2019-08-08 153 瀏覽
很久沒到和民,今晚重臨,點的是我的在和民的最愛:牛肉喜壽燒。爐送到,鍋送到,咦,蛋呢?以往點喜壽燒是附日本雞蛋的,原來現在已沒有,要蛋要加$5,又是百物騰貴那句老話。幸好,牛肉份量沒有少,味道也沒有變。環境舒適服務好,是和民一向的優點,伸手調節爐火,侍應 你心立即上前為我代勞,反應快,服務皆,真的值得一讚。
2019-07-29 128 瀏覽
下午茶套餐一般都要$5x , $6x 一個下午茶餐,份量不多,但係味道都ok,所以肚餓最好唔好share套餐。好既係套餐裡面有杯好大杯既特飲,所以就算main course 唔夠飽,杯飲品都夠嗮。靜靜地享受個下午茶套餐當lunch 都ok。
下午茶套餐

• 滑蛋豬扒飯
2019-07-18 207 瀏覽
和民二人前套餐,超豐富超多嘢食,包括一個鍋、雞髀、沙律等等。基本上如果唔係好肚餓,呢餐應該多過兩個人食。不過人手唔係好夠,想點返杯飲品都要等好耐。食到最後想叫佢上甜品嘅,但叫極都冇人理,最後因為趕時間而放棄個甜品。
基本上如果唔係好肚餓,呢餐應該多過兩個人食。
2019-07-09 255 瀏覽
叫左二個午餐,一個星期一既是日special, $68+10% 包左沙律,茶碗蒸,薄豬排雞肉天婦羅,一杯蜂蜜生薑飲品。肉的份量剛好,不過可能和民唔使主要做天婦羅,炸物太油,味道係可以既。滑旦豬扒同飯係分開既,不過豬扒可能被醬汁浸濕左,上枱已經唔脆啦。豪華串燒都唔錯,有雞翼,冬菇,雞肉,牛柳粒等,$79另外加一,可能因為早去既關係,安排的位都幾舒服,如果lunch 去就12:15好啲,因為一般到12:30開始要等位啦
2019-07-08
2019-07-03 188 瀏覽
Overpriced for what they are offering, as the portions are surprisingly small and disappointing. The food quality is not good as well, as there are many better japanese restaurants out there. I have lived near this area for so long but would not bother paying another visit because it just is not worth the money nor try...
2019-05-18 284 瀏覽
同屋企人黎食個晚飯 一行三人 好彩 母親節都唔駛排隊《照燒雞沙律》有分半份/全份 圖為全份 雞肉好嫩 生果同蔬菜都新鮮爽口 加埋芝麻醬 不錯《櫻花蝦薄餅》有分半份/全份 圖為半份 但都圖片只供參考得太離譜 又黑又少蝦 賣相好差 味道中規中矩 芝士味濃《豚肉火鍋》都幾足料 有豚肉 蜆肉 蔬菜 豚肉挺香 易扯開 有蜆肉唔會得個殼 蔬菜都足夠解膩《燒鯖魚》燒得好香 味道甘香 肉質彈口甜品《抹茶&黑蜜小年糕》有成6粒 幾煙un 但味道一般 沒有味道 只靠糖水浸住 但口感好粗糙既感覺最後$424.6/3位 價錢一般 味道亦一般 賣相麻麻
同屋企人黎食個晚飯 一行三人 好彩 母親節都唔駛排隊

照燒雞沙律
豚肉火鍋
燒鯖魚
2019-04-26 232 瀏覽
因為已經食膩曬附近嘅餐廳,所以今次就黎試下遠少少嘅「和民」。下午茶$45-60,以依啲餐廳都可接受嘅。因為同朋友黎,所以嗌咗個吉列豬排蛋飯同個牛肉烏冬煲咁嘅嘢。如果嗌可樂嗰啲就可以瘋狂任飲,不過都係嗌咗珍珠奶茶同青檸柚子梳打(唔使價錢但無得添飲。份量都ok嘅(以女仔黎講)唔飽嘅話,杯大杯野飲都飲飽你。不過質素黎講真係好好好普通,有啲失望。豬排飯有少少嫌唔夠熱,而個烏冬啲牛肉就好肥。不過杯野飲就唔錯,青檸梳打正!
2019-03-28 266 瀏覽
小牛牛跟小小馬晚餐選擇很久沒吃的和民居食屋在日本算是相當不錯又平價的餐廳食物種類選擇非常多 鍋物 串燒 丼飯 壽司 大阪燒 拉麵等等都有來看看今天的菜色炸唐揚外皮酥酥脆脆 內裡鮮嫩多汁雖然比上次吃的變小不少但還是會讓人想再加點一份珍珠奶茶相當大杯 茶味比奶味重 還算好喝滑蛋豬扒飯滑蛋配上炸豬排 表現不過不失 中規中矩蘑菇披薩🍕Menu 照片還滿可口的 誰知道一端上來整個驚呆了右下角的是端上桌的實圖和左上Menu上的照片也差太多了吃了一口更是難食的驚人不推薦總體而言環境還算舒適 座位能有自己的空間平日晚上客人很少但食物品質不穩定 素質比過去下滑不少最後記得不要點披薩
小牛牛跟小小馬晚餐選擇很久沒吃的和民居食屋

但食物品質不穩定 素質比過去下滑不少
最後
記得不要點披薩

2019-03-07 167 瀏覽
Sushi 勁難食!我們叫了6款野,等了很久,仍未到來。於是我主動問他們,但他們回覆:「他們忘記了同廚房,落Order,令我極度失望😞🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♀️。」我叫了一支酒水,但很遲才到。下次絕不會,再光顧D間餐廳。D待應,不在樓面,冇人招呼客人☺️
Sushi 勁難食!
我們叫了6款野,等了很久,仍未到來。

我叫了一支酒水,但很遲才到。下次絕不會,再光顧D間餐廳

D待應,不在樓面,冇人招呼客人☺️
2019-03-07
紀念日
呢間和民佔據奧海城一期的有利位置,照常理應該很旺場,偏偏我們係唔想等位先至會諗起佢。我地七個人個個爭住坐埋面,皆因我們有經驗。見有新野試,睇張相似魚生飯多過石頭飯,就問下靚女經理生食得唔得,佢居然話得,仲俏皮咁話牛肉生食都得,肚痛唔關佢事,靚女真係講乜都岩聽,風趣幽默確係抵讚!石鍋蒜香海鮮飯($78)原盅石鍋熱騰騰,海鮮黎到已經熟透了(難道是怕我生食?)飯有微微蒜香,海鮮有帶子、熟蝦、蟹柳粒,仲有爽口黃色粟米粒,色彩繽紛。味道穩陣之餘欠驚喜,不過不失水準可以接受。

石鍋蒜香海鮮飯($78)
2019-01-18
2018-10-12 261 瀏覽
今晚老婆黎奧海城接收工兼食晚飯,一萬個唔願意地最後揀選左和民,平時lunch都少食,因為領過佢唔少野!呢間和民晚巿時段都係得小貓三四隻,對比起葵芳分店有很大落差就知有伏,既然都洗濕左個頭唯有硬住頭皮慢慢享受吧!見佢個最平套餐都幾豐富,三百幾就有齊:壽喜燒牛肉鍋、滑蛋豬扒飯便當、玉子燒,半份沙律同角砌三文魚,仲包埋兩杯drinks,就柯打左佢。起菜速度算快,先講個滑蛋豬用個便當盒上本身無問題,問題係出自待應哥哥單手奉上,令到盒豬扒飯好似打過風一樣。賣相唔得唔緊要,食物最後都係食落肚,一切以味道行先,豬扒本身炸過,但俾滑蛋浸住好耐,個豬扒已經淋曬 ,不如唔好炸。牛肉鍋同玉子燒平凡到無從挑剔,勉勉強強叫做合格。整體而言一間巿區日式居酒屋晚巿都唔爆場,可想而知係咩質素,難道要推諉於股票巿場暴跌千點影響巿民消費意慾的頭上嗎?
牛肉壽喜燒鍋
牛肉壽喜燒鍋
燒玉子
角砌三文魚
沙律半份
餐飲
2018-10-11
2018-08-19 364 瀏覽
無食差唔多半年,今日再食心唸有無差得咁交關食物質素無乜問題嘅,但係煮果個唔知係咪前世無食過鹽🤮果陣咸味係口到洗唔洗唔走,成餐飯都唔想再食野,真係要black list
無食差唔多半年,今日再食心唸有無差得咁交關
2018-07-03 840 瀏覽
肥髀放假,我帶埋佢啲好友去室內遊戲室玩,玩之前去附近商場食飯,剛好中午人多,攞票都要等15分鐘先有位!店內長窄位置放滿桌椅,桌椅幾迫,而且交枱好似好急,張枱仲好濕好多抹痕,餐牌圖文並茂!落單食物陸續到!厚切牛舌盒子飯御膳($118)一個紅黑食盒,牛脷片嚡雖然薄但好韌,幾片都咬唔開,差!珍珠米飯正常!但牛脷太韌了麵豉湯(跟餐)夠晒熱,但麵豉較淡!一般沙律(跟餐)細細碗,蔬菜略乾,油醋汁正常紅豆玉子(跟餐)紅豆蓉球較實,玉子較硬,應該係分好晒雪入雪櫃小朋友食肉肉烏冬&山盛香蔥吞拿魚($88)沙律(跟餐) 另外加了:冷蕎麥麵($48)肥髀食,份量不大鮭魚壽司($38)鮭魚刺身($38)柚子蜜(跟餐)蘋果汁($10)凍檸茶(跟餐)食物有好有一般,店員服務就幾差,有上錯食物,同翻店員講,佢乜都無回應就拎走錯嘅食物,他木無表情又唔回應!仲有埋單時,我同店員講定要收據(方便寫食評,因有啲餐廳唔要求嘅,列印單據店家會收起埋數嘅嘅!)佢攞皮夾比我簽名時,皮夾收據係有逐項食物嘅項目嘅,咁我同佢講要收據,埋好單佢比我嗰張只有總消費金額同QR Code嘅列印單,咁我同番店員講要有逐項食物名稱嗰張,佢又木無表情

麵豉湯(跟餐)夠晒熱,但麵豉較淡!一般
沙律(跟餐)細細碗,蔬菜略乾,油醋汁正常

小朋友食
牛肉烏冬

肉肉烏冬&
山盛香蔥吞拿魚($88)
沙律(跟餐)

另外加了:

蕎麥麵
冷蕎麥麵($48)肥髀食,份量不大
鮭魚壽司($38)
鮭魚刺身($38)
飲品

柚子蜜(跟餐)
蘋果汁($10)
凍檸茶(跟餐)

食物有好有一般,店員服務就幾差,有上錯食物,同翻店員講,佢乜都無回應就拎走錯嘅食物,他木無表情又唔回應!仲有埋單時,我同店員講定要收據(方便寫食評,因有啲餐廳唔要求嘅,列印單據店家會收起埋數嘅嘅!)佢攞皮夾比我簽名時,皮夾收據係有逐項食物嘅項目嘅,咁我同佢講要收據,埋好單佢比我嗰張只有總消費金額同QR Code嘅列印單,咁我同番店員講要有逐項食物名稱嗰張,佢又木無表情咁去印翻比我,雖然我唔知店家店內規矩,但我係睇住有食物項目嗰張單同佢講要收據,點解會比另一張唔同嘅單據我呢?
咁嘅價錢唔值得

2018-04-06
2018-07-01 374 瀏覽
我真的沒有在一家餐廳這麼生氣。上菜速度十分慢,服務態度非常差,食物質素也很不行。服務員愛答不理我真的不知道我是去吃飯還是去受人白眼的還要收我加一。我自己去廚房拿食物都好過。太差了!
2018-04-28 567 瀏覽
今晚想不到吃什麼,見和民有位,咪去試下,带位職員黑晒口面,唯得個男同事叫做好D,但真係無諗過和民D食物質素差左咁多,叫豚肉飯,飯小到呢,D豚肉又细件又薄同圖完全兩回事,無服務價錢又唔平。失望。