2024-09-05 134 瀏覽
之前第一間店嘅時候朋友帶過我去食過一次覺得非常唔錯,特別雞蛋仔而家都記得好好食🤤沒惗到開到朗豪坊都有,必須回味一下🤩🍱掃街拼盤2.0一次過滿足掃街需求,做到嘆著冷氣嚟掃街😝平時掃街必食嘅XO醬腸粉、口水雞、豉汁三寶、燒賣魚蛋、三文魚沙律、懷舊竹笙翅通通一次過享受齊😋🍝蝦頭油撈面蝦頭油跟超多菜脯和面攪拌喺一起,令到面條超香,食完一碗超飽,可以一起分享哦😉🎨DIY甜品畫板我想食雞蛋仔,朋友想食布丁,索性點呢個🤣食完之後再睇畫板,名副其實嘅用甜品作畫,由心太軟、奶蓋抹茶紅豆布丁、金莎雞蛋仔組成,旁邊仲有紅豆和奶油點綴,可以搭配一起享用哦~🧋暴龍美祿脆脆沙冰超多脆脆鋪面,仲擔心跌落離添🤣冰沙同夏天超搭哦😉🍹招牌楊枝甘露特飲作為港式甜品嘅代表點可以錯過,唔會系嗰種死甜,可以吃到椰汁跟芒果嘅結合,仲有各種小料,基本每啖都能啜上嚟🤩我系晚上去嘅睇到台面仲有午市嘅餐牌仲以為擺錯咗,沒惗到一樣可以點🤩而且睇到台面仲可以50加盒月餅,餡料一樣新派與傳統嘅碰撞,可以順便帶盒翻去試下哦😉

🍱掃街拼盤2.0

🍝蝦頭油撈面

🎨DIY甜品畫板

🧋暴龍美祿脆脆沙冰
超多脆脆鋪面,仲擔心跌落離添🤣冰沙同夏天超搭哦😉

🍹招牌楊枝甘露特飲

我的私藏寶藏小吃店!各種經典港式小吃一站式打卡,還有夾心雞蛋仔😍就在旺角朗豪坊!!!可以單點也有套餐,性價比都很狠高,我們點的晚市套餐三個人都吃不完,量狠足!🍧金莎朱古力脆脆雪糕花之戀雞蛋仔念念不忘的就是這口雞蛋仔,奶香十足,又濃又脆!這家招牌雞蛋仔不能錯過,有不同夾心可自選,今天點的這款太夢幻了😍立體雞蛋仔包裹住奶凍上面蓋了冰淇淋🍦這一口下去冰火兩重天的口感,太愛了!!!🥗時令沙律新式煎釀三寶自選前菜,沙拉的爽口配合煎釀三寶,火候控制的剛剛好,表皮炸的酥脆,配上自制醬汁好開胃!🔥掃街拼盤2.0豪華版小吃拼盤😍不用再糾結選啥啦,經典港式小吃都有了!腸粉軟糯配上櫻花蝦,又脆又香!魚蛋鮮美無比配上辣牛肉,這一盤又香又麻,好吃到停不下來!🥭招牌楊枝甘露特飲再來一杯冰鎮楊枝甘露,超解膩!料太足了,大大塊甜甜芒果粒配上Q彈芋圓,小吃配甜點,超大份的滿足餐!
我的私藏寶藏小吃店!

🍧金莎朱古力脆脆雪糕花之戀雞蛋仔

🥗時令沙律新式煎釀三寶

🔥掃街拼盤2.0

🥭招牌楊枝甘露特飲

2024-06-02 416 瀏覽
閒日夜晚去朗豪坊揾野食,見到呢間未食過,價錢又唔算貴就入去試下。叫左個蝦油撈粗麵加煎釀三寶,唔係好食得出蝦油味,粗麵係偏軟嘅口感,個蝦球幾爽口。個煎釀三寶就普通,無乜特別。另外仲叫左個盲鰽燉飯加碗仔翅,個燉飯係普通蕃茄味燉飯,但個魚就幾嫩滑。碗仔翅好淡味,仲有啲一舊舊嘅糊狀,唔推薦。套餐會免費有杯熱茶,如果加野飲嘅話都要20幾蚊一杯,加左杯橙加柚子嘅果茶,食到好多一粒粒嘅果粒,味道正常。總括係普通嘅一餐,如果有其他選擇未必會再食。
總括係普通嘅一餐,如果有其他選擇未必會再食。
我最出名就係眼闊肚窄😹通常睇倒個menu就樣樣都想order但最後應該係一樣都食唔晒嘅😹名副其實小鳥胃🤡如果黎呢間餐廳就岩哂喇!🙌🏻每款食物既份量都好似consider到你會叫多幾款其款野食既情況下去安排🙌🏻咁當然啦 有啲食物都會係standard size😹例如雞蛋仔😹首先黎個掃街拼盤🧆包左6款食物每款有幾件🙌🏻感覺上係for 過下口癮, taste下個味道唔係for鯨吞充飢既~每款食物既味道都算唔錯 幾岩胃口😹燒賣同埋個醬汁好出色! 絕對唔係普通陳記燒賣size都大粒! Around 2倍陳記燒賣😹魚蛋同醬汁更出色!咖喱香味好濃郁+ 魚蛋都好彈牙爽口🫶🏻雞翼配鹹蛋黃醬 勁guilty! 但好香口!鹹蛋黃醬味道唔會太搶~ 好Gentle既再黎個蝦頭油撈麵🍜粗麵底每條麵都充滿蝦油香 又唔會打蛇餅咁就算攤凍咗 都一樣咁好食~追加左麻婆芝士通心粉🍝望到個顏色 真係完全睇唔出係麻婆味😂只係睇得出芝士味😹但一食落 個麻婆香辣味好出~ 算有驚喜既😹第1次食呢2種味既mix😹小食揀左🇨🇭瑞士雞翼呢碟小食 其實一啲都唔少!5隻雞翼, 但每隻都係L size雞翼~ 好好肉🤓雪糕雞蛋仔102畫室😹個名都
我最出名就係眼闊肚窄😹

咁當然啦 有啲食物都會係standard size😹
例如雞蛋仔😹

首先黎個掃街拼盤🧆包左6款食物
每款有幾件🙌🏻
感覺上係for 過下口癮, taste下個味道
唔係for鯨吞充飢既~
每款食物既味道都算唔錯 幾岩胃口😹

燒賣同埋個醬汁好出色!
絕對唔係普通陳記燒賣
size都大粒! Around 2倍陳記燒賣😹

魚蛋同醬汁更出色!
咖喱香味好濃郁+ 魚蛋都好彈牙爽口🫶🏻

雞翼配鹹蛋黃醬 勁guilty! 但好香口!
鹹蛋黃醬味道唔會太搶~ 好Gentle既

再黎個蝦頭油撈麵🍜粗麵底
每條麵都充滿蝦油香 又唔會打蛇餅咁
就算攤凍咗 都一樣咁好食~

追加左麻婆芝士通心粉🍝
望到個顏色 真係完全睇唔出係麻婆味😂
只係睇得出芝士味😹
但一食落 個麻婆香辣味好出~ 算有驚喜既😹
第1次食呢2種味既mix😹

小食揀左🇨🇭瑞士雞翼
呢碟小食 其實一啲都唔少!
5隻雞翼, 但每隻都係L size雞翼~ 好好肉🤓

雪糕雞蛋仔102畫室😹個名都幾搞笑
原來係可以自己揀兩隻唔同味道嘅醬加落雞蛋仔🙌🏻
Size同味道正常~
如果帶小朋友黎食呢個甜品 一定好開心🫶🏻

🧁芝麻糊豆腐湯圓椰皇蛋白
🧁芋頭西米椰皇蛋白
甜品size就係一個standard椰皇咁大
入面啲料都裝得好full😹
特別推介芝麻糊果款! 有2粒芝麻餡湯圓🫶🏻
大十啦 餡好滿 黑芝麻好香~

最後叫多2杯野飲🍹草莓鮮奶 芒芒椰奶
一正常台式飲品中杯size🫶🏻

雖然全部都好似係小食😹
但其實食晒咁多款 真係會好飽!
飽過食正餐好多🫠

好岩眼闊肚窄既人黎食
因為你每樣都可以試小小😹🫶🏻
唔使下下都食勁大碟既正餐~2啖就飽左 會好冇癮

2024-05-22
2024-05-24 381 瀏覽
我約咗朋友係旺角等等咗一個小時都未見人所以隨便入咗一間店那時候非常口渴所以想點一杯陳皮檸檬茶但店員說陳皮賣完😂我只能點一杯很普通的檸檬茶但味道還是不錯最後朋友來了 也點了其他東西
我約咗朋友係旺角等
但店員說陳皮賣完😂
我只能點一杯很普通的檸檬茶
但味道還是不錯
最後朋友來了 也點了其他東西
一間位於旺角定位特別的餐廳,西餐意粉、港式小食、港式糖水、西式甜品、台式甜品,選擇十分多元化,但食物質素就成反比!!🤖- 椒鹽軟殼蟹明太子忌廉意粉 HK$98 🦀🍝咸度十足無明太子香!!明太子忌廉份量頗多,但味道過咸,明太子香氣不突出。即使加上紫洋蔥及青瓜放入口都無補卡事。椒鹽軟殼蟹炸得酥脆,但完全無味,食到一頭霧水...- 慢煮美國封門牛柳沙茶天使麵 HK$118 🥩🍝調味奇怪鬆肉粉過多!!牛肉肉質雖軟嫩,但明顯鬆肉粉過多,肉味欠缺。沙茶味道甜味過於突出,而且非常濃厚,配搭幼身天使麵味道過重,超奇怪!!- 椰汁西米 HK$58 🍨質素與價錢成反比!!芋頭椰汁西米露缺乏芋頭香氣,而且椰香不足,嗯...再加上糖水表面焦糖做得太厚亦不夠脆,寧願無焦糖好過。裝飾用的三粒芋圓及糖水中的芋圓正正常常,但與整體完全無關係,各有各味道...
椒鹽軟殼蟹明太子忌廉意粉

- 椒鹽軟殼蟹明太子忌廉意粉 HK$98 🦀🍝
慢煮美國封門牛柳沙茶天使麵

- 慢煮美國封門牛柳沙茶天使麵 HK$118 🥩🍝
椰汁西米

- 椰汁西米 HK$58 🍨
2024-05-15 229 瀏覽
想上Muji,所以選擇在朗豪坊食晚飯。Footcourt裏面繼續成朕PepperLunch味,決定揀外圍店舖,最終被呢間勁大粒魚肉燒賣吸引了。叫咗個Set,蝦油蝦球撈麵,可以追加小食,加杯茶包沖茶,68蚊,合理價錢。菜圃蝦油撈麵,賣點蝦頭油,蝦味一般,蝦肉尚算爽脆。麵似意粉多啲,有彈力嘅。根餐小食叫咗碗碗仔翅苣蒻麵,味道ok,質地偏稠,料多,苣蒻形狀質感都似涼皮多過似麵。再追加小食墨西哥蕃茄魚皮。老實講,魚皮就一般,但配芝士同墨西哥式莎莎醬咁嘅嘢,又幾得意,似食Taco但又冇咁乾,值得再試。單點埋最好奇嘅燒賣,真係好大粒,大粒過一般乾蒸燒賣。魚肉有點點像鯊魚燒賣那種,但又實啲,整體還可以。但呢種份量,其實都不算「小食」了,根本大份過正餐,一個人一碟嘅話飽到第二朝。見有人叫咗跟餐小食咩菜圃燒賣,得兩粒,即刻覺得30蚊6粒單嗌抵好多。見隔離枱叫咗封門柳,賣相相當唔錯,下次會try try。
菜圃蝦頭油蝦球拌麵

碗仔翅

再追加小食墨西哥蕃茄魚皮。

蝦油魚肉燒賣

見隔離枱叫咗封門柳,賣相相當唔錯,下次會try try。
2024-05-06 145 瀏覽
之前食過白布街店,見佢係朗豪坊開新店,咁就緊係要試下😆餐廳睇落唔算好大,裝修都幾光猛,Weekend lunch time去都唔洗等位,可以直入。寳雲酥柚子厚豬扒 $98豬扒同menu的相片一樣都係咁大塊,正呀👍🏻豬肉食落非常軟腍,表面個層寶雲酥好酥脆,仲有淡淡的柚子味,勁好食。墊底的蔬菜有薯角,雞肶菇同西蘭花。薯角香脆,雞肶菇好彈牙,都唔錯。唯一要講的係豬扒等得有少少耐。跟餐 田園沙律沙律菜正常發揮,但個sause麻麻地,寧願佢用黑醋或者和風醋。跟餐 桂花烏龍茶 楊枝甘露(細) +$36估唔到楊枝甘露有咁多軟糖同啫喱,都幾特別,聽落怪怪哋,但食落味道還可以。楊枝甘露仲有好多芒果同柚肉,但糖水底的芒果味偏淡。小點角落 (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓8號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

寳雲酥柚子厚豬扒 $98
唯一要講的係豬扒等得有少少耐。

跟餐 田園沙律

跟餐 桂花烏龍茶

楊枝甘露(細) +$36

小點角落 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓8號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-05-04 105 瀏覽
香港特色小食|小點角落|旺角澳門有葡撻雞蛋仔香港有蛋撻雞蛋仔下午茶C$58(3點開始)1. 脆米生菜魚肉-芝麻油勁香2. 瑞士雞翼(4件)-瑞士汁好入味3. 凍桂花烏龍茶- 唔甜 清清地好解渴蝦滑鬼馬油炸鬼$33咬開超鬆脆 入面仲有好大塊蝦肉有泰式辣醬 整十分惹味牛油麥皮蝦串芒果沙律脆筒 $30賣相好可愛 係一個雪糕筒嘅設計入面有炸蝦同辣辣地嘅芒果整體好開胃
香港特色小食|小點角落|旺角
澳門有葡撻雞蛋仔香港有蛋撻雞蛋仔

下午茶C$58(3點開始)
1. 脆米生菜魚肉-芝麻油勁香

賣相好可愛 係一個雪糕筒嘅設計
入面有炸蝦同辣辣地嘅芒果
整體好開胃
2024-04-27 158 瀏覽
成日口痕想食野,但又吾係好肚餓,一個人食吾到多,所以就入左呢個甜品店叫左小小野食🤪🩵小食:蝦頭油菜圃燒賣$35魚肉燒賣食落口感煙靭,蝦頭油好香,配上生洋蔥、紅椒、蝦米等配料,十分惹味,但只係得6粒,收埋加一,小貴🥲🩵甜品:榴槤芝芝$52最期待既甜品之一,打開好香榴槤味,入面仲有椰子粒,配埋提拉米蘇,多左咬口,外觀拎左罐罐裝住,好有特色✨🩵飲品:西瓜香檸$38飲落去有淡淡西瓜味配上檸檬汁,味道ok,十分解渴😚

🩵小食:蝦頭油菜圃燒賣$35

🩵甜品:榴槤芝芝$52

🩵飲品:西瓜香檸$38
飲落去有淡淡西瓜味配上檸檬汁,味道ok,十分解渴😚
2024-04-21 176 瀏覽
起初同朋友經過覺得餐廳裝修幾靚同埋好似幾抵食 所以就入咗去先係揀餐途中 已經有不快嘅感覺經理過黎叫我地搬位 又話唔搬加多張櫈就好迫 阻住你地所以介唔介意要我地搬 態度唔好最後隔離有人走 先無再chur住我地之後點餐叫咗2個setset 1主食:瑞士雞翼加蔥油糖心蛋飯-> 雞翼好老 勁鞋 -> 豉油蔥油飯 啲飯全部濕身 一舊舊小食:牛油果炸魚皮-> 油膱味 好似梳咗氣咁 唔脆飲品:熱桂花烏龍茶-> 無特別 就係茶包set 2主食:軟殼蟹意粉-> 意粉味道一般-> 軟殼蟹勁硬 小食:油炸鬼燒賣-> 完全唔知食緊咩😀勁大嚿炸粉飲品:凍桂花烏龍茶-> 完全唔凍 啲冰一拎出黎就溶晒叫佢加冰又係一陣就洗溶晒 都仲係要暖偏熱完全係劣食越食越嬲
起初同朋友經過覺得餐廳裝修幾靚同埋好似幾抵食 所以就入咗去

越食越嬲
桂花烏龍茶
2024-04-20
2024-03-17 217 瀏覽
店內一共有十六款口味的雞蛋仔,港式有三款:蛋撻、竹碳芝麻糊、薑汁燉蛋白,另有原味、D24榴槤芝士、小山圓抺茶軟心忌廉...今次試了:薑汁燉蛋白質感似蛋糕,餡料蛋白滑溜,薑味濃郁,十分有創意竹炭芝麻糊有驚喜,芝麻味特別濃,粒粒餡料飽滿,非常有咬口,打卡一流
薑汁燉蛋白
質感似蛋糕,餡料蛋白滑溜,薑味濃郁,十分有創意
竹炭芝麻糊
有驚喜,芝麻味特別濃,粒粒餡料飽滿,非常有咬口,打卡一流
2024-01-05
外賣自取
朗豪坊4楼新店【BITE by BITE】小点角落在通天梯那一层往里走,满记甜品旁,主打新旧港式小吃、甜品,有座位可堂食or自提!发😍现有三个创新味道鸡蛋仔:蛋挞味竹炭黑芝麻味姜汁蛋白味我试了姜汁和黑芝麻,每个味道鸡蛋仔都是有内馅的,都很不错,甜甜的好快乐!👉黑芝麻比较干身小小,芝麻味不算特别浓但我觉得已经比较OK,甜度偏高小小(本人不喜过甜选手)👉姜汁蛋白稍微清淡些,没那么甜,但整体湿软一点,不容易一粒一粒撕开,味道上更胜一筹但口感是不脆的不喜甜选手要和朋友一起share,不然挺大份的一人吃完有点腻
朗豪坊4楼新店【BITE by BITE】小点角落

蛋挞味
竹炭黑芝麻味
姜汁蛋白味
竹炭黑芝麻鸡蛋仔
姜汁蛋白鸡蛋仔

2024-03-09 171 瀏覽
朗豪坊朗新開左間餐廳,Menu睇落幾吸引,另外價錢都合理,所以就決定入嚟試一試😆❇️牛油麥皮蝦串芒果沙律竹籤上面有兩大嚿蝦仁,炸粉外加咗少少麥皮,味道鹹甜,底係芒果沙律❇️蝦滑鬼馬油炸鬼油炸鬼炸得好香脆,外型盞鬼似燒賣,入面嘅蝦滑爽脆,會配埋泰式甜辣醬,搭配上醬料味道更加清新❇️香煎盲鰽蕃茄意大利飯等咗20分鐘,食落蕃茄汁嘅味道好濃,配上魚同埋西蘭花,感覺健康。❇️餐牌選擇種類都幾多食完之後覺得好滿,但返到屋企會係咁飲水,應該加咗唔少味精😂味道同環境嚟講係值得一試嘅餐廳

❇️牛油麥皮蝦串芒果沙律

❇️蝦滑鬼馬油炸鬼

❇️香煎盲鰽蕃茄意大利飯

❇️餐牌
選擇種類都幾多

2024-03-07 130 瀏覽
門口見到些小食, 以為只有飲品小吃, 正要離開才看到有主食. 由於價錢合理就試試看.香煎盲鰽蕃茄燉飯: 盲鰽份量適中, 賣相不俗, 味道不錯. 飯的份量尚可, 如果是男士就應該不夠. 沙律和蝦頭伴麵: 正常墨西哥蕃茄芝士脆魚皮: 賣相吸引, 魚皮脆口. 番茄醬味道正常, 略嫌不夠茄粒. 最底有小小牛油果醬, 整體食法和味道有驚喜!整體來說份量偏少, 可能預計會吃甜品吧!味道不錯, 下次會再來.

沙律和蝦頭伴麵: 正常
整體來說份量偏少, 可能預計會吃甜品吧!
味道不錯, 下次會再來.
沙律
香煎盲曹蕃茄燉飯