2025-08-19
一直都知道駱駝漆大廈是臥虎藏龍的美食之地,但好少到東九龍搵食, 所以都要靠朋友介紹, 今次朋友就帶我去食由韓國人主理的韓國餐廳,果然無介紹錯, 好味又性價比高! 餐廳門口已經貼滿韓國老闆與客人的合照, 內埋裝修樸實簡單, 牆上貼滿餐廳的菜式, 四周的電視上一直播放韓國MV,超有韓國local餐廳feel🏠餐廳由韓國人主理, 老闆仲好熱情,一直滿場飛同客人寒暄, 超熱鬧的~餐廳提供多款韓國料理,由醬油蟹、石鍋飯、部隊鍋、烤肉、到炸雞都有, 款式種類多, 啱晒多心的香港人🥳點菜後先上前菜, 8款前菜包括新鮮辣泡菜、魚糕、薯仔沙律、菠菜、荳芽等, 全部可以無限量追加🤩而佢地嘅新鮮辣泡菜仲係每日早上新鮮製作, 唔會太辣, 但保證爽脆鮮甜! 一心想食烤肉的我們就點咗2個套餐, 已包括湯、2碗白飯及2罐飲品🌟S3:鰻魚套餐($498)韓式烤鰻魚|芝士蒸雞蛋|海鮮嫩豆腐湯 鰻魚由韓國引入, 肉質厚實彈牙,店員會幫忙烹調, 以確保鰻魚燒得剛剛好,烤過的鰻魚皮好香脆, 魚肉厚實嫩滑,醀燒烤醬同吃超夾😋🔸石鍋韓式芝士蒸雞蛋, 蒸得漲卜卜, 口感柔嫩軟綿, 有蛋香之餘亦帶微焦氣味, 是傳統韓式蒸蛋的味道,
韓式烤鰻魚|芝士蒸雞蛋|海鮮嫩豆腐湯
🔸海鮮嫩豆腐湯, 海鮮配料充足, 包括大蝦、青口及蜆等, 再加上嫩豆腐及大醬, 鮮辣惹味, 喝一口超暖胃, 用來拌飯吃超讚!
牛肋骨(醃)|韓式豆醬湯
烤牛肉套餐的牛肉3選1,我們就選了醃了的牛肋骨,大大份的牛肋骨已起骨上枱,店員依然好好的幫我們烤肉,牛肋骨只要簡單的烤熟就已經好好味,牛肉入口甘香,油脂香氣豐盛,肉質軟嫩,入口香濃,不用醮任何醬汁已經好好食😋
套餐另一個湯就點了韓式豆醬湯,呢個湯唔辣,啱晒怕辣人士💯,豆腐嫩滑,配上濃郁的豆醬及蜆,也十分美味😋