2020-08-13 625 瀏覽
受疫情影響下,少了跟親友聚會,亦少了外出吃飯。今日難得出尖沙咀買日用品,決定到附近餐廳吃一餐豐富午餐!由於中菜跟西菜在家都能自己煮,所以今次決定到日式餐廳吃丼飯。餐廳雖然不大,但反而拉近了店員跟食客間的距離,令我感覺置身於日本的居酒屋,份外親切。而我跟朋友到達餐廳的時間正值午飯,所以叫了兩份午市定食,分別是嵐橋丼同山芋呑拿魚蓉丼。店員首先端上了沙律及味噌湯,然後才送上丼飯。丼飯上的刺身份量比想像中多呢!我的嵐橋丼飯上放滿了新鮮的刺身,分別有三文魚,深海池魚,白身魚,牡丹蝦,三文魚籽等,還有我最愛的中拖羅!每款刺身的厚度適中,味道十分鮮甜,一個丼飯就能吃到多款新鮮刺身,性價比高,難怪它的名字叫嵐橋丼,相信這是餐廳的招牌菜之一!而朋友的山芋呑拿魚蓉丼的賣相亦不錯,放滿了葱花呑拿魚蓉及三文魚籽,他說呑拿魚蓉跟飯的比例配合得剛剛好,加上少許豉油作調味,吃落更加開胃呢!

店員首先端上了沙律及味噌湯,然後才送上丼飯。

2020-07-11
  • 嵐橋丼
2020-07-16 480 瀏覽
已經大半年冇得去旅行,唯有係香港食下日本菜當自己飛左。早排同朋友去左呢間位於尖沙咀既丼飯專門店,裝修有啲似居酒屋,價錢就中規中舉,一個SET$200左右(丼+湯),算係合理。同朋友分別叫左個極上海老二重丼同極上海之幸丼,因為真係太難揀,所以就叫左兩個都係MIX既,等大家都可以試多啲。就份量而言真係對得住個價錢,全部刺身都好肥美大份,成個碗都放滿哂,就算我地SHARE食都每人分到唔少,賣相就已經好吸引。味道方面其實都冇咩好挑剔,基本上都夠新鮮,呢到既海老係我食過既日式餐廳入面算係最好既頭幾間,完全冇腥味仲好juicy,另外每份都有啲三文魚籽可以撈飯食,簡直係一流。飯底佢有啲醋啫哩粒粒,幾驚喜,我自己中意食酸野既覺得唔錯,但友人就話太酸。最後叫多份牛舌同埋蕃薯仔,牛舌燒得幾好,仲好多汁;蕃薯仔就不過不失,一口SIZE好方便食。

味增湯
極上海之幸丼
極上海老二重丼
燒牛舌&蕃薯仔
2020-07-14 414 瀏覽
今日去左尖沙咀行街, 熟悉尖沙咀的朋友一定知道棉登徑有非常多出色的日式小店餐廳!今天我和女朋友就去了<<嵐橋丼飯專門店>>今次我地分別點了一個山芋吞魚蓉丼-$118 及嵐橋丼$168先講前者, 吞魚蓉永遠是性價比的王者, 美味又飽肚, 而飯粒都是日本米, 軟硬剛剛好!!配上餐廳特配的日本芥末, 真是無懈可解!後者嵐橋丼, 因為餐廳是嵐橋! 所以能夠配得這個名字的, 必定是餐廳的拿手菜!果然, 這個嵐橋丼不簡單!它有中拖羅, 三文魚,深海池魚,白身角,日本牡丹蝦,三文魚籽, 松葉蟹鉗!!全部都新鮮!! 而且這個價錢, 絕對是物有所值!總括而言, 餐廳這個價錢有這個食物質素, 絕對是超值!而且, 餐廳職員都非常友善! 看見你的茶杯沒有水, 會主動添水。雖然這些看是微不足道又簡單的動作, 其實很多餐廳也做不到。
今天我和女朋友就去了<<嵐橋丼飯專門店>>
今次我地分別點了一個
山芋吞魚蓉丼-$118 及嵐橋丼$168
配上餐廳特配的日本芥末, 真是無懈可解!

果然, 這個嵐橋丼不簡單!
全部都新鮮!! 而且這個價錢, 絕對是物有所值!

總括而言, 餐廳這個價錢有這個食物質素, 絕對是超值!
2020-07-11
尖沙咀一向好多值得發掘既餐廳得閒去開附近逛下街又記低一間積積埋埋好多想試😝然後今次決定食呢間嵐橋💜🌻哈哈 呢間其實係食刺身飯為主既日式餐廳但我最後睇下睇下就諗不如試下個鰻魚飯🤣🤣本來諗住隨心想叫就叫 無乜特別期待品質點知碗鰻魚飯黎到個賣相又覺得幾掂喎完全比想像中吸引💜🌻·💜鰻魚二重丼$169:的確比預期來的好~💜先講整體份量其實唔算好多 但食完成碗都夠飽既👍💜鰻魚就如圖中所見 肥美可口 肉質厚實但咬入口感覺鬆軟 鰻魚外層未見焦邊但也烤得香香 外觀很吸引 每一件都被日式醬汁完全覆蓋沾滿 再加上少量蔥花芝麻 太正 但有啲可惜係我覺得個汁真係太多 係多到味道偏咸有小小over咗蓋過咗鰻魚本來應有既鮮味 但除咗咁之外都真係無乜位挑剔到 飯用珍珠米 粒粒飯都香軟飽滿 正 係真係差個汁 其他野我都超滿意了🌻💜💜下次都可以encore☺💜!
尖沙咀一向好多值得發掘既餐廳
本來諗住隨心想叫就叫 無乜特別期待品質
點知碗鰻魚飯黎到個賣相又覺得幾掂喎
完全比想像中吸引💜🌻
💜鰻魚二重丼$169:
下次都可以encore☺💜!
鰻魚二重丼
鰻魚二重丼
2020-07-05 241 瀏覽
出開尖沙咀 知道呢條街不嬲都食肆林立 見到呢餐小店既Lunchset幾抵食 環境都OK便入去一試叫左個火灸三文魚帆立貝飯Set $108主食火灸魚生飯令我好深刻 因為真係好好食火灸三文魚帆立貝 2者都燒得岩岩好 唔會Overcook無魚生既腥味之餘 火灸味好香分量好足 有4隻刺身帶子夠厚肉 好多片油脂平均既三文魚 再加埋D三文魚籽2種魚生都好新鮮 三文魚夠肥美 所以燒完都仲食到魚生既鮮甜飯底溝左日本醋 酸酸地加上日本珍珠米 非常開胃呢個價錢食到呢種Quality其實都幾Surprise 推薦大家一試!

叫左個火灸三文魚帆立貝飯Set $108

主食火灸魚生飯令我好深刻 因為真係好好食

火灸三文魚帆立貝 2者都燒得岩岩好 唔會Overcook

無魚生既腥味之餘 火灸味好香

2種魚生都好新鮮 三文魚夠肥美 所以燒完都仲食到魚生既鮮甜

飯底溝左日本醋 酸酸地加上日本珍珠米 非常開胃

2020-07-05 144 瀏覽
同朋友係TST聚舊 行經呢間店舖 見Openrice Rating都OK 所以就Try try我叫左他他醬吉列雞扒定食跟餐仲有Salad 麵豉湯 關東煮 同 餐飲Salad好Refreshing 有沙律菜粟米蕃茄仔等 個Sauce酸酸甜甜好開胃麵豉湯唔會死咸 仲有D昆布同豆腐tim關東煮有2塊都幾彈牙既魚蛋 幾好味他他醬吉列雞扒超級鬆脆Crispy 又Juicy 個外皮唔會太厚/太Oily 我個人好中意飯係跟珍珠米 所以好好咬口好好味餐飲可揀Soft drink/ 熱柚子蜜埋單$102再加加一 性價比都算OK!其實當日係星期6差不多2點先黎到 但裡面都幾有人氣幾多人 證明都幾受人歡迎

我叫左他他醬吉列雞扒定食
跟餐仲有Salad 麵豉湯 關東煮 同 餐飲

麵豉湯唔會死咸 仲有D昆布同豆腐tim
關東煮有2塊都幾彈牙既魚蛋 幾好味

飯係跟珍珠米 所以好好咬口好好味

餐飲可揀Soft drink/ 熱柚子蜜

埋單$102再加加一 性價比都算OK!

2020-07-04 109 瀏覽
今晚蜜桃小丸子和大學同學聚餐,友人選了這間日本餐廳,位處於棉登徑。說來慚愧,雖然在尖沙咀上過學,但居然甚少甚至沒有走來這邊覓食,現在卻發現原來棉登徑有很多日本餐廳,看來還不錯。地點旺中帶靜,卻非常近地鐵站,走出大街還可以搭巴士,很方便的一角。餐廳面積小,但裝潢卻有日本風味。枱和枱之間距離較近,坐得還算舒適。餐牌既有冷食也有熱食,但看到大多數人都選擇丼飯。圖片看起來也頗吸引,令人心大心細不知選那樣才好。先來麵豉湯,用料都幾足,有海苔蔥花和豆腐,湯味頗濃,質素不俗。蜜桃小丸子最終選了季節海鮮丼,因為我想應時而吃應該就可以吃到最新鮮的食材吧!丼飯賣相一流,但稍嫌魚片的擺位可以更整齊漂亮。魚生的份量適中,不會太少。三文魚不是腩,所以油香不足;油甘魚新鮮正常;牡丹蝦頗鮮甜;赤貝得一片,脆脆的;海膽都濃厚鮮甜;三文魚籽不算最飽滿。最有趣是有一些類似啫哩的東西,吃下去也有魚味。最欣賞是飯底有芝麻和紫菜,但份量略嫌少,女孩子吃也是剛剛好,男孩子可能要另多點一些小吃才夠飽。整體而言,食材用料可以,但這個價錢性價比老實說不太高,試過一次便夠。

今日A姐有大會開,無得放假,得返我一支公,好可憐呀!(唔好同A姐講,其實不知幾開心,可以休息下,甩難!)既然係咁,當然要善用呢個「真•放假」,瞓到自然醒,再打下機,不過都要醫肚嘅!嚟到尖沙咀嵐橋丼飯專門店,午餐有一個足料丼飯之外,仲有沙律、關東煮同味噌湯,唔錯喎!沙律 + 關東煮 + 味噌湯沙律新鮮冰凍,沙律菜爽脆,粟米車厘茄鮮甜多汁,非常清新,開胃一流!味噌湯好香昆布味,仲有好多豆腐,入口香滑。關東煮一啲都唔馬虎,大根煮到入晒味,飲埋關東煮啲湯,正!嵐橋丼主角終於到啦!嵐橋丼有中拖羅、三文魚、深海池魚、白身魚、日本牡丹蝦、三文魚籽同松葉蟹鉗,份量十足,非常豐富!深海池魚肉質細緻爽口,味道甜美;牡丹蝦鮮甜黏口;三文魚肥美厚肉;中拖羅油脂分佈平均,魚油味重;三文魚籽晶瑩剔透 、粒粒飽滿!大家可以揀赤酢壽司飯或者令和口味壽司飯,我就揀咗赤酢壽司飯,有淡淡的壽司醋味!(記住Like同Share畀朋友)

嵐橋丼

(記住Like同Share畀朋友)
2020-07-03
2020-07-01 149 瀏覽
掛住日本又無得去 就去日風店感受下 lunch set價錢抵食好多 先上味噌湯同沙律 都係一般餐廳的味道 海膽款唔錯呀 蟹款相對較失色 蟹膏是好味的 但蟹肉同蝦就唔夠鮮味 一般 食到丼飯一半 黎左關東煮 好味😋 增添日本感 餐包飲品 不錯的體驗
2020-07-01 94 瀏覽
呢晚同舊同學泥食飯,隔左疫情大半年先見,揀左我最中意嘅海膽丼泥開心下:一泥到見到有兩款海膽,下面嗰款原來唔係海膽丼都有,但上面嗰個香啲,下面嗰個食落去大大啖就開心啲,其他配料都好好味 有吞拿魚蓉,三文魚子,蝦,三文魚同油甘魚。最緊要係個飯量唔太多,岩岩好食哂就飽,唔會浪費。我個fd就揀左後面嗰個雜錦蟹丼。兩個丼個價錢一樣。佢都會好味ps: 我地兩個禁岩早放,起openrice book jor 6pm, 但6點泥到嗰陣,佢地仲係開緊舖,喺門口等左十分鐘先入得。

2020-06-19
  • 日本海膽牡丹蝦丼
雖然返鄉下遙遙無期,但仍無阻我品嘗生鮮日本刺身的決心。此行我同友人T去到嵐橋丼飯專門店, 甫進店內立刻有置身日本居酒屋的感覺,尤其是我們二人座位面對鋪滿海鮮的凍櫃,實在是未進食先加分。我點了極上海之幸丼,盛惠$258大元,算是中價。會點此款丼飯,只因咩想試多幾款刺身:大拖羅明符其實入口即溶、鮑磯煮彈牙、日本牡丹蝦生鮮多羔、白身魚油脂甘香、深海池魚我本身唔食但都覺ok、海膽鮮甜可惜份量偏少,除此之外有還有呑那拿蓉和三文魚子,用黎撈飯是一流。值得提既係店家使用既壽司米質感不錯,但注意佢下醋是下比較重手,而且丼飯亦加上以一粒粒以壽司醋製成的啫喱,不嗜酸的人可能會唔慣,但自己感得感覺不錯。唔但只丼飯,串燒也是推介,牛舌燒的不慍不火,厚厚的牛舌極之爽口,而且調味適中,是推介的!總括是可以一試的小店,但當日平日都見全場爆滿,建議要book位去。menu:

menu:
2K
2020-06-29 160 瀏覽
今年夏天天氣特別炎熱,下午飯要食啲清爽,清淡為主。日本料理是最佳選擇。下午就去了棉登徑一間細細地嘅日式丼飯專門店,曾經也幫襯過,覺得嚟度啲食物水準不錯,特意推介給同事一齊來。角切魚生丼魚生切成一粒粒好似骰仔好得意。有三文魚,池魚,吞拿,三文魚籽,蝦,還有青瓜粒,紫菜絲和蛋絲,非常豐富。飯粒己調味了,不用加添豉油也可以。由於有青瓜粒,每啖食起來特別爽口。午市套餐還包括關東煮,沙律,麵豉湯和飲品,抵食!
今年夏天天氣特別炎熱,下午飯要食啲清爽,清淡為主。
日本料理是最佳選擇。

角切魚生丼
飯粒己調味了,不用加添豉油也可以。
由於有青瓜粒,每啖食起來特別爽口。

午市套餐還包括關東煮,沙律,麵豉湯和飲品,抵食!
2020-06-29
2020-06-28 119 瀏覽
會再encore的丼飯!!!慶祝母親節 因為媽媽喜歡吃魚的關係特地邀請她一試日本魚生飯媽媽非常喜歡海葡萄,口感像蟹子不是每間日本料理都會供應海葡萄,而且海葡萄含有豐富的PUFA、DHA、EPA、ARA,可預防痛風、高血壓和糖尿病,非常有營養價值,值得一試海膽跟拖羅都非常甘甜鮮美,是我喜歡的海膽味道,口感像芒果一樣軟糯 💯還有我心心念念的甲羅燒。甲羅,即是蟹蓋;蟹膏釀蟹蓋,蟹膏上面再加上少許鮮甜蟹肉,味道濃郁,滋味非常!
會再encore的丼飯!!!
慶祝母親節
因為媽媽喜歡吃魚的關係
特地邀請她一試日本魚生飯
媽媽非常喜歡海葡萄,口感像蟹子
可預防痛風、高血壓和糖尿病,非常有營養價值,值得一試

還有我心心念念的甲羅燒。
2020-06-06
母親節
  • 松葉蟹甲羅燒
  • 海葡萄
  • 極上大拖羅丼
  • 日本海膽牡丹蝦丼
2020-06-25 167 瀏覽
🦀北海蟹肉丼(甲羅燒1隻,松葉蟹肉,松葉蟹鉗4隻蔥花吞拿魚蓉,海膽,三文魚籽)好多料呀!啖啖都有海鮮,係真‘鮮’,啲蟹肉又多,正呀。同友人分享,咁就可以試其他小食同串燒。🐟燒鱈魚乾唔錯,脆卜卜。如果配埋啤酒仲正。蕃薯仔。日本雞二節翼。牛舌。日本黑豚腩。蕃薯仔唔會好甜,細細粒,一啖一粒。牛舌厚度唔錯,一啲都唔韌唔會有‘騷’味,而且保持肉汁。黑豚肉腩,好怕太肥但呢個佢半肥瘦,啱啱好。日本枝豆正常水準但好大份!雞胸軟骨串。日本雞肝。日本黑豚肉腸。芝士年糕。揀雞胸軟骨因為好有‘咬口’。其他兩款都唔錯,冇失手。至於年糕,幾好味,佢芝士唔濃反而啱我口胃,唔會似食咗成舊芝士咁,呢個推介,細細件,啱啱好,唔會膩。值得一提,員工有禮貌,態度好好㗎😊

🦀北海蟹肉丼

🐟燒鱈魚乾
唔錯,脆卜卜。如果配埋啤酒仲正。

蕃薯仔。日本雞二節翼。牛舌。日本黑豚腩。

日本枝豆
正常水準但好大份!

雞胸軟骨串。日本雞肝。日本黑豚肉腸。芝士年糕。

值得一提,員工有禮貌,態度好好㗎😊
2020-06-22 265 瀏覽
得知尖沙咀棉登徑有好多唔錯嘅餐廳,於是今晚就去嗰頭搵食。朋友較喜歡日本菜,所以我們搵左呢一間小店,點解叫小店?因為餐廳真的唔大,座位亦唔多,不過好有日本風。坐低冇耐先來一碗麵豉湯,係送嘅,好好味,麵豉好濃,唔係嗰啲不斷開水溝淡嘅麵豉湯。我朋友鍾意食蝦,所以叫咗個海老二重丼,當然佢都分咗兩隻甜蝦俾我試。甜蝦好新鮮,我最鍾意就係食蝦頭;另外仲有帆立貝,我個人就冇特別喜好,不過呢個帆立貝都算鮮甜。我自己叫咗個季節限定丼,有三文魚丶油甘魚丶牡丹蝦丶海膽同三文魚子,牡丹蝦啖啖肉,海膽鮮甜,三文魚子新鮮,配埋個飯一齊食,好正!🤤🤤另外我哋加咗串牛舌,牛舌燒得好香口,值得一試。

麵豉湯

海老二重丼

季節限定丼

另外我哋加咗串牛舌,牛舌燒得好香口,值得一試。
牛舌
麵豉湯