2021-04-18 488 瀏覽
My mom spotted this place in a back corner of K-11 mall when she stopped at a coffee stand. She thought it looked nice (and that the steaks were 40% off) so took me and my dad later for dinner.We all ordered steaks, of course. I got sirloin. I don’t eat steak very often, but the last time I had steak was at one of those cheap all-you-can-eat places, which was a mistake. The difference between this steak and the cheap one was SOOOOOO big! This was one was tender and had such a nice beef flavor. I

We all ordered steaks, of course. I got sirloin. I don’t eat steak very often, but the last time I had steak was at one of those cheap all-you-can-eat places, which was a mistake. The difference between this steak and the cheap one was SOOOOOO big! This was one was tender and had such a nice beef flavor. I have decided I need to only eat nice steaks from now on.
Sirloin

We added on the salad, soup and drink (+ $30), and it was all very pleasant. I was surprised (in a good way) that the tomato soup (HK-style borsch) had tofu puffs in it.

We were very full and satisfied after the meal. I just wish I were near K-11 at lunchtime. I want to try the lunch menu too!
Sirloin
2021-03-29 373 瀏覽
位於K11的山翠熟成牛料理在商場內的位置有點難找, 隱藏在2樓的購物藝術館區域內, 或是在泰式餐廳的旁邊。這家主打日式造法的煎牛扒, 價單偏貴, 幸好這段時間餐牌正值做全單6折優惠。餐廳內佈局有點像日式茶室的感覺, 內部面積不算大, 但勝在坐位寬敞, 不會有太焗促的感覺。原先打算點和牛, 可惜當天兩款都售罄, 只好選另外兩款安格斯肉眼和西冷作替代。餐單上的扒類是單點的, 需要額外加錢才能升級做套餐, 亦可再加錢配紅/白餐酒。這次只有我升級了套餐, 而友人則只選了白酒。套餐的沙津味噌醋汁混上簡單的雜菜, 餐湯也是味噌湯, 湯內有一大塊豆卜, 味道很大部份都被炸豆皮味蓋過, 要是改以蜆肉之類突然鮮味會更襯托高檔次的格局。上餐速度有點過快, 前菜餐湯上沒多久牛扒就奉上, 牛扒沒什麼花巧的擺碟, 左右兩邊只有蒜蓉和醃紅薑片。牛扒上帶著誘人的格仔坑紋但入口的質素卻只是平凡的味道, 不論是肉眼或西冷都未能品嚐到熟成牛扒的特色, 不得不說是有點失望。在訂座前有看到某些食客可以自己沖煮咖啡, 作為咖啡迷的我當然想一過手癮! 不幸地, 這次只有已煮好的美式滴濾咖啡(類似麥當勞跟餐免費的那種)。同樣地,

在訂座前有看到某些食客可以自己沖煮咖啡, 作為咖啡迷的我當然想一過手癮! 不幸地, 這次只有已煮好的美式滴濾咖啡(類似麥當勞跟餐免費的那種)。同樣地, 味道沒什麼特別, 只是一壺沒帶不悅苦澀味的正常咖啡。

整體而言, 事前的確對這餐廳抱有太多期望, 店員用餐前後都欠缺為客人介紹餐廳的特色, 主力食材在晚市早段已經缺貨, 甚至出餐的次序等等。但用餐環境舒適而且有6折優惠也倘可作為一試的選擇。
2021-03-23
2021-03-22 358 瀏覽
之前和天使行經這裏,覺得這裏的菜色很特別,專賣熟成牛肉的。老實說,這裏的價錢其實相當的不便宜,和酒店高級扒房的價錢差不多。今日終於找了個機會,和天使趁下午茶做折扣的特別時間來試試。店員說由於是下午茶時分,可以將單叫的熟成牛扒免費升級為套餐。而這些就是套餐的前菜。是基本的前菜,其實沒什麼好說的,但天使刻意將它放得整整齊齊的,好吧,拍照一張作留念。可能畢竟是下午茶時段,沒什麼其他客人,上菜的速度很快。黑毛西冷扒和黑毛肉眼扒幾乎是同時上菜。肉本身嘅處理非常好,也是我要求的三成半。肉身也處理得很好,可以完全鎖住肉汁。咬落肉的時候沒有乾的感覺。而且肉眼扒和西冷扒的口感也很明顯。雖然聽起來理所當然,但其實卻是十分難得。看到天使吃得開懷的表情,我也覺得很高興。吃完兩塊扒,意猶未盡。我們決定加菜。經店員推薦,決定再試試這個「澳洲和牛西冷扒」。同樣是很愛上菜,同樣是處理得很好。而且這個西冷扒,可能是「和件」的關係,剛入口的口感很像肉眼扒,脂肪感很充足。但繼續吃下去卻完全是西冷扒的口感。如果說天使是過瘦、而我是過肥,這個西冷扒的脂肪比例就是剛剛好了。這一餐算是吃得很滿足。而且環境10分清靜,也十分光潔,所

黑毛豬扒安格斯西冷力扒
黑毛安格斯內眼扒

澳洲和牛西冷扒

這一餐算是吃得很滿足。而且環境10分清靜,也十分光潔,所有東西也令人覺得很好。如果可以,我想我們會再來的。
黑毛豬扒安格斯西冷力扒
黑毛安格斯內眼扒
澳洲和牛西冷扒
2021-03-17 241 瀏覽
收藏了一段時間 也路經了好幾次今天我們要來了現在High Tea 在下能多一個依賴不用想不用選 乖乖坐下靜靜看著你等著吃就好今天我們點了三塊扒黑毛安格斯肉眼扒 $400黑毛安格斯西冷扒 $380和牛肉眼扒 $580跟餐有花茶和是日沙律在哪之前在下點了一杯有酒精的紅提汁好吧 😶是紅酒身為酒鬼的我怎可以待薄自己牛牛的確接近3成熟感謝店員和師傅的無間合作由於在在下眼中三塊野被燒完後的樣子都..“差不多”所以在下只為一塊拍遺照就好然後味道..也差不多🤣師傅聽到想哭吧…只是因為在下都沾著同樣的燒牛肉汁啊至於口感 是有分別的😃對在下而言和牛有點太肥安格斯肉眼的脂肪比例沒西冷均勻而且西冷肉質會比較細嫩不過結論都是好吃而熱門的餐湯反而令在下期望過高(在下並沒說它不好喝啊)算吧在下事實上是個極重口味的人三塊扒很快就被我們KO了雖然在下沒什麼飽感😶但..要控制食量..和店家要落場啊感謝還讓我們借位置休息著
收藏了一段時間 也路經了好幾次
好吧 😶是紅酒
身為酒鬼的我怎可以待薄自己

牛牛的確接近3成熟
感謝店員和師傅的無間合作
由於在在下眼中三塊野被燒完後的樣子都..
“差不多”
所以在下只為一塊拍遺照就好
然後味道..也差不多🤣
師傅聽到想哭吧…
只是因為在下都沾著同樣的燒牛肉汁啊
至於口感 是有分別的😃
對在下而言和牛有點太肥
安格斯肉眼的脂肪比例沒西冷均勻
而且西冷肉質會比較細嫩
不過結論都是好吃

而熱門的餐湯反而令在下期望過高
(在下並沒說它不好喝啊)
算吧在下事實上是個極重口味的人

三塊扒很快就被我們KO了
雖然在下沒什麼飽感😶
但..要控制食量..
和店家要落場啊
感謝還讓我們借位置休息著
2021-03-16
2021-03-16 175 瀏覽
之前都試過呢間見到佢做緊六折優惠幾吸引就再去一次點知好失望,質素不如以前套餐照舊有沙律同湯,另外有飲品個麵豉湯味道唔錯,而且夠熱但係個牛真係唔係好掂賣相同以前好唔同,整埋一堆令胃口大減啲牛叫左5成熟但係食落係10成,肉質又乾又韌好似柴皮咁反而個魚唔錯,不過製作需時,等咗20分鐘魚皮煎得好脆,啲肉都好嫩滑不過略嫌細舊左啲另外試咗佢嘅蒜蓉烤大啡菇蒜蓉味夠,烤得好香而且都夠Juicy整體麻麻雖然價錢平咗,但係質素反而退步自己未必會再去食
之前都試過呢間
見到佢做緊六折優惠幾吸引就再去一次
點知好失望,質素不如以前
套餐照舊有沙律同湯,另外有飲品
個麵豉湯味道唔錯,而且夠熱
但係個牛真係唔係好掂
賣相同以前好唔同,整埋一堆令胃口大減
啲牛叫左5成熟
但係食落係10成,肉質又乾又韌
好似柴皮咁
反而個魚唔錯,不過製作需時,等咗20分鐘
魚皮煎得好脆,啲肉都好嫩滑
不過略嫌細舊左啲
另外試咗佢嘅蒜蓉烤大啡菇
蒜蓉味夠,烤得好香
而且都夠Juicy
整體麻麻
雖然價錢平咗,但係質素反而退步
自己未必會再去食
2021-02-06 1527 瀏覽
呢間舖係K11 入面 但其實都係有啲偏人流較少都好容易走漏眼🤣去嘅時候大概3點幾 一個人都無🙈店舖主打熟成牛之外都有魚類料理、串燒小食大部分依家都有半價優惠~而米飯最近都升級用北海道七星米🍚➖➖➖1️⃣牛腰肉丼 $140 ▶️$70 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘) 🌟牛腰肉肉味濃郁 紋理清晰 約七成熟 夠嫩配上岩鹽同秘製醬汁 更突顯牛味用北海道七星米~呢款米煮出黎較乾身、黏度較低 、有咬口放耐左都好食😆 正係我鍾意嘅口感另外仲有少量黎麥粒 份量再多啲就好~加上本身都有隻生蛋黃 令米飯更黏~略嫌唔夠重蛋香🙈唔食生蛋都可以要熟嘅唔夠飯亦可以再加🙈➖➖➖2️⃣燒日本鮮魚甘魚骹 $160 ▶️ $112 (𝟞.𝟟𝟝/𝟙𝟘) 呢款有7折~平時好少食呢個部位 飯同餸分開上 較清淡~米飯較乾🙈魚肉有岩鹽同薑調味 少骨🐟都幾有鮮味 ➖➖➖3️⃣特上牛脷 $38 ▶️$19 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)薄切、有嚼口 肉味都幾濃🤤加上調味都足夠 不過個人本身比較鍾意厚切嗰種口感➖➖➖4️⃣大啡菇 $38 ▶️$19 (𝟟/𝟙𝟘)半價之後價錢都合理😁都夠juicy 不過就係切粒 細件左啲~➖➖➖5️⃣山翠自家濃湯 (𝟠.𝟛/𝟙𝟘)🌟番茄味比預期中濃 湯嘅質感較
呢間舖係K11 入面 但其實都係有啲偏
人流較少都好容易走漏眼🤣
去嘅時候大概3點幾 一個人都無🙈
店舖主打熟成牛之外都有魚類料理、串燒小食
大部分依家都有半價優惠~
而米飯最近都升級用北海道七星米🍚

1️⃣牛腰肉丼 $140 ▶️$70 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘) 🌟
牛腰肉肉味濃郁 紋理清晰 約七成熟 夠嫩
配上岩鹽同秘製醬汁 更突顯牛味
用北海道七星米~
呢款米煮出黎較乾身、黏度較低 、有咬口
放耐左都好食😆 正係我鍾意嘅口感
另外仲有少量黎麥粒 份量再多啲就好~
加上本身都有隻生蛋黃 令米飯更黏~
略嫌唔夠重蛋香🙈
唔食生蛋都可以要熟嘅唔夠飯亦可以再加🙈

呢款有7折~
平時好少食呢個部位 飯同餸分開上 較清淡~
米飯較乾🙈魚肉有岩鹽同薑調味
少骨🐟都幾有鮮味
燒日本鮮魚甘魚骹

➖➖➖
3️⃣特上牛脷 $38 ▶️$19 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
薄切、有嚼口 肉味都幾濃🤤
加上調味都足夠
不過個人本身比較鍾意厚切嗰種口感
特上牛脷

➖➖➖
4️⃣大啡菇 $38 ▶️$19 (𝟟/𝟙𝟘)
半價之後價錢都合理😁都夠juicy
不過就係切粒 細件左啲~
特上牛脷 、大啡菇

尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201號舖
2021-01-18
下午茶
2021-01-01 517 瀏覽
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。此山翠巳經唔係之前個間!!不知是否轉了第二個老闆或廚房師傅!!完美級數完全不一樣!曾經牛肉都係頂級,現在牛肉根本煮到與茶餐廳沙嗲牛差唔多!以前服務員會慢慢細心去介紹,現在服務員都牛完美0認識!!感覺之前廚房師傅會追求質數,現在師傅求求其其!!機會唔會再比了!!因為氣氛,食物巳經今非昔比!!。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
此山翠巳經唔係之前個間!!
不知是否轉了第二個老闆或廚房師傅!!
完美級數完全不一樣!
曾經牛肉都係頂級,現在牛肉根本煮到與茶餐廳沙嗲牛差唔多!
以前服務員會慢慢細心去介紹,現在服務員都牛完美0認識!!
感覺之前廚房師傅會追求質數,現在師傅求求其其!!
機會唔會再比了!!
因為氣氛,食物巳經今非昔比!!

2020-12-21 523 瀏覽
以前冇折經過都好想試,今次經過見到有半價就試下!午餐有跟埋餐湯同沙律。好鍾意個沙律汁,啲菜食落去幾新鮮。厚切牛脷丼嘅牛脷好厚肉,啲白飯配埋隻蛋,加埋啲醬汁,都味道不錯。只係略嫌個醬汁嘅味唔夠濃。飯嘅份量唔多,但係可以添飯,男士們唔洗擔心。而特上牛腰肉丼啲牛好滑好淋,好有牛肉味。如果鍾意有咬口啲嘅人就可能會覺得佢太淋。整體而言半價嘅話都可以一試,但係正價嘅話就可能第二度有更好嘅選擇!特別一提,杯咖啡☕️幾香幾好飲!

特別一提,杯咖啡☕️幾香幾好飲!
2020-12-21
2020-12-12 480 瀏覽
被熟成牛三個字吸引左,見午餐做半價,所以就黎試吓啦,不過真係失望而回,午餐包了餐湯,沙律和餐茶,餐湯和沙律同平時果d普通cafe差不多質素,沒有特別,至於主角,特上牛腰肉和特上牛骨肉,質素也只是很一般,不是特別出色,而且份量真的太小,另外點了一串牛舌,叫做比較好味,總括而言,就算半價,性價比亦相當低,食完成餐連飽的感覺也沒有,另外,跟餐的咖啡等了半個鐘才有,其實真係唔明點解要咁耐....真的沒有下次😔
2020-12-12
2020-12-03 356 瀏覽
呢間餐廳係我最鍾意嘅其中一間餐廳,食熟成牛肉,依家仲要做緊五折,超級抵! 他隱藏喺K11嘅其左個角落。今次叫左特上牛腰肉丼,仲有溫泉蛋! 再配上岩鹽調味,同埋珍珠米。呢個牛肉丼好滿足! 超級飽係因為你可以無限加飯,佢有黎麥飯同白飯。今次同朋友亦都嗌咗清酒煮蜆,原來用蜆汁嚟撈白飯係好好食! 之前都未試過,大家有興趣可以嗌嚟試吓🥳🥳因為個蜆汁,我添左一次飯。😋服務都好好,唯一就係食物銷情太好,午餐嘅時候好多小食都冇。唯有下次再去。餐廳以日式裝修為主,環境舒適。名副其實好似係山內裏咁😂😂柔和嘅綠色配搭日式風格嘅家具。

2020-11-22 491 瀏覽
呢間餐廳係K11但完全唔起眼勁難搵🙈 見到佢地晚市套餐做緊七折優惠😱真係超抵食🤫 整體覺得幾高質☺️ 性價比好高餐廳裝修以木系簡約風為主😬二人套餐 ($498兩位) 👉🏻 $348兩位🥩包括餐湯、沙律、熟成牛、炭燒肉料、白飯、溫泉蛋首先講下餐湯都幾驚喜😂蕃茄豬骨味超清甜又香濃無味精😬沙律菜新鮮配芝麻醬🥗 至於肉方面,今次揀左😬45日安格斯肉眼扒260g 2週熟成頂級牛腰肉料理Rib eye 既紋路同賣相都好靚😛 肉質軟腍,色澤嫩紅,肥瘦相稱,牛味好香濃😭❤️ 至於牛腰肉平時好少機會食到,一樣咁好食😝 少少焦香而且肉質好有嚼勁🥰 完全唔韌👍🏻👍🏻 加埋溫泉蛋撈飯真係好正😍
呢間餐廳係K11但完全唔起眼勁難搵🙈
見到佢地晚市套餐做緊七折優惠😱

真係超抵食🤫 整體覺得幾高質☺️ 性價比好高
餐廳裝修以木系簡約風為主😬

二人套餐 ($498兩位) 👉🏻 $348兩位🥩
包括餐湯、沙律、熟成牛、炭燒肉料、白飯、溫泉蛋

首先講下餐湯都幾驚喜😂
蕃茄豬骨味超清甜又香濃無味精😬
沙律菜新鮮配芝麻醬🥗

至於肉方面,今次揀左😬
45日安格斯肉眼扒260g
2週熟成頂級牛腰肉料理

Rib eye 既紋路同賣相都好靚😛
肉質軟腍,色澤嫩紅,肥瘦相稱,牛味好香濃😭❤️
2020-11-01
2020-11-17 293 瀏覽
之前有次路過K11,留意到有一間收收埋埋叫熟成牛嘅日式食店😻,見到個名已經覺得吸引,好想來試下。最近發現佢嘅晚市套餐有七折優惠,都幾抵食,所以特登book位試一試。😋二人套餐包左沙律同湯,一塊牛扒同一客碳燒肉料理。🥩我哋揀咗45日安格斯肉眼扒,同兩周熟成頂級牛腰肉料理。其實兩款牛嘅質量都幾高,肉靚且非常有牛味,尤其個牛腰肉燒到半生熟真係好好食🤤,我覺得性價比好高。肉眼扒同樣係味道好嘅牛,失望位係明明叫五成,切開咗個樣熟過七成,有期望落差囉。服務方面店員好禮貌,但係都有漏單情況出現💰:兩位$348加一

服務方面店員好禮貌,但係都有漏單情況出現

💰:兩位$348加一
2020-11-08 1622 瀏覽
20201108🌤️Sunday🌹如果唔同大家分享🤷‍♀️真係對唔住自己🙇‍♀️之前都會經常來到「山翠熟成牛料理」午膳🥢喜歡這裡環境比較靜🤫入到店舖可以見到有一個高過人既Dry Aged櫃, 放滿不同熟成牛🐮這已經顯示出老闆對顧客的誠意👍今日嚟到「山翠熟成牛料理」有莫大的驚喜🤓見到一個小食餐牌30%Off, 再見到個午市套餐餐牌50% Off,嘩!超級低食啦!優惠只做11月。除了食物質素好,服務都需要保持水準,我Ordered 加拿大銀雪魚西京燒,另一位Ordered 特上牛腰肉丼,特上牛腰肉丼送上檯面,之後有位肥肥地帶了眼鏡既 Waitress 又送了一碗白飯,但係特上牛腰肉丼裏面已經有白飯啦!另到我地莫明奇妙😳原來碗白飯跟銀雪魚西京燒,為何銀雪魚西京燒未送上,Waitress 要攞碗白飯比顧客,白飯已經凍了😪仲有請Waitress 不要在舖面談天雪地,太騷擾🔊🔊🔊請管理層注視
20201108🌤️Sunday🌹
2020-11-08
虎蝦串,七味西班牙豬串
蕃茄豬骨湯
2020-11-08 238 瀏覽
午餐餐牌牛A-E 得A同D兩個一樣係牛腰肉先有得叫 其他冇貨 又唔一早講 想叫豬啦又全部冇 小食想食雞心帶子 唔好意思都係冇貨 諗住叫個虎蝦串啦 唔好意思 蝦仁黎 叫個大啡菇 唔好意思 得半個菇切開兩件上 味道就普通 行開過嚟都可以試下既 記得同佢講牛肉要幾成熟 唔係佢會整全熟 難食到喊出黎
2020-11-07
2020-10-29 331 瀏覽
平日中午去食無book位,喺門口望吓環境ok、價錢以尖沙咀嚟講都可以嘅,點咗特上牛頂脊肉料理、牛舌串、七味楜椒黑豚串,配埋手工湯、沙律、温泉蛋、濃汁牛肉肉燥、黎麥飯、花茶。味道幾好,肉質都好,又唔會太肥。牛肉肉燥撈飯好食😋