2019-02-08 1156 瀏覽
正當煩惱著吃什麼之際,朋友建議來美麗華商場的小食糖吃台灣嘢,我是無任歡迎。 孤陋寡聞既我,對小食糖這個名字聞所未聞,還以為是新開不久的台式餐廳,上網搜尋下,原來也超過一年歷史,為何經常在美麗華出沒的我懵然不知? 叫得做小食糖,不難猜,裝修會是扮懷舊,讓人充滿童年回憶。 果然不出所料,店子以小學課室作主題,多年來沒遇到的木枱椅、黑板等,一一呈現眼前,腦海中浮現出一幕又一幕的校園逸事,多令人回味啊! 麻辣雞絲冷麵,大概是注入了菠菜成份,粗身麵條變成感覺健康的顏色。伴上雞絲與青瓜絲同吃,清爽。最重要當然是那麻辣汁醬,是整件事的靈魂所在。 試了些朋友的紅燒牛肉麵,充滿骨膠原的牛筋討好,牛腩也鬆化,湯頭則可醇厚一點。 少不了幾款小食,大家開心些牙。米血糕,確有點點台灣的風味,好硬淨。 食埋份每次到台灣必點的蛋餅,飽飽了~ 冬瓜檸檬茶,酸酸的有助消滯。採用的器皿嘛,令我想起從來未合格過的化學科。 若可以重回校園生活,我會俾心機讀書嗎?

叫得做小食糖,不難猜,裝修會是扮懷舊,讓人充滿童年回憶。

食埋份每次到台灣必點的蛋餅,飽飽了~

若可以重回校園生活,我會俾心機讀書嗎?
2019-02-01 105 瀏覽
之前食過觀塘小時光好鐘意佢嘅文青風,但工廠🏭大廈實在太遠了! 驚喜地原來佢係尖沙咀美麗華開左分店,好方便呢! 呢度保留左台灣的文青風,有好多漫畫同可愛的長頸鹿🦒呢。晚市價錢合理,試左蕃茄牛腱麵 ($60)同萬巒豬手飯 ($60)。再加左個台灣必食芝士蛋餅🥞同小白龍貓包做小食。 飲品方便,點了桂圓黑啤同水果茶。這裡是自助形式,自己拿托盤拿東西。有2個小小的前菜送 😚。主食份量好足, 豬手好入味。芝士蛋餅有拉絲的效果😍😍😍 不過小白龍貓包🐱其實係小紅莓,味道是挺好的,不過個樣有點驚嚇🤣 成餐飯最滿意的係飲品!桂圓手工啤好香同有朱古力味🍫,好想下次試埋其他味的手工啤! 另外水果茶好多水果🍏🍐🍊,又不太甜,正。大家食完記得自己把托盤收好呀!

大家食完記得自己把托盤收好呀!
2019-01-29 55 瀏覽
台式小店傳統既魅力要做得美味又讓人深深記得一帶向來食肆林立像是裝潢裡加入懷舊小課室既復古素材,將毫不起眼地道台灣飲食文化風格活現在眼前保留古早味與時代演進就像走進時光隧道似的簡簡單單點選幾道菜不禁浮然溫暖窩心風味家鄉佳餚豐富起來 不僅多上班族或內地客人光顧的台菜館 眼睛所示不同地方/不同年代點綴簡約精緻擺設,採用木製小傢俬主題簡約俐落陳列著更顯出色反而食物價格中規中矩全自助式自取食物和食具價格有$60至$70左右起,以平價高質講究滾煮熬湯所掌握時間用心經營噱頭必然去試試吧 ( 爌肉飯 / 牛蒡枸杞桂圓紅棗茶  )( 古早味滷排骨湯麵 )
台式小店

傳統既魅力要做得美味又讓人深深記得
一帶向來食肆林立像是[小食糖]裝潢裡加入懷舊小課室既復古素材,將毫不起眼地道台灣飲食文化風格活現在眼前

[小食糖] 不僅多上班族或內地客人光顧的台菜館

( 爌肉飯 / 牛蒡枸杞桂圓紅棗茶  )
( 古早味滷排骨湯麵 )
2019-01-29
  • 牛蒡枸杞桂圓紅棗茶
  • 爌肉飯
2019-01-27 58 瀏覽
同朋友一齊染完頭髮,去左尖沙咀the one覓食。睇水牌見到寫住放學後的小時光,出於好奇去望下,係食台灣野,我俾menu個麻辣牛腱麵吸引左,好想食辣😂另外叫左杯熱百香果綠茶。環境同裝飾都幾有心思,好似一個課室咁。最盡頭有塊黑板,寫滿字同畫滿公仔。枱櫈亦好似課室既咁,但比較矮。其中一邊牆架上放左d漫畫同長頸鹿🦒細公仔,另外有d枱上亦都有毛公仔。由於我地去時唔係繁忙時間,所以點完餐後拎左西瓜🍉公仔去自己張枱😬食物方面,麻辣牛腱麵都頗辣,但唔麻既。牛腱軟硬適中,整體不錯👍🏻餐具都好文青風格。原本以為只係一杯普通既熱百香果綠茶,但飲飲下發現杯入面有隻長頸鹿🦒公仔,好得意🤣❤️朋友食綜合水餃🥟麵,亦係有點辣。最後由於係自助形式,用餐後要自己收拾同將餐盤放喺回收架。另外可以自己去cashier側邊斟水同拎紙巾。職員也很友善,個人覺得可encore。p.s. 朋友說店內播放的台灣流行曲都係佢平時聽開個d🙂

麻辣牛腱麵

熱百香果綠茶

朋友食綜合水餃🥟麵,亦係有點辣。

p.s. 朋友說店內播放的台灣流行曲都係佢平時聽開個d🙂
2019-01-27
麻辣牛腱麵
2019-01-27 689 瀏覽
喺尖沙咀行到攰攰地,又到食飯時間四圍嘅食肆都人山人海,行下行下竟然喺美麗華商場入面發現間滄海遺珠!!食店叫〈小食糖〉,入到去才知道是那間在觀塘好出名,走懷舊風格的〈小時光〉姊妹店。同樣是臺灣食品,一樣走學校班房風格,在繁華的尖沙咀中更見精緻和突出。店鋪位置不算寬敞,但勝在環境清靜而且不用趕急交枱牆上同樣有漫畫可供客人借閱,讀書時期得閒煲漫畫的情懷全部返曬來了。如果人生可以重來,我會更努力讀書嗎??〈古早味排骨湯麵〉雖然說是排骨但份量和豬扒無異!!排骨(豬扒)肉質豐厚而且煮得很腍很入味,充滿臺灣式的醬油香。麵條夠粗但口感Q彈,湯底濃淡得宜更能襯托出排骨的香濃。〈麻辣雞絲冷面〉冰涼的冷麵配上紅彤彤的麻辣醬真係夠曬刺激。冰涼爽滑嘅冷麵同味道清新的雞肉都不油膩,怕辣的我光是吃這兩個已經夠味,因為麻辣醬真的很辣呢。😂😂😂〈黑糖紅棗桂圓薑母茶〉黑糖加上紅棗和桂圓嘅清甜中和了薑母的辛辣,熱辣辣啲呷一口立即驅寒暖胃,暖身又暖心。原來都幾足料,怪不得咁濃郁。〈小兔蹦蹦包〉最後還點了造型可愛〈小兔蹦蹦包〉作為甜點,可愛的造型下是紅豆核桃餡料。香甜的紅豆蓉中帶有粒粒的核桃,甜甜的口感又有層次,而且還是即點即

店鋪位置不算寬敞,但勝在環境清靜而且不用趕急交枱

如果人生可以重來,我會更努力讀書嗎??

古早味排骨湯麵

〈古早味排骨湯麵〉
麵條夠粗但口感Q彈,湯底濃淡得宜更能襯托出排骨的香濃。

麻辣雞絲冷面

〈麻辣雞絲冷面〉
冰涼的冷麵配上紅彤彤的麻辣醬真係夠曬刺激。

黑糖紅棗桂圓薑母茶

〈黑糖紅棗桂圓薑母茶〉

原來都幾足料,怪不得咁濃郁。

小兔蹦蹦包

〈小兔蹦蹦包〉
最後還點了造型可愛〈小兔蹦蹦包〉作為甜點,可愛的造型下是紅豆核桃餡料。香甜的紅豆蓉中帶有粒粒的核桃,甜甜的口感又有層次,而且還是即點即蒸,熱辣辣喔~~
總結:雖然地方比較精緻,位處鬧市但勝在環境清靜,來吃點小吃或輕食和休息一下絕對是理想的地方。
2019-01-26
古早味排骨湯麵
麻辣雞絲冷面
黑糖紅棗桂圓薑母茶
小兔蹦蹦包
2019-01-25 53 瀏覽
特別為我製造的檸水......話說購買套餐先可以order嘅檸水, 但當時我只叫散餐所以買不到,但當時實在覺得個胃有啲唔舒服,感覺有點消化不良,估不到她轉頭做咗一杯檸水給我,超級貼心窩心!環境好不單止,小食味道正,員工朋友又這樣窩心實在是一個下午消閑的好地方!絕對會因為他們再過來!
環境好不單止,小食味道正,員工朋友又
這樣窩心實在是一個下午消閑的好地方!絕對會因為他們再過來!
2019-01-24
2019-01-24 52 瀏覽
尖咀美麗華window shopping ,經過一期2樓時發現一間好懷舊的一間台式小店《小食糖》。門外物品把回憶湧出來。餐廳以自助形式,地方雖小但餐廳內佈置就像「那些年一樣」肉鬆蛋餅 HKD 35本身都很喜愛肉鬆,把其釀入蛋餅再煎,不但有蛋香味 同肉鬆仲好夾添 小綠蝌蝌包 HKD 22餐牌上有很多可愛包選擇,各自有其圖案 - 造形很有趣,像真度也很高,肚裡是綠豆沙麻薯搭鹹蛋黃台灣艾爾肉桂瓜啤酒 HKD 75 第一次飲台啤而呢個非常非常清肉桂香! 爌肉飯 HKD 50 即五花腩,層層分明又有咬口,好入味。飯量剛好!

餐廳以自助形式,地方雖小但餐廳內佈置就像「那些年一樣」

肉鬆蛋餅 HKD 35

小綠蝌蝌包 HKD 22

台灣艾爾肉桂瓜啤酒 HKD 75
第一次飲台啤而呢個非常非常清肉桂香!

爌肉飯 HKD 50
即五花腩,層層分明又有咬口,好入味。飯量剛好!
2019-01-23 335 瀏覽
今日行過美麗華商場,左逛右逛都買唔到嘢,反而俾我哋遇到一間懷舊小店,漫畫書、小模型、舊書檯椅、粉筆字……仿如返回細個讀書嗰陣,好多回憶都湧現咗出嚟。唔捨得走,索性喺度花少少錢,買少少嘢食,磨番夠本,打下卡,睇番以前成日睇嗰套 “龍珠”。去櫃檯買咗: 蕃茄牛腱麵、小白龍貓包、台灣啤酒 -- 巨人德式小麥、鮪魚蛋餅。呢度有十幾種台灣啤酒可以選擇,隨意揀咗支 “巨人式小麥” 啤,清清哋幾易入口。睇番個酒樽個label,原來產地係台中,下次去開台中,一定要去實地拜會一下。前菜有白蘿蔔和菜脯,細個時成日食 (那些年係無咩餸食),家下食番,百般滋味在心頭。蕃茄牛腱麵湯底係超濃蕃茄洋蔥湯,無味精,好味之餘亦好健康。牛腱炆得腍,不過只得兩塊嫌唔夠喉。鮪魚蛋餅蛋味好香,是即煎的,又熱又軟,包住啲吞拿魚,食落味道不錯。小白龍貓包造型cute,裡面有啲椰蓉、梅、花生碎之類的餡料,甜甜地,又幾好食喎。都唔幾得坐咗幾耐,亦未睇晒啲 “龍珠”,要搵日再來再hea 過先得。

蕃茄牛腱麵
湯底係超濃蕃茄洋蔥湯,無味精,好味之餘亦好健康。

牛腱炆得腍,不過只得兩塊嫌唔夠喉。

鮪魚蛋餅
蛋味好香,是即煎的,又熱又軟,包住啲吞拿魚,食落味道不錯。

小白龍貓包

1K
2019-01-23 407 瀏覽
回憶總是美好的!當你還是小學生時,總想快些長大;但到你真正長大成人後,卻又常常懷緬小時候那種無負擔的時光。小時候,功課做錯了,只要改正便可以,大不了都是抄十次八次,但現在卻不會容許你做錯任何事。當你知道一間餐廳完全化身成一間小學課室時,你會否也和我一樣想做回一個小學生呢?萬巒豬手麵線 ($60)👍👍👍👍這個是期間限定的秋冬新品,豬手與麵線分開上,豬手炆得很腍,皮和肉也腍至分開,伴碟的酸菜更可平衡豬手的肥膩。麵線比較幼身,口感是幼滑腍身的,味道比較清淡,跟濃味的豬手可互補。肉鬆蛋餅 ($35)👍👍👍👍肉鬆蛋餅內放了肉鬆,並在上面撒滿紫菜絲,有蛋香亦有肉鬆的惹味。瑪莉大力菇($22)👍👍👍這個是「小包包」系列其中之一。吃下地瓜芝士夏威夷果口味的瑪利大力菇,肯定力大無窮!台灣艾爾柚香啤酒 ($75)👍👍👍👍這款台灣啤酒,味道清香,容易入口,女生們可以一試。在課堂內喝酒,會不會記大過呢!門面室內環境餐牌..............................要做回學生,當然要做點簡單任務,這𥚃是實行自助點餐;用餐完畢,要自行把餐盤放回餐車。如果想飮涷水,可以自助取水,但如果想飲熱水,就要請

萬巒豬手麵線 ($60)

萬巒豬手麵線

肉鬆蛋餅 ($35)

肉鬆蛋餅

瑪莉大力菇($22)
👍👍👍
瑪莉大力菇

瑪莉大力菇

台灣艾爾柚香啤酒 ($75)
台灣艾爾柚香啤酒

門面

室內環境

餐牌

要做回學生,當然要做點簡單任務,這𥚃是實行自助點餐;用餐完畢,要自行把餐盤放回餐車。如果想飮涷水,可以自助取水,但如果想飲熱水,就要請「班主任」幫忙了!
2019-01-22
台灣艾爾柚香啤酒
2019-01-13 353 瀏覽
今日嚟到尖沙咀美麗華商場搵食,比一間裝修非常之有心思嘅台灣餐廳吸引住,就拉埋屋企人一齊入去試啦!呢度嘅裝修非常用心,首先佢係開放式嘅設計,用咗台灣課室做主題,充滿着小學中學嘅情懷,有粉筆黑板啦、色彩斑斕嘅書本同漫畫書、用木造嘅枱椅,令我哋憶起左唔少上學青蔥嘅歲月。餐廳係用自助模式,我哋去到收銀位置落單,當部機響起,你就可以去拎熱辣辣香噴噴嘅餐,食完之後,都要麻煩大家自己放返回收餐具處~我哋兩個人,叫咗一個主食,「蕃茄牛肉麵$50」,蕃茄味濃,牛肉都算幾軟腍,麵質都係比較軟身。之後我哋叫咗個「吞拿魚蛋餅$40」,個蛋餅其實質感比較似薄餅,唔算好重蛋味,但係入邊嘅材料就好多,有好多吞拿魚同沙律醬,口感都幾豐富。之後我哋叫咗兩個小麵包,分別叫做「瑪莉生命菇$22」同埋「小紫嘟嘟包$18」,一個係紅豆茉茶包,另外一個係芋頭麻薯包,兩個包都非常之有口感,咬落去好鬆軟~ 之後我哋叫咗杯「台灣艾爾芒果酸啤$75」,酸酸甜甜咁又開胃,幾得意喎~如果大家都有興趣懷念一下返學嘅情懷,都可以黎試吓啊,好有「那些年」嘅感覺!

2019-01-04
在尖沙咀的多人放工食飯地方 真係少 👀到地方都需要排隊🤭但有一間台式餐廳 特別喜歡這樣格式被吸引着🤩小食糖彷彿置身在回到學生時代 那些年課室的感覺加上抬子和滿滿漫畫和黑板寫詩句 更加想起做學生時代時期😌晚餐時間原來都有特定冬季餐點 但我點了萬巒豬手飯 豬手整得美味可口👍🏻豬皮大有骨膠原的 對女生食非常之補品🤫另加香脆鬆化肉鬆蛋餅 食下去時震震肉鬆蛋香的咮道👍🏻配上台灣啤酒 縠雨 細少的玻璃樽帶有點點黑啤的味道🍻非常甘甜入口👍🏻另外自己怕不夠飽肚 自己又點一個台南鹽水意套餐 裏面包含很多台灣元化特色食物 非常好👍🏻 可以飯上又滷肉汁 食到好飽肚了🤭當見到這樣的環境 自己感覺到做回中學生的一天😲

彷彿置身在回到學生時代 那些年課室的感覺
加上抬子和滿滿漫畫和黑板寫詩句 更加想起做學生時代時期😌

另加香脆鬆化肉鬆蛋餅 食下去時震震肉鬆蛋香的咮道👍🏻

當見到這樣的環境 自己感覺到做回中學生的一天😲
2019-01-10
  • 宜蘭蔥餡餅
  • 萬巒豬手飯
2019-01-08 77 瀏覽
餐廳裝修到好似一間課室咁,木製枱,牆身,課室門口,好似返咗校園嘅感覺薯餅蛋餅🥞$35 外軟,入面好脆,加埋茄汁,燒汁,唔錯。爌肉飯$50好大碗飯,爌肉肉味較淡,但肥瘦平均。冬瓜檸檬茶$28個樽好靚,好似以前中學做實驗嘅玻璃樽,味道酸酸甜甜, 瑪莉生命菇$22其實唔係OpenRice搵呢間餐廳,係好少機會入去餐廳,因為門面設計方面,好難見到,我覺得門面應該加多啲大嘅餐牌,”小食糖”個店名要放大俾食客知道。

薯餅蛋餅🥞$35
外軟,入面好脆,加埋茄汁,燒汁,唔錯。

爌肉飯$50
好大碗飯,爌肉肉味較淡,但肥瘦平均。

冬瓜檸檬茶$28
個樽好靚,好似以前中學做實驗嘅玻璃樽,味道酸酸甜甜,

瑪莉生命菇$22

2019-01-07
2019-01-01 70 瀏覽
同朋友行街行到攰,本來諗住去starbuck買杯野飲休息下,但假日實在太多人,見呢間係樓上就上去睇下,店鋪同小時光有關係,都係台式小食店,買完食物後就自助搵位,因為只係想休息下,所以叫左野飲同小食,起司薯條($40),薯條新鮮炸起幾好食,但芝士醬就一般,黑糖珍珠奶茶($28),好夠熱,而且隻杯好得意,飲完會見到長頸鹿係杯裏面,味道ok唔會太甜,但珍珠就淋左些少,芭樂紅茶($28),用量杯裝住,好有趣,不過味道偏淡,價錢唔貴,亦坐得舒適,亦有唔少台式小食選擇,如果想搵個地方休息下,會係唔錯既地方。
2018-12-06 128 瀏覽
本來去美麗華Starbucks飲嘢點知實在太多人同埋比較嘈😵所以行上一層見到一間好特別嘅小店冇諗過商場入邊有間懷舊食店因為多數都係已經連鎖店先比到昂貴租金😅食店嘅設計係:那些年x日本嘅懷舊cross over 門面係比較破舊嘅小木屋好有feel令到你想了解多啲,行入多啲最重要係環境比較靜🤣🤣🤣鍾意影相嘅人不容錯過有好多懷舊擺設👍🏻👍🏻👍🏻打卡同影相位餐廳嘅枱櫈係兒時嘅小學枱櫈😂每張枱櫈都有不同原子筆嘅痕跡令你好想知道枱櫈嘅八卦事周圍都有漫畫書比食客多一個選擇hea 下休息下完全係好過Starbucks,哈哈!食物都係小食同台灣食品為主價錢適中👍🏻✨食物味道OK!最重要係環境質素高,服務員招呼亦非常有禮貌!真係值得去幫襯一下!👍🏻👍🏻👍🏻
本來去美麗華Starbucks飲嘢
因為多數都係已經連鎖店先比到昂貴租金😅

食店嘅設計係:那些年x日本嘅懷舊cross over
門面係比較破舊嘅小木屋
好有feel
令到你想了解多啲,行入多啲
最重要係環境比較靜🤣🤣🤣

每張枱櫈都有不同原子筆嘅痕跡
令你好想知道枱櫈嘅八卦事
周圍都有漫畫書
比食客多一個選擇hea 下休息下
完全係好過Starbucks,哈哈!

食物都係小食同台灣食品為主
價錢適中👍🏻✨

食物味道OK!
最重要係環境質素高,服務員招呼亦非常有禮貌!
真係值得去幫襯一下!👍🏻👍🏻👍🏻

2018-11-22 141 瀏覽
做完運動,同朋友仔好想獎勵下自己,黎到呢間好有氣氛的小店:木枱木椅黑板,連筷子都係鉛筆狀,實在太有心思。好欣賞它的設計,即刻覺得心情大好,好似置身青春校園時代的感覺,當年做學生開心快活的回憶出哂黎!台式醉雞冷面(65$)碎雞好香酒味,但絕對唔會令你醉,哈哈! 切得好靚,賣相好好,配埋冷米粉,真係冷架! 個湯好清,成個面感覺好淡味好清!香酥雞湯面(58$)個香酥雞份量十足,超抵! 比起醉雞,香酥雞的雞肉更軟身,而且炸得好好,少少。個湯面配埋青草,一上就覺得好FRESH,好吸引!蕃茄牛展面(65$)牛展得2塊,相對份量少D,但朋友話蕃茄湯底都好好味!!冬瓜檸檬茶(28$) 因為無套餐,飲品另加其實都唔平架,不過餐廳都有提供自助清水。見到它的器皿就會諗返中學年代做科學實驗的日子了!另外要注意,餐廳真係好似大學Canteen咁,自助式,自取食物、要自己放回食具!如果會介意的朋友仔,就唔好去啦!!

台式醉雞冷面(65$)

香酥雞湯面(58$)
個香酥雞份量十足,超抵!
蕃茄牛展面(65$)
牛展得2塊,相對份量少D,但朋友話蕃茄湯底都好好味!!

2018-11-21