2023-10-28 268 瀏覽
西營盤正街近電車路有間樓上私房菜餐廳,朋友推介我去吃川菜。今日放假就和太太上去吃烤魚。大廈外觀有點舊,樓下生果檔有點雜亂,可是上到餐廳,卻感到雅緻明亮,整潔寬闊。老闆娘是四川人,出來招呼我們,和她交談幾句,爽快能幹,難怪把餐廳打理得井井有條。*我和太太想食烤魚,老板娘主動指出餐牌上的烤魚($498)足夠3-4人食用,我們只有兩人的話,她可以把份量和價錢減少。非常好,正合我意,又不會浪費。*好大一盤,鱸魚新鮮厚肉,炸得外脆內嫩。先吃表層炸得香脆的魚皮和白滑的魚肉,然後反轉魚身,再吃這面吸收了湯汁的皮肉,最後吃美味的配菜:蓮藕片、白蘿蔔片、蒿筍片、大豆芽、洋蔥和闊薯粉。我們點了小辣,辣度剛好,吃得過癮又飽足。此時老闆娘送來兩碗冰涼冰粉,桂花甜甜蜜蜜。最後埋單連加一$403,價錢公道。我可以大膽講句:這間在香港由四川大廚炮製的烤魚,比在四川吃到的更美味。
西營盤正街近電車路有間樓上私房菜餐廳,
朋友推介我去吃川菜。
今日放假就和太太上去吃烤魚。
大廈外觀有點舊,樓下生果檔有點雜亂,
可是上到餐廳,卻感到雅緻明亮,整潔寬闊。
非常好,正合我意,又不會浪費。
好大一盤,鱸魚新鮮厚肉,炸得外脆內嫩。
先吃表層炸得香脆的魚皮和白滑的魚肉,
然後反轉魚身,再吃這面吸收了湯汁的皮肉,
我們點了小辣,辣度剛好,吃得過癮又飽足。
此時老闆娘送來兩碗冰涼冰粉,桂花甜甜蜜蜜。
最後埋單連加一$403,價錢公道。
我可以大膽講句:
這間在香港由四川大廚炮製的烤魚,
比在四川吃到的更美味。
烤魚加濶薯粉
2023-10-28
烤魚加濶薯粉
2023-10-28 148 瀏覽
秋風起,除了食臘味及大閘蟹外,亦是吃辣的時候數月前曾跟好友到訪一樓上私房菜,趁週末休假試試它的午餐餐廳坐位不多,設有私人房間,適合與朋友聚會裝修走中式風格,平實無華,感覺像家庭式經營小餐館主打親民價格的貼地正宗四川菜,嗜辣者必到玄米茶免費供應,茶香濃厚,帶濃烈的烘米香氣麻辣牛腩煲配有蘿蔔、枝竹及芫荽,可再加入清雞湯作火鍋湯底以優惠價加購的闊薯粉夠厚,煙韌有彈性,打邊爐一流結帳前贈送每人一客桂花冰粉糖水,讓大家解解辣
秋風起,除了食臘味及大閘蟹外,亦是吃辣的時候
數月前曾跟好友到訪一樓上私房菜,趁週末休假試試它的午餐
餐廳坐位不多,設有私人房間,適合與朋友聚會
裝修走中式風格,平實無華,感覺像家庭式經營小餐館
主打親民價格的貼地正宗四川菜,嗜辣者必到
玄米茶免費供應,茶香濃厚,帶濃烈的烘米香氣
麻辣牛腩煲
麻辣牛腩煲配有蘿蔔、枝竹及芫荽,可再加入清雞湯作火鍋湯底
闊薯粉
以優惠價加購的闊薯粉夠厚,煙韌有彈性,打邊爐一流
結帳前贈送每人一客桂花冰粉糖水,讓大家解解辣
2023-10-28
麻辣牛腩煲
闊薯粉
前排好想食嘅辣嘢想食四川菜,經過港島區俾我搵到呢間係西環嘅——🌟川之源🌟好似私房菜嘅餐廳,唔係地鋪係大廈樓上,餐牌選擇都幾豐富,菜式濃味道,夠曬吸引🤩人多嘅話餐廳仲有得包房坐._.🐥|砵砵雞|🐥有啲似口水雞嘅感覺,凍盤食,浸滿辣椒油,但食落口味道又唔算好辣,雞件肉質嫩滑,唔會鞋口,味道出色!·🐖|椒鹽里脊|🐖椒鹽味重,而且炸好香脆,肉質香濃,又唔辣,好惹味嘅一碟小炒·🤍|川北涼粉|🤍凍盤,涼粉厚身,好爽口,辣味比較勁,辣得好過癮·🌼|桂花冰粉|🌼好適合作為飯後甜品,桂花蜜甜甜地好解辣,冰粉清涼又唔會膩._.
._.
🐥|砵砵雞|🐥
🐖|椒鹽里脊|🐖
椒鹽味重,而且炸好香脆,肉質香濃,又唔辣,好惹味嘅一碟小炒
🤍|川北涼粉|🤍
凍盤,涼粉厚身,好爽口,辣味比較勁,辣得好過癮
🌼|桂花冰粉|🌼
好適合作為飯後甜品,桂花蜜甜甜地好解辣,冰粉清涼又唔會膩
._.
2023-10-27 77 瀏覽
朋友聽同事介紹完 收工帶左我去食🌶️🌶️呢個朋友 專搵樓上鋪🪜餐廳今次呢間 裝修好古色古鄉🏮🪭全部野食都係辣架😍😍樣樣都可以揀 大/中/小辣 適合所有人嘅口味😉🍲酸菜魚餐廳嘅環境 緊係要點啲地度風味爭扎左一輪 最緊揀左酸菜魚酸菜魚都有兩款一款係 ⭐️酸菜桂花魚 $298我地點嘅係 ⭐️普通酸菜魚$218分別就在於 用桂花魚🐠定普通魚柳🐟懶惰既我 就當然一定係揀 無骨既魚柳😊🤣🤣啖啖都係肉 食得好滿足😌個底仲要有驚喜🎊 有少量粉絲陪襯粉絲索哂D酸酸辣辣 好正😋😋為左迎合朋友仔 食🌶️既程度揀左小辣 朋友覺得prefect 辣妹表示 可以再加辣🤭🥟家鄉手工餃子賣相已經話我知 我一定無揀錯🤭呢碗火辣辣 ❤️紅色❤️嘅湯底 一定津津有味😋不過又唔洗嚇親嘅 朋友都接受到嘅辣厚薄適中嘅餃子皮 包住韭菜🌿豬肉🐖餡料 簡簡單單 就係家鄉嘅味道😋🍨桂花冰粉每人有一碗---free桂花味好足 只係爭咁啲花生碎 同提子乾好滿足😌兩個都食到勁飽 餐廳又唔會趕客走食完可以繼續吹水💦💦💦
朋友聽同事介紹完 收工帶左我去食🌶️🌶️

好滿足😌
兩個都食到勁飽 餐廳又唔會趕客走
食完可以繼續吹水💦💦💦
2023-10-21 56 瀏覽
去完西環碼頭就去左朋友介紹嘅川菜餐廳試下,餐廳裝設計光亮,而且鋪咗紅色枱布,好有懷舊川菜廳嘅感覺,座位之間亦好闊落,坐得舒服。🌟酸菜桂花魚 $278 (+$20 改闊薯粉)桂花酸菜魚魚肉鮮嫩又滑,而且好厚肉!酸菜魚湯底酸辣度適中,辣得嚟又酸酸地,好正,忍唔住飲咗碗酸菜魚湯😋!加配咗薯粉,薯粉好煙韌,好好食。🌟重慶口水雞 $88 (+17白飯)口水雞份量適中,適合二人食。雞肉好嫩滑,而且好新鮮。餐廳秘製嘅口水雞醬料,令口水雞嘅辣度偏辣,食到好惹味,食完一舊又一舊,好啱送飯食!🌟加多寶 $23其實餐廳本身已經會送上一款茶,可以解膩消濟,但飲一罐冰凍嘅加多寶好啱解辣🤣飲完好爽!最後餐廳仲送上冰粉糖水,好味啊,最重要唔會太甜😋整體嚟講,呢間川菜餐廳的確唔錯,而且服務員都好有禮,真係一叫就到👍🏻!

🌟酸菜桂花魚 $278 (+$20 改闊薯粉)

🌟重慶口水雞 $88 (+17白飯)

🌟加多寶 $23

最後餐廳仲送上冰粉糖水,好味啊,最重要唔會太甜😋

2023-10-20 33 瀏覽
午餐在西營盤這邊搵到一家川菜餐廳,餐廳佈置幾有特色,有點去了四川的感覺😉糖醋里脊肉 $78里脊肉與平常食開的咕嚕肉有些不同,以川菜為題的里脊肉切成一條條,加上一點醋之後會做到比較更酸的效果😋手工餃子 $32餃子以韭菜為主,建議要先點一下醋再食,吃下去有一股很香的韭菜味🤞🏻雀巢檸檬茶套餐包含了一罐飲品,另外仲可以加錢換酸梅湯同埋豆漿🤩好味指數:8/10性價比指數:8/10餐廳名稱:川之源餐廳地址:西環正街1-7號寶豐大廈1樓B號舖電話:55365846

糖醋里脊肉 $78

手工餃子 $32

雀巢檸檬茶
套餐包含了一罐飲品,另外仲可以加錢換酸梅湯同埋豆漿🤩

好味指數:8/10

性價比指數:8/10

餐廳名稱:川之源

餐廳地址:西環正街1-7號寶豐大廈1樓B號舖

電話:55365846
2023-10-20
2023-09-19 44 瀏覽
人生第一次食川菜,好彩叫晒少辣😆呢間有d似私房菜style,裝飾幾舒服&有格調~最正嘅原來係可以wtsapp落定單,嚟到就可以即刻有野食!我地四個人叫左兩份二人餐,每set有齊涼菜、招牌、熱菜,夠晒豐盛😻涼菜:✨蒜泥白肉 - 肉切得夠薄切,好易入口,個汁辣得過癮,同事話食到有熱浪味😂撈飯食一流!✨酸辣青瓜 - 青瓜好青翠爽口,我第一次食辣嘅青瓜,感覺都幾特別😸招牌:✨酸菜魚片 - 魚片冇骨,而且夠晒滑身,裡面仲有索左湯精華嘅粉絲,惹味十足😋同埋佢冇落一粒粒花椒,唔洗慢慢揀出嚟😆✨水煮肉片 - 開頭見到個色水有d驚會好辣,但連我食唔到辣嘅都頂到,仲覺得幾好味😝我地一致好鍾意裡面嘅寬粉,比平時見到嘅厚身同煙韌,問店員原來係用碗豆整成,又學到野😚熱菜:✨酸辣土豆絲 - 土豆絲好有口感,酸酸地幾開胃👍✨糖醋里脊 - 份量都幾足,唔食得辣嘅我狂夾嚟送飯食😂而且幾腍身好易咬🧡隨餐附送汽水/桂花冰粉,解辣唔錯😁冰粉好清甜,消暑解膩唔錯😎p.s.本身佢開嘅玄米茶都超甘香,好有誠意!🍵

涼菜:

招牌:

熱菜:
✨酸辣土豆絲 - 土豆絲好有口感,酸酸地幾開胃👍

p.s.本身佢開嘅玄米茶都超甘香,好有誠意!🍵
2023-09-19 40 瀏覽
餐廳主打四川菜,午市有提供套裝,或者散叫都得,店員仲話可以whatsapp落定單,嚟到就有得食,啱晒lunch比較趕嘅人~我哋4個人揀咗兩個午市套餐,套餐包涼菜、招牌、熱菜,各三選一,再配白飯,同埋汽水或桂花冰粉「午市二人套餐A」▪️蒜泥白肉白肉唔會太肥,面頭有唔少蒜粒,蒜香味十足▪️酸菜魚片份量好多,魚片食落嫩滑,而且無骨,好方便。另外個湯底好濃郁,酸辣度平衡,入面仲有好多粉絲,索晒啲湯▪️酸辣土豆絲炒得好爽口,唔會好辣,酸酸哋,好開胃「午市二人套餐B」▪️酸辣青瓜青瓜好脆,偏辣少少,不過同樣開胃▪️水煮肉片份量又係好多,雖然望落好似好辣,但食落又唔會死辣,而且唔覺好油膩。最特別係呢度嘅寬粉比較厚身,口感更煙韌,好有咬口▪️糖醋里脊揀咗一款唔辣嘅,個汁酸酸甜甜,里脊肉炸得香口,啖啖肉,有啲似咕嚕肉咁▪️桂花冰粉桂花好清香,冰粉冰冰涼涼,可以解辣川之源📍西環西營盤正街1-7號寶豐大廈1樓B號舖📍西環西營盤正街62號地舖

「午市二人套餐A」

▪️蒜泥白肉
白肉唔會太肥,面頭有唔少蒜粒,蒜香味十足

▪️酸菜魚片

▪️酸辣土豆絲
炒得好爽口,唔會好辣,酸酸哋,好開胃

「午市二人套餐B」

▪️酸辣青瓜
青瓜好脆,偏辣少少,不過同樣開胃

▪️水煮肉片

▪️糖醋里脊

▪️桂花冰粉
桂花好清香,冰粉冰冰涼涼,可以解辣

川之源
📍西環西營盤正街1-7號寶豐大廈1樓B號舖
📍西環西營盤正街62號地舖
蒜泥白肉
酸菜魚片 (無骨)
酸辣土豆絲
  • 酸菜魚片
  • 水煮肉片
  • 酸辣土豆絲
2023-09-15 32 瀏覽
#搞串個pantry今次我哋嚟到一間特別啲嘅餐廳🤨,因為佢係隱藏喺住宅🏡裏面嘅私房菜。嚟到呢間位於 #西營盤 嘅 #川菜 餐廳🌶️,舖頭嘅茶🍵已經好特別,有一種松子🌰嘅堅果味。🍬糖醋里脊($138)雖然香味有啲似咕嚕肉🍍,不過佢嘅醬汁更加偏重甜味🍭,食落更加開胃🥰。口感煙韌,有咬口😲。🌶️川式回鍋肉($148)用咗青辣椒🟢,所以辣味好特別😝,唔似平時直接爆發,反而帶有燈籠椒嘅甜味🫑。回鍋肉嘅脂肪部份🤤口感好正,食落彈牙。🌼桂花冰粉本身已經好鍾意冰粉💕,之前都係食開配黑蜜、果仁、果乾嘅傳統配搭🧊,今次配桂花蜜😍,感覺更加清爽,而且桂花香味都好正😆。
#搞串個pantry

🍬糖醋里脊($138)

🌶️川式回鍋肉($148)

🌼桂花冰粉
2023-09-14
💪🏻 水煮魚 ($218)呢個水煮魚一上枱已經聞到好有麻香味,辣油同滾油混合埋一齊,顏色夠晒紅!食落去時麻味、香味、辣味都有齊😋 色香味俱全!但同時又唔會太辣,我個人都可以接受!水煮魚嘅魚肉都好滑身,份量都非常多!而且入邊仲有薯粉、萵筍、芽菜等玩料,薯粉煮得超煙靭😆💪🏻 紅油抄手 ($98)紅油抄手嘅精華就係辣油!佢嘅辣椒油係好香🤤(同出邊麵偏食到嘅辣椒油完全唔同層次)!勁香辣椒味,食落比水煮魚更辣,會有少少攻鼻。餃子嘅餃子皮都好煙靭!💪🏻 魚香茄子 ($138)川式魚香茄子係冇肉嘅成份,同港式魚香茄子唔同。川菜魚香茄子冇咗咸魚味,但多咗一份酸甜味😋 (應該加咗茄蕎頭),用黎撈飯食都好正!味道:8.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻/5

💪🏻 水煮魚 ($218)

💪🏻 紅油抄手 ($98)

💪🏻 魚香茄子 ($138)

味道:8.5/10
水煮魚
紅油抄手
魚香茄子
2023-09-09 20 瀏覽
今日去遠啲去西環走走,點知第一餐就係食辣野,的確刺激左少少不我鍾意🤭🤭呢間川菜係商業大廈入面,去到樓下要按單位號碼先上到去。見到有2人套餐,噤就諗小啲每款三選一…涼菜叫左四川涼面✍🏻好開胃,酸酸辣辣,面條爽口彈牙,醬汁完全掛哂入面,好醒胃招牌菜揀左水煮肉片✍🏻呢個水煮堅辣,平時好多都係得個樣一啲都唔辣,呢個岩哂我口味,入面仲有我最愛既薯粉,又有芽菜,配白飯一流熱菜叫左螞蟻上樹✍🏻又係我最愛既薯粉….平時螞蟻上樹都係用粉絲炒,估唔到係薯粉,I love ❤️ 最尾有冰粉食,甜到岩岩好,完全可以幫你解辣👍🏻
今日去遠啲去西環走走,
涼菜叫左四川涼面
招牌菜揀左水煮肉片
熱菜叫左螞蟻上樹
最尾有冰粉食,甜到岩岩好,完全可以幫你解辣👍🏻
2023-09-07 12 瀏覽
呢間四川餐廳我不嬲都好支持 因為係家庭式經營 廚師都係正宗四川人 做好正宗四川菜真係好多選擇 有辣有唔辣 有好多款菜式例如酸菜魚 好多預訂菜 呢度裝修都好古典風 坐得好舒服 又近地鐵站都算好方便 今晚約咗朋友嚟食飯傾計 前菜點咗個蒜蓉秋葵夠曬健康涼涼哋咁夏天好啱食 冰鎮鮑魚 好鮮味好彈牙 送酒同朋友傾計一流 唔係好肚餓 所以同朋友點咗個清湯麵份量都好多兩個人share食 都ok甜品係桂花冰粉都係四川嘢 有桂花糖甜甜地 好好咬口 好鍾意食呢個甜品 呢度嘢食好好質素 坐得有舒服 招呼週到 啲嘢又好食 唔算太貴作為西環街坊真係可以支持下

前菜點咗個
蒜蓉秋葵
夠曬健康涼涼哋咁夏天好啱食

冰鎮鮑魚

清湯麵
份量都好多兩個人share食 都ok

甜品
桂花冰粉

以前去過呢間喺地舖既川菜店,今次黎呢間喺大廈一樓,比較私房菜格局~🐟江湖桂花魚坊間常見水煮魚外,呢款麻香煮法桂花魚一樣美味。湯面清澈又多青辣椒青蔥,唔似水煮般既辣椒紅油,好有鮮魚湯精華。夾起魚片肉白皙帶皮,厚薄均勻,外觀唔會泡到紅卜卜,充斥辣既主調,比較容易嚐味魚鮮甜,配襯輕柔麻香風味。窩底仲有湯粉絲,爽口掛湯。🐔椒麻雞偏重麻香口味,連只接受BB辣的都可以點。 雞件浸係爆香青花椒油上面,勁多花椒粒、芝麻、紅椒,醬味飄香。舌尖對花椒醬汁既衝擊感相當強勁,麻度持久但不太嗆喉。雞件皮薄厚肉,浸醬汁食鮮嫩香滑,咀邊也發麻了,伴汁青瓜片尤其香爽。食完辣,來一碗冰粉,即時散去辛辣感,好爽吖! 呢度仲有自家臘腸,味道甘香,腸衣乾身脆口

🐟江湖桂花魚
坊間常見水煮魚外,呢款麻香煮法桂花魚一樣美味。
江湖桂花魚

窩底仲有湯粉絲,爽口掛湯。

🐔椒麻雞
偏重麻香口味,連只接受BB辣的都可以點。
椒麻雞

舌尖對花椒醬汁既衝擊感相當強勁,麻度持久但不太嗆喉。

食完辣,來一碗冰粉,即時散去辛辣感,好爽吖!

呢度仲有自家臘腸,味道甘香,腸衣乾身脆口
江湖桂花魚
椒麻雞
2023-08-30 13 瀏覽
四川菜真係好有驚喜 有好多種類 有辣有唔辣 非常之多選擇 呢間主打 四川菜嘅餐廳 午餐我就想食簡單啲 呢度有午餐套餐都好抵食 廚師都係四川人 有家常便飯 又有招呼客 不失禮嘅複雜菜式 午餐我想食得簡單啲呢度都好多選擇 有螞蟻上樹 麻婆豆腐 回鍋肉等等 全部都好吸引我就揀咗 西紅柿炒番茄 即係番茄蛋啦 同香港好唔同佢比較少蕃茄汁 蛋反而炒得好香 調味得宜小菜點咗唔辣嘅 蒜泥青瓜 味道好豐富 好好餸飯 感覺好健康 好啱夏天食 手工餃子係佢哋自己親自包嘅有胡椒味 真係好易食上癮 而且好新鮮 飲品揀咗個 酸梅湯 不嬲都係我最鍾意嘅飲品 桂花冰粉畀我夏天食真係 一個好好嘅甜品 滑捋捋咁樣口感好好 我不嬲都好鍾意呢度 坐得幾舒服 係隱世小店都近地鐵站 夜晚有私家房 可以大排筵席 係唔錯嘅選擇

我就揀咗

係佢哋自己親自包嘅有胡椒味 真係好易食上癮 而且好新鮮

飲品揀咗個 酸梅湯 不嬲都係我最鍾意嘅飲品

畀我夏天食真係 一個好好嘅甜品 滑捋捋咁樣口感好好

2023-08-17 29 瀏覽
突然又好想食四川菜,於是同朋友去咗曾經幫襯過在西營盤樓上私房菜的川之源食午餐。餐廳有一大列的𥦬戶,非常開陽,感覺舒適。午市有兩款套餐可供選擇,每款套餐都是$248,今次我哋揀咗二人套餐B ,另外有不同辣度可選擇:BB辣、小辣、中辣和大辣。涼菜三選一揀咗四川涼麵(小辣)涼麵超爽滑,再撈埋嗰麻辣醬和蔥花,香口又惹味。招牌二選一揀咗水煮肉片(小辣)水煮肉片是四川的一道名菜,所以不能錯過。大大碗的水煮肉片,除了肉片外,還有芽菜和薯粉,肉片滑嫩鮮香,薯粉煙靭彈牙,再加埋花椒麻香味濃的湯底,雖然越食越出汗,就是鍾意這種味道和感覺,夠爽。熱菜三選一揀咗糖醋里脊酸酸甜甜的味道,聞到都流晒口水,一口咬落糖醋里脊,酸酸甜甜的味道恰到好處,肉質軟嫩,真係食到舔舔脷。配白飯,汽水或桂花冰粉,揀咗桂花冰粉陣陣桂花香味的冰粉,不但爽滑透心涼,又可解辣。
涼菜三選一揀咗四川涼麵(小辣)
涼麵超爽滑,再撈埋嗰麻辣醬和蔥花,香口又惹味。
招牌二選一揀咗水煮肉片(小辣)
熱菜三選一揀咗糖醋里脊
配白飯,汽水或桂花冰粉,揀咗桂花冰粉
陣陣桂花香味的冰粉,不但爽滑透心涼,又可解辣。