餐廳: 小黑糖 (宏生大廈)
資訊:

2019-05-14 36 瀏覽
「小黑糖」是台灣過江龍的品牌,它的純手工炒黑糖,令它成為台灣當地五大黑糖珍珠王牌之一!經過厚福街,見唔係好多人排隊!就一定要試下!店舖的裝修很特別!有好幾個打卡位!顧客等待嘅時候可以拍照打卡!這個idea非常貼心!除了場外的大餐牌外,店舖外都貼有幾款特別的飲料!當然王牌就係黑糖珍珠鮮奶!今次叫了一杯黑糖珍珠鮮奶和葡萄柚四季春同朋友仔一人一杯!1-黑糖珍珠鮮奶 👍👍👍👍👍黑糖珍珠鮮奶入口好滑、奶味唔會蓋過黑珍珠的味道!而且珍珠軟硬度適中、非常有咬感!真心值得推介!2-葡萄柚四季春👍👍👍👍味道好清新,酸酸甜甜!仲有好香的柚子味道!加埋柚子肉黎飲。。更加出色!但四季春茶味就唔係好出!

今次叫了一杯黑糖珍珠鮮奶和葡萄柚四季春同朋友仔一人一杯!

1-黑糖珍珠鮮奶 👍👍👍👍👍

2-葡萄柚四季春👍👍👍👍

• 黑糖珍珠鮮厚奶
2019-05-12 15 瀏覽
今日喺尖沙咀做完嘢, 口痕痕又想飲番杯黑糖珍奶, 就走咗去呢間小黑糖買啦。門口好搞笑咁有兩隻好chok嘅法鬥帶住黑超喺度迎接你等左幾分鐘, 大食妹嘅黑糖珍奶同媽媽嘅烏龍茶就出嚟啦。<小黑糖珍珠厚鮮奶$32> (好味: 4/5) (抵飲: 3.5/5)小黑糖嘅黑糖珍珠厚鮮奶同其他台飲店好唔同, 與其話係厚鮮奶, 不如話係用厚鮮奶打成嘅綿密泡泡, 口感有啲似cappuccino。加上佢自家製嘅炒黑糖珍珠, 口感雖然偏淋, 但黑糖味十足, 兩者搭配起黎有一種夢幻感。<炭焙烏龍茶$20> (好味: 3/5) (抵飲: 4/5)炭焙烏龍茶茶味濃厚, 推薦鍾意清新或者無咁鍾意鮮奶嘅朋友仔飲。大食妹推薦: 小黑糖珍珠厚鮮奶

門口好搞笑咁有兩隻好chok嘅法鬥帶住黑超喺度迎接你

等左幾分鐘, 大食妹嘅黑糖珍奶同媽媽嘅烏龍茶就出嚟啦。

大食妹推薦: 小黑糖珍珠厚鮮奶

2019-05-11 24 瀏覽
的的骰骰既珍珠奶茶鋪頭 麻雀雖小 但五臟俱全 店內有招牌霓虹燈打卡位俾大家瘋狂打卡 而我都忍唔住留下倩影 同「小黑糖們」拍個照! 今次total order咗2杯手搖飲品 分別系小店招牌小黑糖厚珍珠鮮奶同抹茶控必嗌抹茶歐蕾 小黑糖厚珍珠鮮奶 珍珠分量都幾足 而且珍珠嘅軟硬程度適中 咬落去口感都幾煙靭 夠哂彈口又夠咬口 小店堅持用手炒製成黑糖 因此食落用料非常新鮮 !抹茶歐蕾既抹茶味相當濃郁 而鮮奶飲落去相當細嫩、香滑 但唔會搶奪左抹茶嘅香味 柔味可口!
2019-05-11 13 瀏覽
小黑糖係台灣個名已經響當當 比喻為台北過江龍珍珠奶茶 嚟到小黑糖 當然要order小店招牌小黑糖厚珍珠鮮奶啦 可能黑糖係手炒既緣故 令口感更加鮮明、豐富 雖然無少糖 但甜度都適中 啱啱好 珍珠亦都QQ的 咬落去好有咬口 相當煙靭!!!另外仲order咗杯小黑糖粟子歐蕾俾朋友 朋友都話飲得岀小店系用心經營製作好每一杯手搖飲料 一飲落去唔會令人覺得有假甜既感覺 亦唔係用奶精或奶粉就咁沖 堅持用真材實料 令粟子既味道更加濃郁同凸顯岀粟子既甜味
2019-05-11 8 瀏覽
作為珍奶控既我係咁熱既天氣底下緊係要飲返杯啦,今日下晝同媽媽去行街,又未夠鐘食野,係附近見到小黑糖,係台灣過江龍黎架我第一眼已經比黑糖珍珠厚鮮奶吸引左,而媽咪就想試下紫薯於你珍珠餐牌有中英文版,照顧到外國遊客嘅需要,值得一讚!係等緊既期間發現舖頭都有d打卡位,自己都忍唔住影左幾張!等左一陣就有得飲啦,店員會好細心問使唔使幫我地篤埋飲管,而一向相機食先既我當然唔需要啦,拎住杯野飲又selfie一輪先台灣過江龍既黑糖珍珠有好幾間,而自己同朋友都對其中一間情有獨鍾,今次試完小黑堂之後真係好有驚喜首先講咗黑糖珍珠厚鮮奶先,我因為我怕甜所以叫咗小糖,少糖係70%,個奶味好香濃,珍珠整得好入味,食落去滿滿黑糖味,而且煙煙韌韌,比起我之前另一間大愛既珍奶店我鍾意呢度嘅珍珠多啲媽咪對杯紫薯於利珍珠都好滿意,我就梗係要偷返幾啖飲下,好香紫薯味,仲食到打碎左嘅紫薯,同樣地叫咗少糖,味道都唔錯,睇來我之前情有獨鍾嘅真係點有對手啦!

餐牌有中英文版,照顧到外國遊客嘅需要,值得一讚!

係等緊既期間發現舖頭都有d打卡位,自己都忍唔住影左幾張!

紫薯於你珍珠/  黑糖珍珠厚鮮奶

2019-05-11
紫薯於你珍珠/  黑糖珍珠厚鮮奶
2019-05-10 9 瀏覽
最後一間黑糖,號稱係台灣 4 大黑糖珍珠之一,早幾日已經係尖沙咀插旗,係機緣巧合之下咁岩經過就飲埋去完成我個 list 🤪 #小黑糖珍珠鮮奶 $30,唔洗講太多,係我飲過之中最強嘅黑糖味,係古早味嘅黑糖,飲落都覺得係台灣正宗,啲黑糖味係入哂珍珠,雖然奶味正常識唔係好濃,佢啲黑糖係滲埋入奶到,超強 🤡 如果珍珠再煙韌多啲,可能話係無懈可擊,中意濃濃黑糖味嘅一定要有 🤤 最特色嘅係除左有鮮奶底之外,佢地仲有唔同嘅奶底揀,亦都係首次見到,#宇治抹茶歐蕾珍珠 $32,呢個係個奶底溝左宇治抹茶粉,黑糖味就自然少左,中意抹茶嘅朋友可以試試,我就覺得一般般 🤪 另外一杯 #泰好飲歐蕾珍珠 $30,呢個我覺得幾正,用泰奶底,本身自己又中意泰奶個味,加埋黑糖珍珠係唔錯 🤘🏿 不過我都係中意飲返原味,最強黑糖味 🤤❤️-小黑糖尖沙咀厚福街宏生大廈地下 D1 號鋪
小黑糖
尖沙咀厚福街宏生大廈地下 D1 號鋪
2019-05-09 18 瀏覽
Trying a new bubble tea today in the heart of tst. This shop is clean and bright and their signature drink is bubbles with milk. Their staffs was attentive and very nice as they recommended me which was the best drink. I picked their signature bubble milk ya the end, it was made with 3.6 fresh milk. Thick but refreshing at the same time, will definitely come back. Also, they have a very Instagram-able wall! Will come back for their Thai milk tea next time!
2019-05-09 20 瀏覽
係尖沙咀行街 見到有未飲過嘅黑糖鮮奶鋪 決定try try排左一陣隊 就買到黎你飲 個menu 都清晰 好多都想飲 我買左兩杯黎試☺️我揀左黑糖珍珠鮮奶 有黑糖就會較甜 可以同店員講多冰/少冰 見到係用鮮奶 唔係奶粉/奶精 👍🏻👍🏻👍🏻 i like milk🥛抹茶🍵歐蕾 搖勻左就變左綠色 都幾有抹茶🍵味店鋪較細 但有好多打卡位 影相😆😆有啲燈飾 擺設比我post ig ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️珍珠都多 軟硬度都較軟身 幾有咬口 搖勻左先飲 好靚 下次會再飲
係尖沙咀行街 見到有未飲過嘅黑糖鮮奶鋪 決定try try
排左一陣隊 就買到黎你飲
個menu 都清晰 好多都想飲 我買左兩杯黎試☺️
抹茶🍵歐蕾 搖勻左就變左綠色 都幾有抹茶🍵味

• 小黑糖珍珠鮮奶
2019-05-08 15 瀏覽
成個香港都遍佈着黑糖珍珠、黑糖波霸!咁啱厚福街,又開咗一間新嘅,好多人排隊嘅情況下都好想知道係咪真係咁好飲買咗杯招牌黑糖珍珠果然味道唔錯珍珠口感QQ蛋蛋的而且唔會太甜!鮮奶入口香滑同珍珠配搭埋一齊絕配!😂😂😂當初仲好擔心會好貼同店員講話小糖佢哋都話盡量我仲小冰添估唔到出嚟個效果係咁香咁龍嘅當中仲飲到椰糖味好特別店員仲好窩心咁樣溫馨提示要交換左之後先飲唔係嘅話一個甜到就會好唔一樣㗎啦!!😂😂😂
😂😂😂
2019-05-08 17 瀏覽
🍵❤️黑糖珍珠呀‼️獨飲一杯🥳肚皮Honey Moon 中🉐———「小黑糖」💓宇治抹茶🍵歐蕾珍珠🤗———-👉🏻飲前要大力搖,因為黑糖係底!搖完中和隻色好濃😃👉🏻睇個色都個抹茶不太濃,入口淡淡既抹茶味,令黑糖味會出點,有少少回甘,三者撞埋還不錯,中和到!但抹茶🍵控就會不夠爽啦🤧🤧🤧👉🏻啜左個黑糖珍珠,珍珠係屬比較軟糯黏牙果種,佢又大大粒,呢個口感好正💓幾重黑糖味呀😘😘😘 黑糖珍珠口感榮升三甲!👉🏻😝呢個珍珠 I like🤤整體不過不失😉珍珠加分!👉🏻所有野固定左,不可調較,但小c9 認為太多冰,寒呀⋯⋯—�—�—$32(🍵and 珍珠)小黑糖�—�—�—
———

「小黑糖」💓宇治抹茶🍵歐蕾珍珠🤗

———-
👉🏻飲前要大力搖,因為黑糖係底!搖完中和隻色好濃😃

👉🏻😝呢個珍珠 I like🤤整體不過不失😉珍珠加分!
👉🏻所有野固定左,不可調較,但小c9 認為太多冰,寒呀⋯⋯
—�—�—
$32(🍵and 珍珠)
小黑糖
�—�—�—
2019-05-07 12 瀏覽
文青風小黑糖最近台灣飲品店的確係多左好多當然競爭相對都會好大阿仲要係尖沙咀食街一定係難做啦不過行開尖沙咀食街就當然要試下依間啦🤭藍色格調主題店面走文青風叫左小黑糖珍珠厚鮮奶🥤珍珠唔會太硬身, 手抄珍珠好好味😘厚鮮奶味濃厚好飲😘雖然全甜好易肥😝但店員推介選全糖飲,因為味道先可以帶出來👍🏻朋友叫左個冬瓜檸檬👍🏻檸檬同冬瓜味突別特出比出面好飲清淡得來又開胃未飲之選用心製作既小品店推介😏
文青風小黑糖
最近台灣飲品店的確係多左好多
當然競爭相對都會好大阿
仲要係尖沙咀食街一定係難做啦
不過行開尖沙咀食街就當然要試下依間啦🤭
藍色格調主題店面走文青風

叫左小黑糖珍珠厚鮮奶🥤
珍珠唔會太硬身, 手抄珍珠好好味😘
厚鮮奶味濃厚好飲😘
雖然全甜好易肥😝
但店員推介選全糖飲,因為味道先可以帶出來👍🏻

朋友叫左個冬瓜檸檬👍🏻
檸檬同冬瓜味突別特出比出面好飲
清淡得來又開胃未飲之選
用心製作既小品店推介😏

2019-05-05 40 瀏覽
作為台式特飲的愛好者,筆者閒時最愛收藏各家茶飲店。今次就到了「小黑糖」。店內的招牌霓虹燈打卡位。歐蕾原來就是法文Au Lait的中文直譯,其實就是日常喝到的Latte。宇治抹茶非常香濃,值得一讚,即使混了鮮奶也喝到抹茶茶味。飲品柔滑香口,聽從店員建議後,選了半糖甜度也相當合適。「小黑糖」的皇牌—珍珠厚鮮奶,杯身黑糖紋漂亮,忍不住相機先食。黑糖用了古法炮製的純手工炒,配上珍珠,口感香口煙韌又有一股黑糖焦香味,不愧是台灣五大出名黑糖珍珠之一。厚鮮奶濃滑,與黑糖珍珠配合得天衣無縫。
作為台式特飲的愛好者,筆者閒時最愛收藏各家茶飲店
。今次就到了「小黑糖」。

店內的招牌霓虹燈打卡位

宇治抹茶歐蕾

小黑糖珍珠厚鮮奶

,不愧是台灣五大出名黑糖珍珠之一
。厚鮮奶濃滑,與黑糖珍珠配合得天衣無縫
2019-05-05
宇治抹茶歐蕾
小黑糖珍珠厚鮮奶
2019-05-04 21 瀏覽
是日唱完 lunch K 口乾亁,經過厚福街見到呢間台式飲料🥤「小黑糖」有好幾個人排隊等候,應該幾好飲就去排下,上網search番原來佢幾出名喎!原來係台北五大之一😋店面用左藍色為主調既,個list都幾多選擇,花多眼亂,最後點了二款店員推薦最受歡迎飲料🥤!店員介紹,黑糖是古法炮製,飲前要先瑤勻令黑糖融入飲品中才是最正宗😋🔸小黑糖珍珠厚鮮奶店員有提及珍珠係台灣直送既,腍度適中,幾有咬口都幾容易咬爛,不錯👍🏻有驚喜係個厚鮮奶味濃又出奇的幼滑,原來寫住係4.3牛乳奶霜黎!黑糖味濃但唔算好甜幾香完全配合埋個厚鮮奶,好飲喎👍🏻可以encore!!🔸小黑糖粟子歐蕾朋友是粟子控,當然不能錯過呢個粟子歐蕾!黑糖加埋牛奶🥛咖啡融合埋一齊,味道好特別,香既黑糖、滑滑既咖啡奶味還有濃濃的粟子味道,👍🏻粟子迷要嚐嚐這個呢😋贊喔!

🔸小黑糖珍珠厚鮮奶

🔸小黑糖粟子歐蕾

朋友是粟子控,當然不能錯過呢個粟子歐蕾!

2019-05-04
10 分鐘 (堂食)
  • 小黑糖栗子歐蕾
2019-05-04 23 瀏覽
依家香港周街都係珍珠奶茶舖,今日同朋友黎開尖沙咀買嘢,專登行過嚟試吓同事之前介紹嘅小黑糖。地點好方便,好快就搵到。佢哋嘅managing director - Hoson勁friendly!好熱情介紹佢哋嘅產品,話佢哋嘅珍珠係用喺台灣運過來的黑糖磚煲兩個鐘而成嘅,每一盤珍珠放咗三至四個鐘,就算用唔晒,都會倒晒佢,再煲過,為嘅就係保持珍珠嘅質素。我叫咗佢哋呢杯新產品,冇誇張!佢真係我喺香港飲過最好飲嘅一杯珍珠奶茶!可能因為我自己鍾意飲奶,佢嘅奶味好重好香!我叫咗5分糖,甜度剛剛好,珍珠真係超煙銀,太好飲!我朋友叫咗杯無糖四季春,因為我哋之前喺深圳飲過喜茶個杯,茶味勁香勁濃,呢杯茶味相對淡啲。
2019-05-04 15 瀏覽
星期六相約有人於尖沙咀行街購物,雖然是落雨天,溫度稍涼,原本頗為舒服。但遊客之多,街道擠擁,令到有點侷促,所以路經台式飲品店,忍不住買一杯冰凍飲品來飲。這間位於厚福街的台式飲品小黑糖,於夏天的季節亦有多人排隊輪候,可見實力不俗。友善的店員推介黑糖珍珠厚鮮奶,朋友點了布甸鮮奶。黑糖和鮮奶的比例剛剛好,比起某些連鎖的台式飲品店做得還要美味,店舖的裝修非常好看,看得出非常有心思,閒來拍照打卡也一件開心的事。珍珠大小剛剛好,亦不會太痴牙。