2013-12-23 374 瀏覽
放假睇完戲去搵地方食LUNCH, 行下行下, 想試新野, 就入去這間小店試一試店舖不是很大, 一張6人枱 + 8個BAR枱位, 我們今次座細枱這店有一個好得意的規則, 就是只可以落單一次入到拉麵店, 當然先點兩碗拉麵啦, 再加一個炸廣島蠔和蟹腳海膽炸薯蓉一碗豬軟骨拉麵, 一碗岩手拉麵(到見到碗麵先知, 原來岩手拉麵係豬軟骨+肥牛的)拉麵不用等太耐, 一來就見到隻溫泉蛋, 好靚亦好味岩手拉麵豬軟骨拉麵跟住, 就是考驗"耐性"的時候了, 食完拉麵後, 玩完再玩部手機, 都仲未等到其餘兩款食物, 但見全場的拉麵也完成了, 問問職員, 製作中, 唯有繼續等(最終等左約十五分鐘左右啦!!食完拉麵後計)等待時週圍影下睇下啦等到啦炸廣島蠔 - 雖然是炸, 但內裡不會乾晒, 仍有水份, 好味!! 配沙律醬加醬油, 職員教將兩者撈埋再點, 味逆更佳, 試試撈埋後再點食, 係好味, 但不要太貪心, 因為醬汁較濃和咸的蟹腳海膽炸薯蓉 - 職員指導是將海膽和蟹子一齊撈入薯蓉中才品嘗, 製作後一試, 好味呀^O^ 內裡的薯蓉仍是軟滑的, 正試後感想, 這兩款美食, 雖然要考驗耐性, 但是食過後覺得值得等待的,
這店有一個好得意的規則, 就是只可以落單一次

拉麵不用等太耐, 一來就見到隻溫泉蛋, 好靚亦好味
豬軟骨拉麵

等待時週圍影下睇下啦

等到啦

試後感想, 這兩款美食, 雖然要考驗耐性, 但是食過後覺得值得等待的, 感受到廚師是用心的煮, 正

2013-12-21
2013-12-08 185 瀏覽
十分認同樓下的朋友所說的"中伏"論,和"日式車仔麵"論。因為看見五星級的價錢,外面又擺哂"等位陣勢",真的以為是臥虎藏龍的拉麵店,所以便一試。我坐在 Bar 枱,全程看著師傅做麵的過程,他滿口日文,90度躹躬,每一個細節都似似哋好日式,但一入口就出事了,湯底十分普通,簡單簿弱;麵質似"Un""Un"哋嘅油麵;义燒還可以,但有一種不能言喻的"普通",不太"日本",只能說是一件炆淋了的豬肉;至於隻蛋,看起來個糖芯樣都幾掂,但它並沒用醬油處理過,只是白烚,你我都做得到,日式不應是這樣的。其實整體不是不好吃,只是沒有任何一個部份突出,十分"香港",包裝成日本吧,便可以賣貴幾倍,個人認為,老闆開這個價,都算有膽色啊?很抱歉,應該不會再來!
十分認同樓下的朋友所說的"中伏"論,和"日式車仔麵"論。

很抱歉,應該不會再來!
睇價錢以為係正嘢
味道平平無奇的义燒拉麵
見到呢張膠凳,其實不太想入!
2013-11-07 113 瀏覽
平時真係好少寫食評不過唔寫唔得 今次真係好中伏叫左一個九洲拉麵 一個味噌拉麵份量少已經唔多講 兩個湯底都非常淡完全無豬骨湯應有既味道 飲得出個湯唔係煮出泥 而係撈出泥另外叉燒又係另一失望位 雖然肥瘦均勻 咬口唔錯 但只係食到好"蘇"既豬肉味 隻蛋亦無任何味道最後只可以讚waiter好有禮貌 服務幾好但野食真係唔好食 唔會再去
平時真係好少寫食評

最後只可以讚waiter好有禮貌 服務幾好
但野食真係唔好食 唔會再去
2013-11-07
2013-10-01 110 瀏覽
在現今物質豐盛的香港,一般父母均視小孩如金叵羅,大都極為寵愛、呵護備至;某些家長甚至對孩子過份溺愛,洐生出港孩的怪誕現象來。若然時光倒流五十年,當時的父母為了謀生,縱使孩子被迫面對獨立,仍能培養出堅毅、迎難而上的精神,相比現在確實正面多了!下班後,於旺角胡亂遊走,發現有不少新式食肆進駐了從前較為平靜的廣華街,岩手是當中的一份子。正藉晚膳時間,岩手門外已坐著等候的食客。從玻璃門上的告示,可知岩手應有不少追捧的食客。店方為免食客輪候的時間過長,所以特別設限,如只允許落單一次,和人齊方能入座等。來到拉麵店,當然不可錯過拉麵!老公選擇了岩手拉麵,岩手拉麵採用了豬骨湯,配以蛋白製造的拉麵,餸料則有豬軟骨、牛肉和叉燒。根據岩手的食麵指引,先要品嚐一口湯頭;乳白帶黃的豬骨湯底味道豐厚,若能多添一點層次感,定會更理想。然後挾一口麵往嘴巴吸啜,直至麵條的末端。麵質的嚼勁相當不俗,合符我倆偏愛爽彈麵條的需要。三種餸料中,老公最愛叉燒的香氣,與及瘦中帶少肥的質感;而我則較愛豬軟骨,脆香的口感,非常過癮;至於牛肉是三款中最為平凡的,儼如一般薄切肥牛,沒特別之處。本來選了採用 A4 和牛的角切和牛拉麵,可惜剛好

正藉晚膳時間,岩手門外已坐著等候的食客。
蛋白麵
自家製叉燒拉麵
本來選了採用 A4 和牛的角切和牛拉麵,可惜剛好沽清,大家緣慳一面。最終選擇了醬油湯底的自家製叉燒拉麵。醬油湯底味道濃郁,唯醬油香氣不算明顯。

岩手的雞蛋,蛋白和蛋黃均是有點稀溜溜的,入口有點像溫泉蛋的水凝感。
蛋黃麵
最渴望一試的蛋黃麵,色澤帶黃、麵身較蛋白麵粗壯。入口那份嚼勁果然更加顯著,令人吃得起勁。蛋黃麵的標準硬度已極為恰當,幸好女侍應在落單時給我適當的忠告,否則不敢肯定自己能承受再硬一點的麵條。
吉列炸港島生蠔
岩手備有多款具創意的小食,看得我眼花撩亂。除了在拉麵裡用上了廣島蠔外,還有吉列炸廣島生蠔的小食,於是決定一試。

炸漿不算太厚,不過配搭體型較細小的廣島蠔,炸漿能再薄的話,便更能突顯蠔隻獨有的口感。蠔隻新鮮,不過就吃不出與別不同之處了。
吉列炸廣島生蠔醬汁
炸蠔顯不出其獨特性,但這個黑白分明的醬汁,卻是從小處入手,以微小的改動,帶出新的味覺感受來!在黑色的 BBQ Sauce 內加進了蛋黃醬,讓原本單調的酸味添上一點香甜的韻子,與此同時也增加了醬汁的層次感,不錯的新意,但蘸醬前切記要將黑與白兩色攪勻。
松葉蟹海膽薯蓉球
起初我被這道小食的名稱吸引住了,松葉蟹、海膽和薯蓉均是我喜歡的食材,可以在一件小食中一次過品嚐這三款至愛,對貪婪的我,實在有如打破妄想一樣。

松葉蟹海膽薯蓉球端來時,面層還多了一點蟹籽,真是意外!進食這道小食前,先要將蟹籽和海膽塞進薯蓉球內,我嘗試跟著指示去做,原來饀料是由牛乳、薯蓉、松葉蟹和洋蔥製成,質感軟軟的,因此並不困難。完成後便可進食,發現松葉蟹的份量較少,而海膽、蟹籽、薯蓉等結合起來後,嚐不到彼此締造出來的化學作用,反而單獨品嚐的滋味更佳。
自家製沖繩餃子
為何餃子如同薄餅的模樣?自家製沖繩餃子採用了越南春卷的米紙為餅皮,裡面包裹著豬肉碎和甘筍,面上還伴有日本大蔥,看似香口惹味。
自家制沖繩餃子
品嚐前不忘蘸上類似 French Dressing 的醬汁。一咬自家製沖繩餃子薄薄的餅皮,質感香脆,不過其餡料則因太薄,而未能感受得到,跟原有的概念,似乎大相逕庭,還是較喜歡傳統餃子飽滿的餡料!
紫心蕃薯餅
一看到紫心蕃薯的我,心便躍動起來,因為我是蕃薯的忠實粉絲。岩手的蕃薯餅不光用了迷人的紫心蕃薯,更混合了日本的粟子,令我的心癢得更厲害!

日本的紫心蕃薯果然香氣迫人,質感綿潤,使人另眼相向。再配上同是粟香鮮明的粒狀粟子,不只吃得稱心,看見也被其色彩迷倒了。

岩手的老闆小時候因家裡清貧,偶然能有午餐肉伴飯已是天上的美食,長大後便立志要將美味的食材,以親民的價錢與大家分享,於是岩手便基於這個信念而面世。十分欣賞岩手老闆的精神,將童年的午餐肉活化成現代的美食,希望下次有機會品嚐他口中那近乎完美、焦香及入口即溶的 A4 和牛拉麵。

天下父母都希望自己的孩子成材,可是過於呵護,只會令孩子變得倚賴,給他們機會獨自去面對困難,才是成長必經的磨鍊!

2013-09-25
蛋白麵
蛋黃麵
吉列炸廣島生蠔醬汁
紫心蕃薯餅
2013-09-18 53 瀏覽
我好中意食拉麵香港大大小小,平同貴既我好多間都食過今日係旺角試新野,其實係岩手新分店,不過見呢度未有update就打住個post係舊店先入正題我叫左個招牌「岩手拉麵」等緊果陣見到片叉燒係即燒既都有d期待啦點知麵一上,試啖湯,味噌+醬油,但係係用醬開既,扣分!試啖麵,係直身蛋麵,都幾彈牙既,岩岩好,算係咁啦隻半熟蛋,真係純粹半熟,無味的,扣分!至於碗麵既特色,原來係「多餸」!一件叉燒、一件豬軟骨、幾片「和牛」,加埋等於九唔搭八係咪貴版車仔麵?豬軟骨係夠林,但係好似煲湯豬肉,無味既!和牛,咪姐係肥牛囉,好細片塊叉燒都還可以,肥瘦幾均勻總括,呢碗雜錦麵,極其量都係中級水平一風堂甚至東京築地都好過佢賣88蚊,仲要加10%,完全係食左人隻車!一定無下次報告完畢
我好中意食拉麵
香港大大小小,平同貴既我好多間都食過
就打住個post係舊店先
入正題
我叫左個招牌「岩手拉麵」
等緊果陣
見到片叉燒係即燒既
都有d期待啦
點知
麵一上,試啖湯,味噌+醬油,但係係用醬開既,扣分!
試啖麵,係直身蛋麵,都幾彈牙既,岩岩好,算係咁啦
隻半熟蛋,真係純粹半熟,無味的,扣分!
係咪貴版車仔麵?
豬軟骨係夠林,但係好似煲湯豬肉,無味既!
和牛,咪姐係肥牛囉,好細片
塊叉燒都還可以,肥瘦幾均勻
總括,呢碗雜錦麵,極其量都係中級水平
一風堂甚至東京築地都好過佢
賣88蚊,仲要加10%,完全係食左人隻車!
一定無下次
報告完畢
題外話/補充資料: 我食果陣係6點幾 一個人都無 我見裝修幾好 又靜先一支公行入去 入去坐低一睇 拉麵價錢由58到138都有 膚淺的我仲諗住夠膽賣咁貴 都有返咁上下 點知就出事.........
2013-09-18
2013-07-07 41 瀏覽
黃昏時間突然想食拉面, 又唔想去油麻地等成粒鐘, 就上OPENRICE搵間未食過既試下, 見到廣華街近近地就去試下, 不過其實佢實際上係煙廠街入面, 差D搵唔到一心想食地獄拉面, 不過香港好多所謂地獄拉面其實根本唔辣, 所以打算叫高多一級既血池地獄拉面, 不過侍應妹妹好堅持叫我試下普通地獄先, 好啦, 平十蚊你都咁堅持, 我就信你啦~個地獄拉面黎左試左一滴湯就知真係辣!~ 飲多一淡, 真係好有當年細細個食辣海鮮杯面既感覺~不過配料就少左D, 得一片叉燒同半隻蛋, 不過佢由湯, 叉燒, 蛋, 面都係冇得彈~叉燒: 唔會太瘦而ZIP牙, 亦唔會太肥面: 彈牙唔會太煙韌蛋: 真係好滑湯: 夠晒味同辣反而岩手拉面就普普通通, 有牛肉叉燒同豬軟骨 (者係雜錦拉面), 面就一樣好味, 不過牛肉好肥, 扣左D分, 湯個味就比較特別, 唔係一般既味僧味。八爪魚丸都係求其叫, 普普通通, 外面係炸既, 會多D油同厚身少少, 硬少少, 我都係鐘意燒既多D

個地獄拉面黎左試左一滴湯就知真係辣!~
飲多一淡, 真係好有當年細細個食辣海鮮杯面既感覺~

叉燒: 唔會太瘦而ZIP牙, 亦唔會太肥
面: 彈牙唔會太煙韌
蛋: 真係好滑
湯: 夠晒味同辣
地獄拉面
岩手拉面
燒八爪魚丸
題外話/補充資料: 佢淨係俾人落一次單, 唔知係點解, 不過間店真係好少位, 好似十個, 我當日7點就岩岩好第一個排, 走果時已經排左十個人以上~
2013-07-06
地獄拉面
2013-03-15 11 瀏覽
之前經過門口覺得好有日本街頭拉麵feel,所以今日同男朋友去試下..7點幾仲未開始有人食..安排坐ba枱!環境>店舖面積好細,但係坐位唔算逼食身:1)芥末八爪魚$28,夠新鮮夠凍,但份量十份少,唔抵食 2)叉燒拉麵$5x,麵是全蛋麵(黃色),麵質ok啦,湯底ok,有d油,叉燒唔夠入味 3)岩手拉麵,,麵是白色,麵質good,湯底都ok,整體上係good服務:女侍應好好笑容,不過樓面得佢一個,收錢+落單+拾枱+拎麵比客都係得佢一個價錢:一碗拉麵唔算貴,可以接受......小食就十分唔ok,成$30-$40一客小食,份量可以多一d*衛生:用即棄筷子,有紙巾提供總結: 1)白麵好食過黃麵 2)食完好想飲水(唔知係咪味精多) 3)只可order一次十分不便,要真正諗好先落單 4)唔會突登走去食
7點幾仲未開始有人食..安排坐ba枱!
環境>店舖面積好細,但係坐位唔算逼

衛生:用即棄筷子,有紙巾提供
題外話/補充資料: *麵店不設外賣,只可堂食..要加一收費,有熱茶提供
2013-03-13
  • 岩手拉麵
2013-01-19 20 瀏覽
拉麵大行其道知道有一間個樣好似日本D拉麵店既岩手去開旺角 又去試一試去到一睇 個樣真係有D似日本既拉麵店但係~~~牆上面貼住既紙同餐具卻休休的發出茶餐廳的味道牆外寫明只可ORDER一次我們坐在外面等的時候已經想著要吃什麼一坐底男朋友就想試下這個啤~~味道淡淡的很易喝,我喜歡最喜歡的是叫啤酒會送蒜頭漬這個超好味,少食到蒜頭很脆,辛口但不辣,單ORDER要$28如果不是只可ORDER一次,我們有機會在這裡暢飲廣島蠔烏冬-廣島蠔改烏冬+$10,蠔有海水味不錯,只是有點細隻,烏冬OK,不是特別岩手拉麵 - 內有义燒,豬骨等,但拉麵本身是麵餅,不是即做的,所以味道OK,也不是很特別蟹籽海膽炸薯蓉-海膽很少,味道沒有特別好,不推介~

拉麵大行其道
知道有一間個樣好似日本D拉麵店既岩手
去開旺角 又去試一試

去到一睇 個樣真係有D似日本既拉麵店
但係~~~牆上面貼住既紙同餐具
卻休休的發出茶餐廳的味道
牆外寫明只可ORDER一次
我們坐在外面等的時候已經想著要吃什麼
一坐底男朋友就想試下這個啤~~味道淡淡的很易喝,我喜歡
最喜歡的是叫啤酒會送蒜頭漬
如果不是只可ORDER一次,我們有機會在這裡暢飲
蟹籽海膽炸薯蓉-海膽很少,味道沒有特別好,不推介~

2013-01-13
2012-12-01 10 瀏覽
前個星期五happy friday. 約了朋友到旺角晚飯。 朋友話食過一間拉麵ok wo. 咁就去試下。 地點少少難搵啦, 經過街市咁行去。7點零去到,門口有啲位坐下等左陣,好彩 好快有位。 入面好細,坐就普通舒服,有啲迫。不過入面有好多模型做裝飾,都幾得意嘅佢只可以落一次單, 好似限左人唔俾坐得耐。 我平時鍾意食到咁上下先叫下其他小食就唔得了。 要一次過叫。我揀左芝士北海道帆立貝拉麵。 賣相ok. 啲帆立貝都幾大粒初初食不過無咩芝士味, 普通拉麵咁。 去到最尾一兩啖, 勁芝士, 原來佢啲芝士集中曬係一度. 另外叫左雞翼小食, 都係正常野啦。 總括黎講, 無驚喜。
前個星期五happy friday. 約了朋友到旺角晚飯。
朋友話食過一間拉麵ok wo. 咁就去試下。
我揀左芝士北海道帆立貝拉麵。 賣相ok. 啲帆立貝都幾大粒
另外叫左雞翼小食, 都係正常野啦。
總括黎講, 無驚喜。
2012-11-18 6 瀏覽
As prepare for a visit in further area this evening, sunflowerting looking for something new : knowing this new small-shop move from Yuen-long few month before, so I need not to go there for a long-distance anymore~trying some desserts around that areas but never know that small shop around the corner in the corridor, I wait with my magazine for a while when people in & out polite waiter come with a menu for our pre-view, so we can have more time to make up our mind before get in10% service char
10% service charge with various hand-writing correction seems not that good when we check the few items within few pages, then
we also found the announcement about NO Take away ~!
then another announcement on the table is handwriting too
interesting comics / toys around the cupboard /
shelf in that small shops with the japanese songs probably is the simular theme-songs really cute & good for any kidults too!
customers near the bar-table can easily watch & communicate with the chef
, while the other 6 included sunflowerting squish on 2 folded tables areas which means that we need to prepare the speed in fast-foods style during meals
no more space provide for extra desk after my shopping time, so I put my handbag on the knee during dinner too

as the waiter mention, the Okinawa-dumpling ($32)
really "mini" even the menu say is for 2 person~ thin & crispy when veg. & minced meat filling should dip with vingear sauce& spread the green-onion on the top even, it taste nice which was introduce by the waiter how to eat again when it come first within 5 mins

while the tender-pork ramen (自家豬軟骨拉麵 $58) arrived within another 5 mins: taste
of the soup basic is strong, noodle is cheweable
pork is taste good & soak with the soy-sauce frangrant, egg, "mu-aur", seaweed & sweet-corn with green-sprout is normal without any surprise at all !
2012-11-16
  • Okinawa-dumpling
2012-11-01 13 瀏覽
圖1:海膽薯球圖2:岩手特製煉獄拉麵本來我打算食血池地獄拉麵,打開menu發現有個煉獄,於是問下店員哪個比較辣。回答: 地獄->血池地獄->煉獄心諗咁似公司既處境既,所以當然係選煉獄啦XD 初食只係有點辣,原來好多辣沉了底,愈食愈辣,正呀^^
圖1:海膽薯球
圖2:岩手特製煉獄拉麵
回答: 地獄->血池地獄->煉獄
心諗咁似公司既處境既,所以當然係選煉獄啦XD
初食只係有點辣,原來好多辣沉了底,愈食愈辣,正呀^^
2012-10-25
2012-10-13 13 瀏覽
成日食拉麵都未試過那種,見團購有就試下啦 (同埋因為店里有聖鬥士的說~ 聖鬥士腔 (´∀`)✧ 店員服務還可以,我朋友本來想叫拉麵的,但店員就說真的很辣,還是先試那款吧,很周到呢,但不喜歡店是限制客人只可落一次單,(好似要D客人吃完就快滾,不要左住坐位(╯‵□′)ノ) 響日本既拉麵店都唔係噉架… (汗;口;"超愛的黃金金~可惜沒EX (喂你是來吃東西的~( ̄□ ̄;)辣的程度真係好犀利~我吃了一口,就辣到食唔到ヾ(>Д<;)))).....(餘下都給了朋友吃掉)…麵質有點硬,份量比較少,(吃不了辣還想吃更多嗎? 呃...),整體一般吧**地獄拉麵已經那麼辣,那麼血池地獄的吃了會不會噴火呀?! 驚..(゚д゚lll)很新鮮,芥辣味調配得很好,口感很爽,味道不錯(´ー`)y─┛
成日食拉麵都未試過[地獄]那種,見團購有就試下啦 (同埋因為店里有聖鬥士的說~ 聖鬥士腔 (´∀`)✧

店員服務還可以,我朋友本來想叫[血池地獄]拉麵的,但店員就說真的很辣,還是先試[地獄]那款吧,很周到呢,
響日本既拉麵店都唔係噉架… (汗;口;"
地獄叉燒拉麵
芥辣八抓魚
題外話/補充資料: 價錢都不平,地獄的拉麵太辣了,辣味都蓋過了湯跟配料的味道,下次有機會,會試下其他不辣的拉麵款式~(`・ω・)ノ
2012-10-12
團購
地獄叉燒拉麵
芥辣八抓魚
我好耐已經無打食評,因為呢一間餐廳,嬲左我成晚,決定上黎打食評話說之前已經食過一次,果次都係食地獄海鮮拉麵,咁第一次黎果陣有個女WAITER就好細心提我地D辣醬會好辣,可以分開上 ... 咁呢個我都加左分,果次食間鋪無咩人,我同男友坐BAR 檯見個師傅好似好認真咁教煮拉麵,我都認為呢間鋪可以值得欣賞。至到前排有朋友介紹左個食既團購網比我,我見到佢有團購做緊,咁我覺得上次食得OK就買左去到,WAITER唔同左人,煮麵既除左師傅之外又唔同哂人$48 購買原價 $65 一碗地獄叉燒拉麵,而且個網中仲提及 "呢間鋪頭係可以分開辣醬,特顯店主細心"咁我地去到,佢就同我地講團購唔可以分開辣醬,我已經有D失望,咁照叫黎食 ... 我本身都食到辣果種人黎,但佢真係辣得有D過火,完全無豬骨味,辣到我頭有D暈 ...之後我問佢可唔可以加湯,佢話唔比,只可以俾杯滾水我 .... 熱茶同滾水已經夠激氣我再上返個團購網同果個女WAITER講 " 你地做團購果陣個網寫明可以架喎"女WAITER:但我地團購唔可以分開辣醬我:但你地個網咁寫明,同埋之前我未團購過既時候你地自己主動提我可以,會唔會有D過分?女WAITE
見個師傅好似好認真咁教煮拉麵,我都認為呢間鋪可以值得欣賞。

去到,WAITER唔同左人,煮麵既除左師傅之外又唔同哂人

WAITER:但我地團購唔可以分開辣醬
WAITER:我問一問師傅
師傅A:團購唔可以架
我:我都係答返同一番說話
到最後,果個所謂CHRIS既師傅話:團購係唔得架,你之前都係團購比分開架?
我:我冇團購果陣你地係比咖囉,咁你做得團購個網咁寫,係咪應該都可以做到呢?
CHRIS:佢寫緊係咁寫咖啦! 你食左啦碗野?
我:未食又點會知咁?
之後佢補多句:我俾返張野你你下次再黎過我分開俾你啦!

我聽到呢句好失望,因為我上次食完覺得佢地係用心既小店
你認為你地整左團購個網白紙黑字寫D咩上去都唔關你地事?
點解因為一個 $20 而去無視客人既要求?而且同一碗麵,一碗原價,一碗團購就可以睇清楚你間鋪頭點樣去對客人?
點解唔可以即場整多次一碗俾我?係咪驚我再講會影響你地?

算吧,不會再去,或者怪自己貪小便宜,但用一個團購睇出食店既質素都唔算一個過失。
之前推介過朋友去呢間食,但從此之後我唔會再去呢間所謂既拉麵鋪!!!!

◎另外一提之前坐BAR檯,今次坐接檯,接檯個交叉位頂住隻腳,叫個客點樣坐??

2012-10-06
團購
2012-10-03 7 瀏覽
今天剛好经過廣华街,記得這边有一街头风的拉面店,在外面見到許許多多的雜誌文章 ,以為又是一家過江龍,目前香港的拉麵店如雨后春筍的冒出來,像岩手拉麵在元郎站住腳一兩年,又到了渡船頭文英街,文英街哪間現在叫尚味拉麵,要吃岩手拉麵只好來這里了,在外面一看菜單係普通的a4紙打印過胶的, 餃子总体來說煎餅好点, 叉燒拉面.味精的味道很濃.湯底味道不突出,拉面又沒煮熟,太硬身 ,總之名大於實 題外話拉面師付好像很h呢嗎像師付一點好嗎
怪味餃子汁
2012-10-02
試食活動
怪味餃子汁
  • 0
偶然經過這家店位於旺角煙廠街o既拉麵舖..呢度可以近距離睇到碗拉麵o既製作過程 叉燒拉麵>>半隻溏心蛋、叉燒、粟米、海帶、椰菜&蔥 傳統日式叉燒製法>肉味唔夠,比較普通,咬下去好唔掂SO Hard to eat(香口膠咩!!!)同埋成碗拉麵只有兩小塊..但非可口也不抵食,,..不合格..沒甚麼吸引之處,完全沒特別,((份量少 ))..由於中門大開,廚房又是開放式,冷氣不夠一直冒汗.. 有人吃很快((太熱我也受不了....胃口沒有了))..正宗的拉麵店都會提供冰茶或冰水,這裡卻提供滾燙的熱麥茶,熱到不能喝下,可能是想客人點冰凍的飲料!不怕熱的人可以一試!那個師傅還以為自己很帥,一直表演拉麵,但是真的好普通囖。 (((((((((((( 但要食得咁辛苦,又唔覺有必要播))))))))))))))))))))))) .中環札幌元祖拉麵... 叉燒拉麵好過佢啦...

叉燒拉麵>>半隻溏心蛋、叉燒、粟米、海帶、椰菜&蔥
..沒甚麼吸引之處,完全沒特別,((份量少
))..由於中門大開,廚房又是開放式,冷氣不夠

.中環札幌元祖拉麵... 叉燒拉麵好過佢啦...
BBQ PORK RAMEN
2012-09-19
其他
  • no recommendation ....is not tasty