2018-10-20 863 瀏覽
原來大角咀有這一間山東餃子館。由於上次在太子吃的是下午茶,有餃子又有湯餃,亦包飲料,因此感覺非常便宜。這一間山東餃子館,沒有深水埗或者太子那些山東餃子館那麼樸素,不知是因為可以在大角咀的關係,定還是它根本不是其中一間分店呢🤔?但看餐牌,這間好像沒有什麼晚不晚餐,大部份都是散叫的湯麵,又或是淨餃子等等, 叫了一個酸辣湯餃子,另一個就是豬扒擔擔麵,再另加兩個小食。友人就叫了個酸辣湯的羊肉餃子,雖然名稱是這麼叫,但是竟然找到有西洋菜餃。反而,我的豬扒擔擔麵,本着試試心態去試一試。雖然麵條又軟又林,而且是有條形狀,上湯能力又一般,但是份量夠多😏。而豬扒,份量都不少,大大塊,豬扒的肉質食落肉質林林,因此質感也相當不錯的。湯底的味道也算是濃郁,但是喝下去的時候,就明顯感覺到火喉不夠,就只像是調味料加落湯所造成的味道,因此喝起上來只有味道,而沒有火喉,比較遜色。蒜泥白肉,都是比較奇怪的,因為它的蒜泥,可能是第一次吃到的種類,活像泰式酸辣汁的那些質地,吃下去的時候,又有點醃酸菜的味道,蒜蓉的味道就欠奉。但是以肉的質地而言,下面的肉雖然瘦,但也不會導致非常之韌,上面有屁皮肥肉的部份也還好,而且不會感覺太

友人就叫了個

反而,我的
大大塊,豬扒的肉質食落肉質林林,因此質感也相當不錯的。

,吃下去的時候,又有點醃酸菜的味道,蒜蓉的味道就欠奉

但是以肉的質地而言,下面的肉雖然瘦,但也不會導致非常之韌,上面有屁皮肥肉的部份也還好,而且不會感覺太肥膩,肉質還算不錯

青瓜海蜇頭,底下的酸醋汁數實在太多了,令到上邊的青瓜以及海蜇頭,兩者都非常酸。即使夾起了食物,味道仍然感覺非常酸

15 分鐘 (堂食)
2018-05-18 1176 瀏覽
這小店在大角咀已是人所共知,最出名是墨魚荸薺餃,但今次沒有落單,只要了常食的酸辣湯豬扒麵、鮮肉白菜餃、蔥油餅、薯仔絲及豆漿。依然好味,食到老闆娘的手藝,滿足了一晚。酸辣湯豬扒麵分量十足,可供三人食用;薯仔絲的酸度剛好;十隻鮮肉白菜餃,即是不沾上辣油或醋,都同樣夠味;蔥油餅不油膩,最好熱騰騰食,凍了便有點硬。老闆娘是正宗山東人,有點火,真性情反而能吸客,街坊小店,地方淺窄,有客排隊時,想多坐一會也不好意思。

薯仔絲
鮮肉白菜餃
酸辣湯豬扒麵
2018-04-26
薯仔絲
鮮肉白菜餃
酸辣湯豬扒麵
2018-02-24 1164 瀏覽
墨魚荸薺餃$50.10粒真係有啲貴!無湯的平心而論餃子係好食嘅,但餃子有點名過於實,餡料其實食落去比較普通。但唯一可取的就是找紙皮比較軟糯,唔易穿,而且有點咬口。鮮肉韭菜餡餅18蚊細細件整體上味道比較鹹,裏面食落去像小籠包一樣有湯汁,外皮煎得頗香脆糖醋排骨擔擔麵40蚊呢個唔錯,幾好味!擔擔面好食,湯味香濃充滿花生香味,唔鹹唔淡糖醋排骨入味,大大件,擔擔麵也爽滑彈牙!
墨魚荸薺餃$50.10粒真係有啲貴!
無湯的

鮮肉韭菜餡餅18蚊細細件

糖醋排骨擔擔麵40蚊
糖醋排骨入味,大大件,擔擔麵也爽滑彈牙!
2017-12-02 1105 瀏覽
我真心唔知係咪大家對手撕雞的認知唔同 唔知有豉油雞做手撕雞 個酸辣湯餃面 面出想已發成糊 唔好食都算 職員仲要超煩係咁要你點小食 可能佢都知佢d 野難食到唔會有回頭客 不過 想減肥可以考慮 一放落口即刻咩都唔想食。
2017-11-20 988 瀏覽
環境尚算坐得舒服,但味道先至係最重要囉如果唔計味覺,大部分係澱粉質絕對飽肚!!! 食完完全全唔知自己食緊咩,價錢相對同類型食肆算貴,收得人咁既價但俾唔返同等既質素食既時候仲要聽到其他食客投訢個飯淋到食唔到得花生醬味完全唔香糖醋排骨完全冇諗過唔係分開碟上👉奇怪酸辣湯得辣唔酸,唔知係咪唔記得埋茨,稀到好似水咁,京蔥羊肉餃一舊蘇一舊唔蘇!!!唔係同一批羊定係特式我唔識呢??冇咩蔥既蔥油餅係咩玩法??仲要25蚊唯一正常既豆漿

環境尚算坐得舒服,但味道先至係最重要囉

食既時候仲要聽到其他食客投訢個飯淋到食唔到

糖醋排骨擔擔面

得花生醬味完全唔香
糖醋排骨完全冇諗過唔係分開碟上👉奇怪
酸辣湯京蔥羊肉餃

唔係同一批羊定係特式我唔識呢??

冇咩蔥既蔥油餅係咩玩法??仲要25蚊

豆漿

唯一正常既豆漿
2017-11-16
  • 豆漿
2017-10-17 882 瀏覽
Been going to the little dumpling place beside this shop for a while now, it's time for a change!We ordered 10 leek and 10 lamb dumplings, they were both VERY good! If you're a fan of lamb, it's a must.The order takes a little longer than other shops to arrive at your table but it's worth the wait. Highly recommend this little place

2017-09-02
2017-08-31 1108 瀏覽
今日聽同事話大角咀有間山東野唔錯,平時好多人排隊。於是我地lunch time 就去碰下運氣喇!點知間餐廳細到行過龍都唔知😂😂舖頭細細,仲有啲窄坐位的確有限…我叫佐個酸辣湯墨魚餃米線,同事叫佐個菜餃米線,另外叫佐小食蔥油餅。黎到比我相像中大碗!!正常女仔基本上好難食得曬,除非你真係太餓了🐖🐖墨魚餃其實唔太食得出係墨魚味,只係有啲墨魚粒係入面🐙同事個菜餃就真係好重味啦!都一樣係咁大碗,仲送豆漿tim 😋😋最值得推介係個蔥油餅!!!好鬆化!!!真係脆得黎唔油,可惜我碗麵太大,如果唔係我係可以一個人食得曬架🐷🐷如果女仔細食的話,可以只叫餃子唔食米線或飯,佢呢到既餃子有煎有水餃,包有一款岩你口味既👍👍🤣

2017-08-16 863 瀏覽
自小便愛吃菜肉雲吞, 成長後更愛吃餃子, 日本, 北方, 西式.....全部都愛吃.  很久前北方餃子開始在香港興起, 最記得當年第一次品嚐北方餃子是先烚熟, 上碟時是沒有跟湯, 再沾上生蒜+黑醋伴食, 好讚既配搭, 原來這就是北方風味. 自此每見有打正旗號"北方餃子", 我都會試試.  現在夏天熱到溶點, 無乜胃口下食餃子是最好選擇.  看雜誌介紹這小店, 由青島姑娘主理, 夠晒正宗!!  其實我見鄰店都是主打餃子, 如何突圍呢, 這店就創作墨魚汁餃,   但我貫徹始終, 初來步到都係食標準款式先.  食物選擇不少, 價錢都不過街坊價三四十元.   店鋪雖小勝在整潔, 配襯木枱椅夠北方風味. 夏天食涼麵不用食到成身汗, 麵條粗度像粗油麵, 口感煙韌, 份量不少.  雖然配料無肉, 但多種蔬菜很清新.  青瓜絲, 芽菜, 甘荀絲, 另有粉紫紅色既像蘿蔔絲很爽口.  北方涼麵醬汁多是麻醬, 味道調配恰到好處, 不會過濃, 如灑上芝麻更香口.朋友原先叫糖醋排骨菜飯, 但店員聽錯來了豬扒飯,  賣相吸引就試一試啦. 肉質軟熟, 雖然炸過但不油膩, 菜飯份量多, 菜粒爽脆不會過火.  感覺上如
麻醬拌麵

豬扒菜飯

自家製辣醬

朋友原先叫糖醋排骨菜飯, 但店員聽錯來了豬扒飯,  賣相吸引就試一試啦. 肉質軟熟, 雖然炸過但不油膩, 菜飯份量多, 菜粒爽脆不會過火.  感覺上如能加啲豉油撈飯更鮮味, 但隨上既自家製酸辣醬要讚, 味道豐富帶少辣, 用來沾餃子也很夾.
羊肉煎餃
羊肉煎餃, 北方羊肉餃最普遍. 這裡既羊肉羶味濃郁, 也有肉汁流出, 夠晒風味, 我喜歡.  餃子皮不會過厚, 煎得香脆, 唯獨餡料調味偏咸.
2017-07-30
麻醬拌麵
豬扒菜飯
自家製辣醬
2017-08-11 541 瀏覽
呢間餃子店, 係埃華街較新既食店, 開左都唔知有無3個月, 但我都食過好多次,係近期至愛之一, 啱口味之餘,食物質素又唔錯,價錢又合理。強烈推介講番食物, 我要強烈推介既係葱油餅,真係好好食,食唔停, 我一個人去都可以自己食晒成碟, 佢煎出黎係金黃色,好乾身,一啲都唔油,好香口,又薄身,一啖一件, 唔似出面嗰啲太厚死實實既口感。呢個真係好食。佢仲有個黑蚊蚊既墨魚餃子,原諒我唔記得全名,同無影餐牌, 墨魚味其實唔太食到, 主要係調味ok, 唔需要太濃味, 再加黑醋食就fit晒。仲有一個係手撕雞麵, 食第一啖既時候, 我第一個反應係咁淋咁嫩既, 因為睇個賣相唔似處理都咁好, 但麵質同湯底就一般無特別。另外,呢度都有山渣茶同豆漿飲。以上3個就係我推介既食物,真係唔錯架

佢仲有個黑蚊蚊既墨魚餃子,原諒我唔記得全名,同無影餐牌
另外,呢度都有山渣茶同豆漿飲。
以上3個就係我推介既食物,真係唔錯架

• 葱油餅
2017-08-07 465 瀏覽
有朋友黎香港玩,到旺角行街影相. 行到大角咀搵地方醫肚. 見到間山東小館幾特色 就入去試下. 店內裝修幾特色問過原來係自己一dd設計的 有了. Order小食比較多 想各種試下. 水餃係特色 餡料好足好好味,配上酸辣湯 太野味了想食墨魚餃的一定要早,因為好快就冇曬了!蔥油餅一d都唔油 我覺得可以多食. 其他小食 拉皮同雞都唔錯,係香港黎講算係保留山東風味了。 煎餃 外脆內嫩,好好味.呢間店個樣菜油都好小 我覺得比較適合平時醫肚子. 總體值得回頭,下次再試其他野
問過原來係自己一dd設計的 有
山東拉皮
麻辣拉皮
醉雞
2017-07-12 543 瀏覽
小店小食,食完就要行𠺢啦! 唔想阻住吓台人,冇茶呀,請自備水!個酸辣湯, 我覺得可以唔需要叫啦, 因為唔多好味所以放D豆瓣醬試食,一點個醬太太鹹啦👎🏻👎🏻, 車仔檔好味D! 墨魚茡薺煎餃😋😋😋,外皮有煎到有少少脆, 我喜歡宜個感覺,😋😋😋餡內有馬碲, 有爽口的感覺,👍🏻👍🏻, 再試試個紅油抄手,生蒜味好濃呀,有微微麻辣, 餡好足料,冇食麵所以叫咗蔥油餅,waaaaaaa見到煎到好乾身, 又金黃色,又咬落去係脆脆哋, 蔥同麵粉分量恰到好處, 一D油淋淋嘅感覺都冇, 一定要叫😋😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻!酸辣湯墨魚茡薺煎餃子紅油抄手蔥油餅😋😋👍🏻👍🏻

酸辣湯

墨魚茡薺煎餃子

紅油抄手

蔥油餅😋😋👍🏻👍🏻

2017-07-07 287 瀏覽
去過兩次山東小館,但兩次都無試餃子,因為驚太飽,反而試咗牛腩麵同豬扒擔擔麵牛腩麵湯充滿牛味,牛腩夠淋,麵亦夠爽,$38好抵食。豬扒擔擔麵一小枱已夠吸引,先飲啖湯,有花生味,唔算辣,豬扒有三小件,脆得黎咬落夠淋,肥瘦適中,麵亦夠爽,唔會一pat pat 飲品試咗山渣茶,酸酸甜甜好飲兩次黎都覺得間店煮嘅野食好有heart

牛腩麵湯充滿牛味,牛腩夠淋,麵亦夠爽,$38好抵食。

飲品試咗山渣茶,酸酸甜甜好飲

兩次黎都覺得間店煮嘅野食好有heart
2017-06-24
  • 豬扒擔擔麵
2017-07-01 253 瀏覽
第一次去想點墨魚荸薺餃就話已經賣晒😩,只好點其他嘢食,最終點了酸辣湯酸菜餃麵、手撕雞湯麵、西洋菜餃及葱油餅。嘢食送到嚟發現有問題,酸辣湯酸菜餃麵冇咗酸辣湯,問個店員佢話我哋無叫酸辣湯底,堅持話出咗單冇得換,唔肯換返畀我,咁嘅服務態度已經令我即時唔想再去幫襯😠,再嚟西洋菜餃,一食發覺個餃係苦味,再問店員話西洋菜不合時所以係咁,我真係火到嚟,唔合時食材妳哋都堅持要做出嚟賣畀客,中國人有句叫不時不食啦,如果明知做出嚟係唔好味都要做,呢間舖就真係有問題😡,之後手撕雞一般,葱油餅就不錯,但最後畀錢時聽到隔離枱話啲豆漿無味仲帶啲酸,真係好彩無叫😱
2017-06-24 270 瀏覽
係大角咀出沒又多一個食山東菜ge好選擇。今日同同事到大角咀埃華街食午餐,選擇呢間山東小館,店鋪小小,價錢平民,食物質素都唔差👍🏻我地兩個人點左一碟口水雞菜飯,一份西洋菜豬肉餃,一份蔥油餅,食得飽飽,滿滿足足😊口水雞菜飯:口水雞有麻香,而且食得出有唔同辛辣香料,味道豐富,個人認為可以再辣d再麻d😋😋雞肉都好嫩滑👍🏻欣賞店鋪的用菜飯取代白飯,好味😋西洋菜豬肉餃:$40十隻,味道唔差,但西洋菜有d苦澀味,可能因為唔係當做啦。如果多d肉汁會更好味!蔥油餅:好香,口感👍🏻而且唔會好油膩,香脆得黎帶點煙韌軟綿綿的口感👍🏻值得一試😋兩個人平均消費$55,食到飽飽,算抵食。

兩個人平均消費$55,食到飽飽,算抵食。
2017-05-23 470 瀏覽
平日好少會喺大角咀呢頭,趁星期六特登黎試bookmark左一段時間既山東小館。雜誌介紹老闆娘係山東人,每日會買原條墨魚,用墨汁手製墨魚餃子皮同用墨魚肉做餡(本人係100%餃子控)Menu有八款餃子,可以嗌淨餃(十隻)、煎餃(五隻)、跟麵、跟酸辣湯,仲有其他麵食、菜飯、砂鍋、餡餅同小食,都幾多選擇。一點半落單,店員已經問我墨魚餃得番七隻,雙拼三隻另一款餃子得唔得。當然可以啦!本身已經心絲絲想試埋京蔥羊肉餃,不過呢度不設雙拼,而家完左我心願哈哈墨魚荸薺餃 $50 - 荸薺即係馬蹄。一啖咬落去食到爽口既馬蹄粒同彈牙既墨魚粒,調味剛好,食得出墨魚既鮮味,皮有咬口,唔點豆瓣醬都好正!京蔥羊肉餃 (原價$45)- 唔錯既,不過覺得勝利道華園餃子館正好多。呢度既京蔥味唔夠,包得比較散,華園餃子館同山東阿純餃子會實D。我覺得好味程度係華園餃子館 9/10 > 山東阿純餃子 8/10 > 山東小館 7/10手撕雞菜飯 $42 - 雞唔鞋,上面淋左汁,男朋友話撈埋豆瓣醬好好食。聽到之後有食客想叫墨魚餃但已經售罄,大家想食既話,週末可能要早少少黎啦。
(本人係100%餃子控)

墨魚荸薺餃

京蔥羊肉餃