第二次食,上次食大澳仔炒粉皮,今次試第二樣。入到去,服務態度一樣好nice👍 等左一陣就有得拎。烤醬鴨肉涼拌粉皮夏天冇咩胃口叫呢個真係好正,上面有青瓜絲好fresh,個醬調味啱啱好同吾會過咸😋 啲鴨肉都好好味。個人覺得多啲青瓜就更好啦Hello黑醬油拌麵 雙拼 (揀左涼皮加鷄肉絲同牛肉)呢個係熱撈麵,原本以為醬油會死咸,但又係調味啱啱好,好好味。鷄肉絲正正常常,牛肉有調味但就偏實正,可能煮耐左。不過我覺得就無損佢整體嘅味道,下次試埋個炸醬先得。買左呢兩個share食, 一啖烤醬鴨肉涼拌粉皮,下一啖黑醬油涼皮,咁樣食真係可以食極吾停。好似食完甜想食咸,食完咸又想食甜咁嘅feel。本來冇諗住寫食評所以冇影相,但真係要寫下先得,係性價比高嘅一餐👍

烤醬鴨肉涼拌粉皮

Hello黑醬油拌麵 雙拼 (揀左涼皮加鷄肉絲同牛肉)

2022-07-10 1280 瀏覽
大埔新派涼皮、滷水外賣小店✨🦥位於大元街市,有間新開高質的涼皮、滷水店,秘制蝦滷相當吸引!🌼小店選用了大澳曬乾海鮮入饌,慢煮而成的蝦滷汁,淡淡煙燻香氣中有著咸香味!👍🏻《大澳仔粉粉皮》$42食材有蝦、魷魚和魚肚,即叫即炒,香味俱全,配上大澳風味的醬汁和調味,咸香味很豐富!🫶🏻《蟹老闆炒粉皮》$68推薦!好好吃!食材包括有軟殼蟹、蟹粉和蟹肉,食材很高質,涼皮中混合了大量蟹肉和蟹粉,味道香濃美味,惹味十足!✨《皇牌蝦滷拼盤》$88小店自家製的蝦滷醬汁,拼盤包括有牛展、雞翼、糖心蛋、墨魚片、豆腐。蝦滷汁的味道很香!非常入味!墨魚片也很出色!大塊又易咀嚼!糖心蛋也非常惹味!🌸《蝦皮炸魷魚鬚》$38大份又足料的魷魚鬚,我用了蝦皮去炸,一打開便香味撲鼻!吃下去也十分惹味!推薦!⚡️飲品方面,《自家製拉茶》$15香濃順滑的拉茶,好味道!《自家製金柑菠蘿冰》$15非常解渴的菠蘿冰!炎炎夏日增添不少歡樂!總結:新派小店,創意十足,食物惹味!
大埔新派涼皮、滷水外賣小店✨🦥

《大澳仔粉粉皮》$42

《蟹老闆炒粉皮》$68

《皇牌蝦滷拼盤》$88

《蝦皮炸魷魚鬚》$38

飲品方面,
《自家製拉茶》$15
香濃順滑的拉茶,好味道!
《自家製金柑菠蘿冰》$15
非常解渴的菠蘿冰!炎炎夏日增添不少歡樂!

總結:新派小店,創意十足,食物惹味!
2022-06-27 759 瀏覽
《大澳仔炒粉皮》XO醬炒的粉皮炒至乾身 質感嫩滑每塊都沾滿惹味醬汁配料有蝦🦐、魷魚🦑、魚肚、青瓜絲、蘿蔔絲充滿大澳海鮮風味 加埋白芝麻更加香口.《蝦滷牛𦟌》《蝦滷雞翼》《蝦滷墨魚🦑》夏日炎炎真係好適合食滷水冷盤三樣餸底層都有埋豆腐外皮皺皺的 裏面綿密 滷水汁配飯一流三款入面最鍾意梗係牛𦟌啦甘香軟熟 滷到入晒味塊塊厚薄均勻 上面仲有芝麻然後就係魷魚啦 份量相當多質地爽口彈牙 一啲都唔韌唔好睇佢好似白曬曬 其實都已經好入味最後就係雞翼 其實都好好食滷到入晒味 雖則話係冷盤但係唔會凝固晒一嚿嚿油不過得五隻唔夠喉呢😂.店舖小小 但款或勁多下次想試埋蝦滷豬蹄/豬手仲有冷藏餃子🥟同鮑魚

《大澳仔炒粉皮》
XO醬炒的粉皮炒至乾身 質感嫩滑
每塊都沾滿惹味醬汁
配料有蝦🦐、魷魚🦑、魚肚、青瓜絲、蘿蔔絲
充滿大澳海鮮風味 加埋白芝麻更加香口

店舖小小 但款或勁多
下次想試埋蝦滷豬蹄/豬手
仲有冷藏餃子🥟同鮑魚
2022-06-23 544 瀏覽
住喺大埔嘅小編無意經過依間新開嘅滷味店,見價錢又唔貴就決定試吓😗 雖然舖頭位處喺街市中間,不過佢嘅裝修都好新淨企理!👍🏻-大澳仔炒粉皮 小編本身就好鍾意食海鮮,見到有大澳主題嘅粉皮當然要試吓😋 依款係熱食粉皮,一打開盒就好香喺蝦醬味🥰 粉皮入面撈左蝦,魷魚同魚肚;每樣配料都切成碎,令海鮮係烹調過程中更入味!加上價錢唔貴,值得一試架~-皇牌蝦滷拼盤 由於屋企懶得煮餸嘅關係,就買埋佢哋嘅皇牌蝦滷拼盤試!食材有牛𦟌、墨魚片、雞翼3隻、溏心蛋同豆腐~一家三口食都絕對夠😗😗 味道方面滷水調味剛好,唔會好易食膩😜-鴛鴦買任何食品就可以半價加飲品,所以就叫左杯鴛鴦試~味道正常發揮,但其實對比街上其他餐廳佢份量都算偏大杯!抵試

-大澳仔炒粉皮

-皇牌蝦滷拼盤

-鴛鴦
2022-06-22 435 瀏覽
放假約埋朋友一齊去大埔踏單車,之後買餸返屋企煮飯,行過一間外賣小食店巡,大部分食物都係滷水,真空包裝,也有即買即食,望落去都乾淨衞生,好想試吓味道,買咗一些大家食!烤醬鴨肉涼拌粉皮,鴨肉鮮嫩可口,加上獨家特製醬汁涼伴粉皮,十分惹味,粉皮彈牙,夏天食特別開胃!蝦滷拼盤,有牛展、雞翼、豬腸、雞腎。滷水夠入味,牛展夠林,雞翼嫩滑,豬腸雞腎有口感唔會韌。蝦滷墨魚,切片墨魚用咗秘製滷汁調味,入味、厚肉、彈牙!樽裝奶茶香濃,甜度啱啱好。

蝦滷拼盤,有牛展、雞翼、豬腸、雞腎。
滷水夠入味,牛展夠林,雞翼嫩滑,豬腸雞腎有口感唔會韌。

蝦滷墨魚,切片墨魚用咗秘製滷汁調味,入味、厚肉、彈牙!

樽裝奶茶香濃,甜度啱啱好。
2022-06-21 271 瀏覽
住喺大埔嘅同事買咗啲滷水食物回公司請我哋食,味道超正,今日放假我專程入去大埔買比屋企人試吓,滷水店位於大元邨,店叫巡,係外賣專門店,多款滷水食物有即切的,亦有真空包裝的,讓客人自己選擇自己喜歡的。咸香骨腩蔥油拌麵,主要配料有咸香骨、木耳絲、豬肉、青瓜,芫茜、芝麻等,配上秘製醬汁,啖啖都好惹味,麵條彈牙Q勁。蝦滷豬手是最受歡迎食品之一 ,利用秘製蝦滷汁炮製,以慢火煨浸 12 小時而成,香味濃郁,皮爽肉嫩,食落帶有淡淡煙燻香氣,令人食不停口。蝦滷雞腎,滷得入味,味帶咸香!有豆腐墊底,索汁後,嫩滑夾惹味!凍奶茶用樽裝,外賣唔怕倒瀉,不用加冰唔怕冰溶後味道會淡!

凍奶茶用樽裝,外賣唔怕倒瀉,不用加冰唔怕冰溶後味道會淡!
2022-06-20 136 瀏覽
疫情下多咗好多外賣店,最近買過呢間,味道唔錯架,推介比大家!間嘢雖然喺街市入面,但係店面都幾乾淨,衛生情況幾好,食得安心。今次買咗3個小食同埋飲品,當係下午茶!蝦滷墨魚$58墨魚切成薄片,份量都幾多。食落幾有鮮味,咬落仲好彈牙添!咸香骨腩蔥油拌麵 $58拌麵用上蔥油同豉油去撈嘅,撈勻每條麵都吸盡個汁,個汁好香好好味!寬麵個麵質唔錯,幾爽口。最正係果舊豬骨腩肉,肥瘦適中,而且好入味,咸香味十足。蝦皮炸魷魚鬚$38外層炸到香脆,個炸粉有加左紫菜同蝦粉,食落勁香!入面魷魚都好爽口彈牙!凍奶茶$18估唔到個奶茶又幾出色天氣咁熱飲返杯真係好爽。唔會太甜茶香又濃,下次經過都要買返杯!
疫情下多咗好多外賣店,最近買過呢間,
味道唔錯架,推介比大家!

間嘢雖然喺街市入面,但係店面都幾乾淨,
衛生情況幾好,食得安心。

今次買咗3個小食同埋飲品,當係下午茶!

蝦滷墨魚$58
墨魚切成薄片,份量都幾多。
食落幾有鮮味,咬落仲好彈牙添!

咸香骨腩蔥油拌麵 $58
拌麵用上蔥油同豉油去撈嘅,
撈勻每條麵都吸盡個汁,個汁好香好好味!
寬麵個麵質唔錯,幾爽口。
最正係果舊豬骨腩肉,肥瘦適中,
而且好入味,咸香味十足。

蝦皮炸魷魚鬚$38
外層炸到香脆,個炸粉有加左紫菜同蝦粉,
食落勁香!入面魷魚都好爽口彈牙!

凍奶茶$18
估唔到個奶茶又幾出色
早幾日去左大埔搵朋友就順便喺附近買D野食返屋企做晚餐見到巴士總站個頭開左間滷水店感覺好光猛又乾淨一於就試試佢 買返屋企順便啤啤佢 XD阿爸阿媽最鍾意係個粉皮又開胃又入味 係咁話好食另外2款小食都唔錯架。蝦滷豬手質感好好,煮得好鬆軟,而豬皮同肥膏既部位就好爽口彈牙,香得嚟又唔會太咸。蝦滷墨魚墨魚既調味比較清淡,所以會食到墨魚本身既甜味,口感都好彈牙,當小食食都幾過癮。烤醬鴨肉涼拌粉皮哩款我地好鍾意! 鴨肉好香,仲有京蔥絲、烤醬同麻醬原來好夾,撈埋一齊好好味,涼皮既口感好煙韌,好食。

早幾日去左大埔搵朋友
就順便喺附近買D野食返屋企做晚餐
見到巴士總站個頭開左間滷水店
感覺好光猛又乾淨
一於就試試佢 買返屋企順便啤啤佢 XD
阿爸阿媽最鍾意係個粉皮
又開胃又入味 係咁話好食
另外2款小食都唔錯架。

蝦滷豬手

蝦滷墨魚

2022-06-12 116 瀏覽
今日入黎大埔探朋友,見到哩間有得食粉皮既舖頭,就決定買啲外賣返去試下。餐牌上面除左粉皮之外,仲有各類滷水食品同埋餃子可以選擇,亦會不時有啲特價食品。🦆烤醬鴨肉涼拌粉皮 $42涼拌粉皮口感唔錯,幾滑身,烤醬鴨肉唔會太鹹,配上青瓜絲,加上麻醬都唔錯。🐔🐷蝦滷拼盤 $58拼盤入面有牛𦟌、雞腎、雞翼三隻及豬腸,當中豬腸最好食最入味。🦀️🥟蟹黃·豚餃子 $48🐑🥟京蔥·羊餃子 $38餃子係手工餃子,大大粒,蟹同羊味都突出。🍋凍檸茶 $18 加配半價 $9惠顧任何食品可以加半價加配飲品~

🦆烤醬鴨肉涼拌粉皮 $42

🐔🐷蝦滷拼盤 $58

🦀️🥟蟹黃·豚餃子 $48
🐑🥟京蔥·羊餃子 $38
餃子係手工餃子,大大粒,蟹同羊味都突出。

🍋凍檸茶 $18 加配半價 $9
惠顧任何食品可以加半價加配飲品~

2022-06-12 114 瀏覽
大元街市出名買餸平又多選擇,今日經過一間賣涼拌粉皮、滷水、手工餃子的小店,打算買返啲返屋企加餸。烤醬鴨肉涼拌粉皮 $42 大大盒,份量十足,鴨肉都算多。蝦滷拼盤 $58 有牛展、雞腎、雞翼、豬腸,唔使諗樣樣有,買返屋企加餸最好。仲有好多唔同款嘅手工餃子,每款$38起,有蟹黃豚、大澳鮮、芫荽豚、京蔥羊,我買咗蟹黃大豚同京蔥羊試吓。最重要係會幫你煮埋,返屋企開火都慳返。仲有多款$20盒鳳爪、麻辣手撕雞、豬手、牛脷,真比勁抵。仲有估你唔到有埋飲品買,惠顧任何食品可以半價配埋,冷檸茶都係加$9 就有,天時暑熱岩晒。出示學生證仲有八五折,真係平通街。

烤醬鴨肉涼拌粉皮 $42 大大盒,份量十足,鴨肉都算多。

2022-06-10 108 瀏覽
係新界做完野😩諗住去大元邨食個lunch,行到半路見到呢間<巡>,佢地有唔同口味既粉皮同潮滷水,呢個配塔又好似幾新穎。🍝烤醬鴨肉涼拌粉皮 +豆乾絲&海帶絲($42+$8+$8)粉皮唔會一pat咁好爽口,甜麵醬同滷水汁撈味道又幾夾👍,鴨肉份量都俾得幾多,豆乾絲同海帶絲可以增加口感同幫手索汁🦐蝦滷豆腐($20)呢度係用硬豆腐,唔會一夾就散,而且豆味更濃郁。自家製既滷水汁同出面既好唔同,唔會死咸之餘仲有帶出一陣白甜🐙蝦滷墨魚 ($58)乜都唔使講,淨係睇個份量咁既價錢已經冇得輸🤑,墨魚滷得岩岩好,唔會過淋,入口爽脆。滷水汁仲帶起左墨魚本身既鮮甜味👍

🍝烤醬鴨肉涼拌粉皮 +豆乾絲&海帶絲($42+$8+$8)

🦐蝦滷豆腐($20)

🐙蝦滷墨魚 ($58)

2022-06-10 88 瀏覽
朋友在大埔住,有開新開既外賣店,是一間主打滷味、涼拌粉皮、餃子🥟等等的食物;仲有d冷凍食品和油漬瀨尿蝦乾賣,屋企自己煮~🥰🥰🥰蝦滷牛𦟌好惹味😋😋😋 牛𦟌整得好林,好入味份量都很足夠蟹老闆炒粉皮大大隻蟹好香見可口,與粉皮一齊炒更加可口,粉皮軟硬適中,味道配得很好👍🏻👍🏻👍🏻烤醬鴨肉涼拌粉皮鴨肉很香口,肉質鮮味嫩滑可口,配烤醬更滋味👍🏻再涼拌粉皮,粉皮口感彈牙😋😋😋凍檸茶都很夠味,檸檬🍋夠新鮮

蝦滷牛𦟌
好惹味😋😋😋 牛𦟌整得好林,好入味
份量都很足夠

蟹老闆炒粉皮

凍檸茶
都很夠味,檸檬🍋夠新鮮

2022-06-08 90 瀏覽
最近發現街市呢到開咗間店,原來賣好多蝦鹵小食,有豬手、豬腸、牛展、墨魚等等,仲有撈粉皮同拌麵㗎除咗有即食嘢賣外,見店內都有啲雪櫃賣懶人即食包,放喺冰格隨時攞出嚟加熱就食得,仲有其他急凍食物見到招牌係蝦鹵食物,就試下個豬手,已經鹵好哂真空包裝好,放入熱水翻熱就食得,成個豬手燜到剛好,入口腍身但又有一啲咬口,仲有啲爽口筋位,啲蝦鹵好入味,個鹵水汁原來加咗蝦去煮所以多一份鮮香另外仲有豬腳仔都係蝦鹵好,再真空獨立包裝好,啱哂我有時宵夜煮麵食做餸,鹵到入哂味上哂色,都好鮮味又啖啖爽嫩肉質呢個係店員推介試埋,個拌麵係用蔥油同醬豉油去撈,個豉油鹹甜適中又幾好味,入面仲有幾舊豬骨腩肉,都好入味又腍身呢到除咗有普通茶飲買,都見到有樽裝奶茶,食過味道唔錯,拍得住茶記濃滑奶茶㗎

2022-06-01
2022-06-08 73 瀏覽
早排入咗大埔行山,出返大埔市中心見到呢間小食店幾特別,被姐姐叫咪所推廣吸引原來係間外賣店,仲有好多即食包賣見到肚就叫咗個咸香骨腩蔥油拌麵,麵條係寬麵,記得撈勻先好食,因為底下有鹹甜醬油同埋蔥油,撈到麵上哂色,麵質都幾爽口彈牙,因為有醬油食落鹹香帶甜,骨腩好嫩腍鬆化,呢款我覺得好食另外仲買咗蝦鹵墨魚,原來蝦鹵就係本身食開嘅鹵水汁,再加入蝦頭海鮮去鹵,令個汁更鹹鮮帶香,墨魚爽口帶一啲腍身,好入味喔,底下仲有豆腐做底,蒸返熱去食更好食另外仲有樽裝奶茶,估唔到茶底做得幾好,茶香都夠,奶嘅比例剛好,甜度都適中唔會死甜
原來係間外賣店,仲有好多即食包賣
2022-06-05
2022-06-06 91 瀏覽
早兩日放假去朋友家作客,咁當然唔會兩手fing fing咁上去啦😂咁就帶啲下午茶上去一齊歎啦😬小編就去左位於朋友屋企附近嘅大埔「巡」😊經過見到佢地嘅涼拌粉皮好似好吸引呀😋咁就當然要買返啲試吓啦😂混醬墨魚片涼拌粉皮 $42墨魚片非常之爽口彈牙!亦好煙韌😋加埋 涼浸浸嘅涼拌粉皮,味道一流🤤蝦滷豬手 $58豬手滷得非常入味😋亦都夠哂冧😊好好味😬咸香骨腩蔥油拌麵 $58咸香骨腩真係好夠咸香味,而啲骨腩可以連埋啲軟骨一齊食😋食到舔舔脷😂蔥油配上拌麵都幾夾啵🤤P.S. 店員非常之友善,值得一讚👍

混醬墨魚片涼拌粉皮 $42

蝦滷豬手 $58

豬手滷得非常入味😋亦都夠哂冧😊好好味😬

咸香骨腩蔥油拌麵 $58

P.S. 店員非常之友善,值得一讚👍