2022-05-14 1090 瀏覽
都吾係第一次,無明確既隊伍方向,邊個行得近個整野食既,就邊個可以買先,感其他人排隊米多餘,個個都迫曬過去米得,人多又係咁,人少又係咁,一係就分兩條隊,吾好一個招呼一邊客,另一個招呼另一邊,但係又明顯吾係兩條隊好明顯就吾夠人手,兩個人係度忙,其中一個去做其他野,得番另一個人做野,等到睇到忙左,另一個人出黎幫手,又出現上面的排隊情況朝早係繁忙時間,個個黎買野都想早啲買完番工,如果因為其他人離做野個近啲,咁對其他人又好吾公平,做吾切係另一回事,排隊係香港既美德,吾好帶來壞既風氣!

2022-05-14
2021-01-26 1928 瀏覽
位於「牛頭角道」旁邊的「巧手製作」,「巧手製作」廚房製造的「咖喱牛腩飯」有個跟同集團外賣店與別不同的做法,就是「咖喱牛腩飯」有分兩個時段發售。亦即是說「巧手製作」的「咖喱牛腩飯」不是售完即止產品,還另外安排廚房製作第二批「咖喱牛腩飯」,售賣給後來等候光顧「巧手製作」「咖喱牛腩飯」的食客。我跟大部分食客都站在「巧手製作」收銀櫃檯對出旁邊位置一直苦等,直至「巧手製作」收銀櫃檯店員,開始發售第二批「咖喱牛腩飯」食品為止。不過花長時間等候「巧手製作」廚房製作「咖喱牛腩飯」,不等於「巧手製作」的「咖喱牛腩飯」,實際製成品裡面「咖喱」汁實際辣味會有不足的問題。事實上「巧手製作」廚房製造的「咖喱牛腩」,咖喱汁實際辣味濃厚程度,感覺仍然很濃厚,享用「巧手製作」的「咖喱牛腩飯」,仍然需要喝水解辣。至於「巧手製作」「咖喱牛腩」裡面的「牛腩」實際份量,或許是因為是「牛頭角」「巧手製作」第二批售賣的「咖喱牛腩飯」,所以「牛腩」實際份量仍然算是很多。而且「牛腩」實際口感軟腍程度尚可,不過相對「巧手製作」廚房製造的第一批「咖喱牛腩」,「巧手製作」第二批新製作完成的「咖喱牛腩」口感軟腍感覺,是稍為不及第一批購買的「

而且「牛腩」實際口感軟腍程度尚可,不過相對「巧手製作」廚房製造的第一批「咖喱牛腩」,「巧手製作」第二批新製作完成的「咖喱牛腩」口感軟腍感覺,是稍為不及第一批購買的「咖喱牛腩飯」。

咖喱牛腩飯

2021-01-06
外賣自取
咖喱牛腩飯
基本上嘢食難食我都唔會負皮,因為始終每個人口味不同,但如果態度有問題,甚至衛生有問題就真係要寫一寫。明白個個老細都想賺盡,人手安排上可能盡量減删,所以同一個收銀同一個人夾麵包,但可唔可以都乾淨d呢??上一個客用現金買完嘢,到我時我見同一個人收銀同夾包都已經淆淆地,跟住我見佢用同一隻手隊落個麵包袋入面。本來淨係掂到個麵包袋外面都算,佢係有戴手套呀,但成個過程都係同一手套冇洗冇除,而家咁嘅環境實在食唔落,希望佢哋能夠改善下個流程

2020-05-19 963 瀏覽
疫情之下,外賣快餐為主要食糧,再不然就回家煮飯了最近經過附近既外賣蒸飯店見到有唔同款式既蒸料配搭其中有蘿蔔炆牛腩,薯仔雞翼,咖哩等等款式供應我就試左其中2款佢係好有趣既包裝,亦都可以講比較乾淨,蒸料係好像便利店即食加工品連膠盒蒸熱,白飯另外分開上,咁樣比人感覺乾淨安心一點亦都係咁樣似快餐店加熱食物,水準就認真麻麻,料算多,但汁油偏多偏咸味牛腩碎成牛腩肉絲,其實撈飯食真係OK既,只係賣相比較差平平地28蚊,無咩投訴
疫情之下,外賣快餐為主要食糧,再不然就回家煮飯了
最近經過附近既外賣蒸飯店
見到有唔同款式既蒸料配搭
其中有蘿蔔炆牛腩,薯仔雞翼,咖哩等等款式供應
我就試左其中2款
連膠盒蒸熱,白飯另外分開上,咁樣比人感覺乾淨安心一點
牛腩碎成牛腩肉絲,其實撈飯食真係OK既,只係賣相比較差
平平地28蚊,無咩投訴

5 分鐘 (外賣自取)
2020-03-30 1116 瀏覽
我經過這一年內,不斷在香港不同地方光顧購買「咖喱牛腩飯」的親身體驗,從而得知原來「唐記包點」除了有遍布各地大量分店之外,還分開以不同名稱的食店去售賣他們製作的「咖喱牛腩飯」。「唐記包點」「集團」名下的外賣中式點心店,包括有「唐記包點」、缺少一個「記」字的「唐包點」,還有名稱跟「唐記包點」完全不一樣的「巧手製作蒸飯包點專門店」。不一定每一間的「唐記包點」分店廚房,都有製作和售賣中式客飯,因為部分「唐記包點」店舖可能受制港鐵站大堂裡面的環境,無法設置製作客飯的廚房,反而「唐包點」客飯大多預先做好售賣,只有一兩間分店店舖做不到。至於「巧手製作」跟「唐記包點」兩者之間最顯著的分別,就是「巧手製作」的分店店舖選址通常會在一般商場,或者一般地舖裡面,所以才有廚房製作客飯。但是我就很少在港鐵站大堂裡面,看過有「巧手製作」的分店。「巧手製作」唯一在港鐵站裡面經營的分店,店舖位於「紅磡站」的外圍舖位裡面,可能店舖不是設置在「港鐵站」大堂裡面的關係吧,所以「巧手製作」才能在「港鐵站」設置廚房不斷蒸咖喱飯。而且我自從光顧過「巧手製作」之後,大多肯定「巧手製作」裡面會有「咖喱牛腩飯」、「咖喱雞飯」等外賣咖喱客

而且我自從光顧過「巧手製作」之後,大多肯定「巧手製作」裡面會有「咖喱牛腩飯」、「咖喱雞飯」等外賣咖喱客飯食品供應,而且還有其他中式客飯,包括「薯仔雞翼」跟「涼瓜排骨」在內。

至於價錢方面,「巧手製作」廚房製作出來的「咖喱牛腩飯」客飯套餐價錢,比「唐記包點」或者「唐包點」裡面的「咖喱牛腩飯」都要便宜得多。

例如我在九龍灣「牛頭角道」旁邊的「巧手製作」分店裡面,購買了一份「咖喱牛腩」客飯,售價比「唐記包點」便宜,每份客飯只需要港幣三十元而已。

由於「巧手製作」分店店舖裡面有自己的廚房,所以可以購買到,一些在「唐記包點」裡面巧不到的點心食品,例如「叉燒腸粉」跟「鮮蝦腸粉」。

至於「巧手製作」價目表裡面的其他點心跟飲品,大致上還是跟「唐記包點」價目表相差不大,都有已經預先製作好和包裝完成的樽裝飲品,也有甜味食品蒸「朱古力流心包」包點提供。

我在付款完成,購買「咖喱牛腩飯」、「朱古力流心包」跟飲品「海鹽檸檬柚子蜜」,在準備坐小巴返回西貢墟享用之前,先在九龍灣享用「朱古力流心包」,以免流心朱古力餡料太早凝固起來。

「朱古力流心包」裡面的流心朱古力餡料味道很甜,而且流心朱古力餡料的甜味裡面,還意外發現到有來自疑似黑朱古力的甘味跟苦澀,不過這些苦澀和甘味相對朱古力甜味而言,相對比較微不足道。

我在享用「流心朱古力包」的時候,始終還是擔心「流心朱古力包」裡面的甜味流心朱古力餡料,會有意外流出包外,流到我身上跟釀成不必要的意外。所以我只能讓少許朱古力流出來,就立刻食完了事。

如果我不是為了避免朱古力餡流出來,所以「打熱趁熱」,在坐車返回西貢墟之前就立刻食完「巧手製作」的「流心朱古力包」,過程有點倉卒和草草了事,還未完全感受包裡面的朱古力甜味。

另一方面,「巧手製作」「流心朱古力包」有點值得一提的,就是我趁返回西貢之前從膠袋裡面拿出「流心朱古力包」,結果「流心朱古力包」表面仍然絲毫無損,是難能可貴的地方。

「巧手製作」的「流心朱古力包」實際製成品仍然絲毫無損,證明所有「唐記包點」出來的蒸包食品,都是不適宜長期舟車勞頓,和放在背包裡面運輸。

我坐小巴回到西貢墟的家裡面之後,我儘快喝完整支由「巧手製作」食店原支預先製作密封,連原整包裝紙套的樽裝「海鹽檸檬柚子蜜」飲品。

「海鹽檸檬柚子蜜」裡面雖然是含海鹽成分,但是海鹽裡面的鹹味,只是在我最初享用樽裝「海鹽檸檬柚子蜜」飲品,飲品剛剛入口時才感覺到,飲品搖勻之後的味道,還是變成柚子蜜的甜味。

「巧手製作」「海鹽檸檬柚子蜜」飲品除了有柚子甜味,跟海鹽的鹹味之外,我還喝到「海鹽檸檬柚子鹽」飲品裡面,還有比較能刺激味蕾的檸檬酸味味道,我看到飲品底層有一些疑似柚子檸檬的果肉。

由於「巧手製作」「海鹽檸檬柚子鹽」飲品裡面,完全不含任何提神營養食材成份,所以飲品勉強能夠解我一時的口渴感覺,也沖淡了之前食過「流心朱古力包」之後,停留我舌頭味蕾裡面的非常濃厚朱古力甜味。
朱古力流心包

至於「巧手製作」廚房製作出來,餸菜跟白飯分開上的「咖喱牛腩飯」,造型大致上跟「唐記包點」或者「唐包點」製作出來的「咖喱牛腩飯」幾乎一模一樣。

「巧手製作」「咖喱牛腩飯」的客飯餸菜裡面,「咖喱牛腩」裡面夾雜了很多,口感頗腍的切件紅蘿蔔,還有很多的切件馬鈴薯,剩下的咖喱牛腩反而不算很多。

所以我率先享用完「咖喱牛腩」裡面的所有切件紅蘿蔔,跟切件馬鈴薯之後,發現外賣塑,膠碗裡面,剩下的實際咖喱牛腩份量,少得不足夠把牛腩留到晚飯繼續食。

其實「巧手製作」廚房製作出來的「咖喱牛腩」,咖喱牛腩的肉質和實際口感,都沒有被「巧手製作」廚房裡面的店員煮到太硬,牙齒還算容易撕開牛腩裡面的肉。
海鹽檸檬柚子蜜
$7.5

但是由於「巧手製作」廚房店員拿出來的「咖喱牛腩」,「咖喱牛腩」裡面的牛肉實際數目不多,所以即使牛腩肉質被「巧手製作」廚房煮得頗腍,還是無助滿足我對牛肉肉食的渴求。

我把「巧手製作」「咖喱牛腩」客飯裡面的飲食到七七八八,剩下少許白飯的時候,將「咖喱牛腩」裡面剩下所有的紅蘿蔔跟馬鈴薯,一次過全部投進外賣塑膠膠碗裡面。

直到我把「巧手製作」「咖喱牛腩」裡面剩下的紅蘿蔔跟馬鈴薯,全部扔到外賣塑膠膠碗裡面之後,才能完全確認「咖喱牛腩」裡面的紅蘿蔔跟馬鈴薯,佔據了「咖喱牛腩」接近一半位置有多。

雖然「巧手製作」售賣的「咖喱牛腩」客飯,「咖喱牛腩」客飯的實際售價價錢,還未算是非常的昂貴,但是「咖喱牛腩」裡面的牛腩實際數目不多,令當時的我感到有點失望。
咖喱牛筋腩飯

最後九龍灣分店「巧手製作」廚房製作出來的「咖喱牛腩」,「咖喱牛腩」裡面還有一個需要評論的重要部分,就是咖喱汁本身的實際味道,咖喱汁裡面的辣味竟然比預期來得更加辣。

所以我只是把少許的咖喱汁,撈進「巧手製作」的白飯裡面,辣味的咖喱汁已經令到白飯的實際味道,味道變到辣得令我立刻飲水解辣。

所以我最後沒有把「咖喱牛腩」剩下所有咖喱汁都食完,就儘快食完牛腩跟白飯,剩下大量辣味咖喱汁,「巧手製作」的咖喱汁辣味程度有點過猶不及,完全超乎我的想像。
2020-02-22
8 分鐘 (外賣自取)
$46.5 (晚餐)
朱古力流心包
海鹽檸檬柚子蜜
$ 7.5
咖喱牛筋腩飯
2019-11-19 635 瀏覽
11月18日 收工快閃 地鐵早收,拿拿聲買個飯就上地鐵回家經過牛頭角巧手包點專門店今天有$23優惠價飯點了一個章魚肉餅飯, 比原價減了$2唔同地區折扣也不同,屋村最便宜見過$16一個同樣有菜有肉,算係平衡既一餐飯 另外追加了3個蒸包 $18 凍包,即回家蒸熱食就OK了原價7.5一個,現$18,打了個八折肉餅份量也算多,大約有100多克,也有不少章魚肉粒本身已有調味,只要少許豉油就夠味飯身夠乾爽另外也有特色客飯雞翼,排骨,咖哩雞等等 $28一款蒸包夠鬆軟,只係餡料偏少九龍灣牛頭角道55號利基大廈地下D號舖
今天有$23優惠價飯
點了一個章魚肉餅飯, 比原價減了$2
唔同地區折扣也不同,屋村最便宜見過$16一個
同樣有菜有肉,算係平衡既一餐飯
 另外追加了3個蒸包 $18 凍包,即回家蒸熱食就OK了
原價7.5一個,現$18,打了個八折
肉餅份量也算多,大約有100多克,也有不少章魚肉粒
本身已有調味,只要少許豉油就夠味
飯身夠乾爽
另外也有特色客飯
雞翼,排骨,咖哩雞等等 $28一款
蒸包夠鬆軟,只係餡料偏少
九龍灣牛頭角道55號利基大廈地下D號舖
3 分鐘 (外賣自取)
2019-08-30 1287 瀏覽
巧手製作係唐記既另一個brand,最正係即製腸粉,當然其他點心都飛唔出我地手指罅!鮮竹卷同茶樓點心一樣有三舊,汁醬基本上差唔多味,但最好係佢咩咩芫茜唐芹果啲,入面係清清地既菜肉,買外賣返去食等左一陣仲熱辣辣,啲汁冇杰到一pat野咁。燒賣有特價,小食都食下。佢個質地好似係煎過既硬身燒賣咁。最值得一提係個辣醬,係有蝦米仔,蒜粒,令到成個層次豐富左。戲肉來了,腸粉。叉燒腸好足料,豉油係獨立包裝分開落,淋食先放。腸粉皮乾身冇痴埋一舊,仲要唔油!蝦腸都一樣,大大粒蝦晶瑩剔透咬落爽口。平時食開蒸包,今日買左三個煎包試下,牛肉、韮菜、香菇包。佢係皮薄餡靚果隻。外皮好脆,有油香但啲包放埋一齊都冇整到成袋油,乾身,餡又多汁 👍🏻最後當然食返個甜品,奶皇包入面係吉士狀既奶皇,creamy唔太甜,正呀😆

戲肉來了,腸粉。

蝦腸都一樣,大大粒蝦晶瑩剔透咬落爽口。

鮮竹卷
香煎韮菜包
香煎蔬菜香菇包
奶皇包
2019-08-25 598 瀏覽
the only reason I come is for the instantly make steam rice roll. both shrimp and BBQ sweet pork is my favourite. smooth rice roll and soy sauce. eat it when still hotbuy a stricky rice meat dumpling as well. well seasoned and make me feel fulland I like the dim sum and bun as well. in general pork meat bun is the most popular one

eat it when still hot

2019-08-18 321 瀏覽
即製粉腸@巧手製作九龍灣牛頭角道55號利基大廈地下D號舖 - 巧手製作 幫襯得巧手, 都係因為佢有即製架粉腸, 因巧手分店唔多,我一買就買齊幾款味架粉腸。ORDER完見到收銀櫃後姐姐淋上米漿及灑上材料, 放入大蒸爐, 再刮同卷起粉腸, 回家淋上甜豉油即食, 熱熱的粉腸QQ滑身~簡單而孜滋味的中式點心小食。 當自己上茱樓飲茶,不忘都加份點心啦, 大路常見港人最愛的牛肉有陳皮香大粒抵食富肉汁, 如果遲下有埋蝦餃就好了。煎包都好多汁
即製粉腸@巧手製作

九龍灣牛頭角道55號利基大廈地下D號舖 - 巧手製作

幫襯得巧手, 都係因為佢有即製架粉腸, 因巧手分店唔多,

煎包都好多汁
2019-08-10 270 瀏覽
無飯家庭巧手製作九龍灣牛頭角道55號利基大廈地下D號舖因為工作關係, 唔家時又要照顧家中兩個中孩(NO LONGER CHILDREN ) 因為讀中學了~沒時間煮通常買外賣回家要數快又抵食一定是MTR 行回家中,路途上的一間點心包點店原本KOWLOON BAY MTR 有一間但UNDER CONSTRUCTION通常買蒸加點心比佢地食, 蒸飯大盒有肉, 仲會有椰菜添, 習慣淋埋甜醬油, 佢地可以一口氣食曬一個飯盒, 同埋係抵食, 二十幾蛟一個, 仲每日人一款特價平D~點心會買燒賣, 多肉混有些蝦係甜架, 又爽口D~同埋呢間有即做架拉腸粉, 個女最鐘易食, 滑皮, 我一買就買蝦腸同又燒腸, 兩份就唔會搶又可以SHARE來食~腸幾足料架, 而個甜豉油堅正, 更好味。congee. health sweet corn
無飯家庭巧手製作

九龍灣牛頭角道55號利基大廈地下D號舖

要數快又抵食一定是MTR 行回家中,路途上的一間點心包點店

點心會買燒賣, 多肉混有些蝦係甜架, 又爽口D~

congee. health sweet corn
2019-08-08 199 瀏覽
鹹蛋肉餅飯 $25肉餅juice,一啲都唔乾身,而且有少少烚菜,好健康,唔會怕無菜食🙊菜脯肉包 $7.5我本身好鐘意食蒸包,因為中式蒸包本身自帶微微嘅麵粉甜味😊菜甫肉包大大隻,包嘅皮唔算好厚,但肉餡真係好多、好足料。包同餡嘅比例剛剛好,餡亦唔會側埋一邊,所以食每一啖都食到包同餡👍🏻古法馬拉糕 $7.5馬拉糕唔算大件,亦唔算特別出色,但勝在唔會好甜🙂香煎牛肉包、香煎韮菜包、香煎蔬菜香菇包 $15/3個包嘅底面都有煎過,表面煎成金色,好香脆。3款入邊我覺得韮菜包最好味,調左味嘅韮菜餡同煎過嘅包身好夾🤤我平時食開蒸嘅蔬菜香菇包,今次試左香煎版都唔錯。牛肉包我就麻麻,不過男朋友就話好好味😆不過我個人都係比較鐘情蒸包,因為感覺健康啲。而且煎過后,包嘅咸香味會遮蓋左麵粉嘅甜味道🙈可惜蒸包系列無出牛肉口味同韮菜口味,如果出呢2款口味,我一定會買😋糯米雞 $25糯米雞好大隻,勁多餡😍男朋友好鐘意食糯米雞,佢都話好足料、好好食。仲話食過咁多唔同舖頭嘅糯米雞,只有以前大家樂嘅一哥糯米雞有得fight,錢價卻比美心、大家樂平一截秘製叉燒腸 $19呢個腸粉唔錯啊!腸粉滑得黎又夠薄,叉燒好好味,而且份量好多,好
鹹蛋肉餅飯 $25

菜脯肉包 $7.5

古法馬拉糕 $7.5
馬拉糕唔算大件,亦唔算特別出色,但勝在唔會好甜🙂

香煎牛肉包、香煎韮菜包、香煎蔬菜香菇包 $15/3個
包嘅底面都有煎過,表面煎成金色,好香脆。

糯米雞 $25

秘製叉燒腸 $19
呢個腸粉唔錯啊!腸粉滑得黎又夠薄,叉燒好好味,而且份量好多,好味又抵食👍🏻👍🏻👍🏻
2019-08-02 121 瀏覽
經過便買個饅頭及外賣回家。巧手製作其實即是唐記包點。雖然名稱改了,但包點價錢還是差不多。大概影響價錢的因素是租金及地區吧!我點了一個簡簡單單的饅頭。饅頭十分鬆軟,而且具有彈性。輕輕把它壓扁,待一會,它就會恢復原狀。味道它是偏甜的,多咀嚼幾下,便會覺得饅頭的甜味很明顯。我喜歡饅頭配上煉奶,這樣甜絲絲的饅頭會更美味,可惜,這裡沒有提供煉奶。假日的話,可以買些凍饅頭回家蒸來吃。加一點煉奶,吃一整天都不會膩!
經過便買個饅頭及外賣回家。

2019-07-13 121 瀏覽
Weekend time , go and visit puppy dog and nephew again. My hobby to buy them food and I visit them. Sharing food is happy and warm. 蒸腸粉同粥, and dim sum, 即叫即蒸架腸粉淋埋甜醬油,熱辣辣又潮溜溜We all like to eat 燒賣,especially tong kei’s has added shrimp, filled with a lot of pork and shrimp. Juicy and tasty精選蒸飯 daily special. Everyday the selected steam rice price is very valuable一家人口味真係好相近架,都係鐘意食滑滑的膠粉同點心

一家人口味真係好相近架,都係鐘意食滑滑的膠粉同點心
2019-07-06 138 瀏覽
這天是久違的運動天。活動完特別餓,所以便買點包包回家吃!蒸飯、煎包看上不錯,而且很抵食,但我這天想吃甜包!這是紅豆包,裡頭是細滑的紅豆餡料!紅豆餡料很綿滑,纖維感不重,所以像我這種不太喜歡紅豆質感的人都會很喜歡!這是一個甜包,但我覺得它的甜度不算太重。整體感覺是一個很健康的包點!這裡的膠袋是可自然分解的,感覺環保一點。不過,我明白其實無論是那種膠袋我們都應該減少消耗,所以我日後再吃蒸包的時候會自備食物袋。
這天是久違的運動天。活動完特別餓,所以便買點包包回家吃!
蒸飯、煎包看上不錯,而且很抵食,但我這天想吃甜包!
今次阿魚就黎到九龍灣既唐記.估唔到呢間唐記都幾多野買!!!!.🐟💬:.(1) 燸米雞.又大又足料!!!正!!!!.(2) 蝦腸.有成5隻蝦,重係即叫即整!!!.不過好特別地,佢d蝦唔係放係入面,而係放面.粉漿都幾煙un~~~好食!!!!.(3) 鳳爪排骨飯.好多送!!!!用黎做lunch box就岩晒~~~~~~~~~.🐟📝:8/10.🍽🐟📝📌巧手製作📍地址: 九龍灣牛頭角道55號利基大廈地下D號舖📞電話: 25600455⏳營業時間:星期一至日0700-2200
今次阿魚就黎到九龍灣既唐記

估唔到呢間唐記都幾多野買!!!!
🐟💬:
(1) 燸米雞
糯米雞

又大又足料!!!正!!!!
(2) 蝦腸
蝦腸

有成5隻蝦,重係即叫即整!!!
不過好特別地,佢d蝦唔係放係入面,而係放面
粉漿都幾煙un~~~好食!!!!
(3) 鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯