2021-08-04 488 瀏覽
☆ 𝙅𝙪𝙘𝙝𝙝𝙚𝙞𝙢尤海姆年輪蛋糕銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓46號舖想搵返少少旅行感覺,行sogo super market 個層係幾好,因為都有d似係日本行超市(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)每次去日本都會買年輪蛋糕做手信,所以扮下野買返個返屋企食當做行街嘅手信。✦ 伯爵茶年輪蛋糕淡淡伯爵茶味,唔會好甜,層層分明,幾好。不過我好似隱約食到d茶葉碎咁嘅野,但唔太影響。
☆ 𝙅𝙪𝙘𝙝𝙝𝙚𝙞𝙢
尤海姆年輪蛋糕
銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓46號舖

✦ 伯爵茶年輪蛋糕
淡淡伯爵茶味,唔會好甜,層層分明,幾好。
不過我好似隱約食到d茶葉碎咁嘅野,但唔太影響。
外賣自取
Juchheim年輪蛋糕專門店,係德國人Karl Juchheim 先生係1909 年係中國青島創立,再帶去日本,宜家已經有過百年歷史。因為蛋糕外型似一個樹輪,寓意幸福同長壽,所以日本人會將佢當做祝福賀禮。要做到蛋糕一圈圈樹輪既效果,要先係不斷旋轉既鐵棒塗上一層,等蛋漿烤熟至金黃色,再塗上另一層,重覆大約14次呢個步驟之後,年輪蛋糕就完成。.年輪蛋糕除咗有大件裝賣之外,仲有bb版!啱哂我呢啲想一次過試多啲味既人🤭 從橫切面睇,蛋糕既每一個年輪都清晰可見!為確保新鮮,會以密封包裝,可以保存好幾日!.日本Juchheim 迷你年輪蛋糕 獨立包裝禮盒 (1盒5件)FYI 下面既介紹係已經切左一半既份量.📌伯爵茶年輪蛋糕蛋糕偏乾身!蛋糕夾雜點伯爵茶粒,食到一半,淡淡既伯爵茶香味先慢慢滲出黎!.📌朱古力年輪蛋糕最外層係朱古力脆皮coating,豐富左整體既口感。食落同預期有啲出入,朱古力味薄弱,主要靠蛋糕表面個層薄、脆、甜朱古力帶出,味道唔錯,但朱古力濃度略嫌不足。.📌士多啤梨年輪蛋糕 (季節限定味道)蛋糕質感濕潤軟熟!雖然眼見蛋糕入面係有啲士多啤梨籽,最外層亦有一層好薄既士多啤梨Jam,但士

年輪蛋糕除咗有大件裝賣之外,仲有bb版!
為確保新鮮,會以密封包裝,可以保存好幾日!
日本Juchheim 迷你年輪蛋糕
獨立包裝禮盒 (1盒5件)

FYI 下面既介紹係已經切左一半既份量
📌伯爵茶年輪蛋糕

蛋糕偏乾身!蛋糕夾雜點伯爵茶粒,
食到一半,淡淡既伯爵茶香味先慢慢滲出黎!
📌朱古力年輪蛋糕

📌士多啤梨年輪蛋糕 (季節限定味道)

蛋糕質感濕潤軟熟!
雖然眼見蛋糕入面係有啲士多啤梨籽,
最外層亦有一層好薄既士多啤梨Jam,
但士多啤梨味唔出!
📌檸檬年輪蛋糕

蛋糕質感鬆軟,濕潤!
味道好清新,但稍微甜左少少🤏🏽
個人黎講,五款入面最中意呢款!
📌抹茶年輪蛋糕

望落好濃味既抹茶味🍵唔夠濃,
反而蛋香味係五款入面最重,
整體甜度恰到好處!
如果抺茶味可以多啲就PERFECT🤣
總結嚟講,其實呢但蛋糕整體味道OK,
但未如想像中咁出色!
食落口,牛油🧈味同蛋味都無聞落咁香!
對我嚟講試一次就夠!
不過佢既包裝確係好大方得體!
2021-03-23
It was Sunday afternoon and I was shopping around in Sogo to see what to eat. Actually I had noticed this Cheese Pie for quite a while and this time finally decided to try it. These Cheese Pies should be a fusion of Juchheim and Kobe Beef Meat Pie because I saw the same pies be sold there as well, except that there were more different flavours here. At least there were cheese, chocolate and strawberry flavours during my visit. These were kept nicely in a glass display cabinet but were actually i

Cheese Pies

At least there were cheese, chocolate and strawberry flavours during my visit. These were kept nicely in a glass display cabinet but were actually in room temperature only. We were asked to take out the pie base plastic if we would like to reheat it before eating.
Cheese Pie

Cheese Pie at $22

If you buy 3 at the same time, you only need to pay $60. As it was our first attempt, we had better try one first. The cheese on top was very very rich and it was my favourite flavour of cheese indeed - thick and very slightly salty! The pie base was super super crispy and consisted of numerous thin crisps. The pie base had really grabbed the best of Kobe Beef Meat Pie, while the whole thing was made to appear like those 年輪蛋糕 by Juchheim but actually it had nothing about 年輪蛋糕. There was no need to reheat it before eating and I didn't find it too greasy after eating. At a price of $22 given such quality it was not too expensive!
2020-10-18
Cheese Pie
2020-07-08 1104 瀏覽
Juchheim係年輪蛋糕專門店,前排出咗限定嘅迷你版焗芝士年輪蛋糕,HK$60有三個,細細個當下午茶茶點啱晒~芝士嘅味道同曾經hit過一排嘅芝士撻好似,半熟流心嘅芝士加上軟綿綿嘅年輪蛋糕口感又幾得意,不過有得揀嘅話都係覺得焗芝士同撻皮夾啲。
迷你焗芝士年輪蛋糕
迷你焗芝士年輪蛋糕
2020-03-21 1294 瀏覽
我一向都係呢間店舖嘅粉絲, 無論係佢嘅年輪蛋糕, 蛋捲 曲奇餅禮盒等等, 唔單止係送禮自己都買呢啲禮盒返屋企食。 幾好嘅就係而家有一啲禮盒裝比較受歡迎嘅餅類都可以有獨立買嘅選擇,不過就唔平成54蚊一小包。今次就買佢最出名嘅年輪蛋糕, 包裝很精緻, 有紙托和靚紙袋封得靚靚, 打開時代有陣牛油嘅飄香撲鼻。 未能大哥嘅外牆有一層薄薄嘅糖霜包住牛油香嘅蛋糕, 蛋糕軟綿綿但係挺身, 覺得呢一個size剛剛好,切成8件,剛剛好係bite size. 我習慣咗只係放一至兩日,因為放多兩三日蛋糕就會變硬,冇咁好食。

2019-07-24 1853 瀏覽
Juchheim 年輪蛋糕 質素一向很不錯,今日本來想買佢新出的 cheese tart, 之前食過,有多種口味選擇。但明明見有 10 幾個,轉個頭得番 1 個,所以又要轉買番傳統蛋糕。咦,今日又隻限定新口味:檸檬茶   就買來一試試少檸檬味,但茶味香,有 d d 似 檸檬皮的物體,不過好少,大可放心。蛋糕本身一樣好鬆軟,口感非常好。2 個人一口氣食淨 1/3 ,咁你就知佢有幾好味。$99 有 270g, 是傳統果款 size,計落就唔太平。服務無論係多人或是無人都是很好的客服

咦,今日又隻限定新口味:檸檬茶
  就買來一試試
2 個人一口氣食淨 1/3 ,咁你就知佢有幾好味。

服務無論係多人或是無人都是很好的客服
2019-07-23
  • 英式茶年輪蛋糕
經過時被伯爵茶年輪蛋糕所吸引(兩樣我喜愛的食物!)蛋糕的大小跟蛋撻差不多價錢$20/件也尚可接受買了3件試試.左至右:- Raspberry cheese中間的流心酸酸甜甜的味道很特別- Earl Grey Chocolate朱古力味十分濃郁跟伯爵茶的味道十分配合- Earl Grey Cheese伯爵茶跟芝士也很配啊.年輪蛋糕的質地比較乾身但配著中間像心太軟的流心醬一起吃感覺反而剛剛好三款都好味!!
經過時被伯爵茶年輪蛋糕所吸引
(兩樣我喜愛的食物!)
蛋糕的大小跟蛋撻差不多

但配著中間像心太軟的流心醬一起吃
感覺反而剛剛好
三款都好味!!
2019-05-23 902 瀏覽
哋啲開箱文係開嚟睇吓啲包包啊……淘寶啊……....我啲開箱文都係離唔開食😂今日去Sogo thankful week竟然出奇地少人我想買呢樣嘢更係排都唔使排嘟完八達窿即閃啱啱開咗和同事Share大家一致認為個年輪蛋糕不錯我覺得入面嘅🍎食落似白桃🍑有同事仲以為自己食緊密瓜🍈搞乜呀 分子料理呀店員話雪凍食更佳等我聽朝早餐再搭配多杯咖啡試真啲☕大家想試都不妨試下而家thankful week做緊減價先至有八折 折咗之後就130蚊左右#開箱文#年輪蛋糕#叫我白雪
哋啲開箱文係開嚟睇吓
啲包包啊……淘寶啊……
我啲開箱文都係離唔開食😂

#開箱文
#年輪蛋糕
#叫我白雪
2018-08-13 1913 瀏覽
👉🏻朱古力年輪蛋糕🍫💲20見到人地話係流心 但點解我個個完全冇流心效果🤦🏻‍♀️只可以話係軟心😹食落都幾好味👍🏻年輪蛋糕外脆+朱古力內軟😹啲朱古力慢慢溶係口入面😗但我就唔係好食得出個年輪質感🙈
👉🏻朱古力年輪蛋糕🍫💲20
2018-02-15 2002 瀏覽
Juchheim 係日本嘅老字號, 佢係都有100年歷史架喇! 幾年前黎咗香港, 係銅鑼灣sogo開咗個鋪位呢間都開咗幾年, 佢專做年輪蛋糕, 佢除咗有大件裝賣之外, 都有好多bb版賣嘅, 怕食唔哂咁大個又想試多啲味就啱哂喇! 今次試下佢個bb版嘅焦糖年輪蛋糕~ 佢個蛋糕係好食嘅, 但佢層焦糖厚咗少少, 有啲硬, 支膠叉根本就切唔開件蛋糕! 另外如果暖番啲我諗會好味好多! 因為我地之前經過有試食過一次, 覺得試食好味啲! 其實佢件蛋糕真係唔錯架! 所以我都會再比機會佢試埋其他味😋

其實佢件蛋糕真係唔錯架! 所以我都會再比機會佢試埋其他味😋
  • 年輪蛋糕
2017-12-17 1861 瀏覽
之前有食過佢地既年輪蛋糕配cream cheese,見到今次就出左新款,係朱古力心太軟,又買一個黎試試吧~伯爵茶朱古力年輪蛋糕 $22 朱古力年輪蛋糕小小一個,起初覺得冇咩特別,但原來係我錯了吃了一小口,流心朱古力湧現,完全係一個朱古力心太軟年輪蛋糕❤️❤️蛋糕手掌心大小,口感外脆內暖,啲朱古力好正🍫,輕輕一咬,已經好澎湃咁流出黎😭😭😭😭朱古力味濃厚,要挑剔係伯爵茶味淡,會比朱古力味蓋過~~下次黎sogo一定會再買😋😋
伯爵茶朱古力年輪蛋糕 $22
伯爵茶朱古力年輪蛋糕

朱古力年輪蛋糕小小一個,起初覺得冇咩特別,但原來係我錯了
2017-11-19 1742 瀏覽
Earl Grey × Cream cheese年輪蛋糕 $22 @ Juchheim銅鑼灣sogo其實都可以掃小食檔掃到飽😂,今次食既係加入cream chesese既年輪蛋糕,係原味同earl grey之間掙扎,最後因為期間限定而買左earl grey 😉。年輪蛋糕是小小的一個,不過呢個份量剛好,太多可能會膩🤔。年輪蛋糕外層脆身,帶香甜味,茶味反而較淡,一啖食落去cream cheese味道頗出,之後茶味先慢慢滲出黎。
2017-10-18 2846 瀏覽
多謝食友好姊妹E送上甜美小禮! 她特意由灣仔走到銅鑼灣崇光百貨,為我們買來 <尤海姆年輪蛋糕 Juchheim> 的年輪蛋糕作為我的後補生日禮物!真是誠意十足!以橙色的紙袋盛載,相當搶眼! 橙色硬身盒盛載,加上金色貼紙,突顯名貴!為確保新鮮及質感,以密封包裝!可保存好幾天!尤海姆伯爵茶年輪蛋糕當我一打開包裝,蛋糕香氣四溢!特色在於一層又一層烘焗而成!每層緊密的疊著!共有 15 層,層次分明!質感鬆軟綿密,又保持濕潤!蛋糕夾雜不少伯爵茶粒,每一啖也滲出伯爵茶清香,芳香鬆軟的伯爵茶蛋糕,整體甜度恰到好處!令人百試不厭!
多謝食友好姊妹E送上甜美小禮!

以橙色的紙袋盛載,相當搶眼!
 橙色硬身盒盛載,加上金色貼紙,突顯名貴!
為確保新鮮及質感,以密封包裝!可保存好幾天!
尤海姆伯爵茶年輪蛋糕
當我一打開包裝,蛋糕香氣四溢!

芳香鬆軟的伯爵茶蛋糕,整體甜度恰到好處!令人百試不厭!
2017-08-17
早餐
尤海姆伯爵茶年輪蛋糕
同事請食tea ,真係冇諗過寫食評,但係實在太好食,一定要介紹比大家---原味芝士撻。。。。。。首先,佢係熱嫁!重點,新鮮出爐ge野已經加左分先,一口咬落去,外脆內暖,好幸福,個餅底完全係新鮮出爐ge香味,入面芝士唔太甜又唔太漏,出面普遍ge芝士撻都會有好漏ge口感,食左一兩啖就覺得好制,要飲啖茶,但係le個就冇,雖然都係配搭埋一杯茶會係最完美ge組合,絕對值得推介,銅鑼灣返工ge朋友,如果想請食tea ,不仿可以試下le間,絕對有誠意。。。下次會試下其他!。。。美食絕對可以為沉悶工作打打氣。。。分享完畢🙇🏻‍♀️

首先,佢係熱嫁!

下次會試下其他!

美食絕對可以為沉悶工作打打氣

分享完畢🙇🏻‍♀️
2017-07-18
2017-06-27 1398 瀏覽
1️⃣Matcha年輪蛋糕沾上白朱古力再鋪上抹茶糖粒,抹茶味只會係入口一刻散發出尼,有D失望。不過幸好佢裏面個千層蛋糕好鬆軟。而且表面嘅白朱古力都唔係太甜,都唔會話完全蓋過晒啲抹茶味。另外佢啲糖粒完美豐富左成個Bur Bur Bar嘅口感。2️⃣Strawberry佢個表面有啲士多啤梨乾喺度,照道理應該會酸酸地咁樣,不過小編就一啲完全算嘅味道都食唔出。有機會係白朱古力太甜,但係就真係幾十忙下囉,完全一啲士多啤梨味都食唔出,而且口感上亦都唔夠豐富。3️⃣Banana Chip佢呢一個係三個裏面唯一一個用咗黑朱古力嘅Bau Bau Bar。佢嘅朱古力味真係好香,表面就鋪滿左大量嘅香蕉乾喺度,雖然香蕉味都係零。不過啲香蕉乾就好脆,有咗豐富口感。佢呢一個野都冇另外果兩個咁甜,可能係因為個朱古力影響嘅關係掛。
Bau  Bau  Bar
1️⃣Matcha