剩下 焦點食評
2017-07-08 3766 瀏覽
到了沙田新城市廣場,便想起了久沒光顧的「山頭火」,便打算往吃,豈料,走到門前才知該位置已是別的店舖,上網查詢,才得悉「山頭火」在香港只剩下尖沙咀一店。還記得當初「山頭火」進駐香港時,曾盛極一時,那時到其位於太古城店吃拉麵,排隊超過一小時是等閒事,也是因為要排隊,我當時一直沒有吃過,而其盛勢,一定不下於當日「一蘭」到港。全盛時的「山頭火」,先後在尖沙咀、沙田和荃灣設分店,而我以前最常吃的是沙田和尖沙咀店。近年來港的拉麵品牌多不勝數,「山頭火」這些初代日式食店已算是老店了,被遺忘也無可口非,看氣勢,真擔心往後在香港是站不住腳,想到這裡,便想從溫一下味道,並特意於下午茶時段走到尖沙咀國際廣場的店舖,吃碗拉麵。四時三刻,店內只有兩桌客人,店內擺設一如昔日,門前一大張圓檯,方便一個人來吃的食客,有如吧檯的作用,再入內的檯椅擺設亦一如以往有點窄,而檯上那插滿筷子的筒很是日本風格。我細看餐牌,看不到太大的變化,依然除了拉麵外,也有提供其他定食如魚生飯之類。反而,拉麵增設了大中小三個選擇。我一如以往,吃鹽味拉麵,中級份量,並加了一隻蛋。麵上桌,先吃了那粒細小的青梅,清清味蕾。再呷一口湯,對了,仍是昔日

我一如以往,吃鹽味拉麵,中級份量,並加了一隻蛋。

麵上桌,先吃了那粒細小的青梅,清清味蕾。再呷一口湯,對了,仍是昔日的豬骨湯味,儘管是鹽味的,但不算太鹹,骨味尚膿而膠感欠奉,稍油膩,麵條一如以往是幼身捲曲的拉麵,即比全蛋麵稍幼的麵條,掛湯不錯,但稍不夠彈牙。
鹽味拉麵

豬肉三塊,一塊半肥瘦不錯吃,肥膏香滑,雖不至入口即溶,但那肉香撲鼻絕對不錯吃,另二塊豬肉則是瘦肉,嚡而沒味,吃著牙縫間就是肉絲,不濟!

蛋,一夾開,是啫喱狀的流芯,不錯!
流芯蛋
照舊,我吃拉麵一定會喝盡湯來,除非,那碗拉麵很難吃。
今日再來「山頭火」,仍能吃到昔日差不多的味道,算是不錯了。只是,今天香港的拉麵戰場就是非常非常精彩,群龍亂舞,七國咁亂,比「山頭火」好吃的也有不少,我只能說,在兩間同來自旭川的「山頭火」和「梅光軒」中,「山頭火」是大勝。但就遠不及我最喜愛位於大坑的「凪」拉麵(Ramen Nagi)。
2017-07-05
2018-04-18 386 瀏覽
2018/04/18 AhBwui18:40 入場,並沒有太多人,服務生的態度非常好,有別於大多數的香港餐廳服務生。點完餐點後餐點很快便上齊AhBwui點了三文魚籽飯定食豉油湯底(中)$122,Beauty點了壽司四件定食鹽味湯底(小)$120。食物整體評價不錯,能以一份的價格吃到兩樣餐點實屬不錯!三文魚籽飯AhBwui表示:份量較小,三文魚籽應為真的三文魚籽,很夠味道,很喜歡!豉油湯底拉麵(中)AhBwui表示:湯底較清,應該沒有加味精;叉燒軟硬適中,味道不錯;麵體一般壽司四件壽司不夠厚,但夠新鮮,沒有腥味(綠芥末很嗆,兩個人都嗆到😂)鹽味湯底拉麵(小)Beauty表示:湯味道不算特別,但不錯喝;叉燒一樣軟硬適中,夠入味;麵體較無口感,綿綿的,也不錯
2018/04/18 AhBwui

點完餐點後餐點很快便上齊

食物整體評價不錯,能以一份的價格吃到兩樣餐點實屬不錯!

AhBwui表示:
份量較小,三文魚籽應為真的三文魚籽,很夠味道,很喜歡!

豉油湯底拉麵(中)
豉油湯底拉麵

AhBwui表示:
湯底較清,應該沒有加味精;
叉燒軟硬適中,味道不錯;
麵體一般

壽司四件

鹽味湯底拉麵(小)
壽司四件定食(小)

Beauty表示:
湯味道不算特別,但不錯喝;
叉燒一樣軟硬適中,夠入味;
麵體較無口感,綿綿的,也不錯
三文魚籽飯定食(中)
2018-04-18
豉油湯底拉麵
壽司四件
壽司四件定食(小)
三文魚籽飯定食(中)
2018-03-17 374 瀏覽
在isquare睇完戲,可以我們找了餐廳吃個豐富晚餐,太太想吃日本菜,新城市廣場消失了很久的山頭火。雖然已經九時多,但是也還是那麼多人!我們叫了一個M Size 的餐,有飯、有麵,我選擇了麵豉湯底的。先講一下魚生飯,雖然已經是M Size,但是魚生飯大約是我的拳頭咁上下...份量很小,三文魚也只有幾片,唯一可取的是有幾片玉子,吃起來甜甜的!麵豉湯底的麵味道一般,份量也是很少,好像幾啖就已經吃完,湯也是很油的,不建議飲湯。麵的質感比較粗,口感不太好,我比較喜歡幼身的。大約要$150左右,不太化算囉...

大約要$150左右,不太化算囉...
2018-02-26 395 瀏覽
啱啱睇完場戲成夜晚十點,四圍舖頭都閂晒門,就哩間山頭火未閂,門面睇落又唔錯,就入咗去食喇。入到去睇下餐牌,都百幾蚊個餐,有碗飯仔同麵,心諗應該唔會太細,食得飽嘅,點知原來飯細麵都唔大😂😂😂飯就係一個飯團咁大,麵就大少少,加埋等於兩個飯團咁上下😂百幾蚊唔算好貴,但比想像差咗少少,不過好在食落又唔差,醬油麵味道正宗,三文魚飯嘅刺身份量都唔少,值返係到,但如果個麵真係可以大少少就好啦😂😂😂

2018-01-23 490 瀏覽
繼續係呢個商場食,搵左呢一間。點解?無架,純粹一路寫落去,話明要試曬全部食店(希望得啦)嗌左2個套餐,咁佢有分S M L 既咁我同友人都嗌左M 有4種味道簡,我就食鹽味,試完之後勸大家一句唔好簡,純咸味無特別。本人係拉麵控,呢碗麵就不合格其實,個套餐有半隻熟蛋同炸雞。熟蛋已經無誠意,炸雞都一般 連元x 都好食過佢。價錢仲要12x 性價比差而友人就嗌左麵豉,味道好d不過都差不多,以小食就配左炸蟹肉牛薯餅,友人表示幾特別不錯既。總結,不可一不可再,可能呢個係得翻一間既原因

嗌左2個套餐,咁佢有分S M L 既
咁我同友人都嗌左M

而友人就嗌左麵豉,味道好d

總結,不可一不可再,可能呢個係得翻一間既原因
2018-01-17
2018-01-01 465 瀏覽
早年前,各式各樣日本拉麵並未引入香港時,山頭火在太古受到很多人青睞當年亦是童時第一次接觸日本正宗拉麵,至此鍾情拉麵。踏入2018年,山頭火經過多年擴張收縮,最後只剩下尖沙咀店。作為拉麵痴,當然要去嚐一番,光顧山頭火的次數,甚至超越一蘭。山頭火拉麵湯頭有四種,但最具代表性必定是鹽味拉麵鹽味湯頭,兩個字,濃、厚!是完全打破日本傳統鹽味拉麵的概念把鹽味湯底帶到另一個境界麵質亦是山頭火另一個特色略粗略幼,自家整拉麵,口感比一蘭直條條的更加好吃筍可能未必是每個食客都會在意的細節,但往往山頭火的荀是上品,沒有一次是臭荀。其他小食:吉列豬扒炸的十分出色,不比同區專做吉列豬扒店差。炸粉配上的麵包糠,更為脆口,上品!肉質當然不能和其他頂級豚肉比較,但做法是有誠意。炸雞,炸特乾而不油膩,雞肉質嫩,可以。餃子,這次嚐了較少拉麵店有的煮法,炸餃子,一般。總括而言,這次的食評為的不是評,而是希望更多人能認識得到山頭火的誠意希望這間並不會是最後一間香港的山頭火。
當年亦是童時第一次接觸日本正宗拉麵,至此鍾情拉麵。

山頭火拉麵湯頭有四種,但最具代表性必定是鹽味拉麵

鹽味湯頭,兩個字,濃、厚!
是完全打破日本傳統鹽味拉麵的概念
把鹽味湯底帶到另一個境界

麵質亦是山頭火另一個特色
略粗略幼,自家整拉麵,口感比一蘭直條條的更加好吃

其他小食:
肉質當然不能和其他頂級豚肉比較,但做法是有誠意。

炸雞,炸特乾而不油膩,雞肉質嫩,可以。

餃子,這次嚐了較少拉麵店有的煮法,炸餃子,一般。

希望這間並不會是最後一間香港的山頭火。
2018-01-01
  • 鹽味拉麵
2017-12-21 436 瀏覽
天氣太凍喇!心血來潮好想食碗熱辣辣既拉麵,諗左好耐都係穩穩陣陣食番連鎖店,就黎左山頭火食北海道拉麵!環境:呢度都迫迫地,傾計要同隔離枱鬥大聲,不過香港地既餐廳都係咁上下啦。服務:一坐低侍應就好主動遞餐牌同俾水,落單同上餐時態度都好好,抵讚!衛生:呢度既餐具係上餐時一併俾埋既,個人認為咁係衛生d,唔使長期暴露於餐枱上面俾人掂過晒同中口水彈。味道:呢度有得單點拉麵或者叫拉麵set,兩者都可以揀拉麵既size,有大中細揀,我揀左細拉麵配4件壽司既set。先講個拉麵,話晒係日本過江龍就肯定有番咁上下心準保證,鹽味湯底清清地但不失美味係我既至愛,而壽司就fair啦,唔係壽司專門店黎講個帶子算出色,但壽司飯就真係太乾。抵食:120蚊加一呢個價錢黎講算偏貴,但山頭火有水準保證,又可以一次過食埋拉麵同壽司,計番都fair既。

2017-11-19 425 瀏覽
第一次嚟呢度lunch. 12點半到達人唔算多,不過陸陸續續都有ol入座。當中有唔少日本人,睇嚟佢地對呢度嘅食物質素都有肯定同熟悉感🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆叫左個拉麵x魚生飯set (HKD 118)拉麵有3個湯底可以選擇,包括:鹽味,麵豉同埋辣味麵豉。見我叫個碗紅當當就估到係辣味啦~ 🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆拉麵幼身,可選硬度。我就唔鐘意太林身,呢個硬硬地有口感😊湯底唔油,有重重麵豉味,女仔叫S size都夠食了🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆魚生飯係mini版,用左醋飯,內有三文魚,甜蛋同蝦,唔錯啊👍👍👍

🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆

叫左個拉麵x魚生飯set (HKD 118)

2017-11-16
2017-10-04 569 瀏覽
Lunch hour係尖沙咀好多食肆都大排長龍,咁啱見到呢間食拉麵嘅鋪頭唔駛等就有位,感覺上啲嘢食又唔差就入咗去😂😂不過一打開個Menu第一個impression就係覺得啲嘢食真係好貴🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️散叫一個拉麵吳家餸都大約要$60左右🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️雖然係咁但係貪心嘅我依然係叫咗一個set lunch hahaaa不過佢啲份量都唔算少,一個small size既set就夠食飽☺️☺️
2017-09-27
2017-08-16 720 瀏覽
餓到半死嘅情況之下,行到嚟呢個商場搵食, 間間鋪頭都好貴,窮L 終於搵到呢一間食拉麵嘅鋪頭!同日本一樣,佢啲拉麵餐可以跟白飯, 或者單點一個拉麵再配其他小食, 我點咗一個吉列豬扒拉麵配麵豉湯底, 拉麵熱辣辣咁放到嚟面前,湯底香濃但不油膩,麵條軟硬適中,味道同喺日本街頭食嘅拉麵非常相似! 由於餓鬼投胎, 用咗五分鐘喪食咗半碗拉麵先開始食吉列豬扒, 吉列豬扒用少量椰菜花墊底, 所以吉列豬扒嘅底部並無俾油浸到淋曬,炸粉落得剛剛好, 豬扒緊熟丶外皮香脆,係吉列豬扒中嘅上品!成個拉麵套餐最可惜嘅地方係欠缺咗日本餐廳通常會提供嘅玄米茶或者黑豆茶, 只係一兩蚊嘅成本就可以令餐廳做到完美,店家應該認真考慮!
吉列豬扒拉麵
吉列豬扒拉麵
2017-07-10 866 瀏覽
男朋友鐘意食拉麵,平時都會周圍試下拉麵。今次我嗌左一個細嘅鹽味拉麵,男朋友就嗌沾麵。個拉麵冇蛋比較失望,一食落個湯好淡,而且豬骨味都唔算突出。 唔係太好食見呢間拉麵店主打豬頸肉,但個人唔好豬頸肉就冇試到。男朋友嘅沾麵嗌左中size,睇落都好多。有蛋隻蛋都好好味。不過個麵完全冇配肉。 啲汁都唔算好味,但好過拉麵少少。另外再嗌左個蟹肉薯餅,完全冇蟹味,喊出黎。去嘅時候七點幾八點,都冇坐滿人,平時應該都唔多人。整體都唔太滿意,唔會再食🙈

見呢間拉麵店主打豬頸肉,但個人唔好豬頸肉就冇試到。

男朋友嘅沾麵嗌左中size,睇落都好多。有蛋

整體都唔太滿意,唔會再食🙈
2017-07-06 549 瀏覽
午餐試一下沾麵,感覺很好!!另我對沾麵有新感覺! 因為食12點關係,所以唔駛等位,再晚一點點,店子已經需要等位了!但店舖位子不是太多。 原本對沾麵沒有好感的,但今日再食感覺很好!麵身沒有鹼水味,又彈牙,又好食!!因為之前食另一間沾麵有鹼水同鹹味! 湯底唔太鹹,有小小肉,加一隻流心蛋(味道很好),感覺良好,味道很好! 如果大食D 的人可能未必夠食。。。沾麵有二款湯底,一款辣味,一款唔辣!感覺很甜心的選擇!價錢$92
午餐試一下沾麵,感覺很好!!
另我對沾麵有新感覺!

因為之前食另一間沾麵有鹼水同鹹味!

如果大食D 的人可能未必夠食。。。
沾麵有二款湯底,一款辣味,一款唔辣!
感覺很甜心的選擇
!價錢$92

2017-05-21 690 瀏覽
去開尖沙咀想食晚飯,想容易搵位,又多選擇,所以揀咗Isquare。睇咗幾間,見到呢間山頭火,最鍾意有得又食壽司又食拉麵,所以揀咗呢間。拉麵同壽司都唔係特別出色,但可以同一時間食哂兩樣,都算唔錯。不過覺得其他分店好食過呢間。
2017-05-02 701 瀏覽
和友人誤打誤撞撞入山頭火,幸好錯有錯著,幾好味喎。配菜有酸菜,非常醒胃。還有半隻全熟蛋,非常適合愛吃蛋的我。至於刺身,帶子肥美,三文魚新鮮。叉燒拉麵則不過不失,麵條硬度適中,湯底亦不會沾上過份的味精咸味。整體而言,晚市吃$12X的壽司拉麵定食,還不錯吧。
和友人誤打誤撞撞入山頭火,幸好錯有錯著,幾好味喎。
壽司拉麵定食

配菜有酸菜,非常醒胃。
還有半隻全熟蛋,非常適合愛吃蛋的我。
至於刺身,帶子肥美,三文魚新鮮。
整體而言,晚市吃$12X的壽司拉麵定食,還不錯吧。
2017-04-13
壽司拉麵定食
2017-04-23 647 瀏覽
在沙田錯過了 黎到尖沙咀已經係唯一一間,要試一試既,經常都搞錯個名 山頭火蟹肉飯 配辣麵豉拉麵套餐 有飯又有麵 係日本就食得多,今日胃口都唔錯,一次過試兩樣!辣麵豉不太辣 只是顏色較紅 十小辣也說不上,岩曬我唔食得辣 又愛其香味,湯入面有少見的木耳 口感爽脆 比較新鮮的配合。蟹肉飯的味道較淡 蟹味不突出麵豉湯麵 +吉列豬扒吉列豬扒會後上,好讓客人先食麵 避免兩樣食物都變林 豬扒表面炸得香脆 可是肉質較乾身麵鼓拉麵不過不失 一般水準
蟹肉飯套餐
蟹肉飯的味道較淡 蟹味不突出
麵豉湯麵 +吉列豬扒
吉列豬扒會後上,好讓客人先食麵 避免兩樣食物都變林
豬扒表面炸得香脆 可是肉質較乾身
麵鼓拉麵不過不失 一般水準