2018-04-28 568 瀏覽
今晚想不到吃什麼,見和民有位,咪去試下,带位職員黑晒口面,唯得個男同事叫做好D,但真係無諗過和民D食物質素差左咁多,叫豚肉飯,飯小到呢,D豚肉又细件又薄同圖完全兩回事,無服務價錢又唔平。失望。
2018-03-07 551 瀏覽
未試過食和民早餐,又見佢唔貴﹝好似around $30 - 34﹞就入去試下。 好奇怪,要先係門口俾左錢先,跟住入去坐低。我地一行二人,一個點左腿蛋丁,一個點左吉列魚柳炒蛋,轉丁麪當然要加錢,諗住食好d。 嚟度碗野勁咸,真係咸到苦,d強又唔熱。 另一個吉列魚柳都ok,但炒蛋又係唔熱。 下次咪搞
吉列魚柳炒蛋
火腿炒蛋丁麪
2018-02-10
$32 (早餐)
2018-01-30 511 瀏覽
今晚經過和民,居然不用排隊,剛巧天氣涼涼的,所以就想食一個火鍋料理!我們兩個人點了香炸原只雞腿,廣島炸牡蠣 和牛肉壽喜燒,對於兩個女生來說,分量剛剛好!香炸原只雞腿的雞肉咬下去還蠻juicy的,上桌的時候還很熱,應該是即炸。廣島炸牡蠣都炸得很脆,吃完要喝多點水才不太熱氣!有點後悔連叫兩個炸物,下次應該試試壽司或者日式薄餅和牛肉壽喜燒味道很好,也有很多配料,很適合慢慢聊天的食物,如果肚子餓,還可以加烏冬呢!

• 和牛肉壽喜燒
2017-11-13 694 瀏覽
奧海城一期和民做埋早上時段、都好嘅、多個選擇。佢哋早上係半自助式點餐、喺門口order完、比埋錢先入座,價錢方面同其他連鎖快餐店差唔多。火雞肉碎蛋三文治 + 熱0茶味道可接受,仲有塊新鮮生菜店內冇咩人、座得舒服又有人送餐

火雞肉碎蛋三文治 + 熱0茶
味道可接受,仲有塊新鮮生菜

店內冇咩人、座得舒服又有人送餐
2017-08-11 781 瀏覽
服務太差,如果俾$80食一個lunch,我寧願去吉野家!員工無禮貎,送餐時掉個spoon落張枱!壽喜燒牛肉set, 個湯淡而無味,牛肉又少,唔值!叫埋單時,d員工自己傾計,應左我之後又繼續執其他枱!成肚氣ge 一餐!仲見到隔黎有個阿姨投訴緊d野食黎得好慢
仲見到隔黎有個阿姨投訴緊d野食黎得好慢
2017-07-22 629 瀏覽
12:30 pm 落單....見周邊食客陸陸續續話等左好耐無野食...心感不妙🙈點知真係等到1點都未有😳最後催下單終於係10分鐘後先有😐先唔論食物質素,咁既上菜時間真係極度需要改進呢!Ps: 最好食係牛肉飯!滑蛋雞就......普通吧...........

嗰日天陰陰似乎會落雨,所以都係响商場裏面食個晏比較穩陣啲 。同事有和民卡,所以就去咗和民。我哋十次有八次都係叫呢個三文魚石鍋飯,皆因鐘意三文魚魚子同沙律醬。呢個飯三文魚份量唔多,不過撈埋啲沙律醬,味道算係ok。我哋每次都要叫侍應攞多一兜沙律醬,如果唔夠沙律醬,成鍋飯就乾爭爭。同事叫咗杯柚子蜜,柚子蜜一向偏甜。我叫左杯生薑蜜,啲薑幾夠辣。麵豉湯貫徹始終,味道同水冇分別。一餐晏仔,每人66 ,有埋沙律,麵豉湯同埋一杯特飲算係咁。最重要係有和民卡,可以免服務費。不過,如果你趕住返工,得半個鐘食晏嘅朋友就千祈唔好嚟,出餐時間真係太耐,今次我哋等左25分鐘。

2017-02-07 605 瀏覽
我同朋友放lunch 既時候 一齊去附近覓食 本來想食壽司 但諗起荷包乾硬化 就決定都係食平少少😅 於是就去左和民食日式料理過下口癮 不過入到去先發現原來咩都加曬價 個加幅都唔細 😥我最後點左一碗九州豚骨湯拉麵 🍜 雖然和民主打既唔係拉麵 但去到日本餐廳總係想食麵 😂 有諗過叫蕎麥麵 但又怕冇食肉一陣好快會肚餓 😫呢碗拉麵用既係比較幼身既麵條 拉麵煙韌彈牙🍜 而豚骨湯頭鮮甜 味道真係好唔錯 可以品嚐到豚肉既香味~😋不過豚肉既份量就比較少 只係得一、兩片🍖 好彩有隻溏心蛋搭救🍳半熟蛋黃香味濃郁 好想一碗拉麵可以有兩隻蛋😂💓呢個質素既拉麵價錢其實偏貴 而且服務員既態度都麻麻 上菜慢之餘仲要好求其咁放係枱 有時想催下啲野食都會俾某啲服務員鄙視 感覺唔係咁親切 如非必要 都未必會再去~

2017-01-18
2017-02-06 483 瀏覽
My Order:自家製厚燒玉子 ($38)聖誕節二人套餐 ($398)前菜:凱撒沙律 & 意式薄切鮭魚刺身 & 炸魚薯條 & 精選串燒鍋物:牛肉壽喜燒主食:豚肉飯甜品:香橙啫喱 x2飲品:青柑桔可樂 & 檸檬茶凱撒沙律很大一盤也夠沙律醬,滿開胃的也難得火箭菜不苦!意式薄切鮭魚刺身鮭魚刺身不算很肥美炸魚薯條平常炸魚薯條配的大多早厚粗薯條,但這裡的薯條是幼身,少許失望。牛肉壽喜燒雖然只有幾片牛肉,但在冬天點壽喜燒絕對是加分!湯頭夠甜內裡有娃娃菜/金菇/豆腐。豚肉飯這個豚肉飯意想不到的美味!!放冷了也很好吃,豚肉非常的嫩口。薄薄的醬汁包住了整塊肉,內裡一點也不乾或硬。我願意為這個飯再來一次呀!香橙啫喱 自家製厚燒玉子如果可以再濃味一點點會更好吃~
My Order:
自家製厚燒玉子 ($38)

聖誕節二人套餐 ($398)

鍋物:牛肉壽喜燒

主食:豚肉飯

甜品:香橙啫喱 x2

飲品:青柑桔可樂 & 檸檬茶
凱撒沙律
很大一盤也夠沙律醬,滿開胃的也難得火箭菜不苦!
凱撒沙律
牛肉壽喜燒
香橙啫喱
香燈啫喱
自家製厚燒玉子
如果可以再濃味一點點會更好吃~
2016-12-30
2016-12-30 529 瀏覽
很久很久沒有到奧海城閒逛,今晚去開就到和民吃埋晚餐,先來小吃芝士焗年糕和限量發售又新口味的脆烤鮭魚皮配鮭魚子蛋黃醬。雖然我不喜歡吃芝士,但也吃了一口焗年糕,煙煙靭靭的口味頗不錯!香脆的鮭魚皮邊邊已經有少許變腍,沾上鮭魚子蛋黃醬令口感層次豐富點點!剛上桌面的牛肉鍋燒烏冬,香氣撲鼻而至,配料有肥牛、日式魚片、金菇、紹菜、蛋,湯底味道濃郁,可是碗面太多油脂,不敢呷湯了!這頓晚餐是兩個同時擁有雀仔胃的分享,人均消費是$77。

這頓晚餐是兩個同時擁有雀仔胃的分享,人均消費是$77。
2016-12-11 490 瀏覽
今日星期日找座位飲茶困難,於是走進和民食個普通午餐。座低後看見 menu 有個新噱頭食品燒冰魚,價錢不貴,於是叫了一客。它的賣相不錯,味似多春魚,而味道也可以。其它叫了鳗魚飯。雖然細碗了一点,但味道還不錯。作為一般普通和食餐廳已算不錯了。
  • 炸冰魚
2016-10-26 409 瀏覽
和亭個frd和民 啲野食款式、味道都係差唔多價錢都係咁上下 個人覺得係有啲貴 不過相比其他日式餐廳 呢間野算係平民化我同朋友午餐去左食個牛肉烏冬 落左單之後等左好耐都冇野上枱 又趕時間 催左N次之後先終於出爐😐雖然服務態度唔夠好 但食物水準就可以接受 牛肉係煎香過再放落黎🐮 唔會淡而無味或者得牛騷味 覺得幾好食 不過啲烏冬就林左啲🍜 好似放左落水太耐 彈牙既口感少左 不過食完好暖胃 整體黎講都係好味既 最後埋單$63
和亭個frd和民 啲野食款式、味道都係差唔多

2016-10-24
2016-08-26 581 瀏覽
本星期剛剛轉新的工作環境,忙+未習慣+適應期…終於到星期五了!Honey 來接我,吃個豐富的午餐,獎勵一下自己!Honey喜歡吃魚生井,本只想吃魚生井就算。但,一想到辛苦了整個星期,所以「加碼」:$108(魚生井) / $128(魚生井 + 蕎麥麵) / $148(魚生井 +蕎麥麵 + 天婦羅)我倆選了最後者$148:真的很豐富!除了套餐原有的沙律和麵豉湯,還有時令的竹筍!竹筍沒有任何料味,更好,因為就更能吃到竹筍的清新。蕎麥麵,煙韌,有嚼勁;沾上湯汁,不鹹,很清涼。天婦羅呢?有兩隻蝦+蔬菜,即炸,香脆而不油膩。Honey喜歡的魚生井,也同樣材料豐富!大蝦、帶子、三文魚、呑拿魚、魷魚…材料都新鮮。惟,壽司飯的米飯不夠稔軟,有點硬。而且,壽司醋的味道也不夠強。壽司飯破壞了整個魚生井的滿意度。到和民,我必吃豬扒蛋飯。豬扒蛋飯一上桌,賣相不太好看。但,吃了,豬扒炸得鬆脆,上桌,仍是脆卜卜的。蛋也嫩。奇怪,為何賣相看似煮了很久?但是,同樣問題:米飯不夠稔軟,飯抵硬,不似日本米。
本星期剛剛轉新的工作環境,忙+未習慣+適應期…
終於到星期五了!
Honey 來接我,吃個豐富的午餐,獎勵一下自己!

Honey喜歡吃魚生井,本只想吃魚生井就算。
但,一想到辛苦了整個星期,所以「加碼」:

我倆選了最後者$148:
真的很豐富!
除了套餐原有的沙律和麵豉湯,還有時令的竹筍!
竹筍沒有任何料味,更好,因為就更能吃到竹筍的清新。
蕎麥麵,煙韌,有嚼勁;沾上湯汁,不鹹,很清涼。
天婦羅呢?
有兩隻蝦+蔬菜,即炸,香脆而不油膩。
Honey喜歡的魚生井,也同樣材料豐富!
大蝦、帶子、三文魚、呑拿魚、魷魚…
材料都新鮮。
惟,壽司飯的米飯不夠稔軟,有點硬。
而且,壽司醋的味道也不夠強。
壽司飯破壞了整個魚生井的滿意度。
到和民,我必吃豬扒蛋飯。
豬扒蛋飯一上桌,賣相不太好看。
但,吃了,豬扒炸得鬆脆,上桌,仍是脆卜卜的。
蛋也嫩。
奇怪,為何賣相看似煮了很久?
但是,同樣問題:米飯不夠稔軟,飯抵硬,不似日本米。

2016-08-26
2016-07-27 545 瀏覽
和民一向是我和家人平日晚飯的好去處,喜愛其環境舒適,食物選擇多且水準頗高,但近年和民的水準卻越來越低。小食先點了薯仔年糕,但年糕份量極小,而且鋪底的紫菜很韌,大概是吸收了年糕滿滿的油份所致吧!薯仔年糕油炸後卻沒有香脆口感,吃進口裏只是油份,而且薯仔味不濃,令人大為失望。看來廚師烹調炸物的功力尚淺。接下來的脆炸香辣三文魚壽司同樣是油泡泡的,算是有丁點兒香脆,但實在太油膩。幸而我們只點了半份(三件),不然一定會吃膩了。然後是和風比薩。比薩份量適中,而且配料也算多,有肥美的叉燒粒和照燒雞肉粒,淋上香甜的千島醬汁,還有滿滿的芝士鋪面,全部皆是濃味的食材,所以比薩味道一定不差,但多吃便覺膩口。餅底只是微微烘過,不算香脆,家人對此稍有不滿,然而我個人喜愛煙韌口感,所以對此十分滿意。隨後上桌的冷麵令人充滿驚喜,$58一碗的份量頗大,而且配料豐富,有半隻烚蛋,泡菜,不少三文魚刺身丁,青瓜絲,兩塊北寄貝,還有一大塊瘦叉燒肉。麵身煙韌有口感,配以冰涼的冷麵湯底,是夏日消暑的絕佳選擇值得一試!最後點的汁燒豚肉飯(細碗$38),份量符合預期中的少,但各人淺嘗已足夠。同時要一讚這個供客人點細碗的選擇,可以減少浪

隨後上桌的冷麵令人充滿驚喜
值得一試!
最後點的汁燒豚肉飯(細碗$38),份量符合預期中的少,但各人淺嘗已足夠。同時要一讚這個供客人點細碗的選擇,可以減少浪費。
其實飯量和配料亦算多,油脂豐富的豚肉沾滿香甜惹味的醬汁,很是吸引,但建議可加些蔬菜減低飽膩之感。
總括而言,和民水準走下坡令人大感惋惜,倒是輕盈清涼的冷麵挽回些分數。其實香港越來越多人重視健康,和民可考慮更多健康之選,不要老是油炸的小食和紅肉類,希望和民能繼續努力。

2016-07-24
  • 冷麵
2016-06-18 969 瀏覽
相約舊同事回到昔日上班地點吃午飯, 雖然附近商業大廈不算多, 但每逢午膳時間, 奧海城的食肆都排滿人。看到午餐MENU都轉變了, 就知道自己已經有很久沒有回來過。點了一個牛肉壽喜燒御膳, 其實就是最普通的壽喜燒定食, 但都已經索價$78元了。見到餐牌上還有一個進階版的鹿兒島和牛壽喜燒, 價錢是過百, 對於上班族的午膳來說, 都幾貴。等了足足20分鐘, 這些不用烹調的原材料才由廚房送到我們的飯桌, 速度真的有待改善。壽喜燒的牛肉量很少, 只有簿簿幾片, 不過顏色尚算鮮艷。定食附有的漬物, 裡面有竹筍、蒟蒻及紅蘿蔔, 味道淡淡的, 只作飯前充飢用。雜菜沙律亦是不夠誠意, 簡單數片雜菜及幾粒栗米, 再淋上芝麻醬即成。味道亦不會有大驚喜。喜歡食壽喜燒的原因是因為鐘情那甜甜咸咸的甜醬油味加上半熟蛋伴飯的滋味。這裡的壽喜燒其中一個好處就是雞蛋原隻上, 自己選擇何時下蛋(!), 就可以避免雞蛋過熟。而且雞蛋蛋黃呈橙黃色, 十分挺身, 感覺健康, 食得放心。甜品又是定食中的一個敗筆, 與定食們同一時間呈上, 但就一直放在火鍋爐旁邊(桌子很小)。到我食完我的正餐, 準備吃甜品時, 啫喱已經變得軟趴趴的,
壽喜燒的牛肉量很少, 只有簿簿幾片, 不過顏色尚算鮮艷。
味道亦不會有大驚喜。
而且雞蛋蛋黃呈橙黃色, 十分挺身, 感覺健康, 食得放心。
到我食完我的正餐, 準備吃甜品時, 啫喱已經變得軟趴趴的, 而且還要是室溫。
如果餐廳可以甜品後上就好了。
甜品味道死甜, 沒有彈性, 食到底還有粉末的顆粒感, 不太討好。

2016-06-16