好耐冇食過和民 見到今日唔使排隊就去食啦頭盤食咗和民沙律 份量非常多  材料豐富 有生菜雞肉薯仔 醬汁係和風味道和民串燒盛合 99蚊有七串 非常抵食 有鹽燒或醬燒 我揀咗 鹽燒 個人覺得 雞肉 燒得 過 老 不過冬菇就好好味 非常多汁至於芝士炸雞 有好多芝士 不過脆皮就鹹咗少少 如果和民有提供酒精飲料 會更下酒

好耐冇食過和民 見到今日唔使排隊就去食啦

2020-03-16 24 瀏覽
🍱和民沙拉沙拉有蝦肉、羅馬生菜、青瓜、雞蛋等材料, 十分豐富,加上日式的麻醬很美味。🍱串燒拼盤拼盤有一串雞翼、一串雞肉、一串蘑菇、一串肉腸、一串豬肉。味道還可以,肉都大有肉汁,不是很多乾,但是鹹了一些。🍱蜆肉烏冬蜆肉的味道十分鮮甜,加上海帶的味道,配搭不錯,烏冬彈牙, 十分好吃。🍱蒜蓉帆立貝用鐵板上的帆立貝有很濃的蒜蓉牛油香味,也加上了蘑菇作配菜,但略為鹹了一些,吃了要喝很多水。🍱三文魚刺身三文魚挺新鮮的,三片的價錢是$29 ,還可以。
🍱和民沙拉
🍱串燒拼盤
🍱蜆肉烏冬
🍱蒜蓉帆立貝
🍱三文魚刺身
三文魚挺新鮮的,三片的價錢是$29 ,還可以。
2020-03-10 20 瀏覽
3月9日夜晚去食我的生日飯,去到冇乜人唔洗等位直入。而家要度體温才可以入去,還有酒精洗手非常貼心。而宜仲比左4人枱我地座空間非常好。食物方面串燒味道尚可但不夠熱,而且比較乾身冇乜肉汁似燒定反熱一樣。燒魚,這個幾好有肉汁夠熱,魚肉嫩滑。但咸左小小似一夜乾。玉子,普普通通,不過不失。壽司卷,味道幾好都幾新鮮。一口鐵板牛:過熟而宜冇肉味好似食緊柴皮一樣,亦冇鐵板上應有的熱度。非常失望不值一試。最後一樣係窩物,整體上味道ok但個汁真的很咸食完不停飲茶,加錢既烏冬好味夠彈牙。整體食物質素好一般,友人想吃的鐵板雞扒也售完,果時只係7點有小小備貨不足。
3月9日
燒魚,這個幾好有肉汁夠熱,魚肉嫩滑。但咸左小小似一夜乾。
玉子,普普通通,不過不失。
壽司卷,味道幾好都幾新鮮。
2019-10-29 399 瀏覽
一次同屋企人嘅聚會,八個大人兩個小朋友當然希望搵一間可以有房嘅地方。其中一個小朋友好鍾意食和民,於是我哋就揀咗太子一間和民貪佢有間房可以夠我哋咁多人坐。其實呢間太子嘅和民我都曾經幫襯過好多次,印象中食物都係OK嘅。今次去到第一下就已經扣分啦,間房超熱,唔知係冷氣壞咗定係冇冷氣定係有冷氣都咁熱。不過佢嘅員工都算係幫到啲手,俾咗一啲小風扇我哋,但係吹左唔夠1分鐘就冇電。我哋都係照平常咁樣叫Pizza、和民沙律、韓式石頭飯、鯖魚、壽司同刺身等等十幾廿樣野。今次食覺得食物嘅味道好似唔及其他嘅和民分店,呢次之後我就再冇幫襯過。
一次同屋企人嘅聚會,八個大人兩個小朋友當然希望搵一間可以有房嘅地方。其中一個小朋友好鍾意食和民,於是我哋就揀咗太子一間和民貪佢有間房可以夠我哋咁多人坐。其實呢間太子嘅和民我都曾經幫襯過好多次,印象中食物都係OK嘅。今次去到第一下就已經扣分啦,間房超熱,唔知係冷氣壞咗定係冇冷氣定係有冷氣都咁熱。不過佢嘅員工都算係幫到啲手,俾咗一啲小風扇我哋,但係吹左唔夠1分鐘就冇電。我哋都係照平常咁樣叫Pizza、和民沙律、韓式石頭飯、鯖魚、壽司刺身等等十幾廿樣野。今次食覺得食物嘅味道好似唔及其他嘅和民分店,呢次之後我就再冇幫襯過。
第一次係食冷麵套餐($79左右)有飲品同細細碗沙律味道尚可,但人手完全唔夠全部嘢食都係冷盤,但係竟然等咗成20min以上第二次食炒麵,但係竟然等咗成三十分鐘仲要催單先有!!
第一次係食冷麵套餐($79左右)
有飲品同細細碗沙律
味道尚可,但人手完全唔夠
全部嘢食都係冷盤,但係竟然等咗成20min以上

第二次食炒麵,但係竟然等咗成三十分鐘仲要催單先有!!
2019-09-28
行到太子唔知食乜好,行入始創見到 “和民”,不如入去試試近來質素。 總結: 性價比高,坐得舒服,又唔洗等位,可以再0黎不過我覺得奧海城0個間好味d.一入去個門口係咁0既,算係唔錯。我0地一行3人,被安排坐0係入面卡位,幾舒服。睇完個餐牌睇到2人餐都好多0野食,3個人都夠飽。所有食物質素都好平均,冇話特別好或差。300蚊埋單,有得飲有得食算係咁- 前菜: 牛蒡幾好- 煙三文魚: 有魚香味,汁料調味唔錯- pizza: 夠脆,但如果多幾雙蝦會再好d- salad: 麻麻地,d菜唔夠新鮮- 壽喜燒, 親子丼: ok
總結: 性價比高,坐得舒服,又唔洗等位,可以再0黎
不過我覺得奧海城0個間好味d.

一入去個門口係咁0既,算係唔錯。

- 前菜: 牛蒡幾好
- 煙三文魚: 有魚香味,汁料調味唔錯
- pizza: 夠脆,但如果多幾雙蝦會再好d
- salad: 麻麻地,d菜唔夠新鮮
- 壽喜燒, 親子丼: ok

壽喜燒

親子丼

牛油果pizza

前菜

Caesar salad

煙三文魚

餐廳裡面
2019-07-23 383 瀏覽
清新寬敞日式餐廳,環境舒適,最啱三五知己約埋歡度悠閒的時光🇯🇵.🎏牛肉壽喜燒(L) ($119)昆布清香提鮮了湯底帶出蔬菜及牛肉鮮味使鍋物清甜而不膩.🎏滑蛋鰻魚豆腐鍋 ($89)個汁係甜甜哋嘅蛋及豆腐都吸收晒鰻魚肥美.🎏鰻魚芝士卷 ($89)乳香味濃嘅芝士夾著鰻魚一起吃相當配合 好味道.由即日至7月5日期間,讚好 Facebook ”香港 居食屋「和民」”或 Instagram “watami_hk”可享指定半價優惠 ~ 每消費主餐牌滿$200即可以半價點選指定4款食品其中1款一客,滿$400 可點2款一客,如此類推

🎏牛肉壽喜燒(L) ($119)
昆布清香提鮮了湯底
帶出蔬菜及牛肉鮮味
使鍋物清甜而不膩

🎏滑蛋鰻魚豆腐鍋 ($89)
個汁係甜甜哋嘅
蛋及豆腐都吸收晒
鰻魚肥美

🎏鰻魚芝士卷 ($89)
乳香味濃嘅芝士
夾著鰻魚一起吃
相當配合 好味道

2019-07-19 287 瀏覽
剛好捉住了優惠的尾巴✊🏻.和民我最喜歡吃的日本產原條魷魚燒:半價🤤之前上網看到優惠所以特地去吃🙈🙈下單時主餐牌點夠$200就可以show給店員follow了和民ig或like了Facebook page可以半價吃到😛 $89→$44.5OMG超抵!.除了原條燒魷魚外還有3款選擇:::牛肉壽喜燒 $79→$39.5超甜日本有機蕃薯條 $49→$24.5豚骨醬油拉麵 $89→$44.5幸好我有主動跟店員説使用優惠因為下單時要説明才能享有優惠不過沒有看到有宣傳餐牌🤔好彩好彩♥️♥️
剛好捉住了優惠的尾巴✊🏻
因為下單時要説明才能享有優惠
不過沒有看到有宣傳餐牌🤔
好彩好彩♥️♥️
2019-07-17 168 瀏覽
垃圾, 完全唔夠人手!下午1:15分落單8份午餐加2份小食,到1:50分只係到3份加1份小食,個石鍋飯仲要唔熱的!最後5個同事走咗,搞咗勁耐都無人應,好燥!!!!埋單識收錢又唔識找錢,想點呢⋯⋯
垃圾, 完全唔夠人手!

最後5個同事走咗,搞咗勁耐都無人應,好燥!!!!

埋單識收錢又唔識找錢,想點呢⋯⋯

2019-07-17
2019-07-14 146 瀏覽
買完冷氣被又到晚飯時間,碰巧女友想吃和民。我們選了一個二人套餐,先來一客季節前菜。當中有蓮藕、 紅蘿蔔開胃。再來一客盛滿芝士凱撒沙律,半熟蛋流出蛋漿再將沙律菜等材料攪拌。三品刺身盛合大件,特別三文魚很肥美。海老牛油果 Pizza 以薄批的造法好吃。有牛油果配上小紅茄的平衡配搭,加上蝦有海邊吹風的感覺,很清新。壽喜燒牛肉份量很多,有豆腐及其他配菜,單這個都值回票價。蜆肉湯烏冬湯鮮甜,烏冬彈牙蜆肉亦多。當然不可或缺的一杯神泡啤酒啦最後一件提蘇米拉蛋糕總結
買完冷氣被又到晚飯時間,碰巧女友想吃和民。

三品刺身盛合大件,特別三文魚很肥美。

壽喜燒牛肉份量很多,有豆腐及其他配菜,單這個都值回票價。

蜆肉湯烏冬湯鮮甜,烏冬彈牙蜆肉亦多。

當然不可或缺的一杯神泡啤酒啦

最後一件提蘇米拉蛋糕總結

2019-06-27
2019-07-12 75 瀏覽
因為以前補習的緣故,所以完左補習就會同啲同學仔一齊食太子和民食飯,今次約返呢班同學仔,當然係去下我地的舊地方都食飯啦。我就揀左食呢個牛肉壽喜炒加烏冬,呢個牛肉壽喜燒的牛肉不算太少,而且墊底的娃娃菜都唔少,配菜有埋冬菇、蘿蔔等,令人更加有滿足感。壽喜燒的湯底有少甘甜,同埋清清地,比娃娃菜吸左,更加好食,加上因為煮肉的緣故,慢慢地湯底就多左牛肉,鍾意牛的朋友一定會鍾意,跟埋烏冬食真係一絕,而且佢有一隻蛋,可根據自己喜好而選擇幾時落,我就鍾意打落碗烏冬到,再淋湯,半熟的蛋好似更香更滑。

2019-07-03 145 瀏覽
細細個每次要考試好先有得食和民,宜家出黎做野想食就食,食既唔單止係味道,亦係回憶☺️和民可以係日菜界乞立不倒咁耐,靠既係佢出品質素好,價錢亦大眾化😉今日一行兩人叫左個牛肉壽喜燒$119 ,再追加烏冬$39。呢個牛鍋相當震撼,滿滿既肥牛,排到整整齊齊兩層,舖滿晒令你見唔到湯同埋菜添。雖然佢既牛唔係和牛或者咩頂級牛,但質素都唔差,亦有牛味,對得起價錢有餘。食壽喜燒湯,一定要加個烏冬索埋啲湯汁食,飽肚得黎又唔會浪費。佢既烏冬雖然價錢唔平,但係都頗煙韌👍🏾芝士炸雞$39大推佢既炸雞,佢係用脾肉去炸,外皮脆卜卜,咬開juicy 到一個點,肉仲好粉嫩,加埋芝士醬真係完勝🥰豪華串燒盛合$99乜都有齊,除左豬😋由左至右,雞翼、雞腿、雞胸、免治雞肉、冬菇、牛柳同青蔥牛肉串,一共7串,串串都燒得恰到好處。個人較喜愛啖啖肉既雞腿、免治雞肉同牛柳,又嫩又多汁。佢既雞肉仲係選用日本產雞,食落有嚼口但唔會韌👍🏾

今日一行兩人叫左個牛肉壽喜燒$119 ,再追加烏冬$39。

芝士炸雞$39

豪華串燒盛合$99
一直都很喜歡吃日本料理, 比如說壽喜燒,煎餃子,鰻魚飯,日式炸物等等, 就來旺角的和民居食屋吧!鰻魚牛肉盒子飯想到日本料理就會想起鰻魚飯和牛肉飯 但是一次只能吃一種好可惜 和民就推出鰻魚加上牛肉飯, 一飯兩食!一次吃到兩個口味真好 鰻魚和牛肉都不錯牛肉壽喜燒 肥牛份量很多,佔了大半的鍋, 很新鮮,肥瘦比例平均, 昆布湯底帶出蔬菜及牛肉鮮味, 甜而不膩肥牛煮熟後沾著壽喜燒汁的味道, 好好吃呀!蔬菜和菇類也很好吃, 尤其是大蔥!很脆很香!和民自慢鐵板餃子(6件) 外皮煎得脆脆的剛好, 餡料也不錯, 份量也夠, 用鐵板上更保溫, 可以慢慢享用! 大阪椰菜燒(雞蛋&芝士) 這裡的大阪椰菜燒和一般的大阪燒不大一樣, 不加肉,但有大量的椰菜絲、蛋和芝士, 口感QQ的!充滿蛋香很好吃! 照燒雞肉批薩薄薄的日式批薩, 烤得很香脆, 雞肉也是有調味過的, 加上特有醬汁 再灑上紫菜絲, 好香呀!原隻蒜味雞腿燒嘩,好大的雞腿! 餐廳很貼心的已經去骨, 也附上剪刀, 可以自己剪小塊方便吃, 雞肉很嫩很入味, 沾著特製的蒜味醬, 真的是很好吃!這個必點,不能錯過!
一直都很喜歡吃日本料理,
比如說壽喜燒,煎餃子,鰻魚飯,日式炸物等等,
就來旺角的和民居食屋吧!

鰻魚牛肉盒子飯
想到日本料理就會想起鰻魚飯和牛肉飯
但是一次只能吃一種好可惜
和民就推出鰻魚加上牛肉飯,
一飯兩食!一次吃到兩個口味真好
鰻魚和牛肉都不錯

牛肉壽喜燒
肥牛份量很多,佔了大半的鍋,
很新鮮,肥瘦比例平均,
昆布湯底帶出蔬菜及牛肉鮮味,
甜而不膩
肥牛煮熟後沾著壽喜燒汁的味道,
好好吃呀!

蔬菜和菇類也很好吃,
尤其是大蔥!很脆很香!
和民自慢鐵板餃子(6件)
外皮煎得脆脆的剛好,
餡料也不錯,
份量也夠,
用鐵板上更保溫,
可以慢慢享用!

大阪椰菜燒(雞蛋&芝士)
這裡的大阪椰菜燒和一般的大阪燒不大一樣,
不加肉,但有大量的椰菜絲、蛋和芝士,
口感QQ的!充滿蛋香很好吃!
 照燒雞肉批薩
薄薄的日式批薩,
烤得很香脆,
雞肉也是有調味過的,
加上特有醬汁
再灑上紫菜絲,
好香呀!

原隻蒜味雞腿燒
嘩,好大的雞腿!
餐廳很貼心的已經去骨,
也附上剪刀,
可以自己剪小塊方便吃,
雞肉很嫩很入味,
沾著特製的蒜味醬,
真的是很好吃!

這個必點,不能錯過!
  • 原隻蒜味雞腿燒
  • 大阪椰菜燒
  • 牛肉壽喜燒
2019-07-02 112 瀏覽
和民居食屋已經好多年。小朋友細時成日都帶他們出去食。近年少了很多。因為工作地點較遠。加上屯門沒有分店。所以囡囡同我講太子道有和民。好想去食。今晚帶佢一齊回味她細時最愛的刺身, 豪華刺身盛合.今次沒有吞拿魚, 所以選了兩份帶子. 大大粒帶子, 色澤保持光澤感, 厚切三文魚,鮮味大蝦, 以百多元來說已經好親民薯條食得多.日本產有機蕃薯條, 一家要食. 超甜之餘, 仲要有蕃薯味. 加上滾油大火炸.把內裡的心炸得更透入口鬆化. 皮脆, 加上切得厚身令口感更好.沾上少少蜜糖, 食時好有滿足感連吃兩個小食.雖然不覺肚餓, 但依然想繼續搵其他食物,因為食了刺身, 想食一些熱食.便叫了個濃湯盛滿海鮮鍋(大)一個鍋子內有超過10款海鮮及蔬菜材料非常豐富, 更以特製柚子胡椒濃湯令食物味道更突出,有兩片牛油. 帶有油份令肉質滑,而且蠔的光澤不錯.一定要食. 整個鍋的材料配合剛好.扇貝不是想像中細.加上有不少連殼蜆仔令湯底更鮮日本豆腐嫩滑及蔬菜配料,好快吸收海鮮味道, 蠔仔同蜆仔都是我最愛,可以有牛油. 令蠔的肉不會被滾太久而變老身.一個鍋子, 可以說不大不細.但豐富食物材料,不用10分鐘, 已被我們全吃光了
今晚帶佢一齊回味她細時最愛的刺身, 豪華刺身盛合.

今次沒有吞拿魚, 所以選了兩份帶子.
大大粒帶子, 色澤保持光澤感, 厚切三文魚,鮮味大蝦,
以百多元來說已經好親民

薯條食得多.
日本產有機蕃薯條, 一家要食. 超甜之餘,
仲要有蕃薯味. 加上滾油大火炸.
把內裡的心炸得更透

入口鬆化. 皮脆, 加上切得厚身令口感更好.
沾上少少蜜糖, 食時好有滿足感

連吃兩個小食.
雖然不覺肚餓, 但依然想繼續搵其他食物,
因為食了刺身, 想食一些熱食.
便叫了個濃湯盛滿海鮮鍋(大)
一個鍋子內有超過10款海鮮及蔬菜
材料非常豐富, 更以特製柚子胡椒濃湯
令食物味道更突出,
有兩片牛油. 帶有油份令肉質滑,
而且蠔的光澤不錯.
一定要食. 整個鍋的材料配合剛好.

扇貝不是想像中細.
加上有不少連殼蜆仔
令湯底更鮮
日本豆腐嫩滑及蔬菜配料,
好快吸收
海鮮味道,
蠔仔同蜆仔都是我最愛,
可以有牛油. 令蠔的肉不會被滾太久而變老身.

一個鍋子, 可以說不大不細.
但豐富食物材料,
不用10分鐘, 已被我們全吃光了.
今日再次來臨和民居食居
除了水準食舊, 食物亦改變不少.
遲些再來. 希望再次有衝擊我的味蕾。
2019-06-26
  • 日本產有機蕃薯條
  • 濃湯盛滿海鮮鍋(大)
2019-07-01 82 瀏覽
話說成幾年冇食過和民,啱啱冇幾耐前見到佢有promotion,只要like左佢地FB/IG加食滿主餐牌一定價錢就有指定菜式半價優惠,見佢幾抵食就拉埋屋企人一齊去食個晚飯🤘🏻========================牛肉壽喜燒 $69 (+$39加配烏冬)作為今次半價嘅菜式之一點可以唔嗌🤘🏻一人份量嘅細牛肉壽喜燒算抵食,牛肉大概有五六片,採用左火鍋最啱配嘅肥牛,點少得加埋隻點烏冬附加嘅雞蛋入甜甜地嘅壽喜燒湯底入邊呢🍳湯底用左昆布調味,仲可以食到蔬菜配料同牛肉嘅鮮味,甜得嚟又唔膩,果然係我最鍾意嘅和式湯底,而KY亦強烈建議大家追加壽喜燒必配嘅烏冬😆========================酥炸軟殼蟹壽司卷 $89軟殼蟹卷上菜時間就比較耐,正正因為軟殼蟹係即叫即炸嘅🤪紫菜卷外有一粒粒蟹籽,而內裏嘅軟殼蟹的確香脆,入面仲有牛油果🥑生菜🥬青瓜🥒等等配料幫手中和炸物嘅油膩感,係值得一嚐嘅卷物😛.========================滑蛋豬柳盒子飯 $69雖然已經有海鮮又有鍋物,但填飽個肚又點可以唔嗌個飯呢🍚平時論豬扒飯個人就麻麻哋嘅,但加上滑蛋兩者夾到一個點就會即刻令胃口全開
========================
牛肉壽喜燒 $69 (+$39加配烏冬)
酥炸軟殼蟹壽司卷 $89
滑蛋豬柳盒子飯 $69
雖然已經有海鮮又有鍋物,但填飽個肚又點可以唔嗌個飯呢🍚平時論豬扒飯個人就麻麻哋嘅,但加上滑蛋兩者夾到一個點就會即刻令胃口全開🤩滑蛋炒得唔老,食得出係混入咗日式高湯煮制而成,加埋肉質嫰滑嘅豬柳齊齊仲有滑蛋內嘅洋蔥絲,話咁快就清晒成個飯啦😆.
======================== .
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 居食屋「和民」 (太子)
太子彌敦道750號始創中心地庫B01A,B10-12及B14號舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食