2022-03-01 939 瀏覽
金沙骨肉骨茶($48),湯底微甜,藥材味唔重,有4舊骨,都煮得幾淋,另外仲有枝竹、鮮冬菇、豆卜,都算幾多料,CP值高。黑糖仙草鮮奶(原價$27,半價$14),飲品有半價優惠,黑糖味唔重,奶味就反而重啲,仙草都幾多。牛肉撈檬($45),超大份,配料、牛肉、檬粉都好多,可惜牛肉稍為咸咗啲。PS:外賣每個+$1

PS:外賣每個+$1
金沙骨肉骨茶+黑糖仙草鮮奶
牛肉撈檬
2022-01-17 464 瀏覽
今日無飯食,係葵興睇食評個個話好味,所以點左個佢推介嘅醉雞米線外賣試下返到去一開盒睇,係一隻原隻醃製過嘅雞髀,嗰種香味係好奇怪,又唔似係滷水,更加唔係一隻醉雞應有嘅味道,食落去仲要好鞋口,似擺咗好耐隔夜嘅雞脾總之隻雞髀係好鞋口味道又奇怪,再講講個湯,個湯係聞到有啲藥材味,偏鹹總之唔會再幫襯,對佢好失望(既然OpenRice要我打救200個字先可以評分咁我就繼續唱落去啦)老實講服務態度嗰啲都OK嘅,有外賣嘅時候都見到好多人睇,但係我唔明點解會係零負評喺OpenRice度
今日無飯食,係葵興睇食評個個話好味,所以
點左個佢推介嘅醉雞米線外賣試下

總之唔會再幫襯,對佢好失望

2022-01-11 364 瀏覽
今晚平安夜.因家住葵涌區.葵興是個舊區.全部都是老街坊.除咗工廈區好少外來人仕到訪.因區內有我喜愛之食店.有DK/嘉寶/龍川等.所以今晚到葵興小區再次找吃!在一蚊一件煎釀三寶合發小食店對面.發現一間台式飲品有埋星馬喇沙的小店.店內主打外賣.亦都有堂食.但座位有限.小店旁隔離有個座位專區.不停播放台灣小歌。我被舖外的banners 標題:龍蝦喇沙吸引.今晚就來個龍蝦喇沙做我的平安夜晚餐.點餐如下: 1. 龍蝦喇沙X 1 $88元.堂食加$1 元合共$89元. 2. 粒粒鳳梨芝芝冰X 1 $36元.套餐可半價$ 18 元.合共全單$107 元正.龍蝦喇沙分開上枱.隻龍蝦好大隻.隻膠盒裝唔晒!龍蝦鮮甜.蝦肉彈牙.喇沙湯底非常濃郁.麵條香滑.配菜還有半邊糖心蛋.豆腐卜等.非常嘢味!粒粒鳳梨芝芝冰.上層鋪咗厚厚芝士奶蓋.茶底有香濃鳳梨果汁及鳳梨果粒粒碎.味道好獨特.奶蓋好香滑!
點餐如下:
2021-12-24
  • 粒粒鳳梨芝芝冰
2021-12-09 328 瀏覽
估唔到呢個咁隱蔽嘅位置有間幾唔錯嘅喇沙店😍而且食物款式選擇都好多😍//豬扒喇沙呢個真係好好食啊😍唔止聞到好香嘅喇沙味😚d湯飲落都係好濃郁😙豬扒大大塊又厚肉😋十分之飽肚又滿足😜//金沙骨肉骨茶+檬粉呢個肉骨茶相比之下入口就比較清😊d肉應該都煮咗好耐😙入味又夠淋😇//越南炸春卷細細件係一口size😍香脆又滿餡👍🏻//豬頸肉薄切得嚟夠晒大大塊🥰咬落好爽口😚地點:尚茶IN喇沙 (葵涌)葵涌葵涌道1001號德昌大廈地下14號舖

//豬扒喇沙

//金沙骨肉骨茶+檬粉

//越南炸春卷
細細件係一口size😍香脆又滿餡👍🏻

//豬頸肉
薄切得嚟夠晒大大塊🥰咬落好爽口😚

地點:尚茶IN喇沙 (葵涌)
葵涌葵涌道1001號德昌大廈地下14號舖
2021-11-20 293 瀏覽
龍蝦喇沙$88原隻波士頓龍蝦,相當有看頭,雖然蝦肉不多,但非常有誠意,而且龍蝦鉗的部位已預先劈開,店家細心的附上工具熱水及濕紙巾,讓我們容易的徒手處理龍蝦及清潔雙手。喇沙湯底是偏向甜味的新加坡食喇沙,面底是馬來西亞式以油面及米粉混合,湯底偏甜,鮮味十足,如增加辣度可將層次更提升。海鮮喇沙 $65~必食湯底面底與龍蝦喇沙一樣,而配料側非常豐富有大蝦、魚蛋、青口、豆卜、蟹柳、扇貝、魷魚、龍蝦丸及雞蛋半隻,相比起龍蝦喇沙呢一款可以話係物超所值👍🏼粒粒鳳梨芝芝冰(+$18)鳳梨茶沙冰上鋪滿一層口口的芝士奶蓋,鳳梨茶茶底清新,非常解渴,芝士奶蓋濃厚香滑。宇治綠茶仙草(+$14)宇治綠茶濃郁,甜到剛好,配以仙草增加口感和飽足感。

龍蝦喇沙$88

海鮮喇沙 $65~必食

粒粒鳳梨芝芝冰(+$18)
宇治綠茶仙草(+$14)
宇治綠茶濃郁,甜到剛好,配以仙草增加口感和飽足感。
  • 海鮮喇沙
  • 粒粒鳳梨芝芝冰
2021-11-08 152 瀏覽
今日中午專程入葵涌搵呢間喇沙麵店,希望試一試佢的個龍蝦喇沙麵!咁啱11月就加咗價添,而家龍蝦喇沙麵$88一碗,專程嚟到,就算加價都照食啦!外賣包裝都幾細心,龍蝦,喇沙湯底同面都會分開裝,而且仲可以買麵嘅時候半價加飲品。龍蝦餐廳會預先幫手開咗邊,但因為唔係堂食,借唔到工具開龍蝦,只可以徒手開了🤣 雖然唔算好方便,但龍蝦非常新鮮好味,味道拍得住出邊嘅龍蝦西餐廳,雖然size唔算大,但係入邊嘅肉量絕對對得住個價錢性價比唔錯!此外,喇沙湯底非常有驚喜,喇沙味非常香濃,食得出係落足真材實料,同新加坡直接食嘅喇沙麵感覺相似,面底亦都係有兩種麵混合而成,個湯底絕對係一個非常高質素嘅湯,而且亦都因應香港人嘅口味,唔算好辣,即使係平時唔食辣嘅朋友仔都絕對可以食到!

性價比唔錯!

2021-11-03
10 分鐘 (外賣自取)
  • 龍蝦喇沙
今日要到葵涌區交稿以及和客戶面談然後因為葵興區主要都是工廠大廈絕對不是工廈美食的集中區🤣🤣🤣所以都十分擔心今天會捱餓誰不知客戶跟我說附近開了一開台式飲品和有喇沙吃的小店而且有大大隻又便宜的龍蝦!既然小店也有隱世美食當然不能錯過葵興區屬於舊區屋村附近都有古舊的店舖這小店主打外賣但也有少量座位供堂食等了五到十分鐘左右終於有外賣啦!♥️龍蝦喇沙$76果然龍蝦大大隻龍蝦肉還是很多!如果内用還很貼心的附上蟹夾龍蝦和喇沙分開上一個盒基本上裝不完整隻龍蝦!龍蝦肉非常新鮮肉質完全不會太爛喇沙的湯底非常濃郁有兩隻麵底還有半隻雞蛋🥚🧡富士蘋果椰果爆珠紅茶$34(跟茶飲品還有半價優惠所以是次消費$17)這杯飲品很大杯一打開就有清甜的蘋果香不過我只吃到椰果但爆珠的部分尚未見到有一個很有趣的地方是這個杯的保凍時間十分長由我買完到我喝完歷時四小時但冰凍的狀態尤如最初十分神奇📍 尚茶IN喇沙 (葵涌)葵涌葵涌道1001號德昌大廈地下14號舖

今日要到葵涌區交稿以及和客戶面談
然後因為葵興區主要都是工廠大廈
絕對不是工廈美食的集中區🤣🤣🤣
所以都十分擔心今天會捱餓

誰不知客戶跟我說附近開了一開台式飲品
和有喇沙吃的小店
而且有大大隻又便宜的龍蝦!
既然小店也有隱世美食
當然不能錯過

葵興區屬於舊區
屋村附近都有古舊的店舖
這小店主打外賣
但也有少量座位供堂食
等了五到十分鐘左右終於有外賣啦!

♥️龍蝦喇沙$76
果然龍蝦大大隻
龍蝦肉還是很多!
如果内用還很貼心的附上蟹夾
龍蝦和喇沙分開上
一個盒基本上裝不完整隻龍蝦!
龍蝦肉非常新鮮
肉質完全不會太爛
喇沙的湯底非常濃郁
有兩隻麵底還有半隻雞蛋🥚

🧡富士蘋果椰果爆珠紅茶$34
(跟茶飲品還有半價優惠所以是次消費$17)
這杯飲品很大杯
這個杯的保凍時間十分長
由我買完到我喝完歷時四小時
但冰凍的狀態尤如最初
十分神奇

📍 尚茶IN喇沙 (葵涌)
葵涌葵涌道1001號德昌大廈地下14號舖
2021-10-29 493 瀏覽
行入商場見呢到食物同飲品選擇唔少,價錢都夠經濟實惠一於幫襯😄今次同朋友叫左香脆玉米雞塊($32+1)、軟殼蟹撈檬($52+1)、金沙骨肉骨茶($58+1)、生果撈三重奏($22+1) 、宇治抹茶奶蓋(加配價$15)、芒果芝芝冰(加配價$17)。留意返呢到堂食用膠盒裝食物,所以每款食物都要額外加$1膠盒費用堂食位置唔算多,所以繁忙時間可能要等一等位,或者外賣拎走香脆玉米雞塊:雞塊外層炸得香脆唔油膩,再點一點埋個甜酸醬更為滋味😋軟殼蟹撈檬:撈檬大大盒份量十足,上面仲要完整一隻軟殼蟹咁樣上,睇見都開心😍撈檬本身口感唔錯,連埋蘿蔔青瓜絲花生碎等配料,再掛上撈檬汁黎食,幾清新開胃,而軟殼蟹夠脆身,味道又幾香口😋金沙骨肉骨茶:呢個份量又係比想像中多,先試啖肉骨茶個湯,藥香味較重帶點濃郁香,淨係將個湯加落白飯都已經好滋味,正😍金沙骨肉嫩唔鞋口,而且都吸收左湯嘅香濃味,夠惹味🤤宇治抹茶奶蓋:飲品大大杯,最中意佢個抹茶味唔係好甜,而係帶點少許抹茶嘅苦澀味,啱晒我口味🥰另外佢奶蓋都好濃厚,好足料👍🏻芒果芝芝冰:佢呢到個沙冰打得夠碎,飲落好綿好冰涼,芒果味甜甜地亦都幾唔錯😍生果撈三重奏:最後食埋甜品,呢個自

堂食位置唔算多,所以繁忙時間可能要等一等位,或者外賣拎走

宇治抹茶奶蓋, 芒果芝芝冰

生果撈三重奏
生果撈三重奏:最後食埋甜品,呢個自選DIY,有唔同配料選擇,今次揀左仙草珍珠芒果水蜜桃花奶,芒果同水蜜桃夠甜唔會酸,而仙草同珍珠口感軟淋同煙韌,整體配搭都幾好😉

雖然小店,但食物同飲品味道都比想像中更為出色,以呢個價錢有呢個質素相當抵食😄

補MENU
2021-10-28
宇治抹茶奶蓋, 芒果芝芝冰
  • 宇治抹茶奶蓋
  • 芒果芝芝冰
2021-10-28 1447 瀏覽
因為有小組聚會要過返嚟葵涌,出咗葵興地鐵站嚟到光輝圍一帶睇吓有咩好嘢食,行經一啲舊商場仔,晌商場門口位棟咗個「全隻龍蝦喇沙」嘅廣告牌仔,好吸引喎,好奇入去睇睇賣幾多錢,嘩!只賣$76,唔喺啩,齋食隻龍蝦都唔得啦,所以,別無他想,一於就豪一豪龍蝦喇沙。走入商場,行兩行就見到間鋪,全名叫「尚茶 In 喇沙」,切頭都唔明,後尾再睇睇餐牌,原來喺賣台式茶飲+星馬越麵食。鋪面就一眼睇晒,呢啲小店主力都喺做啲街坊外賣生意。不過,亦有做堂食,鋪面側旁就有少少枱櫈,但個商場本身喺無乜冷氣,如果天氣熱就唔多好坐,天氣涼就無所謂。此外,隔離仲有個鋪位,喺堂食嘅專用區,裡面裝修好簡單,一字長形,一邊卡位,一邊吧位,房尾掛咗個大電視,唔喺播電視台啲節目,而喺不斷播啲卡拉OK歌,成個卡拉OK房。雖然小店一間,所賣嘅食物就實喺唔好睇小佢,有喇沙系列、撈檬系列、越南特色湯粉、咖喱撈麵、飯系列、咖喱飯系列、特別小食……等等,選擇非常之多。而且,飯系列會奉送例湯,跟餐所有飲品有半價。上文都提及過小店主力賣台式飲品,如珍珠奶茶、水果茶就唔少得,仲有多款不同嘅系列,包括奶茶系列、純茶系列、水果芝芝、抹茶系列、鮮奶系列、水果
。鋪面就一眼睇晒,呢啲小店主力都喺做啲街坊外賣生意。
雖然小店一間,所賣嘅食物就實喺唔好睇小佢,有喇沙系列、撈檬系列、越南特色湯粉、咖喱撈麵、飯系列、咖喱飯系列、特別小食……等等,選擇非常之多。而且,飯系列會奉送例湯,跟餐所有飲品有半價。上文都提及過小店主力賣台式飲品,如珍珠奶茶、水果茶就唔少得,仲有多款不同嘅系列,包括奶茶系列、純茶系列、水果芝芝、抹茶系列、鮮奶系列、水果椰爆系列,定價相宜
龍蝦喇沙 $76

店主話我好彩,因為啲龍蝦喇沙每日都限量供應,賣晒就無,但今日供應商晏咗嚟貨,否則都一早賣晒,佢更補充多句,如果打算嚟食,可以事前打過電話查詢仲有無貨,或者索性留定。
龍蝦喇沙
果然,堅喺全隻龍蝦,有相你睇,童叟無欺,折開啲蝦肉,唔單止啖啖肉,仲非常爽口彈牙,口感一流
龍蝦喇沙
喇沙另外碗上,做得亦無欺場,一來份量足,二來個喇沙湯底真喺做得好有風味,濃郁鮮香,呷一啖,淡淡椰香慢慢滲出,夾雜富層次嘅香料味
龍蝦喇沙
配上參參,即油麵加米粉,夠地道啦,仲有雞蛋、豆卜,完全無將貨就價嘅感覺,相反,簡直喺超值大放「餸」,完全超越平靚正嘅境界。
粒粒鳳梨芝芝冰 +$18

食喇沙,配杯凍飲就正晒,加上點咗主食,飲品都只需一半價錢啫。呢一杯粒粒鳳梨芝芝冰喺推介之一,加上小弟本身都好鍾意菠蘿系飲品。大大杯,色澤鮮黃,下層喺加咗啲菠蘿粒粒嘅菠蘿沙冰,面層喺一層芝士奶蓋。啜一口沙冰,涼透心兼菠蘿味突出,再啜一啖面層嘅奶蓋,鹹鹹哋,卻柔滑細緻,兩者混和再飲,又有唔同嘅風味,讚呀
粒粒鳳梨芝芝冰
今次算喺舊區尋到寶,食完就知好,其實,葵涌區屬於舊社區,但卻不乏有質素嘅小店。
2021-10-27 158 瀏覽
葵涌道地係咪美食沙漠?絕對唔係!性價比高嘅餐廳比比皆是。喺葵涌道德昌大廈地面開左間星馬泰快餐店,可以隔離舖位堂食,又可以外賣番去食。款式黎講都幾多元化,60內就可以食飽飽。泰式豬頸肉菜飯,好正!一般豬頸肉都係柴皮,難得呢度可以做到juicy得來外皮帶脆。馬拉盞芥蘭。非常惹味,呢個必食!不過一個人就有點多,最好一齊share,因為非常足料!💪🏼配埋杯冰涼嘅四季春茶,簡直透心涼,將全日嘅煩憂一掃而空!💙好彩可以少冰,女孩子都健康D。

款式黎講都幾多元化,60內就可以食飽飽。

2021-10-22 68 瀏覽
見到有隻叫古法窯雞,唔知咩黎就即管試下,見到有雞炸雞鎚同炸雲吞就叫埋,再加多豬頸肉菜飯,2個人夠食吃喇雞鎚原來有6隻仲要大大隻,隻古法雞原來係半隻雞,好入味,菜配菜飯堅好味,豬頸肉都好味,下次一定會再去試新野,堅推介。
堅好味,豬頸肉都好味,下次一定會再去試新野,堅推介。
2021-10-22
2021-10-09 106 瀏覽
夜媽媽冇乜幾多舖頭係開住,見呢間新開就去試試佢,估唔到有間冷氣房係隔離,有歌聽又坐得舒服😍----------軟殼蟹撈檬 $52軟殼蟹係完整一隻,炸得好脆🦀配料好豐富,有炸蒜、花生碎、葱粒、青瓜絲、蘿蔔絲🤗個汁酸酸地又帶點點辣,撈落檬粉度,食起黎好開胃😋 古法窯雞 $68雖然係半隻雞,但都大大隻,好多肉😍仲有手套提供,好方便👍肉質好嫩滑,基本上輕輕力就撕得開啲肉,調味好入味,配埋大大碗既菜飯一齊食,真係會不自覺咁食晒啲飯🍚 烤馬來薄餅 +$38薄餅剪開左好多塊,一開盒望落份量十足😉綿羊認為個咖哩汁先係重點,食落超香😁除左咖喱汁可以點薄餅,入面仲有洋蔥、青椒、紅椒同埋幾舊薯仔😆 芋頭鮮奶 +$13跟餐所有飲品半價,好抵飲😚size同出面茶飲店一樣禁大杯😀呢個價錢,杯底竟然仲有芋頭蓉,算唔錯😁 火炙芝士黑糖珍珠鮮奶 +$15雖然唔係好感受到火炙😂但係芝士味真係好濃郁🧀黑糖味重,珍珠偏腍
----------

火炙芝士黑糖珍珠鮮奶 +$15
烤馬來薄餅
烤馬來薄餅
2021-09-28 94 瀏覽
這天到了葵興工作,工作後都覺得天氣還是炎熱就被這裏的爆珠涷飲吸引了。😊😊仔細再看還有提供東南亞食物,有肉骨茶,喇沙,咖哩,手撕雞飯。我先點了一個海蜇手撕雞飯,份量很足,麻醬手撕雞滑嫩,加上是冷食,所以都很消暑,另外因為工作得太口喝,又點了富士蘋果爆珠椰果紅茶,飲品冰爽,又有蘋果甜,加上椰果,爆珠,非常有口感,雖然很大杯,但冰爽得一下子就喝完了。同事就點了肉骨茶飯加飛天通菜,一邊喝冰凍的蘋果紅茶,一邊吃飛天通菜有一番風味,我也嚐了一點肉骨茶,味道很濃,非常足料,同事喝完說工作了整天,喝完感覺回復了精神了。

2021-09-19 307 瀏覽
早前過開葵涌,打算到「嘉寶」吃漢堡包,但實在太多人了,只好放棄,就在附近遊轉間,偶然在德昌大廈內的小巷,發現這家主打台式茶飲,卻又賣喇沙的小店,喇沙款式很吸引,所以,即管大膽一試。說明是小店,真的很小,主力是做外賣,堂食的話可在店旁的小房內有堂座,雖然環境細細,但地方蠻整齊,還不斷播放卡拉OK音樂。再細看餐牌,原來不單止有喇沙,更有越式檬粉、湯粉、咖喱系列、飯品……等等,此外,還有多款特色小食,可謂麻雀雖小,五臟俱全,想不到如斯小店有這麼多選擇。至於飲品,主要是台式的,但選擇同樣多,點選主食系列,奉送伯爵紅茶或茉莉綠茶,而跟餐所有飲品都有半價優惠,大喜!喇沙一向甚有市場,因為其獨特的香氣,而這一碗「龍蝦喇沙」($76)可謂份量十足,配上原隻龍蝦,絕無將貨就價,蝦肉爽甜,而喇沙湯底意外地做得有水準,稱得上色香味全,配上摻摻、雞蛋、豆卜,實在好吃。雖然是小店,但絕不失禮。喇沙是濃味之物,配上一杯「百香椰果爆珠紅茶」($34,跟餐半價優惠)可說是天衣無縫的組合,酸香的百香果紅茶喝起來十分醒腦醒神,還加入了好吃具口感的椰果、爆珠,跟餐又有半價,自然更覺抵飲。夏日炎炎,最好是吃點涼快的撈檬,選了
,大喜!
。雖然是小店,但絕不失禮。
百香椰果爆珠紅茶
夏日炎炎,最好是吃點涼快的撈檬,選了這「軟殼蟹撈檬」($52),賣相非常不俗,大大隻軟殼蟹,食味不錯,而檬粉拌上配料,倒下魚露,吃來既清爽,又美味
,再配一杯凍飲,是夏日的滋味配搭。
軟殼蟹撈檬
要數夠凍的凍飲,沙冰是不二之選,「粒粒鳳梨芝芝冰」($36,跟餐半價優惠)色澤金黃,充滿菠蘿鮮香味,大口大口地吸啜,怎不會涼透心呢!而菠蘿味十分濃郁,又伴了些菠蘿粒粒,是我的心水推介
粒粒鳳梨芝芝冰
意外的發現,帶來更多驚喜,這家不起眼,又隱蔽的小店,真是開心大發現,美味大湧現。
2021-09-18 92 瀏覽
肉骨茶只有少少藥材味,同想像有頗大距離,而味道偏甜,肉的份量幾多,比較驚喜係有好大塊冬菇,整體尚可接受。加咗個小菜-炸雞粒,由於我哋係點外賣,等咗個半鐘先送到,已經淋晒,希望可以加強外賣既服務。
2021-09-17
午餐