲路的地圖,極富民族色彩,讓我們暫時忘了自己仍身處香港。我們先點了「新疆拌麵」,店員介紹麵條是自家製的,配以有少許麻辣的醬汁、洋葱和紅椒,十分醒胃,可是醬汁不夠多,未能完全撈麵,如果多一些會更好。之後我們點了「杏汁羊奶凍」甜品,吃起來時充滿奶香,完全沒有羶味,但與一般的奶凍又好像差不多,沒有很大的分別。下次再試試其他。
今天行了很多路,才找到這間位於水街的新疆小店。

下次再試試其他。
2019-12-26
  • 新疆拌麵
  • 杏汁羊奶凍
2019-09-29 2711 瀏覽
想吃正宗的新疆菜,就梗係要過來巴依啦,因為老闆就係新疆人。今次係第二次過來了,想再試下原隻羊腿,一點臊味都無,又唔會太重口味,味道啱啱好,再來個羊肚湯同埋拌麵,都係好好食。
2019-08-17 2570 瀏覽
今晚同一大班同事特登去港島食新疆菜!聽啲同事講話呢間新疆菜都幾正宗,而我係為左食佢嘅烤羊肉而黎,好少地方可以食到好味嘅烤羊肉!🔥大盤雞呢個大盤雞真係好大盤,個味有少少似雞煲,d雞辣辣地好惹味,啲薯仔好入味,最底下仲有一啲薯粉索晒啲汁超好味!🔥烤羊腿烤羊腿上面有新疆嘅調味粉,完全食唔到羊嘅酥味,烤得好惹味!連平時唔食羊嘅同事都覺得好味!

🔥大盤雞

🔥烤羊腿
2019-08-06 2110 瀏覽
I really like the meat dishes, the rice is very tasty, you might find it a bit heavy but you can go for other light dishes, totally recommend!
2019-06-05 3291 瀏覽
一試無防,再試投降。一入門已經有強烈的羊騷味撲面而來,店內客人不少,讓人有所期望。侍應只有2人,態度不大好。今日試了三樣菜色,分別是新疆拌面,手抓飯,手擀面。拌面只有鮮豔的紅色,其實不辣又不香,只有少許番茄和羊肉.手抓飯其實是酸菜拌油飯,無鍋氣又濕的炒飯加上酸味,整體味道非常奇怪。幾片羊肉似鹽水煮的一樣,除了少許咸味之外什麼味也没有。手擀面是清湯碎菜面,清淡的藥材湯加上一堆切碎的薯仔,青菜,一兩粒羊肉,全部淡而無味,材料又少,失望。