2022-03-03 618 瀏覽
🍝 焗肉醬意粉 $41💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 個肉醬都頗為濃郁,份量亦夠多,配上焗熔咗嘅芝士味道唔錯,不過就油咗少少。意粉相當掛汁,口感又恰到好處,食晒成碟都唔會覺得膩。😊🐷 豬扒炒公仔麵 $41💯 🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)💬 個公仔麵炒得相當惹味,條條都幾彈牙,蔬菜嘅份量亦好可觀。豬扒唔算嚡口,不過莫名其妙地有陣羶味,可能係雪藏肉?希望能夠改善一下!🥴
🍝 焗肉醬意粉 $41
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
焗肉醬意粉
🐷 豬扒炒公仔麵 $41
💯 🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
豬扒炒公仔麵
2022-03-03
2022-01-26 410 瀏覽
沙爹牛肉麵、炒蛋、火腿、方包($45)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧沙爹牛肉麵、炒蛋火腿同用一個外賣碗盛放,麵有分湯,避免了被浸淋的命運。外賣碗為餐廳自家訂製硬身紙碗,設計簡約。方包另外用普通膠袋盛載。味道方面,沙爹牛肉沙爹味足,牛肉夠嫩滑,而且份量不少,有6、7大塊,配上厚厚一層的沙爹汁,令人滿意。公仔麵不會太淋,尚有彈性,拌勻沙爹汁食用非常惹味。炒蛋尚算嫩滑,足蛋味,真蛋無誤。火腿經預先煎過,頗為香口。方包頗軟嫩,稍微偏乾,牛油量剛好。茶走(跟餐)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧奶茶色澤金黃,口感順滑。茶味夠不會過濃,無苦澀味。煉奶比例剛好,不會過重奶味喧賓奪主,甜度適中。奶油豬 ($37)賣相:🐧🐧味道:🐧奶油豬用紙袋包裝,沒有透氣口容易焗淋。豬仔包尺寸約15cm 長,內裡眼見牛油量足,但煉奶甚少。味道方面,豬仔包外皮鬆脆,但內裡略乾略韌,而且像空氣麵包一般,過份空心,無滿足感。牛油量足,牛油味重。煉奶嚴重不足,個人忍不住要出動私伙煉奶加持,非常失望。$37一個的奶油豬竟然如此質素,令人極度不滿。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧假日早上11點幾下單,需時約20分鐘,與預計時間差不多。🐧❤️結語:茶
沙爹牛肉麵、炒蛋、火腿、方包($45)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

外賣碗為餐廳自家訂製硬身紙碗,設計簡約。

方包另外用普通膠袋盛載。

公仔麵不會太淋,尚有彈性,拌勻沙爹汁食用非常惹味。

炒蛋尚算嫩滑,足蛋味,真蛋無誤。

火腿經預先煎過,頗為香口。

方包頗軟嫩,稍微偏乾,牛油量剛好。

茶走

茶走(跟餐)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

奶茶色澤金黃,口感順滑。

茶味夠不會過濃,無苦澀味。

煉奶比例剛好,不會過重奶味喧賓奪主,甜度適中。

奶油豬 ($37)

賣相:🐧🐧
味道:🐧

奶油豬用紙袋包裝,沒有透氣口容易焗淋。

豬仔包尺寸約15cm 長,內裡眼見牛油量足,但煉奶甚少。

牛油量足,牛油味重。

煉奶嚴重不足,個人忍不住要出動私伙煉奶加持,非常失望。

$37一個的奶油豬竟然如此質素,令人極度不滿。

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧

假日早上11點幾下單,需時約20分鐘,與預計時間差不多。

🐧❤️結語:茶走高質,豬仔包超伏。
2022-01-22
20 分鐘 (外賣送餐)
茶走
2022-01-13 323 瀏覽
想不到這家小店的炒公仔麵, 是我吃過最健康的一家, 除了因為廚師除了蔥段外, 也下了不少白菜仔一起炒, 所以蔬菜攝取量比一般的多很多. 除了這點外, 要讚的還有在盡量保留公仔麵乾爽的口感之餘, 用比較少油去炒, 所以沒有平時吃到的油膩感. 附送的例湯是青紅蘿蔔南北杏湯, 不太見到表面的油光, 而且喝下去的味道只有蔬果的清甜, 而沒有肉香, 令我不禁懷疑沒有下任何豬骨或者瘦肉去餚製.當然要改善的, 就是公仔麵的細碎, 吃起來不夠過癮, 但這也是矛盾的, 沒有下足夠的油翻炒, 炒得不夠順, 自然在炒製中被鑊鏟壓碎或者壓斷麵條, 吃得健康一點, 在味道或口感上真的要付出代價呢! (笑)

2021-12-18 309 瀏覽
去年光顧時已發現天花喉管有老鼠到處爬,已即時投訴。並無幫襯年多,今晚再嘗試幫襯時再發現沙嗲粉絲牛肉煲內有曱甴屍體,非常噁心,但遺憾當時忘記拍照。希望日後食客再幫襯時千萬要留意,小心小心。
難得出開黎,為左支持小店行遠少少試下。原來上次外送高質嘅沾麵同黃金雞就喺附近!本身以為小麥同普通茶記一樣,估唔到連茶餐都有咁多款而且有特式!粉麵飯三文治西多大路野齊晒,竟然連漢堡、熱狗、豬仔包、牛角包各式其色都有,每款有幾個選擇,豬柳炒蛋潛艇(熱狗)?芝士牛角包?🤤🤤最後叫左:碎蛋煙肉朱仔包🔅🔅🔅🔅🔅好似越式法包咁,皮薄且外脆內軟。碎蛋微暖濕潤、唔怕越食越乾。醒埋淡淡煙肉味,剛好平衡!蛋沙律黑椒熱狗(走左黑椒)🔅🔅🔅🔅🔅誠意之作!一拎上手係焫手架!包焗到外邊微脆、上面芝麻香每咬一啖都飄入鼻。碎蛋應該係即整,所以撈左沙律醬都微暖,唔會整凍個包。入面真•熱狗腸,唔係麵粉雞肉腸,足料!豬扒炒公仔麵:🔅🔅🔅🔅🔅有鑊氣、麵彈牙、一條條夠分明但食完冇油漏感,搭幾條椰菜、芽菜,碟上一滴多餘油都冇。食到一半先覺得要推介俾各位食客,豬扒林又有得咬下,食晒冇得影添🥲樓面有四、五個侍應姨姨,所以落單都好快手,廚房出菜係個炒丁慢左少少,anyway,又如何?好味,我願意等!爬文見之前啲po話佢service唔好,我冇遇到。佢可能換左批姨姨?
難得出開黎,為左支持小店行遠少少試下。
原來上次外送高質嘅沾麵同黃金雞就喺附近!

最後叫左:
碎蛋煙肉朱仔包🔅🔅🔅🔅🔅

蛋沙律黑椒熱狗(走左黑椒)🔅🔅🔅🔅🔅
碎蛋應該係即整,所以撈左沙律醬都微暖,唔會整凍個包。
入面真•熱狗腸,唔係麵粉雞肉腸,足料!

豬扒炒公仔麵:🔅🔅🔅🔅🔅

2021-04-09 1427 瀏覽
位於西灣河嘅小麥廚房,雖然唔算好起眼,但原來入邊啲食物質素真係幾有保證!😌😌雖然賣嘅都係一般茶餐廳嘅食物,但就覺得炒飯好有鑊氣,啲料好足,而常餐/下午茶都幾好食,係符合心目中理想嘅味道!!裝修就普普通通啦,位置唔可以話好寬敞,但都坐得舒服,侍應服務算係良好😊😊 所以得閒平時去食呢餐廳係一個唔錯嘅選擇~~入邊啲餐具都算乾淨,冇話好友油淋淋,俾人感覺都係整潔嘅,但當然有改善嘅空間啦~~如果想平平哋食啲好味嘅茶記,去小麥餐廳都係一個唔錯嘅選擇!😋😋
2021-04-04 744 瀏覽
見佢係顏色商圈下幫襯下點知態度衰到死 落單諗住等佢ready 去電腦禁 勁晦氣講:講啦 然後講個餐食乜食乜,勁唔耐煩指住個海報話:姐係呢個餐啦嘛心諗我做錯乜要咁惡食又冇澳牛咁好食 落單死人態度衰過澳牛永不再去 未食都一肚氣
見佢係顏色商圈下幫襯下
然後講個餐食乜食乜,勁唔耐煩指住個海報話:姐係呢個餐啦嘛
心諗我做錯乜要咁惡
食又冇澳牛咁好食 落單死人態度衰過澳牛
永不再去 未食都一肚氣
2021-03-01 839 瀏覽
呢間鋪頭我一路食開,今日12:45叫外賣落單,落單果個勁求其,要A餐小意粉,講完地址,我以為茶餐廳都係一眼關七,聽電話果個好勁,唔使confirm就cut左我線。我估叫開應該無問題,等左30分鐘都未送到過黎,以為無就算啦。2點有人上黎問係唔係叫左外賣,我話12:45叫咖啦,而家2點,個姐姐扮傻,話佢自己都未食飯,唔知時間添。我未食飯,費事浪費,唔想為難姐姐,俾左錢,以後都唔幫襯。我自己唔好,應該再打去confirm多次,或者追單。遲左一個鐘都好意思送過黎,一句唔好意思大曬,香港咁多餐廳,唔使幫襯你啦。

外賣送餐
我同屋企人勁鍾意嚟呢間茶餐廳食野,因為佢不論早餐、午餐、晚餐,水準不嬲都好ok,唔驚中伏。除此之外,仲有以下特點:(1)早餐供應時間至中午十二點:平時星期六日瞓到11點幾自然醒之後,嚟到呢間茶餐廳,仲可以食到早餐,真係好爽。(其他茶餐廳早餐之後會供應到10:30或者11點。)(2)沙嗲牛肉麵超級好食:好鍾意食佢呢度嘅沙嗲牛肉麵常餐,超級夠味,配落個湯麵度都好有味。而且佢嘅面必定煮得啱啱好,軟硬適中,唔會好似某啲茶餐廳咁煮到淋晒。(3)多士、奶油豬好高質:我成日都會叫常餐,而且仲會轉多士或者奶油豬,佢嘅多士同奶油豬都好足牛油,同埋會烘得好好,食到好滿足!(4)餐廳外賣團隊:雖然可以喺food panda/ deliveroo 叫呢一間餐廳嘅外賣,但其實佢哋有自己嘅外賣團隊,住附近嘅可以打佢哋嘅電話叫佢哋送外賣,宜家好少餐廳有得咁做。直接打俾佢哋叫外賣會平過food panda/ deliveroo 上面叫。呢一間茶餐廳雖然唔係D好傳統舊式嘅茶餐廳,但係員工老闆等等都好好人,感受到佢哋嘅茶餐廳人情味。

奶油豬
2021-02-15
奶油豬
  • 常餐
今早行過第一次試食早餐。五香肉丁米粉配紅腸、太陽蛋、牛油方包轉多士。餐到的時候多士加一元但沒有牛油!太陽蛋為煎蛋還是不熱的,紅腸超薄!!最差的是寫明為了環保不提供餐紙,可惜係2元可以買一包!就絕不是正確的環保,減少試用、要重用!不提供卻販售紙巾,變相鼓勵人用更加多紙張。只是縮皮的商業行為,卻用環保作綽頭。我坐的卡位是沒有餐具的櫃桶,餐具是員工拿來的(他們是沒有手套的,也不知何時消過毒!),請問你會覺得在疫情下使健康抗疫的行為嗎?太多謝了!
太多謝了!
2020-07-08 1447 瀏覽
回歸日假期, 中午原本想去百利冰室食鮮茄豬扒飯, 但去到剛好1點鐘, 已經人山人海係門口等緊, 我哋一家大細4個人,估計兩點都未有得食, 結果過咗去隔離嗰間「小麥廚房」開飯。門口望入去都幾正常, 牆身仲貼有好多望落幾及引的食物海報, 但入到去都知衰, 收銀隔離企了兩個「步兵」等緊(即係廚房做唔切啦!) 場內有兩張「吉」枱但無人清, 收銀哥哥兼侍應兼聽電話接緊外賣單, 根本唔得閒理我哋, 體諒小店人手緊, 我哋乖乖坐下一枱等人招呼兼清枱。不過這個「小麥」空間不是你願意等就會有人自動回應你, 好不容易才能完成下單, 包括要求人清枱、求人俾餐具(要叉無叉、要筷子無筷子嗰隻)、求人俾番張單(平時唔會,但見隔離枱有, 真心驚佢漏單)。食物質素唔駛講, 當然係一般以下, 但最頂唔順係場中間行行吓的老板娘, 叫佢幫忙跟跟D餐湯未來, 佢一句「無人手, 係咁」, 我都知, 但你咁回應我😠, 我駛唔駛摺高埋衫袖出來幫手呢!

2020-07-06 760 瀏覽
今日有啲忙,到下午茶時間先食lunch。兩個人叫咗西多士餐同芝士撈麵餐西多士係我嘅最愛,有一大舊牛油,糖漿成支俾你任落 。至於個芝士撈麵呢,有啲失望,個芝士汁完全冇芝士味,但雞翼幾好食,腸仔同蛋都煎得OK
今日有啲忙,到下午茶時間先食lunch。
兩個人叫咗西多士餐同芝士撈麵餐
西多士係我嘅最愛,有一大舊牛油,糖漿成支俾你任落 。

2020-06-30 643 瀏覽
今日難得出街食飯見佢啲圖片好靚就打算試下但想試焗飯,但店員話無啦叫咗海南雞飯同炒公仔麵點知5分鐘之後先話海南雞飯冇晒咁改咖哩雞啦 睇睇張單,7:56pm落單,等到8:24分先黎第一個餐🌚大拿拿半個鐘中途我見佢不停出外賣但係堂食就出得勁慢個炒公仔麵算正常茶餐廳質素再等多10分鐘個咖喱雞先到完全係咖喱粉加椰漿開水冇咖喱香、紅蘿蔔好硬、薯仔得一舊。等半個鐘結果得啲咁嘅質素..........老公食到好嬲...唉總結:永不回頭。
今日難得出街食飯
見佢啲圖片好靚就打算試下
但想試焗飯,但店員話無啦
叫咗海南雞飯同炒公仔麵
但係堂食就出得勁慢
個炒公仔麵算正常茶餐廳質素
再等多10分鐘個咖喱雞先到
完全係咖喱粉加椰漿開水
冇咖喱香、紅蘿蔔好硬、薯仔得一舊。
等半個鐘結果得啲咁嘅質素..........
老公食到好嬲...唉

總結:永不回頭。
親民型茶餐廳,主要街坊生意,可翻兜再食。同狐狸仔黎食呢間,我就叫左西多士,一黎到見到包身勁厚,狐狸仔叫左沙爹牛肉雞翼米,西多士Ok不膩不油剛剛好,而且好厚身。薄薄金黄,可以落多dd少少糖漿。沙爹牛肉呢,就念住系一般沙爹牛肉啦,但雞翼系意料之外中好食,外皮脆脆的肉很嫩很厚,咬落因為厚身,淡淡肉好爽!米粉不梗勁,浸湯Ok。奶茶偏奶味。整體,幾好食!可以再翻食。又系一間坐無虛席的小店。芝士撈麵同波羅包都想試。

米粉不梗勁,浸湯Ok。奶茶偏奶味。

整體,幾好食!
可以再翻食。

又系一間坐無虛席的小店。

芝士撈麵同波羅包都想試

2019-07-21
2019-07-11 1012 瀏覽
西灣河區一向多美食,兼且有特色,價錢又大眾化嘅茶記今晚同朋友嚟到呢間開張大約一年度嘅茶記,記得佢前身叫粤品,都有幫襯過,後來轉手叫做小麥廚房。首次嚟呢度食飯,剛坐低店員先送來兩碗熱湯,個湯味道不過不失。睇餐牌我哋叫咗個海味粉絲雜菜煲,同無骨海南雞飯兩個餐都跟湯、飯及熱飲。首先送嚟嘅係海南雞飯,其實我鍾意食有骨落地嘅雞,但而家好難揾到啦!個海南雞當然係雪雞,無乜鲜味同雞味,個油飯反而幾好,祇係稍為硬些少。海味粉絲雜菜煲湯多咗,之前叮囑要少鹽少油,味道又幾清啱我哋兩個口味幾軟熟餐飲我哋叫咗檸水同杏仁霜,朋友杯檸水還好,我杯杏仁霜開得頗稀,但好在幾熱。總結呢度食物中規中矩,可能價錢唔貴,一年度已有一班熟客,生意幾好,我哋埋單先百零蚊,唔收加一,算係幾抵食
西灣河區一向多美食,兼且有特色,價錢又大眾化嘅茶記

兩個餐都跟湯、飯及熱飲。

海味粉絲雜菜煲湯多咗,之前叮囑要少鹽少油,味道又幾清
啱我哋兩個口味

幾軟熟