2024-03-15 71 瀏覽
依間野長期都唔full,基本上都唔使book位。因為係樓下關係成日幫襯,so far幫襯左數十次都唔係話好差,只不過夜市員工長期得一、兩個,真係有時自己搵位坐底左5分鐘都無人出黎招呼你。不過都因為唔多人,環境比較舒適,上菜亦都唔會話好慢👍🏻基本上每次都係叫牛肉壽喜燒,鰻魚薩摩牛盒子飯同埋雞翼一碟~牛肉壽喜燒有好多菜感覺好健康,湯底唔會話好咸,牛肉唔係揀最靚果款但都可以的,唔會太韌。雞翼就其實芥末果隻好食啲,今次禁錯制試下黑椒雞翼,黑椒味唔重,肉質還好,不過真係一時時,有幾次啲雞翼仲有血水。盒子飯份量都夠,個牛都軟熟,貴啲既牛真係唔同啲。總結係簡單輕鬆又一餐~奧海城黎講CP值都唔差,而且staff都好有禮貌,去咁多次都滿意既🤓
2024-03-15
$154.65 (晚餐)
之前換咗Super Sports Park飛,所以年初四去奧海城一期食嘢先,最後搵咗和民,QR code落order。叫咗極上薩摩牛壽喜燒鍋(2-3人前)($189),和牛比較韌,小朋友👧🏻咬唔開,牛既份量都偏小。追加咗個拉麵🍜200g($39)送蛋 🥚。叫咗個粟米🌽燒($19)同免治雞肉🍗棒(軟骨入)兩串($39)。仲有叫鍋物可優惠價$39叫照燒雞肉🍗pizza一客(原價$59)。原本嗰塊好燶,換咗一塊
2024-02-13
極上薩摩牛壽喜燒鍋2-3人份
燒粟米🌽+免治雞肉🍗棒
  • 燒粟米
2024-01-22 103 瀏覽
同小朋友玩完,係奧海城搵食都唔知食咩好,點之阿仔見到和民好啦,就順下佢意😂原來和民有兒童餐,唔知係咪間間都有但平時銅鑼灣又唔覺價錢仲要幾抵,2位大少都話要🔆兒童套餐A餐有薯條、燒粟米、炸雞件、迷你和風牛肉飯、啫哩甜品、蘋果汁細仔一人份量,味道不錯,炸雞皮脆肉嫩,個飯都係小朋友份量,岩岩好食曬!🔆兒童套餐B餐有薯條、燒粟米、炸雞件、壽司三件🍣(蟹柳、玉子、吞拿魚沙律)、啫哩甜品、蘋果汁壽司三件都ok既,但份量相對上小左啲,大仔唔夠食!🔆日式清酒煮蜆熱辣辣上枱,味道先甜,份量都唔小!蜆無沙!🔆醬汁燒原條魷魚🦑醬汁野味,魷魚厚肉、肉質彈牙!🔆三款壽司 (鰻魚、玉子、蟹籽)壽司飯做得唔錯!🔆天婦羅炸蝦(五隻)皮薄又脆,蝦肉夠新鮮,好好味!🔆章魚小丸子好耐無食過,章魚一大粒,粉團無過多,仲要做到脆皮,吸引吸引!🔆壽起燒鍋御膳 加多份烏冬 加多份牛肉跟餐叫左份上級牛,再加一份普通牛,再配多份烏冬,和民既壽起燒汁真係調得好好味,一鍋配有冬菇、金菇、菜、豆腐,自己再加烏冬吸曬湯汁精華、真係一絕!
同小朋友玩完,係奧海城搵食
都唔知食咩好,點之阿仔見到和民
好啦,就順下佢意😂

原來和民有兒童餐,唔知係咪間間都有
但平時銅鑼灣又唔覺
價錢仲要幾抵,2位大少都話要

🔆兒童套餐A餐
有薯條、燒粟米、炸雞件、迷你和風牛肉飯、啫哩甜品、蘋果汁

🔆兒童套餐B餐

壽司三件都ok既,但份量相對上小左啲,大仔唔夠食!

🔆日式清酒煮蜆

熱辣辣上枱,味道先甜,份量都唔小!
蜆無沙!

🔆醬汁燒原條魷魚🦑

醬汁野味,魷魚厚肉、肉質彈牙!

🔆三款壽司 (鰻魚、玉子、蟹籽)

壽司飯做得唔錯!

🔆天婦羅炸蝦(五隻)

皮薄又脆,蝦肉夠新鮮,好好味!

🔆章魚小丸子

🔆壽起燒鍋御膳 加多份烏冬 加多份牛肉

吸曬湯汁精華、真係一絕!
2023-12-11 131 瀏覽
今日終於嚟到呢間咁有人氣嘅小店試下佢哋嘅招牌菜!一入門口就聞到陣陣香氣,真係好期待。第一口嘅自家製厚燒玉子,外皮微焦香滑,入口即溶,啖啖蛋香回味無窮,唔係好得意喇!👍😋主角係呢個聖誕節二人套餐。開始我哋試咗凱撒沙律,沙律醬剛剛好,唔會遮咗啲青菜嘅清甜,簡直爽口到不得了。意式薄切鮭魚就略嫌平平,不過啲炸魚薯條就真係幾正,薯條琴酥爽口,炸得啱啱好,香口得滯!串燒部份就有少少失落,可能我預期太高,不過牛肉壽喜燒就真係過癮,湯頭夠味,牛肉溫潤嫩滑,個個配料都吸收咗湯汁嘅精華,熱辣辣食落真係舒服!😍最後嘅豚肉飯,呢個真係出奇地好食,豚肉軟滑加上個汁香濃唔膩口,飯粒每一粒都飽滿得黎唔會太乾,我告訴你,這個飯我一定會再返嚟專程食嘅!🔥吸曬我嘅注意力後,最後甜品香橙啫喱亦唔失禮,清新果香完美收尾。總括來講,這個經驗真係令人滿足,每樣食物都有佢嘅亮點,雖然唔係無挑剔,但我保證,下次我仲會帶多啲朋友嚟回味!👌🌟

2023-07-02 462 瀏覽
平日的午市,都兩點了,人流少,貪佢靜靜地,坐得舒適(冇乜客)。自己一人都要等十幾分鐘,就係等執枱。食客唔多,眼看侍應有3-4個,但到處的餐桌仍未執拾,唔緊要,我唔趕。手機落單,才知多款已售罄,特別係是日特價,點解門口唔貼紙🙄⋯⋯不打緊,就試下豚肉盒。落單有提示話要廿分鐘,但若正常食飯時間,出餐要咁耐就會令人卻步。豚肉味道不錯,燒得剛好,有一點黃芥辣,相信是沾豚肉,但在混了飯,一食嗆親了。凍啡,冇乜味。埋單要加一,八十多元,純粹想找個靜靜唔被趕的地方,但整理不太值。
2023-06-26
2023-05-22 379 瀏覽
居食屋「和民」 (奧海城1期)地址: 大角咀海輝道11號奧海城1期1樓106號舖電話: 22714273=====================極上薩摩牛壽喜燒鍋極上薩摩牛壽喜燒鍋只有幾片牛,但每一片都好鮮嫩多汁,入口即化。湯底非常濃郁,有淡淡的香味,令人回味無窮。配料都算豐富,有冬菇、豆腐、金針菇、南瓜等等,唯一的缺點就係價錢稍微貴啲,不過味道都算值得一試!
居食屋「和民」 (奧海城1期)
地址: 大角咀海輝道11號奧海城1期1樓106號舖
電話: 22714273
=====================
極上薩摩牛壽喜燒鍋
2023-03-01 390 瀏覽
Happy Friday諗住食好d,想食便當就來和民,但實在太多人人人了,以為外賣會更加快,但但但,都係好慢,等左成半個鐘先有得拎,雖然個鲭魚燒得好好味但真係等到冇晒mood。
今日係虎年最後一個工作天,lunch平時都係頹食(2/3餸飯、湯飯、蒸飯、快餐店⋯⋯)是日午餐食返豐盛啲啲啦~~第一次去奧海城分店嘅和民~以前有AEON和民信用卡,有好多優惠成日去食和民,生日優惠會送野食,我年年生日月份都帶一定人去食!後來佢地冇再做呢張卡,所以我都少了去!今日再去,食物質素還是keep到!仲要價錢都抵,lunch set 有啲$5x食好啲啦!叫了個鰻魚牛肉飯飯好多,食唔晒~鰻魚汁好香,不過略嫌多骨日式牛肉無得彈~跟set有湯、沙律菜、甜點好豐富!祝大家新年快樂!食好西令人感到幸福快樂

是日午餐食返豐盛啲啲啦~~

第一次去奧海城分店嘅和民~

今日再去,食物質素還是keep到!

仲要價錢都抵,lunch set 有啲$5x

食好啲啦!叫了個鰻魚牛肉飯
飯好多,食唔晒~
鰻魚汁好香,不過略嫌多骨
日式牛肉無得彈~
跟set有湯、沙律菜、甜點
好豐富!

祝大家新年快樂!

食好西令人感到幸福快樂

2023-01-20
  • 鰻魚牛肉飯
2022-08-29 508 瀏覽
昨天點了外賣自取,晚上7點落單,話7點半可取,去到門口企左45分鐘,最後在8點15分先拿到外賣,簡直離譜!過程中還沒我在服務員跟進,問親都話無辦法,等廚房。最後唯有通過openrice上的電話聯繫,才有人理,否則都唔知要再等多久!如果未能及時備好外賣,麻煩不要再openrice上寫個承諾時間。如果太內,我們地會揾其他餐廳。不要為接單而欺騙消費者,給假的承諾。
2022-08-28
45 分鐘 (外賣自取)
2022-08-11 438 瀏覽
很久沒有食和民了,起碼3年今次再食也不錯喔今次係中午12點半入去食人數也蠻多人 等了十分鐘入坐——價錢如下:和民石鍋泡菜飯定食$59北海道十勝豚肉盒子飯御膳$79跟餐加$3-凍柚子茶跟餐加$3-凍檸茶跟餐加$19-香脆炸雞原味——整體評分如下:包括:價錢、味道、服務方面和民石鍋泡菜飯定食3/5分北海道十勝豚肉盒子飯御膳3.6/5分凍柚子茶2.9/5分凍檸茶3/5分香脆炸雞原味4.1/5分服務3.9/5分價錢2.8/5分份量4/5分整體來說都不錯喔
很久沒有食和民了,起碼3年
跟餐加$3-凍檸茶
跟餐加$19-香脆炸雞原味
——
整體評分如下:
包括:價錢、味道、服務方面
和民石鍋泡菜飯定食3/5分
整體來說都不錯喔

2022-08-10
  • 香脆炸雞原味
2022-07-05 394 瀏覽
應該好幾年冇食過和民,中午過去都要排隊,見佢有個lunch of today menu, 今日係溫泉蛋牛肉飯,不過今日想食面。見佢出左個豬骨湯叉燒拉面配三文魚壽司$79,好抵,仲包埋飲品同小沙律,性價比都唔錯。
$93 鰻魚牛肉飯,只有一小塊鰻魚,明明相裏面係有件玉子,實物就失咗蹤。$39 和民沙律,份量同堂食爭一大截,只有一小片雞肉同埋半隻蝦$44.1 南蠻炸雞飯,玉子繼續失蹤

$44.1 南蠻炸雞飯,玉子繼續失蹤

外賣自取
2021-12-17 393 瀏覽
就快聖誕節早排同家人買波鞋shopping順便去食下野,禁凍就入左呢間食。想食下日本料理就入左去食等位都唔算好耐,職員都ok叫左套餐,份量都夠4個人食有炸物,火煱,都好正火煱夠熱先好味,套餐價錢都唔算平刺身都可以,不過唔夠鮮咩牛肉烏冬份量都幾多,分2個人食都得好飽肚沙律都夠多幾新鮮,好多菜又有麵包碎,沙律汁,配埋一齊食感覺好有鮮咩而加仲夠健康食多的都唔怕最正係個炸蝦都幾大隻都有4,5隻炸物都好受歡迎
想食下日本料理就入左去食

等位都唔算好耐,職員都ok
叫左套餐,份量都夠4個人食
有炸物,火煱,都好正

火煱夠熱先好味,套餐價錢都唔算平

刺身都可以,不過唔夠鮮咩

牛肉烏冬份量都幾多,分2個人食都得好飽肚
沙律都夠多幾新鮮,好多菜
又有麵包碎,沙律汁,配埋一齊食感覺好有鮮咩而加仲夠健康

食多的都唔怕

最正係個炸蝦都幾大隻都有4,5隻
炸物都好受歡迎

2021-11-18
2021-08-06 591 瀏覽
知道大角嘴有間和民,又近媽媽屋企,就帶媽媽和姪女去食,擔心星期六會好多人,早就喺OpenRice預約,點知去到唔係好多人,喺門口等,無人理,好唔容易見到服務員,就即刻同佢講預約左(約一點,等咗十分鐘先有人理),點知佢叫我等等,我見鋪內有好多位,但服務員就只有一兩個,跟住再等咗十分鐘,啲人好似先記得我地咁,出來接我地入去😡。好唔容易坐低左,就即刻叫嘢食,點知點知😡😡😡😡😡😡食物來得非常慢(注意:鋪內人唔多)我大約12點半左右坐低叫嘢食,到2點都未來齊,加州卷應該會係最快到,但我催咗3次都未到,直到我發脾氣,先來🤬🤬🤬🤬🤬服務員態度勁差,無笑容,個個都黑口黑面,個個都好似聾啞人士咁,叫唔理,揮手睇唔到😡😡😡我唔會再嚟呢間店PS:終於知道點解呢間和民冇乜人
我唔會再嚟呢間店

PS:終於知道點解呢間和民冇乜人
2021-07-31
2021-06-20 614 瀏覽
和民呢個餐廳真係由細食到大,而家將軍澳已經冇咗,只能夠去其他地方食,今日出咗去觀塘食和民,點左個牛肉壽喜燒,味道不錯,配料都算多款式,但係份量唔算多,和風煙肉雜錦pizza,餅底是薄批,整體配搭味道偏淡,香脆炸雞芝士味,外面脆裡面都唔乾,但面層芝士味唔重,和民自慢餃子幾好食,脆炸薯條係我最鍾意,剛剛炸起幼身薯條好好食,串燒都唔錯,不過整體來說份量都係偏少,感覺而家和民嘅嘢食冇以前咁抵食,不過環境係幾唔錯嘅
2021-06-20