2023-12-13 179 瀏覽
今日中午來和民食lunch, 雖然老公話多數要等,但我都想試下。我取了no.,心想下一個就到。但等了十分鐘都未到,心知不妙,就直接走入去看看,眼見多張靠牆的枱,4個位只坐2個客,明明枱是可移動的,而这個設計是方便不同人數的客人而設,結果等多5分鐘才有位。單就食物而言,我吃豬肉蛋定食,有前菜有湯$79都算合理,但管理層應檢討座位安排的規定,始終平日lunch 時間,大家食完就快快去,和民又不是什麼高级食肆,應該靈活一些。
2023-10-28 182 瀏覽
最近約朋友食生日飯,她選左和民😄她話最近鍾意食日本野😋和民食物唔差價錢唔貴😄,我地2個人食午餐都係200左右,即平均100蚊一個人頭,我鍾意食牛呀~ 所以都係以牛為首選,靚女就選左三文魚,大家都是選石煱,和民的石煱外層有一個保護,感覺安全好多,唔怕整親手,本來好想飲水果茶,可惜黃埔呢間和民無左,唔知無做定真係賣曬🥲🥲 味道黎講真係好Keep到水準,可惜我不知道有沖,所以放了很多沖🤮🤮🤮不開心,太多和太碎,我費了很多時間夾返曬出黎,興趣大減🥲🥲🥲🥲🥲,味道如果無沖是70分,有沖是30分🤮🤮🤮🤮🤮
70分,有沖是30分🤮🤮🤮🤮🤮
2023-10-04 315 瀏覽
近排超超超忙碌! 其中一個原因係.... 自己玩裝修! 24年4月又話掉垃圾要俾錢,而且九運又到,再加上間屋又住咗成十年無攪過,於是一次過攪大佢!結果緊係攰死啦! 攰到無胃口,唔想食D熱嘢,於是女友小熊提意食日本菜,去和民.攰到個腦都無心情諗食咩,小熊有提意仲好唔洗我煩.有D人對貓貓狗狗有特別感情,我就特別鍾情海洋生物,所以日本倒核廢水我必然大加反對,但我又唔會反對食日本菜,一來我相信原材料來貨都都未係日本,二來邊擔心得咁多呀! 活在當下啦唔該!最近嘅和民係黃埔,於是早D落去費事等位,去到好好彩唔洗等,攰到死仲要企係到等位的話,我相信會轉場.點咗2人套餐,有鮭魚刺身,剴凱撒沙律,牛肉壽喜燒,炸雞軟骨,鰻魚牛肉盒子飯,再加香脆炸雞,照燒雞肉 Pizza,飲品係芒果益力多沙冰同柚子密梳打.優點:1, 第一緊係要講講我大愛嘅沙冰啦! 夠甜夠凍唔係D酸芒果味! 大大大讚!2, 牛肉壽喜燒牛肉薄薄一片,所以唔會韌,灼一灼已熟,但最好味反而係果兩磚豆腐,嫩滑之餘又重黃豆味.3, 加上燒汁嘅鰻魚肉嫩又夠味,而且飯粒分明,係我中意嘅口感.4, 香脆炸雞雞肉 Juicy 外層脆口,滿意.缺點:1, 對住

攰到個腦都無心情諗食咩,小熊有提意仲好唔洗我煩.

優點:

4, 香脆炸雞雞肉 Juicy 外層脆口,滿意.

缺點:

1, 對住個爐,當然感覺冷氣不足啦.

2, 炸雞軟骨唔夠脆口.

3, 連個薄薄 Pizza 餅底都唔脆口,最失望係 Pizza.

4, 門口等位無櫈坐.

女友小熊食到肚滿腸肥,間屋被我攪大,佢個肚腩又被我攪大.....
  • 芒果沙冰
2023-09-30 140 瀏覽
細個成日去食和民,大咗反而好少食,今次專登去和民食飯🤗set好多嘢食👍🏻肥牛火鍋烏東有沙律同甜品,炸雞飯配沙律仲加左小食😍加左刺身蝦同炸雞翼肥牛火鍋肥度適中,湯底唔係太甜,非常不錯,仲有好多配料添 😃炸雞翼好香脆好juicy,刺身蝦大大隻好新鮮食物質素同環境都好好,感覺同以前冇咩分別,如果經開和民會再來食下❤️
細個成日去食和民,大咗反而好少食,今次專登去和民食飯🤗
set好多嘢食👍🏻肥牛火鍋烏東有沙律同甜品炸雞飯配沙律仲加左小食😍加左刺身蝦同炸雞
炸雞翼好香脆好juicy,刺身蝦大大隻好新鮮
2023-09-17 116 瀏覽
好耐無食諗住幫襯下,見門口無人就拎張飛等位。等到咁上下都無職員出黎,所以我地行入條走廊諗住問下人,點知有個四眼白衫友態度好差好大聲呼喝我地出門口等人叫位~ 咁唯有真係出門口啦🫣🫣 以後食野唔會再諗起你地公司!
2023-06-22 197 瀏覽
和民應該係好多90後嘅童年回憶中學大學放lunch都會同同學食 我都距離學生時期好耐luuuuu今日經開紅磡見到 就同男朋友講好想食我叫左個石鍋三文魚帆立貝蒜香飯三文魚同帆立貝都係刺身上不過石鍋嘅熱力會令刺身變熟同埋更香佢個蒜香sauces 撈混左個飯之後好香個石鍋都好夠熱 食到中途仲會有飯焦好正男朋友就叫左個叉燒牛骨湯拉麵本身冇好大期望,諗住係好普通嘅港式拉麵但飲佢第一啖湯,發覺非常香濃好surprise
和民應該係好多90後嘅童年回憶

佢個蒜香sauces 撈混左個飯之後好香
個石鍋都好夠熱 食到中途仲會有飯焦
好正

男朋友就叫左個叉燒牛骨湯拉麵
本身冇好大期望,諗住係好普通嘅港式拉麵
但飲佢第一啖湯,發覺非常香濃
好surprise

📍居食屋「和民」 👉🏻 #muimui_ whampoa👈🏻和民可以話係大C妹嘅其中一個童年回憶呀其中最鍾意嘅就係石鍋飯喇不過後來有次去食石鍋飯 鍋唔熱都算 飯都唔熱從此冇再食過 (時隔幾年都有)今日同媽媽經過 就俾多次機會佢啦🤣石鍋鮭魚帆立貝蒜香飯💰 79午市套裝:主食+沙律+麵豉湯+飲品賣相好似幾好 石鍋冒煙咖🔥🔥🔥趁佢熱辣辣梗係要撈撈佢大C妹最鍾意佢個蒜香牛油 撈飯好惹味😋😋😋雖然帶子同三文魚都係生嘅 不過石鍋夠熱撈完 全部熟晒 ✨唔食生意嘅豬仔都唔使驚呀🫶🏻🫶🏻🫶🏻石鍋已到可以整飯焦添 一飯兩食 嘿嘿香脆炸雞醬油風味(追加小食) 💰23炸雞脆口有肉汁 但係有個問題撇除醬油 炸雞本身都醃得好鹹🥵🥵一份3件 味道中規中矩 想食炸雞都可以加下鮮水果紅茶 💰+10超伏‼️❗️‼️大C妹平時好少飲水果茶不過唔想喺和民飲奶茶 就試試水果茶 點知。。。水果比得好多 但係茶底冇味 比糖漿蓋過晒杯嘢僅飲糖水咁 甜到牙痛😩😩😩少有地冇飲晒杯嘢就放棄
和民可以話係大C妹嘅其中一個童年回憶呀
其中最鍾意嘅就係石鍋飯喇
不過後來有次去食石鍋飯 鍋唔熱都算 飯都唔熱
從此冇再食過 (時隔幾年都有)
今日同媽媽經過 就俾多次機會佢啦🤣

一份3件 味道中規中矩 想食炸雞都可以加下

鮮水果紅茶 💰+10
超伏‼️❗️‼️
大C妹平時好少飲水果茶
不過唔想喺和民飲奶茶 就試試水果茶 點知。。。
水果比得好多 但係茶底冇味 比糖漿蓋過晒
杯嘢僅飲糖水咁 甜到牙痛😩😩😩
少有地冇飲晒杯嘢就放棄
2023-04-27
  • 石鍋飯
2023-05-07 218 瀏覽
住咗喺黃埔超過10年,最初都會去吓和民嘅。後來發覺環境有少少污糟就冇再去啦⋯⋯ 呢幾年疫情。咁最近見市面回復正常,就再去試吓囉。嘢食都唔特別出色㗎啦,不過真係日日出街食飯無飯家庭嗰種就乜都試吓囉。嘢食瘟瘟沌沌不特止,服務態度又差!咁其實點解要做餐廳呢又冇服務嘢食又難食。叫咗一碗叉燒拉麵,拉麵最忌冇湯,咁佢又真係中咗喎!唔明點解要用隻咁細嘅碗放拉麵,因為個碗太細所以又冇乜湯!咁食物質素就梗係差啦, 10分滿分呢碗拉麵係3分都比多佢。叫咗一碟餃子咁餃子就正常。屋企人叫咗一個牛肉石鍋飯嚟到都幾夠熱嘅,但係就有啲乾冇汁的。都食咗咁多年知道佢哋會有鰻魚汁所以就問夥計攞少少鰻魚汁。咁呀嬸嬸服務員就拒絕給予鰻魚汁,因為我哋冇叫鰻魚。環境依舊不乾淨,因為佢喺地牢又不見天日,另外裝修十年如一日沒有翻新過。咁樣?等佢換咗個廚師先再去啦
2023-05-03
2023-02-20 265 瀏覽
和民應該算係十幾年前較出名嘅日本餐廳記得好耐之前係踎係度落單 🤪行完don don見隔離係和民 假期但有套餐set-於試下 入到去座位都算大 但可能人手唔夠 有D枱無人執 可能因為咁等位都等左幾耐叫左個套餐 例牌有D食物 係幾選一 上枱時感覺份量唔算多 個餐好400 幾但唔飽囉
和民應該算係十幾年前較出名嘅日本餐廳
記得好耐之前係踎係度落單 🤪
行完don don見隔離係和民 假期但有套餐set
叫左個套餐 例牌有D食物 係幾選一
上枱時感覺份量唔算多 個餐好400 幾但唔飽囉
2023-01-14
你講得出既餐廳問題佢都有齊晒其他分店都幾好食 呢間真係一定唔會再食餃子煎唔熟 油多到必晒出嚟 啲餡好似食麵糊咁全部staff服務態度極差 十問九唔應飲品又苦 真係稱得上一間垃圾餐廳
你講得出既餐廳問題佢都有齊晒
其他分店都幾好食 呢間真係一定唔會再食
餃子煎唔熟 油多到必晒出嚟 啲餡好似食麵糊咁
全部staff服務態度極差 十問九唔應
飲品又苦 真係稱得上一間垃圾餐廳
2022-12-19 221 瀏覽
今晚一家人去黃埔冒險樂園玩到6點幾,近近地行過對面食下和民囉。無咩人吾使等位。照舊叫左pizza,石頭飯,壽司咁樣。pizza系未烤熟,呀姐話系咁架啦,再烤都會系吾熟,咁只有退單。壽司難吃到呢,好似系雪櫃攞出黎咁樣。喂老友,間野好似走曬樣咁。食左十幾年只有說聲再見。sayonara
2022-12-19
2022-12-02 232 瀏覽
實在太耐無食和民,數都數唔出幾耐。今次行開紅磡黃埔,偶然見到,又嚐試下餐廳食物的轉變。餐牌同以往好似差不多,小食有分左唔同價錢區域,叫左幾樣食物試下,和民沙律,牛肉壽喜燒鍋(2-3人份), 加配珍珠米飯,另外叫左一份甜品係焦糖蘋果蛋糕配雲尼拿雪糕。沙律味道不錯,主要有青紅椒,雞蛋,雞肉&沙律菜。牛肉鍋份量夠大,有好多牛肉同菜,呢款牛肉味道就普通,不過用gas 爐熱住黎食暖笠笠係幾舒服。配碗珍珠米飯一齊食好滿足。甜品方面,呢款蛋糕加焦糖對我黎講有點太甜。餐廳最大優點係餐廳環境不錯,坐得幾舒服。不過唔知係咪人手關係,上菜速度就比較慢。

沙律味道不錯,主要有青紅椒,雞蛋,雞肉&沙律菜。

甜品方面,呢款蛋糕加焦糖對我黎講有點太甜。

2022-10-29 504 瀏覽
呢個星期六喺粉嶺做嘢, 超級想食日本手機內,但係要排隊,但係非常之肚餓已經差唔多兩點唔想再等去咗和民等一張枱,都算係咁啦個速度,因為就咁行過都覺得應該每一間都應該係咁,始終係食嘢嘅鐘數同埋假期呢佢都算多人住!因為太肚餓所以今日諗住食好啲冇乜理個價錢,好多小食都偏貴尤其是前菜裏便譬如泡菜,或者其他小食,嗌咗一啲刺身,沙律,沙律醬聆賞要特登同侍應講,因為呢度係電子落單佢冇呢個選項雖然呢度啲侍應好繁忙,但係佢哋服務態度都好好帶子其實唔係好抵, 只係得兩件, 冇元氣咁孤寒,但係都唔會好似千兩咁正不過不失,赤蝦壽司都係唔錯正常發揮留心蛋原來一份有三件,整得幾好食,底下仲有啲爽脆嘅芽菜食啱晒鍾意食菜嘅我嗰個韓式菠菜幾好食,不過$19.1碟仔有啲貴帶咗個二人份量嘅雞煲一齊食!我自己食開譚仔10小辣就覺得幾難,要搵啲水沖一沖,不過味道調校得OK,只係食完覺得有啲味精咁同埋太濃嗌咗個黑松露蒸蛋,$28 1個但係呢個質素真係麻麻地,入面嘅唔好俾元氣仲少只係有一粒好細嘅唔知咩用同埋有一把黑色但係都冇乜黑松露味仲有加咗啲蔬菜同埋菇,抌落去個煲度煮!清酒煮蜆味道正常,雖然唔重酒味但係都OK, 份量都OK,不過
雖然呢度啲侍應好繁忙,但係佢哋服務態度都好好
不過不失,赤蝦壽司都係唔錯正常發揮
留心蛋原來一份有三件,整得幾好食,底下仲有啲爽脆嘅芽菜食
啱晒鍾意食菜嘅我
嗰個韓式菠菜幾好食,不過$19.1碟仔有啲貴
同埋有一把黑色但係都冇乜黑松露味
仲有加咗啲蔬菜同埋菇,抌落去個煲度煮!

清酒煮蜆味道正常,雖然唔重酒味但係都OK, 份量都OK,不過唔記得幾多錢

整體而言食得幾開心,午餐set應該會抵啲
2022-09-22 224 瀏覽
真的差评!首先如果不点当日特惠,这里的主食不赠小菜和味噌汤的,只能干吃饭。其次价格。单点主食的话,一个主食+一个鸡块就能超100HKD,完全不够成年人吃一顿(见图,这两个加起来102HKD,不加服务费)再次味道。我是5:40进的店,时间刚好是饭点,但店里却没什么人。这里的猪排味道不好,里面的肉很柴且没有味道,外面的脆壳很油腻,而且颜色很深,吃起来有苦味。鸡块20蚊3个,中规中矩。整体来说比较差,可能是连锁店的缘故。不知道其他店如何,反正这家我不会再来了
真的差评!

2022-07-19 310 瀏覽
返工放飯嘅時候過嚟食嘢 門口冇人 可以自出自入 落單嘅時候叫人又要等 啲員工唔係忙緊 而係 個空間入面 冇員工喺度… 叫咗個午餐 石鍋飯 有湯跟沙律 費事浪費時間 所以趁員工仲喺度嘅時候 順便叫佢幫我買咗單先餐廳入面只有一兩台客人 都已經食緊嘢 等咗20幾分鐘 先有得食 不過都好 起碼冇再遲啲🤦🏻‍♀️ 如果唔係嘅話 驚趕唔切返去味道普通 不過不失 沙律同埋湯 佢哋本身正常係整定 而個石鍋飯 三文魚、紫菜、聰 之類嗰啲嘢全部都係擺位 就搞掂 主要嘅工序 只係燒一燒個石鍋…
返工放飯嘅時候過嚟食嘢 門口冇人

• 石鍋飯