1K
2023-02-01 135 瀏覽
🍢麻辣風味·串燒風味🌶️#佐敦#串燒#川味王#麻辣之選#好過引#hkfood夜麻麻突然想食串燒,凍冰冰想食啲辣嘢🌶️岀名食麻辣花甲粉🦪既川味王花甲好多,份量並不馬虎😗而且麻辣味突出,令花甲味道更上一層樓🥰蒜蓉燒茄子🍆好入味,蒜香味濃郁,茄子唔會太油膩,燒嘅溫度剛剛好,而且叫咗中辣🥵好有風味👍麻辣燙{魷魚鬚,芝士丸,翠玉瓜,台灣腸,菇}加粉絲做底食到粉絲有麻辣味,仲可以選擇五樣餸🤭麻辣湯,可以邊飲邊食,都唔會口渴❣️燒韭菜🥬燒得乾脆香口,而且韭菜好嫩,仲可以選擇辣度🌶️鐵板炒肥牛{大份}份量十足,肥牛脂肪分布平均,又唔會炒到過火,可惜是碗上的,如果是鐵板熱辣辣上,會比較好🥹🥹但係雖然碗上,都有另一番風味😍
🍢麻辣風味·串燒風味🌶️
#佐敦#串燒#川味王#麻辣之選#好過引#hkfood

夜麻麻突然想食串燒,凍冰冰想食啲辣嘢🌶️

岀名食麻辣花甲粉🦪既川味王

蒜蓉燒茄子🍆

麻辣燙{魷魚鬚,芝士丸,翠玉瓜,台灣腸,菇}加粉絲做底
食到粉絲有麻辣味,仲可以選擇五樣餸🤭
麻辣湯,可以邊飲邊食,都唔會口渴❣️

燒韭菜🥬
燒得乾脆香口,而且韭菜好嫩,仲可以選擇辣度🌶️

鐵板炒肥牛{大份}
但係雖然碗上,都有另一番風味😍

天氣轉涼,除了火鍋燒肉烤魚外,我最愛吃串燒🍡🍢🤤這晚9點多吃完晚飯🥣,仍是嘴饞又想找個地方聊聊天,便找到一間川式麻辣串燒,🤤感覺也非常不錯~食物種類非常多,有串燒、海鮮、炒粉面粉、花甲粉等,由於不太肚餓,所以沒有點主食,選了多款不同小食:🦑燒原條鮮魷魚 $40 相當彈牙,燒烤醬味濃~🐤燒雞軟骨 $28/2串必食!燒至脆卜卜,乾身可口,配上孜然和辣粉,格外惹味香口! 🥔燒土豆片 $15/串必食! 軟軟哋,口感唔錯! 🌶️燒虎皮青椒 $15/串好辣🤣青椒中間的籽沒有去除,所以非常辣,我要手動走籽才吃得下去🤣🤣🤣🧀燒流心芝士年糕 $35/2件必食!外層煙包住流心芝士,邪惡之物(*ˉ︶ˉ*)🐠蒲燒原條秋刀魚 $38/條外皮香脆,但仍能能保有肉汁。🍬流心棉花糖夾餅 $18/份平常燒烤最喜歡吃棉花糖,燒過的棉花糖在半冷卻的時候會變得煙煙韌韌,甚至可以拉絲(*ˉ︶ˉ*)超邪惡。🍌甜蜜趣趣燒香蕉 $22可以揀選朱古力、焦糖、士多啤梨醬。我們選了焦糖,個人認為選朱古力的話,可能賣相更加吸引!燒過的香蕉微暖,口感軟糯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐廳的裝修很有風味,有點像居酒屋,又有點像中式古典風格,掛了一個個燈籠🏮非常有

🦑燒原條鮮魷魚 $40
相當彈牙,燒烤醬味濃~

🐤燒雞軟骨 $28/2串
必食!燒至脆卜卜,乾身可口,配上孜然和辣粉,格外惹味香口!

🥔燒土豆片 $15/串
必食! 軟軟哋,口感唔錯!

🌶️燒虎皮青椒 $15/串

🧀燒流心芝士年糕 $35/2件
必食!外層煙包住流心芝士,邪惡之物(*ˉ︶ˉ*)

🐠蒲燒原條秋刀魚 $38/條
外皮香脆,但仍能能保有肉汁。

🍬流心棉花糖夾餅 $18/份

🍌甜蜜趣趣燒香蕉 $22

餐廳的裝修很有風味,有點像居酒屋,又有點像中式古典風格,掛了一個個燈籠🏮非常有氣氛。

店員服務有禮,經常主動換走吉碟,讓整個用餐過程體驗更加好。下次有機會,一定要常常其他特色的主食,例如花甲粉等等。
2023-01-21 24 瀏覽
疫情之前都成日番深圳食串燒估唔到係香港都揾得番呢個味道川味王以中國風裝修 環境好有特色食物種類都好多串燒有60-70種選擇主食粉面都有20-30種飲品仲有生啤 汽水 涼茶 花茶🥤湯粉相當有驚喜 唔單止份量多 湯底濃郁又有特色性價比高👍🏼男士食都一定夠飽
疫情之前都成日番深圳食串燒
湯粉相當有驚喜 唔單止份量多
湯底濃郁又有特色
性價比高👍🏼男士食都一定夠飽
2023-01-18 65 瀏覽
⚠️無乜必要都唔好去食呢間野❗️⚠️無乜必要都唔好去食呢間野❗️⚠️無乜必要都唔好去食呢間野❗️‼️重要野要講3次‼️食完 完全明白啲人劣評唔係針對呢間舖話說同男朋友去staycation個時就去左呢間食串燒入到去 一枱客都無 我地係第一枱一個著住奇怪衫嘅侍應已經黑口黑面 語氣又唔多好 心知不妙 但諗住近近地 所以照食間野油煙味好大 不過餐廳小不免會有呢啲情況嗌左幾串串燒 一個肥腸香鍋同一個麻辣鴨舌味道叫正常 間間啲味差唔多 因為都係靠個啲調味粉食食下 樓面女侍應已經燥燥地話佢要食飯(連粗口)過多陣 廚房有人嘈起交上黎(廚房男人加廚房女人)樓面女侍應見到即刻掉本野落地 衝埋入去廚房其間廚房傳黎互相鬧交嘅聲音 過程大慨2分鐘左右比起之前留言過佢地服務差 漏單之外竟然遇到有呢場戲上演真係大開眼界最後食左$330 張單明明$294計返應該12%服務費🙂🙂或者多左出黎嘅係唔知咩收費黎
‼️重要野要講3次‼️
食完 完全明白啲人劣評唔係針對呢間舖
話說同男朋友去staycation個時就去左呢間食串燒
入到去 一枱客都無 我地係第一枱
間野油煙味好大 不過餐廳小不免會有呢啲情況
嗌左幾串串燒 一個肥腸香鍋同一個麻辣鴨舌
味道叫正常 間間啲味差唔多 因為都係靠個啲調味粉
食食下 樓面侍應已經燥燥地話佢要食飯(連粗口)
過多陣 廚房有人嘈起交上黎(廚房男人加廚房女人)
樓面侍應見到即刻掉本野落地 衝埋入去廚房
計返應該12%服務費🙂🙂
或者多左出黎嘅係唔知咩收費黎
2023-01-15
2022-11-25 45 瀏覽
經過尖沙咀,斬料返屋企當飯食🤣🤣🤣因為太耐冇食過串燒,就比呢間舖頭嘅門面吸引咗,佢係一間居酒屋嚟嘅,但係呢,又有川菜食喎😆都十分之有特色我哋嗌咗一個涼拌皮蛋,鰻魚炒飯同幾串串燒🥰涼拌皮蛋比起想像中份量多好多,仲要有唔少嘅配菜,個辣味啱啱好,仲要個皮蛋係糖心🤤另外個鰻魚炒飯都非常正,60幾蚊嘅價錢,鰻魚份量好多,亦都好重鰻魚味,日式菜都難唔到佢😃比較有驚喜最後就係啲串燒啦,最鍾意就緊係芝士年糕🤩🤩芝士味好濃郁,咬落去都仲係流心,就算返到屋企食都仲係熱辣辣,另外雞皮串同雞翼全都好抵讚,夠辣又夠趣🤪牛舌腩入口即溶,完全唔靭😌正😋川味王 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖

經過尖沙咀,斬料返屋企當飯食🤣🤣🤣

我哋嗌咗一個涼拌皮蛋,鰻魚炒飯同幾串串燒🥰

川味王 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖
近排愛上食四川野食🌶️🌶️,成日都掛住又香又惹味既串燒同香鍋,所以成日搵下啲抵食既四川野食。今晚去左尖沙咀既川味王食宵夜。餐廳唔大,但佈置得幾靚,一個個燈籠🎑圍住掛係廚房出面,好有氣氛。掛住香鍋🍲,梗係要叫返個香鍋,我地叫左雞翼麻辣香鍋,裏面材料除左入唒味既雞翼外,仲有好多蔬菜,蓮藕、四季豆、薯仔🥔同茄子🍆,炒得好惹味。呢個香鍋跟埋個飯,餸飯一流。麻辣炒鴨舌🦆鴨舌出面好少食到,鴨舌份量都唔少,跟埋洋葱、四季豆炒,一樣食到流哂口水。燒流心芝士🧀年糕呢度有我至愛既芝士年糕食,一定支持, 外層煙靭抹上蜜糖,包住流心芝士,好正呀。鹽燒白鱔魚白鱔串燒又係我朋友至愛,佢見到一定會叫。白鱔燒到外層香脆,入面juicy,調味適中,唔會搶到白鱔魚香。唔錯。唔錯。

麻辣炒鴨舌🦆

燒流心芝士🧀年糕

鹽燒白鱔魚

唔錯。唔錯。

• 鹽燒白鱔魚
  • 燒流心芝士年糕
2022-11-02 393 瀏覽
今日要當夜更🌒,所以買定啲嘢食返公司。我行咗去柯士甸路嗰邊探索一下,並幫襯咗「川味王」,其實一直想搵機會試好耐。餐廳面積唔大,木系裝修帶點中式古典風格🏮。呢度賣嘅食物種類都幾多,包括串燒、麻辣香鍋同小炒等,但店舖一切事務連煮食都係由一位女店員負責,好厲害。麻辣錫紙花甲粉($58),呢度嘅花甲粉超正,我敢講係香港食過數一數二好食😋。即使係外賣,但都有用錫紙裝住,能夠保溫。湯底係精華所在,佢難得完全唔油膩,帶微微辣。🍜粉絲作為麵底,條條分明,並無漿埋一餅,爽爽的,仲非常掛湯。餸料方面,花甲有成十幾隻,味道鮮甜又無沙,另外亦配有金菇同娃娃菜,以添口感。燒土豆片($15),🥔串燒嘅馬鈴薯片比起零食薯片,有過之而無不及。土豆片爽爽嘅同時,又軟軟哋,口感唔錯。燒雞軟骨($28/2串),🦴雞軟骨燒至脆卜卜,再蘸埋孜然粉同辣粉食,份外惹味。燒牛肉串($25),🥩牛肉肉味幾濃,肉質比想像中軟腍,兼且幾入味。燒薄切牛舌($25),👅牛舌有成八件,但肉質就比較韌,要嚼多幾下。總括嚟講,川味王嘅出品有驚喜,原本以為係一般串燒店🍢,主要靠味粉去調味,或者會好鹹,但出奇地又無喎。最後,佢嘅花甲粉真係好出色,又夠晒
燒土豆片
燒牛肉串
燒薄切牛舌
總括嚟講,川味王嘅出品有驚喜,原本以為係一般串燒店🍢,主要靠味粉去調味,或者會好鹹,但出奇地又無喎。最後,佢嘅花甲粉真係好出色,又夠晒飽,我一定會再幫襯!
10 分鐘 (外賣自取)
燒土豆片
燒牛肉串
2022-10-15 63 瀏覽
去到深夜時分,有啲肚餓,正苦惱食咩之際,發現一間串式串燒店仲開緊,望咗餐牌,好多款式,而且價錢一啲都唔貴,最後買咗幾樣嘢外賣,返屋企慢慢食。錫紙花甲粉估唔到呢個花甲粉咁大份,個底真係有錫紙,粉絲超級入味,而且仲有勁多花甲,入面仲有唔同嘅蔬菜同埋金菇,好豐富,性價比超高!燒雞軟骨串燒方面點左小辣,雞軟骨燒得啱啱好,好脆,而且仲有兩串,高質!燒金菇肥牛卷呢個超出色,佢嘅味道同我返咗大陸識嘅串燒味道好相似,好難喺香港搵到呢種味道!燒芝心丸再點埋我最愛嘅芝心丸,個皮竟然係脆脆地,有驚喜!呢間成為咗我宵夜首位之選😍😍😍😍😍

錫紙花甲粉

燒金菇肥牛卷

燒芝心丸

再點埋我最愛嘅芝心丸,個皮竟然係脆脆地,有驚喜!

呢間成為咗我宵夜首位之選😍😍😍😍😍
2022-05-28 282 瀏覽
食物質素普通,但服務有待改善。七點鐘入座,無其他客,穿着古怪服飾嘅侍應全場黑口黑面,要攞隻碗仔都不耐煩,開門做生意唔知為乜,8點離開都無其他客。。。希望間舖頭好好反省下當初開舖目的。。。
2022-05-21 213 瀏覽
川味王 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖川式串燒、粉面堂食及外賣店。餐廳裝修非常有特色,濃厚的四川風格,連店員的服裝也是古代服裝,古色古香的風味。餐廳內有各種不同的川式燒烤及各種川式粉麵。在尖沙咀地區來講,錢不算太貴。今次點了幾款串燒外賣、冰鎮菠蘿及花甲粉。花甲粉湯底非常濃味,今次選擇了粉絲做面底,非常吸引。多款串燒都不過不失,唯獨是雞翼四隻是未熟的。冰鎮菠蘿是新鮮菠蘿切件雪凍,非常清甜。
川味王 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖

川式串燒、粉面堂食及外賣店。

餐廳內有各種不同的川式燒烤及各種川式粉麵。
在尖沙咀地區來講,錢不算太貴。

今次選擇了粉絲做面底,非常吸引。

多款串燒都不過不失,唯獨是雞翼四隻是未熟的。

冰鎮菠蘿是新鮮菠蘿切件雪凍,非常清甜。
2022-05-21 116 瀏覽
川味王(尖沙咀)尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖先講吓店舖裝修,有一種日本居酒屋嘅感覺,而入邊播嘅音樂、侍應嘅衣着都好有風味。燒日本一口和牛粒$36和牛好有味,燒得好均勻,一路食一路有汁爆出嚟🥰一試難忘。燒雞腎串$28沙嗲雞肉串 $26辣粉好香,價錢合理,一路食一路配酒!認真好食燒韭菜$15超級大串,同埋燒得好出色,啲韭菜唔會收晒水❤️❤️燒翠玉瓜$15翠玉瓜都一樣,有好多汁,雖然佢會有調味粉,但係翠玉瓜既汁唔會少❤️惹味芝士燒原條茄子🍆$48超級之多芝士,拉斯嘅感覺超級正,淡淡茄子都有芝士!酸辣土豆絲$55酸辣土豆絲,唔係一般嘅土豆絲,炒得好有鑊氣,配酒係一流!食到停唔到!仲要好大兜,配飯好好食。全素麻辣香鍋$70食得太多肉要食返啲菜,呢個麻辣香鍋真係好抵食,佢入邊有:翠玉瓜、蓮藕、娃娃菜、西蘭花、土豆片、四季豆。真係好大兜,食到停唔到口,已經同朋友講咗下次一定要返嚟再食過!
川味王(尖沙咀)

燒日本一口和牛粒$36
和牛好有味,燒得好均勻,一路食一路有汁爆出嚟🥰一試難忘。

燒雞腎串$28
沙嗲雞肉串 $26
辣粉好香,價錢合理,一路食一路配酒!認真好食

燒韭菜$15
超級大串,同埋燒得好出色,啲韭菜唔會收晒水❤️❤️

燒翠玉瓜$15

惹味芝士燒原條茄子🍆$48
超級之多芝士,拉斯嘅感覺超級正,淡淡茄子都有芝士!

酸辣土豆絲$55

全素麻辣香鍋$70
2022-05-20
2022-05-07 127 瀏覽
開返晚市堂食終於可以食串燒做宵夜。一間餐廳位於尖沙咀,主打川式串燒。外賣等咗15分鐘就拎得。🥢雞軟骨 $68/6火候適中,燒得乾身香脆可口。🥢蒜蓉燒8吋大虎蝦 $55鮮甜彈牙,蒜蓉香味好重。🥢汁燒原條魷魚 $40魷魚彈牙多汁,烤醬甜味濃厚。🥢錫紙金針菇 $38可以揀麻辣/蒜蓉口味。我哋揀咗麻辣,辣度唔算好高,不過香氣十足。🥢牛肉串 $25牛肉味道濃郁冇羶味。📍川味王 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖

🥢雞軟骨 $68/6
火候適中,燒得乾身香脆可口。

🥢蒜蓉燒8吋大虎蝦 $55
鮮甜彈牙,蒜蓉香味好重。

🥢汁燒原條魷魚 $40
魷魚彈牙多汁,烤醬甜味濃厚。

🥢錫紙金針菇 $38

🥢牛肉串 $25
牛肉味道濃郁冇羶味。

📍川味王 (尖沙咀)
外賣自取
2022-05-05 75 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡尖沙咀 - 川味王‎♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 今日去咗尖沙咀食韓國菜 見到呢間古色古香嘅川味王環境唔算好大 但勝在好有中國風特色即叫即燒 值得欣賞🔹麻辣汁燒花螺 $65醬汁有啲蒜蓉肉粒 夠辣夠惹味燒花螺好容易拎出 肉質鮮美🔹燒日本一口和牛粒 $36和牛粒有啲油脂 咬入口好juicy 🔹錫紙花甲粉 $58花甲超多 大約20隻 亦都大大粒 下面原來係粉絲嚟 連埋啲辣湯一齊食 🔹雞翼麻辣香鍋 $85雞翼切半 更入味成個香鍋仲有茄子、翠肉瓜、蓮藕等等兼具鹹味、辣味૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評餐廳即叫即燒 但係都快手亦大份 價錢唔算貴 亦古色古香 幾特別 有川菜嘅感覺◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 川味王 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖

今日去咗尖沙咀食韓國菜

花甲超多 大約20隻 亦都大大粒
下面原來係粉絲嚟 連埋啲辣湯一齊食

🔹雞翼麻辣香鍋 $85
雞翼切半 更入味
成個香鍋仲有茄子、翠肉瓜、蓮藕等等
兼具鹹味、辣味

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
餐廳即叫即燒 但係都快手亦大份
價錢唔算貴 亦古色古香 幾特別 有川菜嘅感覺

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 川味王 (尖沙咀)
2022-05-02 65 瀏覽
As the weather suddenly turned cold and raining, we decided to pack dinner back home tonight. Spicy King was located at Austin Avenue, several minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.Their menu was comprehensive, serving seafood, fish, meat, vegetable, rice, noodles, meatballs, hotpot, drinks and desserts etc.  Grilled chicken wings were smooth and juicy, grilled octopus was very chewy and flavourful, grilled pork neck was very chewy and grilled sausages was smooth and chewy too. Enoki mushroom wrap

Enoki mushroom wrapped with sliced beef was grilled till juicy and chewy, with sliced beef thin in texture. Thick cut ox tongue was grilled till tender and juicy, while grilled beancurd was flavourful and crispy.

Fried sour and spicy shredded potatoes - Potatoes was cut till thin in slices, fried till chewy and flavourful, slightly spicy.
外賣自取
2021-12-23 224 瀏覽
此次用餐总结:上菜时间长(半个小时),烧烤没什么味道,付款大家一定小心看下帐单,有可能多收没上的菜,最後付款老板娘还让我快点给钱别浪费她时间,提醒你客户也要为店家着想。从来不发食记的人都忍不住过来告诉大家,千万别吃这家