餐廳: 川味坊 (中海日升中心)
資訊:

2024-03-15 203 瀏覽
本來係長期客戶 四個月幫襯超過30次 前兩日同同事食lunch 想叫口水雞米線 走雞胸員工一句「老細唔俾走雞胸」 我話「唔緊要盡量啦 不過之前叫開 同前幾日喺你哋另外一間分店都得嘅」 然後員工一句「咁你去隔離鋪食」 😡😡😡😡😡😡😡😡😡 我哋全枱O咗 。。。。。留低咗電話 希望老細回覆返 但依然冇理 證明,其實老闆都接受到佢啲員工可以咁樣態度對佢啲客人😡😡😡 未試過食飯食到咁谷氣 永遠都不會幫襯 超級過份😡😡😡😡😡🥰
本來係長期客戶 四個月幫襯超過30次
前兩日同同事食lunch 想叫口水雞米線 走雞胸

2024-01-28 286 瀏覽
一轉眼走進咗呢間可以話係川味天堂嘅餐廳,一入門已經俾佢哋嘅招牌–秘製豬扒米線吸引咗。今次我無揀辣嘅湯底,反而點咗豬骨上湯,嘩,個湯底鮮香得滯,飲一啖都覺得舒服過人💆‍♂️。然後講吓個豬扒,真係厚身得黎唔會肉質老,好入味,啖啖肉感都係咁juicy,真係正!除咗豬扒,添嘅四寶–酸菜、韮菜、芽菜同葱花,都夠哂味,酸菜尤其提味,咁啱搭嗰湯,嚟個滋滋聲咁帶勁😋。最後講下米線,獨立包裝嘅話,真係唔怕佢變成冧包,喺彈牙嘅質感上面,絕對keep得好好㗎。呢碗大大碗嘅豬扒米線,食到最後一啖都想唞晒,滿足感爆棚👌。總括嚟講,今次嘅體驗係充滿驚喜嘅,尤其係嗰份澎湃嘅食物份量同口感,下次記得再嚟重溫,話俾你知,這川味,真係得我心!
2023-11-04 477 瀏覽
套餐45-47元,仲送熱飲一杯,性價比極高,酸辣豬扒撈米線 $45.00, 厚切豬扒,炸得好香, 豬扒肥瘦均勻,不肥膩,米線彈牙,加埋香脆的花生,酸菜,芫茜,香蔥,同特製的麻辣醬汁,麻辣醬汁液好有層次,真係食過返尋味,值得推介
套餐45-47元,仲送熱飲一杯,性價比極高,

2023-11-04
酸辣豬扒撈米線
川味撈米線唔油少麻,豬扒厚肉米線彈口!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 酸辣豬扒撈米線 HK$45 ・味道:酸辣同麻都有而且唔會好搶食到好渴喉/重口味👍,鍾意佢麻味幾足又唔會食到條脷冇知覺XD。豬扒好食醃得入口唔會好鹹,份量足。btw花生好脆~・口感:米線好滑身,夠彈口。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論: 成日經過都miss咗嘅小店,價錢唔貴份量大味道好食,有下次喎~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
川味撈米線唔油少麻,豬扒厚肉米線彈口!

🍜 酸辣豬扒撈米線 HK$45
・口感:米線好滑身,夠彈口。

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-09-05
外賣自取
酸辣豬扒撈米線
以前返工返觀塘海濱嗰頭已經食過幾次, 佢個豬扒撈米線係無得頂。事隔幾年重臨舊地 (慶幸間舖仲喺度) 再嘗豬扒撈米線,今次挑機嗌左大辣。感恩過左幾年味道不變,酸菜甜酸味好正,而辣係辣得好過癮。豬扒有只有少少肥位,我覺得一塊好食既豬扒就係要咁樣。囗水雞嗌左例牌share。我鍾意食嫩損下肉就覺得ok,但如果鍾意食啖啖肉,呢個就唔係你杯茶。辣度略嫌太溫和。蠔仔豬軟骨米線,蠔仔如圖大大粒。食米線未必一定食老譚既,呢個都係你既選擇。下午茶&晚餐包冷熱飲品。

豬扒撈米線

川味口水雞

蠔仔豬軟骨米線

下午茶&晚餐包冷熱飲品。
豬扒撈米線
蠔仔豬軟骨米線
2023-08-25 264 瀏覽
Lunch time 又到, 今次再用keeta apps 用免運費coupon落單,都慳左23蚊架.今日我就想食口水雞湯米線,揾到呢間叫川味坊既餐廳.雞既份量好多, 有成6至7塊, 隨盒有少量花生同青瓜絲,花生炸得好香口,而且雞相當有雞味,我點左雞同湯既辣度係少辣, 雖然係咁 , 都食到微微既麻辣,唔會死鹹,恰到好處.雖然我已經揀左1/2米線, 我懷疑佢都係比左全份,超級大碗, 我係食唔晒的.但我就覺得個湯比較油左少少, 如果可以少d油就更加好啦,呢個餐係唔喝跟野飲,62 蚊,我覺得呢個價錢lunch黎講有杯野飲會開心少少囉
外賣送餐
2023-08-23 168 瀏覽
午餐時段見到有好多人堂食,就叫了外賣試試。今次叫了雞扒,豬軟骨雲南酸辣薯粉(小辣)同招牌手撕雞撈米線(小辣)一打開外賣盒見到兩款都用料十足雞扒,豬軟骨雲南酸辣薯粉(小辣)食落湯底酸度同辣度剛剛好 雞扒同豬軟骨夠唒味又唔柴招牌手撕雞撈米線(小辣)加了䓤同花生提升了撈麵食落的口感醬油好香但唔係好油
午餐時段見到有好多人堂食,就叫了外賣試試。

一打開外賣盒見到兩款都用料十足
雞扒,豬軟骨雲南酸辣薯粉(小辣)食落湯底酸度同辣度剛剛好
雞扒同豬軟骨夠唒味又唔柴

招牌手撕雞撈米線(小辣)加了䓤同花生提升了撈麵食落的口感
醬油好香但唔係好油
外賣自取
2023-02-20 699 瀏覽
同幾年前食差咁遠,湯底還可以但d米線好唔彈牙諗住比多次機會比東廣場果間坐得又迫,路己經窄仲要人出去比錢買左先最後d米線質感都係好唔掂食左一半唔想食睇黎轉左手差左咁多,以後都唔會幫襯
同幾年前食差咁遠,湯底還可以
但d米線好唔彈牙
諗住比多次機會比東廣場果間
坐得又迫,路己經窄仲要人出去比錢買左先
最後d米線質感都係好唔掂
食左一半唔想食

睇黎轉左手
差左咁多,以後都唔會幫襯
日升中心地下有好多野食呢一間好早已經係度,但因為佢門口好多辣野,所以次次經過都唔敢試好彩試左第一次,真係幾好食用心整既豬扒米線!算係半自助形式去完counter 俾錢,會俾個牌你自己搵位過一陣就會有人拎食物放低係枱面,再收走個牌餐具係即用即棄,雖然係幾方便又衛生但竹筷子太細,要夾起米線都幾用力,食到中間隻手會有D攰好多酸菜最正係有好多酸菜鋪面,酸菜夠酸,我最喜歡仲有脆花生,真係要讚下,因為花生真係好脆,唔係D 放左好奈軟晒/有陣唔新觧既味汁去到個汁,汁既量係岩岩好,唔會有水浸既感覺所以基本所有米線都有汁包到汁咸味唔重,呢樣好,因為已經有酸菜花生呢D 配料夠味了辣度叫左少少辣,所以辣係點到即止,但沒有麻既位豬扒去到豬扒,厚度適中再薄少少沒有炸粉在外層雖然算不上好JUICY,但也不乾身扒邊有D 肥肉就會相當比較JUICY 味道我覺得岩岩好不過我覺得靈魂位係D 配料同個汁整體撈晒所有野一齊食,覺得好正,好惹味 所以我都食左幾次價錢都抵食,$45包熱飲,食到飽飽佢都有其他款既撈,下次真係要試下坐位就正常,椅子有腰背靠都算係咁雖然係有D窄,但呢個價錢食個quick lunch都幾OK~會Keep
日升中心地下有好多野食
好彩試左第一次,真係幾好食
用心整既豬扒米線!

算係半自助形式
去完counter 俾錢,會俾個牌你
自己搵位
過一陣就會有人拎食物放低係枱面,再收走個牌

餐具係即用即棄,雖然係幾方便又衛生
但竹筷子太細,要夾起米線都幾用力,食到中間隻手會有D攰

好多酸菜

最正係有好多酸菜鋪面,酸菜夠酸,我最喜歡

去到個汁,汁既量係岩岩好,唔會有水浸既感覺
所以基本所有米線都有汁包到
汁咸味唔重,呢樣好,因為已經有酸菜花生呢D 配料夠味了
辣度叫左少少辣,所以辣係點到即止,但沒有麻既位

豬扒
去到豬扒,厚度適中再薄少少
沒有炸粉在外層
雖然算不上好JUICY,但也不乾身
扒邊有D 肥肉就會相當比較JUICY
味道我覺得岩岩好
不過我覺得靈魂位係D 配料同個汁

整體撈晒所有野一齊食,覺得好正,好惹味

所以我都食左幾次

價錢都抵食,$45包熱飲,食到飽飽
佢都有其他款既撈,下次真係要試下

坐位就正常,椅子有腰背靠都算係咁

會Keep 住回頭~
2022-11-29
2022-10-12 860 瀏覽
今日同朋友經過駿業街一心唸住食潭仔米線,點知撿笠,行入去竟然發現一間都係食雲南米線店,鋪頭細座位大概20個左右,就同朋友試下,我地點佐個雲南酸辣bb辣豬扒雞扒餐,因為本人唔係好食得辣就叫個BB辣,辣度剛剛好,朋友就叫佐個牛腩糖心蛋重慶中辣米線,樓面送上來分量足,豬扒雞扒脆,值得一提糖心蛋正,第一次食比我留下印象好深,有酸菜芫茜花生全部好夾,我同朋友都好滿意,50蚊樓下都可以食到分量足料米線,見到餐牌還有一個豬排酸辣撈米線,應該會好開胃下次要試下先得。。
,朋友就叫佐個牛腩糖心蛋重慶中辣米線,
樓面送上來分量足,豬扒雞扒脆,值得一提糖心蛋正
下次要試下先得
。。
2022-09-14 912 瀏覽
以前觀塘返工成日食呢間米線店,轉左返工地點之後一直都心心念念佢地既米線。難得甘岩黎到附近,梗係要帶朋友一齊去食啦!今次叫左一個有湯既一個係撈既,分別係麻辣大辣豬扒蘿蔔米線同埋炸魚餅撈米線,兩種食法兩種感覺。而且價錢又唔算貴,40幾蚊已經包埋野飲,揀可樂仲要唔使加錢。麻辣大辣豬扒蘿蔔米線碗米線份量足,米線偏腍身,湯底鮮甜,雖然叫左麻辣大辣但唔係超級辣個種,帶香帶麻。無記錯豬扒好似都係佢地招牌,醃得好入味,唔會好諧好靭。仲叫左蘿蔔,夠入味又甜。炸魚餅撈米線出面好少見有撈米線,夏天熱辣辣食撈米線最開胃。本身撈米會有幾款配菜,包括:酸菜、花生、蔥、芫荽等等,撈埋佢個汁超夾!岩岩上菜個下,塊魚餅仲新鮮滾熱辣岩岩炸出黎,勁香又脆口,建議盡快食!凍左會有少少腥味值得一提既係米線入面個啲花生,一入口就知好好食啊!好脆好脆好脆!完全唔係個啲放左勁耐又有油益味。

麻辣大辣豬扒蘿蔔米線

炸魚餅撈米線
凍左會有少少腥味

2022-07-17 1055 瀏覽
最近發現公司附近有間川味坊,價錢真心唔算貴,一個麻酸辣豬扒撈米線加一杯凍飲,價錢都係$48,碗野都幾大碗下,不得不讚果塊豬扒炸得幾乾身同埋好入味,米線配埋酸菜汁仲有芫荽碎同脆脆花生撈勻黎食,味道好鬼夾,呢個咁熱嘅天氣,食番啲酸辣野真係零舍開胃,不過如果辣味再加重些小就更加惹味啦😋
2022-07-05 608 瀏覽
補翻食评。我是它家的老顾客很不愉快被大打折扣,我一直帮親開舊鋪,星期曰发现區开新店就去试下,我叫左個重庆酸辣F餐中辣,楼面伶过来一看同舊铺吾同,就试下米线太碎,一夹就斷,湯底鹹,辣度吾够,几十蚊米线都吾系平,感觉麻麻地,個人建议大家喜欢食宁愿行多两步翻舊铺食。
2022-06-18 609 瀏覽
見新店試業,就試下佢手勢,以$50價位來說,食物水準偏低。 分量少,用料一般屬工廈食堂最平的材料,堂食米線太過林。座位少,但坐得不算迫。餐具全部用即棄,外賣的口感,都唔緊要。 服務很失望,體驗不太愉快。我叫了一個$50的牛腩溏心蛋米線,來錯了個$47豬扒雞排米線,但因為我投入與朋友聊天,樓面一擺低就開始食咗幾啖,心諗點解有骨嘅呢,先至醒起原來佢嚟錯嘢。想換咗佢,店員問我介唔介意要咗佢,我話唔想要哩呢款,想要返我order. 佢就話但係你已經食咗。(問我介唔介有咩意義??)咁我話食咗兩啖一係我補返錢啦,總之換返佢。佢又唔出聲... 將個波推比廚房。 廚房話得,於是我返埋位。佢都有再送返啱上嚟,用之前嗰碗食過嘅,加返啱個餸。 雖然唔係太好睇,但都叫補返啱,咁就算啦... 未去到好差,但真係唔太愉快。 嚟錯嘢搞到好似我食嘢食錯係罪人咁。要喺出面食米線,除咗三哥同少數ok嘅小店之外,真係好多都伏... 有陰影...豬扒屬兩餸飯級數,牛腩唔合格,溏心蛋正常,湯底正常,凍飲正常,地方清潔,店員有啲ok, 有啲唔識撈。 不過米線咁林,估計外賣應該更林。
2022-06-12 488 瀏覽
🍲酸辣豬排撈米線 豬排🍖炸到金黃無筋 肥瘦剛好未撈匀前見米線白雪雪 擔心好淡口米線室温 質地控制得好好無過腍過硬醬汁唔算好辣 花椒油好香 配料有🥜花生, 菜脯, 葱跟餐重配餐飲 $45好抵!!
🍲酸辣豬排撈米線

豬排🍖炸到金黃
無筋 肥瘦剛好
未撈匀前見米線白雪雪 擔心好淡口
米線室温 質地控制得好好
無過腍過硬
醬汁唔算好辣 花椒油好香
配料有🥜花生, 菜脯, 葱
跟餐重配餐飲 $45好抵!!
酸辣豬排撈米線
酸辣豬排撈米線