2025-05-13 621 瀏覽
餐廳:川品雲南米線地點:大角咀菜式:雲南米線餐牌:米線、特色小食、飲品,落單掃QR code。小鍋米線 $34 米線可轉米粉,公仔麵,蔬菜底,或者加錢要薯粉。米線份量一大碗,又滑又淋,好食過薯粉。湯底可選酸麻辣湯,麻辣湯,沙嗲湯等。呢個我揀左番茄湯,好香甜。可選辣度,配菜走唔走,或者加唔加配料。最少選兩餸。滑牛肉 $9滑牛肉一客多件,唔薄唔厚,算嫩麻辣鴨血 $9麻辣鴨血一客三件,唔會太辣,都好味。豬軟骨薯粉 $55加$3我加$3轉左薯粉,好煙韌滑溜。其他配料有爽脆芽菜同肉碎等,薯粉撈埋芫荽蔥同食好香,份量足有一大碗。豬軟骨有三件,都算淋。沙嗲湯底進化左係雲南version,味道酸酸辣辣。雞肉串燒 $20雞肉串燒一客三串熱辣辣上枱,肉細細粒,連雞皮燒,算嫩,配有甜酸醬,墊有一片生菜。Coke Zero $7,凍柑桔蜜 $8飲品配有紙飲管。凍柑桔蜜柑桔味好香,甜度適中。總括而言,一碗大大碗米線呢個價錢都算抵食。平日兩三點都仲有好多食客。餐廳裝修新淨,光猛乾淨。
餐廳:川品雲南米線
地點:大角咀
菜式:雲南米線
餐牌:米線、特色小食、飲品,落單掃QR code。
小鍋米線
小鍋米線 $34

可選辣度,配菜走唔走,或者加唔加配料。

最少選兩餸。
滑牛肉
滑牛肉 $9

滑牛肉一客多件,唔薄唔厚,算嫩
麻辣鴨血
麻辣鴨血 $9

麻辣鴨血一客三件,唔會太辣,都好味。
豬軟骨薯粉 $55加$3
豬軟骨薯粉
豬軟骨有三件,都算淋。
豬軟骨薯粉
沙嗲湯底進化左係雲南version,味道酸酸辣辣。
雞肉串燒
雞肉串燒 $20

Coke Zero ,凍柑桔蜜
Coke Zero $7,凍柑桔蜜 $8

飲品配有紙飲管。凍柑桔蜜柑桔味好香,甜度適中。

2025-05-13
小鍋米線
2025-06-27 0 瀏覽
川品係我由佢係富多來嘅細鋪食比到而家入埋商場再開埋分店🤣🤣我係真fans😬😬佢出名嘅點係大家都好大推嘅豬頸肉!煎到出面脆卜卜但入面仲好juicy😋😋但我哋鐘意食佢哋點係佢哋嘅雞柳同埋湯底同一般嘅米線舖頭嘅湯底好唔同:酸麻辣、沙嗲湯、麻辣胡椒湯同埋啲姐姐都好Nice 同埋佢哋嘅米線係比較粗身~個人最鍾意就一定係酸麻辣啦🤣但其實佢個麻辣胡椒湯都好正!食完係成身暖笠笠黎親都係照舊 - 豬軟骨酸麻辣 今次加咗金菇就算加咗餸, 豬軟骨好似都有三件,但係金菇數量就少啲🤣🤣其實我覺得呢度嘅豬軟骨係必食!豬軟骨啲軟骨炆到好腍好gel!!! 同埋佢啲肉唔係乾爭爭!係腍腍的雖然呢度嘅馳名之物係豬頸肉🤣🤣 自選米線🍜 - 2份滑雞柳佢嘅滑雞柳 真係好滑又大件😍😍不得之了🤭🤭🤭今次小食叫咗韭菜餅 估唔到炸多個外皮超級香脆!入面好juicy爆汁架😋另外仲見到佢有個鮮蝦雜菜卷,都好似好吸引
川品係我由佢係富多來嘅細鋪食比到而家入埋商場再開埋分店🤣🤣

我係真fans😬😬

佢出名嘅點係大家都好大推嘅豬頸肉!
煎到出面脆卜卜但入面仲好juicy😋😋

但我哋鐘意食佢哋點係佢哋嘅雞柳同埋湯底
同一般嘅米線舖頭嘅湯底好唔同:酸麻辣、沙嗲湯、麻辣胡椒湯
同埋啲姐姐都好Nice

同埋佢哋嘅米線係比較粗身~

黎親都係照舊 - 豬軟骨酸麻辣 今次加咗金菇
就算加咗餸, 豬軟骨好似都有三件,但係金菇數量就少啲🤣🤣

雖然呢度嘅馳名之物係豬頸肉🤣🤣

自選米線🍜 - 2份滑雞柳
佢嘅滑雞柳 真係好滑又大件😍😍
不得之了🤭🤭🤭

另外仲見到佢有個鮮蝦雜菜卷,都好似好吸引
2025-06-26 0 瀏覽
川品在大角咀經已十分有人氣,行過奧運順便去幫襯!受盡人們追棒的酸菜魚,鮮香味濃。愛其酸辣開胃,又有爽脆鯇魚片拌吃,簡直是完美拍檔!搭配一些香菜和蔥花,增加風味,十分適合喜愛酸辣口味的人士!本身米線配料已經豐富,包括芽菜、酸菜、韭菜及肉碎(微辣),酸菜魚雙重酸爽,碗魚片多到瀉!酸菜與山椒,入口先是鮮美,隨後微辣浮現。主角魚片嫩滑無刺,吸附湯汁精華,米線Q彈有嚼勁,與酸辣湯底絕配。豆漿應該有濃郁的豆香味,且口感滑順,帶有淡淡的天然甜味。
川品在大角咀經已十分有人氣,行過奧運順便去幫襯!
豆漿應該有濃郁的豆香味,且口感滑順,帶有淡淡的天然甜味。
2025-06-11 299 瀏覽
這間米線都有不同的款式,而且大大碗,米線非常爽口。我們兩個人叫了兩碗米線金湯酸菜魚米線金湯酸菜魚米線湯底,酸菜的酸味與魚片的鮮嫩相得益彰,讓人一口接一口。米線的口感滑順,吸附了湯汁的精華,讓整體味道更加豐富。搭配些許香菜與辣椒,增添了層次感,令人回味無窮。川品大大碗米線這碗米線可謂是豐富多樣,配料有豬紅、蘿蔔、腐皮、貢丸、滷水蛋、牛肉和雞翼,每一種配料都有自己獨特的風味,特別是滷水蛋,蛋黃流心的口感搭配濃郁的滷汁,讓人驚喜。米線本身彈性十足,吸附了湯汁,整體味道均衡,滿足感十足。兩道米線各具特色,金湯酸菜魚米線酸辣可口,而川品大大碗米線則是豐富多樣,適合喜愛嘗試不同口味的食客。無論是單獨品味還是分享,都是絕佳的選擇。
這間米線都有不同的款式,而且大大碗,米線非常爽口。

我們兩個人叫了兩碗米線

2025-06-10 235 瀏覽
今天下午 ,我們去到 大角咀道新九龍廣場舖川品雲南米線下午茶。#皮蛋芫茜魚片米線(不辣)$71我點了皮蛋芫茜魚片米線,配上清涼的凍豆漿,讓我感到十分滿足。這道米線的魚片鮮嫩、弹牙 ,皮蛋與芫茜的搭配,也恰到好處,吃起來十分清爽。#胡椒豬肚枝竹湯米線 $72朋友則選擇了胡椒豬肚枝竹湯米線,還附上新鮮的生菜和凍檸蜜。湯頭香濃,豬肚軟嫩爽口,讓他大呼過癮。最後,埋單為143元,這樣的價格在現在的市場上實屬經濟實惠。餐後, 我們都感到心滿意足,希望下次有機會再來品嚐!

#皮蛋芫茜魚片米線(不辣)$71

#胡椒豬肚枝竹湯米線 $72

餐後, 我們都感到心滿意足,希望下次有機會再來品嚐!

2025-06-06
2 分鐘 (堂食)
  • 胡椒豬肚枝竹湯米線
🍜 **大角咀酸菜魚米線霸主 | 川品雲南米線酸爽暴擊** 大角咀新九龍廣場呢間「川品雲南米線」,老闆話我靚女,獨創過橋米線酸菜魚湯底+酸菜魚雙重酸爽,碗魚片多到瀉,米線控必試! 簡直係米線界嘅Omakase✅ **酸菜魚湯過橋米線** 酸度醒胃帶微微麻香,飲完唔口渴,米線吸汁力Max~ 新鮮鱸魚起片,肉質嫩滑無骨,酸菜自家醃製脆口無渣,底層仲有米線索盡精華 呢間酸菜魚湯底唔係得死鹹,酸香層次分明,魚片量多過連鎖店。約埋同事lunch喪食,保證醒神返工! 😎👨💼 **辣度選擇** 🌶️ 小辣(廣東辣) 🌶️🌶️ 中辣(四川原版) 🌶️🌶️🌶️ 大辣(挑戰舌頭)
🍜 **大角咀酸菜魚米線霸主 | 川品雲南米線酸爽暴擊**

✅ **酸菜魚湯過橋米線**
酸度醒胃帶微微麻香,飲完唔口渴,米線吸汁力Max~

**辣度選擇**
🌶️ 小辣(廣東辣)
🌶️🌶️ 中辣(四川原版)
🌶️🌶️🌶️ 大辣(挑戰舌頭)
2025-05-31 457 瀏覽
好友約我去位於大角咀大角咀道38號新九龍廣場地下023-026號舖的川品雲南米線食特色米線,今日食客擠湧,等左10分鐘就有位啦。我地點左:🥢酥炸海鱸魚米線(清湯微辣)加芫茜、蔥、炸豆 $78 原條開邊海鱸魚炸得酥脆可口,連細條魚骨都食得;米線軟綿好食,伴菜豐富,有芽菜、芫茜、豆卜、肉碎...等,口感豐富好味。🥢皮蛋芫茜魚片米線 (走辣)加炸豆 $62魚片份量不少,新鮮好味,皮蛋芫茜好香濃,湯底清甜。🥢凍檸檬茶( 少甜、少冰)兩杯 $7x2清涼好飲。

我地點左:
🥢酥炸海鱸魚米線(清湯微辣)加芫茜、蔥、炸豆 $78

🥢皮蛋芫茜魚片米線 (走辣)加炸豆 $62
魚片份量不少,新鮮好味,皮蛋芫茜好香濃,湯底清甜。

🥢凍檸檬茶( 少甜、少冰)兩杯 $7x2
清涼好飲。
  • 酥炸海鱸魚米線
  • 皮蛋芫茜魚片米線
2025-05-26 357 瀏覽
前幾日同朋友經開新九龍廣場,朋友推介川品雲南米線好好食,估唔到佢出咗胡椒豬肚湯底嘅米線!唔係間間米線店都食到👍🏻價錢親民~入到去乾淨企理,座位闊落坐得舒適!枱面有QR code落單非常方便~美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🩵胡椒豬肚枝竹湯米線 朋友加咗芫茜、滑牛肉、滷水雞翼~成碗都係芫荽!湯底濃鬱奶白色,膠原蛋白豐富,辛辣胡椒香🤤豬肚的鮮甜,無腥味,煮得軟嫩的豬肚會吸收湯的胡椒香,咬下去彈牙又入味。滑牛肉鮮嫩有咬口,滷水雞翼炆得好腍超入味👍🏻🩵凍奶茶🩵小鍋米線(豬大腸、滷水雞翼、豬紅)🩵凍檸茶📍川品雲南米線大角咀大角咀道38號新九龍廣場地下023-026號舖

美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵胡椒豬肚枝竹湯米線
🩵凍奶茶

🩵小鍋米線(豬大腸、滷水雞翼、豬紅)

🩵凍檸茶

📍川品雲南米線
大角咀大角咀道38號新九龍廣場地下023-026號舖
川品雲南米線今次要介紹一間喺大角咀新九龍廣場地下有一間米線店叫「川品雲南米線」,入到餐廳入面見到人山人海,門口就有好多等著拎外賣嘅人,米線店入面通道唔算好闊,緊緊夠一部輪椅入到去,正正佢哋係開喺商場入面,輪椅人士入去食都方便好多!1.小鍋米線(2餸)(沙嗲湯底)(小辣)+肥牛+牛丸+凍柑吉蜜($8)$60(9.5/10)呢碗小鍋米線套餐可以比人揀頭兩餸係免費,之後每一款餸都要加錢,湯底就揀咗小辣咖哩湯底,兩餸揀咗肥牛同牛丸,肥牛都有7塊,肥牛唔韌,牛丸有4粒,每一粒牛丸都好彈牙,米線彈牙份量好多,飲品揀咗凍柑吉蜜,只係加$8,呢杯柑吉蜜有少少甜!2.胡椒豬肚支竹湯米線+墨丸($9)+蜂巢凍豆腐($9)+凍鴛鴦($7)$80(10/10)呢碗胡椒豬肚支竹湯米線份量一樣好多,胡椒豬肚個胡椒味唔算太濃,豬肚洗得好乾淨,淨係豬肚都有7舊,支竹大約5舊,墨丸有3粒,每粒墨丸都好彈牙,仲食到入面有少少墨魚粒,蜂巢凍豆腐都有3舊,每舊蜂巢豆腐都吸哂胡椒豬肚湯嘅味,米線彈牙份量好多,飲品揀咗凍凍鴛鴦,只係加$7,呢杯柑吉蜜有少少甜!3.雞肉串燒(3串)$20(10/10)呢三串雞肉串燒燒得啱啱好,每串
川品雲南米線

3.雞肉串燒(3串)$20(10/10)
呢三串雞肉串燒燒得啱啱好,每串雞肉肉質都好嫩滑,燒得唔乾,有肉汁!

2人總共價錢$160

個人口味總評分:9.83/10

@panda_yunnan_restaurant

地址:大角咀大角咀道38號新九龍廣場地下023-026號舖

#川品雲南米線 #米線店 #大角咀好去處 #大角咀 #大角咀美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
1K
2025-05-14 238 瀏覽
📍 川品雲南米線{大角咀}店主好貼心,每一張枱都有紙巾🤗真心要稱讚,因為每次食米線都一定會流鼻涕🤧食到熱辣辣!主打正宗雲南風味米線,湯底標榜每日用豬骨熬製🐷有招牌酸辣湯、秘製麻辣湯等,款湯底選擇 ~✨ 小鍋米線米線好爽,口感不錯,湯底方面,中酸辣湯偏酸而不太油膩,附有甜酸菜,不會「死鹹」🫵🏻 米線上亦放了鹹酸菜及甜酸菜,令每一啖的酸辣味都有層次!我仲叫咗好多配菜,貢丸、韭菜、蘿蔔~蘿蔔醃得入味,而且夠晒腍,份量都幾多有三大嚿,貢丸好少店舖會比三粒通常比兩粒,所以店㓅主都好闊綽,韭菜多到成碗都係,係我最鍾意🩷支裝✨芝麻黑豆漿,衛生方便,而且唔會太甜!

📍 川品雲南米線{大角咀}

店主好貼心,每一張枱都有紙巾🤗
真心要稱讚,因為每次食米線都一定會流鼻涕🤧食到熱辣辣!

✨ 小鍋米線

我仲叫咗好多配菜,貢丸、韭菜、蘿蔔~

支裝✨芝麻黑豆漿,衛生方便,而且唔會太甜!

2025-05-11 160 瀏覽
米線依家已經係香港必食既街頭美食😋呢間米線雖然唔見好多人關注😛但係已經係呢區既名物😝今次因為胃口關係😌淨係叫左個韭菜餃、鹹蛋黃流心丸既菜底小辣米線😉湯底惹味😍未去到話食完好口渴😏然後個湯底有啲花生醬🤭係沙嗲牛湯底做法😊菜底好足😋食極都食唔完咁☺️岩哂減肥人士既需要🥳韭菜餃就正正常常😎無話好特別😶個鹹蛋黃流心丸就少見啲🤤個味同預期差唔多😛想試下既都可以既整體黎講😎湯底幾好👍價錢都對得住質素☺️但如果個餸既份量多少少會更好😊

2025-05-11
2025-05-09 152 瀏覽
今日經過新九龍廣場,突然聞到好香的麻辣湯底,就進來川品試一下。餐廳可以用紙下單或掃碼點餐,選擇豐富,而且有不同選配如米線爽軟程度等,保證可以適合你的口味。.🌟金湯酸菜魚米線酸鮮濃郁,絕對是酸辣愛好者的必嘗!鮮濃魚湯,加入酸菜與山椒,入口先是鮮美,隨後微辣浮現。主角魚片嫩滑無刺,吸附湯汁精華,米線Q彈有嚼勁,與酸辣湯底絕配。配料更為豐富,尤其油豆腐吸滿湯汁!.🌟川品大大碗米線湯頭鮮香濃郁,米線滑溜彈牙,一碗下肚飽足感爆棚!湯底可自行選擇,搭配豐富配料,雞翼,牛肉,鹵蛋,豬紅,貢丸等,加上一勺店家特製麻辣醬或,風味立刻升級!.🌟蒜泥白肉肥瘦勻稱的五花肉,肉片嫩滑不膩,和蒜泥醬搭配脆口小黃瓜絲,清爽解膩,十分適合為開胃前菜,讓你胃口大開!
🌟金湯酸菜魚米線
🌟川品大大碗米線
🌟蒜泥白肉
蒜泥白肉
蒜泥白肉
2025-05-08 257 瀏覽
🌟🍴 【大角咀 •川品雲南米線 】 🍴🌟 📍 川品雲南米線 (大角咀)大角咀大角咀道38號新九龍廣場地下023-026號舖🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 🍴 金湯酸菜魚米線(微辣) 🐟哇,這碗米線真是一絕!金湯酸酸辣辣,微辣剛剛好,暖胃又開胃!🐟 魚片鮮嫩,酸菜爽脆,米線滑溜,吸滿湯汁超滿足!😋 配上 鴻福堂銀菊露(低糖)🥤,清甜解膩,完美平衡!✨🍴 酥炸海鱸魚米線 🐠外酥內嫩的炸海鱸魚,香到不行!😍 米線搭 酸麻辣湯🌶️,麻辣過癮,酸爽帶勁!清湯(微微辣) 則溫和順口,適合想輕辣的朋友。🥣 加炸豆 脆脆的口感加分,蔥 和 芫茜 提香超讚!🧅🌿 最後來杯 凍豆漿🧊,濃郁清涼,完美收尾!😎🍙🥤 餐廳評分🥤🍙 🔥 餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥 ⛄ 服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄ 🍾 食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾 🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️ 💰 消費:HKD 157✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨ #大角咀美食 #web3川品雲南米線 #大角咀
🌟🍴 【大角咀 •川品雲南米線 】 🍴🌟
📍 川品雲南米線 (大角咀)
大角咀大角咀道38號新九龍廣場地下023-026號舖

🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️
💰 消費:HKD 157

✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#大角咀美食 #web3川品雲南米線 #大角咀
**大角咀川品小窩米線:重口味愛好者的天堂** 位於大角咀的「川品雲南米線」以地道雲南風味與扎實配料聞名,是米線關注組熱議的隱世名店。這次品嚐的**胡椒麻辣小鍋米線**堪稱招牌,湯底以豬骨、雞殼、胡椒與香料熬煮逾10小時,麻香中帶辛香暖意,辣度可自選,小辣已能感受舌尖微顫的層次感。 **配料**方面,**豬大腸**處理得乾淨無腥,滷煮後軟嫩帶嚼勁,吸附麻辣湯汁後更顯油香;**招牌豬頸肉**必試,生炸工藝令外皮酥脆如炭燒,肉質彈牙多汁,即使浸湯片刻仍保留焦香邊緣;**腩肉**選用半肥瘦部位,燉至入味,油脂與瘦肉比例平衡,搭配酸菜更解膩。 小食**椒鹽雞翼**同樣驚豔,即叫即炸的外皮金黃酥脆,肉汁鎖緊,椒鹽鹹香點到即止,佐以米線或單吃皆宜。 環境方面,店舖搬遷至新九龍廣場後座位寬敞,但午市仍常滿座,建議避開尖峰時段。人均消費約$60-$80,以份量與品質而言性價比不俗。若偏好創新搭配,可試「炸醬+豬頸肉+響鈴」組合,或挑戰隱藏版金湯酸菜魚米線,展現雲南風味的多元魅力。
**大角咀川品小窩米線:重口味愛好者的天堂**

2025-05-07
2025-05-03 139 瀏覽
多年前未搬遷的時候吃過好幾次感覺不錯時間很有誠意的小店不論湯底還是小食都很有水準所以持續有幫襯但搬了新店之後質素不及從前不在話下還每一次吃感覺質素都在持續下降跟從前已經有很大的分別米線湯底變了一樣不像以前那麼香濃濃郁好像溝了水一樣配料的芫荽蔥小了肉碎小了明明配料已叫了加量但比正常的還要少最過分的應該是小食小食的雞翼從當初到大隻到現在細隻都算還是不脆不多汁好像返炸/隔夜的還經常弄錯了訂單進食期間都聽到不少其他顧客在投訴難怪現在少了那麼多人排隊相信應該沒有下次了
多年前未搬遷的時候吃過好幾次
感覺不錯