2022-12-13 252 瀏覽
今日途經尖沙咀,見到呢間麵店新推出佛跳牆餃子🥟,覺得幾新奇於是入去試下。店鋪環境都算乾淨舒適,餃子雖然得兩個,不過料都算足,可惜偏鹹。我選擇左配米粉,米粉以及湯底不失不過。
2022-12-12 99 瀏覽
整體:冇特別甚至可以稱之為難食炸醬:鞋濕濕嘅豬肉條好似冇醃過咁,用啲鹹鹹地蕃茄醬撈咗就上碟咁嘅感覺麵底:成餐飯唯一稱之為水平以上,我個人口味比較喜歡唔好咁熟,生生地嘅幼麵,個廚師出乎意料咁迎合左我嘅口味,但係如果牙啦梳啲,都幾麻煩伴麵嘅條菜心:唔熟,由於我鍾意食生嘅菜,對我來講冇問題,其他人鍾唔鍾意就見仁見智啦上湯蘿蔔:難食,有四舊,一啲味都冇之餘仲非常之厚皮,咬落成口渣,我嘗試加啲辣椒油去救下佢,咬左其中兩舊,一啲味都冇之餘仲非常之厚皮,咬落成口渣,分量上其實都好大舊,唔知點解就孤寒啲皮到?好心就唔好咁孤寒㓟皮批厚啲啦無糖可樂:一如既往咁keep到水準
整體:冇特別甚至可以稱之為難食

無糖可樂:一如既往咁keep到水準

炸醬麵
2022-12-12
2022-11-23 123 瀏覽
呢間真係估你唔到!由食評讚多🤔服務箅有禮、餐具飲品亦有自己風格🤔但係食物真係唔得:牛腩鞋到一個點,羅白切到咁大件:尖沙嘴女性點食,同事點豬潤:醃過龍🤢只有鯪魚球正常叫做能夠食落肚,炸醬都合格,面底全部都好韌🤢豬手見到毛都唔想食😵整體難食
午餐
2022-10-22 153 瀏覽
尖沙咀經常工作收得夜關係,周圍都無乜野好食,所以經常黎呢度填肚,店舖裝修設計上有花過花思,雖然唔係高級裝修,但係都係非一般嘅麵館裝修格局,店舖仲用上即棄竹筷子,非常衛生,呢度提供套餐選擇,可以選單拼$55或雙拼+$6,價錢合理,套餐有麵有菜仲包埋飲品,呢個價錢尖沙咀非常合理,每次嚟都食牛腩河,有時肚餓得滯會加多個雙拼,牛腩炆得夠㵉,水餃都好大隻,最重要係乾淨衛生,完全擺脫左以往香港廣東麵館簡陋嘅形象,每次去親店員都非常有禮,只係間唔中聽到佢哋談話中夾雜着粗口,從而帶出香港文化

2022-08-26
$61 (宵夜)
2022-10-07 163 瀏覽
行開尖沙咀一頭,見到新開嘅雲吞麵舖,幾光鮮裝修新淨,感覺幾好坐。分別叫咗淨雲吞、牛腩牛筋麵、炸醬冬菇撈面。雲吞一客6隻大小適中,水準不錯湯頭鮮甜,配多兩條菜芯,都算飲食平衡小小。牛腩牛筋麵既份量十足,比地區名店多成倍,最起碼一定食飽飽。而牛腩牛筋都炆得入味又夠冧,真係好鍾意完全唔使咬就sir 入喉嚨嘅牛筋。另外叫左廣東炸醬冬菇麵,炸醬麵都算係經典撈麵,喺其他地方真係好難。外表紅紅的,並配上甜辣的濃汁同埋混合肉絲,鋪係彈牙既幼麵上。食起泥又有口感,味道又濃郁,好味!

分別叫咗淨雲吞、牛腩牛筋麵、炸醬冬菇撈面。

2022-10-07 122 瀏覽
🍴水餃竹笙雲吞麵加腩汁 50 蚊🐂🍴 雲吞蠔皇冬菇柱候牛腩河 50 蚊🥬🍜 🍴黃沙豬潤88 蚊🐷黃沙豬潤有介蘭做墊底 豬 潤熟程度剛好 彈牙軟林 配埋薑葱絲 好味🍴惹味豬手88 蚊🐷豬手個南乳汁整得好好 甜咸度適中 豬手十分入味 整得好軟林 仲有入味白蘿蔔 正 🍴水餃竹笙牛根麵加腩汁 50 蚊🐂麵身好爽口 雲吞彈牙 蝦肉夠新鮮 竹笙大大件有好香蝦籽味同火腿絲 仲有入味彈牙既牛筋 🐂正🍴 雲吞蠔皇冬菇柱候牛腩河 50 蚊🥬🍜雲吞彈牙 雲吞皮夠爽口 冬菇大大隻 蠔油汁入味 柱候牛腩 整得好軟林 再加爽口河粉 正
🍴水餃竹笙雲吞麵加腩汁 50 蚊🐂
🍴 雲吞蠔皇冬菇柱候牛腩河 50 蚊🥬🍜
🍴黃沙豬潤88 蚊🐷
🍴惹味豬手88 蚊🐷
🍴水餃竹笙牛根麵加腩汁 50 蚊🐂
🍴 雲吞蠔皇冬菇柱候牛腩河 50 蚊🥬🍜
2022-08-12
2022-09-22 112 瀏覽
同仔仔放咗學,肚仔餓就去揾嘢食!佢話想食雲吞河,好啦就同佢去《巧麵館》食個午餐!「雲吞河+魚片頭」雲吞餡料足夠,蝦好彈牙、滿滿蝦肉、豬肉同蝦嘅比例適宜!味道唔會一般嗰啲麵店好鹹而係有鮮味!河粉更係滑溜溜,熊仔餅就好喜歡💕魚片頭一啖咬下就夠晒彈口,我諗冇一個小朋友不愛!「柱侯牛腩」牛腩肉質嫩滑、夠軟!味道十分之好仲好有嚼口,而且唔會有牛肉原有嘅羶味😋😋牛筋同樣正,炆得夠淋之餘仍有彈性!口感絕對係我喜歡嘅🥰「金腿蝦籽竹笙」竹笙本身冇味道但用上金華火腿帶出嘅鹹香味道,就能夠令本身冇味嘅竹笙吸收金華火腿香濃味!再加埋蝦籽,多咗份鹹香味同提升鮮味!

「雲吞河+魚片頭」
溜,熊仔餅就好喜歡💕
魚片頭一啖咬下就夠晒彈口,我諗冇一個小朋友不愛!

「柱侯牛腩」

「金腿蝦籽竹笙」
朋友介紹尖沙咀開咗一間麵館,話食物味道都唔錯,不過好可惜第一次幫襯就漏餸,有點失望🤦🏿‍♀️雖然味道唔錯,但係第一次嘅體驗難免有點失望🥲🥲.首先講吓餐廳環境,環境都幾舒服幾光猛👏🏻餐牌設計都幾靚,而且仲有個全日優惠餐,價錢性價比高,全日套餐包左一碗單拼麵、飲品、油菜!🎊.於是我就嗌咗雙拼,魚蛋及鳳城水餃米粉,店員都送上清爽酸甜蘿蔔作小食,呢個係免費㗎!酸甜蘿蔔爽口開胃,魚蛋我都幾鍾意佢嘅口感,唔似用機打得咁結實❤️咬落去軟林林,唔錯,而且都食到好香嘅胡椒粉味!至於鳳城水餃就不過不失啦,我就嫌餡料太少😰油菜都正常水準,於是呢我就嗌多一份外賣返屋企食做晚餐🥣-同樣都係嗌咗全日套餐嘅外賣,叫咗牛腩及牛筋丸米🤦🏿‍♀️不過好可惜返到去屋企幾個鐘頭之後先發現,原來冇比牛丸我🥹🥹最怕買外賣就會漏俾野,因為時間都過咗耐,都費事打電話去店鋪反映,希望下次店舖細心睇單🤨🤨第一次嚟幫襯有少少失望🥹
2022-09-08
讚1 叫左雲吞麵 雲吞都足料既 同埋個口都收得好 皮薄 基本功合格2 環境好闊落下 同埋可能新開張無乜人 所以可以慢慢坐 侍應又唔趕人走彈1 湯底好薄身 麵無鹼水味既 但就有啲偏硬身 食既時候要好仔細咁咬

2022-08-31 108 瀏覽
Extremely value for money Chinese rice noodle !3 toppings for just below $50!Am amazed by the portion as wellI ordered wanton , tendon balls and cutter fish ballsIt arrived with a total of 6 wantons and 2 of each ballsWhich is unbelievable with this priceThe balls are huge , chewy and freshTendon balls are full of flavours as wellMy friend ordered the pork liver and it’s cooked so perfectly that it’s slightly pinkish at the inside and extremely moist Braised beef tendon is another must have It’s

It’s full of collagen and perfect for ladies
As a bonus you can have a full bowl of turnips hiding right underneath the tendon that have fully soaked in the broth

2022-08-28 85 瀏覽
喺附近開完OT收工,其實都夜了。依家疫情好多舖都好早就收咗😮‍💨夜晚搵食好艱難。心諗總之行到一間有開都衝入去!比我見到呢間粉麵,而且裝修係我最愛嘅木色,即刻就衝入去😆入到去好多野都好精緻,就連個筷子都係特制,有佢地名嘅木筷子。話說我真係好肚餓😵‍💫就叫咗個花菇牛筋麵+淨雲吞。花菇真係好大粒🍄而且炆得入味又好淋,真係一定要食!牛筋🐂就啱啱好,唔太硬唔太淋,中中間易入口,都very good good👍🏼👍🏼雲吞size中等,但入面真係足蝦🦐連湯食落清清地好舒服。總括嚟講:今晚搵到好野食,食飽好滿足,以解我一日嘅疲勞😘
喺附近開完OT收工,其實都夜了。
依家疫情好多舖都好早就收咗😮‍💨
夜晚搵食好艱難。
心諗總之行到一間有開都衝入去!

比我見到呢間粉麵,而且裝修係我最愛嘅木色,即刻就衝入去😆

話說我真係好肚餓😵‍💫就叫咗個花菇牛筋麵+淨雲吞。

花菇真係好大粒🍄而且炆得入味又好淋,真係一定要食!
雲吞size中等,但入面真係足蝦🦐連湯食落清清地好舒服。

總括嚟講:今晚搵到好野食,食飽好滿足,以解我一日嘅疲勞😘
2022-08-12
宵夜
2022-08-27 87 瀏覽
尖沙咀新開既巧麵館🙌🏻🙌🏻主打港式粉麵 店內環境乾淨又坐得舒服店舖位置都好方便 一出地鐵站就會見到👍🏻價錢合理而且份量又足料💯絕對值得去試下🌟柱候牛腩+鮮蝦雲吞麵牛腩煮得夠入味且牛味濃雲吞皮薄而餡料多汁又鮮甜 蝦肉又彈牙👍🏻麵質蛋香味濃同夠彈牙💯🌟手打墨魚丸+炸醬撈麵墨魚丸夠哂爽彈 醬汁酸酸甜甜帶點微辣既炸醬配撈麵食特別開胃😆🌟惹味豬手豬手炆得好腍同好入味👍🏻滿滿既骨膠原 愈食愈滋味😋🌟金腿蝦籽竹笙竹笙口感爽脆 吸收哂高湯既精華加埋鹽香十足既金華火腿同蝦籽 更加好味👍🏻
尖沙咀新開既巧麵館🙌🏻🙌🏻

🌟金腿蝦籽竹笙
竹笙口感爽脆 吸收哂高湯既精華
加埋鹽香十足既金華火腿同蝦籽 更加好味👍🏻
2022-08-26 72 瀏覽
鬧市難得找到出色的地道麵食。以麵館嚟講,裝修絕對企理乾淨。粉麵飯都有得食。鮮蝦雲吞牛筋丸米粉 $44麵店食個雙拼米都算是指定動作。雲吞大小適中,也夠飽滿,有鮮蝦香。牛筋丸勁彈牙,比一般食到的出色得多。金腿蝦籽竹笙 $88竹笙爽口,金腿蝦籽咸鮮味濃,一齊食口感更豐富。柱候牛腩 $88牛腩香腍,腩汁香濃,唔咸,配埋同樣炆到腍的蘿蔔,收貨。樽裝絲襪奶茶 $18難得見到麵店有樽仔奶茶,夠凍又唔會溶冰,keep住香濃奶茶味。
鬧市難得找到出色的地道麵食。

以麵館嚟講,裝修絕對企理乾淨。

粉麵飯都有得食。

鮮蝦雲吞牛筋丸米粉 $44
麵店食個雙拼米都算是指定動作。
雲吞大小適中,也夠飽滿,有鮮蝦香。
牛筋丸勁彈牙,比一般食到的出色得多。

金腿蝦籽竹笙 $88
竹笙爽口,金腿蝦籽咸鮮味濃,一齊食口感更豐富。

柱候牛腩 $88
牛腩香腍,腩汁香濃,唔咸,配埋同樣炆到腍的蘿蔔,收貨。

樽裝絲襪奶茶 $18
2022-08-13
午餐
2022-08-24 57 瀏覽
作為一個豬潤狂人嘅我,嚟到第一時間梗係要試吓佢啲豬膶到底好唔好食。首先佢非常之好感拿捏烹調時間,真係煮得啱啱好有少少粉紅色。處理得亦都非常之好,唔會嫌佢有臭味。撈麵嘅鹼水麵口感非常清爽,而且我都比較鍾意有鹼水味嘅面,加埋啲蠔油就啱啱好當然唔少得佢嘅招牌辣椒油。呢個竹笙相對就有啲普通,但係呢個價錢來講真係完全對得住。第二個面就嗌咗豬手麵,豬手煮得好淋而且非常入味,相對個雲吞就有啲失色。呢度嘅牛腩份量非常之大,而且都有幾多牛筋,可以補下骨膠原呢個港式奶茶都算幾好飲,唔算太甜㗎啦。總括而言可以喺尖沙咀以呢個咁好嘅價錢食到一碗高質嘅面真係唔簡單

當然唔少得佢嘅招牌辣椒油。

呢個竹笙相對就有啲普通,但係呢個價錢來講真係完全對得住。

呢度嘅牛腩份量非常之大,而且都有幾多牛筋,可以補下骨膠原

呢個港式奶茶都算幾好飲,唔算太甜㗎啦。

2022-08-22 67 瀏覽
今日睇完戲已經成9點幾,即刻周圍睇下邊到未關仲有野食。🥲見到呢間舖,裝修好靚,心諗:一定係又貴又唔抵食嘅🤷🏻‍♂️但因為周圍舖頭都已經關門或者last order咗,咁就不如近近地入去試下啦😙入到去,全店以木色為主🪵,非常舒服😌坐底時職員禮貌很好,不會像大排檔一般的。然後餐牌📓、碗筷🥣,怎至枱上嘅轉盤,都別具一格。野食方便,選擇都多嘅,而且份量都適中,價錢有部份食材比較貴,比如淨牛腩要$88,我個人著重質素,所以性價比就見人見智了。新張期內有折,所以埋單都唔貴,大家可以一試!😁
今日睇完戲已經成9點幾,即刻周圍睇下邊到未關仲有野食。🥲

入到去,全店以木色為主🪵,非常舒服😌
坐底時職員禮貌很好,不會像大排檔一般的。

然後餐牌📓、碗筷🥣,怎至枱上嘅轉盤,都別具一格。

新張期內有折,所以埋單都唔貴,大家可以一試!😁
2022-08-15