位於尖沙咀南洋中心❣︎尚苑中菜廳❣︎係一間高質點心粵菜酒樓,點心全部即叫即蒸😋擺盤用心,服裝非常好👍🏻而家仲做梗茶點週末點心優惠,馮星期六,日及公眾假期正價點心全部有8️⃣折優惠🤑鍾意飲茶嘅朋友仔一定要試下呢間🫶🏻❣︎車仔混醬腸粉❣︎$46真係成架車仔造型出😂👏🏻好岩打卡📸腸粉滑嫩,滿佈醬汁😋👍🏻好滋味。❣︎尚苑蝦餃皇❣︎$48蝦餃皮薄,內餡鮮蝦鮮嫩多汁😋👍🏻蝦餃邊仲用左金箔做點綴😍望落非常矜貴。❣︎脆皮燒腩仔(小食)❣︎$88腩仔口感鬆化😋👍🏻肥瘦適中,油脂香氣十足。❣︎驅寒薑汁糕❣︎$32⭐️必食推薦😋👍🏻薑汁糕非常軟糯,薑味🫚同甜度適中,入口煙煙韌韌,面頭放了金箔點綴好靚😍❣︎啤梨鹹水角❣︎$42啤梨形狀鹹水角好精緻😍外皮煙靭,內餡鹹香👍🏻❣︎香芧乳鴿❣︎$42乳鴿外皮酥脆,肉質嫩滑,沾埋味椒鹽粉來食,相當惹味😋👍🏻

❣︎車仔混醬腸粉❣︎$46

❣︎尚苑蝦餃皇❣︎$48

❣︎脆皮燒腩仔(小食)❣︎$88
腩仔口感鬆化😋👍🏻肥瘦適中,油脂香氣十足。

❣︎驅寒薑汁糕❣︎$32

❣︎啤梨鹹水角❣︎$42
啤梨形狀鹹水角好精緻😍外皮煙靭,內餡鹹香👍🏻

❣︎香芧乳鴿❣︎$42
乳鴿外皮酥脆,肉質嫩滑,沾埋味椒鹽粉來食,相當惹味😋👍🏻
2025-06-29
  • 驅寒薑汁糕
5天前 0 瀏覽
這間位於尖沙咀的【尚苑中菜廳】,晚市除了有多款海鮮小菜外,還有夜茶點心供應,而且全部都是即叫即蒸,新鮮熱辣。小菜有多款游水海鮮、片皮鴨,還有孖寶優惠,適合同家人或朋友聚會,坐得舒服。北京填鴨半隻填鴨皮脆肉嫩,熱辣辣的餅皮包著充滿油脂香味的填鴨,加上青瓜及京葱,入口香脆惹味。新鮮菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸至外脆肉嫩,梅頭豬肉,帶點爽口,酸甜開胃。XO醬海皇炒新竹米有帶子、蝦仁、蚌片及炒蛋等配料,新竹米粉爽口,有陣陣XO醬香味。

北京填鴨半隻

新鮮菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉炸至外脆肉嫩,梅頭豬肉,帶點爽口,酸甜開胃。

XO醬海皇炒新竹米
6天前 22 瀏覽
夜晚嚟咗尖東呢間尚苑中菜廳,佢哋d晚飯海鮮孖寶性價比極高,我哋叫咗孖寶B,有龍蝦伊麵同酸菜魚都係$538。店員服務周到,環境寬敞舒適。🦞上湯焗龍蝦伊麵用上原隻龍蝦,上枱見到已經流晒口水。龍蝦啖啖肉,肉質飽滿彈牙,鮮味十足,上湯汁濃郁,完美滲入伊麵到。🐟必食酸菜魚酸菜魚酸辣味平衡得啱啱好,魚片嫩滑冇骨,入面仲有爽脆開胃嘅酸菜同煙韌紅薯粉,紅薯粉吸收晒金湯嘅酸香同辣勁,一食上癮。🥟螺頭帶子餃 ($68/3件) 估唔到呢度夜晚都有點心食,我哋叫嘅帶子餃皮薄透光,餡料以鮮甜帶子同爽口螺肉為主,每一啖都係海洋嘅鮮味。 。。尚苑中菜廳 (尖沙咀)尖沙咀麼地道75號南洋中心LG樓。

🦞上湯焗龍蝦伊麵

🐟必食酸菜魚

🥟螺頭帶子餃 ($68/3件)

尚苑中菜廳 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心LG樓

2025-07-08 0 瀏覽
酒家空間感十足,寬敞舒適,不論飲茶吃點心,或是好友聚會,公司飯局,婚宴都非常合適,性價比高!黑木耳賽螃蟹餃必試,賽螃蟹餃內充滿絲絲蟹肉,拌入黑木耳增加口感,餃皮透薄,咀嚼後滿口鮮香,別具特色尚苑蝦餃皇蝦餃皮沾上金邊,盡顯高級感,蝦肉豐富,爽口彈牙,多汁鮮味十足,讚原隻鮑魚燒賣原隻鮑魚滲出香濃鮑魚香,燒賣彈牙伴隨着肉香,口感比一般燒賣更豐富紅米脆脆腸腸粉質感順滑帶有米香,中間包裹着脆脆及海量清甜蘿蔔絲,別具特色,必食精選擂沙湯丸湯圓煙靭,配上流心黑芝麻餡,好吃

黑木耳賽螃蟹餃

原隻鮑魚燒賣

紅米脆脆腸

擂沙湯丸
湯圓煙靭,配上流心黑芝麻餡,好吃
同屋企人嚟食飯最啱都係食中式小菜🌙今日喺尖沙咀行完街搵到呢間中菜廳🏮座位光猛又闊落服務非常親切非常加分❤️ 小菜選擇CP值高仲有孖寶優惠好抵食😛仲可以食唔同嘅點心添真係值得一試呢😀 ⭐️ 清蒸沙巴龍躉 🐟 龍躉食得出肉質新鮮帶鮮甜嘅口味🌊肉質嫩滑輕輕用豉油同蔥調味已經好足夠💙 ⭐️ 樟茶鴨 🦆 果然係呢度嘅招牌之一😍 上碟時候熱辣辣鴨皮酥脆帶油香🔥鴨味濃郁但係唔油膩好有水準呢🥹 ⭐️ 新鮮菠蘿咕嚕肉 🍖 充滿鑊氣酸甜嘅口味平衡得啱啱好好開胃🥓炸漿夠曬薄同入味🤗最特別係配上原粒新鮮菠蘿🍍特別夠曬Fresh
清蒸沙巴龍躉

⭐️ 清蒸沙巴龍躉 🐟
樟茶鴨

⭐️ 樟茶鴨 🦆

⭐️ 新鮮菠蘿咕嚕肉 🍖

清蒸沙巴龍躉
樟茶鴨
2025-07-06 0 瀏覽
位於尖東南洋中心中菜廳裝潢簡約、寬敞舒適價錢亦相當親民菜式選擇多見到樣樣都想食🤤🤤蒜泥青瓜 $68青瓜清甜清爽,配上特調酸辣醬汁、蒜蓉,令人十分開胃既涼拌菜。北京烤填鴨 半隻 $248我同朋友都好中意食北京烤填鴨🤤!呢度既都唔錯,皮脆肉滑,帶油脂香。以薄餅皮包著京蔥絲、青瓜、蘸上甜醬食,確實滋味。孖寶 $288🐔脆皮燒鶏半隻燒雞果層皮真係好香脆,肉質嫰滑,咸香味適中,唔需要任何醬油調味已經好食,亦冇油膩感。蒜蓉粉絲蒸元貝元貝上佈滿粉絲、蒜蓉,非常吸引!我係蒜蓉控,見到緊係開心😂!元貝肉質爽口彈牙,搭配蠔油、生抽等調味料蒸製而成,味道鮮美,口感豐富。
位於尖東南洋中心中菜廳

🐔脆皮燒鶏半隻

蒜蓉粉絲蒸元貝
好味中菜
好味中菜
之前嚟過呢間尖東既酒樓飲茶覺得唔錯,夜晚再訪食小菜,原來都有點心供應! 🔸北京烤填鴨(半隻)$248兩個人叫半隻一上枱薄餅皮熱辣辣出哂煙,餅皮好薄身👍🏻烤鴨香氣撲鼻,鴨皮脆口,肉質嫩滑油脂香得嚟唔膩喉,夾住薄餅皮,蘸少少甜醬再加青瓜絲、蔥絲,一啖塞入口好滿足😻🔹頭抽乾炒牛河(例)$148鑊氣十足!河粉炒得夠乾身上色均勻,每條都掛住濃郁頭抽香。牛肉片唔會過老,仲有爽脆銀芽、蔥段,油份控制得剛好!🦐豉油王海蝦(例)$198豉油汁甜鹹度啱啱好,蝦殼充滿豉油香,蝦肉爽脆鮮甜,非常惹味,連蝦殼都想食埋吖!🫖茶芥 $18/位

🔸北京烤填鴨(半隻)$248
兩個人叫半隻
一上枱薄餅皮熱辣辣出哂煙,餅皮好薄身👍🏻
烤鴨香氣撲鼻,鴨皮脆口,肉質嫩滑
北京烤填鴨(半隻)

🔹頭抽乾炒牛河(例)$148

🦐豉油王海蝦(例)$198

🫖茶芥 $18/位

北京烤填鴨(半隻)
2025-07-04 21 瀏覽
FD黎香港旅行,話想體驗正宗港式茶樓,睇到哩間好近酒店,咁試試。茶樓以藍色為主,裝修得唔錯。晚市生意好full,一半隔咗出來,比咗包場,裡面仲可以唱歌跳舞,好得意。深海大元貝(蒜蓉粉絲蒸),元貝超大一只,配上超多蒜蓉同粉絲一齊蒸。師傅火候掌握得啱啱好,元貝肉質厚實彈牙,一啖咬落去,鮮甜嘅汁水即刻湧出來。蒜蓉香味濃郁,但唔會蓋過元貝嘅鮮味。粉絲嗦曬元貝同蒜蓉嘅精華,食落超惹味。北京烤填鴨,搭配咗面皮,青瓜,大蔥同甜麵醬。鴨皮烤得金黃酥脆,鴨肉嫩滑多汁香而不膩。蘸上甜麵醬,再加啲青瓜同蔥絲,用薄餅包住食,層次感十足。師傅片鴨手法嫺熟,每塊都片得一樣大細,保證咗口感。頭抽幹炒牛河,牛河炒得鑊氣十足,一上枱就聞到陣陣香氣。河粉炒得夠幹身,食落去爽滑有嚼勁。牛肉嫩滑多汁,啖啖肉香,加上豆芽同蔥段,同牛河好夾,食完真系想encore多碟。

2025-07-03
  • 深海大元貝
  • 北京烤填鴨
📸 尚苑中菜廳 (尖沙咀)襯住父親節同老豆去撐枱腳老豆一向中意食中菜 今次同佢去尖沙咀呢間酒樓試一試˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙招牌片皮鴨 $298燒鵝果然係招牌 外皮夠香脆 肉質又夠juicy而且油香十足麼麼皮夠薄 出面有時食到好鬼厚 即刻會好無癮架夾住青瓜🥒兩款甜醬食 食到唔停口白灼海蝦🦐 半斤 $148可自選煮法(豉油皇焗/咸蛋黃/椒鹽)作為咸蛋黃既big fan 當然唔會錯過一上枱已經聞到濃濃既蛋黃味食落果然夠濃郁 咸香十足 而且夠creamy蝦肉夠新鮮 食落非常彈牙半斤都有成十幾隻 兩個人食絕對夠˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙尚苑除咗小菜之外 仲有晚茶飲點心主打即叫即蒸而且價位合理竹笙花膠灌湯餃 $48 湯頭唔會死咸 仲有花膠灌湯餃餃皮夠薄唔厚粉餡料係竹笙切碎混合半肥瘦豬肉碎香口得黎又夠口感特式螺肉帶子餃 $38薄薄既水晶皮包住大大粒既帶子 上面加擺粒日式螺肉 令到帶子既鮮味昇華˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙📍尖沙咀麼地道75號南洋中心LG樓 🚇尖東
📸 尚苑中菜廳 (尖沙咀)
襯住父親節同老豆去撐枱腳
外皮夠香脆 肉質又夠juicy而且油香十足
麼麼皮夠薄 出面有時食到好鬼厚 即刻會好無癮架
夾住青瓜🥒兩款甜醬食 食到唔停口

白灼海蝦🦐 半斤 $148
可自選煮法(豉油皇焗/咸蛋黃/椒鹽)
作為咸蛋黃既big fan 當然唔會錯過

🚇尖東站P2出口7分鐘/紅磡站D2出口5分鐘
2025-06-19
  • 咸蛋黃海蝦
2025-07-01 0 瀏覽
好耐冇食過龍蝦伊麵,今晚喺尖東想搵中式酒樓食返呢度菜式,原來南洋中心地庫有間酒樓叫尚苑,食評唔錯,一於試試!一門口有一條雲石樓梯,好有派頭,另一面原來有扶手梯落一層,枱與枱之間擺位闊落,空間感十足! 咁啱有個孖寶餐有龍蝦伊麵加酸菜魚,價錢就變得幾抵食👍🏻👍🏻👍🏻 👉上湯龍蝦伊麵-眼感龍蝦都幾大隻,兩人食都有幾嚿肉食,肉身涱卜卜,爽口彈牙,上湯伊麵冇咁膩,可以食多幾碗 👉酸菜魚還原到內地名牌店嘅口味,魚肉唔腥好嫩滑,酸菜味道濃厚,湯底偏辣 👉口痕叫多個灌湯餃,皮薄餡多,上湯都比我地喝清,好清甜✨✨✨
2025-06-30 0 瀏覽
今晚於尖沙咀做完facial,順道去了位於南洋中心的‘‘尚苑’’晚餐。酒樓門口一株黄金樹非常吸睛,枱與枱之間有一定距離,沒有壓迫感。🪿北京烤填鴨(半隻)~填鴨酥嫰肉香,搭配青瓜條,葱段及饃饃(中式薄餅皮)同吃,甘香味美。🦐🍞懷舊蝦多士(4件)~蝦多士炸得乾身,香脆卻不油膩。🫑🌶彩椒鮮淮山炒帶子~鮮淮山爽脆,帶子鮮甜。配搭彩椒及西芹同吃,健康美味。值得一提,今晚我們點了🫖☕️🌻菊花這款茶,清幽的茶香,頗有驚喜。
🦐🍞懷舊蝦多士(4件)~蝦多士炸得乾身,香脆卻不油膩。
2025-06-29 0 瀏覽
🌸鮮菌紅燒豆腐,豆腐外脆內嫩,而且仲好滑溜,充滿豆香味,配埋香菇一齊食,味道鲜美,真係健康又有益呢🌸北京烤填鴨一上枱就聞到香噴噴,烤鴨皮脆肉嫩,肉味濃郁又多汁,食落口有油脂香味,但肥而不膩!熱辣辣嘅餅皮食落口好煙靭,配埋醬料一齊食,食到好滿足,好味🌸銀芽肉絲炒麵,炒麵煎得好香脆,配埋肉絲、銀芽同埋韭黃,味道啱啱好,唔會太鹹,越食越惹味!餐廳舒適寬敞,上菜速度快,食物質素都幾高呢!餐廳店員服務態度真係好友善,抵讚!下次會再黎幫襯呢

2025-06-29 0 瀏覽
酒樓位於尖東站附近晚餐時段都有得食點心🥳點心賣相幾靚仔,仲有多款小菜帶屋企人去食都唔失禮😌特別推薦😌✨椰汁黃金糕 唔知點解越嚟越少地方有得食tt黃金糕層層分明,淡淡椰汁香氣趁熱食,口感煙靭,好鍾意🥳✨南瓜蒸排骨 南瓜超軟稔,用羹都食到嘅程度吸收晒醬汁,勁香甜🤤排骨肉質都係香軟的但對於我嚟講南瓜先係主角 hehe✨鹹蛋黃海蝦 半斤海蝦🦐有得揀豉油王焗/鹹蛋黃/椒鹽鹹蛋黃味濃郁,又香又脆🥹好熱氣但又忍唔住不停食嘅味道✨蜜椒金薯牛柳粒 牛柳香軟,同蜜椒汁二合為一薯仔略嫌唔夠焦脆本身覺得價錢比較進取但牛柳真係幾出色🤣🤣另外叫咗以下點心蝦餃好靚仔,有金邊✨小白兔就比較甜,打卡為主✨拉絲千層馬拉糕 ✨驅寒薑汁糕 ✨尚苑蝦餃王 ✨豬嘜叉燒包 ✨可愛小白兔
酒樓位於尖東站附近
晚餐時段都有得食點心🥳
點心賣相幾靚仔,仲有多款小菜
帶屋企人去食都唔失禮😌

特別推薦😌
✨椰汁黃金糕
唔知點解越嚟越少地方有得食tt
黃金糕層層分明,淡淡椰汁香氣
趁熱食,口感煙靭,好鍾意🥳

✨南瓜蒸排骨
南瓜超軟稔,用羹都食到嘅程度
吸收晒醬汁,勁香甜🤤
排骨肉質都係香軟的
但對於我嚟講南瓜先係主角 hehe

✨鹹蛋黃海蝦
半斤海蝦🦐
有得揀豉油王焗/鹹蛋黃/椒鹽
鹹蛋黃味濃郁,又香又脆🥹
好熱氣但又忍唔住不停食嘅味道

✨蜜椒金薯牛柳粒
牛柳香軟,同蜜椒汁二合為一
薯仔略嫌唔夠焦脆
本身覺得價錢比較進取
但牛柳真係幾出色🤣🤣

另外叫咗以下點心
蝦餃好靚仔,有金邊✨
小白兔就比較甜,打卡為主
✨拉絲千層馬拉糕
✨驅寒薑汁糕
✨尚苑蝦餃王
✨豬嘜叉燒包
✨可愛小白兔
2025-06-27 0 瀏覽
聞說尖東一中菜廳之新派粵菜創意十足,趁週日中午特意前往一試餐廳環境高雅舒適,設計現代,適合家庭聚會映入眼簾的是水晶吊燈與金色裝飾,還有魚缸與酒櫃增添氣派服務員笑容可掬,細心介紹菜單,讓人倍感溫暖精選孖寶尚苑蝦餃皇皮薄如翼,晶瑩剔透,蝦肉彈牙鮮甜醬皇蒸鳳爪色澤金黃,醬汁濃香,入口軟糯帶微辣午市特價鮑汁干燒伊麵鮑汁濃郁入味,口感完美原隻鮑魚蒸燒賣鮑魚軟嫩滑口,燒賣肉餡鮮美多汁鮮蝦腐皮卷外層酥脆,內裡蝦肉鮮甜嫩滑,對比鮮明
聞說尖東一中菜廳之新派粵菜創意十足,趁週日中午特意前往一試
餐廳環境高雅舒適,設計現代,適合家庭聚會
映入眼簾的是水晶吊燈與金色裝飾,還有魚缸與酒櫃增添氣派
服務員笑容可掬,細心介紹菜單,讓人倍感溫暖
精選孖寶尚苑蝦餃皇皮薄如翼,晶瑩剔透,蝦肉彈牙鮮甜
尚苑蝦餃皇
醬皇蒸鳳爪色澤金黃,醬汁濃香,入口軟糯帶微辣
醬皇蒸鳳爪
午市特價鮑汁干燒伊麵鮑汁濃郁入味,口感完美
鮑汁干燒伊麵
原隻鮑魚蒸燒賣鮑魚軟嫩滑口,燒賣肉餡鮮美多汁
鮑魚蒸燒賣
鮮蝦腐皮卷外層酥脆,內裡蝦肉鮮甜嫩滑,對比鮮明
鮮蝦腐皮卷
2025-06-22
醬皇蒸鳳爪
鮑汁干燒伊麵
鮑魚蒸燒賣
鮮蝦腐皮卷
2025-06-23 148 瀏覽
想食高質中菜,仲要店員貼心有禮+環境舒適+價錢合理?真係買少見少🔥 但尖東呢間隱世粵菜館——尚苑中菜廳竟然做得到!✨ 行入去先落大理石樓梯,水晶吊燈閃到爆💎,地方闊落得嚟帶啲華麗感,坐得超舒服~重點係服務真係冇得彈,斟茶換碟快到無影,阿姐仲成日笑住問「要唔要加啲菊花呀?」🌼 ♨️必食推介: ▫️【涼瓜斑塊】✨ 斑塊肉質雪白嫩滑似豆腐~ 涼瓜片爽脆冇苦澀味,反而帶甘香🌱 豉汁醬爆炒夠鑊氣,鹹鮮帶微苦超惹味,送飯直接清碟‼️▫️【蓮藕煎肉餅】🥢 蓮藕粒爽脆到咔咔聲!肉餅煎到金黃焦香,送飯無敵🍚 ▫️【尚苑蝦餃皇】🦐 皮薄到透光!原隻蝦仁爆餡,筍粒提鮮超正😋 ▫️【豬嘜叉燒包】🐷 流心蜜汁叉燒餡!包身鬆軟帶奶香,熱辣辣食感動到拍枱💥 其他如【蟹籽鮮蝦燒賣】粒粒爆膏🦀、【西蘭花炒蝦球】鑊氣十足🔥全部水準在線!埋單仲驚喜:呢個環境同食物質素,人均$300幾👛 尖東搵食嘅朋友,信我衝啦‼️」

♨️必食推介:
▫️【涼瓜斑塊】✨

▫️【蓮藕煎肉餅】🥢
蓮藕粒爽脆到咔咔聲!肉餅煎到金黃焦香,送飯無敵🍚

▫️【尚苑蝦餃皇】🦐
皮薄到透光!原隻蝦仁爆餡,筍粒提鮮超正😋

▫️【豬嘜叉燒包】🐷
流心蜜汁叉燒餡!包身鬆軟帶奶香,熱辣辣食感動到拍枱💥