2018-12-02 83 瀏覽
整體食物質素很好,但湯比較鹹,建議店舖應改良,為健康着想應減少鹽的份量,因我和朋友揀選了不同的拉麵,統一答案都是湯太鹹。壽司飯則非常有咬感,炸物亦非常新鮮鬆脆,本人10分欣賞炸魚及煎餃子,絕對不會感覺炸物太油膩,熱度適中,不會感覺是一早已經是炸好的食物,服務態度亦不錯,落單快,食物送來時間亦快,在尖沙咀睇戲前的最佳選擇。店舖位置非常好,裝修佈置亦有身處日本的小店感覺,座位不算太多,如果三五知己去到,又想有私人空間的話,就最好選擇近門口左手邊的位置,感覺沒有壓迫感,又有私人空間,該位置又比較闊落,是整間鋪頭坐得最舒服的位置。
2018-12-01
  • 煎餃子,炸魚,壽司飯
2018-11-24 121 瀏覽
一個人嘅晚餐,唔想食快餐,食拉麵係唔錯嘅選擇,又快又唔洗等位😁一睇Menu見到有沾面就即刻揀咗,仲加咗個咖喱牛肉薯餅試一試佢~咖喱牛肉薯餅炸得好鬆脆熱辣辣,加埋嗰醬都幾好食👍🏻沾麵湯裏面有隻流心蛋,仲有幾塊肉同我最愛嘅筍👍🏻,但就略嫌個湯鹹少少水少少,差左啲掛麵嘅效果..大食女仔表示下次可以試試下其他嘢,畀多次機會你😬

咖喱牛肉薯餅炸得好鬆脆熱辣辣,加埋嗰醬都幾好食👍🏻

大食女仔表示下次可以試試下其他嘢,畀多次機會你😬
2018-11-14 133 瀏覽
係尖沙咀行街行到夜左,咁岩係isquare, 就睇下有d 咩好食。 見呢間野唔係好多人,就試下。唔洗等位,一入到去,個裝修都算ok咁就睇睇個menu 有咩食先主要都係麵食,我地分別選擇左醬油沾汁麵 同埋煎餃子定食(s)等左唔係好耐,我地叫既野食好快就黎左醬油沾汁麵食法係夾一小撮麵落湯到浸,浸完後食落暖暖地,咸味就岩岩好,啲麵煙煙韌韌,幾好咬口。另外呢個煎餃子定食有麵之餘,仲有個飯,對男仔黎講都算飽肚,煎餃煎到岩岩好,幾香幾脆,唯獨係個麵湯太咸。

唔洗等位,一入到去,個裝修都算ok

咁就睇睇個menu 有咩食先

等左唔係好耐,我地叫既野食好快就黎左

醬油沾汁麵

2018-11-07
2018-08-11 1054 瀏覽
今日經過呢個商場, 行咗幾間食肆都唔知去邊間食好,  因為太多選擇, 結果揀咗呢間日本野, 大概中午時段店內都唔算多人, 都只係得六成入座, 午巿而家有新套餐, 不過就唔包飲品, 拉麵餐有刺身或壽司配, 賣相都算不錯, 而且出菜時間都好快三式刺身配拉麵 - 刺身好新鮮, 拉麵湯底都好濃, 拉麵爽口帆立貝三文魚壽司配拉麵 - 壽司飯好軟熟, 刺身新鮮, 呢碗湯底係麵豉底, 味道不錯總結 : 而家有套餐推出係好事, 可以有多啲選擇, 不過如果包埋飲品茶或咖啡會更好

2018-06-17
2018-07-26 768 瀏覽
呢個炸雞拉麵, 一眼睇落去以為唔算好熱,但一飲個湯就發現原來溫度都好夠。 個拉麵咬落去唔會覺得太“林”,都好彈牙,好有咬口。 反而個配菜木耳就煮得太過林,可以爽脆番少少就好啦。 豬肉咬落去有層次感,有好多肉汁,好入味。炸雞味道都唔錯。當日係週未晚上,人唔算好多,坐得都舒服。

當日係週未晚上,人唔算好多,坐得都舒服。
2018-04-18 1392 瀏覽
2018/04/18 AhBwui18:40 入場,並沒有太多人,服務生的態度非常好,有別於大多數的香港餐廳服務生。點完餐點後餐點很快便上齊AhBwui點了三文魚籽飯定食豉油湯底(中)$122,Beauty點了壽司四件定食鹽味湯底(小)$120。食物整體評價不錯,能以一份的價格吃到兩樣餐點實屬不錯!三文魚籽飯AhBwui表示:份量較小,三文魚籽應為真的三文魚籽,很夠味道,很喜歡!豉油湯底拉麵(中)AhBwui表示:湯底較清,應該沒有加味精;叉燒軟硬適中,味道不錯;麵體一般壽司四件壽司不夠厚,但夠新鮮,沒有腥味(綠芥末很嗆,兩個人都嗆到😂)鹽味湯底拉麵(小)Beauty表示:湯味道不算特別,但不錯喝;叉燒一樣軟硬適中,夠入味;麵體較無口感,綿綿的,也不錯
2018/04/18 AhBwui

點完餐點後餐點很快便上齊

食物整體評價不錯,能以一份的價格吃到兩樣餐點實屬不錯!

AhBwui表示:
份量較小,三文魚籽應為真的三文魚籽,很夠味道,很喜歡!

豉油湯底拉麵(中)
豉油湯底拉麵

AhBwui表示:
湯底較清,應該沒有加味精;
叉燒軟硬適中,味道不錯;
麵體一般

壽司四件

鹽味湯底拉麵(小)
壽司四件定食(小)

Beauty表示:
湯味道不算特別,但不錯喝;
叉燒一樣軟硬適中,夠入味;
麵體較無口感,綿綿的,也不錯
三文魚籽飯定食(中)
2018-04-18
豉油湯底拉麵
壽司四件
壽司四件定食(小)
三文魚籽飯定食(中)
2018-03-17 1043 瀏覽
在isquare睇完戲,可以我們找了餐廳吃個豐富晚餐,太太想吃日本菜,新城市廣場消失了很久的山頭火。雖然已經九時多,但是也還是那麼多人!我們叫了一個M Size 的餐,有飯、有麵,我選擇了麵豉湯底的。先講一下魚生飯,雖然已經是M Size,但是魚生飯大約是我的拳頭咁上下...份量很小,三文魚也只有幾片,唯一可取的是有幾片玉子,吃起來甜甜的!麵豉湯底的麵味道一般,份量也是很少,好像幾啖就已經吃完,湯也是很油的,不建議飲湯。麵的質感比較粗,口感不太好,我比較喜歡幼身的。大約要$150左右,不太化算囉...

大約要$150左右,不太化算囉...
2018-02-26 853 瀏覽
啱啱睇完場戲成夜晚十點,四圍舖頭都閂晒門,就哩間山頭火未閂,門面睇落又唔錯,就入咗去食喇。入到去睇下餐牌,都百幾蚊個餐,有碗飯仔同麵,心諗應該唔會太細,食得飽嘅,點知原來飯細麵都唔大😂😂😂飯就係一個飯團咁大,麵就大少少,加埋等於兩個飯團咁上下😂百幾蚊唔算好貴,但比想像差咗少少,不過好在食落又唔差,醬油麵味道正宗,三文魚飯嘅刺身份量都唔少,值返係到,但如果個麵真係可以大少少就好啦😂😂😂

2018-01-23 751 瀏覽
繼續係呢個商場食,搵左呢一間。點解?無架,純粹一路寫落去,話明要試曬全部食店(希望得啦)嗌左2個套餐,咁佢有分S M L 既咁我同友人都嗌左M 有4種味道簡,我就食鹽味,試完之後勸大家一句唔好簡,純咸味無特別。本人係拉麵控,呢碗麵就不合格其實,個套餐有半隻熟蛋同炸雞。熟蛋已經無誠意,炸雞都一般 連元x 都好食過佢。價錢仲要12x 性價比差而友人就嗌左麵豉,味道好d不過都差不多,以小食就配左炸蟹肉牛薯餅,友人表示幾特別不錯既。總結,不可一不可再,可能呢個係得翻一間既原因

嗌左2個套餐,咁佢有分S M L 既
咁我同友人都嗌左M

而友人就嗌左麵豉,味道好d

總結,不可一不可再,可能呢個係得翻一間既原因
2018-01-17
2018-01-01 637 瀏覽
早年前,各式各樣日本拉麵並未引入香港時,山頭火在太古受到很多人青睞當年亦是童時第一次接觸日本正宗拉麵,至此鍾情拉麵。踏入2018年,山頭火經過多年擴張收縮,最後只剩下尖沙咀店。作為拉麵痴,當然要去嚐一番,光顧山頭火的次數,甚至超越一蘭。山頭火拉麵湯頭有四種,但最具代表性必定是鹽味拉麵鹽味湯頭,兩個字,濃、厚!是完全打破日本傳統鹽味拉麵的概念把鹽味湯底帶到另一個境界麵質亦是山頭火另一個特色略粗略幼,自家整拉麵,口感比一蘭直條條的更加好吃筍可能未必是每個食客都會在意的細節,但往往山頭火的荀是上品,沒有一次是臭荀。其他小食:吉列豬扒炸的十分出色,不比同區專做吉列豬扒店差。炸粉配上的麵包糠,更為脆口,上品!肉質當然不能和其他頂級豚肉比較,但做法是有誠意。炸雞,炸特乾而不油膩,雞肉質嫩,可以。餃子,這次嚐了較少拉麵店有的煮法,炸餃子,一般。總括而言,這次的食評為的不是評,而是希望更多人能認識得到山頭火的誠意希望這間並不會是最後一間香港的山頭火。
當年亦是童時第一次接觸日本正宗拉麵,至此鍾情拉麵。

山頭火拉麵湯頭有四種,但最具代表性必定是鹽味拉麵

鹽味湯頭,兩個字,濃、厚!
是完全打破日本傳統鹽味拉麵的概念
把鹽味湯底帶到另一個境界

麵質亦是山頭火另一個特色
略粗略幼,自家整拉麵,口感比一蘭直條條的更加好吃

其他小食:
肉質當然不能和其他頂級豚肉比較,但做法是有誠意。

炸雞,炸特乾而不油膩,雞肉質嫩,可以。

餃子,這次嚐了較少拉麵店有的煮法,炸餃子,一般。

希望這間並不會是最後一間香港的山頭火。
2018-01-01
  • 鹽味拉麵
2017-12-21 543 瀏覽
天氣太凍喇!心血來潮好想食碗熱辣辣既拉麵,諗左好耐都係穩穩陣陣食番連鎖店,就黎左山頭火食北海道拉麵!環境:呢度都迫迫地,傾計要同隔離枱鬥大聲,不過香港地既餐廳都係咁上下啦。服務:一坐低侍應就好主動遞餐牌同俾水,落單同上餐時態度都好好,抵讚!衛生:呢度既餐具係上餐時一併俾埋既,個人認為咁係衛生d,唔使長期暴露於餐枱上面俾人掂過晒同中口水彈。味道:呢度有得單點拉麵或者叫拉麵set,兩者都可以揀拉麵既size,有大中細揀,我揀左細拉麵配4件壽司既set。先講個拉麵,話晒係日本過江龍就肯定有番咁上下心準保證,鹽味湯底清清地但不失美味係我既至愛,而壽司就fair啦,唔係壽司專門店黎講個帶子算出色,但壽司飯就真係太乾。抵食:120蚊加一呢個價錢黎講算偏貴,但山頭火有水準保證,又可以一次過食埋拉麵同壽司,計番都fair既。

2017-11-19 499 瀏覽
第一次嚟呢度lunch. 12點半到達人唔算多,不過陸陸續續都有ol入座。當中有唔少日本人,睇嚟佢地對呢度嘅食物質素都有肯定同熟悉感🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆叫左個拉麵x魚生飯set (HKD 118)拉麵有3個湯底可以選擇,包括:鹽味,麵豉同埋辣味麵豉。見我叫個碗紅當當就估到係辣味啦~ 🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆拉麵幼身,可選硬度。我就唔鐘意太林身,呢個硬硬地有口感😊湯底唔油,有重重麵豉味,女仔叫S size都夠食了🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆魚生飯係mini版,用左醋飯,內有三文魚,甜蛋同蝦,唔錯啊👍👍👍

🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆

叫左個拉麵x魚生飯set (HKD 118)

2017-11-16
2017-10-04 626 瀏覽
Lunch hour係尖沙咀好多食肆都大排長龍,咁啱見到呢間食拉麵嘅鋪頭唔駛等就有位,感覺上啲嘢食又唔差就入咗去😂😂不過一打開個Menu第一個impression就係覺得啲嘢食真係好貴🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️散叫一個拉麵吳家餸都大約要$60左右🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️雖然係咁但係貪心嘅我依然係叫咗一個set lunch hahaaa不過佢啲份量都唔算少,一個small size既set就夠食飽☺️☺️
2017-09-27
2017-08-16 767 瀏覽
餓到半死嘅情況之下,行到嚟呢個商場搵食, 間間鋪頭都好貴,窮L 終於搵到呢一間食拉麵嘅鋪頭!同日本一樣,佢啲拉麵餐可以跟白飯, 或者單點一個拉麵再配其他小食, 我點咗一個吉列豬扒拉麵配麵豉湯底, 拉麵熱辣辣咁放到嚟面前,湯底香濃但不油膩,麵條軟硬適中,味道同喺日本街頭食嘅拉麵非常相似! 由於餓鬼投胎, 用咗五分鐘喪食咗半碗拉麵先開始食吉列豬扒, 吉列豬扒用少量椰菜花墊底, 所以吉列豬扒嘅底部並無俾油浸到淋曬,炸粉落得剛剛好, 豬扒緊熟丶外皮香脆,係吉列豬扒中嘅上品!成個拉麵套餐最可惜嘅地方係欠缺咗日本餐廳通常會提供嘅玄米茶或者黑豆茶, 只係一兩蚊嘅成本就可以令餐廳做到完美,店家應該認真考慮!
吉列豬扒拉麵
吉列豬扒拉麵
2017-07-10 915 瀏覽
男朋友鐘意食拉麵,平時都會周圍試下拉麵。今次我嗌左一個細嘅鹽味拉麵,男朋友就嗌沾麵。個拉麵冇蛋比較失望,一食落個湯好淡,而且豬骨味都唔算突出。 唔係太好食見呢間拉麵店主打豬頸肉,但個人唔好豬頸肉就冇試到。男朋友嘅沾麵嗌左中size,睇落都好多。有蛋隻蛋都好好味。不過個麵完全冇配肉。 啲汁都唔算好味,但好過拉麵少少。另外再嗌左個蟹肉薯餅,完全冇蟹味,喊出黎。去嘅時候七點幾八點,都冇坐滿人,平時應該都唔多人。整體都唔太滿意,唔會再食🙈

見呢間拉麵店主打豬頸肉,但個人唔好豬頸肉就冇試到。

男朋友嘅沾麵嗌左中size,睇落都好多。有蛋

整體都唔太滿意,唔會再食🙈