2023-06-09 152 瀏覽
來過這裡已經兩三次,一開始以為只有fish and chip (炸魚薯條),但發覺原來更有餃子、酸菜魚同埋焗飯等等。上一次炸魚薯條,我敢話係香港黎講算最似英式炸法,僅次於堅道一間炸魚專門店。講返今次,試食酸菜魚,可以加麵底,我揀左蛋的麵,我覺得佢非常有誠意同足料,酸菜味重可以再努力,但整體我非常滿意,食到最後發覺啲魚肉真係多過麵,而且係幾新鮮。另外,我知道佢地係有分不同廚房,即係你可以叫不同店的菜式,又唔洗行來行去,好似大食代嗰啲,這間美食坊好低調,性價比高,真係好易比人錯過左佢。

2023-06-08
2023-03-05 543 瀏覽
燉湯有驚喜。很久沒有去尖東一帶了,之前因為疫情的關係, 很多店舖都倒閉了。最近疫情緩和, 香港通關之後, 又帶旺了不少。今天的晚餐, 就是經過加連威老道, 隨便選的。這個美食坊門面很光鮮, 我還以為是新開的。但看到OPENRICE其他食評家說, 原來已經在2021年開業的。而且, 我們原以為是以food court 的形式, 坐下以後才發現不是的。他們是有店員幫忙下單及奉上餐點, 我個人是覺得不錯。店員一下子就給了我們數張餐牌, 真的花多眼亂。有焗飯, 有酸菜魚, 有漢堡, 有燉湯小炒...我們還真要花一點時間選擇...軟殼蟹漢堡配蕃薯條 HKD 88.00原來這個漢堡是配牛油果醬, 我個人最喜歡, 不過它的量有點少。不過整體是好吃的! 軟殼蟹炸得好脆, 好吃! 另一個是蕃薯條, 這個也很好吃! 以前好少地方有蕃薯條, 現在多了餐廳有賣。薯條跟蕃薯條我都喜歡。咖喱海鮮炒飯 HKD 68.00這個炒飯份量很足, 不過海鮮的量就少了一點。不過價錢是OK的。花膠螺頭元肉紅棗燉雞湯 HKD 68.00好有驚喜的燉湯! 好多料也很鮮甜。我們都覺得是這一餐最好味的!湯料真的有螺頭肉, 也有兩片花膠
燉湯有驚喜。

最近疫情緩和, 香港通關之後, 又帶旺了不少。

今天的晚餐, 就是經過加連威老道, 隨便選的。
這個美食坊門面很光鮮, 我還以為是新開的。
他們是有店員幫忙下單及奉上餐點, 我個人是覺得不錯。

店員一下子就給了我們數張餐牌, 真的花多眼亂。
有焗飯, 有酸菜魚, 有漢堡, 有燉湯小炒...
我們還真要花一點時間選擇...
軟殼蟹漢堡配蕃薯條 HKD 88.00
不過整體是好吃的! 軟殼蟹炸得好脆, 好吃!
另一個是蕃薯條, 這個也很好吃!
以前好少地方有蕃薯條, 現在多了餐廳有賣。
薯條跟蕃薯條我都喜歡。
咖喱海鮮炒飯 HKD 68.00
這個炒飯份量很足, 不過海鮮的量就少了一點。
不過價錢是OK的。
花膠螺頭元肉紅棗燉雞湯 HKD 68.00
好有驚喜的燉湯! 好多料也很鮮甜。
我們都覺得是這一餐最好味的!
湯料真的有螺頭肉, 也有兩片花膠!
比連鎖店的好喝太多了。
最後的最後, 他們店員多收了我們HKD 10.00,
因為餐單寫了追加燉湯減HKD 10.00, 但是他們收了我原價。
希望店家以後注意了。
2023-02-28
  • 花膠螺頭元肉紅棗燉雞湯
收工過左尖沙咀行街買野,發現尖沙咀開左個幾特別嘅美食坊~環境好似係外國outlet甘好有異國風情~美食廣場中西合璧集合左數間各國料理~另一方面是有服務員幫忙下單及送餐的買任何主食,中央水吧 位置fountain飲品均可減$10揀左菠蘿蝶豆花梳打+$28夢幻紫的顏色,味道唔會好甜!玉子山賊和牛堡 $98可配薯角/蕃薯條揀左薯角,炸得香脆漢堡包有用牛油輕輕烘過,炒洋蔥都juicy!Size方面略細,另一點睇圖漢堡包皮是較型格竹炭黑色..鮮魚片酸菜紅薯粉 $68超大碗鮮魚片非常嫩滑無骨,而且是有厚度紅薯粉粗身,口感煙靱彈牙仲有豆卜、炸枝竹吸湯嘅精華~呢款抵食,大推!
收工過左尖沙咀行街買野,發現尖沙咀開左個幾特別嘅美食坊~

環境好似係外國outlet甘好有異國風情~

美食廣場中西合璧集合左數間各國料理~

另一方面是有服務員幫忙下單及送餐的

買任何主食,中央水吧 位置fountain飲品均可減$10

揀左菠蘿蝶豆花梳打
+$28
夢幻紫的顏色,味道唔會好甜!

玉子山賊和牛堡 $98
可配薯角/蕃薯條

揀左薯角,炸得香脆

漢堡包有用牛油輕輕烘過,炒洋蔥都juicy!
Size方面略細,另一點睇圖漢堡包皮是較型格竹炭黑色..

鮮魚片酸菜紅薯粉 $68
超大碗

鮮魚片非常嫩滑無骨,而且是有厚度

紅薯粉粗身,口感煙靱彈牙
仲有豆卜、炸枝竹吸湯嘅精華~
呢款抵食,大推!

2023-02-27
  • 酸菜魚
2023-02-17 527 瀏覽
約咗朋友喺尖沙咀交收,順便一齊食晏。由友人帶路,嚟咗加連威老道「Granville food Square」搵食。第一次嚟呢個美食坊,原來入面地方好大,全場佔地 5,000呎,以復古歐陸風作設計,配上維多利亞風格拱形扇門、大堂復古吊扇,遍佈各處嘅竹燈和懷舊翠綠色調,絕對是影相打卡最佳之選。聽朋友講,呢度同一般嘅美食廣場唔同,客人可以先選座位坐低,揀啱邊間餐廳嘅食物後,再由店員綜合點餐。逐一細看,原來場內設有多間人氣特色料理,既有酸菜魚、燉湯小炒,也有焗飯、山東餃子、Dog and Burger 等供應,餐點選擇非常多。今次我哋就揀咗焗菜飯同餃子,原來凡購買食物,所有飲品即享有 $10 折扣,非常抵飲。田園豬扒焗菜飯 ($68) 豬扒上蛋漿、麵粉即炸,食落好脆口,厚薄適中。番茄汁酸甜度啱啱好;配料有青瓜、翠玉瓜、車厘茄、香芹同菠蘿,夾埋墊底嘅菜飯一齊食,口感好豐富,啖啖滿足。餃子點選了韭菜豬肉拼馬蹄花菇豬肉 ($78/12pcs),韭菜豬肉餃皮薄飽滿,韭菜同肉餡味道十分平衡,入口鮮爽多汁,能嚐到食材嘅鮮味。馬蹄豬肉水準亦唔錯,馬蹄爽身又有咬口、花菇菇香味濃、豬肉肉汁豐富,配上無味精雞湯底
馬蹄豬肉水準亦唔錯,馬蹄爽身又有咬口、花菇菇香味濃、豬肉肉汁豐富,配上無味精雞湯底,更添風味。
飲品點咗港式凍檸茶 ($15) 同 港式熱奶茶 ($10),初頭仲以為會係一般快餐店貨色,估唔到兩杯都好好飲,前者酸甜度平衡得啱啱好,具茶味及檸檬香。
而熱奶茶嘅口感亦十分順滑,茶香清新怡人,濃淡恰到好處。
2023-01-12 411 瀏覽
人手唔夠,出菜慢,建議大家可以考慮下幫佢減輕負擔,唔好去,令佢唔洗咁辛苦。食物質素正常,唔算太差,但都唔係驚為天人。叫左份 12 oz炸魚薯條,薯條好實在,有質感,似英式,但炸魚皮同肉分開,魚肉唔夠juicy。叫左份特盛犇丼,等左七個字,味道偏咸。

食物質素正常,唔算太差,但都唔係驚為天人。

叫左份特盛犇丼,等左七個字,味道偏咸。
2022-12-19 385 瀏覽
今天和女兒於附近做完passport 立即和她过來~歺廳裝修舒服大方~營商概念新潁:有food court的空間~又有waiter落單但是又不收加一~各類型歺廳包括中西日泰均有~wonderful!叫了星期一午餐日式黑豚生薑燒丼飯($50)+醬燒紐西蘭肉眼扒丼飯($55~忘了拍照)非常美味~連一向嘴刁的妹妹均表示非常滿意~cp值超高!可選多/正常/少飯~天寒地凍我倆都選了多飯😂下次一定要再來試埋水煮和其他菜式!

下次一定要再來試埋水煮和其他菜式!

2022-11-26 340 瀏覽
Granville Square 🥡.⭐️Favourites:🍲酸菜魚🐥口水雞🥟麻辣雞肉餃.💭Thoughts:There were so many different options!! If you want Thai food, fish and chips and Chinese food in one setting, this is the place to go! Both food and service were great, the place was also neat and spacious👍🏻.😋Recommend? ✅👩🏻‍🍳Food rating: 3.5/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 4/5
Granville Square 🥡

💭Thoughts:

😋Recommend? ✅
👩🏻‍🍳Food rating: 3.5/5
2022-11-08 893 瀏覽
數月前見開飯app曾出現有關的閃面廣告因而留下印象。首先是好接近弄證件的西九龍辦事處,吃完穿過信義街左轉即見,其次是位處加連威老道門面太易找。同樣有多國菜,有不同舖頭的廚房設置,零加一,價錢親民,食物和飲品是分開檔口,和一般美食廣場不同的是:1.無需搭枱自行等位;2.侍應捧來多個不同餐廳的餐牌,綜合點餐;3.向侍人點餐;用餐完畢才去櫃枱找數。4.舒適度比美食廣場高,個別枱有梳化椅。因此,是日午餐點的是又日又泰的餐。日餐——悠活·丼順路點個金曜日餐:「S05日式蘋果咖喱配唐揚炸雞(5件)烏冬」$55。蘋果味嚐不到,一人前烏冬麵底不多不少,典型日式咖喱甜多於辣,勝在汁多,完全浸潤所有烏冬不用吃到尾乾哽。伴菜牛蒡絲小甜不靭,麵豉湯正常鹹度都有三四粒蜆肉;再送個既像小食又似甜品的炸芋球幾可口。抵到暈~泰餐——泰Grill肉碎生菜包(配蒜蓉包)$68,下大量芫荽乾蔥,豬肉碎很入味,辣汁向下流,越吃到底越標汗,由小辣吃到大辣之感。敗筆是蒜蓉包,一則疑似翻焗,二則過硬過靭而完全不脆,有牙力也咬感吃力,勉強咬了一件另一件被迫閒置。肉碎回歸生菜算罷。串燒combo豬牛雞$48燒得剛好熟沒生沒燶挺惹味,只
數月前見開飯app曾出現有關的閃面廣告因而留下印象。

1.無需搭枱自行等位;
2.侍應捧來多個不同餐廳的餐牌,綜合點餐;
3.向侍人點餐;用餐完畢才去櫃枱找數。
4.舒適度比美食廣場高,個別枱有梳化椅。

因此,是日午餐點的是又日又泰的餐。
S05日式蘋果咖哩配唐揚炸雞5件撈烏烏冬
蜆肉麵豉湯
炸芋丸
日餐——悠活·丼
肉碎生菜包(配蒜蓉包)
肉碎生菜包(配蒜蓉包)
串燒combo三串豬牛雞
泰餐——泰Grill

串燒combo豬牛雞$48
燒得剛好熟沒生沒燶挺惹味,只牛肉稍靭硬身,配汁花生串燒醬濃郁。
桂花杞子金桔檸檬特飲凍(少冰)優惠
蜂蜜菊花烏龍茶(凍)優惠
飲品——The fountain
不知是否跟餐優惠,每杯減$10。
烏龍茶及柑桔特飲也是稀釋模樣。不求與出面水果茶奶蓋濃郁重料,只求有小甜飲品解渴。
同場另有漢堡熱狗、酸菜魚、餃子、粵菜、西餐⋯⋯等餐牌,花多眼亂,已來不及拍照。
2022-11-04
S05日式蘋果咖哩配唐揚炸雞5件撈烏烏冬
炸芋丸
串燒combo三串豬牛雞
2022-09-12 978 瀏覽
記得2021年年尾鋪天蓋地見到尖沙咀新開咗間佔地5000呎food court嘅消息。food court邊度都有ga la,本身都唔太期待呢個美食廣場。因為美食廣場一向比人頹食嘅感覺,食得飽就算啦。隨住物價上升,有d food court連平呢個標準都達唔到,所以真係0期望。睇到媒體報道嘅相覺得個環境都唔錯,餐廳都唔限於飽肚連鎖快餐,有齊中菜、西餐、東南亞菜、泰菜等,有機會/路過都叫可以試下嘅。我都冇特登去食,純粹有人黎屋企食,而外賣袋鼠同外賣熊貓都冇乜心水,就唯有行下,睇下有乜食。腦海醒起呢間food court於是同阿妹一齊去food court做外賣仔。個環境係靚,睇唔出只係一個美食廣場。不過,可能個市太靜,D 人寧願留係屋企食,所以food court 好似得一件泰國野開左(詳情見另一篇食評)個food court 完全唔似food court (變咗泰國野主場)以food court黎講,呢度坐得超舒服為吸引外賣,又做額外8折優惠,食物又平又大份,質素都唔錯!!!!食物

個環境係靚,睇唔出只係一個美食廣場。

不過,可能個市太靜,D 人寧願留係屋企食,
以food court黎講,呢度坐得超舒服
為吸引外賣,
又做額外8折優惠,食物又平又大份,質素都唔錯!!!!

食物
泰Grill
題外話/補充資料: 果時餐廳先啱啱恢復晚市堂食。條街都冇乜人 宜家D餐廳應該開返,應該有好多D選擇同熱鬧好多。
2022-04-30
10 分鐘 (外賣自取)